Jag har funderat mer och mer på att skaffa en highracer, kommer givetvis vilja provcykla den oavsett vilken modell jag bestämmer mig för, lite osäker på om 28" funkar för min del..
Hursomhelst så vill jag ha en snabb cykel som också funkar för touring, dvs kan ta lite bredare däck och tåler att lasta åtminstone 10-15 kg.
Någon som har något förslag?
Amerikanska cyklar verkar mer och mer lockande med tanke på dollarkursen, fast kanske svårt att hitta någon som jag kan provcykla.. Någon som vet hur hög tullavgiften är?
Sist jag var i kontakt med tullverket om att importera cyklar så låg tullavgiften på 14% ifrån USA och Kina... Utöver tullavgiften ifrån Kina så tillkommern en 48,5% antidumpningstull. Den slipper man om man tar hojjen ifrån USA. Dock ska man alltid betala svensk moms...
Tullavgiften betalas på cykelns värde, frakt och ev. fraktförsäkring. Gäller även antidumpningstullen...
Problemet med USA är att det finna många firmor som säljer, men det verkar inte vara många som vill frakta dom till Europa... Så har man någon som man känner så kan man oftast få cyklarna med fri frakt dit och sen får man fixa frakten själv ifrån kompisen.
Vill man minska tullavgiften så kan man köpa bara ramen och framgaffeln och montera på hjul och allt själv i Sverige... Tror att det rörde sig om 4,7% i tullavgift på cykeldelar...
För att det ska räknas som en komplett cykel och 14% tullavgift ska det vara en ram, en gaffel och åtminstone två av följande delar: - ett hjulpar - ett vevpart (inbegripet axel och pedalarm) - en styrenhet (inbegripet styre och styrstång - ett bromssystem
Bacchetta säljer Frame kits för sina cyklar (klassiska amerikanska "stick" highracers). dom verkar ju ha sina hängivna fans.
http://www.bacchettabikes.com/bikes/frame-kits.php
Jag har kollat själv eftersom det ser ut som en ekonomisk sätt att få till en bra cykel men jag längtar egentligen efter en stor blaffig amerikansk Long Wheel Base cykel som man kan ha 3 vattenflaskor på styret.
$800 (typ 5000 kronor) ger dig en aluminium ram och styre och seat clamp med mera och $500 (3200 kronor)ger dig ett i stål. dom har olika modeller beroende på om man är ut efter touring eller racing.
då kan man bygga det själv med lokala delar.
tyvärr ser det ut som tullen på en cykel är hög 14% plus sedan 25% moms på det. det blir rätt saftig. Det kan man säkert slippa om passar på att köpa cykeln med sig hem om man åker till USA på semester eller nåt om man bara "glömma" deklarera varorna. Bacchetta fabriken ligger ju i Florida, solsemester plus cykel. tja varför inte.
oj bara 4,7% tull på frame kits. Det var hu inte så illa då kan mam säkert komma in under 5000 kronor för en stålram inklusiv frakt. lite biltema hjul med fotbroms och en ikea stol på det då har man en billig high racer!
Den Thu, 07 July 2011 13:29 skrev Alex:
Oj! bara 4,7% tull på frame kits. Det var ju inte så illa. Då kan man säkert komma in under 5000 kronor för en stålram inklusiv frakt. lite biltema hjul med fotbroms och en ikea stol på det då har man en billig high racer!
När jag började jaga liggcykel så funderade jag i banorna att köpa en komplett Biltema-cykel och plocka delar ifrån och då plocka hem enbart en liggcykelram, gaffel och säte... Även om det inte är världens bästa kvalisort på Biltema så är dessa massproducerade cyklar billigare som komplett cykel än prylarna som lösa delar. Där har man även Blocket som man kan få tag på kompletta hela cyklar för en billig penning som man kan ta delar ifrån.
Sen när man kört slut på sakerna så vet man hur biten man är och byter ut delarna mot saker av bättre kvalitet. Men nu hade jag tur som kunde köpa loss min TaiYing för 10500SEK inkl. frakt från Finland.
