Hej Frederik,
Då jag som weightweenie alltid är intresserad av vikt så skulle det vara intressant och veta vad din cykel väger körklar med sitsdyna, pedaler och hastighetsmätare och vilka komponenter du har på den, 105, Ultegra eller Dura Ace? Hur kändes den att cykla på under Vätternrundan? Du, Johan och Per-Eric ligger ju ungefär på samma höjd och kan få lite draghjälp av varandra, men de övriga lowracers som hade bakkåpa ger väl knappast någon draghjälp alls. Hur känns det i bena, knäna efteråt? Efter mitt sista 10-mila lopp kände jag av lite i knäna då jag körde min Mahal II. Kanske jag har för brett vevlager och fötterna kommer då för långt isär? Eller kan det vara skillnaden mellan sits och vevparti är det som avgör? Jag känner inget i knäna då jag kör min Zoxy III, där det är större skillnad mellan sits och vevparti.
Hej Torleif!
Den väger 10kg +-0,1kg (personvåg) med dyna, normala pedaler, Shim 105, lättvikts stol (kolfiber istället för glasfiber) och M5 nav (de är lätta). Alltså inte så lätt som man kan trö från M5:ans hemsidan, fast ändå rätt bra... Vid knäont är det svårt att peka på var de kan komma ifrån, kan vara allt mellan himmel och jord, eller träning och vevlager-stol mm., som kan vara orsaken... Ska snart skriva i tråden om VR om hur det var att cykla den...
/Frederik
Hej Frederik,
Tackar för informationen. Man har ju läst på nätet att M5s uppgifter om vikt alltid varit lite väl tilltagna i underkant. 10 kg - pedaler ca 300g - sitsunderlag ca 300g - hastighetsmätare ca 100g = 9.3kg. Enligt M5 skall den väga 7.5kg. Detta blir ett fel på 1.8kg (19%). Tråkigt att man inte kan lite på fabrikanternas uppgifter. 10 kg är ändå hyfsat lätt, men det finns fler liggcyklar att välja på runt 9.3 kg än det finns runt 7.5 kg. Kanske man kan spara 300g om man väljer Dura Ace komponenter istället, men det fattas ju ändå 1.5 kg. Ser fram emot din rapport om Vätternrundan och om hur du upplever highracern. Den ser ut som om den skulle vara en bekväm cykel då den har lång hjulbas, stora hjul och lite fjädrande kolfiber samt att den ändå är lätt i uppförsbackarna.
Kan flika in att min högracer med pedaler, sittdyna, nackstöd, baklåda, lamphållare och möjligen lite smulor av jordnötter väger 14.4 kg. Dock utan verktyg, vätska, nummerlapp etc. Vore värt att väga "praktisk vikt".
/PE -- ^): Per Eric Rosén http://rosnix.net/~per/ / per@rosnix.net GPG 7A7A BD68 ADC0 01E1 F560 79FD 33D1 1EC3 1EBB 7311
Praktiskt vikt på min är ungefär 11kg. Då räknar jag i oranga väskorna med pump, reservslang och minimala verktyg (2 insexnyklar och ekernyckel), 2 fläskställ och 2 flaskor. Dock utan vätska och evt mat.
/F
Praktisk vikt på min Zoxy III är 10.0kg, inkl nackstöd, sitsdyna, pedaler, ringklocka, hastighetsmätare, en flaska (tom) med flaskställ, liten väska med pump, 2 däckverktyg, lagningslappar, extra kedjelås, en 5 mm insexnyckel och två tjugor (kan vara bra att ha). Men, men då har jag ju bara 9 växlar att spela med och 406 mm hjul, dessutom en svagare motor (dock bränslsnål) :). Tack för de fina bilderna Per-Eric och jag är grymt imponerad av hur du kan köra så snabbt runt Vättern med en så tung cykel. Kanske du kunde bygga en liten bakkåpa i kolfiber för att spara lite vikt?
Den tor, 19 juni 2008 07:22 skrev Torleif:
....Tack för de fina bilderna Per-Eric och jag är grymt imponerad av hur du kan köra så snabbt runt Vättern med en så tung cykel. Kanske du kunde bygga en liten bakkåpa i kolfiber för att spara lite vikt?
Klart det är viktig med cykeln, men ändå så borde du Torleif kanske "lägga lite mer vikt" på motorn? Liggister har en tendens att vara lite lata och låta cykeln kompensera för bristen på träning. När det gäller vikt, så ska man i slutet av dagen titta på totalvikten av det totala ekipaget och då spelar 1kg mer eller mindre på cykeln inte så stor roll. Dock har jag genom träning gått ner 8kg på 9 månader. Och det gör skillnad :) Ändå så ligger Per-Erics totalvikt 10kg under min trots tyngre cykel...
/Frederik
Sant, Frederik, för totalt resultat, inte bara det individuella så att säga, så är totalvikten väsentlig. Där ligger jag risigt till... min totalvikt med två liter vatten, verktyg etc i Mangon har legat kring 138 kg. Nu har jag gått ner ca fem kilo under våren och har på Taifun en vikt på 109 kg utan vatten och verktyg. Jag är över 40 så att satsa på mer än motion är nog att glömma, men när jag var i tidiga tjugoårsåldern vägde jag kring 30 kg lättare än jag gjorde i våras och skulle alltså haft en totalvikt i Mangon som jag har nu i Taifun - tanken svindlar!
Att vikten har stor betydelse märkte nog Per Eric när han cyklade hem Mangon från Uppsala, eller hur, Per Eric? Inte nådde du så fantastiska snitt med den jämfört med tvåhjuling?
/Bruno
__________________________________________________________ Låna pengar utan säkerhet. Jämför vilkor online hos Yahoo! http://shopping.yahoo.se/c-100390123-lan-utan-sakerhet.html?partnerId=969150...
Att vikten har stor betydelse märkte nog Per Eric när han cyklade hem Mangon från Uppsala, eller hur, Per Eric? Inte nådde du så fantastiska snitt med den jämfört med tvåhjuling?
