Hej! Jag är ny här... förlåt, nu kommer det att bli väldigt mycket på en gång. För att göra en snabbsummering såhär i förhand så skulle jag vara väldigt tacksam för lite hjälp att välja mellan liggcykel och velomobil. Se nedan för detaljer. ------- Namnet är Mats, kaffeälskande audio-DIY-entusiast som nyss blivit med hus och med alldeles för lite fritid. Har cyklat rätt mycket genom livet, växte upp i Karlstad som var en utmärkt stad att cykla i, och fortsatte av bara farten sedan flytten till Göteborg. Men de senaste åren har det blivit för mycket bil. 42 år, sömnig och tjock! Men nu är måttet rågat, jag tänker börja cykla året runt. Slut på ursäkterna och bensingulpandet. Måttet rågades när jag insåg att det kommer att kosta 20 spänn om dagen att stå parkerad vid jobbet... ja, jag vet, kanske inte den bästa anledningen... men det var droppen. En snabb huvudräkning gav vid handen att det kostar mig minst 1000kr/mån att fortsätta köra bil till jobbet. En fin liggcykel tjänas in på tre år! Så det finns ingen ekonomisk, hälsomässig eller miljömässig anledning att fortsätta. Det är bara det där med pendlingstiden som är haken.
Jag bor strax utanför Göteborg (i Sävedalen), pendlar 20 km till jobbet (i Klippan) varje vardag. Heltidsanställd, familj med tre barn och allt vad det innebär, och mycket annan aktivitet. Ska det bli cykla av varje dag måste pendlingstiden pressas ner mot en halvtimme per riktning. Annars hinner jag inte! Med min nuvarande sjuväxlade aluminiumhoj så klockar jag in på cirkus 45-50 minuter. Vid motvind går det långsammare.
Cykling hela året kräver rejäla grejer, och för min del, med nuvarande pendlingsavstånd, även elektrisk assist. Längs västkusten har vi till exempel perioder då det alltid blåser motvind för dem som färdas i öst-västlig riktning. Vinden byter riktning från morron till kväll. Jättekul... och sen är det ju det Blöteborgska regnandet och slaskandet. Så jag behöver nåt rejält! Och snabbt. Cykling sker rätt igenom smeten inne i stan, men den sträckan är faktiskt inte så jättelång. Mycket korsningar just där, men också långa raksträckor före och efter. Lite backigt i Sävedalen, men jag kör runt de brantaste backarna.
Har den senaste veckan gjort en djupdykning i det som finns skrivet på nätet om liggcyklar och velomobiler. Troligen har jag mest skrapat på ytan, men det har ju också handlat mest om produktletande. Jag hittade iallafall hit! Det var väl bra?
Det svåraste har varit att bestämma sig för vilken linje jag ska gå på: liggcykel eller velomobil.
* antingen blir det att köpa den underhållsfria (hoppas jag) Flevobike Greenmachine. Hemskedyr hoj, men verkar vara idealisk för ändamålet. Saknar elmotor-assist, de jobbar på att hitta ett sätt att få dit en och samtidigt behålla den fina kapslingen, men är knappast klara förrän tidigast till våren. Kan jag lova mig själv att ALLTID sätta mig på cykeln, varje dag, hur sketet vädret än är? Vågar man pendla 20 km på en liggcykel i halt väglag eller är det helt orealistiskt? Det är frågan. Och är det rimligt att tro att man ska komma upp i mopedfart med en liggcykel?
* eller så blir det att hitta en begagnad velomobil, alternativt KV4-kitet från dutchbikes.nl. Någon Allewedervariant ligger närmast till hands. Här får man väderskydd, och det verkar vara en rejäl velomobil som tål det mesta. Men hur snabba är de egentligen? Är jag överentusiastisk som hoppas att jag ska kunna komma upp i medelfart omkring 35 km/h med en alleweder, plus elektrisk assist?
Vad säger ni erfarna här på forumet? Och är det någon som har en alleweder att sälja? ;) Eller kanske någon helt annan typ av cykel/velomobil att rekommendera?
Min gräns ekonomiskt ligger på Greenmachinen, högre än 35000 går jag bara inte. Begagnat hoppas jag kunna hitta billigare än så...
