Hej! Jag är en kvinna från södra Sverige som funderar på att köpa en långfärdscykel. Jag tycker att konceptet med liggcykel ser väldigt bekvämt ut och jag har läst ett stort antal tester på Streetmachine från veloteknik som varit mycket positiva.Gte modellen som jag tittat på är en något omarbetad Gt. Det enda problemet som jag ser det är att den blir väldigt dyr så som jag vill ha den...Ca 42000.Men jag tycker ändå att det är ganska ok om jag nu får något som är väldigt bekvämt och bra som jag dessutom kan ha i många år.Ser man det i perspektivet att människor utan att blinka köper bilar för 300000 som sen står på skrotupplaget om 15-18 år så är ju en cykel för 40000 helt ok tycker jag.Jag vill ha den med Rohloff Speedhub och en hel del andra uppgraderingar så då kostar det väl ungefär sådär. Är det någon här som har erfarenhet av Rohloff?
Tips och synpunkter är alltid välkomna.
MVH Christel
06-10-29 23.47, skrev Christel Svensson på christel.hbg@telia.com följande:
Hej! Jag är en kvinna från södra Sverige som funderar på att köpa en långfärdscykel. Jag tycker att konceptet med liggcykel ser väldigt bekvämt ut och jag har läst ett stort antal tester på Streetmachine från veloteknik som varit mycket positiva.Gte modellen som jag tittat på är en något omarbetad Gt. Det enda problemet som jag ser det är att den blir väldigt dyr så som jag vill ha den...Ca 42000.
Om du aldrig har ägt en liggcykel och vill spara pengar, kan du börja med en begagnad liggcykel. Allteftersom du använder den, märker du vad som är viktigast för just dig. Och då kan du byta ut de delarna, eller köpa drömcykeln.
Man kan också köpa en standardmodell med bra andrahandsvärde för att sen köpa drömcykeln.
När det gäller Rohloff så köper jag inte argumentet att den eller någon annan intern navväxel går sönder, det är extremt. Däremot har jag hört att Rohloffen gör en del ljud som man får vänja sig vid. Ett alternativ är en dual drive vilket är tre växlar internt i navet, och ett antal växlar utanpå med kedjeförare. Då har du dubbla system ifall det ena blir trasigt.
Erik Sandblom
Ett alternativ är en dual drive vilket är tre växlar internt i navet, och ett antal växlar utanpå med kedjeförare. Då har du dubbla system ifall det ena blir trasigt.
Jag har detta på min Scorpion (faktiskt 2 externa kedjeförare plus en intern). Detta hjälper mig just nu när jag lyckats ta sönder min navväxel genom att bryta av pinnen som drar i växeln. Pinnen är ganska tunn och ramlar hjulet när man byter däck så går det sönder.
-Peter
--- Erik Sandblom eriksandblom@yahoo.co.uk skrev:
När det gäller Rohloff så köper jag inte argumentet att den eller någon annan intern navväxel går sönder, det är extremt.
Ja, jag måste tillägga att min kommentar gällde "worst case", ifall något mot förmodan skulle gå sönder. Det är inte sällan jag tänker så. Man kan tänka annorlunda också. Jag har ingen statistik på det här. Själv kör jag med SRAM Dualdrive och är väldigt nöjd med den.
/Bruno
Glömde säga att andra fördelar med dual drive är att tre interna växlar är både lättare och mera effektiva än interna växlar med flera växlar. Kanske tystare också. Jag har läst att Rohloff är effektivt, men tyngre och låter mer än växlar med kedjeförare.
Erik
Christel Svensson skrev:
Hej! Jag är en kvinna från södra Sverige som funderar på att köpa en långfärdscykel. ... Jag vill ha den med Rohloff Speedhub och en hel del andra uppgraderingar så då kostar det väl ungefär sådär. Är det någon här som har erfarenhet av Rohloff? Tips och synpunkter är alltid välkomna.
Jag har inte någon erfarenhet av Rohloff men talar utifrån generella termer då jag menar att man INTE skall välja en navväxel till en långfärdcykel, och speciellt inte en så ovanlig som Rohloff! Om växeln mot all förmodan under en långfärd skulle fallera är färden förstörd, då du själv inte kan laga den och inte heller någon lokal cykelreparatör. Satsa istället på traditionella kedjeväxlar för långfärd. Dessa är så enkla att man kan fixa de flesta problem på egen hand eller ersätta med standarddelar som finns hos alla cykelreparatörer.
En navväxel är däremot perfekt för en underhållsfri allroundcykel, speciellt om denna skall användas vid vinterväglag på snöiga, slaskiga och salta vägar där ett kedjeväxelsystem snabbt fallerar medan en navväxel med rostfri eller rosttrög väl inoljad kedja klarar sig hur bra som helst. Om cykeln skall användas vid vinterväglag bör den inte ha fälgbromsar (som slutar fungera då det bildas en isfilm på fälgen) utan någon form av navbromsar. Shimanos rullbromsar funkar mycket bra för underhållsfri allroundcykling, men har "tråkigt nyp" är omotiverat tunga. Skivbromsar är effektivare och något lättare men inte lika väderskyddade.
Sammantaget kan man fråga sig var Rohloffen passar som bäst? Den är för dyr för att sitta på en ren allrondcykel som skall kunna lämnas var som helst (där passar bättre Shimano eller SRAMs navväxlar). Den passar inte på en långfärdscykel pga komplexiteten. Jag skulle nog svara att den bäst plattsar på en långpendlarcykel som används i någorlunda kuperad teräng (där man uppskattar det stora växelomfånget) och som skall kunna användas vid alla typer av väder (då man uppskattar navväxelns underhållsfrihet) och man är villig att betala extra för att få den bättre verkningsgraden som utlovas hos Rohloffen jämfört med de billigare navväxlarna. Ett annat specialområde där Rohloffen passar är på cyklar där man vill ha lika stort växelomfång som man får med kedjeväxlar men där man inte har möjlighet att ha kedjeväxlar av olika orsaker (främst vissa ihopfällbara cyklar och vissa liggcyklar). Eller så kan man förståss välja Rohloffen om man helt enkelt är intresserad av att ha marknadens häftigaste navväxel...
MVH /Lars Viebke http://www.liggcykel.info.se
Hej
HP Velotechnik har ett gott rykte, men 42 tkr för Streetmachine låter lite mycket i mina öron. Antar att du kollat vad Challenge och M5 kan erbjuda.