På den sträckan tror jag det var rätt jämnt mellan aero och vikt; jag fick ett rullsnitt på 30 km/h, vilket inte är så tokigt, särskilt inte med ovant korta vevar. Nu går min högracer några km/h mer i och för sig; den är rätt aero också, och jag är van vid den.
/Per Eric -- ^): Per Eric Rosén http://rosnix.net/~per/ / per@rosnix.net GPG 7A7A BD68 ADC0 01E1 F560 79FD 33D1 1EC3 1EBB 7311
Den tor, 19 juni 2008 10:19 skrev B D:
Jag är över 40 så att satsa på mer än motion är nog att glömma,
Jag kan inte bedöma din personliga situation, men rent åldersmässigt finns ingen anledning varför du inte skulle kunna träna. Snabbast runt Vättern flera åt i rad, i år med en tid på 7:30, är Bernt Johansson, 55år "ung". Sen finns otal med exempel på ännu "äldre" människor som cyklar runt på mycket respektabla tider... t.ex. känner jag en i Södertälje CK som börjar cykla sent i sina 40-års åldern, nu är han en bra bit över sextio och rullade runt sjön i under 10 timmar. Även vår klubbmedlem Göran Hartzell är inte yngst i klubben direkt, men han är i jäkla bra form... Så det finns hopp för dig med Bruno! :)
/Frederik
--- Den tors 2008-06-19 skrev favdw favdw@yahoo.com:
Jag är över 40 så att satsa på mer än motion är
nog att glömma,
Jag kan inte bedöma din personliga situation, men rent åldersmässigt finns ingen anledning varför du inte skulle kunna träna. Snabbast runt Vättern flera åt i rad, i år med en tid på 7:30, är Bernt Johansson, 55år "ung". Sen finns otal med exempel på ännu "äldre" människor som cyklar runt på mycket respektabla tider... t.ex. känner jag en i Södertälje CK som börjar cykla sent i sina 40-års åldern, nu är han en bra bit över sextio och rullade runt sjön i under 10 timmar. Även vår klubbmedlem Göran Hartzell är inte yngst i klubben direkt, men han är i jäkla bra form... Så det finns hopp för dig med Bruno! :)
/Frederik
Tack, Frederik! Det var uppmuntrande information! Verkar som om jag behöver en del pepping, men det faller i god jord. Jag är sugen på långa cykelturer och på att få upp fart, ner vikt och bra kondition. Jag skulle vara mycket nöjd om jag kunde göra rundan på 10 timmar, men förutsättningen är att jag kan göra det utan att hålla för höga farter, helst inte över 50 km/h. Min syn klarar hyggligt upp till de farterna, sen börjar det gå för fort om vägen är svårförutsägbar i kvaliteten. Tryggast känner jag mig i farter kring 30-40 km/h, vägar av sämre kvalitet hellre i det lägre registret. Jag får kompensera genom att styrketräna så jag fixar backarna i ett huj... 8=)
/Bruno
__________________________________________________________ Ta semester! - sök efter resor hos Yahoo! Shopping. Jämför pris på flygbiljetter och hotellrum här: http://shopping.yahoo.se/c-169901-resor-biljetter.html?partnerId=96914052
Hej Torleif,
vad din Zoxy III är lätt! Hur har du lyckats med det? Min Taifun väger in kring 12 kg och då är den rätt naken (inget flaskställ etc, bara hastighets/kadens/pulsmätare) och har bara 9 växlar, men jag tycker att den känns väldigt stadig utan att ha så mycket erfarenhet av andra liggisar - jag tror att jag gärna offrar lite vikt på att ha bra respons faktiskt, ej vetenskapligt belagt men handlar mer om känsla och att trivas med fordonet och det har viss betydelse för mig, inbillar jag mig. Skulle vara intressant att prova din Zoxy någon gång. Eftersom jag trivs med mycket korta vevarmar och ämnar träna in mig på sådana så skulle det vara intressant att konstruera och dimensionera en cykel kring de möjligheter som korta vevar ger. Det handlar om cc-mått på 110 mm. T ex större framhjul, lägre vevparti etc. Idéer är välkomna, men kanske man ska starta en ny tråd då.
Att vikten på fordonet har betydelse har jag fått erfara trots att min motor är inte bara svag utan också tung, så även om jag helst bör gå ner 20 kg så är det inte fel att även ha så lätt fordon som möjligt. De här sakerna står inte mot varandra, så att säga. Det är en enorm skillnad i acceleration och backtagningsförmåga mellan min hyfsat slimmade velomobil (32kg) och Taifun, i o f s stor viktskillnad också men det ger ju en fingervisning - även en liten skillnad i fart i uppförsbackarna ger stor påverkan på snittfarten.
När det gäller bakkåpa så är kanalplast ganska lätt också och dessutom lätt att bygga med.
/Bruno
___________________________________________________ Sök efter kärleken! Hitta din tvillingsjäl på Yahoo! Dejting: http://ad.doubleclick.net/clk;185753627;24584539;x?http://se.meetic.yahoo.ne...
Jag vägde kanalplasten jag har hemma och den väger 0,5 kg/m2. Jag försökte hitta densitet på kryssfanér/plywood men det var inte lätt sådär i brådrasket, men anta 500 kg/m3 vilket inte är att överdriva tror jag så motsvarar det en tjocklek på 1 mm... de som bygger velomobilskal i plywood vill gärna ha en tjocklek på minst 3 mm för att undvika fladder och att det bågnar. Hur tjock plywood har du i kåpan, Per Eric?