/zixvelo även känd som zix på riktigtkaffe.se, hififorum.nu och några till. Om nu några bekanta därifrån skulle husera här, så hej på er!
Kul med ännu en som dricker kaffe och klurar på hifi och som försöker knö in allt möjligt och omöjligt i familjeröran!
Dottern vaknade, därav den sena (eller tidiga, beror på hur man ser på det) timmen...
Slask, regn och halka? Sätta sig upp för att ha koll på trafik och sedan snabbt iväg? Tre hjul! Slask, stänk från väg, blåsigt, regnigt, synas bra? Kåpa/skal! Cykel? Head out! Ger kontakt med trafik och väder, behåller en hel del av cykelkänslan. Elektrisk assist hjälper till med bättre fäste då det är halt, eftersom kraften är jämnare från assisten än från benen. Se till att skaffa ordentligt lyse!
Jag äger och kör velomobil. En velomobil känns tung och är inte snabb i stan men lysande på landsväg där det inte är för backigt. Den är beroende av vägar av hygglig kvalitet för att vara snabb. Jag har provat elektrisk assist. Det är en bra kombination med velomobil, och vill man vara snabb i stan och där det är backigt är assist nödvändigt, hjälper fantastiskt att accelerera och klättra i backar. Man är inte i form varje dag och då är assisten välkommen.
Men jag är osäker på snittfarten. 35 km/h är snabbt på cykel och en laglig elektrisk assist får bara ge kraft upp till 25 km/h. Det gör att man inte får så mycket högre snittfart än utan assist.
Egentligen låter det som om en vanlig räsercykel skulle passa dig bäst. På en sån kan du nog snitta kring och lite över 30 på två mil och en sån är bra när man ska tampas med trafik. Det som talar för liggcykeln är bekvämligheten, även om liggcykel också kan föra men med sig. Dock inte lika allvarliga som vanlig ståuppare, tycker jag. Det du ska räkna med är nödvändigheten till förberedelser etc. Tänk på att elektrisk assist innebär extra skötsel etc som stjäl dyrbar pendlingstid om man inte har löst det tekniska med laddning etc bra. Själv skulle jag vara nöjd om tvåmilarn tog lite under timmen med bekväm framfart. I det fallet skulle en velomobil med assist vara ett bra val för året runt, med en tvåhjulig liggis för vackra dagar, men en velomobil duger bra att glida fram med även då. Dessutom är velomobilen skön i motvinden, men inte i backarna.
/Bruno
__________________________________________________________ Ta semester! - sök efter resor hos Kelkoo. Jämför pris på flygbiljetter och hotellrum här: http://www.kelkoo.se/c-169901-resor-biljetter.html?partnerId=96914052
--- Den mån 2008-10-06 skrev B D be_dal@yahoo.se:
Dessutom är velomobilen skön i motvinden, men inte i backarna.
/Bruno
Oj då, assisten trollar ju bort backarna... dags att sova, kommer vara kräktrött imorgon och då ska jag få med mig ungarna på byn att göra ärenden.
/Bruno
___________________________________________________ Sök efter kärleken! Hitta din tvillingsjäl på Yahoo! Dejting: http://ad.doubleclick.net/clk;185753627;24584539;x?http://se.meetic.yahoo.ne...
Hej,
Jag har ca 14 km till jobbet och jag brukar cykla 2-3 ggr i veckan och de andra dagarna tar jag bilen. Jag cyklar helst på en lågracer därför att för mej går det fortast. Med MTB tar det ca 5-10 minuter längre tid och det är väldigt tråkigt och smärtsamt för rumpa och händer som gärna vill domna (för mkt mc-åkning i tidigare dar). Jag brukar snitta 26.5-28.5 km/h och då kör jag rakt igenom Gbg från Hisingen till Mölndal. Tidigare bodde jag vi Munkebäck och då låg rekordet på 32 km/h för att det var bättre cykelväg med färre stopp. Lite otäckt i början att liggga lågt, men man vänjer sig. Bra att ha så mkt lyse och reflexer som möjligt så man syns. dock så går ju trafikanterna rätt ut på cykelbanan ändå utan att se sig om så inne i stan får man ta det lugnt. Med en tvåhjuling funkar det bra så länge det inte är halt, men om det blir snö så är det bättre med en MTB eller en trehjuling. Det är väldigt uppmuntrande att hela tiden blåsa förbi vanliga cyklister som oftast inte hänger med även om de verkligen försöker. Endast vältränade racercyklister har en chans att hänga på. Detta kan ju roa en en del på väg till jobbet. Tråkigt är att man får i sig en hel del avgaser om man kör den vägen jag kör. Hoppas du har en bättre väg. Snabb liggcykel = låg och lätt för det är många ggr man behöver stanna och acca igen och då är det gott med låg vikt. Vill du ha bra komfort välj en cykel med fjädring, men det blir också lite tyngre. Lycka till med valet o välkommen på våra månadsträffar första söndagen kl 15.00 varje månad utanför stadsbiblioteket på avenyn.
