Azub Mini, ny lutande trike och en Challenge som går att stoppa i en väska. Allt kommer till Spezi som börjar i morgon http://www.velovision.co.uk/cgi-bin/show_comments.pl?storynum=863
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_:-.,_,.-:*
Jan-Inge Ljungberg
Falsterbovägen 35 C 239 33 Skanör
040-453774 0702092563
webmaster@liggister.org Kassör HPV Sverige www.liggister.org
Skype: hpvfriend http://www.last.fm/user/hpvfriend
Efter att ha recenserat A-biken (www.a-bike.se) för en vecka sedan, delvis på felaktiga grunder, har jag efter diverse turer själv införskaffat en A-bike och provat den lite ordentligare och tänkte därför komma med en kompletterande recension.
En regelrätt recension (med många bilder) med jämförelse mellan Brompton, A-bike, Biltemas vikcykel (den senaste varianten med aluminiumram), Microbiken (trotts att denna inte produceras längre) och kanske en Strida3, planerar jag publicera senare på nätet.
En hopfällbar cykel är alltid en kompromiss. På A-biken har man kanske dragit gränserna kanske så långt det går. Med 6" hjul, en vikt under 6kg (trotts att inga exotiska material har använts) och superkompakta mått, har man fått kompromissat mer än vid konstruktionen av en fullvuxen vikcykel.
A-biken är anpassad för mixade resor där man åker tåg/tunnelbana/spårvagn/buss/bil och cyklar en kortare tur (max några kilometer). Den låga vikten, de små måtten (ett kompakt väl sammanhållet avlångt paket), inkapslad kedja och smart utformad bärhantag som styrstammen bildar, gör att man obehindrat bär med sig cykeln då man åker kollektivt eller i affärer (det medföljer även en väska för A-biken så att man kan bära den på ryggen). Jag har provat att göra samma sak med min Brompton (kanske den mest kompakta fullvuxna hopfällbara cykeln, och troligtvis den bästa för båtbruk) men kan tyvärr konstatera att Brompton-paketet är för tungt och otympligt för att bärandet skall vara obehindrat. Det är en av orsakerna till att min Brompton efter sommarn får stanna kvar i segelbåten (Medelhavet) och har ersatts med A-biken för korta resor, och en Biltemavikcykel för längre.
A-biken är alltså superb att bära med sig, men hur är den att cykla? Sist sågade jag cykelegenskaperna ganska ordentligt. Nu efter någon mil i A-bike-sadeln, eller rättare sagt efter att ha bytt A-bike-sadeln mot en standardsadel med fällfunktion, är mitt omdöme något annorlunda. Visst cykeln är inte lika bra som en "riktig" cykel, inte heller som en fullvuxen hopfällbar cykel, om detta vore fallet hade det nog varit mer magi än verklighet. Dock fungerar cykeln att ta sig fram med. I relativt kuperad teräng, på asfalt av blandad kvalitet, och på sträckor kring 2-3km håller jag en snitthastighet på 17km/h med A-biken (mätt med GPS fastsatt på styrstammen). Tillfälligt kan jag pressa upp cykeln till strax över 20km/h men då får jag pinna på rejält. Utväxlingen är låg, för en mer tränad cyklist nästan fånigt låg, men det är en kompromiss, efterssom cykeln är enväxlad. Troligtvis är utväxlingen optimerad för otränade cyklister, för att klara uppförsbackar (detta gör man genom att luta fram överkroppen) och för att kunna cykla i gåtempo på tågperonger och liknande. Den relativt korta vevarmslängden (140mm) känns ovan, men hjälper till att hålla uppe kadensen.
Ramen är vek i förhållande till vanliga cyklar. Mycket plastdetaljer (formsprutade i glasfiberarmerad nylon), låg vikt och många leder gör sitt. Dock är det något man vänjer sig vid, och är villig att stå ut med på kortare turer, förutsatt att man just använder A-biken för mixat bruk.
A-biken är extremt välutvecklad, troligtvis den hopfällbara cykel där man har lagt ner mest utvecklingstid någonsin. Inte för att få fram superkvalitet eller toppcykelegenskaper, för det har knappast A-biken, men för att ge den kompromiss som Sinclair har lyckats med, med mål att få fram marknadens minsta, lättaste cykelbara hopfällbara cykel. Det syns att att A-biken i större omfattning än någon annan cykel jag har testat tidigare är optimerad för riktig högserieproduktion. Många formsprutade plastdetaljer och bara en (synlig) svetsfog på hela cykeln, inga ekrar som kräver handmontering osv.