Mvh
Krister
-----Ursprungligt meddelande----- Från: hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se [mailto:hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se] För Christel Svensson Skickat: den 29 oktober 2006 22:47 Till: hpvs@lists.lysator.liu.se Ämne: [hpvs] HP Streetmachine gte
Hej! Jag är en kvinna från södra Sverige som funderar på att köpa en långfärdscykel. Jag tycker att konceptet med liggcykel ser väldigt bekvämt ut och jag har läst ett stort antal tester på Streetmachine från veloteknik som varit mycket positiva.Gte modellen som jag tittat på är en något omarbetad Gt. Det enda problemet som jag ser det är att den blir väldigt dyr så som jag vill ha den...Ca 42000.Men jag tycker ändå att det är ganska ok om jag nu får något som är väldigt bekvämt och bra som jag dessutom kan ha i många år.Ser man det i perspektivet att människor utan att blinka köper bilar för 300000 som sen står på skrotupplaget om 15-18 år så är ju en cykel för 40000 helt ok tycker jag.Jag vill ha den med Rohloff Speedhub och en hel del andra uppgraderingar så då kostar det väl ungefär sådär. Är det någon här som har erfarenhet av Rohloff?
Tips och synpunkter är alltid välkomna.
MVH Christel
_______________________________________________ HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Jag håller med Lars Viebke när det gäller växlarna. Även om navväxlar som Rohloff verkar ha fin kvalitet och verkar hålla bra och dessutom är väldigt underhållsfria jämfört med kedjeväxlar, så är nog enkelheten och möjligheten till reparation hos kedjeväxlar att föredra om man ska ut på långresor. Skulle kedjeväxeln gå sönder så kan man oftast hanka sig fram till en cykelverkstad eller cykelbutik för egen maskin.
För 42 brak skulle du kunna skaffa en exklusiv och praktisk velomobil istället. Att köpa en tvåhjulig öppen hoj för dom pengarna tycker jag är vansinne, men ta inte illa upp, det är min högst personliga uppfattning eftersom jag inte är så intresserad av öppna, tvåhjuliga cyklar. Jag skulle börja med en billigare hoj om jag var nybörjare på liggcyklar eller om jag inte ens börjat med dem. Kolla med folk som har praktisk erfarenhet först, bl a här på listan, och börja med en billig, robust och enkel hoj. Om växlar vållar huvudbry så satsa på lätta växlar för uppförsbackar och för skön marschfart hellre än växlar för toppfart i utförsluten. Jag kan tyvärr inte ge så mycket mer tips än så när det gäller tvåhjuliga öppna cyklar eftersom jag är en inbiten trikeägare.
/Bruno
--- Olaf Johansson olaf@liggcykel.se skrev:
On 30 okt 2006, at 09.55, B D wrote:
För 42 brak skulle du kunna skaffa en exklusiv och praktisk velomobil istället.
Å, vad du är förutsägbar, Bruno. ;-)
Nähä?! Och jag som ogillar tanken på att vara just det - ingen ska gå säker! 8=]
Jag vill gärna understryka en av de viktiga sakerna i Lars Viebkes inlägg med en allmängiltig ton: Man vet ju inte vad man trivs med förrän det är försent...
Prova, prova, prova, och gå ut med viss försiktighet!
(ska jag säga... även om jag är en dålig förebild på det området men haft en kombination av tur och envishet så talar jag ändå av viss erfarenhet, törs jag påstå - visst är jag tråkig?!)
/Bruno
Lite kommentarer till det som mejlats in:
42 000kr för en förstagångsliggcykel: Jag håller med de som hävdar att det är för mycket. Jag har tyvärr sett allt för många exempel på när folk ha satsat allt för mycket på sin första drömliggcykel, som sedan när de kört den ett relativt kort tag inser att det inte alls är deras melodi. Andrahandsvärdet på en såpass dyr cykel är förhållandevis lågt. Förväntningarna verkar höjas med cykelpriset vilket gör att risken för att man blir missnöjd med sin liggis kan bli allt för stor om den är mycket dyr, om man nu inte garanterat vet att det är rätt hojj, vilket ipincip är omöjligt att veta om det är första liggisen man köper.
Själv körde jag tidigare tvåhjult liggcykling och kunde inte tänke mig att trehjulingar kunde vara ett vettigt alternativ. Efter att kommit i kontakt med andra trehjulingsmänniskor och kommit över en billig tadpole och har kört med den i några år nu, har jag kommit på mig att iprincip ha slutat liggcykla tvåhjult. För andra är det precis tvärt om. En del kommer tom på att liggcykling inte alls är deras melodi utan går tillbaka till upprätt cykling. I vilket fall som helst är det svårt att veta vilken är ens ultimata liggcykel innan man har provat flera relativt mycket. Det skiljer ju mycket mer mellan olika liggcykeltyper jämfört med mellan olika upprätta cykeltyper.
Navväxel vid långfärd: Visst, navväxlar går mycket sällan sönder, och beroende på hur orolig av sin natur man kan man kanske lite på att den inte kommer att gå sönder under en långtur men just ATT den KAN gå sönder och att det iprincip garanterat INTE finns nån som kan laga den (detta gäller speciellt Rohloff) om man är ute i vida världen på en långtur, skulle iallafall göra mig allt för ololig för att använda en navväxel vid långfärdscykling.
/Lars Viebke http://www.liggcykel.info.se
På HPV-expo här om månaden, Tekniska Museet, provcyklade jag en Streetmachine på en riktig långkörare. Typ 200 m. Vad det nu betyder så var det den i särklass skönaste liggcykel jag provat. Symbios mellan kropp och cykel, kort och gott. Utmärkt balans i l.å.g. fart.
Så till frågan om nav. Som redan påpekats kan naven gå sönder, även om det inte är vanligt med interna problem. Vad som däremot är överhängande (utan att jag tagit hänsyn till Rohloffs konstruktion) är att reglagemekanismen gör sönder eller tappas bort på en grusväg när punkteringen ska lagas i ösregn. Ett exempel på detta är, som redan påpekats, pinnen som styr vissa av SRAMS växlar.
Reflektion kolon: 1. Det är INTE kul att laga punka i regn 2. Det blir betydligt mer komplicerat med navväxel. Man kanske blir förbannad och bryter sönder något - vad vet jag? 3. Med en navväxel kan frustrationen öka med så mycket som KVADRATEN av det normala värdet 4. MY GOD! A meteorite of that size could destroy the Earth! AARGH!
