Idag skaffade jag mig en cykeldator till min Challenge Ventus. Jag valde dator efter utseendet, men när jag kom hem visade det sig att jag gjort ett lyckokast. Den dator jag köpt kan nämligen monteras på ramen på en liggcykel, vilket behövs när man har styret under sitsen, som jag.
Modellen är Sigma 1609.
Rekommenderas, alltså!
---- Bilagor finns på HPVS forum --- Detta brev innehöll bilagor, som i stället finns på: http://rosnix.net/hpvs-forum/index.php?t=getfile&id=258
Hela inlägget finns på: http://rosnix.net/hpvs-forum/index.php?t=msg&goto=25028&#msg_25028
Samma här, jag köpte min i fredags förra veckan och första riktiga testturen med allt monterat gick idag till Styrsö. Fungerade finfint i solen mot förmodan måste jag tillägga, då jag trodde att den skulle blänka för mycket, men inte då.
Själv kör jag med en Garmin Colorado 300 som sitter på ramen mellan benen på min Trike. Hamnar lite långt bort men tack vare den stora skärmen så funkar den mycket bra.
-Peter
2010/4/15 Joakim Barkström joakim.barkstrom@tele2.se
Samma här, jag köpte min i fredags förra veckan och första riktiga testturen med allt monterat gick idag till Styrsö. Fungerade finfint i solen mot förmodan måste jag tillägga, då jag trodde att den skulle blänka för mycket, men inte då. -- ACHIEVEMENT – You can do anything you set your mind to when you have vision, determination, and an endless supply of expendable labor
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Även Polar CS400 fungera bra att sätta på ramen, jag är nöjd med min.
2010/4/16 Sverker Fridqvist sverker@fridqvist.se
On Apr 16, 2010, at 8:19 , Peter Parnes wrote:
Själv kör jag med en Garmin Colorado 300 som sitter på ramen mellan benen
på
min Trike. Hamnar lite långt bort men tack vare den stora skärmen så
funkar
den mycket bra.
Hur har du fäst den?
Jag använde Garmins eget "bike/cart mount" ( https://buy.garmin.com/shop/shop.do?pID=11411) men var tvungen att använda längre strappar.
-Peter
On Apr 17, 2010, at 9:13 , Peter Parnes wrote:
Hur har du fäst den?
Jag använde Garmins eget "bike/cart mount" ( https://buy.garmin.com/shop/shop.do?pID=11411) men var tvungen att använda längre strappar.
Aha, man fäster den med buntband! När jag nu ser den, så minns jag att jag har sett den på bild förut. Men det hade jag glömt, så jag antog att den skulle fästas med en klämma runt styret, som de cykelfästen Garmin tillhandahåller till andra GPS-modeller.
Utmärkt, nu ska jag skaffa en sådan, så är mina problem lösta!
- Sverker
Hur tycker ni Sigmaanvändare att själva cykeldatorn är? Vettiga eller jobbiga inställningar? Exakt och snabb, eller seg reaktion? Lätt- eller svåranvänd? Bakgrunden till frågorna är att jag har efarenhet av flera Cateye men ingen Sigma. Sista Cateyen jag köpte gav helt enkelt upp självmant efter en månad eller så, jag har bara haft en riktigt bra. Men den blev snodd en gång när jag var oaktsam och lämnade den på styret. Sigma har jag dissat mest p.g.a utseende och att de såg billiga ut - men kanske har det ändrat sig under de senaste åren?
On Apr 16, 2010, at 22:45 , Mats Leidö wrote:
Hur tycker ni Sigmaanvändare att själva cykeldatorn är? Vettiga eller jobbiga inställningar? Exakt och snabb, eller seg reaktion? Lätt- eller svåranvänd?
Jag köpte som sagt min Sigma för att jag gillade utseendet - jag tänkte att själva funktionen nog är lika mellan de kända märkena. Jag gillar den avskalade, fyrkantiga designen, med stora, tydliga siffror och tecken.
Jag har inte använt datorn mer än några kilometers tur ut till min kalibreringssträcka, men den förefaller fungera utmärkt vad gäller reaktionssnabbhet.
En fördel med denna dator är att det finns många knappar (4 st). Det underlättar helt enkelt handhavandet att knapparna inte har så många funktioner.
En annan fördel är monteringen i hållaren - man vrider fast datorn, vilket gör att man kan sätta den närmare andra prylar än för sådana datorer som ska skjutas på hållaren.