Priset då, 2500kr (från www.a-bike.se), för något som knappast är lika bra att cykla med som en "riktig" cykel eller en fullvuxen hopfällbar cykel. I den tidigare recensionen var jag knappast rättvis kring denna fråga. I dagens läge anser jag nog priset är befogat, förutsatt att man vill ha en ultrakompakt cykel för mixade resor (få eller inga slår A-biken i detta hänseende), eller kanske en reservcykel som tar liten platts och lätt plockas fram (i båten, husvagnen/husbilen, bilen eller hemma). Faktum är att A-biken egentligen är mer tekniskt avancerad än de flesta vanliga cyklar och andra hopfällbara cyklar på marknaden. För att Sinclair (utvecklaren) skall kunna räkna hem utvecklingskostnaderna och för att kvalitén skall kunna hållas på en någorlunda nivå (det är mycket detaljer som kan fela) är det någ svårt att pressa priset lägre i dagens läge. Förutsatt att cykeln inte kommer upp i superhöga serier, varvid potentialen för att möjliggöra en prissänkning är rejäl (efterssom cykeln är optimerad för högserieproduktion).
Har då inte A-biken några ordentliga nackdelar? Jo, jag kan på rak hand räkna upp tre:
1. Sadeln Den ordinarie sadeln är i min mening närmast att likställa med ett tortyrredskap. Verkar vara en ren CAD-lösning (coolt utseende, till synes bra funktion i CAD-programmet, men kass funktion i verkligheten). Skall man använda cykeln för turer längre än några hundra meter, bör denna bytas direkt. Tyvärr verkar det än så länge (rätta mig om jag har fel!) inte finnas att köpa en färdig lösning baserad på en standardsadel som viks frammåt, så man nödgas fixa det själv, något som troligtvis många vanliga konsumenter inte klarar. Dock bör sadel-uppgraderingskittet snart tillhandahållas av A-bike, eller någon av alla företag som specialliserat sig på att ta fram tillbehör till existerande högserieprodukter. I bästa fall erbjuds A-bike med detta sadelalternativ vid köpet, eller så byts tortyrredskapet ut en gång för alla!
2. Vikt/måttbegränsningen A-biken är INTE för storväxta eller tunga cyklister. Maxvikten på 85kg finns det nog inga stora marginaler över. Maxlängden specas till 193cm. Detta mått är dock i min mening direkt felaktigt då det förutsätter att man har en helt inkorrekt sadelhöjdsinställning, att hela foten inklusive hälen når marken. I realiten kan man inte höja sadeln mer än att den passar en cyklist med min längd, 174cm. Med en standardsadel (dvs om man byter ut "tortyrredskapet") kan man höja sitthöjden något utan att öka stegringsrisken, genom att skjuta sadeln frammåt utmed fästfälsen. Det är dock osäkert i vilken omfattning då ramen samtidigt utsätts för större belastningar. Är man mycket större än mig kommer cykeln nog kännas allt för liten oavsett sadelhöjden.
3. Specialdelar A-biken har bara specialdelar, inga standardcykeldelar, och den dag dyken behöver lagas blir det problem. 2 års utlovad garanti (från den engelska distributöten) och viss tillgång på reservdelar via A-bikes återförsäljare hjälper kanske en del, men knappast hela vägen. De mycket små högtrycksdäcken är svåra att pumpa. Visst går det med en bra standardpump, men egentligen krävs det egentligen en specialpump eller att man använder kompressor.
Sammanfattningsvis: Vill man ha en superkompakt hopfällbar cykel för mixade resor och kortare turer, vill tjäna tid på sträckor som man normalt går, inte är för stor eller tung, har möjlighet att mecka lite för att fixa en sadel med vikfunktion (iallafall än så länge) och har 2500kr över är troligtvis A-biken rätt cykel att införskaffa. Om någon av ovanstående krav inte uppfylls bör man nog se efter något annat.
/Lars Viebke www.viebke.nu
Trevligt rapport!
Någon som testat Dahon Curve? http://www.bikefold.com/dahon_curve_sl_bike.htm
-Peter
Här är en bättre länk till den nya 2007an. http://www.dahon.com/intl/curved3.htm
-Peter
http://www.dahon.com/intl/curved3.htm
Dahon The Curve är verkligen läcker att titta på. Var det inte någon som köpt den i Sverige och haft med på någon av träffarna. Vore kul höra om hur den är att använda. Pris mm.
Fred Werter skrev:
http://www.dahon.com/intl/curved3.htm Dahon The Curve är verkligen läcker att titta på. Vore kul höra om hur den är att använda.
Dahon med dess vika-på-mitten-system som den har gemensamt med många billigare ihopfällbara cyklar (tex Biltemas) är mycket sämre än tex Bromptons viksystem. Paketet blir inte lika kompakt, håller inte ihop lika bra och skyddar inte kedjan i samma omfattning. Därför borde det vara bättre att leta fram en ren Bromptonkopia (det borde ju finnas!?) om man vill ha en billig kompakt fullvuxel ihopfällbar cykel, eller med mer pengar att spendera satsa på originalet.
/Lars Viebke www.viebke.nu
Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft hpvs@lists.lysator.liu.se Skriver:
Dahon med dess vika-på-mitten-system som den har gemensamt med många billigare ihopfällbara cyklar (tex Biltemas) är mycket sämre än tex Bromptons viksystem.
Jag är nyfiken på vad du tycker om Biltemas cykel. Kan du inte utveckla det lite....