/Bruno
__________________________________________________________ Går det långsamt? Skaffa dig en snabbare bredbandsuppkoppling. Sök och jämför hos Yahoo! Shopping. http://shopping.yahoo.se/c-100015813-bredband.html?partnerId=96914325
Jag håller med om att mer träning behövs för att bli snabbare, men vikten är trots allt väldigt viktig, ha ha. Jag såg ett program om Lance Armstrong och de sa där att -50g på cykeln kunde spara ca 30 s på en dagsetapp, vet ej hur långt. På Nationaldagsloppet (10 mil) i år körde jag med min Mahal II (väger runt 11.8 kg körklar med pump och attiraljer) och jag var 10 minuter långsammare på 10 mil med den jämfört med min Zoxy III (10 kg körklar)som jag körde förra året. Så skillnaden är ca 1.8 kg vilket skulle ge 1.8/0.050=36 och 36x0.5 minuter = 18 minuter. Det kan ju stämma någorlunda hyfsat. Nu var det ju också så att förra året kom jag med i första klungan och kunde hålla ett högre tempo de två första milen. I år var det för mkt cyklister ivägen och jag kunde inte köra om, men senare var jag för trött för att köra själv och låg därför i klunga mestadels då det var en del motvind de sista 4-5 milen så det är ju många andra faktorer som också spelar roll. Ju mindre vikt man slipper släpa på i uppförsbackarna desto bättre och som Bruno sa att lägre vikt ger också snabbare acceleration vilket betyder att man snabbt kan acca upp i marchfart och sedan kan man slappna av lite , men ändå bibehålla farten. Med en tyngre cykel kostar det på mer att accelerera innan man når sin marchfart. Men hur skall man träna för att bli snabbare? Har ni några råd Frederik, Per-Eric och Johan? Hur tränar ni? Är det långa pass och mkt backträning? Dags att ge sig ut och träna lite :)
Den fre, 20 juni 2008 09:00 skrev Torleif:
Jag håller med om att mer träning behövs för att bli snabbare, men vikten är trots allt väldigt viktig, ha ha. ...
Visst vikt ÄR en faktor, men hur viktig?
Det är inte så svårt att räkna ut ungefärligt hur mycket. Väger hela ekipaget dubbelt så mycket, så tar det, för samma effekt, ungefär dubbelt så långt tid att övervinna samma uppförsbacka. Då har vi gjort antagandet att man cyklar så pass långsamt att skillnaden i luftmotstånd inte gör skillnaden (mest effekt går åt att övervinna höjdskillnad) samt att man har rätt utväxling för ekipaget. Pratar vi bara några kilo skillnad, så kan man grovt sagt säga att varje extra kg gör dig 1% långsammare på en riktig uppförsbacke (om totalvikten ligger runt 100kg). Skillnaden kan vara lite mer utpräglad om viktskillnade sitter i hjulen.
Det där med 50g och 30s skillnad som du nämner med Lance Armstong. Om jag räknar med rimliga siffror för en bergsetapp i tour de France där hela loppet präglas av uppförkörning, som kanske tar 6tim cykling, då kommer jag fram till: 6tim x 3600s/tim x 0,05/100= ~10s skillnad. Kanske de pratade om något riktigt extremt lopp och ligger viktskillnaden i hjulen för att komma fram till 30s.
För ditt fall Torleif (1,8kg skillnad på ung. 3tim nationaldagslopp): 3tim x 3600s/tim x 1,8/100= ~3 minuter skillnad. Men jag betvivlar att det blev lika många uppförsbackar som i värsta bergsetapp i Tour de France, så skillnaden ligger nog närmare 1 minut om man delar med tre, alltså en tredjedel av loppets tid präglas av uppförkörning/acceleration. 10 minuter skillnad som du nämner låter som alldeles för mycket.
För att visa hur oviktig det är med vikten kan vi titta på vikten av trampeffekten. Säger vi att du trampar 150W, så skulle det räcka med att trampa (1,8% x 150W /3) = ~1W hårdare för att kompensera den 1,8kg tyngre cykel på nationaldagsloppet. Det är liksom ingenting, med träning kan du kanske vinna 50W ganska lätt, och då svishar du uppför 30% snabbare... och vinner mycket mer än 10minuter vid mål.
Räknar vi på Per-Eric och Vättern runt, skulle han cykla på din cykel (10kg) istället för med sin egen (14,4kg): 9tim x 3600s/tim x 4,4/100 /3= ~8minuter skillnad. Det är förstås en väsentlig skillnad. Skulle han tävla mot någon som är lika stark är det absolut avgörande. Men skulle han vara mindre bra tränad med 10% mindre effekt, så skulle det inte hjälpa honom ett dugg...
Det som jag gjorde här är inga exakta uträkningar, det handlar om storleksordning och om den relativa "vikten" av olika faktorer (vikt och effekt) när det gäller cykelprestanda. (Vikt har påverkan på rullmotstånd och tom förbättrar hastigheten nedför - som vi bortser ifrån här).
Jag säger såhär om vikten av olika faktorer.
FÖR ATT CYKLA SNABBT ÄR: - det absolut viktigast att du cyklar åt rätt håll och inte ramlar (förberedelserna, orienteringsförmåga, styrmanskonst). - Sen är det viktigast att motorn är bra (träning, energiförsörjning, kläder, trampteknik) - Näst viktigast är att cykeln passar och fungerar som den ska (ergonomi, underhåll) - Minst viktig är hur relativt bra cykeln är inom samma kategori (aerodynamik, rullmotstånd, vikt, och i mindre måtta: pris, hur mycket den reflekterar ljuset, mm.).
Men klart, vill man hämta allt som går att hämta, så skall alla faktorer vara på topp. Det där med aerodynamiken är ett smart knep vi liggister utnyttjar som kan göra stor skillnad, som LVG racers utnyttjar kollektivet i en klunga, men båda fungerar bara när det stämmer med alla andra faktorer också.
Vikt är viktig när det gäller stora skillnader. 32kg mot 10kg gör stor skillnad. 15kg mot 10kg gör skillnad. 11kg mot 10kg börjar bli ointressant. 50g... vad pratar vi om egentligen?
/Frederik
P.S: när det gäller träning: finns massor att läsa om träning på Internet, det är bara att Googla. Viktiga punkter är: - att man lyssnar på sin kropp (pulsmätare hjälper mycket att tolka kroppen), mår man inte bra ska man inte pressa för mycket. - att man ser vilan efter träning som minst lika viktig som själva motionen - motivationen hitta en grupp likasinnade att träna med och sätt upp mål att jobba mot.