2008/10/6 B D be_dal@yahoo.se:
Egentligen låter det som om en vanlig räsercykel skulle passa dig bäst. På en sån kan du nog snitta kring och lite över 30 på två mil och en sån är bra när man ska tampas med trafik. Det som talar för liggcykeln är bekvämligheten, även om liggcykel också kan föra men med sig.
En racercykel ('vanlig' eller ligg') är inte speciellt lämplig till åresrunt cykel p.g.a. underhåll. Då är det bättre med Green Machine eller velomobil så att drevlinje är skyddad.
/Mars
Oj! Ni är snabba! Vad bra med alla praktiska och handfasta råd! HPV väst, första söndagen varje månad 1500 - uppfattat!
Citat:
Kul med ännu en som dricker kaffe och klurar på hifi och som försöker knö in allt möjligt och omöjligt i familjeröran!
Minsann, B D! Härligt med bröder... Numera är det bara en kille kvar som vaknar, och då är det för att kisseriet inte funkat (det blev blött), men jag har fortfarande småbarnstidens avbrutna nätter i färskt minne - så mycket man nu minns av den tiden, man blir ganska dimmig av det efter ett år eller två. Idag har jag sen morgon mest för att jag var uppe för sent igår. Det är skönt när man börjar komma tillbaka till det läget...
Torleif, det där med domningarna har jag också problem med numera. Haft i flera år, men det märks ordentligt nu med 20 km pendling. Peter M., bra tips! Sikta på 10-20% tidsminskning, börja lugnt. Uppfattat.
Peter M. och Torleif - min cykelväg går, räknat från klippan, såhär: 1. längs kajkanten hela vägen fram till röran vid Läppstiftet 2 alt. 1: förbi baksidan av Nisseplatsen och postterminalen. Genom röran vid Olskroken och ut på cykelvägen bredvid E20. 2 alt. 2: fortsätta längs kajkantenen förbi drömmarnas kaj, till gamlestan och sen ut på cykelvägen bredvid E20. 3. Uppför backen vid Östra. Ner igen till södra sävedalen, och hem till puketorp.
Det finns massor av andra alternativ genom stan, men inget som är riktigt bra.
Efter det ni skriver så kanske man skulle tänka såhär istället: * Köp en velomobil med assist för vinteråkningen. Dessutom kan frun också utnyttja den. Så småningom en trike - Uro-X vore ju kanon! Jag sätter upp mig på väntelistan, Lars! * Köp en lätt, snabb liggracer för sommarbruk
Kanske bättre? Greenmachine klarar nog hela året, och jag håller helt med dig Mars, om att drevlinjen måste vara skyddad. Särskilt på en liggis som ju ofta har en mycket längre kedja. Det var precis därför jag tyckte den såg så bra ut från början. Men halkrisk i snö och dylikt... vet inte.
Hej igen, Mats!
6 okt 2008 kl. 08.46 skrev Mats Leidö:
Oj! Ni är snabba!
Ja, vi kör ju liggcykel och velomobil... (:-{)
*Klipp!*
Peter M. och Torleif - min cykelväg går, räknat från klippan, såhär:
- längs kajkanten hela vägen fram till röran vid Läppstiftet
2 alt. 1: förbi baksidan av Nisseplatsen och postterminalen. Genom röran vid Olskroken och ut på cykelvägen bredvid E20. 2 alt. 2: fortsätta längs kajkantenen förbi drömmarnas kaj, till gamlestan och sen ut på cykelvägen bredvid E20. 3. Uppför backen vid Östra. Ner igen till södra sävedalen, och hem till puketorp.