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_:-.,_,.-:*
Jan-Inge Ljungberg
Falsterbovägen 35 C 239 33 Skanör
040-453774 0702092563
webmaster@liggister.org Kassör HPV Sverige www.liggister.org
Skype: hpvfriend http://www.last.fm/user/hpvfriend
Jan-Inge Ljungberg:
Jag är nyfiken på vad du tycker om Biltemas cykel. Kan du inte utveckla det lite....
Jag hade tänkt ta det senare i den jämförande testen men jag får väl köra en kortrecension här:
Biltemas ihopfällbara är troligtvis marknadens mest prisvärda. Med tillsynes högvalitativ aluminiumram, väl fungerande ihopfällningsystem, stänkskärmar, pakethållare och stöd, samt många rostfria detaljer och skruvar, till ett pris av 1700kr, är det knappast något att orda om.
Vad är då de främsta fördelen förrutom priset? Att cykeln bara består av standardcykeldelar och att cykeln iprincip fungerar lika som en fullvuxen upprätt cykel. Har man tight om platts hemma och inte har något cykelföråd och inte tvunget vill ha stora hjul duger Biltemavikcykeln gott och väl för de flesta behov.
Finns det då några nackdelar? Självklart! Den främsta är storleken. Med 20" hjul och det ineffektiva vika-på-mitten-systemet (gemensamt med tex Dahon) får man ett stort otypligt paket som måste spännas samman om man skall bära paketet. Det finns inte heller någon färdig väska att slänga in hojjen i då man vill ta med den på tex SJ (själv planerar ja utnyttja en gammal Biltema-väska för deras dåvarande ihopfällbara cykel och sy in den till rätt format). En nackdel är de vikbara pedalerna, VP-F50, (som f.ö. Biltemavikisen har gemensamt med A-biken) som till synes är helt i plast och alldeles för veka om man trampar hårt. [* Någon som har tips på bra billiga vikbara pedaler måntro??? *] En till stor nackdel är det medföljande växelsystemet. Shimanos billigaste växel och en 6-delad kasett på 14-28T. Tillsammans med 36T framme ger på tok för låga växlar. För normalt bruk måste kasetten måste bytas ut mot en med 11 tänder på minsta drevet, helst tillsammans med ett större vevparti fram. Alternativt Capreo som har 9 tänder på minsta drevet (dock mig veterligen inte möjligt att få tag i Sverige mig veterligen). Allra helst byter man dock mot en navväxel. Själv har jag bytt till en Shimano Nexus7:a med fotbroms (detta har dock gjort att vikten har ökat från 13,5kg till 14,5kg). Med 14 tänders drev blir utväxlingen lagom för blandad teräng och kedjespänningen funkar sisådär trotts att ramen har nästan vertikala dropouts (för fix infästning av kedjeväxelnav). Jag har även satt på en rostfri standardkedja (från Biltema) för att slippa olja kedjan så mycket. Ett tips: Hafa Ligfietsen har 7-växlade Sachs-nav för 25 euro, långt under kundpriset i Sverige: http://www.hafa-ligfietsen.nl/engels/aanbiding.html Dock kör sachs med en klickbox som på den ihophällbara cykeln kommer vara exponerad, varför det egentligen är bättre att sats på Shimano som saknar klickbox. [* Om någon skall eller har handlat från Hafa meddela mig gärna, jag planerar handla lite andra prylar där. *]
Och så förståss storleksproblemet: Är man lång bör man observera att Biltemavikisen likt många ihopfällbara cyklar inte passar storväxta. Sadelstopen går inte höjjas mycket mer än att den passar för mig som är 174cm, iallafall om man vill vara på säkra sidan och inte öka stegringsrisken (som dock går att begränsa genom att förflytta fram sadeln utmed rälsen). Till Brompton finns en teleskopsadelpinne. Vill man ha hågot sådant till Biltemas cykel får man uppenbarligen bygga själv!
Själv köpte jag Biltema-vikisen som en ersättare till Brompton när jag nu lämnar den i segelbåten efter sommarn. Jag ville ha något billigt efterssom det visat sig att jag inte använder Brompton så ofta här hemma (däremot i båten (Grekland), för att handla mat och bränsle, cykla på utflykter mm). Som en ren ersättare fungerar den dock inte pga dess storlek, utan den planeras främst användas som förlångning vid tågresor (SJ) och liknande och kanske på SL pendeltåget om man skulle tvingas resa vid rusningstid men vill cykla längre än vad A-biken är lämpad för. Med i och med inköpet av A-biken (var inte planerad då Biltemavikisen införskaffades, förväntar jag mig dock att A-biken kommer vara förstahandsvalet vid de flesta situationer, förutsatt att det inte krävs allt för långt eller snabbt cyklande, ojämn teräng eller jag måste ta med packning.
