Hej,
Undrar vart alla liggcyklister i Göteborg tagit vägen då jag var den ende som dök upp i söndags? Första turen på liggcykel i Sverige i år. Har dock tjuvtränat en del på semestern :), men det försvinner snabbt när man inte kan träna här. Alldeles för mycket grus på vägarna för att köra med slicks. Hoppas ni kommer första söndagen i maj kl. 15.00 utanför stadsbiblioteket på avenyn i Göteborg. Vi ses!!!
Hej!
Sorry, jobbade och jobbar nog tyvärr även 1:a maj. Men tror inte att jag jobbar första söndagen i juni och juli. Om det blir några träffar då. Jobbar varannan helg och har lyckats pricka in de söndagar det varit liggcykelträff. Dock cyklade jag liggcykel till och från jobbet i går. Har liggcykelpendlat under mars månad och tycker det är väldigt skönt att det mesta gruset är borta nu.
H.d.s.l.Bernt
--- Den mån 2011-04-04 skrev Torleif 031torleif@home.se:
Från: Torleif 031torleif@home.se Ämne: [hpvs] Söndagsträff i Göteborg Till: hpvs@lists.lysator.liu.se Datum: måndag 4 april 2011 06:50
Hej,
Undrar vart alla liggcyklister i Göteborg tagit vägen då jag var den ende som dök upp i söndags? Första turen på liggcykel i Sverige i år. Har dock tjuvtränat en del på semestern :), men det försvinner snabbt när man inte kan träna här. Alldeles för mycket grus på vägarna för att köra med slicks. Hoppas ni kommer första söndagen i maj kl. 15.00 utanför stadsbiblioteket på avenyn i Göteborg. Vi ses!!!
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Jag hade kalas för yngste sonen och hustrun, men hoppas på lite bättre tur till nästa gång. Isåfall ses vi då.
Sorry, ligger nedbäddad sen ett par dagar.
Vi två liggister i Trollhätteområdet, Kjell och jag, hade tänkt åka till Göteborg. Men när vädret var så dåligt misstänkte vi att det inte skulle komma så många, och det var ju dessvärre så.
Kjell har ingen liggis ännu och jag funderar på att skaffa en som är lite bättre än mina hembyggen, så därför är det väldigt intressant för oss att se och kanske till och med få möjlighet att prova någon lämplig liggis, t ex Raptobike.
Vi var för några veckor sen på ett mycket trevligt och givande besök hos Karl i Borås och testade liggcyklar. För min del ligger Fujin bra till - men jag har inte tänkt färdigt om det ska bli en Fujin Suspension eller en Fujin SL. Eller något annat?
Jag har inte mailadress eller vanliga adress till Lars-Erik, men din raptobike skulle det vara väldigt kul att få testa. Om du Lars-Erik läser detta kan du väl svara med någon lämplig adressuppgift, om det skulle vara ok att komma och kolla på din Rapto?
Den 1:a maj är ju nästa ordinarie träff och då kanske det finns möjlighet för fler? Sen har vi ju sagt att vi ska ha en LCTV den 14 maj, men jag har stor förståelse för att Peter, som brukar vara "motor" för träffar inte har mäktat med att göra något efter det som har hänt i familjen.
Och jag var i Edinburgh och hälsade på min gamla mamma. Tyvärr ser det ut som om jag kommer att missa både nästa möte och det i början på juni. Även med mig har det varit uselt med cyklandet i vinter och kroppen är synnerligen förslappad. Har kört 2 x 40 km i mars och det tog emot :( Det får bli bättring framöver. Mikael
Anders, jag provade också Fujin hos Karl. Den var grymt skön, och Hurricane lockade också mycket - framför allt med USS. Men alla modeller jag såg var grymt välbyggda och snygga och jag kan egentligen inte se nån anledning att man skulle behöva gå nån annanstans, så länge det handlar om bakhjulsdrivna liggcyklar. Challenge har allt som behövs, och det är inte uteslutet att jag smyger mig dit igen när ingen ser, och köper en touringhoj eller en trike...