Bacchetta Giro eller Volae Expedition? Båda är klassiska US-highracers men i version som tar lite större däck etc. Även RANS har liknande.
Sen tycker jag du kan ta en titt på europeiska också - om inte annat lättare med import + hitta begagnat. Har du provat Johans Seiran?
/Per Eric -- ^): Per Eric Rosén http://rosnix.net/~per/ / per@rosnix.net GPG 7A7A BD68 ADC0 01E1 F560 79FD 33D1 1EC3 1EBB 7311
Ett bacchettaramkit borde ju gå in i ett skidfodral? Skulle ju underlätta på många sätt!
Annars är just bacchettakonceptet ett lättbyggt koncept. Inga svåra krökar här inte! Bacchetta Giro 26 var förlagan till mitt första mer seriösa bygge, som nu i "version 2" börjar bli riktigt bra. (Har kommit ner i 15 kg, med touringdäck) Men fötterna hamnar ganska högt, så det vill till att man trivs med det. Med mtb-komponenter och touringdäck blir den knappast någon racer, men hyggligt snabb och tål även grövre underlag. En bra brukscykel, och det är väl det Bacchetta menar när man beskriver den som en "commuter".
Kan bli en eventuell trådkapning, ursäkta i så fall.
Är det någon som har testat M5s nya M-racer? http://www.m5-ligfietsen.com/site/NL/Modellen/M-Racer
Stora hjul+låg (både säthöjd och vikt) Såvida man är lång ser den i alla fall enligt mig ut som en riktigt trevlig racer!
mvh Oskar
Det är välan en midracer. Där blir det lite mer rörkrökning för en hemmabyggare, men säkert en kanonhoj. Den är alldeles ny i deras modellprogram, så det är nog inte så många som har hunnit testa än.
Den Mon, 11 July 2011 00:02 skrev zixvelo:
Det är välan en midracer. Där blir det lite mer rörkrökning för en hemmabyggare, men säkert en kanonhoj. Den är alldeles ny i deras modellprogram, så det är nog inte så många som har hunnit testa än.
Eftersom jag redan kapat tråden kan jag lika gärna skriva detta också:
Kan man få testa din Munzo nästa vecka? Ska nämligen till Göteborg då.
Citat:
Eftersom jag redan kapat tråden kan jag lika gärna skriva detta också: Kan man få testa din Munzo nästa vecka? Ska nämligen till Göteborg då.
Det går finfint, jag jobbar i nästa vecka men maila mig eller nåt så kommer vi överens om en tid som passar. Jag har en email som är mats dot leido at telia dot com (byt ut som vanligt mot punkter och @-tecken).
M5:s nya såg ju fin ut, men som touringhoj med lite grövre däck är väl inte kedjeföringen idealisk? Man verkar ha minimerat måtten, med pedalerna väldigt nära framhjulet. Kanske inte spelar någon roll, med den kedjeföringen.
Bacchetta har ju löst båda de problemen, till priset av högre sitthöjd. Men i vissa situationer vill man ha det, t ex när man sällskapar med upprätta cyklister och i stan. Det är mest så jag använder min "Bacchettakopia". Dock är pedalerna även på denna lite nära framhjulet, så vid skarpa svängar kan hälarna toucha däcket. Kedjeföringen är rätt så rak, med små förluster. Bacchetta har ju OSS och man styr med ganska raka armar. Det minimerar luftmotståndet, men är inte lika bekvämt som USS. Styret kommer ju ganska högt, för att gå fritt från benen.