/Lars Viebke www.viebke.nu
Nej, men jag var nära att beställa en. Fegade dock ur i slutet och köpte en Brompton. Tror jag förstår din fråga, hittade kopplingen mellan Google och Dahon. Själv hade jag valt Curve framför de andra två alternativen. Om du inte blir nöjd med den kanske jag är intresserad av att köpa den till min bättre hälft. Fast du kanske måste behålla Curven om skattmasen tar Scorpionen? Din stackare, 100 miljoner kronor, vad blir det för skatt på det, 102%? Men hav tröst Peter, om du har vägen förbi Göteborg någon gång kan du alltid få låna min Ice. Grattis i efterskott!
önskar Bernt
Peter Parnes peter.parnes@ltu.se skrev: Trevligt rapport!
Någon som testat Dahon Curve? http://www.bikefold.com/dahon_curve_sl_bike.htm
-Peter _______________________________________________ HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
H.d.s.l.
Bernt
---------------------------------
Hitta din nästa resa på Yahoo! Shopping. Jämför pris på flygbiljetter och hotellrum: http://shopping.yahoo.se
Tack Bernt, och du har gissat helt rätt. Jag får den av Google (måste betala skatten dock).
Tyvärr så blir det ju inte precis några miljoner efter köpet!
-Peter
Lars! Som hpv-användare i behov av multimodala transporter i urban trafikmiljö har man ju annat än cyklar att välja på. Hur klarar sig A-bike i jämförelse med exempelvis inlines?
"bottombracket" skrev:
Lars! Som hpv-användare i behov av multimodala transporter i urban trafikmiljö har man ju annat än cyklar att välja på. Hur klarar sig A-bike i jämförelse med exempelvis inlines?
Jag är själv hobby-inlinesåkare. Från början intresserade jag mig faktiskt främst av A-biken pga dess hjul, 6" (150mm) med luftgummidäck och fullt fungerande broms (bandbroms), vilket borde passa på storhjulta inlines (just A-bikens hjul visade sig dock något för stora och tunga för den tillämpningen, jag jobbar dock vidare på en variant baserad på polyuretanhjul och kombinationen 125-100-100-125mm med rörelseaktiverad broms mot minst två av hjulen, detta för att på traditionellt bromsmanér omsätta rörelseenergin till värmeenergi, inte som på en vanlig inliesbroms (kloss mot marken) till "försrörelseenergi").
Inlines fungerar till viss del som transportmedel (beroende på var man skall åka) men man skall (idag) nog mest betraktas som sportredskap. Inlines har normalt obefintlig bromsfunktion (om man inte jobbar på att slita ut gummiklumpen eller hjulen) varför nerförsbackar är svårforserade jämfört med cyklar (som tex A-biken). Svårighet att klara ojämn asfalt och blött väder (efterssom polyuretan blir halt då det är blött). Plattskrävande på allmän väg vilket gör att man inte kan/bör skridskoåka på bilvägar där man (med möda) kan cykla. Alla dessa faktorer talar mot inlines som rent transportmedel. Därtill tillkommer svårigheten att snabbt "hoppa av fordonet" och ta med den på tex bussen. Visst det finns inlines med separat sko men det är knappast vanligt. Att utnyttja inlines för mixade resor fungerar därför i min mening inte alls lika bra som att använda en superkompakt cykel som A-biken.
Däremot kan det vara mycket roligare att ta en tur med rullsrkidskorna än att trampa sig fram på en A-bike, förutsatt att det är torrt och asfalten är rensad från grus. Men det var ju inte vad vi diskuterade här, utan snarare de praktiska aspekterna.
/Lars Viebke www.viebke.nu
Lars, själv har jag aldrig vågat prova sådan avancerade saker som inlines eller den äldre varianden med två brevid varandra.
Fann en rolig grej till dig som grejar det där med att inte behöva ta av skorna. En ny uppfinning bygger in hjuparen i sulan, man blir härligt lång också och kan se när något händer över allas huvuden.
Kickrollers http://www.soinnova.com/kickroller/index.htm
Citat:
The latest craze is coming. This is the worldwide patented, trendy, cool looking, innovative Roller Shoes - Kick Roller, that combines a comfortable casual shoe with a roller skate. Streamlined in design with a bendable structure, one kick to the button on the heel transforms a stylish lightweight casual shoe into a high-speed skate. Walking, Running, Skating, You Can Go Anywhere!...
Ednast 139 dollars. som hittat :)
Lars, du inspirerade mig att göra ett besök på närmaste Biltema att än en gång provcyklar deras vikbara Yosemite som ju har billigt pris.
Vet inte om det har med vana att göra men styrningen på den är mer vinglig än vad jag upplever min gamla Microbike.
Hopfälld är Yosemite besvärlig att lyfta för var är det bäst att hålla, att grabba tag? Priset får väl förlåta sådana minuspoäng och det kanske bara är jag som är missnöjd med styrningen och jag testade bara inomhus så styrfarten var låg men jag kan cykla långsammare med min Microbike trots att den har så otroligt kort mellan händerna.
Håller helt med dig om att man bör byta till inkapslat växelnav om man ska använda den i regn och rusk, vinter mm.
Hur mycket kostar ett sådant nav? 7 växlar vore trevligt faktiskt.