Men jag var ute efter en lågracer eller midracer, och bestämde mig ändå till sist för Munzon, eftersom jag ville ha utbyggbarheten och möjligheterna den ger. Ingen skugga må falla över Challenge för det. Munzoframdel plus TT-bakdel och vanlig bakdel kostade vid pass exakt lika mycket som Fujin suspension. Resan till Naarden för att hämta den och prova den, plus att träffa Bram Smit tillkom, men det var ju självvalt ;)
Ja, Fujin är som sagt en favorit, men om man som jag redan liggcyklar mycket (500 mil förra året), så är det ju alltid kul att ha en liten hum om alternativen. Därför tycker jag att det är så kul att komma på träffar, när det är många som har sina cyklar med sig. Munzon skulle vara väldigt kul att åtminstone se "in action". Mitt dilemma är ju att jag "brukscyklar" så mycket, så jag vill ha både en oöm cykel "att köra i skiten" och något snabbare - men också känsligare - för "snabb finåkning". Så när jag har uppdaterat klart mina hembyggen, så kan jag avgöra vad som "ska ligga på topp". Kanske något av hembyggena blir så pass bra att den kan tjänstgöra för snabb cykling i vardagen, och då kan jag välja en mer extrem för de fina körningarna.
Jag har ingen liggcykel men har testat några och vill köpa en. Skulle åkt ner till söndagsträffen med Anders men så blev det ju inte. Jag har kollat mycket på Raptobike som verkar spännande både för utseendet och framhjulsdriften som ju innebär en del fördelar - och kanske nackdelar. Den saknar ju också fjädring. Den verkar ju kräva en del inlärning men eftersom jag inte vant mig vid någon speciell modell är jag ju fri att vänja mig vid vilken modell som helst. Provade cyklar hos Karl och tyckte att Fujin var fin att använda, härligt med liggande ställning. Rohloffs Speedhub tyckte jag verkligen om, han hade den på en Seiran. Ja den är ju verkligen dyr men alla som skriver om den tycker ju också att den är fantastisk. Vad tror ni om en sådan på en Raptobike? Arnold skriver om Rohloff Speedhub: "This gives an excellent range of 1.7 meters development per crank revolution to around 9 meters development in highest gear."
KjellR skrev:
Rohloffs Speedhub tyckte jag verkligen om, han hade den på en Seiran. Ja den är ju verkligen dyr men alla som skriver om den tycker ju också att den är fantastisk. Vad tror ni om en sådan på en Raptobike?
Jag har själv ingen cykel utrustad med en Rohloff Speedhub men har provat den på olika cyklar och konstaterat att den är på tok för högljud vid låga växlar. Det skall enligt förespråkarna vara något som delvis försvinner när växeln körs in (vilket tar åtskilliga mil) och ljudet skall inte påverka växelns effektivitet. Jag tycker dock det förtar en hel del av cykelkänslan om cykeln väsnas och man borde förvänta sig av en såpass dyr växel att vara tyst från första stund oavsett växel, precis som en väl fungerande kedjeväxel.
Skall cykeln framförallt användas vid sommarcykling (vilket jag förväntar mig att en Raptobike passar bäst för) bör ett traditionellt kedjeväxelsystem vara ett bättre, tystare, effektivare och ett mer prisvärt alternativ än Rohloff Speedhub.
/Lars Viebke
P.S. Ska jag försöka ta med mig båda bakdelarna tills första maj kanske? Så kan man testa både och om man vill?
P.P.S. Kedjan hoppade igår, vid den nedrasade bron mellan tyskland/danmarksterminalen. Upptäckte att det blir lite trassligt på en FWD med vinklad kedja när den hoppar... det finns liksom så mycket kedja helt plötsligt. D.D.S
2011/4/6 Mats Leidö
P.P.S. Kedjan hoppade igår, vid den nedrasade bron mellan tyskland/danmarksterminalen. Upptäckte att det blir lite trassligt på en FWD med vinklad kedja när den hoppar... det finns liksom så mycket kedja helt plötsligt. D.D.S
Jag har haft samma problem på min raptobike. 3 gånger har kedjat snurrat fast mellan kassetten och ekrarna. Två gånger så att framhjulet låsts och en gång så att ett par ekrar lossnat. Sistnämnda gången så blev kasetten snedställd. Samtliga gånger har jag klarat cykla därifrån (även om jag bara kunde använda 2an och 3an när kassetten var sned). I går var första gången det hände i hög hastighet (50-60 km/t), men eftersom jag varit med om det förr hann jag reagera och tvärnitade så jag var nere i betydligt lägre och klickat loss med bägge fötterna innan framhjulet låste sig. Ingen vurpa, men riktigt otäckt var det.