Fantastiskt bra inlägg om vikt och träning, Frederik! Tack! Det där med vila och återhämtning kan nog inte nog understrykas. Jag har också märkt att det är viktigt att hålla igång benen när man är ute på en runda och "vila" inte innebär att man sluta trampa. Jag ska jobba in mig på Taifunen och inte fundera på så mycket annat just nu. 12 kg i en stadig cykel känns rätt okej för mig, det är formen och min egna vikt som ska stå i fokus nu. Ska bli spännande att testa nya uppsättningen av vevar och klinga på cykeln. Vevarna känns bra för mig, 110 mm, men har bara provat dem på 39T klinga än så länge och den är för liten, återstår att testa hur 50T-klingan funkar i ekvationen. Annars känns 9 växlar hyfsat tillräckligt eftersom jag inte siktar på extremt höga toppfarter.
/Bruno
__________________________________________________________ Ta semester! - sök efter resor hos Yahoo! Shopping. Jämför pris på flygbiljetter och hotellrum här: http://shopping.yahoo.se/c-169901-resor-biljetter.html?partnerId=96914052
Den fre, 20 juni 2008 11:34 skrev favdw:
Den fre, 20 juni 2008 09:00 skrev Torleif:
Jag håller med om att mer träning behövs för att bli snabbare, men vikten är trots allt väldigt viktig, ha ha. ...
Visst vikt ÄR en faktor, men hur viktig?
Det är inte så svårt att räkna ut ungefärligt hur mycket. Väger hela ekipaget dubbelt så mycket, så tar det, för samma effekt, ungefär dubbelt så långt tid att övervinna samma uppförsbacka. Då har vi gjort antagandet att man cyklar så pass långsamt att skillnaden i luftmotstånd inte gör skillnaden (mest effekt går åt att övervinna höjdskillnad) samt att man har rätt utväxling för ekipaget. Pratar vi bara några kilo skillnad, så kan man grovt sagt säga att varje extra kg gör dig 1% långsammare på en riktig uppförsbacke (om totalvikten ligger runt 100kg). Skillnaden kan vara lite mer utpräglad om viktskillnade sitter i hjulen.
Det där med 50g och 30s skillnad som du nämner med Lance Armstong. Om jag räknar med rimliga siffror för en bergsetapp i tour de France där hela loppet präglas av uppförkörning, som kanske tar 6tim cykling, då kommer jag fram till: 6tim x 3600s/tim x 0,05/100= ~10s skillnad. Kanske de pratade om något riktigt extremt lopp och ligger viktskillnaden i hjulen för att komma fram till 30s.
För ditt fall Torleif (1,8kg skillnad på ung. 3tim nationaldagslopp): 3tim x 3600s/tim x 1,8/100= ~3 minuter skillnad. Men jag betvivlar att det blev lika många uppförsbackar som i värsta bergsetapp i Tour de France, så skillnaden ligger nog närmare 1 minut om man delar med tre, alltså en tredjedel av loppets tid präglas av uppförkörning/acceleration. 10 minuter skillnad som du nämner låter som alldeles för mycket.
För att visa hur oviktig det är med vikten kan vi titta på vikten av trampeffekten. Säger vi att du trampar 150W, så skulle det räcka med att trampa (1,8% x 150W /3) = ~1W hårdare för att kompensera den 1,8kg tyngre cykel på nationaldagsloppet. Det är liksom ingenting, med träning kan du kanske vinna 50W ganska lätt, och då svishar du uppför 30% snabbare... och vinner mycket mer än 10minuter vid mål.
Räknar vi på Per-Eric och Vättern runt, skulle han cykla på din cykel (10kg) istället för med sin egen (14,4kg): 9tim x 3600s/tim x 4,4/100 /3= ~8minuter skillnad. Det är förstås en väsentlig skillnad. Skulle han tävla mot någon som är lika stark är det absolut avgörande. Men skulle han vara mindre bra tränad med 10% mindre effekt, så skulle det inte hjälpa honom ett dugg...
Det som jag gjorde här är inga exakta uträkningar, det handlar om storleksordning och om den relativa "vikten" av olika faktorer (vikt och effekt) när det gäller cykelprestanda. (Vikt har påverkan på rullmotstånd och tom förbättrar hastigheten nedför - som vi bortser ifrån här).
Jag säger såhär om vikten av olika faktorer.
FÖR ATT CYKLA SNABBT ÄR:
- det absolut viktigast att du cyklar åt rätt håll och inte ramlar (förberedelserna, orienteringsförmåga, styrmanskonst).
- Sen är det viktigast att motorn är bra (träning, energiförsörjning, kläder, trampteknik)
- Näst viktigast är att cykeln passar och fungerar som den ska (ergonomi, underhåll)
- Minst viktig är hur relativt bra cykeln är inom samma kategori (aerodynamik, rullmotstånd, vikt, och i mindre måtta: pris, hur mycket den reflekterar ljuset, mm.).
Men klart, vill man hämta allt som går att hämta, så skall alla faktorer vara på topp. Det där med aerodynamiken är ett smart knep vi liggister utnyttjar som kan göra stor skillnad, som LVG racers utnyttjar kollektivet i en klunga, men båda fungerar bara när det stämmer med alla andra faktorer också.
Vikt är viktig när det gäller stora skillnader. 32kg mot 10kg gör stor skillnad. 15kg mot 10kg gör skillnad. 11kg mot 10kg börjar bli ointressant. 50g... vad pratar vi om egentligen?
/Frederik
P.S: när det gäller träning: finns massor att läsa om träning på Internet, det är bara att Googla. Viktiga punkter är:
- att man lyssnar på sin kropp (pulsmätare hjälper mycket att tolka kroppen), mår man inte bra ska man inte pressa för mycket.
- att man ser vilan efter träning som minst lika viktig som själva motionen
- motivationen hitta en grupp likasinnade att träna med och sätt upp mål att jobba mot.
Bra skrivet. Bra slutsatser. Bra råd.