Fartkänsla är lite relativ har jag märkt. När jag kör den höga cykeln tycker jag inte att den går så fort, men tittar jag på hastighetsmätaren, så är skillnden ganska liten till den låga LWB:n, som jag annars kör. Båda cyklarna är byggda av enkla komponenter, så i jämförelsen är det koncepten som fäller utslaget. Min "teststräcka" mellan Trollhättan och Vänersborg klarar jag 35 minuter med den höga och 32 minuter med den låga. Med mtb:n som donerade hjulen till den höga klarade jag en gång sträckan på några sekunder under 40 minuter, men då var jag 15 år yngre och det var med maximal ansträngning. (45 minuter är nog mer jämförbart, mellan ståcykel och liggisarna)
[quote]Bacchetta har ju löst båda de problemen, till priset av högre sitthöjd.|/quote] Jag var på gång att köpa en beggad Giro 26/20 först, men köparen hann sälja till en annan innan jag hann få loss pengar. Det känns heeelt OK idag när jag vet hur mycket den låga sitthöjden sparar motvind längs min väg till jobbet, plus att Munzon får plats i bakluckan när man delar den. Men jag tycker fortfarande att Giron, både 26/26 och 26/20, har det där "rätta" i utseendet som bara riktigt bra konstruktioner har. Enkel, effektiv, lätt. Om man bara grejar den högre sitthöjden. Så "stickbike" är nog svårslaget - jag är bara svag för de där kurvorna...
En giro verkar ju mycket vettig. Man verkar kunna hitta på det mesta med dom. Finns till och med folk som sätter på MTB gaffel och terrängdäck. Vilket är iofs kanske inte så vettig, men är ju ett tecken på hur flexibel den är. Och det är ju klart något attraktiv med den otrolig enkelhet av en stick bike. Finns även en europeisk stick bike tillverkare: slyway. Mycket snygga men något dyrare tror jag dock.
För heldämpad touring tror jag Azub är svårslagna. Tror deras priser är svårslagna också. De saknar dock riktigt "rejsiga" maskiner, det är snarare off-road som gäller.
Nazca Gaucho 28 highracer kanske kan vara något för dig. http://www.nazca-ligfietsen.nl/en/list/models/item/22/#type=1
Jag träffade en fransman på en fullastad Nazca 26/20 i våras. Packväskor överallt, uppe och på sidorna, och dessutom en kärra. Nazcan såg perfekt ut för ändamålet, som fisken i vattnet. Understyrd.
Tack för alla tips!
Det är i huvudsak tre anledningar till att jag vill ha en ny cykel i förhållande till min Rapto:
1. Jag vill sitta högre upp. 2. Vill kunna ta mig fram snabbare, speciellt uppför. 3. Jag vill ha större valmöjligheter vad gäller däck och hjul samt få större spännvid på utväxlingen. (Därför helst 700 hjul..)
På bentrideronline blev jag tipsad av en del som tourat med highracers om att ha släp.. I så fall kanske en renodlad racer hade varit det bästa.. Fast jag vill ju helst ha skivbroms, åtminstone fram.. Brukar gaffeln fram vara av någon standardsort? Så man eventuellt skulle kunna ta en cyklokross gaffel med skivbroms istället?
2011/7/12 Mats Leidö mats.leido@telia.com
Jag träffade en fransman på en fullastad Nazca 26/20 i våras. Packväskor överallt, uppe och på sidorna, och dessutom en kärra. Nazcan såg perfekt ut för ändamålet, som fisken i vattnet. Understyrd. -- /zixvelo troglodist
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Det ser ut att vara standard gaffel på Nazca när man kolla på bilderna, fast bromsen sitter på baksidan av gafflen för att slippa problem med kedjelinjen och bromsvajern. Deras 28" har dom inte skivbroms som tillval medans samma cykel i 24" och 26" har skivbroms som standard, det går nog att få en 28" med skivbroms om man frågar tror jag.
Hur högt man vill sitta är ju helt subjektivt - så där kan väl vi andra inte komma med råd. Jag, som växlar ständigt mellan hög och låg, känner ingen större skillnad i trivseln - problemet kan väl i så fall vara synbarheten när man sitter lågt.
