Nytt på elcykelfronten: en motor från svenska Höganäs! Verkar väldigt lovande och kan kanske vara början till den boom med elcyklar som branschen väntar på.
Pressmeddelande: http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/hoeganaes-lanserar-unik-elmot...
Bilder och text på engelska: http://www.gizmag.com/hoganas-lightweight-electric-bicycle-motor/15028/?utm_...
Christian Fasth HPV Sweden www.liggister.org www.trampkraft.se www.cyklaimalmo.se
_________________________________________________________________ Vårfina smileys till Messenger här! http://springpack.msn.se
Om man inte orkar trampa, inte kan trampa eller inte vill - varför ska man då sätta sig på en obekväm sadel och bli exponerad för regn och rusk som man ju är på en cykel. Elcykeln som den ser ut idag riskerar att bli en återvändsgränd. Min gissning är att den stora framgången på marknaden blir elbilar i ungefär samma storlek och viktklass som velomobiler. Gränsen mellan de som vill cykla (genom att röra på benen) och de som söker en lightversion av bil kommer att förbli tydlig. Kanske är det dessa elbilar som i framtiden kommer att kallas "Höganäs Powdered Vehicles".
Olaf, du tänker för snävt. Elcykel kan vara ett alternativ för de som inte vill, kan eller orkar äga en bil och som inte vill sitta och frysa på en elmoped. På en cykel får man värmen "gratis", inifrån.
Vi ska inte ha ett förakt mot att vissa kanske faktiskt inte KAN få fart på en cykel, av medicinska- eller formskäl, där elmotorn kan göra skillnaden att de kommer ut över huvud taget och där motionen stärker på ett sätt som en elrullstol eller elmoped aldrig kan göra.
Elcykeln har sin nisch, och den kan räknas även om den inte blir stor, liksom vi vill att enhjulingar och liggcyklar ska räknas fast de heller aldrig kommer att slå i stor skala. Jag tycker inte om att vi måste tänka svart eller vitt, antingen-eller, hela tiden. Isåfall kan vi ju lika gärna lägga ner den här klubben med en gång. Vi måste släppa det tänket om vi ska kunna gå vidare.
Däremot märker jag att begreppet "cykel" håller på att vattnas ur. Idag kan en elmoped kallas "electric bicycle" utan att skammens rodnad uppstår, coh det tycker jag är fel. En cykel eller en "bicycle" ska ha pedaler, och trampandet ska vara det huvudsakliga sättet att framföra fordonet på.
Liksom hybridbilen är hybridcykeln (el/tramp) lite av ett monster, den kommer alltid att vara klumpigare och vara mer begränsad än en vanlig cykel, liksom en hybridbil är en klumpig konstruktion som varken är en bra bensin/dieselbil eller bra elbil. Ändå kommer de ha sina användningsområden där de har sina fördelar.
/Bruno
Elcykel har framtiden för sig. Dom flesta jag möter på jobbet (cykelverkstad/butik) cyklar inte för att dom vill röra på benen, utan för att cykel är ett billigt och enkelt transportmedel. Att man rör på sig blir en bonus men något man inte vill ha alltid, motvind, backar och en väntade dag på jobbet utan möjlihet att duscha lockar inte många men är en verklighet för dom flesta. Cyklen (elcykel också) går att parkera gratis överallt, kräver ingen extra försäkring och underhållet kostar inte mer än vad det kostar att tanka en bil en gång. Det finns alltid en tröghet när ny teknik kommer och där är elcyklen idag, om 7-8år kommer bommen ;)
Jag har precis varit en månad i Italien och cyklat och cyklat runt... och vill bara påtala att i Vespans hemland har elcykeln redan slagit igenom. Överallt i södra italien där vi var, ser man elcyklar och de säljs överallt. På hemvägen stannade vi vid Bodensjön i södra Tyskland... i alla småbyar såldes elcyklar.
Vem är det då som cyklar på dem... jo alla åldrar men i Italien kanske framför allt lite äldre kvinnor (gubben har väl bilen) och i Tyskland kanske framförallt par över 50.