Motionscyklister slänger hundratusentals kronor i sjön genom att köpa dyra komponenter. Viktfetishism blir ett självändamål. Sen - när det ändå inte går så fort som man hade hoppats - då blir besvikelsen stor. Sa inte Lance: "It's not about the bike." I vårt konsumtionssamhälle blir pryljagandet en undanflykt från den bistra verkligheten. Och när det gäller cykling handlar den om att träna, träna, träna.
Den den 20 juni 2008 09:00 skrev Torleif 031torleif@home.se:
Jag håller med om att mer träning behövs för att bli snabbare, men vikten är trots allt väldigt viktig, ha ha. Jag såg ett program om Lance Armstrong och de sa där att -50g på cykeln kunde spara ca 30 s på en dagsetapp, vet ej hur långt. På Nationaldagsloppet (10 mil) i år körde jag med min Mahal II (väger runt 11.8 kg körklar med pump och attiraljer) och jag var 10 minuter långsammare på 10 mil med den jämfört med min Zoxy III (10 kg körklar)som jag körde förra året. Så skillnaden är ca 1.8 kg vilket skulle ge 1.8/0.050=36 och 36x0.5 minuter = 18 minuter. Det kan ju stämma någorlunda hyfsat. Nu var det ju också så att förra året kom jag med i första klungan och kunde hålla ett högre tempo de två första milen. I år var det för mkt cyklister ivägen och jag kunde inte köra om, men senare var jag för trött för att köra själv och låg därför i klunga mestadels då det var en del motvind de sista 4-5 milen så det är ju många andra faktorer som också spelar roll. Ju mindre vikt man slipper släpa på i uppförsbackarna desto bättre och som Bruno sa att lägre vikt ger också snabbare acceleration vilket betyder att man snabbt kan acca upp i marchfart och sedan kan man slappna av lite , men ändå bibehålla farten. Med en tyngre cykel kostar det på mer att accelerera innan man når sin marchfart. Men hur skall man träna för att bli snabbare? Har ni några råd Frederik, Per-Eric och Johan? Hur tränar ni? Är det långa pass och mkt backträning? Dags att ge sig ut och träna lite :)
Kvalitetsträning är modellen.Tyvärr betyder kvalitet också jobbigt på gränsen till smärtsamt.Detta är inget eget påhitt utan vad jag har hört av duktigare cyklister + vad jag har fått erfara efter hand.
De cyklister som jag påbörjade säsongen med körde ca. 30 i snitt. En vecka före Vättern körde de fortfarande 30 i snitt. Detta trots en mycket större träningsdos än jag. Årets träning har inneburit 1pass i veckan med en cykelklubb 5,5-7,5mil från slutet av april. Två motionslopp och inga distanspass. Mitt resultat på Vätternrundan beror på envishet och erfarenhet. Efter 80km började jag bli trött och få ont i knäna fram till det hade jag kört lite över min förmåga(för dagen).Jag ville inte sänka gruppens hastighet, men var heller inte redo att släppa tidigare. Frederik såg att jag fick slita men jag ville inte att någon skulle förlora tid på mig. När man släppt är det bara att tänka om, och börja köra i eget tempo. Strategin gick åt fanders men resultatet var OK.För att hitta tillbaks till ämnet enligt uppgift gör insparad vikt på cyklisten nästan dubbelt så mycket effekt som sparad vikt på cykeln. För min del har jag lätt 10kg för mycket på mig. 5kg skulle göra susen i backarna. Lite distansträning hade gjort loppet betydligt mindre smärtsamt. För att nå hela vägen, träning,erfarenhet, lätt cyklist och lätt cykel. Tyvärr det finns inga genvägar.Dessutom får de som kör vättrnrundan på 7,15 spö av (riktiga) tävlingscyklister.
joh
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Hej,
Intressant tråd det här. Lite roligare att diskutera än mitträcken :) Med min kroppsvikt på 64-65 kg finns det inte mkt att hämta då jag redan är tillräckligt lätt utan för min del gäller det nog då att öka träningen, men det är svårt att få tiden att räcka till så varför då inte ta bort lite vikt på cykeln? Frederik, dina beräkningar kan nog stämma bättre än mina, men trots allt så finns det ju ingen bra racercyklist som vill köra på en racer som väger 11 kg när man köra på en som väger 7-9kg, eller? Och man får heller inte glömma bort accelerationen som är väldigt viktig när man skall spurta eller när man har kommit efter den stora klungan lite efter tex en rondell eller ett vägkryss, då det gäller att snabbt acca upp igen för att komma ifatt. Ju tyngre desto mer energi krävs för att få fart på ekipaget igen. Jämför ett ånglok med en mc. När man väl fått upp farten spelar vikten mindre roll och är det korta uppförsbackar kan man bibehålla farten en bit uppför backen, men är det en lång uppförsbacke så blir det jobbigare ju mer vikt man har att släpa på. Rullande vikt är som sagt mer viktigt än den fasta vikten på cykeln så lätta hjul och däck gör mer än att lätta ngn annanstans på cykeln. Hur pass stor draghjälp hade ni av varandra då ni körde tillsammans, 7-8 liggister? Av Tero så fick man säkert ingen hjälp då han ligger så lågt och luften går förbi honom ihöjd med anklarna, men om man skulle vara ett gäng med highracers så kanske det skulle kunna gå fortare tillsammans om man grupperade sig som vanliga racercyklister brukar göra, m a p vind/sidvind/motvind etc och då kunna köra bra mkt fortare än idag, men det är nog idag omöjligt att få ihop ett gäng på 10-15 stycken med liknande liggcyklar, men vem vet i framtiden?
Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft hpvs@lists.lysator.liu.se skriver:
Hej,
Intressant tråd det här. Lite roligare att diskutera än mitträcken :)
Båda diskussionerna är intressanta. Att cykla på 2+1 väg är riktigt otäckt och ska då Sverige mer och mer bestå av sådana vägar är det inte kul alls att cykla och cyklandet minskar. Våra cyklar som passar utmärkt till långpendling och långcykling får mindre och mindre utrymme.