Ytterligare en sak om Streetmachine är att man har två hjulstorlekar att ta hänsyn till i fråga om reservutrustning. Det främre hjulet är litet (ej optimalt map rullmotstånd) och för den kräsne (som kanske gillar slicks) kan det bli bökigt att få fram ett nytt däck.
Henry
06-10-30 13.17, skrev Henry på henry.holmstrand@telia.com följande:
På HPV-expo här om månaden, Tekniska Museet, provcyklade jag en Streetmachine på en riktig långkörare. Typ 200 m. Vad det nu betyder så var det den i särklass skönaste liggcykel jag provat. Symbios mellan kropp och cykel, kort och gott. Utmärkt balans i l.å.g. fart.
Så till frågan om nav. Som redan påpekats kan naven gå sönder, även om det inte är vanligt med interna problem. Vad som däremot är överhängande (utan att jag tagit hänsyn till Rohloffs konstruktion) är att reglagemekanismen gör sönder eller tappas bort på en grusväg när punkteringen ska lagas i ösregn. Ett exempel på detta är, som redan påpekats, pinnen som styr vissa av SRAMS växlar.
Men en sån pinne är väl inte så high tech. Man kan ta med en i reserv i fickan. De finns väl i cykelaffärer.
Ytterligare en sak om Streetmachine är att man har två hjulstorlekar att ta hänsyn till i fråga om reservutrustning. Det främre hjulet är litet (ej optimalt map rullmotstånd) och för den kräsne (som kanske gillar slicks) kan det bli bökigt att få fram ett nytt däck.
Små hjul är lättare, starkare, och har mindre luftmotstånd.
Erik Sandblom
Poängen är ju den att man inte säkert vet att just pinnen är det som brister. Många navväxlar har fler delar än så. Och i vilket fall har man då infört en högre grad av komplexitet.
Hjuldiameter: 559:or håller också tillräckligt bra. För en normal cyklist, hävdar jag, är rullmotståndet och förmågan att överkomma små ojämnheter betydligt viktigare än luftmotståndet som uppstår pga cykelns egenarea. I själva verket utgör kropp och packning största arean.
Ska man diskutera luftmotstånd vs hjuldiameter så finns en kraftfullare faktor i höjden från marken. Vinden är helt enkelt svagare i lowracerhöjd än i highracerhöjd.
--- Erik Sandblom eriksandblom@yahoo.co.uk skrev:
Små hjul är lättare, starkare, och har mindre luftmotstånd.
Små hjul ger mindre töjning på ramen varvid man kan göra den lättare. Sen kan man göra den tyngre igen med hjälp av fjädring... Vad jag förstår behöver de inte rulla sämre än större heller. Som vanligt är dessutom en cykel en mix av olika kompromisser. I vissa passar stora hjul bra, i andra mindre.
/Bruno
Tack för alla tips! Jag har läst en stor del omdömen om Streetmachine från både användare och i vissa fall handlare som själv har erfarenhet av den i praktisk användning.Jag har faktiskt inte sett att någon haft några direkt negativa synpunkter tvärtom säger en del att det är den bästa långresecykel som finns.
Vad sedan gäller velomobiler så tycker jag att de är intressanta för kortare turer i dålig väderlek..tex på vintern. Jag skulle inte haft möjligheten att hysa en sådan inomhus då jag är bosatt i en 2 rums bostadsrätt som iofs ligger i bottenplan.
Jag var först inne på en trike som Scorpion men jag skulle tvingats att bära den ut och in ur mitt förråd som är beläget bakom en lägenhetsdörr i mitt trapphus.Sen tycker jag att man sitter lite för lågt inte minst i stadstrafik tycker jag att det är viktigt med en ganska god överblick av trafiksituationen.Fördelen som jag ser det med en trike är att den är väldigt säker att använda även när det börjar bli lite halt typ frost.Jag vet inte men jag misstänker att tre hjul rullar lite tyngre än två.
Jag har nu studerat Rohloff navet och jag tycker nog att det har massor av fördelar jämfört med en kuggkrans.Bara att ha en perfekt stegning genom alla växlarna bara genom att vrida på handtaget.Indexeringen av växlarna ligger dessutom i navet helt utan fjäderfunktion.Reglaget har två vajrar som sköter både upp och nerväxlingar.Jag har läst att det har en del vinande när man använder 7e växeln och att det beror på att navet är ett sjuväxlat nav med en mycket sinnrik hög och låg funktion.När 8 växeln läggs i så tystnar det helt eftersom de ingående komponenterna då roterar med ett betydligt lägre varvtal. Vad sedan gäller kvaliteten så läste jag ett reportage från en amerikansk handlare som hade för avsikt att börja sälja detta nav men hade mycket frågor om det av tillverkaren.Han undrade precis som jag gjorde om hållbarheten.Han fick då svaret att "det låter precis som billig reklam men faktum är att av de 20000 nav vi tillverkat så har vi aldrig haft en enda reklamation" Jag kommer definitivt att beställa min cykel med detta nav då jag inser fördelarna med en mycket omsorgsfullt tätad konstruktion där den enda nödvändiga servicen är att byta olja i ganska långa intervaller.
Än en gång tack för alla era synpunkter och förslag men med tanke på att jag inte kan cykla någon längre sträcka på en konventionell cykel av den anledningen att jag tidigare i livet då jag jobbade som processtekniker råkade ut för en så pass allvarlig skada att ryggen och nacken fick rejält med stryk och att jag därmed stundtals har en hel del smärtor så inser jag att en liggcykel med ett nackstöd är det enda alternativet om jag skall kunna cykla någon längre sträcka.
MVH Christel
Det finns ju trikar av delta typ som Kettwiesel och Sinner där du kommer upp en bit i stadstrafik gentemot tadpolesen.
Mats S
30 okt 2006 kl. 21.33 skrev Christel Svensson:
Tack för alla tips! Jag har läst en stor del omdömen om Streetmachine från både användare och i vissa fall handlare som själv har erfarenhet av den i praktisk användning.Jag har faktiskt inte sett att någon haft några direkt negativa synpunkter tvärtom säger en del att det är den bästa långresecykel som finns.
Vad sedan gäller velomobiler så tycker jag att de är intressanta för kortare turer i dålig väderlek..tex på vintern. Jag skulle inte haft möjligheten att hysa en sådan inomhus då jag är bosatt i en 2 rums bostadsrätt som iofs ligger i bottenplan.