Jag är inte intresserad av den men uppenbarligen är folk längre ner i europa mera på... Jag kan däremot tänka mig en elvespa.. ;o)
Mvh/Bengt Falke
11 maj 2010 kl. 13.11 skrev Lasse:
Elcykel har framtiden för sig. Dom flesta jag möter på jobbet (cykelverkstad/butik) cyklar inte för att dom vill röra på benen, utan för att cykel är ett billigt och enkelt transportmedel. Att man rör på sig blir en bonus men något man inte vill ha alltid, motvind, backar och en väntade dag på jobbet utan möjlihet att duscha lockar inte många men är en verklighet för dom flesta. Cyklen (elcykel också) går att parkera gratis överallt, kräver ingen extra försäkring och underhållet kostar inte mer än vad det kostar att tanka en bil en gång. Det finns alltid en tröghet när ny teknik kommer och där är elcyklen idag, om 7-8år kommer bommen ;) -- http://nazca.blogg.se/
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Det finns en ny holländsk undersökning som visar på hälsoeffekterna av elcyklande. Skam till sägandes har jag inte rotat reda på den, vilken torde vara enkelt genom att gå in på Fietsberaads websida.
Mitt ointresse har en enkel förklaring. Kan tekniken få fram en elassist som innebär en lätt, spänstig och rolig cykel som kan användas utan elassist så skaffar jag mig en sån på direkten. Jag har inget emot elenergi som ger påskjut i långa uppförsbackar, som gör hård motvind mindre hård, och som lindrar andra prövningar som mitt lättjefulla väsen inte är helt komfortabel med.
Jag har absolut inget emot elassist. Det jag däremot inte alls gillar är dagens tunga, trista, fula, oattraktiva elassister, ja, osexiga i allra högsta grad. Höganäscykeln är en riktig fuling, måste ha designats av en blind formgivare. Den hittills enda tänkbara, i mitt tycke, är Gocycle (som faktiskt var riktigt trevlig att cykla, obs utan elassist, vilket jag gjorde för några veckor sen).
Ha det bra och vörda elektriciteten.
Krister
-----Ursprungligt meddelande----- Från: hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se [mailto:hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se] För Lasse Skickat: den 11 maj 2010 13:11 Till: hpvs@lists.lysator.liu.se Ämne: Re: [hpvs] Höganäs elcykel
Elcykel har framtiden för sig. Dom flesta jag möter på jobbet (cykelverkstad/butik) cyklar inte för att dom vill röra på benen, utan för att cykel är ett billigt och enkelt transportmedel. Att man rör på sig blir en bonus men något man inte vill ha alltid, motvind, backar och en väntade dag på jobbet utan möjlihet att duscha lockar inte många men är en verklighet för dom flesta. Cyklen (elcykel också) går att parkera gratis överallt, kräver ingen extra försäkring och underhållet kostar inte mer än vad det kostar att tanka en bil en gång. Det finns alltid en tröghet när ny teknik kommer och där är elcyklen idag, om 7-8år kommer bommen ;)
Höganäs påstår sig ha fått fram en lättare elmotor. Det låter ju bra - hur mycket lättare den är i verkligheten vet jag inte, har inte kollat in några siffror. Men den ser ju lika stor ut som de "vanliga" navmotorerna. Nano (det är Tongxin som tillverkar den som kallas Nano va? Jag glömmer alltid vad den riktiga tillverkaren heter, och kommer ihåg Nano, sorry) är mindre, till exempel.
Sen vore det ju väldigt bra om Höganäs också förmådde tillverka en elmotor för cyklar med lite nytänk, som radikalt lägre vikt, möjlighet att ladda batterierna genom motorn (som BionX), bra vädertålighet och varför inte smart utväxling, till exempel. Men resten då? Batterier, processor/motorstyrning, utförande på hela paketet... jag gillar också Gocycle för att dom har gjort en cykel med motorn i åtanke från början. Här måste Höganäs givetvis para ihop sig med någon smart designer/konstruktör, men dom behöver också tillgång till cutting edge i fråga om batteriteknologi och motorstyrning.
Jag tror helt klart att det behövs nya företag som gör elcykeln. Det räcker inte att Höganäs kan göra motorn, vi behöver en svensk Gocycle som kan utnyttja den här teknologin och ställa bättre designspecar. Inga fler gamla traditionella cyklar som man ska hänga på elsystem på! * Nytänk: tänk in elsystemet från början och skapa sedan en modell som fungerar helt utan el. Antagligen var det precis så som Gocycle-designerna gjorde. Men nu behövs det någon som gör det för svenska förhållanden. * Nytänk: konstruera en eller två cykeltyper som är mer ergonomiska. Crank forward är en sort som bör kunna tilltala en stor grupp cyklister som idag tycker att "det vanliga" är obekvämt. Precis som många av oss. Liggcykel skulle kunna vara en annan variant - till exempel en modulär sådan med möjlighet att haka på väderskydd i form av fram- och bakkåpa.