Datorn har inbyggd belysning - det kan ju vara en fördel för vissa.
Den största fördelen är att man kan spänna fast hållaren både tvärs och längs röret den ska sitta på, och att man kan använda buntband. Tillsammans betyder det att man kan spänna fast hållaren vid vilka rör som helst, tex ramröret till en liggis, som i bilden till mitt första inlägg.
En nackdel tycktes mig först vara att man inte skulle kunna nollställa alla tripp-mätvärden på en gång, inför dagens runda. Men med en titt i bruksanvisningen lärde jag mig att 2 sekunders tryck på reset-knappen nollställer det visade värdet, 4 sekunder nollställer samtliga trippvärden på en gång. RTFM.
För övrigt brukar man kunna ladda ner bruksanvisningar i PDF-format, i varje fall gäller detta CatEye och Sigma. De tryckta versioner man får med är rätt finstilta, och besvärliga att läsa. Dessutom har de en tendens att försvinna. På datorn kan man förstora efter eget tycke! Dessutom kan man ju ladda ner bruksanvisningen före köp, för att bedöma hur väl användargränssnittet är utformat.
Angående noggrannheten, så justerar man hjulstorleken på liknande sätt som CatEye-datorerna, med hjulomkretsen. Det innebär att man kan justera datorn tills den mäter korrekt med ett fel på mindre än en procent, vilket sannolikt är mindre än vad hjuldiametern ändras på grund av varierande lufttryck och belastning. Detta system är det enklaste att kalibrera. Man ställer in ett preliminärt värde efter en tabell i bruksanvisningen, sedan provcyklar man en känd sträcka, och räknar ut mätfelet. Med hjälp av det beräknar man ett mera exakt värde för kalibreringen, och sedan man ställt in det har man en mycket noggrann dator.
- Sverker
Snabb i reaktionerna vid knapptryckning.
Jag hade Cateye Mity 2 förut att jämföra med och den var helt ok om än lastgammal idag.
Sigma har i mitt tycke ett utmärkt gränssnitt, fast med väl många funktioner. ODO, trip, hastighet, kadens hade varit tillräckligt. Men man får väl börja lära sig de andra .
General Functions Languages setting, 7 languages 2 wheel sizes adjustable Automatic recognition of second bike Automatic start /stop Backlight Battery status display receiver/transmitter Backup function (storage chip) Current temperature
Bike Functions Actual speed Average speed Maximum speed Trip distance Comparison of current and average speed Programmable trip section counter forth/back Actual/Ø-cadence Total distance bike 1/bike 2/bike 1+2 (Not shown while riding)
Time Functions Riding time Clock Stopwatch Countdown timer Total ride time bike 1/bike 2/bike 1+2 (Not shown while riding)
Tack för infon om Sigma - jag gjorde en snabb skumning av marknaden via prisjakt nyss, och det ser ju ut på ett ungefär som förut - modellerna får ganska varierande kritik, cateye och sigma har fortfarande många modeller. Hade varit koolt med en armbands-cykeldator som man kunde använda som klocka också, där ser det ut som om Polar har några modeller men rätt tomt i övrigt.
Personligen tänkte jag fortsätta använda min iPhone som GPS, efter att bindningstiden går ut och det blir dags att skaffa ny modell (om ett år kanske) så kommer jag nog att jailbreaka den och koppla in en extra GPS-antenn via Bluetooth. Själva GPS-applikationerna på iPhonen är det inget större fel på, men precisionen kan ju bli bättre.
För att hålla reda på cyklad sträcka, odometer och sånt, så känns det däremot mycket mer praktiskt med en egen enhet, som är inställd efter cykeln och som man alltid kan ha med sig. Så det kanske får bli att lägga lite mer pengar på en Polar-enhet då. Kanske finns det andra märken på marknaden som kör armbands-varianten?
On Apr 17, 2010, at 11:12 , Mats Leidö wrote:
För att hålla reda på cyklad sträcka, odometer och sånt, så känns det däremot mycket mer praktiskt med en egen enhet, som är inställd efter cykeln och som man alltid kan ha med sig. Så det kanske får bli att lägga lite mer pengar på en Polar-enhet då. Kanske finns det andra märken på marknaden som kör armbands-varianten?