´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸ ><((((º>
Jan-Inge Ljungberg
Falsterbovägen 35 C 239 33 Skanör
040-453774 0702092563
webmaster@liggister.org Kassör HPV Sverige www.liggister.org
Skype: hpvfriend http://www.last.fm/user/hpvfriend
--- Den lör 2008-06-21 skrev Jan-Inge Ljungberg jan-inge.ljungberg@folkbildning.net:
Båda diskussionerna är intressanta. Att cykla på 2+1 väg är riktigt otäckt och ska då Sverige mer och mer bestå av sådana vägar är det inte kul alls att cykla och cyklandet minskar. Våra cyklar som passar utmärkt till långpendling och långcykling får mindre och mindre utrymme.
För att hålla kommentaren någorlunda on-topic kan nämnas att problemet inte rör populära motionsloppsstråk, som Vätternrundan, i samma utsträckning för där anpassas mitträckevägarna efter evenemangen, vad jag förstått. Men i övrigt är Sverige i rask takt på att bli sönderstyckat, och till råga på eländet finns idéer på 1+1-vägar med mitträcken. Men som sagt det rör nog inte dem som är fokuserade på lopp, och dessa kan sluta läsa detta inlägg nu.
Kanske diskussionen om mitträckevägar är tråkig för att vi är ganska maktlösa mot dem, det är inte mycket vi kan göra och blotta tanken känns obehaglig. Då passar strutsmentalitet bäst, ett vanligt sätt som vi även möter övriga svårigheter i tillvaron på.
Till mitträckevägarnas fördel kan nämnas att jag tror att man mer hamnar i det synfält bilisterna har på vägen - och man märks lättare, också för att man mentalt blir ett mer ovant inslag. Det är bara synd att Vägverket jämställer oss med fotgängare och inte med fordon, deras policy är tydlig även om man måste läsa den mellan raderna - cyklar ska bort från vägarna.
Jag tror att man ska hantera det genom att synas rejält - grälla färger och/eller starka lysen även dagtid. Och att bara undantagsvis använda de för smalt tilltagna vägrenarna.
Det här var bara en kommentar, jag har inte för avsikt att föra denna diskussion vidare i denna tråd.
/Bruno
___________________________________________________ Sök efter kärleken! Hitta din tvillingsjäl på Yahoo! Dejting: http://ad.doubleclick.net/clk;185753627;24584539;x?http://se.meetic.yahoo.ne...
Ursäkta, men jag menade inte med att trampa någon på tårna ang mitträckesdiskussion, men kanske vi kämpar förgäves där, men vem vet. Det heter ju också att liten tuva stjälper stora lass. För mig skulle det kännas väldigt otäckt att ge sig ut på en mitträckesväg. Jag cyklade mellan Jönköping och Ulricehamn på riksväg 40 innan de satte dit mitträcken och det var lite scary ändå. Så tillbaka till tråden. Min arbetskamrat körde in på 8:39 på Vätternrundan och då körde han i en klunga om 25 man. Han startade ca en timme tidigare än ni. De körde tillsammans hela tiden och gjorde 3-4 stopp (om jag minns rätt). Frederik, du sa att du körde själv en mil efter Jönköping, vilket då betyder att du fick slita lika mkt som om man skulle legat på plats 4 i klungan hela tiden, eller? När jag körde Hisingen runt då det var stark motvind/sidvind så kändes det som om det var nästan helt vindstilla då jag låg i lä bakom en klunga, så jag tänkte vad skönt att det slutat blåsa och körde om allihop bara för att mötas av en stark motvind 8o när jag körde förbi den förste i klungan, men då kunde man ju inte ge sig :twisted: utan kämpade på iväg från dem, men bra jobbigt var det. Börjar inse att klungkörning lönar sig i längden för en del långsammare klungor hinner ibland ifatt mig i slutet då man börjar tappa ork, men jag har svårt att hålla igen när man tycker det går för sakta. Är jag ensam om det? Johan du kör ju mkt med vanliga racers. Hur funkar det i uppförsbackar och nerförsbackar för dig?
Det är ok, Torleif, vädra synpunkter är en bra sak och leder vidare på olika sätt.
Så, om man ska lyckas i lopp ska man kanske inte köra eget rejs utan mer strategiskt? Intressant det här med klungkörning - kanske man ska sikta in klungorna, haka på och när man vilat upp sig jaga ifatt nästa klunga, vila upp sig i klungan genom att hålla sig ur vägen långt bak och förarga så lite som möjligt, sedan jaga förbi och jaga upp nästa klunga för att vila där en stund etc, eftersom liggisen ändå inte är i rytm med upprätta cyklar?
När det gäller träning är det svårt att hitta någon som peppar en. Det blir nog mest att träna ensam, i alla fall när det gäller att hoja ute på vägarna. Jag söker längre och längre sträckor för att känna att jag klarar av dem så precis som möjligt (fast oftast blir det ändå med viss marginal, törs inte riktigt ta ut mig fullständigt, blir med puls kring 150-160, är +40) upp till 2-4 timmar, sen gäller det att successivt öka takten inom den tiden eftersom man sällan får lös längre tid i stöten än så. Siktar på en sån tur i veckan som minimum. Nu har min träning avbrutits p g a sjukdomar etc så nu gäller det att komma igen igen.
/Bruno
___________________________________________________ Sök efter kärleken! Hitta din tvillingsjäl på Yahoo! Dejting: http://ad.doubleclick.net/clk;185753627;24584539;x?http://se.meetic.yahoo.ne...