Så, nu har jag planerat upp det åt er, sätt fart nu ;)
Du glömde att folk inte vill sticka ut, att ens prova en cykel som inte ser ut som alla andra tar emot. Vi som har liggcykel är den lilla grupp som inte har något emot att sticka ut och synas lite ;) Om alla som tittat på och varit positiva till min liggcykel är det ett få tal som ens vågat tänka tanken på att prova, inte för att det är svårt utan för att den är annolunda. Elcykel ska se ut som en vanlig cykel och batteriet kamofleras till verktygslådan som satt under packethållaren på 50tals cyklar.
Lasse, jag tror också på att en elcykel inte alls behöver vara futuristisk och att många inte vill sticka ut och väcka uppmärksamhet.
Det är det jag menar att påhängsmotorer också har en marknad. Till exempel la de absolut flesta inte märke till att jag hade elmotor på min MTB trots batteriväskan i ramen, eftersom den ser ut som en väska, till skillnad från BionX uppseendeväckande batterilåda. Detta trots sladdar etc. Till det kommer 400-seriens mycket tysta gång eftersom det är en direktverkande motor.
/Bruno
Det är ju det jag har påtalat tidigare, att elcykeltekniken är i sin linda. Att marknaderna växer så det knakar i Europa har jag läst om förut (var det i Velovision?). Kanske är det mest vi i Sverige som är tröga och konservativa och inte är benägna att följa utvecklingen.
Jag tror på både påhängskit och dedikerade elcyklar. Bionx är ett genomtänkt påhängskit men är inte klockrent i alla lägen. Jag tror inte mycket på generativ bromsning, då har jag hellre ett bra frihjul på motorn så att hojen rullar lätt.
Som arbetshäst på byn spelar det inte så stor roll hur cykeln är. Då fungerar mitt robusta kit bra, upp till 2-3 mil beroende på hur man kör. Bra för pendling och för att göra det enklare att dra cykelkärra och för att inte komma svettig till jobbet ifall man har såna krav.
Jag tror på smartare motorer och elektronik, bland annat sådant som reglerar motorn så man får 250W inte som toppeffekt i ett begränsat område utan också från låga varv så att vridmomentet blir bättre.
/Bruno
Citat:
Elcykel ska se ut som en vanlig cykel och batteriet kamofleraElcykel ska se ut som en vanlig cykel och batteriet kamofleras till verktygslådan som satt under packethållaren på 50tals cyklar.
Men vart ska dom då göra av lagningssatsen? :o Skämt åsido, du har förstås rätt i att många inte vågar sticka ut för mycket. Men jag tror samtidigt att vi inte ska underskatta kraften i dåligt miljösamvete och i den omdaning av attityden till bilsamhället som nu har inletts. De många som vill ge sig upp på cykeln igen kan ju naturligtvis också lockas av "den gamla goda tiden", och säkerligen finns det plats för retrocykeln bland dem. Men jag är övertygad om att minst lika många längtar efter ny kreativitet, nya idéer och lösningar eftersom de ger hopp om framtiden. För alla dem/oss så finns det plats för en ny smart svensk cykeltillverkare. Smart design, smart affärstänk och smarta lösningar kommer att behövas.
På er låter det som om elcykeln är framtiden, men jag tror inte det. Jag tror (utan att för den skull hoppas) att den som inte cyklar för hälsan utan av bekvämlighetsskäl innerst inne drömmer om ytterligare bekvämlighet, mer bekvämlighet, större bekvämlighet. Alltså ytterat en bil, som är det bekvämaste man kan tänka sig och därför blivit en sån succé. Jag tror (återigen utan att hoppas) att elcykeln kommer att utvecklas (ingen tror väl att utvecklingen kommer att stå stilla) mot att tillfredsställa allt högre krav på komfort och bekvämlighet. Gränsen mot elmoppe är redan mycket diffus. Här i stan har jag sett ett par elcyklar där cyklisten inte trampar alls, utan kör "moppe". Förmodligen någon "händig" som fixat det tekniska. Och på den vägen kommer elcykeln att utvecklas, för att efter ett tag, när både motorer och batterier blivit bättre, vara både väderskyddad och flerspårig. Alltså små elbilar. Inget fel i det, men en cykel kommer det inte att vara. Det finns en grundläggande motsättning mellan cykelns själ (dess raison d'etre) och motordrift. Motsättningen ligger inte i konstruktionen av cykeln, utan i hur vi människor fungerar.