Christian ska sätta på framväxel åt mig nu i veckan, förhoppningsvis kommer den att hålla kedjan på plats...
Borde inte Rohloff Speedhub passa bra vid framhjulsdrift eftersom det bara är ett stort drev vid tramporna och ett drev vid hjulet. Inga skift vid olika växlar, ingen kassett? Mindre risk att kedjan hoppar av? Kanske mindre risk för raptobite också, eftersom kedjan hamnar närmare styrstammen.
En kille som kör Raptobike med Rohloff: http://duncan-brain.blogspot.com/2009/05/raptobike-vs-corsa.html
Du har inte funderat på Shimano Alfine 11-växlat?
H.d.s.l.Bernt
--- Den ons 2011-04-06 skrev Kjell Rylander kjellrylander@gmail.com:
Från: Kjell Rylander kjellrylander@gmail.com Ämne: Re: [hpvs] Söndagsträff i Göteborg Till: hpvs@lists.lysator.liu.se Datum: onsdag 6 april 2011 12:24
Borde inte Rohloff Speedhub passa bra vid framhjulsdrift eftersom det bara är ett stort drev vid tramporna och ett drev vid hjulet. Inga skift vid olika växlar, ingen kassett? Mindre risk att kedjan hoppar av? Kanske mindre risk för raptobite också, eftersom kedjan hamnar närmare styrstammen.
Jag har läst och sett hans bilder, det var där jag fick tipset, plus Karls Challenge. Men det där med att den skulle vara bra med tanke på att kedjan inte hoppar av verkar väl bra. Eller vad tror ni?. Alfine har jag inte kollat, men om Rohloff har jag mailat med Arnold på Raptobike. Vad är det för skillnad?
Jag har läst och sett hans bilder, det var där jag fick tipset, plus Karls Challenge. Men det där med att den skulle vara bra med tanke på att kedjan inte hoppar av verkar väl bra. Eller vad tror ni?.
Låter vettigt i mina otekniska öron.
Alfine har jag inte kollat, men om Rohloff har jag mailat med Arnold på Raptobike. Vad är det för skillnad?
Tre växlar och fyra-femtusen kronor? Alfine lär vara tystare och har inte riktigt lika stort omfång som Rohloffen. 409% mot Rohloffs 519%. Sen är frågan om den håller lika länge som Rohloffen. Det får väl tiden utvisa. Det där med att ett Rohloffnav skulle vara slut efter 2000 mil har jag lite svårt att tro på.
H.d.s.l. Bernt
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Lurigt med hoppande kedja när det är framhjulet och hög fart. Vid stopp bak i hög fart är det ju "bara" ett däck och lite ekrar som går åt skogen. Kanske en avgörande nackdel för framhjulsdrivet?
(Vad är egentligen den största fördelen med framhjulsdrivet, mer än att kedjan blir kortare - en kedja väger ju en del)
Bara en försynt fråga, hur kan kedjan hoppa mellan största bakdrevet och ekrarna i hög fart, då har man väl kedjan på något av de minsta dreven, på behörigt avstånd från ekrarna? På min gamla mountainbike hade jag en plastskiva, som skulle hindra kedjan från att komma ner mellan kassett och ekrar. En sån borde väl vara ett viktigt tillbehör på en FWD?
Ser i övrigt fram mot träffen den 1 maj och ska göra vad jag kan för att ta mig dit om vädret blir sådant att man kan förvänta sig att det blir många som cyklar dit.
2011/4/6 Anders Drougge
(Vad är egentligen den största fördelen med framhjulsdrivet, mer än att kedjan blir kortare - en kedja väger ju en del)
Jag har också funderat på det.. Möjligen kan friktionen bli lägre, men den kan ju lika gärna bli högreeftersom det är fler trissor (eller åtminstone skarpare svängar i dom) än på bakhjulsstyrt.
Bara en försynt fråga, hur kan kedjan hoppa mellan största bakdrevet och ekrarna i hög fart, då har man väl kedjan på något av de minsta dreven, på behörigt avstånd från ekrarna?
Den hoppade av från klingan sannoikt blev det tillräckligt med kedja för att en hel slynga av den ramlade ner på en gång och lyckades lägga sig in emellan.