Christel Svensson wrote:
Tack för alla tips! Jag har läst en stor del omdömen om Streetmachine från både användare och i vissa fall handlare som själv har erfarenhet av den i praktisk användning.Jag har faktiskt inte sett att någon haft några direkt negativa synpunkter tvärtom säger en del att det är den bästa långresecykel som finns.
Vad sedan gäller velomobiler så tycker jag att de är intressanta för kortare turer i dålig väderlek..tex på vintern. Jag skulle inte haft möjligheten att hysa en sådan inomhus då jag är bosatt i en 2 rums bostadsrätt som iofs ligger i bottenplan.
Jag var först inne på en trike som Scorpion men jag skulle tvingats att bära den ut och in ur mitt förråd som är beläget bakom en lägenhetsdörr i mitt trapphus.Sen tycker jag att man sitter lite för lågt inte minst i stadstrafik tycker jag att det är viktigt med en ganska god överblick av trafiksituationen.Fördelen som jag ser det med en trike är att den är väldigt säker att använda även när det börjar bli lite halt typ frost.Jag vet inte men jag misstänker att tre hjul rullar lite tyngre än två.
Jag har nu studerat Rohloff navet och jag tycker nog att det har massor av fördelar jämfört med en kuggkrans.Bara att ha en perfekt stegning genom alla växlarna bara genom att vrida på handtaget.Indexeringen av växlarna ligger dessutom i navet helt utan fjäderfunktion.Reglaget har två vajrar som sköter både upp och nerväxlingar.Jag har läst att det har en del vinande när man använder 7e växeln och att det beror på att navet är ett sjuväxlat nav med en mycket sinnrik hög och låg funktion.När 8 växeln läggs i så tystnar det helt eftersom de ingående komponenterna då roterar med ett betydligt lägre varvtal. Vad sedan gäller kvaliteten så läste jag ett reportage från en amerikansk handlare som hade för avsikt att börja sälja detta nav men hade mycket frågor om det av tillverkaren.Han undrade precis som jag gjorde om hållbarheten.Han fick då svaret att "det låter precis som billig reklam men faktum är att av de 20000 nav vi tillverkat så har vi aldrig haft en enda reklamation" Jag kommer definitivt att beställa min cykel med detta nav då jag inser fördelarna med en mycket omsorgsfullt tätad konstruktion där den enda nödvändiga servicen är att byta olja i ganska långa intervaller.
Än en gång tack för alla era synpunkter och förslag men med tanke på att jag inte kan cykla någon längre sträcka på en konventionell cykel av den anledningen att jag tidigare i livet då jag jobbade som processtekniker råkade ut för en så pass allvarlig skada att ryggen och nacken fick rejält med stryk och att jag därmed stundtals har en hel del smärtor så inser jag att en liggcykel med ett nackstöd är det enda alternativet om jag skall kunna cykla någon längre sträcka.
MVH Christel
HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Jag har ingen erfarenhet av Rohloff, men att de inte skulle ha haft några reklamationer är ren lögn. Många av de tidigare naven läckte som såll och man var tungen att byta tätningarna.
johan
Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft hpvs@lists.lysator.liu.se skriver:
Jag har ingen erfarenhet av Rohloff, men att de inte skulle ha haft några reklamationer är ren lögn. Många av de tidigare naven läckte som såll och man var tungen att byta tätningarna.
johan
När Kalle Hallbom flyttade till Gotland från Malmö fick jag ta hand om hans Leitra med Rohloff tills han var färdigflyttad och kunde hämta sin Leitra hos mig. Rohloffen läckte och var dålig så han reklamerade den genom Leitrafabriken och fick en ny. Så minst en är reklamerad och jag tror det var fler Leitror med Rohloff som krånglade men detta var flera år sen förstås och nu fungerar det förhoppningsvis bättre.
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_:-.,_,.-:*
Jan-Inge Ljungberg
Falsterbovägen 35 C 239 33 Skanör
040-453774 0702092563
webmaster@liggister.org Kassör HPV Sverige www.liggister.org
Skype: hpvfriend http://www.last.fm/user/hpvfriend
ICE, europas kanske mest kända tadpole-tillverkare har en del åsikter kring Rohloff vilka sammantaget ger att de INTE rekomenderar växeln till sina kunder.
Allt är inte direkt överförbart på en tvåhjult liggcykel. Framförallt är man intresserad av större växelomfång och lägre lägsta-växlar på en trike (så låga att man cyklar i en hastighet under balanshastigheten för en tvåhjuling).
Klippt från: http://www.ice.hpv.co.uk/trice_details_gears.htm
"Fitting a Rohloff rear hub gear to a standard model Trice such as the Q
ICE do not offer the Rohloff hub as a factory direct option however, your dealer may be able to fit one to your trike. Below is some information which should help explain our thinking on the hub and details most of the parts you would need.
What we don't like:- 1. You need a rear chain tensioner because of the way the chain line works on a Trice and also if you want to run a front derailleur.
2. You need some device to keep the chain on the front chain ring if you run a single ring, otherwise the chain can jump off.
3. If you run a Rohloff with these devices then it comes with a weight penalty against conventional derailleurs.
4. The Rohloff can be noisy in some of the gears.
5. The hub feels like it has more internal resistance than a conventional derailleur system especially in some gears.
6. The shifter needs to be mounted "upside down" with the cables sticking out in the air above the grip and the brake lever or else it is too hard to grip and shift effectively.
7. With a single front chain ring of 52T and a Rohloff 16T sprocket you get a gear range of approx 17.7" to 93" on a 20" wheel - not really low enough for big hills and not really high enough either. So better to run at least a double front of 39/55 then you get a 14" low which is pretty good for big climbs and touring loads. The top would be 98.3" which is OK. A 15T Rohloff sprocket is available and that would give you 15" - 110" with a 39/55 front double. If you run the Rohloff with a 15T and the standard Campag Veloche triple which the Trice standard models come with then you will get a gear range from 11.4" to 104". That's probably rather too low realistically - you just don't need it. The 104" is fine. ALSO, NOTE THAT THIS GEAR ARRANGEMENT WILL INVALIDATE THE ROHLOFF GUARANTEE BECAUSE THE LOW GEAR EXCEEDES THEIR MINIMUM OF APPROX 14". RUNNING THIS KIND OF LOW GEAR IS ENTIRELY AT THE CUSTOMERS OWN RISK.