Svar kring Fred Werters frågor om Biltemas vikcykel:
Vet inte om det har med vana att göra men styrningen på den är mer vinglig än vad jag upplever min gamla Microbike.
Styrningen på Biltemavikisen är det inget fel på. Precis lika dan som på vilken småhjuling som helst. Välbalanserad men mer kvick än en storhjuling.
Hopfälld är Yosemite besvärlig att lyft för var är det bäst att hålla, att grabba tag?
Man måste hålla ihop paketet med en rem och lyfter förslagsvis i framkanten av pakethållaren. Men Biltemas vikcykel är ingen bärcykel! Inget att ta med på T-banan eller liknande. 20"-hjul och ineffektivt viksystem (samma som bla Dahon) gör sitt. Cykelmässigt är dock Biltemavikisen i en helt annan klass än MicroBiken som (i min mening) bör klassas som en kortsträcke-cykel. Biltemavikisen duger som ersättning för en vanlig upprätt cykel iallafall om man höjer utväxlingen, och om man inte är allt för lång (sadeln kan bara höjas i begränsad omfattning och cykeln kan få stegringsrisk om sadelstolpen byts mot en längre)
Håller helt med dig om att man bör byta till inkapslat växelnav om man ska använda den i regn och rusk, vinter mm.
På en ihopfällbar cykel som har kedja måste denna vara så ren som möjligt och hållas oexponerad. Därför är ett en navväxel ett bättre val än en kedjeväxel. Lägg därtil att det är enkelt att få tilräckligt höga växlar med en navväxel genom att byta till ett tillräckligt litet drev (finns mellan 13T och 24T och är standard). En kedjeväxel kräver antingen stort vevparti eller specialkasett och specialnav (Capreo).
Hur mycket kostar ett sådant nav? 7 växlar vore trevligt faktiskt.
Strax över tusenlappen i cykelbutiken. 25 euro + frakt på http://www.hafa-ligfietsen.nl dock Sachs som har extern klickbox som sitter exponerad och kan gå sönder vid transport. Shimanos är ett bättre alternativ men kostar mer om man inte hittar något specialerbjudande eller kan plocka från en skrotcykel.
Appropå ihopfällbara cyklar, så cyklade jag sammanlagt 25-30km på A-biken igår! Detta fördelat på en massa turar fram och tillbaka mellan hemma och pendeltågstationen (2km/resa) och tunnelbanor, i Sth-city, i Kista, och den längsta från Årsta och hem (ca 12km, orkade inte vänta en halvtimme på pendeln).
Jag är nästan förvånad att man kan trampa så långt på en så extremt liten cykel, med 6"-hjul, en vikt under 6kg (utan exotiska material), en hjulbas på 70cm, enväxlad och 140mm vevarmslängd. Uppenbarligen har A-bike-konstruktörerna lyckats rätt bra (undantaget originalsadeln!). Dock har jag kommit i insikt om att A-biken är optimerad för små lätta personer som jag (174cm, 58kg) och fungerar mycket sämre för större tyngre personer.
/Lars www.viebke.nu
Citat:
Styrningen på Biltemavikisen är det inget fel på. Precis lika dan som på vilken småhjuling som helst. Välbalanserad men mer kvick än en storhjuling.
"Men mer kvick" är nog det som förklarar hur vi upplever skillnaden då. Microbiken är mer kvick än min stora damcykel i gammal modell också köpt på Biltema.
Att jag har problem medans du inte har problem med den beror nog på detta med kvick.
Jag är tyvärr långsam i nerverna. Det har jag alltid varit. Förlossningsskada eller nåt. Syrebrist antagligen. Jag är lite efter som det snällare sägs. Tappad bakom en vagn låter så brutalt. :)
Hur är A-bike ifröhållande till detta med kvickhet i styrning då. Ställs det högre krav på responstid ju kortare hjulbas man har? Eller har den med styrningens vinkel att göra. Liggcyklar har kanske mycket höga krav på detta med kvickhet. De jag provat hittills lyckades jag inte få balans på, jag var helt enkelt inte kvick nog i att följa återkopplingen från balanssinnet. Låg efter i skeendet inser jag.
Jag behöver alltså cyklar som ställer så lite krav som möjligt på responstid på föraren.
ESLA 4w sparkcykel är idealisk för mig då. Den står stadigt på sina fyra hjul. :) Helkama 4w däremot var superervös i styrningen. Är man långsam som mig så är man plötsligt en meter ut i vägen och kan bli påkörd bakifrån eller köra på någon om man är ouppmärksam och det är jag nog pga långsamheten i uppfattningsförmågan. Bra att jag aldrig skaffade körkort, skulle ha blivit krockar rätt fort antar jag.
Dessutom har jag blivit långsammare med åren så jag avstår att köra eu-moppe.
Tack för ditt engegamang i detta med att berätta hur du upplever cyklar. Nu gäller det bara att du råkar få syn på en Mobiky nere i europa så du får chans att berätta hur du upplever den.
Vekling
Svar till Fred Werter angående styrningen hos småhjulta cyklar:
Styrningen på Biltemavikisen är det inget fel på. Precis lika dan som på vilken småhjuling som helst. Välbalanserad men mer kvick än en storhjuling.
