Tyvärr är jag ingen konstruktör men detta är mer som en dagdröm.
Alltså när man vill åka kommunalt, tex Stockholms Lokaltrafik så är det ofta fullsatt. Att då ha en cykel med sig är inte så populärt. Hopfälld är den accepterad men det blir vassa kanter som folk kan fastna i. Vi står som packade sillar nästan jämt. Överdrift men ofta sant under högtrafik. De har inställda tåg pga förarbrist, vagnsfel och ett tåg får ta hand om två tågs trafikanter. Då många förjäves stått och väntat.
Jag ska försöka ta reda på om de accepterar en vanlig Pirra med två luftgummihjul på en 150 till 300mm diameter.
När man står trångt och har dålig balans som jag som är lång och lätt svänger fram och tillbaka när de bromsar och det kränger i kurvorna så är det tryggare om man har en stol som tar minimalt utrymme på golvet men som är hög och går att binda fast i väggen. Ryggstöden på tågen brukar ha ett handag högst upp där man kan binda fast eller några stänger i mitten att hålla sig i för ståtrafikanter. Där kan man binda den hoppas jag.
En Tripod tar mindre plats än en stol med 4 ben. Man har två ben bakom sig och ett mellan benen.
Tänk er nu att de två bakre benen är pirrans två låsta hårt pumpade luftgummihjul. Eftersom den samtidigt är en Pirra så är det lätt att transportera den på perrongen.
Tripoddens tredje ben är cykelns bakhjul med sitt inkapslade kedjehus infällt under sadeln som är extra bred och den sitter man på under tågfärden.
När man kommer fram så veklar man ut den så den blir en Trike för att inte köra omkull på vintern när det är halt eller en tvåhjuls Bike på sommaren när man cyklar tryggt. (med ett extra tjockt dubbelt framhjul. )
Som cykel har den utfälld en lagom lång, standard eller något kortare än standard hjulbas. 950 till 1200 mm?
Fördelen med denna drömda Transformer Bicykel (TransBike) är att man förvarar den hopfälld inomhus, den är en nästan vanlig hopfällbar cykel som man cyklar på från hemmets dörr till kommunala busshållplatsen eller tåget, den omvandlas till en Tripodstol som man binder fast på ståplats i Tåget till stora stadens City. Man sitter på den som en sådan där hopfällbar mycket hög stol de brukar ha när de tittar på Hästkapplöpningar utepå på öppna fält. En Tripodstol.
När man kommer till staden transformeras den till en Bike igen och när man ska in och handla i stora köpcentra eller små butiker eller besöka StadsBibliotek, så gör man den till en Pirra med två hjul.
En Pirra går att kamoflera så den ser ut som en shoppingvagn med två hjul. Man behöver ändå ha en ryggsäck med sig för det man köper. Man hänger ryggsäcken där nere vid hjulen och det ser då ut som en Shoppingvagn som alla gamla Pensionärer går och släpar efter sig.
Biografen kanske inte tillåter en shoppingkärra men köpcentrat och småbutiker gör det definitivt. Lokaltrafiken gör det också. Och det är praktiskt att dra en shppingvagn jämfört med att bära en tung hopfällbar cykel.
Det enda det misslyckas på är att sätta ihop den så det funkar. Man måste vara bra på att designa och konstruera så det går att använda så mycket standard delar som möjligt. För att funka i trånga utrymmen så måpste hjulen vara små. 400 är nog för stort. 150 för litet för att bli en bra cykel?
Nackdelen med en Tripod att citta på är att den välter otroligt lätt. Kontorsstolar är alltid fem (5) ben nu för att de med fyra ben välte och folk skadade sig. Så att binda fast den verkar vara en bra grej.
Vekling som vecklat in sig i drömmarnas Bike.
Jätteskoj tankegångar, herr Werter!
Det är en bra tanke också att försöka vara stadig i bussen. Mina föräldrar hade en bekant som avled efter ett olyckligt fall i en stockholmsbuss p g a ryckig körning.