8. Our standard model trikes such as the Trice QNT are designed and built to have a NON dished rear wheel allowing for greater tyre clearance to the chain when big tyres are used and a stronger wheel. The Rohloff Hub is designed to be built up as a non dished wheel in a conventional bicycle due the flange positions. However, the Rohloff must be dished on our standard models if you wish to run with maximum size tyres (hence making the Rohloff build up slightly weaker).
9. The Cost!
What we do like.
1. Shift to any of the 14 hub gears whilst at a standstill.
2. Nicely made and looks cool.
3. Interesting talking point (especially if you like talking gear ratios)."
/Lars Viebke http://www.liggcykel.info.se
Hej!
Tack för alla synpunkter!
Jag har nu kikat på en lång rad kommentarer om Rohloff från diverse typer av cyklister.Det sträcker sig från extrema mountainbike åkare till långfärdscyklister.Jag har inte kunnat hitta en enda kommentar om oljeläckage eller något som någon beskriver som problem av något viktigt slag.En del har uttryckt att de tycker att växelreglaget är av en för billig konstruktion och att de skulle vilja se en förbättring på detta område.Det gemensamma svaret är dock att de aldrig skulle kunna tänka sig att gå tillbaka till en konventionell kedjeväxel.Vad gäller ljuden i navet så säger de som använt det under en lägre tid att de försvinner när navet är inkört.En som hade cyklat 60000 miles med sitt sade att det nu var silkesmjukt. Jag har dock skickat ett Email till rohloff där jag kräver svar på det där om oljeläckage och eventuellt andra problem. Det som den Engelska tillverkaren skriver om att det finns risk för att kedjan skulle hoppa av från framdrevet tycker jag låter väldigt märkligt.Kedjan löper ju med ett sådant nav i en absolut rät linje hela tiden och i kombination med kedjesträckaren som ör nödvändig på en bakhjulsfjädrad cykel så är ju kedjan alltid lika sträckt som i fallet en kuggkrans.Jag måste säga att jag tycker att det låter väldigt konstigt att kedjan skulle kunna hoppa av under dessa förhållande.
Jag väntar dock på svaret från rohloff men redan av alla de omdömen jag läst från människor som faktiskt använder ett sådant nav så är jag inte ett dugg tveksam om vad som blir mitt val.
MVH Christel
Hejsan Cristel! ============ Jag har två kommentarer...
1. Jag har själv funderat på att byta till Rohloff på min liggcykel. De brukar uppge att de ALDRIG har fått in något trasigt nav. Jag vet inte om det stämmer men i tyskland har de extremt gott rykte (jag läser en del tyska touringtidningar) och jag tror att du när det gäller driftsäkerheten kan du känna dig tämligen säker.
2. Hur lång är du? Den kvinnliga medellängden är ju lite kortare och jag tror att en del lite kortare personer tycker att man kommer lite högt upp från marken på en liggcykel med 26" hjul bak. Om du är kortare än 175 cm bör du definitivt prova i alla fall. Själv cyklar jag på en Toxy och de säljer även särsklida modeller för lite kortare personer. De lite mindre hjulen gör att den blir smidigare och enklare att hantera och mina yttermått är inte längre än min mountinbike vilket gör de enklare när du ska ta den på flyg, vilket jag har gjort några gånger.
MVH/Bengt Falke
31 okt 2006 kl. 15.08 skrev Christel Svensson:
Hej!
Tack för alla synpunkter!
Jag har nu kikat på en lång rad kommentarer om Rohloff från diverse typer av cyklister.Det sträcker sig från extrema mountainbike åkare till långfärdscyklister.Jag har inte kunnat hitta en enda kommentar om oljeläckage eller något som någon beskriver som problem av något viktigt slag.En del har uttryckt att de tycker att växelreglaget är av en för billig konstruktion och att de skulle vilja se en förbättring på detta område.Det gemensamma svaret är dock att de aldrig skulle kunna tänka sig att gå tillbaka till en konventionell kedjeväxel.Vad gäller ljuden i navet så säger de som använt det under en lägre tid att de försvinner när navet är inkört.En som hade cyklat 60000 miles med sitt sade att det nu var silkesmjukt. Jag har dock skickat ett Email till rohloff där jag kräver svar på det där om oljeläckage och eventuellt andra problem. Det som den Engelska tillverkaren skriver om att det finns risk för att kedjan skulle hoppa av från framdrevet tycker jag låter väldigt märkligt.Kedjan löper ju med ett sådant nav i en absolut rät linje hela tiden och i kombination med kedjesträckaren som ör nödvändig på en bakhjulsfjädrad cykel så är ju kedjan alltid lika sträckt som i fallet en kuggkrans.Jag måste säga att jag tycker att det låter väldigt konstigt att kedjan skulle kunna hoppa av under dessa förhållande.
Jag väntar dock på svaret från rohloff men redan av alla de omdömen jag läst från människor som faktiskt använder ett sådant nav så är jag inte ett dugg tveksam om vad som blir mitt val.
MVH Christel
HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Hej! Jag är 173cm lång och jag skall prova en sådan cykel denna vecka. Jag tycker att det är en självklarhet att prova först innan jag bestämmer mig definitivt.Det blir nog ändå en Streetmachine då jag tycker att den av alla positiva omdömen den fått verkar vara en mycket välkonstruerad cykel.GTE modellen är ju dessutom lite förändrad med aluminumram och det individuellt justerbara Bodylink sätet.Jag har även tänkt beställa den med det speciella överdrag som är både tvättbart och sägs öka ventilationen en hel del. En annan sak som jag funderar över är en streamer dvs en genomskinlig aerodynamisk lite frontkåpa som verkar kunna skydda både fötter och ben från Kyla/regn.Vad gäller val av fjädringskomponenter bak är jag lite kluven.Den där DT Swiss luftdämparen där bak har jag hört ska ge en bättre komfort men jag har lite betänkligheter om vad som skulle bli fallet om jag befinner mig på en långtur och den skulle behaga att sluta fungera.
Christel
Christel Svensson skrev:
Vad gäller val av fjädringskomponenter bak är jag lite kluven. Den där DT Swiss luftdämparen där bak har jag hört ska ge en bättre komfort men jag har lite betänkligheter om vad som skulle bli fallet om jag befinner mig på en långtur och den skulle behaga att sluta fungera.