Röran vid läppstiftet är just en röra. Och dålig beläggning om man cyklar under Läppstiftet - knöliga stenar. Rent instinktivt skulle jag välja Gamlestan, med ganska långa, raka cykelvägar vid Marieholm. Fast Torleif är generellt bättre på östra delarna av stan. Vad tror du, Torleif? Någon annan?
Efter det ni skriver så kanske man skulle tänka såhär istället:
- Köp en velomobil med assist för vinteråkningen. Dessutom kan frun
också utnyttja den. Så småningom en trike - Uro-X vore ju kanon! Jag sätter upp mig på väntelistan, Lars!
- Köp en lätt, snabb liggracer för sommarbruk
Nu börjar det låta som något! Du kommer snabbt att bli fast i liggistträsket...
Kanske bättre? Greenmachine klarar nog hela året, och jag håller helt med dig Mars, om att drevlinjen måste vara skyddad. Särskilt på en liggis som ju ofta har en mycket längre kedja. Det var precis därför jag tyckte den såg så bra ut från början. Men halkrisk i snö och dylikt... vet inte.
Jag har daskat i gatan några gånger med mina cyklar på vintern. Eftersom man riskerar osynlig isbark på göteborgs vintervägar så håller jag mig till trehjuligt på vintern, numera. Annars verkar Greenmachine supertrevlig.
Med vänlig hälsning, Peter Markusson
Tel. 031- 12 71 64 Mob. 0705-12 71 60
Adress: Långedragsvägen 61 C 426 71 Västra Frölunda
Den mån, 06 oktober 2008 09:30 skrev Peter Markusson:
Jag har daskat i gatan några gånger med mina cyklar på vintern. Eftersom man riskerar osynlig isbark på göteborgs vintervägar så håller jag mig till trehjuligt på vintern, numera.
Har du haft dubbdäck på cyklen dom gångerna som du gått i backen pga is? Visst rullar det lite tyngre med dubbdäck men det är det kanske värt om man inte går omkull.
-- lasse_mailto:vasteras@hotmail.com
Västerås
Hej igen-gen!
Har testat med att köpa Nokians dubbdäck. Tyvärr passar dom inte i så många ramar...
6 okt 2008 kl. 09.46 skrev Lasse:
Har du haft dubbdäck på cyklen dom gångerna som du gått i backen pga is? Visst rullar det lite tyngre med dubbdäck men det är det kanske värt om man inte går omkull.
-- lasse_mailto:vasteras@hotmail.com
Västerås
Med vänlig hälsning, Peter Markusson
Tel. 031- 12 71 64 Mob. 0705-12 71 60
Adress: Långedragsvägen 61 C 426 71 Västra Frölunda
--- Den mån 2008-10-06 skrev Peter Markusson peter.markusson@telia.com:
Hej igen-gen!
Har testat med att köpa Nokians dubbdäck. Tyvärr passar dom inte i så många ramar...
6 okt 2008 kl. 09.46 skrev Lasse:
Har du haft dubbdäck på cyklen dom gångerna som du
gått i backen
pga is? Visst rullar det lite tyngre med dubbdäck men det
är det kanske
värt om man inte går omkull.
-- lasse_mailto:vasteras@hotmail.com
Västerås
Synd. Dubbdäck kan göra hela skillnaden. Kan vara värt att prova tvåhjuling med dubbdäck. Ger mest cykelkänsla med tvåhjuling, lättast att ta med in om så behövs och lägre investering. Om man inte köper en Greenmachine, förstås. Jag ska nog sluta skriva i den här tråden nu, förvirrar det hela. Det är ju så personligt vad som passar.
/Bruno
__________________________________________________________ Ta semester! - sök efter resor hos Kelkoo. Jämför pris på flygbiljetter och hotellrum här: http://www.kelkoo.se/c-169901-resor-biljetter.html?partnerId=96914052
2008/10/6 Peter Markusson peter.markusson@telia.com:
Hej igen-gen!