Personligen gillar jag att ha en cykeldator fästad på cykeln, och en klocka (med visare!) på armen. Träningsklockorna à la Polar syns mig inte så bra som just vardagsklocka, och inte heller lika bra i rollen som cykeldator jämfört med en renodlad sådan. Cykeldatorer är dessutom så billiga, att priset inte torde ha någon betydelse (i alla fall inte för den som har råd till en liggis).
Men det finns andra märken med samma användningsområde än Polar:
Garmin tillverkar armbandsmodeller, som har liknande funktioner som Polars modeller, dvs de kan mäta hastighet, kadens och hjärtfrekvens. Dessutom sparar de GPS-spåret, så du kan kolla var du kört på din dator när du kommit hem. De duger emellertid inte att orientera med, de har ingen kartfunktion. (De kan dock visa position, så med hjälp av en vanlig karta kan man se var man är, men som orienteringshjälpmedel är de mindre praktiska än en kart-GPS.)
Garmin tillverkar också att par modeller som är särskilt avsedda för cyklar; de flesta har kartfunktion, men en är slimmad och ser ut som en cykeldator, utan kartdisplay (Edge 500).
==
Suunto gör också träninsklockor för armen, och även de har modeller med GPS.
==
Även Polar har modeller med GPS, för att spara spåret. De har dessutom åtminstone en modell som är avsedd att monteras på styret, och inte på armen.
==
För den riktige träningsentusiasten finns det effektmätande cykeldatorer. De mäter effekten, antingen vid tramporna aller vid baknavet, tillsammans med hastighet m.m. Kostar från 8500:- (hick) till 40.000:- (ugh!).
- Sverker
Jag har en Edge 305 men uppgraderade eftersom den har så liten skärm. På liggis hamnar datorn lätt ganska långt borta från ögonen. Notera att flera av Garmins större GPSer också stödjer pulsmätare även om de inte är klassade som träningsGPSer.
-Peter
Ps. Det är ganska skönt att INTE se GPSen också om man bara vill mäta hastighet och istället glida fram i ett skönt tempo utan stress ;)
2010/4/17 Sverker Fridqvist sverker@fridqvist.se
On Apr 17, 2010, at 11:12 , Mats Leidö wrote:
För att hålla reda på cyklad sträcka, odometer och sånt, så känns det
däremot mycket mer praktiskt med en egen enhet, som är inställd efter cykeln och som man alltid kan ha med sig. Så det kanske får bli att lägga lite mer pengar på en Polar-enhet då. Kanske finns det andra märken på marknaden som kör armbands-varianten?
Personligen gillar jag att ha en cykeldator fästad på cykeln, och en klocka (med visare!) på armen. Träningsklockorna à la Polar syns mig inte så bra som just vardagsklocka, och inte heller lika bra i rollen som cykeldator jämfört med en renodlad sådan. Cykeldatorer är dessutom så billiga, att priset inte torde ha någon betydelse (i alla fall inte för den som har råd till en liggis).
Men det finns andra märken med samma användningsområde än Polar:
Garmin tillverkar armbandsmodeller, som har liknande funktioner som Polars modeller, dvs de kan mäta hastighet, kadens och hjärtfrekvens. Dessutom sparar de GPS-spåret, så du kan kolla var du kört på din dator när du kommit hem. De duger emellertid inte att orientera med, de har ingen kartfunktion. (De kan dock visa position, så med hjälp av en vanlig karta kan man se var man är, men som orienteringshjälpmedel är de mindre praktiska än en kart-GPS.)
Garmin tillverkar också att par modeller som är särskilt avsedda för cyklar; de flesta har kartfunktion, men en är slimmad och ser ut som en cykeldator, utan kartdisplay (Edge 500).
==
Suunto gör också träninsklockor för armen, och även de har modeller med GPS.
==
Även Polar har modeller med GPS, för att spara spåret. De har dessutom åtminstone en modell som är avsedd att monteras på styret, och inte på armen.
==
För den riktige träningsentusiasten finns det effektmätande cykeldatorer. De mäter effekten, antingen vid tramporna aller vid baknavet, tillsammans med hastighet m.m. Kostar från 8500:- (hick) till 40.000:- (ugh!).
- Sverker
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
On Apr 17, 2010, at 14:06 , Peter Parnes wrote:
Jag har en Edge 305 men uppgraderade eftersom den har så liten skärm. På liggis hamnar datorn lätt ganska långt borta från ögonen. Notera att flera av Garmins större GPSer också stödjer pulsmätare även om de inte är klassade som träningsGPSer.