Men snabbare, speciellt uppför, har jag lite svårt att förstå. Det är väl i så fall den liggande ställningen, och ergonomin som påverkar backtagningsförmågan. Vid backar med liten lutning kan man ju hålla såpass hög fart att luftmotståndet fortfarande har stor betydelse. Har man lågt luftmotstånd blir det ju "mer kraft över" till att flytta vikten uppför. Vid backar med kraftig lutning blir ju hastigheten så låg att man inte har någon större nytta av en låg cykel. Jag tror utifrån erfarenheten från mina hojar, att det nog är den enskilda cykelns ergonomi som har störst betydelse. Raptobiken kanske inte är optimal i det avseendet?
Den tredje faktorn, att få större möjlighet till spännvidd i utväxlingen, kan man ju få med en lågräser som är bakhjulsdriven.
Jag som funderar på att köpa något mer proffsigt bygge har haft Raptobiken som ett alternativ och testat både den och Challenges Fujin, men inte kunnat bestämma mig. Mest kanske för att jag inte har gillat tillerstyrningen. Så därför har jag följt diskussionen i den här tråden med stort intresse.
2011/7/13 Anders Drougge
Men snabbare, speciellt uppför, har jag lite svårt att förstå. Det är väl i så fall den liggande ställningen, och ergonomin som påverkar backtagningsförmågan. Vid backar med liten lutning kan man ju hålla såpass hög fart att luftmotståndet fortfarande har stor betydelse. Har man lågt luftmotstånd blir det ju "mer kraft över" till att flytta vikten uppför. Vid backar med kraftig lutning blir ju hastigheten så låg att man inte har någon större nytta av en låg cykel. Jag tror utifrån erfarenheten från mina hojar, att det nog är den enskilda cykelns ergonomi som har störst betydelse. Raptobiken kanske inte är optimal i det avseendet?
Sittställningen kan nog säkert betyda mycket, jag måste testa fler cyklar där för att se hur det känns. Generellt tror jag att mid och highracers är lättare än lowracers, och det gör en hel del skillnad i uppförsbackar.
Den tredje faktorn, att få större möjlighet till spännvidd i utväxlingen, kan man ju få med en lågräser som är bakhjulsdriven.
Bra poäng.
Jag som funderar på att köpa något mer proffsigt bygge har haft Raptobiken som ett alternativ och testat både den och Challenges Fujin, men inte kunnat bestämma mig. Mest kanske för att jag inte har gillat tillerstyrningen. Så därför har jag följt diskussionen i den här tråden med stort intresse.
Man kan få raptobike med open cockpit nu så vitt jag vet :)
För att testa sitställning borde det gå att bara justera sitsen på din raptobike. klättra uppför en backe. åka ner igen och sedan höja ryggen på sitsen för att få en mer stängt position och prova igen se vilket som känns bättre.
troligtvis är det väldigt individuelt.
förresten, har du tittat på Spanska Metabikes?
dessa är ganska lätta tip 11 kilo och har en förstärkt bom vilket borde betyda styvare och bättre på klättra.
inte Superdyra heller typ 2100 Euro
Exklusive moms och frakt. Rekommenderar Challenge Seiran. Kan fås alltifrån ren racer till riktig lastkamel. Optima Baron Highracer ser också fin ut.
Den 13 juli 2011 11:23 skrev alex Hartley alex@hartley.nu:
För att testa sitställning borde det gå att bara justera sitsen på din raptobike. klättra uppför en backe. åka ner igen och sedan höja ryggen på sitsen för att få en mer stängt position och prova igen se vilket som känns bättre.
troligtvis är det väldigt individuelt.
förresten, har du tittat på Spanska Metabikes?
dessa är ganska lätta tip 11 kilo och har en förstärkt bom vilket borde betyda styvare och bättre på klättra.
inte Superdyra heller typ 2100 Euro
http://www.meta-bikes.com/mp_force.html
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Hej,
Tror faktiskt att Metabike är lite bättre uppför då som sagt ramen är styvare än Challenges Seiran. Har fått en del bra kritik från de som äger dem, kolla Bentrideronline. Såg faktiskt att Seiran SL är lite dyrare, men här är det nog smaken som avgör. Båda är väldigt bra cyklar.