Glöm inte bort kostnaderna som en bil medför och som många vardagscykelister är väl medvetna om och valt bort, inte alla vill lägga pengar på en bil och dom blir fler. Min egen bil kostar mig runt 800kr/månad när den står stilla på parkeringen (skatt, försäkring, p-avgift, besiktning) ska man sen räkna in bensin, service och reparationer så vet man vad alla pengar tar vägen;) Inte ens mopeder är så billiga att äga då försäkringarna brukar ligga på samma nivå som en bil. Att inte motordrift och cykel hör ihop brukar man få höra av motionscyklister och bilister som försöker berättiga sin livsstil, lättare är det nog att få en personershushåll och ensammstående föräldra att gilla elcykel.
Förmodligen har Olaf rätt, men bara till viss del. Några människor kommer säkert att utveckla elassisten till ett passivt elmissbruk, exempelvis bilister som vant sig vid att maskiner ska sköta alla förflyttningar, såväl horisontellt som vertikalt.
För andra är risken säkert mycket mindre. De är de som lärt sig njuta av det kontemplativa, rytmiska pedalarbetet som sätter fart på den undermedvetna kreativiteten, ungefär som funky house. De kommer fortsätta att cykla, även om den lätta, eleganta cykeln fått en lätt och knappt märkbar elkomplettering. De är nämligen "hooked on cycling", och det brukar sitta i livet ut.
Krister
-----Ursprungligt meddelande----- Från: hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se [mailto:hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se] För Olaf Johansson Skickat: den 12 maj 2010 07:46 Till: hpvs@lists.lysator.liu.se Ämne: Re: [hpvs] Höganäs elcykel
På er låter det som om elcykeln är framtiden, men jag tror inte det. Jag tror (utan att för den skull hoppas) att den som inte cyklar för hälsan utan av bekvämlighetsskäl innerst inne drömmer om ytterligare bekvämlighet, mer bekvämlighet, större bekvämlighet. Alltså ytterat en bil, som är det bekvämaste man kan tänka sig och därför blivit en sån succé. Jag tror (återigen utan att hoppas) att elcykeln kommer att utvecklas (ingen tror väl att utvecklingen kommer att stå stilla) mot att tillfredsställa allt högre krav på komfort och bekvämlighet. Gränsen mot elmoppe är redan mycket diffus. Här i stan har jag sett ett par elcyklar där cyklisten inte trampar alls, utan kör "moppe". Förmodligen någon "händig" som fixat det tekniska. Och på den vägen kommer elcykeln att utvecklas, för att efter ett tag, när både motorer och batterier blivit bättre, vara både väderskyddad och flerspårig. Alltså små elbilar. Inget fel i det, men en cykel kommer det inte att vara. Det finns en grundläggande motsättning mellan cykelns själ (dess raison d'etre) och motordrift. Motsättningen ligger inte i konstruktionen av cykeln, utan i hur vi människor fungerar.
Haha! "Elmissbruk" ger stilpoäng, Krister. Tiden får utvisa vem av oss som skött sig bäst som orakel. Kommer du ned till Öresund i morgon?
Den Wed, 12 May 2010 08:53 skrev Krister Spolander:
Förmodligen har Olaf rätt, men bara till viss del. Några människor kommer säkert att utveckla elassisten till ett passivt elmissbruk, exempelvis bilister som vant sig vid att maskiner ska sköta alla förflyttningar, såväl horisontellt som vertikalt.
För andra är risken säkert mycket mindre. De är de som lärt sig njuta av det kontemplativa, rytmiska pedalarbetet som sätter fart på den undermedvetna kreativiteten, ungefär som funky house. De kommer fortsätta att cykla, även om den lätta, eleganta cykeln fått en lätt och knappt märkbar elkomplettering. De är nämligen "hooked on cycling", och det brukar sitta i livet ut.
Krister
Hvor meget vejer motoren så? Hvis det er det nyskabende, så kunne de da godt lige nævne det. Og en rækkevidde på 75 km har vel mere at gøre med batteri end motor?
Personligt synes jeg, at pedelecs er en god ide. Jeg har sat en 250W Bafang på baghjulet af min velo. Med et 10Ah LiFePO4 batteri er rækkevidden cirka 80-85 km ved fuld assist, hvilket vil sige, at motoren hjælper op til en hastighed på 25 km/t.
For mig har det to fordele. Bakker bliver meget lettere, og min rækkevidde i veloen øges. Før motoren blev jeg gennemblødt af sved og ganske forpustet op ad bakke og holdt mig som regel til 40 km ture. (Og det skyldes ikke, at jeg er i dårlig form. Jeg har kørt racercykler ind med den. ;) ) Nu er belastningen mere jævnt fordelt, uden at jeg af den grund dovner, og rækkevidden på 80-90 km eller mere. Desuden er en motor herlig at have, når man kører 40 kg sten hjem til haven.