"Men mer kvick" är nog det som förklarar hur vi upplever skillnaden då. Microbiken är mer kvick än min stora damcykel i gammal modell också köpt på Biltema.
Små hjul betyder liten liten tröghet och liten gyrokraft, och därmed generellt en kvickare styrning. Är styrningen välbalanserad innebär det dock att den aldrig överraskar utan bara att det behövs mindre kraft för att styra och högre fart för att kunna få tillräcklig centriputalkraft för att enbart kunna styra med kroppen.
Hur är A-bike ifröhållande till detta med kvickhet i styrning då.
A-biken har så små hjul (6" = 150mm, ETRTO 86x32mm) att gyrokraften iprincip är obefintlig. Lägg till relativt hög friktion i styrleden (glidlagrad istället för kullagrad) och man inser att man har en cykel vars styrning är iprincip helt död. Därmed styr man enbart med styret, inte med kroppen, och pga friktionen i leden är styrningen trotts de ultrasmå hjulen relativt trög (enl tester, kan friktionen upplevas som störande om man är en tung cyklist). Normalt vänjer man sig dock ganska snabbt vid styrningen. A-biken har ett kort styre men någorlunda normallängd jämfört med MicroBikens ultrakorta styre.
Därtill har A-biken ultrakort hjulbas (70cm), och i förhållande till en vanlig cykel en vek ram. Korta vevarmar (140mm) och en sadel som nästan är placerad rakt ovanför bakhjulet gör att det krävs lite träning innan man har vant sig vid A-biken och lärt sig acceptera dess kompromisser. Tex i uppförsbackar förflyttar man vikten från sadeln till tramporna och lutar fram överkroppen, varvid man iprincip eliminerar stegringsrisken helt. Men som sagt A-biken, har många kompromisser, men en helt överlägsen mobilitet än en fullvuxen ihopfällbar cykel. Har man ingen nytta av mobiliteten skall man förståss välja en annan cykel. För längre turer väljer man förståss alltid att cykla liggande - bekvämt, roligt och snabbt! :o)
Ställs det högre krav på responstid ju kortare hjulbas man har? Eller har den med styrningens vinkel att göra.
Både och, samt hjulstorleken och tail.
Liggcyklar har kanske mycket höga krav på detta med kvickhet.
Mjae. Liggcyklar har ofta ett litet framhjul som ger liten centriputalkraft coh därmed en kvick styrning. Därtill ligger man ner och har svårt att röra på kroppen varvid man måste lära om, och styra med styret istället för med kroppen vilket man instinktivt gör på en upprätt cykel, förutatt att farten är tillräckligt hög.
/Lars Viebke www.viebke.nu
Hittade en trevlig ryggsäck av märket Musto och som finns i Watski butikerna. Den skall vara vattensäker och man viker ner den översta delen ett par varv och sedan knäpper man ihop ändarna som på kanotpåsar.. Ganska rymlig ca 30-35 liter tror jag. Kostar 400:- vlket jag tyckte var riktigt anständigt. Passar bra med ett par spännband till min pakethållare .
Mats
Lars Viebke wrote:
Svar till Fred Werter angående styrningen hos småhjulta cyklar:
Styrningen på Biltemavikisen är det inget fel på. Precis lika dan som på vilken småhjuling som helst. Välbalanserad men mer kvick än en storhjuling.
"Men mer kvick" är nog det som förklarar hur vi upplever skillnaden då. Microbiken är mer kvick än min stora damcykel i gammal modell också köpt på Biltema.
Små hjul betyder liten liten tröghet och liten gyrokraft, och därmed generellt en kvickare styrning. Är styrningen välbalanserad innebär det dock att den aldrig överraskar utan bara att det behövs mindre kraft för att styra och högre fart för att kunna få tillräcklig centriputalkraft för att enbart kunna styra med kroppen.
Sedan spelar sitthöjden mycket stor roll, så hur mycket man måst hissa upp sadeln påverkar upplevelsen.
/Torsten
Hur är A-bike ifröhållande till detta med kvickhet i styrning då.
A-biken har så små hjul (6" = 150mm, ETRTO 86x32mm) att gyrokraften iprincip är obefintlig. Lägg till relativt hög friktion i styrleden (glidlagrad istället för kullagrad) och man inser att man har en cykel vars styrning är iprincip helt död. Därmed styr man enbart med styret, inte med kroppen, och pga friktionen i leden är styrningen trotts de ultrasmå hjulen relativt trög (enl tester, kan friktionen upplevas som störande om man är en tung cyklist). Normalt vänjer man sig dock ganska snabbt vid styrningen. A-biken har ett kort styre men någorlunda normallängd jämfört med MicroBikens ultrakorta styre.