Både Seiran och Metabike verkar helt klart intressanta. Tror det är dags att försöka testcykla lite.. Kanske kan prova din Seiran någon gång Johan?
Du kan ju testa efter Vombsjön. De flesta brukar ha problem med att den är anpassad till mina "omänskligt" långa armar och korta ben. Du kan också prova Tollarpstandem. När jag skrev Seiran menade jag inte nödvändigtvis SL standard Seiran passar bättre för touring.
Den 13 juli 2011 14:13 skrev Petter Wingren-Rasmussen petterwr@gmail.com:
Både Seiran och Metabike verkar helt klart intressanta. Tror det är dags att försöka testcykla lite.. Kanske kan prova din Seiran någon gång Johan? -- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Der er en Bacchetta Giro til salg i Danmark. Haderslev, så ovre i det mørke Jylland. http://www.dba.dk/bacchetta-giro-26/id-75102970/
Den ser bra ut.Blir sannolikt billigare än att bygga med ramsats.De små extradelarna drar snart iväg priset.
2011/7/14 Mikael Seierup briangoebbels@hotmail.com
Der er en Bacchetta Giro til salg i Danmark. Haderslev, så ovre i det mørke Jylland. http://www.dba.dk/bacchetta-giro-26/id-75102970/
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Den skulle kanske kunna vara något, men 26" och medium.. samt befinner sig i helt fel ände av Danmark för att jag ska ta mig dit och provåka.
Tror jag ska göra som den här killen: http://mccraw.co.uk/2011/dual-700c-raptobike-lowracer
Blir ganska så små utgifter på en gaffel och skivbroms för att få den precis som jag vill. Om jag inte är nöjd kan jag alltids byta tillbaka och 700-hjul är ju det jag helst vill ha och de kan i så fall användas på nästa cykel.
Förresten - behöver man någon sorts speciella hjul för skivbromsar?
2011/7/17 Petter Wingren-Rasmussen petterwr@gmail.com
Den skulle kanske kunna vara något, men 26" och medium.. samt befinner sig i helt fel ände av Danmark för att jag ska ta mig dit och provåka.
Tror jag ska göra som den här killen: http://mccraw.co.uk/2011/dual-700c-raptobike-lowracer
Blir ganska så små utgifter på en gaffel och skivbroms för att få den precis som jag vill. Om jag inte är nöjd kan jag alltids byta tillbaka och 700-hjul är ju det jag helst vill ha och de kan i så fall användas på nästa cykel.
Petter, Du behöver bara vanliga nav för skivbromsar.
Ingen dum idé att "ha två cyklar i en". Av beskrivningen att döma, så blev rapton mer lättrullad med större framhjul. Kanske är det "motvindsegenskaperna" man får offra? Det blåser ju mindre ju närmare marken man är, och sitthöjden blev ju 15 cm högre om jag läste rätt.
Sen ökar ju frontarean en liten aning genom det större framhjulet. Men det kanske kan kompenseras genom att man kan ha ett "tunnare" hjul?
I dag mekade jag med min "Bacchetta-klon" och kunde konstatera att jag efterapat en väldigt smart konstruktion. Vevpartiet sitter ju stabilt och "lätt" (inget dubbelt rör, inget behov av att korta kedjan heller). Den justering av avståndet mellan säte och vevparti som jag ville göra, var lätt att fixa genom att bara flytta sätet framåt.
Halloj Anders och allihop,
Jag tror inte det är helt rätt att det är bättre att vara närmare marken. Ju närmare marken du kommer, desto större risk för virvelbildning och annat otäckt. En av dom saker som man lärt sig med höghastighetsutmaningarna, som Battle Mountain, är att en kaross måste stå på 'högkant' för att ge riktigt lågt luftmotstånd. Om man skapar fordonet som en plattfisk så går det inte lika fort, även om det är helt görbart biomekaniskt. Om vi ser på hur Varna-cyklarna är konstruerade så utgår man från 507 mm-hjul om jag kommer ihåg det rätt. Lite lagom 'midräser'...