Luft-olja är framförallt praktiskt då man kan pumpa upp olika tryck beroende på om man cyklar med packning eller ej. Med ett fjäder-olja-system bör man byta fjädern till hårdare om man skall cykla långtur med mycket packning (i förhållande till cyklistens vikt) vilket är "lite meckigt". Däremot kan en luft-olja-dämpare läcka varvid fjädringen helt förlorar sin funktion. Om en fjäder-olja-dämpare läcker ut sin olja fungerar fortfarande fjädern (cykeln studsar dock till då man åker över gupp).
Tillhör man den oroliga gruppen som vill vara på den säkra sidan kan man alltid ta med sig en extra dämpare då man åker på långtur. Den fullt dugliga fjäder-olja-dämparen som Challenges cyklar normalt är utrustad med utan reglering av returen (denna heter DNM-22) kostade senast jag tittade 349kr på Sportex (samma längd som den som används på Challenge tror jag (150mm axel till axel), med fjärderhårdheten 750N/tum, denna väger 500g)
/Lars Viebke http://www.liggcykel.info.se
Rättning: Jag menade inte Challenge utan HPVelotechnik. DNM22 är samma dämpare som deras cyklar normalt är utrustad med. På vissa bilder syns versionen med reglering av returdämpningen och på vissa bilder den vanliga utan. Den Scorpion jag provat hade standardsämparen utan returreglering.
/Lars
-----Ursprungligt meddelande----- Från: hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se [mailto:hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se]För Lars Viebke Skickat: den 31 oktober 2006 20:19 Till: Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft Ämne: [hpvs] SV: fjädring till HP Streetmachine gte
Christel Svensson skrev:
Vad gäller val av fjädringskomponenter bak är jag lite kluven. Den där DT Swiss luftdämparen där bak har jag hört ska ge en bättre komfort men jag har lite betänkligheter om vad som skulle bli fallet om jag befinner mig på en långtur och den skulle behaga att sluta fungera.
Luft-olja är framförallt praktiskt då man kan pumpa upp olika tryck beroende på om man cyklar med packning eller ej. Med ett fjäder-olja-system bör man byta fjädern till hårdare om man skall cykla långtur med mycket packning (i förhållande till cyklistens vikt) vilket är "lite meckigt". Däremot kan en luft-olja-dämpare läcka varvid fjädringen helt förlorar sin funktion. Om en fjäder-olja-dämpare läcker ut sin olja fungerar fortfarande fjädern (cykeln studsar dock till då man åker över gupp).
Tillhör man den oroliga gruppen som vill vara på den säkra sidan kan man alltid ta med sig en extra dämpare då man åker på långtur. Den fullt dugliga fjäder-olja-dämparen som Challenges cyklar normalt är utrustad med utan reglering av returen (denna heter DNM-22) kostade senast jag tittade 349kr på Sportex (samma längd som den som används på Challenge tror jag (150mm axel till axel), med fjärderhårdheten 750N/tum, denna väger 500g)
/Lars Viebke http://www.liggcykel.info.se
_______________________________________________ HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Jag tycker inte att själva fjädringen är särskilt viktig. Jag har Toxys allra enklaste och tycker den fungerar mycket bra. När det gäller säten fick jag två stycken från Toxy. Dels en exklusiv kolfibersits med påkostad dyna och dels en nätsits (kolla på denna länk) http://toxy.de/shop/index_en.html under "seats" de kallar den för mesh seat. Jag tycker den är betydligt bekvämare än kolfibersätena, speciellt på vår, sommar och höst när känner mig alldels för instängd med de oventilerande normala sitsarna.
När jag och min hustru cyklade från sverige till medelhavet förra våren var det många gånger som jag var tacksam för att jag hade valt detta säte. Kanske något att fundera på?
Den största nackdelen med en liggcykel är ju alla start/stopp i stadstrafik. Jag tror att det blir ännu värre om man har svårt att nå ner till marken när man stannar utan att ändra sättet man sitter på.
Ett sista råd.... tänk på att det tar tid att bygga upp en del av de muskler som behövs när man går över från en vanlig cykel och att man därför i början känner sig ganska svag och orkeslös på en liggcykel. Det tar kanske 50-100 mil för att bli lika stark igen, men du har det bra mycket bekvämare under dessa 100 mil!!!
Lycka till!
MVH/Bengt Falke
31 okt 2006 kl. 19.23 skrev Christel Svensson:
Hej! Jag är 173cm lång och jag skall prova en sådan cykel denna vecka. Jag tycker att det är en självklarhet att prova först innan jag bestämmer mig definitivt.Det blir nog ändå en Streetmachine då jag tycker att den av alla positiva omdömen den fått verkar vara en mycket välkonstruerad cykel.GTE modellen är ju dessutom lite förändrad med aluminumram och det individuellt justerbara Bodylink sätet.Jag har även tänkt beställa den med det speciella överdrag som är både tvättbart och sägs öka ventilationen en hel del. En annan sak som jag funderar över är en streamer dvs en genomskinlig aerodynamisk lite frontkåpa som verkar kunna skydda både fötter och ben från Kyla/regn.Vad gäller val av fjädringskomponenter bak är jag lite kluven.Den där DT Swiss luftdämparen där bak har jag hört ska ge en bättre komfort men jag har lite betänkligheter om vad som skulle bli fallet om jag befinner mig på en långtur och den skulle behaga att sluta fungera.
Christel
HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Hej! Nu har jag varit och provat en Streetmachine hos Jary.Det fungerade jättebra redan första gången det var inte alls svårt att hålla balansen.Jag tyckte dessutom att den var jättebekväm. Jag blev sur över att jag inte fick något svar från Rohloff angående läckage och hållbarhet så jag skippade Rohloff. Jag har nu beställt en streetmachine med Shimano XT och en lång rad tillbehör.Jag valde bort dynamonav då jag läst en del om det och jag tycker att all min kraft på pedalerna skall driva cykeln framåt när jag inte använder ljuset.Jag valde istället ett Bush&Muller 12 volt system med dynamo så att jag alltid har ljus på cykeln i fall jag skulle behöva det.Jag valde maraton+ däck som iofs är lite tyngre men verkar nästan helt punkteringssäkra.Sen blev det bakre bagagebärare och lowriders.Det blev även stänkskärmar,airflow såtesöverdrag med nackstöd vidare valde jag hydrauliska skivbromsar magura julie.Det blev även en bättre framgaffel men jag valde att behålla original bakstötdämparen med stålfjäder.Det blev även en backspegel och drickflaskhållare på baksidan av ryggstödet. Det kommer att ta mellan 4-6 veckor inan jag får cykeln...då är det förmodligen så mycket snö att jag får vänta till våren innan premiärturen.