Därtill har A-biken ultrakort hjulbas (70cm), och i förhållande till en vanlig cykel en vek ram. Korta vevarmar (140mm) och en sadel som nästan är placerad rakt ovanför bakhjulet gör att det krävs lite träning innan man har vant sig vid A-biken och lärt sig acceptera dess kompromisser. Tex i uppförsbackar förflyttar man vikten från sadeln till tramporna och lutar fram överkroppen, varvid man iprincip eliminerar stegringsrisken helt. Men som sagt A-biken, har många kompromisser, men en helt överlägsen mobilitet än en fullvuxen ihopfällbar cykel. Har man ingen nytta av mobiliteten skall man förståss välja en annan cykel. För längre turer väljer man förståss alltid att cykla liggande - bekvämt, roligt och snabbt! :o)
Ställs det högre krav på responstid ju kortare hjulbas man har? Eller har den med styrningens vinkel att göra.
Både och, samt hjulstorleken och tail.
Liggcyklar har kanske mycket höga krav på detta med kvickhet.
Mjae. Liggcyklar har ofta ett litet framhjul som ger liten centriputalkraft coh därmed en kvick styrning. Därtill ligger man ner och har svårt att röra på kroppen varvid man måste lära om, och styra med styret istället för med kroppen vilket man instinktivt gör på en upprätt cykel, förutatt att farten är tillräckligt hög.
/Lars Viebke www.viebke.nu
HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Hej alla!
Nej, någon Dahon Curve har jag inte testat, men väl Dahon Matrix och den gillar jag.
Med vänlig hälsning
Göran Hartzell Dingergatan 12 S-633 51 ESKILSTUNA Sweden mail: goran.hartzell@telia.com
-----Ursprungligt meddelande----- Från: hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se [mailto:hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se]För Bernt Carlberg Skickat: den 28 april 2007 09:20 Till: Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft Ämne: SV: Re: [hpvs] Recension av A-bike, marknadens minsta, lättaste hopfällbara cykel
Nej, men jag var nära att beställa en. Fegade dock ur i slutet och köpte en Brompton. Tror jag förstår din fråga, hittade kopplingen mellan Google och Dahon. Själv hade jag valt Curve framför de andra två alternativen. Om du inte blir nöjd med den kanske jag är intresserad av att köpa den till min bättre hälft. Fast du kanske måste behålla Curven om skattmasen tar Scorpionen? Din stackare, 100 miljoner kronor, vad blir det för skatt på det, 102%? Men hav tröst Peter, om du har vägen förbi Göteborg någon gång kan du alltid få låna min Ice. Grattis i efterskott!
önskar Bernt
Peter Parnes peter.parnes@ltu.se skrev: Trevligt rapport!
Någon som testat Dahon Curve? http://www.bikefold.com/dahon_curve_sl_bike.htm
-Peter _______________________________________________ HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
H.d.s.l.
Bernt
---------------------------------
Hitta din nästa resa på Yahoo! Shopping. Jämför pris på flygbiljetter och hotellrum: http://shopping.yahoo.se _______________________________________________ HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
En kompis tittar strax förbi med en nyinköpt Rans Fusion. Bilder och text kommer strax! Ska se om hypen kring Rans crank forwards bara är hype eller om de är så bra som amerikanarna säger....
Vi ses strax
Jag sitter och knackar ihop en sida om poäng för deltagande i lopp. KOlla strax in www.liggister.org/TK.htm Förresten Per Eric och MIkael Möller vad hette de Randonnélopp ni har deltagit varit med i år och var ni ensamma liggister? Hör av er till mig!
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_:-.,_,.-:*
Jan-Inge Ljungberg
Falsterbovägen 35 C 239 33 Skanör
040-453774 0702092563
webmaster@liggister.org Kassör HPV Sverige www.liggister.org
Skype: hpvfriend http://www.last.fm/user/hpvfriend
http://www.hisingensck.se/forum/viewtopic.php?t=4824 Detta är enda bevis jag har. Kolla näst sista inlägget. Dessutom, på andra bilden syns min gröna Shock-Proof i bakgrunden. Jag var enda liggist. Fick ligga sist, hur bekvämt som helst. Enda bike med skärmar, lyse, lås och dylika praktiska tillbehör monterat. Mikael
----- Original Message ----- From: "Jan-Inge Ljungberg" jan-inge.ljungberg@folkbildning.net To: "Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft" hpvs@lists.lysator.liu.se Sent: Saturday, April 28, 2007 2:19 PM Subject: Re: SV: Re: [hpvs] Recension av A-bike, marknadens minsta,lättaste hopfällbara c
En kompis tittar strax förbi med en nyinköpt Rans Fusion. Bilder och text kommer strax! Ska se om hypen kring Rans crank forwards bara är hype eller om de är så bra som amerikanarna säger....
Vi ses strax
Jag sitter och knackar ihop en sida om poäng för deltagande i lopp. KOlla strax in www.liggister.org/TK.htm Förresten Per Eric och MIkael Möller vad hette de Randonnélopp ni har deltagit varit med i år och var ni ensamma liggister? Hör av er till mig!
