såg en web debatt om en ung tjej som ansåg att vissa regler för cyklar bötfälldes lite väl nitiskt av Poliser som inte brydde sig on hur bilisterna körde men bötfällde för saknad ringklocka.
spännande läsa alla kommentarer hon fick. Jag vågar inte ha någon uppfattning i frågan för det överlever jag knappast. Oj vad all blev arga. Bäst jag håller mig till min Sparkcykel. http://attityd.nu/wp/mat/2008/09/10/forbannade-cykelpoliser/
Citat:
Förbannade cykelpoliser! 10 September, 2008
Jag läser om cykelpoliserna i tidningen och blir så förbannad. De tar alltså böter för de löjligaste sakerna jag kan föreställa mig. Så som om ringklockan inte fungerar, eller om du cyklar på trottoaren. Bötern sträcker sig från 500 till 1500 kronor. Herre min jesus. Jag ser fler bilister som kör mot rött varje dag än vad jag ser cyklister som gör det. Och inte fan blir bilisterna haffade lika ofta.
Här väljer man ett klimat- och hälsovänligt alternativ och ska blötsligt bli bötad för de löjligaste mest obetydliga sakerna. Och så finns det inte ens krav på hjälm! Herregud, jag får spader. Och det värsta är att de påstår att en tillsägelse inte hjälper. Men jag ska säga dig kära polis om du läser detta att jag blev tillsagd en gång, och inte cyklar jag mot rött längre.
Det är det som är lite konstigt: Man får inte cykla på trottoaren, och ändå dras cykelvägar gärna uppe på trottoaren och cyklister likställs med oskyddad trafikant d v s fotgängare i planeringen.
När det gäller cyklar finns ingen logik och konsekvens någonstans. De spretiga diskussionerna visar hur eftersatt cykelpolitiken och cykelmiljön är, och hur svaga cyklisterna är som grupp. Och hur oinformerade alla är, bilister som cyklister.
Förvirringen kring om cykel är fordon eller inte är stor och speglas i de blandade reglerna i lagen. Den här blandningen, där cykeln än anses som och ska framföras som fordon, än ska stå tillbaka mer än fotgängare, är olycklig och skapar förvirring. Frågan är om cykelvägar inte gör cyklandet en björntjänst genom detta, inte minst genom komplikationen vid korsningar - är det inte så att man helt enkelt bara flyttat på stället där kollisionsolyckor inträffar, och att tryggheten med cykelvägar är lite av en föreställning mer än verklighet? Dessutom är det mindre lyckat att blanda cyklister med fotgängare - fotgängare är om möjligt ännu virrigare trafikanter än cyklister. Roligt med de bilister som gnäller på cyklister, förresten, för såna har jag sett vingla på cykelvägar utan någon som helst insikt om att de faktiskt är på en sorts körbana där man bör följa viss vett och etikett. Sättet att transportera sig spelar kanske mindre roll i det här fallet, vi gnäller och vinglar till mans.
Sen kan det mycket väl vara så att böterna inte står i proportion till hur allvarliga förseelserna är. Det går ju knappast att likställa en cykel med en bil. Konsekvenserna vid en bilolycka är ju så mycket större.
/Bruno
__________________________________________________________ Ta semester! - sök efter resor hos Kelkoo. Jämför pris på flygbiljetter och hotellrum här: http://www.kelkoo.se/c-169901-resor-biljetter.html?partnerId=96914052
Här en artikel i ett näraliggande ämne: varför stannar inte cyklister vid stoppljus? Här är det mer nyanserat än pajkastningen på GP:s attitydsida. Kanske för att det är mer modererat, eller möjligen för att det är mest cyklister som kommenterar?
Den här kommentaren tyckte jag var extra minnesvärd: Citat:
The roads are meant to be shared, and used, by drivers, cyclists, and pedestrians. They are designed by and for drivers primarily. They are funded by all of us, so should reflect the needs of all of us.
