Jag har bläddrat lite i SCS tidskrift, som finns på biblioteket, och jag håller med Peter om att det är väldigt mycket revirpinkande och inte så lite klankande på andra åtminstone från det hållet. Jag stödjer också uppfattningen att det ger värdefull status, om vi bestämmer oss för att bredda åt det politiska hållet, att ha en förening. Ett stort problem är att vi är ganska få och utspridda. Ryktesvis finns här i Skövde med omnejd en eller ett par liggcyklar, men jag har aldrig sett någon förutom min egen. De mest aktiva medlemmarna, och kanske de flesta - jag vet inte - verkar finnas i Skåne, stor-Göteborg samt Stockholm. Inte så konstigt iofs eftersom flesta bor där. Som jag ser det ska föreningen verka för att det blir roligare, säkrare och mer praktiskt att cykla. Det kan man göra på många sätt: genom träffar, forum, politisk aktivism med mera. Cykelbanor är en vardagsnära fråga som man kan driva lokalt, förhoppningsvis med framgång (här i Skövde är cv-nätet väl utbyggt; jag kan cykla de sju kilometrarna till stan och korsa bara en enda bilgata. Likaså finns cykelbanor långt ut i kringområdena). Men det är lokala frågor, och måste drivas lokalt. Därför behöver de lokalavdelningar vi har få högre status och HPVS bli mer av samordnande organ. Alltså: flytta ut politiken i lokalavdelningarna. Vi som bor utanför kärnområdena kan engagera oss i HPV-relaterade frågor genom andra föreningar med lokal förankring. På träffar kan vi ägna oss åt att ha roligt, prova cyklar och förlora oss i tekniknörderi. Det ska varav roligt att cykla (bra cykel, vettiga tillbehör, bra infrastruktur,trevligt sällskap), säkert att cykla (bra infrastruktur, kunskap), praktiskt att cykla (fraktcyklar och cykelfrakt, velomobiler, infrastruktur igen) Parenteserna är exempel, ingen fullständig lista.
Erik Stenlund
____________________________________________________________________________________ Luggage? GPS? Comic books? Check out fitting gifts for grads at Yahoo! Search http://search.yahoo.com/search?fr=oni_on_mail&p=graduation+gifts&cs=...
Det är inte fel om det även förekommer en övergripande diskussion om infrastruktur centralt för att ge tips och förmedla kunskap och utveckling på området, samt visa på goda och dåliga exempel. Men visst är det väl vettigt att aktionerna drivs lokalt.
/Bruno
__________________________________________________________ Går det långsamt? Skaffa dig en snabbare bredbandsuppkoppling. Sök och jämför hos Yahoo! Shopping. http://shopping.yahoo.se/b/a/c_100015813_bredband.html?partnerId=96914325
Hej, Erik och allihop,
Ett problem är att lokalavdelningarna inte finns. Det finns namn som används av ett fåtal aktivister, som "HPV Syd" och "HPV Väst", men det finns inga avdelningar, eller föreningar.
HPV Väst består av en e-postlista. Vi Söndagscyklar ibland, och har regelbundna månadsträffar, och en gång om året kommer de flesta på Liggcykelträffen. Jag har länge försökt verka lokalt genom att framför allt vara synlig på utställningar och jippon, och genom att arbeta med Liggcykelträffen. Min förhoppning har varit att kunna rekrytera så många medlemmar lokalt att det går att bygga upp en lokalförening. Antalet folk som kommer på månadsträffarna har sakta men säkert ökat, fler har skaffat ligg- och vikcyklar.
Jag har försökt väcka en diskussion några gånger om att starta en riktig lokalförening, och har mötts av tystnad än så länge. Det går alltså inte att ge de lokala högre status och samordningsuppdrag. Möjligtvis om man från styrelsens sida utser en villig aktivist att bli lokal talesman för HPV Sverige. Då kan den personen skriva insändare och debattera, men mer bli det inte, än.