Var hittar man lämpliga små hjul, gärna breda, som passar bromsar? Kan tänka mig att trumbroms kan vara bra på små hjul. Lite underhåll, skyddad och håller länge. Problemet är att montera trumbroms på litet hjul? 300 mm är nog en bra storlek, eller motsvarande barncykelhjul, ERTRO 203 eller 12 1/2". Tänk på att KMX barnvariant av sin trike har 203-hjul fram och det verkar ju funka.
Shoppingkärra/pirra, är det inte dramaten man kallar den? Man drar maten i den...
/Bruno
___________________________________________________ Sök efter kärleken! Hitta din tvillingsjäl på Yahoo! Dejting: http://se.meetic.yahoo.net
Problemet för mig är att jag väger 100 kg så det ska ju tåla lite stryk.
Jag har mest erfarenhet av Tellus hjul. Rehabhjul kallar de sina. Sitter på många Rullatorer. Finns både pumpbara och med punkteringsfria mjuka hjul.
Deras hemsida är för gammal, stämmer inte säger de själva men de kommer sig inte för att göra nåt. Det är ju semeester.
http://www.tellus.se/kataloger/rehab/shots/sid3k.jpg Så de har helt enkelt gjort en jpg bild av katalogen .
Dyra som bara den tycker jag. Små hjul på en 160 kan kosta 300 kr styck. Det får man ju en begagnad 0växlad hoj för ibland.
ESLA sparkcykel använder de hjulen och alla verkar nöjda med dem.
Jag är en drömmare, att förverkliga är nog inget jag klarar av, men vill ju att någon som är händig plöstligt blir ispirerad och bygger ihop min drömapparat.
Jag är nog också mycket av en drömmare på 100 kg. Men jag har gett mig tusan på att något ska jag så småningom få ihop.
/Bruno
___________________________________________________ Sök efter kärleken! Hitta din tvillingsjäl på Yahoo! Dejting: http://se.meetic.yahoo.net
Nu har jag inför vintern försökt förkorta min fyrhjulssparkcykel så att folk inte ska ramla på den som redan har hänt två gånger.
Första gick det bra med men den andra stöp rätt i golvet men var så vig att han lyckades ta emot sig ock fick inga skador. Men det såg verkligen otäckt ut. han var bara några centimeter från att slå huvudet i en vass kant på en hylla i affären.
Så jag måste finna på en lösning.
Ska försöka skicka med en bild annars får jag länka till min flickr.com kickrollator söker ni på.
---- Bilagor finns på HPVS forum --- Detta brev innehöll bilagor, som i stället finns på: http://rosnix.net/hpvs-forum/index.php?t=getfile&id=135
Hela inlägget finns på: http://rosnix.net/hpvs-forum/index.php?t=msg&goto=16926&#msg_16926
Som ni ser är den förkortade en äldre rostig som jag har för vintern så det kändes ok att förstöra den. :)
Ser heltokigt ut min modifiering men rent praktiskt är den någorlunda ok. Balansen blev bra men största nackdelen är att man har kortare sparkutrymme än orginalet.
Det beror på min klantighet som amatör konstruktör. :)
Jag har verkligen tummen mitt i handen. Det tog otroligt lång tid att ens göra den här mycket slarvigt hopkomna grejen.
Hellst ville jag göra en som kunde skifta mellan lång med och kort med på några sekunder eller ialla fall en minut. Man behöver lång med för att kunna sparka fort.
Men mina uppfinnarideer lyckades inte få nåt som var starkt nog att klara mina nu 95 kg om jag lyckas hålla dieten.
ok vad tycker ni. ser den för tokig ut.
Den lör, 27 oktober 2007 13:30 skrev vekling:
ok vad tycker ni. ser den för tokig ut.
Inte alls, pimpa den med några dekaler i form av eldsflammor så får du respekt även i skejtparken.
Allvarligt talat anar jag att det här är ett eftersatt område inom cykel/hpvindustrin. Hoppas att din kreativitet leder någon vart. Varför inte öppna en dialog med en cykel/hjälpmedelstillverkare?