Citat:
Why people break the law is rather significant in the overall scheme of things, at least if you believe in democratic ideals. If certain laws are constantly flouted, you have to start to question the larger issue of with the laws flouting is a symptom. Without that questioning, nothing ever changes for the better.
http://www.ecovelo.info/2008/08/28/why-bicyclists-hate-stop-signs/ -- /zixvelo troglodist
Tyvärr ser inte de styrande att vägarna ska delas av alla. De planeras för biltrafik. Ifall man får en slant över så gör man speciella cykelprojekt, och då ofta som GC-stråk (ryser). Det enda som verkar vara värt att satsa på är bilars framfart och i övrigt trafikseparering/undanträngande av andra fordonsslag.
Vägverk och regering har totalt glömt att alla betalar skatt som går till vägarna, inte bara de som kör bil. Vajervägar och att vägar utformas efter bilen visar att man enbart ser bilen som ett realistiskt färdmedel utefter de allmänna vägarna. Andra fordonsslag diskrimineras av staten.
Jag tror man behöver höja statusen på cyklar. Idag är både många cyklister och omgivningen nonchalanta när det gäller cykling och regler kring cyklar. Kanske dags för cykelkörkort?
Både cyklister och bilister bryter frekvent mot trafikregler. Det är inte bra. Jag skulle vilja ha regler för fotgängare också, inte minst på GC-vägar. Fotgängare blir väl knappast bötfällda när de går i bredd på GC-stråk, cyklister får däremot inte cykla i bredd på väg om det utgör hinder. Igår cyklade jag genom byn i ett ärende och GC-vägen var rikligt trafikerad av fotgängare som hindrade framfarten genom att de inte inser att de är på en typ av körbana och borde gå som man går utefter en "bilväg". Många av dem som vinglar kors och tvärs på GC-stråk kör antagligen bil och klagar på cyklister... ;=) Jag menar inte att det inte är relevant att klaga på cyklister, men de som gnäller är ofta lika goda kålsupare själva och borde se över sitt eget beteende.
Lika vanligt som att cyklister inte stoppar vid stopplikt är väl "rakt-fram-regeln" som av tradition uppstår utefter vissa vägar, där det enligt lagen råder högerregel men där bilisterna anser sig ha företräde på den vad de anser är den större vägen.
Men jag måste ändå säga att det är tur att bilister inte är lika nonchalanta som cyklister, för då skulle det smälla betydligt oftare. Som sagt, kanske dags för körkort för cyklar för att skärpa upp det hela och höja statusen på cykel som fordon? Och varför inte en speciell cykelskatt med en chic liten nummerplåt med kontrollmärke och regelbunden cykelbesiktning?
/Bruno
__________________________________________________________ Ta semester! - sök efter resor hos Kelkoo. Jämför pris på flygbiljetter och hotellrum här: http://www.kelkoo.se/c-169901-resor-biljetter.html?partnerId=96914052
Har läst hela artikeln nu, den var bra tycker jag.
En vanlig reaktion jag får är att det är farligt att cykla utefter vägarna. Ingen reflekterar över att det är bilarna som är farliga, utan det är jag som cyklist som är trafikfarlig som befinner mig på vägen. Att bilar är farliga tas för givet, medan min närvaro på vägen ses som ett undantag med en min av ovilja, som om man är oönskad på vägen.
Cykelvägar som inte används för att de är dåliga har jag sett en del av. Tala om slöseri med pengar, något som man annars är väldigt noga med att påpeka att man inte vill göra, t ex från Vägverkets sida vill man värna om samhällsekonomin i satsningarna. Och visst, vajervägen på 66:an mellan Surahammar och Västerås kostade 48 miljoner (om jag inte kommer ihåg fel), och en parallell cykelväg skulle ha kostat 30 miljoner. Vägverket ser heller inte cyklisten som ett trafiksäkerhetsmässigt alternativ, eftersom cyklister är olycksdrabbade i hög grad.
Men en parallell cykelväg förvandlar inte vajervägen till allmän väg eftersom det finns fordon som varken passar på cykelväg eller vajerväg, t ex moped klass I.
Att cyklister ska kunna dela vägarna med övrig trafik verkar inte finnas på kartan. Inte ens i den där vänsterpartistmotionen härförleden, där vägar med "blandtrafik" skulle ha en hastighetsgräns på 30 - hur funkar det på landsvägen på en skala? Till och med de som talar för cyklism verkar ha tappat huvudet ibland, eller cyklar inte så mycket själva. Framförallt kanske de inte är beroende av cykeln för sin rörlighet, de kan alltid välja något annat, t ex bilen.