Det är en av orsakerna till att gamla SAAB 92-93-95 gjorde så bra ifrån sig: karossen var aerodynamiskt genomtänkt även undertill, och 'sögs' inte fast mot vägen.
18 jul 2011 kl. 14.00 skrev Anders Drougge:
Ingen dum idé att "ha två cyklar i en". Av beskrivningen att döma, så blev rapton mer lättrullad med större framhjul. Kanske är det "motvindsegenskaperna" man får offra? Det blåser ju mindre ju närmare marken man är, och sitthöjden blev ju 15 cm högre om jag läste rätt.
*Klipp!*
-- Anders D
Med vänlig hälsning, Peter Markusson
Tel 031-12 71 64 Mob 0705-12 71 60
Adress: Långedragsvägen 61 C 426 71 Västra Frölunda
Ja, det är helt rätt som Peter skriver, det har stor betydelse vad som sker under fordonet. De supersnabba cyklarna är ju v-formade ner mot marken. Lightning F40 är ju ett gott exempel på v-form på en inte lika extrem cykel.
Ett hemskt exempel på hur det kan gå i bilvärlden är Le Mans-olyckan, där en "platt" racerbil faktiskt flög upp i publiken. De verkligen "plattfiskliknande" fordonen med solceller som kör Solar Challenge i Australien har ju också problem med lyftkrafter!
På racerbilar har man ju övermått med effekt och eftersträvar undertryck under bilen för att öka friktionen vid kurvtagning. Vi som cyklar har ju en begränsad effekt som det gäller att ta vara på.
Ett mer positivt exempel i den riktningen, också från bilvärlden: Citroën kom vid ett tillfälle med en ny årsmodell av ID19, vars enda förändring fanns på undersidan. Toppfarten hade ökat med 7 km/tim.
På nätet kan man hitta en "miljöbil" Loremo (low resistans movement) som är "nedbyggd framför, mellan och bakom hjulen, men i övrigt har en stor markfrigång - som en "tunnel" under bilen faktiskt. Den är förhållandevis lång och smal, som velomobiler ju också är.
Den som har varit ute och rott med en liten platt jolle (typ Sportyak, en liten tvålkopp) kan tydligt märka hur den bromsas upp när det blir grunt under den. Vatten är ju så mycket tyngre än luft, så verkan blir mycket tydlig.
Att vara närmare marken har som jag skrev två fördelar, som man får balansera mot andra nackdelar: 1) Motvinden är svagare närmast marken, 2) frontarean minskar eftersom man "delar" frontarea med hjulen. På en högräser har ju hjulen sin "egen" frontarea.
Jag kommer på iallafall en fördel till med lågracer: Vid kantvind kan man söka lä bakom halvmeter långt gräs och annat som brukar vara i vägkanten :)
2011/7/19 Anders Drougge anders.drougge@hdcs.se
Ja, det är helt rätt som Peter skriver, det har stor betydelse vad som sker under fordonet. De supersnabba cyklarna är ju v-formade ner mot marken. Lightning F40 är ju ett gott exempel på v-form på en inte lika extrem cykel.
Ett hemskt exempel på hur det kan gå i bilvärlden är Le Mans-olyckan, där en "platt" racerbil faktiskt flög upp i publiken. De verkligen "plattfiskliknande" fordonen med solceller som kör Solar Challenge i Australien har ju också problem med lyftkrafter!
På racerbilar har man ju övermått med effekt och eftersträvar undertryck under bilen för att öka friktionen vid kurvtagning. Vi som cyklar har ju en begränsad effekt som det gäller att ta vara på.
Ett mer positivt exempel i den riktningen, också från bilvärlden: Citroën kom vid ett tillfälle med en ny årsmodell av ID19, vars enda förändring fanns på undersidan. Toppfarten hade ökat med 7 km/tim.
På nätet kan man hitta en "miljöbil" Loremo (low resistans movement) som är "nedbyggd framför, mellan och bakom hjulen, men i övrigt har en stor markfrigång - som en "tunnel" under bilen faktiskt. Den är förhållandevis lång och smal, som velomobiler ju också är.