Tack för all hjälp jag fått!!
MVH Christel
Med en sprillans ny liggis blir det garanterat en vacker vår. Vart går långturen?
olaf
On 6 nov 2006, at 22.16, Christel Svensson wrote:
Hej! Nu har jag varit och provat en Streetmachine hos Jary.Det fungerade jättebra redan första gången det var inte alls svårt att hålla balansen.Jag tyckte dessutom att den var jättebekväm. Jag blev sur över att jag inte fick något svar från Rohloff angående läckage och hållbarhet så jag skippade Rohloff. Jag har nu beställt en streetmachine med Shimano XT och en lång rad tillbehör.Jag valde bort dynamonav då jag läst en del om det och jag tycker att all min kraft på pedalerna skall driva cykeln framåt när jag inte använder ljuset.Jag valde istället ett Bush&Muller 12 volt system med dynamo så att jag alltid har ljus på cykeln i fall jag skulle behöva det.Jag valde maraton+ däck som iofs är lite tyngre men verkar nästan helt punkteringssäkra.Sen blev det bakre bagagebärare och lowriders.Det blev även stänkskärmar,airflow såtesöverdrag med nackstöd vidare valde jag hydrauliska skivbromsar magura julie.Det blev även en bättre framgaffel men jag valde att behålla original bakstötdämparen med stålfjäder.Det blev även en backspegel och drickflaskhållare på baksidan av ryggstödet. Det kommer att ta mellan 4-6 veckor inan jag får cykeln...då är det förmodligen så mycket snö att jag får vänta till våren innan premiärturen.
Tack för all hjälp jag fått!!
MVH Christel
HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
06-11-06 23.16, skrev Christel Svensson på christel.hbg@telia.com följande:
Nu har jag varit och provat en Streetmachine hos Jary.Det fungerade jättebra redan första gången det var inte alls svårt att hålla balansen.Jag tyckte dessutom att den var jättebekväm.
Kul!
Jag vill också ha en. Får jag fråga varför du fastnade för Streetmachine och inte Grasshopper eller Speedmachine? Tog du högt eller lågt styre?
Finns det fler handlare än Jary där man kan testa flera olika modeller? www.cykel-optimisten.dk verkar trevligt men det är två och en halv timme från Köpenhamn.
Erik Sandblom
Snacka med Veloform på Kustgatan i Göteborg han sätter ihop touringhojar med Rohloff och är väldigt förtjust i den växellådan. www.veloform.se
Mats S
6 nov 2006 kl. 22.16 skrev Christel Svensson:
Hej! Nu har jag varit och provat en Streetmachine hos Jary.Det fungerade jättebra redan första gången det var inte alls svårt att hålla balansen.Jag tyckte dessutom att den var jättebekväm. Jag blev sur över att jag inte fick något svar från Rohloff angående läckage och hållbarhet så jag skippade Rohloff. Jag har nu beställt en streetmachine med Shimano XT och en lång rad tillbehör.Jag valde bort dynamonav då jag läst en del om det och jag tycker att all min kraft på pedalerna skall driva cykeln framåt när jag inte använder ljuset.Jag valde istället ett Bush&Muller 12 volt system med dynamo så att jag alltid har ljus på cykeln i fall jag skulle behöva det.Jag valde maraton+ däck som iofs är lite tyngre men verkar nästan helt punkteringssäkra.Sen blev det bakre bagagebärare och lowriders.Det blev även stänkskärmar,airflow såtesöverdrag med nackstöd vidare valde jag hydrauliska skivbromsar magura julie.Det blev även en bättre framgaffel men jag valde att behålla original bakstötdämparen med stålfjäder.Det blev även en backspegel och drickflaskhållare på baksidan av ryggstödet. Det kommer att ta mellan 4-6 veckor inan jag får cykeln...då är det förmodligen så mycket snö att jag får vänta till våren innan premiärturen.
Tack för all hjälp jag fått!!
MVH Christel
HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Hej! Jag vet ännu inte var långturen kommer att gå.Jag inser att jag måste börja med att träna både generellt och med den nya körställning som recumbent innebär. Angående mitt val av just Speedmachine är att den fått så goda omdömen av många som använt den under mycket långa turer.Jag provade Speedmachine och tyckte att körställningen var alltför tillbakalutad för min smak och att det dessutom skulle vara till nackdel i stadstrafik.Jag provade aldrig Grasshopper...jag bara provsatt den.Nu återstår bara en lång väntan innan jag får den...jag som skulle vilja haft den redan nu :(
MVH Christel
Supergrattis! En street machine är en underbar cykel och jag har väntat flera gånger på HP Velotechnik cyklar med stor otålighet :)
För din info så cyklar just nu en killa från Japan till London på en Street Machine GT och han har haft underbara äventyr. Cykel: http://www.14degrees.org/en/?page_id=13
Han skriver så ofta han kan på sin blog: http://www.14degrees.org/en/index.php?cat=2 och med tanke på vilka strapatser han haft så måste detta vara en otroligt hållbar cykel.
-Peter Parnes, PhD Associate Professor Media Technology Luleå University of Technology
Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft hpvs@lists.lysator.liu.se Skriver:
Jag provade Speedmachine och tyckte att körställningen var alltför tillbakalutad för min smak och att det dessutom skulle vara till nackdel i stadstrafik.Jag provade aldrig Grasshopper...jag bara provsatt den.Nu återstår bara en lång väntan innan jag får den...jag som skulle vilja haft den redan nu :(
MVH Christel
Hej Jag undrar om du provade den nya Speedmachine Randonneur. Den verkar vara lite högre än den "vanliga " Spedmachine och med undersätesstyrning som alltid är behagligt avkopplande på längre turer. Hur den är att packa inför långtur vet jag inte men namnet Randonneur antyder viss touringkapacitet. Att den är relativt ny gör att den inte är så omskriven av brukarna som den gamla Streetmachine som hängt med i uppåt en 15 år.
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_:-.,_,.-:*
Jan-Inge Ljungberg
Falsterbovägen 35 C 239 33 Skanör
040-453774 0702092563
webmaster@liggister.org Kassör HPV Sverige www.liggister.org
Skype: hpvfriend http://www.last.fm/user/hpvfriend
Det verkar vara en ganska optimal långfärdscykel du har beställt!