Jag kommer ihåg när jag cyklade till Vägverkets miljödagar i våras. En väg genom centrala Enköping var anpassad för att dämpa farten från bilarna. Det gjorde vägen smal och krånglig och det blev trångt att trängas med bilarna. Men att ta sig upp på cykelvägen var inte heller någon höjdare, för den gick i trottoarnivå och var beströdd med virriga fotgängare. Är det såhär vi vill att utvecklingen ska se ut för oss cyklister? Om inget görs så kommer man att fortsätta att utforma vägarna på det här sättet och göra det än krångligare att cykla både på cykelväg och på allmän väg, fast man i samma veva gör vägarna säkrare och tror att man gör en satsning för cyklingen.
Regeringen svarar inte på mejl från enskilda. Vägverket har inget mer att tillägga i frågan. Hur går man vidare? Eller är det helt enkelt hopplöst?
/Bruno
__________________________________________________________ Ta semester! - sök efter resor hos Kelkoo. Jämför pris på flygbiljetter och hotellrum här: http://www.kelkoo.se/c-169901-resor-biljetter.html?partnerId=96914052
I rättvisans namn måste jag dock säga att GC-stråk kan utformas på ett sätt som underlättar samvaron mellan fotgängare och cyklister genom att man gör tydligt vad som gäller.
Dels kunde påminnande skyltar som rekommenderar uppträdande kunna sättas upp. Sedan kan GC-vägen eller cykelväg i gångstråk kunna utformas på ett vettigt sätt där fotgängare och cyklister skiljs åt genom beläggning och nivåskillnad. Jag har sett exempel på det i Danmark där cykelväg haft en trottoar för fotgängarna. Cykelstråk längs gågator skulle kunna tydliggöras genom nivåskillnad som gör att man associerar cykelvägen till en väg för fordon. Etc.
Det skulle vara intressant att se exempel på sådana här lösningar och även om det finns undersökningar om deras eventuella effekt, om de är bra eller i realiteten bara krånglar till saker, d v s om den här frågan över huvud taget har någon lösning, samt hur de ska utformas på bästa sätt.
Ett exempel på dålig utformning av GC-stråk är i Enköping där uppfarten från vägen upp på trottoaren i och för sig var utan kantsten MEN den var smal med en hörnsten som gjorde det tvunget att pricka den smala uppfarten på trottoaren exakt samt man blev orolig att köra i med en flerspårig cykel.
Sedan undrar jag om cykelöverfarter placeras medvetet eller om det är mer slumpmässigt att de hamnar där de hamnar? Kan det vara att där det inte finns någon så kan det vara så att man helt enkelt glömt eller struntat i att göra en överfart? Någon som vet?
Jag har en känsla av att jag skulle skrivit det här i en annan tråd...
/Bruno
___________________________________________________ Sök efter kärleken! Hitta din tvillingsjäl på Yahoo! Dejting: http://ad.doubleclick.net/clk;185753627;24584539;x?http://se.meetic.yahoo.ne...
Som cyklist ses man på med konstiga ögon, Några exempel jag möter väldigt ofta.
- Det måste vara farligt att cykla på den där! (Liggcykel) - Va betalar du mer än 4000 för en cykel, du är konstig du. - Det måste vara farligt att cykla tour de france och ansträna sig så mycket. - Alla cyklister (tävlande) är dopade. - Suck ska du cykla nu igen, kan du inte träna en "normal" sport - Vätternrundan är för idioter som bara vill plåga sig. - Cykelsemester, va sa du? (himlande med ögonen, du är inte normal) - Cykla på vintern? (träna alltså) är du helt från vettet?
Vi som är cyklister är en marginalgrupp i Sverige, och liggcyklister finns inte nästan.
Jag försöker att prata för cyklandet så ofta jag kan och orkar, för det är en fantastisk sport och framförallt ett underbart sätt att ta sig fram på, oavsett om det är på mtb, liggcykel, landsvägs racer. Alla har sina egna tjusningar och är underbara på sitt sätt.
