Sedan 2000 har cyklandet i Västerås minskat med 20 procent. För åtta år sedan drog kommunen i gång ett stort cykelprojekt, en satsning i mångmiljonklassen. Målet var att cyklandet skulle öka med 40 procent. Med tanke på befolkningsutvecklingen borde antalet cyklister öka. Västerås stad växer med bortåt 1 000 invånare per år.
Även de gåendes antal har minskat jämfört med förra året. Det enda glädjande är att fler av cyklisterna använder hjälm, nästan var fjärde i årets mätning.
http://www.vlt.se/artikelmall.asp?version=817261
Kommentarer? Kan detta hänga ihop med att hjälmlagen har skrämt bort cyklisterna? Har man ökat utrymmet för biltrafik och p-platser?
Erik Sandblom -- Oil is for sissies
Deras mätning gäller bara en dag och säger knappast hela sanningen, att sen Västerås stad ser mer till km cyklebana än till framkomligthet gynnar faktiskt inte cykelister. Men året runt cykelister tror jag har ökat, så mycket jobb som vi hade på cykelverstaden förra vinter har det aldrig varit innan men det var en mild vinter här i mälardalen förra året. -- lasse_mailto:vasteras@hotmail.com
Västerås
Jag håller nog med Lasse att mätningen är högst bristfällig. Över huvud taget verkar man ha bristfälliga metoder att mäta cyklande och gående och de dynamiska effekter som planeringen av samhället har på dessa transportsätt. Vägverket drar långtgående slutsatser av satsningar på vägsträckor baserade på mätningar en enda dag, till exempel.
Sedan får cykeln stå tillbaka väldigt mycket. Cykelvägar är ofta dåligt utformade. Medan de allmänna (bil)vägarna får gå rakt och fint och effektivt så får de parallella cykelvägarna gå krokigt och backigt. Satsningarna på de allmänna vägarna gör dem ännu mer biltillvända och cykelfientliga. Cykelvägar utformas som GC-stråk och dras uppe på trottoarer (medan det är förbjudet att cykla på trottoarer så blandar man i andra fall gladeligen cyklister och gående, knepigt nog). Inte bara hundar och gående utgör hinder, utan över huvud taget är utformningen ofta dålig och inkonsekvent med grindar, betonggrisar och annat som försvårar för cyklisten. Så fort man tänker cykelsatsning så gäller det bara cykelstråk och GC-stråk. Man behöver tänka helhet, att alla stråk som kan becyklas, inklusive allmänna vägar, ska utformas i förhållande till övrig trafik så att de är bra att cykla på och ger ett flöde i cyklandet. Cykelperspektivet saknas i planeringen, även när man påstår sig att satsa på cykling, och det är lågprioriterat eftersom det inte får kosta pengar.
Jag har själv vinglat runt på cykelbanor i Västerås centrum, och jag måste säga att de fungerar inte så som gående vimlar på dem. Dessa cykelstråk känns i det närmaste som bortkastade satsningar, men man verkar vara glada att få göra satsningar i miljonklassen där man säger sig ta hänsyn, men att det sedan funkar dåligt ser man inte som dålig samhällsekonomi, ja, man verkar inte räkna på det ens.
/Bruno
__________________________________________________________ Låna pengar utan säkerhet. Jämför vilkor online hos Kelkoo. http://www.kelkoo.se/c-100390123-lan-utan-sakerhet.html?partnerId=96915014
O, vad mycket sant det fanns i det inlägget! Känns som att det är en del av infrastrukturen som helt enkelt satts på undanta. Den som aldrig har åkt några kilometer på cykel kan bara inte fatta det, det är liksom svårt att förklara innan man själv har upplevt hur det är. Dags att sätta politikerna på tvångskommendering kanske? Säg att var och en fick cykla till jobbet en vecka? Så skulle kanske förståelsen öka lite för cyklisternas situation.
Dåliga cykelbanor är väl inget nytt. Frågan gällde varför cyklingen minskade sen år 2000, samtidigt som befolkningen ökat -- har cykelbanorna försämrats sedan år 2000 eller?