Den som har varit ute och rott med en liten platt jolle (typ Sportyak, en liten tvålkopp) kan tydligt märka hur den bromsas upp när det blir grunt under den. Vatten är ju så mycket tyngre än luft, så verkan blir mycket tydlig.
Att vara närmare marken har som jag skrev två fördelar, som man får balansera mot andra nackdelar: 1) Motvinden är svagare närmast marken, 2) frontarean minskar eftersom man "delar" frontarea med hjulen. På en högräser har ju hjulen sin "egen" frontarea. -- Anders D
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Ja, en sån möjlighet finns på vägen till en stormarknad dit hustrun och jag cyklar ofta. Räcket mellan vägen och cykelbanan ger mig perfekt vindlä när det är "sidamot", medan hustrun på ståcykel sliter ont i vinden.
Men nu enhelt annan fråga om låg/hög: I går körde jag högräser några mil och det var helt ok efter justering av avståndet till vevpartiet och något anpassat säte. Båda förändringar som kändes bra.
Men i dag körde jag med den låga LWB:n och noterade att den var mycket bekvämare och kändes mer lättrampad. Detta trots att den höga har de 120 grader mellan sätets lutning och en tänkt linje från sätet till vevpartiet, som i en del litteratur anges som idealiskt, medan jag ligger betydligt mer utsträckt (c:a 145 graders motsvarande vinkel) på den låga. Hemska tanke, kan det vara så att kroppsställningen på den låga mer liknar ståcykelns, bara med den skillnaden att jag ligger ner på LWB:n?
Vad är det för hög cykel du har? Vilka däck har du på dina cyklar?
2011/7/19 Anders Drougge anders.drougge@hdcs.se
Ja, en sån möjlighet finns på vägen till en stormarknad dit hustrun och jag cyklar ofta. Räcket mellan vägen och cykelbanan ger mig perfekt vindlä när det är "sidamot", medan hustrun på ståcykel sliter ont i vinden.
Men nu enhelt annan fråga om låg/hög: I går körde jag högräser några mil och det var helt ok efter justering av avståndet till vevpartiet och något anpassat säte. Båda förändringar som kändes bra.
Men i dag körde jag med den låga LWB:n och noterade att den var mycket bekvämare och kändes mer lättrampad. Detta trots att den höga har de 120 grader mellan sätets lutning och en tänkt linje från sätet till vevpartiet, som i en del litteratur anges som idealiskt, medan jag ligger betydligt mer utsträckt (c:a 145 graders motsvarande vinkel) på den låga. Hemska tanke, kan det vara så att kroppsställningen på den låga mer liknar ståcykelns, bara med den skillnaden att jag ligger ner på LWB:n? -- Anders D
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Den höga är en självbyggd "stickbike" byggd med Bacchetta Giro som förebild. Väger 15,5 kg, mtb 559 hjul. Touringdäck, 50 mm Marathon Supreme bak, 47 mm Conti Tour fram. Hjulen är mycket gamla och slitna av fälgbromsarna, c:a 7.000 mil har de gått, så jag vågar inte pumpa mer än 3,5 kg, mot max 4,0 som anges på däcken. Lager och lagerbanor är dock nya. Sitthöjden är 61 cm. Styrning OSS.
Den låga är en självbyggd LWB (hjulbas 205 cm!) med mycket enkla komponenter. Väger knappt 17 kg, 584-hjul bak från 70-tals Crescent med duomatic och Duro standarddäck. 406-hjul med 35 mm Marathon Plus fram. Bak pumpar jag till det som står på däcket, 3,5 kg tror jag det är. Fram pumpar jag till maxtryck 6,5 kg) Sitthöjden är 32 cm. Styrning USS.
Den låga är något högre växlad på "höga växeln" än den höga, så den borde egentligen bjuda lite större motstånd av den anledningen.
Tilläggas bör att jag inte har clipspedaler på någon av cyklarna.