/Stefan
Många av dem som vinglar kors och tvärs på GC-stråk kör antagligen bil och klagar på cyklister
Det märkliga är att många bilförare också regelbundet cyklar och promenerar men har olika beteenden beroende på hur de färdas. Man anpassar sig till sitt färdmedel och är därmed för bilar (och mot cyklister) när man kör bil, för cyklar (och mot bilar) när man cyklar och för drällande över GC-stråk när man går. Den gemensamma nämnaren är "här kommer jag" mentaliteten som innebär att oberoende av färdmedel så ska jag fram till varje pris och alla andra får vänta. Människan står helt enkelt sig själv närmast.
Tyvärr tror jag inte cykelkörkort funkar. Om man inte kan få vuxna människor att använda cykelhjälm så tror jag inte de kommer bry sig om ett körkort. Alla kan ju cykla! Dessutom skulle det bli så att körkortet för bil skulle räcka för att få cykla och det ser vi ju hur det funkar idag. :-)
Anledningen till att de flesta kör bättre bil än de cyklar tror jag har med storleken på fordonet att göra. Man inser att (de ekonomiska) konsekvenserna blir större om man krockar med en bil än med en cykel.
mvh Christian Fasth _________________________________________________________________ Var sommaren för kort? Här hittar du solen! http://resor.se.msn.com/
Kanske du har rätt, Christian. Kanske jag får ge mig. Demonstrationer där man stoppar upp trafiken för vanligt folk ute på vägarna tycker jag inte är så bra, men kanske det är nödvändigt ändå.
Bästa vore om man kunde "kidnappa" beslutsfattare, gärna med någon journalist i släptåg, och tvinga ut på trafikerade allmänna vägar med cykel, etc, och om de inte vill så tar man det som bevis för att vägen ändå inte är allmän som påstås och gör en sak av det.
Den ekonomiska vinst man påstår kring allmänna vajervägar är ett falsarium. I praktiken förvandlas en allmän väg till en förkrympt sorts motorväg. Det blir en väg enbart för bilar men utan att ha den allmänna vägens eller ens motorvägens funktionalitet - ett sorts "icke-väg" som inte kan klassas in någonstans och vars funktion blir begränsad. Det enda den vägtypen fokuserar på är säkerhet för bilister och det får tränga undan andra funktioner. Man kan fråga sig hur samhällsekonomiskt det egentligen är att göra så.
Hursomhelst så stoppar det utvecklingen av alternativ till bilen mellan tätorter. Ett exempel är ju just vägen mellan Surahammar och Västerås. Trafiken är intensiv mellan dessa orter, och vägen erbjuder ett par mil, vilket är realistiskt med cykel och moped. Men med ombyggnaden till vajerväg ökar sträckan till det dubbla eftersom man nu måste åka via Hallstahammar, en dödsstöt för de som inte kan eller vill ta bilen mellan dessa orter. Tätorter som förr var enkelt att nå med cykel blir utom räckhåll med den här utvecklingen.
I nollvisionens anda borde väl den enda riktiga satsningen vara att helt skrota bilen och bygga ut spårtaxi, fast det gynnar knappast cyklandet heller.
/Bruno
--- Den fre 2008-11-07 skrev Christian Fasth christian.fasth@hotmail.com:
Jag tror att det bästa sättet är att liera sig med andra cykelorganissationer och börja med massaktioner typ de klimatkrockar som varit (och är) i vissa städer. Här i Malmö har det bildats nya föreningar med inriktning på cykling och miljö som har sitt ursprung i den nya trenden med singlespeeds och fixed gear cyklar. Kan vi få till ett samarbete med ett par stora och små föreningar så får vi tillgång till mer folk och kan göra aktioner på tex 2+1 vägar.