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_:-.,_,.-:*
Jan-Inge Ljungberg
Falsterbovägen 35 C 239 33 Skanör
040-453774 0702092563
webmaster@liggister.org Kassör HPV Sverige www.liggister.org
Skype: hpvfriend http://www.last.fm/user/hpvfriend
HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Tack för att du berättar om dina erfarenheter. Sadlar är ett otyg. Den som är orginal på Microbike är för liten också enligt mig. :)
Men a-bike.se är svåra att nå på 08 nummret, jag ringde aldrig mobilen. jag är för snål men jag lyckades inte nå honom. Nu väger jag för mycket men idag var nog sista dagen att få den så billigt. 1 maj går priset upp till det han tänkt sig ha efter intropriset.
Står i fin stil på hemsidan. Men det är klar om någon lyckas nå honom nu under helgen eller måndag så kanske det funkar.
Jag är för tung 93 till 96 beroende på hur mycket jag ätit och dessutom gillar jag inte hjulen. Jag vill ha standard 12" iallafall så Tellus eller Biltema eller liknade har däck och slang om något händer.
Vekling.
Om någon kan förbarma sig över mig och vill tipsa hur jag ritar med windows inbyggda ritprogram. Jag får inte den upplösning jag vill. Det är fel zoom eller vad det heter. Skriv gärna privat om ni är van att använda paint i windows.
Vill kunna illustrera hur jag tänkt modda en rullator så den blir som en variant av en go-kid quadcoaster.
Fördelen med en sådan moddning är att det fortfarande är en Rollator och därför godkänd för tottoarer och affärer och buss, t-bana och tåg och som moddad kan man fälla ner en plattform att stå på för var fot och styrning av framhjlen när man sparkar sig fram och sedan fäller man upp fotplattorna och använder den som en rullator igen. Perfekt på gamla dar. Tryggheten med fyra hjul när det är snö och is är inte att förakta. Har man som jag ramlat flera gånger varje vinter så inser man att man är bräcklig vid fall.
Tack för en strålande genomgång, Lars! Nu vet jag att den inte funkar för mig eftersom jag både är för lång och för tung (183cm * 90kg). Jag var rätt sugen eftersom jag både jobbade med de första miniräknarna (70-tal) och datorerna från Sinclar ZX80, 81 och Spectrum, (80-tal).......
Då blir jag intresserad av Dahon Curve SL som någon tipsade om.
Är det någon som vet om det finns någon svensk importör eller är det Tyskland eller England som gäller?
Bengt Falke skrev angående A-biken:
Nu vet jag att den inte funkar för mig eftersom jag både är för lång och för tung (183cm * 90kg).
A-bike som koncept är intressant och lyckat, för vad det är tänkt, mixade resor med kortare cykelturer och släpande hitan och ditan med cykeln ihopfälld (bärande i handtaget/styrstammen eller på ryggen i medföljande väska). Problemet är att storleks- och viktbegränsningen stänger ute en stor potentiell grupp användare. Hade A-biken gjorts större och kraftigare för att klara denna användargrupp hade den dock troligtvis inte längre varit minst och lättast på marknaden, varvid den hade förlorat en stor del av sin säregenhet som gör att den sticker ut i konkurrensen, samt förståss en del av dess mobilitet. Det kanske hade varit bättre om Sinclair&Co hade tagit fram två A-bikar, en i dagens storlek och dimension och en större variant (kanske även med större hjul, åtminstone 8"), som då kanske hade vägt som en Microbike (8,5kg) men fortfarande hade varit ett mycket mindre format pga ett mer utvecklat ihopfällningssystem.
Jag cyklade förresten nästan 5 mil med A-biken idag! 2-3km på själva A-biken, och resten med A-biken på pakethållaren på den fullvuxna cykeln, kort sagt en mixad resa!
/Lars Viebke www.viebke.nu
Hej alla!
Dahon säljs av Mats Andersson på Rockbikes, Götlundagatan 10, 124 71 Bandhagen,Tel:08-6669909 Se www.rockbikes.se
Med vänlig hälsning
Göran Hartzell Dingergatan 12 S-633 51 ESKILSTUNA Sweden mail: goran.hartzell@telia.com
-----Ursprungligt meddelande----- Från: hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se [mailto:hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se]För Bengt Falke Skickat: den 27 april 2007 18:58 Till: Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft Ämne: Re: [hpvs] Recension av A-bike, marknadens minsta, lättaste hopfällbara cykel
Tack för en strålande genomgång, Lars! Nu vet jag att den inte funkar för mig eftersom jag både är för lång och för tung (183cm * 90kg). Jag var rätt sugen eftersom jag både jobbade med de första miniräknarna (70-tal) och datorerna från Sinclar ZX80, 81 och Spectrum, (80-tal).......
Då blir jag intresserad av Dahon Curve SL som någon tipsade om.
Är det någon som vet om det finns någon svensk importör eller är det Tyskland eller England som gäller?_______________________________________________ HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Göran, stort tack för det tipset. Deras Sweet Pea mfl berättas om på skandinaviska här http://www.rockbikes.se/images/DAHON__2006.pdf
Bra pris 3119SEK men en MU SL för 10 790SEK
Curve lyckas jag inte hitta.