8 jul 2007 kl. 14.12 skrev Erik Stenlund:
Jag har bläddrat lite i SCS tidskrift, som finns på biblioteket, och jag håller med Peter om att det är väldigt mycket revirpinkande och inte så lite klankande på andra åtminstone från det hållet. Jag stödjer också uppfattningen att det ger värdefull status, om vi bestämmer oss för att bredda åt det politiska hållet, att ha en förening. Ett stort problem är att vi är ganska få och utspridda. Ryktesvis finns här i Skövde med omnejd en eller ett par liggcyklar, men jag har aldrig sett någon förutom min egen. De mest aktiva medlemmarna, och kanske de flesta - jag vet inte - verkar finnas i Skåne, stor- Göteborg samt Stockholm. Inte så konstigt iofs eftersom flesta bor där. Som jag ser det ska föreningen verka för att det blir roligare, säkrare och mer praktiskt att cykla. Det kan man göra på många sätt: genom träffar, forum, politisk aktivism med mera. Cykelbanor är en vardagsnära fråga som man kan driva lokalt, förhoppningsvis med framgång (här i Skövde är cv-nätet väl utbyggt; jag kan cykla de sju kilometrarna till stan och korsa bara en enda bilgata. Likaså finns cykelbanor långt ut i kringområdena). Men det är lokala frågor, och måste drivas lokalt. Därför behöver de lokalavdelningar vi har få högre status och HPVS bli mer av samordnande organ. Alltså: flytta ut politiken i lokalavdelningarna. Vi som bor utanför kärnområdena kan engagera oss i HPV-relaterade frågor genom andra föreningar med lokal förankring. På träffar kan vi ägna oss åt att ha roligt, prova cyklar och förlora oss i tekniknörderi. Det ska varav roligt att cykla (bra cykel, vettiga tillbehör, bra infrastruktur,trevligt sällskap), säkert att cykla (bra infrastruktur, kunskap), praktiskt att cykla (fraktcyklar och cykelfrakt, velomobiler, infrastruktur igen) Parenteserna är exempel, ingen fullständig lista.
Erik Stenlund
Med vänlig hälsning, Peter Markusson
Tel. 031- 12 71 64 Mob. 0705-12 71 60
Adress: Långedragsvägen 61 C 426 71 Västra Frölunda
07-07-08 17.57, skrev Peter Markusson på peter.markusson@telia.com följande:
Det finns namn som används av ett fåtal aktivister, som "HPV Syd" och "HPV Väst", men det finns inga avdelningar, eller föreningar.
Om föreningen ska användas till att propagera i samhällsfrågor, så är HPV ett dåligt föreningsnamn. Dels är det en förkortning (TBF) och dels är det på utrikiska. Vad säger ni om "Föreningen för Cykeltransporter"? Då kanske folk skulle tro att det gäller transport av cyklar med bil, och när man fattar felet så blir det en aha-upplevelse. Och då fattar man att cyklar borde användas mer, till att transportera saker.
Möjligtvis om man från styrelsens sida utser en villig aktivist att bli lokal talesman för HPV Sverige. Då kan den personen skriva insändare och debattera, men mer bli det inte, än.
Även utan detta är denna mejlinglista ett verksamt forum. Jag har skrivit några insändare i Göteborgs-Posten och Göteborgs Fria Tidning angående cykelbron över Göta älv, och på Happy MTB har man uppmärksammat Ian Fiddies uppsats om Göteborg (10% cykling) kontra Malmö (30% cykling) och Groeningen (60% cykling). http://happymtb.org/forum/read.php/1/657292
Krister Spolanders rapport för Sika/Vägverket har jag också läst.
Allteftersom kunskapen sprids genom forumen, så kan alltfler skriva effektiva insändare till sina lokala tidningar.
Visst vore det bra att vara remissinstans, men underskatta inte ett pratforums effektivitet.
Erik Sandblom