Som en parantes kan nämnas att det har dykt upp ett hot mot just 2+1 vägarna. Läste i tidningen Motor att slitaget är så stort på den typen av väg att livslängden är mycket kortare än för en "vanlig" väg. Det innebär större underhållskostnader och därmed kanske de inte är så billiga som det sägs. Motormännen är inte helt överaskande väldigt positiva till 2+1 vägar och är rädda för att det ska bli en minskning av antalet som byggs.
mvh Christian Fasth _________________________________________________________________ Var sommaren för kort? Här hittar du solen! http://resor.se.msn.com/
__________________________________________________________ Går det långsamt? Skaffa dig en snabbare bredbandsuppkoppling. Sök och jämför priser hos Kelkoo. http://www.kelkoo.se/c-100015813-bredband.html?partnerId=96914325
En anldenign att all så många cyklister inte följer trafikregler är nog att det på många ställen inte går. Man måste improvisera för att ta sig fram. Det gör att folk struntar i regler även på de ställen där de funkar.
Den fre, 07 november 2008 23:29 skrev Christian Fasth:
Tyvärr tror jag inte cykelkörkort funkar. Om man inte kan få vuxna människor att använda cykelhjälm så tror jag inte de kommer bry sig om ett körkort. Alla kan ju cykla! Dessutom skulle det bli så att körkortet för bil skulle räcka för att få cykla och det ser vi ju hur det funkar idag. :)
Du tänker för mycket på regler och för lite på kulturen. En frivillig cykelkurs för vuxna, och cykelundervisning i skolan, skulle göra att folk tar cyklingen mer på allvar. De som genomgår kursen känner troligen större stolthet när de cyklar, och då beter man sig därefter; så småningom förbättras cykelkulturen.
Regler och tvång är inte rätt väg att gå, då får man bara motreaktioner, som du säger, "alla kan ju cykla".
Mer respekt för cykling, men inte fler regler!
Erik Sandblom -- Oil is for sissies
Den ons, 12 november 2008 10:25 skrev Erik Sandblom:
Den fre, 07 november 2008 23:29 skrev Christian Fasth:
Tyvärr tror jag inte cykelkörkort funkar. Om man inte kan få vuxna människor att använda cykelhjälm så tror jag inte de kommer bry sig om ett körkort. Alla kan ju cykla! Dessutom skulle det bli så att körkortet för bil skulle räcka för att få cykla och det ser vi ju hur det funkar idag. :)
Du tänker för mycket på regler och för lite på kulturen. En frivillig cykelkurs för vuxna, och cykelundervisning i skolan, skulle göra att folk tar cyklingen mer på allvar. De som genomgår kursen känner troligen större stolthet när de cyklar, och då beter man sig därefter; så småningom förbättras cykelkulturen.
Regler och tvång är inte rätt väg att gå, då får man bara motreaktioner, som du säger, "alla kan ju cykla".
Mer respekt för cykling, men inte fler regler!
Erik Sandblom
Borde inte försäkringsbolagen vara intresserade av att hålla "cyklekurser" som gav lägre olycksfallsförsäkring åt dom som gick kursen? Kanske i den änden man ska börja, vem vill inte sänka sina försäkringskostnader? -- lasse_mailto:vasteras@hotmail.com
Västerås
Borde inte försäkringsbolagen vara intresserade av att hålla "cyklekurser" som gav lägre olycksfallsförsäkring åt dom som gick kursen? Kanske i den änden man ska börja, vem vill inte sänka sina försäkringskostnader? -- lasse_mailto:vasteras@hotmail.com
Västerås ---------------------
Tyvärr är det förmodligen tvärtom, att de som gått en sån kurs får högre olyckrisker. Det visade sig redan på åttiotalet att bilförare som genomgått halkövningskurser fick högre olycksrisker (både i halka och i torrt väglag). Varför? Jo, kursdeltagarna ändrade sitt beteende något efter kursen (=lite högre hastigheter). Det visade sig också på åttiotalet att barn som varit med i Barnens Trafikklubb fick högre olycksrisker. Varför? Jo, föräldrarna släppte ut dem i trafiken, de fick börja cykla tidigare och så vidare. Mvh Krister Spolander
Den ons, 12 november 2008 14:41 skrev Krister Spolander:
Tyvärr är det förmodligen tvärtom, att de som gått en sån kurs får högre olyckrisker. Det visade sig redan på åttiotalet att bilförare som genomgått halkövningskurser fick högre olycksrisker (både i halka och i torrt väglag). Varför? Jo, kursdeltagarna ändrade sitt beteende något efter kursen (=lite högre hastigheter). Det visade sig också på åttiotalet att barn som varit med i Barnens Trafikklubb fick högre olycksrisker. Varför? Jo, föräldrarna släppte ut dem i trafiken, de fick börja cykla tidigare och så vidare.