Den den 23 juni 2008 07:20 skrev Torleif 031torleif@home.se:
Ursäkta, men jag menade inte med att trampa någon på tårna ang mitträckesdiskussion, men kanske vi kämpar förgäves där, men vem vet. Det heter ju också att liten tuva stjälper stora lass. För mig skulle det kännas väldigt otäckt att ge sig ut på en mitträckesväg. Jag cyklade mellan Jönköping och Ulricehamn på riksväg 40 innan de satte dit mitträcken och det var lite scary ändå. Så tillbaka till tråden. Min arbetskamrat körde in på 8:39 på Vätternrundan och då körde han i en klunga om 25 man. Han startade ca en timme tidigare än ni. De körde tillsammans hela tiden och gjorde 3-4 stopp (om jag minns rätt). Frederik, du sa att du körde själv en mil efter Jönköping, vilket då betyder att du fick slita lika mkt som om man skulle legat på plats 4 i klungan hela tiden, eller? När jag körde Hisingen runt då det var stark motvind/sidvind så kändes det som om det var nästan helt vindstilla då jag låg i lä bakom en klunga, så jag tänkte vad skönt att det slutat blåsa och körde om allihop bara för att mötas av en stark motvind 8o när jag körde förbi den förste i klungan, men då kunde man ju inte ge sig :twisted: utan kämpade på iväg från dem, men bra jobbigt var det. Börjar inse att klungkörning lönar sig i längden för en del långsammare klungor hinner ibland ifatt mig i slutet då man börjar tappa ork, men jag har svårt att hålla igen när man tycker det går för sakta. Är jag ensam om det? Johan du kör ju mkt med vanliga racers. Hur funkar det i uppförsbackar och nerförsbackar för dig? Hej,
jag känner igen det du skriver Torleif. Jag hade enormt svårt att hålla mig bak i klungor, jag ville alltid förbi och fick betala för det. numera är jag latare och kan acceptera att ligga bak i en klunga som känns lite långsam.Under Vättern hade jag 150-160 i puls medan vi körde i liggisgrupp. När jag sedan hittade en klunga att köra i (230-260km) sjönk pulsen till 120-130. Under den tiden kunde jag återhämta mig och öka under de sista fyra milen. Seiran är ganska snabb uppför och ganska långsam utför det gör det hela enklare. En sak som inte diskuterats är gummibandseffekten. När man ligger sist i en lång klunga kommer man i otakt med täten. Som bäst gör det cyklingen ryckig, som värst är det omöjligt att hänga med. Hastigheten kan variera mellan 40+ och 20km/h. Absolut jobbigast är det när man cyklar i småbackar och på kurviga vägar. I backarna ställer sig täten upp och forcerar, när de är över krönet är man själv i början på backen urk. Samma sak i tvära kurvor,täten accellererar ut ur kurvan medan man är på väg in. Det går att vänja sig vid detta men led 15-20 är inte så lätt att klara.
joh
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Den mån, 23 juni 2008 07:20 skrev Torleif:
...Frederik, du sa att du körde själv en mil efter Jönköping, vilket då betyder att du fick slita lika mkt som om man skulle legat på plats 4 i klungan hela tiden, eller? När jag körde Hisingen runt då det var stark motvind/sidvind så kändes det som om det var nästan helt vindstilla då jag låg i lä bakom en klunga, så jag tänkte vad skönt att det slutat blåsa och körde om allihop bara för att mötas av en stark motvind 8o när jag körde förbi den förste i klungan, men då kunde man ju inte ge sig :twisted: utan kämpade på iväg från dem, men bra jobbigt var det. Börjar inse att klungkörning lönar sig i längden för en del långsammare klungor hinner ibland ifatt mig i slutet då man börjar tappa ork, men jag har svårt att hålla igen när man tycker det går för sakta. Är jag ensam om det? Johan du kör ju mkt med vanliga racers. Hur funkar det i uppförsbackar och nerförsbackar för dig?
Hittade en jättefin bild här om hur det skulle kunna se ut: http://www.recumbentblog.com/2008/02/17/bike-sebring-1224-hours/
Så ser man hur det kan blir någon form av standarisering... alla lika höga.
Det är jättesvårt att säga om jag skulle köra VR lika snabbt på LVGracer. Eftersom jag tränade på LVG med andra i klungor kan jag säga att jag är bra, men inte superbra. Ungefär som 8:38 ;) Så grovt sagt kan man väl säga att det skulle kunna cykla runt lika snabbt i en snabb LVG klunga om jag frivilligt skulle ställa upp på det. Dock jag tycker det går fint med liggcykel, tack för mig :)
/Frederik
Hej,
Jo den där bilden är riktigt fin. Undrar om man kommer att få se en sådan klunga i Sverige någon gång? Det var kul att diskutera lite med er om detta. Ni är ju de snabbaste liggcyklisterna i Sverige. Önskar er en trvlig sommar och träna vidare för det finns väl något mer lopp att delta i under augusti och september. Tänkte jag skulle cykla Mjörn runt också i september för min del och så blir det väl också vår årliga liggcykelträff i Göteborg i augusti, Välkomna då!
Hej Torleif och allihop!
Vill bara påpeka följande: Det finns ingen som har ställt upp för att fixa någon tävling på träffen i Göteborg, hittills.
Vi har problem med datumet, också. Flera av oss i Göteborg kan inte det datum som jag föreslagit. http://www.seedwiki.com/wiki/lct/
30 jun 2008 kl. 07.09 skrev Torleif:
Hej,
Jo den där bilden är riktigt fin. Undrar om man kommer att få se en sådan klunga i Sverige någon gång? Det var kul att diskutera lite med er om detta. Ni är ju de snabbaste liggcyklisterna i Sverige. Önskar er en trvlig sommar och träna vidare för det finns väl något mer lopp att delta i under augusti och september. Tänkte jag skulle cykla Mjörn runt också i september för min del och så blir det väl också vår årliga liggcykelträff i Göteborg i augusti, Välkomna då!