Sen undrar jag över trafikräkningen, är ni säkra på att dom bara räknar cyklarna en enda dag? Man brukar ju ha en mojäng under asfalten, eller t o m en slang som tillfälligt sätts upp för att räkna trafikanter. -- Oil is for sissies
Den tor, 09 oktober 2008 13:15 skrev Erik Sandblom:
Dåliga cykelbanor är väl inget nytt. Frågan gällde varför cyklingen minskade sen år 2000, samtidigt som befolkningen ökat -- har cykelbanorna försämrats sedan år 2000 eller?
Sen undrar jag över trafikräkningen, är ni säkra på att dom bara räknar cyklarna en enda dag? Man brukar ju ha en mojäng under asfalten, eller t o m en slang som tillfälligt sätts upp för att räkna trafikanter.
I Västerås ligger kommunen efter med i runda slängar 100miljoer i gatuunderhåll och det märks väldigt väl på cykelbanorna, så visst har dom blivit sämre sedan 2000. Dom står och räknar manuellt när dom gör cykelräkningen i Västerås. En enda regnig dag räknade man cyklar i år så där finns nog en del av minskningen också. -- lasse_mailto:vasteras@hotmail.com
Västerås
Bor inte i Västerås, utan nära Göteborg. Nån gång om året brukar jag råka få syn på en kille som står och krafsar vid Pellerin, har alltid trott att det är nån statistiker. Det verkar för övrigt vara det enda som görs i stan åt cykelvägarna. Tycker helt klart att de har blivit sämre här också sen 2000, iallafall där jag åker. Inga nya vägar har kommit till, det känns snarare som om de försvinner, och de befintliga har knappt underhållits. De nya lösningarna är, precis som i Västerås, dåliga för cyklisterna. Utan att ha nån statistik att komma med så skulle jag gissa på att cyklandet procentuellt sett har minskat även i Gbg. Det är biltrafiken som det satsas på just nu.
OT, ber om ursäkt, men jag tror för övrigt att det sitter nån med bro- och tunnelskräck ibland stadsplanerarna i Gbg. Det vore faktiskt inte så dumt med sisådär en tio-femton planskilda korsningar i den här stan, på de ställena där det är som värst. Liseberg/Korsvägen bara som ett exempel. Intressant i sammanhanget att tongivande kommunpolitiker i vår stad (Anneli Hulthén officiellt, men inofficiellt säkert många fler) tycker att det är onödigt med stadsarkitekter. Det räcker la med goa gubbar... kanske vore lite idé att tänka om?
Hur har ni det i Västerås, är det lika dåliga förutsättningar där för infrastrukturplanering? Våra städer verkar vara lika på flera sätt.
Det fanns en god tanke med cykelbanor i Västerås, men den tanken dog nog redan på 80talet. Men man hann med att bygga en hel del cykeltunlar under dom större trafik lederna, men alla är inte så lyckade. Sveriges farligaste cykelbana måste vara korsningen Kungsängsgatan och Björnövägen, noll sikt då korsningen ligger under gatunivå och dom som kommer norr ifrån ska lämna företräde efter 5-600meter nerförs backe. Varför grävde man inte ner bilvägen? dom har ju ändå trefikljus. Cykeltunel så smal att man presic kan mötas med cyklar har man också lyckats få till på ett ställe. Grindar har man lyckats plasera ut på dom mest mystiska platser, troligen för att bila inte ska komma in på cykelbanan men nu kommer knappt cyklar igen ens. Underhållet av gator och cyklebanor är under all kritik och lämnar mycket att önska sig, att det tar minst 4månader att lägga på asvalt efter att man grävt sönder en cykelbana är att se som snabbt. Senare år har man sett mer till biltrafiken och gjort cykelbanor både långsammare och farligare. -- lasse_mailto:vasteras@hotmail.com
Västerås
Den tor, 09 oktober 2008 21:50 skrev zixvelo:
OT, ber om ursäkt, men jag tror för övrigt att det sitter nån med bro- och tunnelskräck ibland stadsplanerarna i Gbg. Det vore faktiskt inte så dumt med sisådär en tio-femton planskilda korsningar i den här stan, på de ställena där det är som värst. Liseberg/Korsvägen bara som ett exempel.