Det beror på hur kursen är upplagd. Jag tog körkort år 2000 och fick då göra halkprov. Det gick i princip ut på att "du kan inte häva en sladd" så att man får lite respekt för det.
En bra kurs fokuserar inte bara på fysiska färdigheter, den gör deltagarna mer riskmedvetna. Och kanske viktigast, mer förlåtande och förstående för andras misstag. -- Oil is for sissies
Effekten av information är ofta överskattad. Körkort hjälper dessutom inte alltid, många bilister verkar inte känna till alla regler, inte minst vid cykelöverfarter, för att inte tala om den klassiska "rakt-fram-regeln", som inte finns annat än i bilisters fantasi - och beteende. Intressanta exempel på oväntade dynamiska effekter av information, Krister. Jag minns själv när jag såg folk lämna halkövningsbanorna - de fortsatte sina halkövningar på den allmänna vägen!
/Bruno
__________________________________________________________ Låna pengar utan säkerhet. Jämför vilkor online hos Kelkoo. http://www.kelkoo.se/c-100390123-lan-utan-sakerhet.html?partnerId=96915014
Den ons, 12 november 2008 21:29 skrev B D:
Effekten av information är ofta överskattad. Körkort hjälper dessutom inte alltid
Det spelar ingen roll att körkort inte alltid hjälper, poängen är att det oftast gör det.
En utbildning är inte bara information. Det är också diskussion, interaktion, prova-på och kanske inte minst att skaffa bra förebilder.
Min körlärare visade mig hur han kör. Han har god koll framåt, och på andra trafikanter. När han kommer till en korsning så var allting avklarat och han kunde elegant glida genom korsningen med knappt en justering i hastighet. Det imponerade mycket stort på mig, det gav mig något helt nytt att sträva efter.
Erik Sandblom -- Oil is for sissies
En god lärare är a och o och inte alltid en garanti, vare sig att det hjälper eller att det finns tillgängligt. Det betyder inte att man ska låta bli. Tvärtom, man måste ge det goda en chans att verka.
Att man kan ta körkort som privatist är otroligt. Jag körde för lärare och det var väldigt bra. Man fick lära sig vett och hur man med förutseende kan göra körningen mjukare och effektivare.
Jag menar inte att information är bortkastad, bara att det är väldigt svårt och man ska inte tro att det alltid får önskad effekt. Det finns de som tror att det hjälper att ge information så har man löst problemet, men det är sällan så enkelt.
/Bruno
__________________________________________________________ Går det långsamt? Skaffa dig en snabbare bredbandsuppkoppling. Sök och jämför priser hos Kelkoo. http://www.kelkoo.se/c-100015813-bredband.html?partnerId=96914325
... det som irriterade mig enormt när jag fortfarande körde bil var just bristen på framförhållning hos många bilister. Dels hur de använde blinkers sent utan hänsyn till att andra ville få en vink för att kunna planera sin körning bättre. Jag brukade skämta om att de var för lata och sträckte bara ut fingret så att det slog på blinkersen med rattrörelsen då de svängde.
En annan är oviljan att släppa på gasen. Bilister "trycker på" och håller inte avstånd. Det känns jäktande då de gör så. När jag åkte med andra så märkte jag att det ofta skedde av tanklöshet, inte för att knuffa på framförvarande utan man körde helt enkelt tills det tog stopp, som om blicken var fästad typ två meter framför bilen. Otroligt vanligt, och farligt. En gjorde det dock medvetet, sa att man måste köra nära inpå framförvarande i stan, annars går det långsamt och köerna blir längre. Kan nog stämma i större städer, men där ska man ju ta cykeln istället...
/Bruno
___________________________________________________ Sök efter kärleken! Hitta din tvillingsjäl på Yahoo! Dejting: http://ad.doubleclick.net/clk;185753627;24584539;x?http://se.meetic.yahoo.ne...