De flesta nyare GPS-er från Garmin tycks ha denna funktion. De kan alltså kan ta emot standardiserade trådlösa signaler från puls- och kandensgivare, och spara dessa data tillsammans med spåret. Sedan kan man analysera sin träningsrunda med ett program på datorn hemma.
- Sverker
Ett tag hade Siemens en mobiltelefon till vilken man kunde köpa ett fäste till styret så kunde man ha den som cykeldator. Vet inte hur bra den var och om man kunde montera den på en liggis men jag gillade konceptet och hoppades att fler tillverkare skulle hänga på. Tyvärr blev det ingen succé så jag får ha en vanlig cykeldator på min Rapto. (En Cat-Eye, de har också ett par modeller som går att montera på styrstammen med straps så de passar till liggisar)
/Christian _________________________________________________________________ Klicka här! http://new.windowslivemobile.msn.com/SE-SE/windows-live-hotmail/default.aspx
Kom på att jag inte fick till det som jag först ville ha det, tänkte ha hastighetssensorn till min Polar på bak hjulet. Men det gick inte. Avståndet till datorn på ramen blev för stort så jag fick flytta den till framhjulet och missa "farten" när jag trampat på trainern i vinter, inget stort problem men det är nog lika på andra märken också.
Suck, inlägget försvann tydligen nånstans. Försöker väl igen. När jag nu tittar på trådlösa cykeldatorer igen så tycker jag att det kostar både för mycket och för lite. Vad jag vill ha är valuta för pengarna, om du fattar, och det får jag främst genom att jag kan använda det jag köper - och genom att prylen håller för användningen. Så en trådlös kommunikation som fungerar sådär, till och med på de korta avstånden som blir på en fast monterad cykeldator, det går bort för mig. En trådlös cykeldator som måste sitta i sin hållare fast den samtidigt inte kan vara kvar där när man lämnar cykeln eller när det regnar, samma sak, det går också bort. Jag kommer bara att glömma den eller tappa bort den. Och blir frustrerad av att lägga typ 700-1500 på en pryl som pajar eller funkar dåligt.
En hel GPS, naee, "det skulle bli för mycket med en hel tant" som Pettson sa (är trebarnsfar...). Jag har iPhonen och kör nog med den, även om Garmin och dom är bättre.
Så tack för tipsen om Polar, jag tror nog att jag kan stå ut med ett digitalur på handleden om cykeldatorn är tillförlitlig. Är den inte det så kan man lika gärna köpa en billig enkel trådbunden cykeldator istället - eller bara köra GPS. Säger Mats.
Jag börjar ge upp på cykeldator. Dels så ser jag inte att läsa av dem, men det är också befriande att slippa se hur långsamt det går och köra på känn istället. Man kan mäta upp sträckan sen på karta och göra en uppskattning om den verkliga snittfarten istället ifall man vill få kläm på formen eller ha underlag för beräkningar.
/Bruno
__________________________________________________ Använder du Yahoo!? Är du trött på spam? Yahoo! E-post har det bästa spamskyddet som finns http://se.mail.yahoo.com
On Apr 18, 2010, at 10:54 , Mats Leidö wrote:
Så tack för tipsen om Polar, jag tror nog att jag kan stå ut med ett digitalur på handleden om cykeldatorn är tillförlitlig. Är den inte det så kan man lika gärna köpa en billig enkel trådbunden cykeldator istället - eller bara köra GPS. Säger Mats.
Försök ta reda på om Polar-prylarna fungerar med liggcykel. Jag har flera gpnger läst inlägg om trådlösa datorer som inte fungerar bra på liggcyklar - avståndet mellan sändare och mottagare är tydligen för stort, så signalen blir för svag (minskar med kvadraten på avståndet). Cykeldatorer i allmänhet är tänkta att fungera med datorn på styret och sändaren nånstans mitt på ena benet av framgaffeln på en vanlig landsvägscykel. Polarklockor kan väl tänkas ha liknande prestanda, men de kan också tänkas ha starkare sändare än vanliga cykeldatorer, för att inte tappa signalen när man kliar sig på ryggen, eller liknande.
Fråga runt på internationella fora, innan du pungar ut.
Cykeldatorer med sladd funkar alltid, och det är enkelt att förlänga sladden, om det behövs. De har också bara ett batteri att hålla koll på, och det syns bra när det håller på att ta slut. Hur det är med sladdlösa på den sista punkten vet jag inte.