F.ö. skrev jag ihop en liten text kring hur en liggcykel för långfärd skall vara enl mig och olika lösningar: http://web.telia.com/~u84408371/touringbent.htm Det var några år sen nu, men jag står fortfarande för det mesta (dock skulle jag nog idag framföra tadpole-triken som ett bra långfärdsalternativ, iallafall i backiga områden, dock bör man då speciellt tänka på att få packlösningen så låg och så långt fram som möjligt)
Lite kommentarer till ditt cykelval:
26"bak/20"fram är en bra kombination för en långfärdscykel. Det stora bakhjulet ger stor centriputalkraft och därmed lätt att balansera i låg fart även med packning. Det stora bakhjulet gör även att man kan använda standardväxlar och inte behör krångla med superstora klingor, Capreonav/kasett, DualDrive, Schlumpf, navväxlar eller dubbla kedjor eller motsvarande speciallösning. Den dubbla hjulstorleken ställer inte till med så stort problem, till bakhjulet duger det att ta med ett provisoriskt ihopfällbart superlätt reservdäck. 26"-däck och slang går att hitta i alla väldens cykelbutiker och ibland även i varuhus.
Antar att du valde låg styrning (USS)? Det brukar vara förstahandsvalet vid långfärd då många finner det bekvämare, och att det ger bättre uppsikt än styrning över stolen (ASS). Nackdelarna är dock att USS lätt går sönder om cykeln tippar (speciellt om man har mycket bagage) och därför måste vara mycket grovt dimensionerad på en långfärdscykel. USS ger även något högre luftmotstånd än ASS och svårare att få till en bra backspegelfunkton utan att använda stor backspegel.
Fullfjädring på en tvåhjult liggcykel för långfärd tycker jag iprincip är obligatoriskt. Även på den punkten var Streetmachinen rätt val.
XT-växlar (dvs MTB-växlar av övre mellanprisklassen) är enkla, gedigna och säkra för långfärd. Ett bättre val för lågfärd än Rohloff, men inte om cykeln skall användas vid året-runt-pendling (ren vintercykling tror jag dock inte den cykeln är optimal för, även om säkert Erik Forsgren på Lidingö som vinterpendlar med en liknande SWB-USS skulle hävda motsatsen.)
Dynamo var egentligen ganska onödigt med tanke på dagens starka LED-belysningar som ger bra batterikapacitet och lite krångel. Men visst, vid pendling är en väl fungerande dynamo bättre än batteribelsning (då är dock uppladdningsbar belysning kanske ännu bättre).
Hydrauliska skivbromsar är sisådär för långfärd. Visst de ger bättre bromskraft än mekaniska och bättre känsla, men är svårare att åtgärda i fall de skulle börja läcka. Men kvaliten kanske är så bra kan man hoppas att inte bromsarna riskerar läcka (hydrauliska bromsar används ju på alla motorfordon och där fungerar de bra).
/Lars Viebke http://www.liggcykel.info.se
-----Ursprungligt meddelande----- Från: hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se [mailto:hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se]För Christel Svensson Skickat: den 6 november 2006 22:16 Till: hpvs@lists.lysator.liu.se Ämne: [hpvs] Re: HP Streetmachine gte
Hej! Nu har jag varit och provat en Streetmachine hos Jary.Det fungerade jättebra redan första gången det var inte alls svårt att hålla balansen.Jag tyckte dessutom att den var jättebekväm. Jag blev sur över att jag inte fick något svar från Rohloff angående läckage och hållbarhet så jag skippade Rohloff. Jag har nu beställt en streetmachine med Shimano XT och en lång rad tillbehör.Jag valde bort dynamonav då jag läst en del om det och jag tycker att all min kraft på pedalerna skall driva cykeln framåt när jag inte använder ljuset.Jag valde istället ett Bush&Muller 12 volt system med dynamo så att jag alltid har ljus på cykeln i fall jag skulle behöva det.Jag valde maraton+ däck som iofs är lite tyngre men verkar nästan helt punkteringssäkra.Sen blev det bakre bagagebärare och lowriders.Det blev även stänkskärmar,airflow såtesöverdrag med nackstöd vidare valde jag hydrauliska skivbromsar magura julie.Det blev även en bättre framgaffel men jag valde att behålla original bakstötdämparen med stålfjäder.Det blev även en backspegel och drickflaskhållare på baksidan av ryggstödet. Det kommer att ta mellan 4-6 veckor inan jag får cykeln...då är det förmodligen så mycket snö att jag får vänta till våren innan premiärturen.
Tack för all hjälp jag fått!!
MVH Christel
_______________________________________________ HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Hej Igen!
Jag valde min streetmachine med undersätesstyrning.Jag tror att det var den vanliga speedmachine som jag provade.Jag valde Magura Julie skivbromsar för att de verkar vara mycket enkla och bra...det är ett lågtryckssystem med mineralolja så att de inte tar åt sig fukt som ett vanligt Dot vätskebaserat system gör...det innebär också att man inte behöver byta bromsvätskan.I och med att det är ett lågtryckssystem så kan man dessutom enkelt korta eller byta bromsslangar och sedan ansluta dem med standard klämnippelsystem. Magura lämnar 5 års läckagegaranti men jag gissar att de håller betydligt längre än så.Jag tänkte först på batteribelysning men jag insåg att jag aldrig skulle komma ihåg att kolla batterierna om det var ett uppladdningsbart system.Jag vill inte ha ett batterisystem där man byter och slänger de gamla batterierna med tanke på miljöaspekten.Att jag valde ett 12 volt system med dynamo som IOFS var ganska dyrt var att jag ville ha ett kraftigare ljus än vad de vanliga 6 volts sytemen kan erbjuda vilket är välkommet om man cyklar utför backe i mörker i en relativt hög hastighet.
MVH Christel
Kul att du provat ut och beställt en bra liggcykel!
Själv har jag arbetspendlat en hel del och till och med tävlat en del på föregångaren till Grasshoppern, en Wavey Tour.
Lycka till med cykeln, och skicka gärna en rapport till Jan-Inge, så skriver han in det på Liggister.org. Liggcykelguiden finns också, där kan man skriva enkla rapporter.
-- Med vänlig hälsning, Peter Markusson
Tel. 031-12 71 64 Mob. 0705-12 71 60
Adress: Långedragsvägen 61 C 426 71 Västra Frölunda