Med vänlig hälsning, Peter Markusson
Tel. 031- 12 71 64 Mob. 0705-12 71 60
Adress: Långedragsvägen 61 C 426 71 Västra Frölunda
Den lör, 21 juni 2008 11:47 skrev Torleif:
Hej,
Av Tero så fick man säkert ingen hjälp då han ligger så lågt och luften går förbi honom ihöjd med anklarna,
Tero är osolidarisk som inte har en plywoodskiva monterad tvärs över aktern på sin Nocom. Annat var det förr i tiden när han lämnade ett stort fint lufthål bakom sig i sin Leitra ;)
Den den 21 juni 2008 11:47 skrev Torleif 031torleif@home.se:
Hej,
Intressant tråd det här. Lite roligare att diskutera än mitträcken :) Med min kroppsvikt på 64-65 kg finns det inte mkt att hämta då jag redan är tillräckligt lätt utan för min del gäller det nog då att öka träningen, men det är svårt att få tiden att räcka till så varför då inte ta bort lite vikt på cykeln? Frederik, dina beräkningar kan nog stämma bättre än mina, men trots allt så finns det ju ingen bra racercyklist som vill köra på en racer som väger 11 kg när man köra på en som väger 7-9kg, eller? Och man får heller inte glömma bort accelerationen som är väldigt viktig när man skall spurta eller när man har kommit efter den stora klungan lite efter tex en rondell eller ett vägkryss, då det gäller att snabbt acca upp igen för att komma ifatt. Ju tyngre desto mer energi krävs för att få fart på ekipaget igen. Jämför ett ånglok med en mc. När man väl fått upp farten spelar vikten mindre roll och är det korta uppförsbackar kan man bibehålla farten en bit uppför backen, men är det en lång uppförsbacke så blir det jobbigare ju mer vikt man har att släpa på. Rullande vikt är som sagt mer viktigt än den fasta vikten på cykeln så lätta hjul och däck gör mer än att lätta ngn annanstans på cykeln. Hur pass stor draghjälp hade ni av varandra då ni körde tillsammans, 7-8 liggister? Av Tero så fick man säkert ingen hjälp då han ligger så lågt och luften går förbi honom ihöjd med anklarna, men om man skulle vara ett gäng med highracers så kanske det skulle kunna gå fortare tillsammans om man grupperade sig som vanliga racercyklister brukar göra, m a p vind/sidvind/motvind etc och då kunna köra bra mkt fortare än idag, men det är nog idag omöjligt att få ihop ett gäng på 10-15 stycken med liknande liggcyklar, men vem vet i framtiden?
Tero ger mer drag än en cykel med kåpa. Designen gör det lätt att ligga riktigt nära. Däremot var det mindre drag än jag kom ihåg bakom Per-Eric.Några cyklar till hade gjort susen.Kom ihåg att vi kan klara oss utan klungor. Racercyklisten förlorar massor om man tappar klungan, vi förlorar lite men kan knega vidare på egen hand.
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Den lör, 21 juni 2008 11:47 skrev Torleif:
Hej, ...men trots allt så finns det ju ingen bra racercyklist som vill köra på en racer som väger 11 kg när man köra på en som väger 7-9kg, eller? Och man får heller inte glömma bort accelerationen som är väldigt viktig när man skall spurta eller när man har kommit efter den stora klungan lite efter tex en rondell eller ett vägkryss, då det gäller att snabbt acca upp igen för att komma ifatt. Ju tyngre desto mer energi krävs för att få fart på ekipaget igen. Jämför ett ånglok med en mc. När man väl fått upp farten spelar vikten mindre roll och är det korta uppförsbackar kan man bibehålla farten en bit uppför backen, men är det en lång uppförsbacke så blir det jobbigare ju mer vikt man har att släpa på. Rullande vikt är som sagt mer viktigt än den fasta vikten på cykeln så lätta hjul och däck gör mer än att lätta ngn annanstans på cykeln. Hur pass stor draghjälp hade ni av varandra då ni körde tillsammans, 7-8 liggister? Av Tero så fick man säkert ingen hjälp då han ligger så lågt och luften går förbi honom ihöjd med anklarna, men om man skulle vara ett gäng med highracers så kanske det skulle kunna gå fortare tillsammans om man grupperade sig som vanliga racercyklister brukar göra, m a p vind/sidvind/motvind etc och då kunna köra bra mkt fortare än idag, men det är nog idag omöjligt att få ihop ett gäng på 10-15 stycken med liknande liggcyklar, men vem vet i framtiden?
I en klunga LVG racers finns stark sammanhållning, eftersom de cyklar tillsammans måste de vara ganska jämna när det gäller styrka, särskilt om de finns med uppförsbackar (där man inte dra nytta av lägre luftmotstånd). I såna fall vill man inte ha en cykel som är mycket tyngre, det stämmer, allt annat är ju jämförbar. Bortsett från träning en av de få punkter man tekniskt kan vinna på, som förklarar varför det har fått så betydelse. Men som vi kom fram till tidigare, inte så avgörande som man kanske tror. När det är så lätt att få tag på en lätt landsväg cykel, varför inte? Dock inte värt att lägga 20tusen extra för att komma ner från 8 till 7kg.. tycker jag.
Jag tror att en liten (~5st) klunga liggcyklar kan vara snabbare än en liten klunga LVG cyklar. Kanske för att en enskild liggcyklist har det lika lätt som nr.4 i en LVG klunga. Fast det är svårare att få ihop en riktig snabb klunga med liggcyklister, eftersom de måste vara väldigt likt när det gäller styrka och fart ska alla vinna på det. Inte bara uppför testas jämnstyrkan, det är nödvändig att vara nästan lika starkt resten av tiden också. Vinsten att cykla inne i en klunga liggcyklar(av samma höjd) är, ungefärlig, bara hälften så stor jämfört med samma i en LVG klunga. Den sammanhållande kraften, draghjälpen, är mindre. Lite som halvtaskig lim. Och då blir det svårt att hålla ihop, särskilt jmfr. med idealet: en stor LVG klunga med starka cyklister. De har mkt lättare att hålla ihop och många fler som kan njuta av vindskuggan av de få som just då kämpar längst fram. En sånt kollektiv är aerodynamisk också väldigt effektivt.
Vi får väl drömma om första snabba liggistklungan... som tur är vi inte så beroende av klungor och under tiden kan de flesta dra lite nytta av mindre LVG klungor, finns en hel del såna på VR som tur är. Fast inga som cyklar sub-8 så sent som vi startar...