2008/11/13 B D be_dal@yahoo.se:
En annan är oviljan att släppa på gasen. Bilister "trycker på" och håller inte avstånd. Det känns jäktande då de gör så. När jag åkte med andra så märkte jag att det ofta skedde av tanklöshet, inte för att knuffa på framförvarande utan man körde helt enkelt tills det tog stopp, som om blicken var fästad typ två meter framför bilen. Otroligt vanligt, och farligt. En gjorde det dock medvetet, sa att man måste köra nära inpå framförvarande i stan, annars går det långsamt och köerna blir längre. Kan nog stämma i större städer, men där ska man ju ta cykeln istället...
Där har dom så fel man bara kan. Kör man för nära framförvarande bil blir köerna längre. Inte i längd, men i tid. Håller man ett par meters avstånd så kan man starta samtidigt som bilen framför och på så vis minska kötiden eftersom fler bilar då hinner passera t.ex ett trafikljus.
På samma sätt kan man stanna ett par meter innan stopplinjen vid rödljus, så kan man helt enkelt börja köra när ljuset blir gult istället för att behöva vänta på grönt. Ganska roligt att göra så när det är två filer och bilen bredvid står och nosar på linjen för att komma iväg så fort som möjligt.
Detta fick jag också lära mej i trafikskolan när jag tog körkort.
Hälsningar Martin
En frivillig cykelkurs för vuxna, och cykelundervisning i skolan, skulle göra att folk tar cyklingen mer på allvar. De som genomgår kursen känner troligen större > stolthet när de cyklar, och då beter man sig därefter; så småningom förbättras cykelkulturen.
Undervisning i skolan tror jag är den bästa vägen att gå. Vuxna med körkort borde inte behöva någon mer utbildning eftersom principen för att framföra en cykel i trafiken är den samma som med bil. Det är ju samma trafikregler som gäller för bilar som cyklar. Vuxna utan körkort borde däremot behöva gå en kurs liknande den som finns för EU-mopeder. För många år sedan fanns det trafikundervisning i skolan men det verkar som att den rationaliserats bort. När jag gick i mellanstadiet i mitten på 80-talet hade vi en halvdag med en polis som lärde oss hur man beter sig i trafiken./Christian Fasth _________________________________________________________________ Beställ bläck före 19 för leverans nästa vardag http://www.inkclub.com/msn8
Det där med olika attityder beroende på vilket sätt man färdas på tror jag nog är rätt hårt kopplat till själva fordonet, men också till infrastrukturen. Bilar är stora, tunga och snabba. Cyklar är små, lätta, och jämförelsevis långsamma. Moppe och mc någonstans emellan dessa. De konflikter som uppstår mellan trafikslagen ökas ofta av dagens infrastruktur. Om mötesplatser, korsningar och vägar inte byggs för att ta ner skillnaderna och få ett "demokratiskt" sätt att mötas i trafiken blir det istället konkurrens, och då uppstår konflikter, som leder tlll de attityder du beskriver.
Man kan förstås separera trafikslagen också, om man nu tror att det är en bra idé. Ny är den inte iaallafall. På 60- och början av 70-talet byggdes infrastrukturen runt miljonprogrammet på precis det sättet. Det har skapat ett antal oönskade bieffekter: "området" (där man bor) blir ett eget rum, men proportionerna i rumsbildningen är omänskligt stora. Runt bostadsområdet löper "stora vägen", och där är det farligt att gå. En effektiv spärr! Biltrafiken hålls utanför, i själva området kan man bara cykla eller gå. Resultatet: man blir "fången" i en värld som genom själva sin utformning kan göra en deprimerad, alla som har bott i ett miljonprogramsområde vet nog precis vad jag pratar om.
Parallella cykelvägar är bara en annan typ av uppdelning. Samma mekanismer gäller för den, jag tror att "isoleringen" från andra som vi ofta kan uppleva som cyklister, och skräcken för mötesplatserna, där vi måste över en hårt trafikerad korsning till exempel, i grunden är precis samma sak som de boende i miljonprogrammet upplever. -- /zixvelo troglodist