På min gamla mountainbike hade jag en plastskiva, som skulle hindra kedjan från att komma ner mellan kassett och ekrar. En sån borde väl vara ett viktigt tillbehör på en FWD?
Låter som en jättebra idé. Vad kallar man en sånn? Var kan man få tag i en?
På min gamla mountainbike hade jag en plastskiva, som skulle hindra kedjan från att komma ner mellan kassett och ekrar. En sån borde väl vara ett viktigt tillbehör på en FWD?
Låter som en jättebra idé. Vad kallar man en sånn? Var kan man få tag i en?
Jag kan fixa på en på hjulet när jag ändå håller på med det. I normalfallet behöver man inte skivan om växeln är korrekt justerad men framhjulsdriften och avsaknaden av framväxel gör att den kan behövas. /Christian
6 apr 2011 kl. 19.15 skrev Petter Wingren-Rasmussen:
2011/4/6 Anders Drougge
(Vad är egentligen den största fördelen med framhjulsdrivet, mer än att kedjan blir kortare - en kedja väger ju en del)
Jag har också funderat på det.. Möjligen kan friktionen bli lägre, men den kan ju lika gärna bli högreeftersom det är fler trissor (eller åtminstone skarpare svängar i dom) än på bakhjulsstyrt.
Dom stora fördelarna tror jag är något lägre vikt, och lägre sitthöjd, det vill säga bättre aerodynamik.
Med vänlig hälsning, Peter Markusson
Tel 031-12 71 64 Mob 0705-12 71 60
Adress: Långedragsvägen 61 C 426 71 Västra Frölunda
Det var inte i högfart. Jag svängde och trasslade och höll på, när jag skulle vända och greja. Hade kommit in på en onödig omväg och gjorde en 180° men rullade inte utan trampade mig igenom.
I hög fart har något sånt aldrig hänt, tack och lov. Nä, det händer bara när man gör maxutslag åt vänster, på vissa växlar, och det som händer är att kedjan vandrar över den bakre trissan. Fortsätter jag att trampa då, ett varv eller så, så börjar kedjan vandra ur klingan också, och då blir det trassligt. Ingen fara så sett, bara irriterande, och man måste liksom koppla på hjärnbarken, "hmmm, hur är det nu den här grejen hänger ihop"...
Anders, jag är misstänksam mot flera klingor där fram även på vanlig cykel. Jag har valt SRAM DualDrive för att slippa det. På en framhjulsdriven, framhjulsstyrd hoj med fast vevlager så vrids ju kedjan när man svänger, då känns det ännu mer motiverat att bara ha en klinga. Iallafall inbillar jag mig att det minskar riskerna för kedjehopp - jag har i stort sett rak kedjeföring vid tredje och fjärde drevet på kasetten, och håller mig gärna runt de växlarna. Navväxeln funkar hittills klanderfritt, och där är det ju riskfritt att göra snabba växlingar, sväng eller ej. Man förlorar säkert i effektivitet med den, men i stan är det värt det.
Hej tänkt hoppa inne den tråd och bjuda på några bild; våren är här man blir sugen att åka liggcykel! http://www.facebook.com/album.php?aid=293659&id=541060670&l=d089d6f4... 6 apr 2011 kl. 20.56 skrev Mats Leidö:
Anders, jag är misstänksam mot flera klingor där fram även på vanlig cykel. Jag har valt SRAM DualDrive för att slippa det. På en framhjulsdriven, framhjulsstyrd hoj med fast vevlager så vrids ju kedjan när man svänger, då känns det ännu mer motiverat att bara ha en klinga. Iallafall inbillar jag mig att det minskar riskerna för kedjehopp - jag har i stort sett rak kedjeföring vid tredje och fjärde drevet på kasetten, och håller mig gärna runt de växlarna. Navväxeln funkar hittills klanderfritt, och där är det ju riskfritt att göra snabba växlingar, sväng eller ej. Man förlorar säkert i effektivitet med den, men i stan är det värt det. -- /zixvelo troglodist
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Shimano Alfine lockar mig mer än Rohloff faktiskt. Priset har ju lite med saken att göra... Bram Smit (min cykels byggare) hade satt Rohloff på en annan Munzo, men kunden hade inte varit nöjd med växeln - han körde slut på den för snabbt, tyckte han. Tror det rörde sig om cirkus 2000 mil, killen var en långtrampare. Kan dubbelkolla siffrorna om nån behöver veta mer exakt.