Jag har laddat upp bilderna på min modifierade ESLA double kick-bike.
Som ni ser är det en HPD Hop-Plockade-Delar eller Make-Shift som jag tor det heter på engelska.
Ser ju mycket slarvigt ut men funkar praktiskt. Står man inom avsett område så är den väldigt stabil trots kort hjulbas.
ESLA orginal har en hjulbas på 980 mm medans min moddade har en hjulbas på 650 mm. Jag står en 120 mm ovanför marken så det är lite högt. orginalet är väl ca 60 till 80 mm.
Det jag har kvar att göra är bestämma mig om jag vågar såga av tvärslån så att jag kan få större sparknings utrymme. Troligen viker sig materialet under foten.
En vanlig cykelpedal brukar hålla hundra kilos belastning. Det händer att de går av men jag har aldrig råkat ut för det.
Så om jag köpte 4 st vikbara pedaler och skruva fast dem skulle jag få mer utrymme för fötterna när man går inne i en affär och plockar mat på hyllorna eller datortillbehör mm.
Vad är det för gängor på vikbara cykelpedaler? Eller kan man härma de gjort och göra starkare och längre? En fot är ju mer än 300 mm medans en pedal kanske 70 mm och de snurrar ju 360 grader medans jag behöver någonting som står still. :)
Förbättringsförslag emottages tacksamt.
Typiskt glömde ge länk.
http://www.flickr.com/photos/8233858@N05/
om den inte funkar gå till http://www.flickr.com/ och skriv kickrollator i search så hittar ni mig där.
Hej Erik,
först en dagsfärsk rapport. Premiäråkte en kilometer idag.
Faasigen också jag måste flytta tvärslån så lång tupp så den inte är ivägen för den sparkande foten. Det blir för fjuttigt med dessa tåfjuttande nippertipp sparkar. Det blir ingen kraft eller fart över det. Man måste kunna sätta ner foten parallelt med den andra och inte som nu när tvärslån är ivägen lite bakom hälen. Kroppen får fel lutning också. Det belastar axlar och rygg mer än orginalet gör. E. Lahtinen har nog provat ut sin ESLA sparkcykel ordentligt.
Så, Herr Vekling. Tillbaka till ritningsbordet bums mesamma. Verkställ!
Nu mitt svar till dig Erik
du har så rätt. Det där har jag tänkt på och gick ner i den gemensamma källaren i HSB och kollade mina fyra cyklar där. Den dyraste vill jag inte slakta. Crescent beg. damcykel kostade mig 400 kr så den vill jag slakta men de har satt fast de har satt fast vevarmarna på ett sätt som jag som aldrig skruvat isär inte har en aning om hur det är gjort. Att ställa sig att såga så tjockt och ultrastarkt stål det vill jag inte. Ok får titta på äldsta skräpvikbara som jag tänkt ha som Stehagcykel. Kanske den funkar.
Annars kan man väl skaffa bra gamla trampor eller kolla hur de är gjorda och göra likadant?
Vore roligast om jag kom på att göra upp och nerfällbart.
Med cykelns vevarmar så är ju det rdan liksom fixat. De går ju 360 grader redan på en cykel så här behöver de fällas mindre än 180 Grader. Får man den dessutom att vila på en med i nerfällt läge så blir det urstarkt.
Exactamento!
Precis så där kom jag på när jag låg i badet och meditera över vikbara fotstöd a la pedaler.
Man tar vänster vevarm med pedal och placerar den så att är den är nerfälld så vilar vänstra pedalens yttersta del på medens plana yta. Det gör att det nerfällda fotsödet får stadga och stor anliggningsyta. Kommer att hålla länge.
När man fäller upp ska detta gömmas undere sitsen så det inte är ivägen eller smutsar mina och andras kläder och det blir fritt att gå utan att slå i några delar av plattformen.
Nu fattas bara att göra grjen så stark och praktiskt genomförbar som möjligt.