Det löser inte problemet. Mer plats för bilarna kommer bara ge ännu mer bilar, och då blir det bara fler korsningar där man måste bygga planskilt. Det man måste göra är att prioritera utrymmet på gatan. Kollektivtrafik, gång och cykel måste komma före bilarna inne i stan.
Ett bra exempel är Nørrebrogade i Köpenhamn som nyligen stängts för genomgående biltrafik. Där passerar varje dag 65 000 busspassagerare, 33 000 cyklister och 17 000 bilar. Genom att bredda cykelbanorna och minska bilismen så kan man öka genomströmningen. Då mäter man *personer* per timme, inte *bilar* per timme.
http://www.ecoprofile.se/910_1133_Cyklister_tar_over_N%C3%B8rrebrogade.htm
Erik Sandblom -- Oil is for sissies
--- Den fre 2008-10-10 skrev Erik Sandblom eriksandblom@yahoo.co.uk:
OT, ber om ursäkt, men jag tror för övrigt att det
sitter nån med bro- och tunnelskräck ibland stadsplanerarna i Gbg. Det vore faktiskt inte så dumt med sisådär en tio-femton planskilda korsningar i den här stan, på de ställena där det är som värst. Liseberg/Korsvägen bara som ett exempel.
Det löser inte problemet. Mer plats för bilarna kommer bara ge ännu mer bilar, och då blir det bara fler korsningar där man måste bygga planskilt. Det man måste göra är att prioritera utrymmet på gatan. Kollektivtrafik, gång och cykel måste komma före bilarna inne i stan.
Cykling mellan tätorter gynnas inte heller av att bilar får ta plats på cyklarnas bekostnad. Därav min tveksamhet rörande vajerräckevägar och ö h t räcken för bilisters säkerhet som går ut över cyklisters plats på den allmänna vägen.
/Bruno
__________________________________________________________ Ta semester! - sök efter resor hos Kelkoo. Jämför pris på flygbiljetter och hotellrum här: http://www.kelkoo.se/c-169901-resor-biljetter.html?partnerId=96914052
När jag gick genom Västerås igår kväll och såg folk vingla över cykelbanorna kom jag att tänka på ett relativt enkelt sätt att accentuera cykelbanan som körbana för fordon. Där cykelbana går i nivå med gående ska cykelbanan sänkas och förses med kantsten för att tydliggöra cykelvägen som väg för fordon. Det blir en parallell med "bilväg". Där cykelväg går parallellt med väg får man lösa med räcke eller kant mot "bilvägen".
Problemet är att cykelvägen måste vara tillräckligt bred för att tillåta cykelkärra etc. Det kan vara tekniskt svårt att lösa på sina ställen.
Jag tycker inte om det här separeringstänket, men nu är vi fast i "nollvisionen". Som ni ser, cyklister är på väg att i princip förbjudas på allmänna vägar.
/Bruno
__________________________________________________________ Ta semester! - sök efter resor hos Kelkoo. Jämför pris på flygbiljetter och hotellrum här: http://www.kelkoo.se/c-169901-resor-biljetter.html?partnerId=96914052
Sockholmsvägen i Västerås mellan Cerdergatan och Österleden är ett utmärkt exemple på hur man dom senare åren byggt cykelbanor som inte är lämpliga för cykling. Den tidigre fyrfilga vägen minskades till två körfält och cykelbanan la man längs tomtkanterna. Man har noll sikt i korsningarna och måste nästan stanna vare sig det kommer en bil eller inte. Hade man lagt cykelbanan brevid bilvägen hade man fått bra sikt i korsningarna och kunnat passera utan att bromsa in vid varje korsning, men här var det viktigare med en lite bullervall än säker cykelväg.
Nollvision verkar inte gälla cyklar, men det var väl ingen nyhet. -- lasse_mailto:vasteras@hotmail.com
Västerås
Jag har tidigare i tråden klagat på korsningen Kungsängsgatan och Björnövägen som en farlig korsning, men idag slog den alla rekord. Cykeltunlar är farliga.... http://www.vlt.se/artikelmall.asp?version=833661 -- lasse_mailto:vasteras@hotmail.com
Västerås