Jeg lavede lidt statistik på min tur til Kalundborg. 75 km og 327 højdemeter ad landeveje uden ret meget læ for vind.
På udturen i strid modvind brugte jeg 7,5 Ah med et snit på 20-22 km/t. På hjemturen med god medvind 3,26 Ah og 26 km/t i snit. (Målt med min WattsUp)
mvh Mikael
Min reaktion på elassist är att det är jättetråkigt att köra "moppe". Då känns det gå långsamt även om man kopplar bort alla begränsningar och får en toppfart på 45 km/h. Många är säkert tråkiga och trivs med detta, men inte jag.
Idag råder ett utbrett missbruk av energi i samhället, och det är väl bättre att folk isåfall missbrukar elcyklar än tyngre elbilar eller bilar med förbränningsmotorer. Jag tror inte vi kommer att FÖRLORA några cyklister på elcykeln. Snarare tvärtom.
/Bruno
Den Wed, 12 May 2010 09:57 skrev B D:
Min reaktion på elassist är att det är jättetråkigt att köra "moppe". Då känns det gå långsamt även om man kopplar bort alla begränsningar och får en toppfart på 45 km/h. Många är säkert tråkiga och trivs med detta, men inte jag.
Tja, men er det så ikke din tilgang til emnet, den er gal med? En lovlig pedelec hjælper op til 25 km/t, og man skal træde med. Jo, man kan godt køre pedalerne rundt uden at arbejde, men 20-22 km/t er for langsomt for mig, medmindre det er op ad bakke. Nedad og ligeud har jeg som regel assisten slået fra.
Fordelen i en velo er som sagt en mere jævn fordeling af belastningen og mindre overophedning og sveden. Det har været mit største irritationsmoment med mine velomobiler. Man får stadig masser af motion, og det gør veloen mere praktisk. Synes du det er kedeligt, så er det dit problem. ;)
Mikael, grejen med elassist är just att den ska assistera, så jag håller med dig. Elassist på en velomobil är en bra kombination eftersom den trollar bort en del av velomobilens extra vikt samt att man inte får samma kylning på en velomobil som på en cykel.
Pedelec är en bra idé även om jag för min personliga del tycker den är onödig. Jag trampade alltid med motorn för att spara batteri och jag föredrog att dosera kraften medvetet för att utnyttja systemet så effektivt som möjligt.
För att alla inte ska köra ihjäl sig på elcykel så är toppfarten på 25 km/h vettig, men motorstyrningen behöver i min smak vara mer avancerad än idag för att 250 W ska räcka i alla lägen.
Men elassist ger en enorm skillnad i cykelupplevelsen och kan trolla bort svettningar som annars skulle ha skrämt cyklisten över till bilen. Det hindrar inte att man kan ta i på en elassisterad cykel så man svettas.
/Bruno
Jag skulle vilja påstå att räckvidden har mycket med topologi och körstil att göra. Batterierna har sin begränsning. Motorer kan ha ganska stor skillnad i verkningsgrad och den varierar en hel del med körstilen också. Så visst har motortekniken betydelse för räckvidden.
Det går att räkna på vilken kombination av batteri och motor för olika användningsområden. På vissa sträckor kan det vara bättre med en liten motor med lägre verkningsgrad och större batteri, och på andra tvärtom.
/Bruno
Måste tyvärr avstå från Öresund, Olaf. I år. För mycket jobb. Men kommer att planera bättre nästa år. Krister
-----Ursprungligt meddelande----- Från: hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se [mailto:hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se] För Olaf Johansson Skickat: den 12 maj 2010 09:16 Till: hpvs@lists.lysator.liu.se Ämne: Re: [hpvs] Höganäs elcykel
Haha! "Elmissbruk" ger stilpoäng, Krister. Tiden får utvisa vem av oss som skött sig bäst som orakel. Kommer du ned till Öresund i morgon?
Den Wed, 12 May 2010 08:53 skrev Krister Spolander:
Förmodligen har Olaf rätt, men bara till viss del. Några människor kommer säkert att utveckla elassisten till ett passivt elmissbruk, exempelvis bilister som vant sig vid att maskiner ska sköta alla förflyttningar,
såväl
horisontellt som vertikalt.
För andra är risken säkert mycket mindre. De är de som lärt sig njuta av
det
kontemplativa, rytmiska pedalarbetet som sätter fart på den undermedvetna kreativiteten, ungefär som funky house. De kommer fortsätta att cykla,
även
om den lätta, eleganta cykeln fått en lätt och knappt märkbar elkomplettering. De är nämligen "hooked on cycling", och det brukar sitta
i
livet ut.
Krister