Kan Crescent cykeln vara helsmidd rakt igenom? Vevarmar är ju otroligt stark så om jag montera halkskyddet av aluminium längs med en sådan så häller ju det jättebra att stå på. Det gäller bara att få fästanordningen lika stark.
Mittstolpen gjorde att den tål min otroliga tyngd. 96kg just nu.
men man sparkar i mittstolpen så jag har provat att ta bort den.
Inte lätt alls. Meden vrider sig av tyngden. Det kommer att sluta med att nåt händer antar jag. Jag kommer prova utan mittstolpe tills den visar att konstruktionen bryts sönder.
Nu kan jag ta ut en nästan lika stor sparkning som hos orginalet. Den omoddade ESLAn.
Så nu väntar jag på första snön så jag kan testa om den är stabil när det är halt.
Ni kan se underverket här http://www.flickr.com/photos/8233858@N05/sets/72157602758312861/
Har ni något tips hur man kan slippa att meden skruvar sig? Heter det skuva eller skjuuva elelr stiuva eller vad? Vrider sig i vånda?
Fortfarande ingen snö eller is här men provade den iallafall att åka och handla med. Funkar bra att styra i mataffärn. De säger inte ett knyst om att den är större än riktiga rullatorer. Kanske de är väldigt toleranta.
Det går mycket bättre att sparka nu när den sparkande foten kan sättas ner längre fram än man står.
Men den har för kort hjulbas för att bli bra på snö och is. Tar man i så kommer den att sladda. Jag förstår varför den finska är 108 centimeter eller 128 cmtr. Det beövs för att få stabila körengenskaper om man vill ta i lite så det går fort. Cykla kräver mycket mindre insats. Sparkning har ju inte så mycket inbyggd utväxling. Det är oerhört bättre ur säkerhet än att gå så ajg är förvånad att inte det finns fler försök att göra nåt som funkar bra.
Jo det är nyttigt att gå och belastningen på benet som man vilar på blir stor. Jag byter fot ofta. Var femte eller så.
Felet med min konstruktion är att jag kommer upp för högt så man får böja knä för mycket för att nå ner till marken.
Broddar på skorna är ett måste när det är halt så man får kraft i sparkningen.
Fråga till er som är bra på metallslöjd.
Hur gör man en "med" alltså en fotplatta som funkar som med men som kan förkortas ca: 40 till 60 centimeter.
När man sparkar är den utdragen eller utfälld, nerfälld eller nåt men när man går ombord på Buss ellr Tåg ska den kunna ha samma storlek som en rullator och när man ska ta den med i bil ska den kunna fällas ihop ännu mer så den går ner i bakluckan.
Kom på en annan metod att göra kort. Brutalare metod. :)
Orsaken är snön och obefintlig plogning. Den metod jag provade nu tar på sig för mycket snö under så ajg har fått tänka om.
Dessutom behöver man långa medar, lång hjulbas när det är snö på is. Kör egenskaperna blir så mycket bättre.
Så om några dar ska jag berätta om jag lyckades. Får gå till HSBs hobbyrum så jag inte stör grannarna så mycket som när jag står i köket och borrar och sågar.
Kommer ni på något som kan hjälpa mig så hör av er.
Lat som jag är får den brutala metoden vänta någon vecka tror jag.
Idag hade de plogat så det gick bra med korta modellen. Onödigt ändra vinnande häst.
Glashalt flera meter nerför backen där de inte sandat och smält vatten hade frusit till en isbana. Gick hur bra som helst tack vare fyra hjul. Hade jag gårr hade jag nog hamnat på sjukhus med brutet lårben men nu var det bara kul att åka över dödshal is utan sand.
De sandar bara på kommunens mark och det här är mellan bilgaragen för HSB. Det är ett stort område med masor av HSB så de har väl glömt sanda just där de anställda.
fördelen med att alltid ha en kort sparkrullator är att man slipper ta i kalla blöta metalldelar och skruva loss bultar och byta mellan kort och långa hjulmedar. Tid och bekvämlighet, användarkomfort. Det går tillräckligt bra att sparka så länge det är plogat.