==
Om man ofta parkerar sin hoj på allmänna platser utan bevakning, kan säkert Polarmätare vara ett bra val.
==
Här är en snubbe somm byggt en hjulsensor för sin iPod Touch: http://www.youtube.com/watch?v=rcdEFE9a1vY
- Sverker
[quote title=Den Sun, 18 April 2010 17:12 skrev Sverker Fridqvist:]On Apr 18, 2010, at 10:54 , Mats Leid wrote:
Försök ta reda på om Polar-prylarna fungerar med liggcykel. Jag har flera gpnger läst inlägg om trådlösa datorer som inte fungerar bra på liggcyklar - avståndet mellan sändare och mottagare är tydligen för stort, så signalen blir för svag (minskar med kvadraten på avståndet). Cykeldatorer i allmänhet är tänkta att fungera med datorn på styret och sändaren nånstans mitt på ena benet av framgaffeln på en vanlig landsvägscykel. Polarklockor kan väl tänkas ha liknande prestanda, men de kan också tänkas ha starkare sändare än vanliga cykeldatorer, för att inte tappa signalen när man kliar sig på ryggen, eller liknande.
Polar har inte bättre räckvidd än andra märken, 50cm för hastighetssensorn och 80cm för kadensgivaren. Dom har inga planer på sändare med längre räckvidd fick jag som svar förra sommaren när jag köpte in Polar och gärna hade sett att hastihetsgivaren haft bättre räckvidd. Men att klia sig på ryggen är väl inte aktuellet som liggist ;)
On Apr 18, 2010, at 17:35 , Lasse wrote:
Men att klia sig på ryggen är väl inte aktuellet som liggist ;)
Jodå, men det är ju enkelt: bara att vrida sig lite i sätet...
Man kan också, vid svårare fall av klåda, göra som Björne:
http://www.youtube.com/watch?v=DfqAW7HX-nc&feature=related
Detta är emellertid också en balansövning....
- Sverker
On Apr 18, 2010, at 17:35 , Lasse wrote:
Polar har inte bättre räckvidd än andra märken, 50cm för hastighetssensorn och 80cm för kadensgivaren. Dom har inga planer på sändare med längre räckvidd fick jag som svar förra sommaren när jag köpte in Polar och gärna hade sett att hastihetsgivaren haft bättre räckvidd.
Då kan det nog bli problem med funktionen på många liggisar. Men man kan kanske sätta sändaren vid bakhjulet, och på så sätt få ett tillräckligt kort avstånd? Det gäller alltså att mäta!
- Sverker
Den Sun, 18 April 2010 18:01 skrev Sverker Fridqvist:
On Apr 18, 2010, at 17:35 , Lasse wrote:
Polar har inte bättre räckvidd än andra märken, 50cm för hastighetssensorn och 80cm för kadensgivaren. Dom har inga planer på sändare med längre räckvidd fick jag som svar förra sommaren när jag köpte in Polar och gärna hade sett att hastihetsgivaren haft bättre räckvidd.
Då kan det nog bli problem med funktionen på många liggisar. Men man kan kanske sätta sändaren vid bakhjulet, och på så sätt få ett tillräckligt kort avstånd? Det gäller alltså att mäta!
- Sverker
--
Bara för alla att maila till Polar och fråga om bättre räckvidd så kommer det kanske :)
Jag har suttit och jagat lite alternativa varianter, dock så har jag haft svårt att få fram längden på kablarna till de olika sensorerna (kadens + hastighet). Jag har tidigare kört med trådlös och pulsmätare, men det blir så mycket batteribyten i alla enheter. Så om jag köper en ny cykeldator så ska det bli med kabel, kadens och utan puls.
Nu kör jag enbart på SportyPal via min Windows Mobile och GPS. Startar programmet när jag börjar och har skärmen släckt tills jag når slutdestinationen. Sen om jag vill kan jag gå in och analysera sträckan på datorn senare.
Det är faktiskt skönt att inte ligga och pressa sig till det yttersta som jag annars gör när jag ser att det inte går så fort som jag tycker det borde gå. Nu är det lättare att hålla koll på kadensen och hålla jämn hastighet eller ta rygg på någon med jämn och bra fart, utan att stirra sig blind på några siffror... och jag kommer alltid fram till slutmålet... förr eller senare... :)