Den bästa framhjulsdriften borde väl vara den som t ex finns på den franska liggisen Kouign Amann från Zockra Bikes. Den har t o m en kortare kedja än en "ståcykel", inga som helst brythjul utom de små i växeln och en mycket god aerodynamik eftersom vevpartiet kommer så lågt. Det "delar ju frontarea" med framhjulet. Av filmerna som Zockra har, så verkar den dessutom ha en stabil styrgeometri, eftersom man kan släppa styret helt och bara styra med fötterna. Något trassel med kedjan vid sväng kan inte förekomma. Ergonomin borde väl också vara bra, eftersom man inte behöver ha fötterna så högt. Vikten på denna kolfiberskapelse är 7,3 kg utan tailbox. Hög "vill ha-faktor". Bifogar liten bild.
Hej,
Bättre att ha två stora drev på vevarna en ett för då har man ju även en frmväxel som hindrar kedjan från att hoppa av. Funkar utmärkt. Jag har 65 och 48 kuggar på mina drev tillsammans med en 11-32 kassett. Funkar väldigt bra. Går ej att köra på de högsta växlarna ihop med det 48 drevet, men det vänjer man sig vid då man istället växlar över till det stora. Egentligen använder jag mig bara av 48 drevet då det är backar över 10-12%. Att ha svängande vevparti funkar bara för en del. Jag har provat flera olika vinklar med 2 622mm hjul, men känns inte ok för mig. Kanske funkar bättre med ett mindre framhjul som på Zockracykeln.
Kouign ser verkligen intressant ut! Snygg, snabb och lätt :) Fötterna ser ut att komma farligt när marken bara.. Speciellt om man har storlek 47 som jag :P
http://www.zockra-factory.com/images/stories/Products/DSC_0593_small.jpg Går det att justera för olika benlängd?
För att inte få kedjeavhopp på mitt enda framdrev på den höga liggcykeln, så hade jag förut en framväxel som jag inte använde för växling, utan enbart för att säkert styra in kedjan. Den har dock fått stryka på foten i "bantningskampanjen", den vägde ju något hekto! Ska sätta dit någon liten lätt "styrning" för kedjan så att jag har full säkerhet igen. Kanske kan "styrningen" bestå av en liten hållare för ett kedjerör, så slipper jag ju dessutom bli svart om byxbenet
Har kollat på bilderna och ritningen för Kouign Amann och det går inte att justera vevpartiets placering, vad jag kan se. Man får nog göra ett "one-off-bygge" för den hugade föraren. Möjligen kan man bygga cykeln för en kort förare och sen flytta på sätet för den som har längre ben. Men då missar man nog en del av idén med en så kompakt och extremt lätt hoj. Kouign har väl i princip inte något självbärande säte, utan det är integrerat i ramen. Skräddarsytt med andra ord.
Hur räknar man % på en växel? Gissar att det är skillnaden från lägsta till högsta, relaterat till den lägsta, dvs att Rohloffs högsta växel är drygt 5 gånger högre än den lägsta. För mig som för tillfället kör med duomatic låter det som en dröm. Omfånget på den är 33% upp från ettan till tvåan. Dessvärre eller dessbättre, beroende på hur man ser det, så är tvåan den som är uppväxlad, medan ettan är direkt. Det innebär att jag inte förlorar något i växeln vid uppförsbacke, men förlorar lite verkningsgrad hela tiden vid plan mark. Men cykeln har en väldigt "clean look", inte en wire så långt ögat når och man växlar väldigt snabbt, bara ett kort bakåttramp. Fungerar trots allt bra där jag bor - få backar - och det låga luftmotståndet gör att jag klarar vilken motvind som helst på plan mark.
Kouign Amann är jätteläcker. Så är den också namnad efter en kaka :) Men även om dom cyklar fristyre med den så är det nog inte helt självklart att byta till MBB. Omöjligt kan det ju inte hellre vara, å andra sidan. Har sett andra som showar med fristyre på andra MBB också, kanske finns det till och med Stehags-fristyrare?
Jag får krypa till korset och dementera. Har dubbelkollat med Bram. Det var inte en Rohloff som hade pajat, det var en Shimano Nexus. Inte efter 2000 utan 16000 km. Jag hade nog fått i mig för mycket av husets goda vin den kvällen, är jag rädd.
Skönt va?