Har testat med att köpa Nokians dubbdäck. Tyvärr passar dom inte i så många ramar...
Schwalbe tillverkar ochså dubbdäck i 406.
/Mars
Man behöver inte vara så snabb om man ligger lite före... =)
Glöm inte småbarnstiden! Det gör alla, och man får snusförnuftiga påpekanden från dem som har vuxna barn som glömt hur det är, och folk verkar glömma fort... och ni som ännu inte har fått barn, passa på att tala om för småbarnsföräldrar hur de ska göra och passa på och njut av att veta, för sen när ni själva får småbarn så kommer det att komma på skam.
Risken med batteri som tar slut kan man eliminera genom dubbla batterier. För fyra mil (två gånger två) krävs inte mycket batteri. Men det gäller att inte göra några misstag.
Tid kan man räkna olika på. Att räkna på investeringen i tid går inte, för det är sällan man kan välja jobb på det sättet. Däremot får man väga tid mot pengar. Bil sparar tid men kostar pengar. Att gå sparar pengar men kostar tid. Cykel är i många fall effektivast vid kort pendling, särskilt om man räknar in att man bör röra på sig en halvtimme per dag för att må bra. Se där, redan en halvtimme insparad på pendlingen!
Sen är det förberedelser. I en tvåhjuling måste du bylta på dig efter väder. Med kåpa eller velomobil behöver du inte det, möjligen skärm mot eventuellt regn. Ett problem att räkna med dock är risken för imma på glasögon, ifall du har sådana, så det måste du klura på hur du ska lösa isåfall. Velomobil är det mest billika, behöver i princip bara cykelskor. I teorin. I praktiken vill du ha något som du kan röra dig i och det kan innebära byte av kläder = förlorad tid. Med elassist behöver dock inte cyklandet bli mer än en rask promenad, och för en sådan byter man knappast kläder. Så i det stora hela bör du bli snabbast och säkrast och bekvämast året runt i en elassisterad velomobil förutsatt att vägarna är välröjda och laddning av batteri kan ske på ett bekvämt sätt, detta trots att rullsnittet kan bli väl så snabbt och kanske till och med snabbare på en tvåhjulig räser. Det är totaltiden som räknas, eller hur? En öppen trike är ok också med kåpa vintertid men inte så snabb som en velomobil. Med velomobil kan du ha assist, batterier, drivlina etc skyddat, förutsatt att du väljer rätt velomobil som har skyddad drivlina.
Sen måste du fundera över var du törs och kan parkera fordonet...
Hade jag två mil att pendla här i Mälardalen skulle jag definitivt göra iordning min Mango för detta: Den behöver bättre lyse och jag skulle skruva på en elassist. Det är så nära en bil i bekvämlighet som man kan komma på en cykel och det fortfarande liksom är cykel. Nackdelen med elassisten är att den extra tyngden märks i cykeln som känns klumpigare.
Om trehjulingar är avkopplande och säkra så är tvåhjulig liggräser fruktansvärt rolig! Det kan vara ett bra komplement på sommaren. Velomobilen är roligast utan elassist men ska man vara praktisk och alltid orka backarna så är elassist att föredra. Jag ser gärna att velomobiler utvecklas så att vikten går ner mot 15-20 kg, då skulle man inte behöva fundera på assist längre, utan då är det bara att trampa på!
Som du ser får du en massa olika tips som spretar åt olika håll. Det bästa är att prova. Kanske du inte alls gillar "lådbilskänslan" i en velomobil utan gillar hellre friluftskänslan på en tvåhjuling eller öppen trike? Det kan jag förstå, jag gillar alla möjliga cyklar. Men ska jag vara bekväm så är elassisterad velomobil att föredra. Ska jag vara äventyrlig tar jag tvåhjulingen. Vill jag känna mig trygg och ha rätta fartkänslan fast det inte går fort väljer jag den öppna "tadpole"-trehjulingen. Är kravet sluten drivlina så återstår dina två första val: Greenmachine eller velomobil med sluten drivlina. I det valet, om du ska vara säker och bekväm året runt, så gäller elassisterad velomobil. Välj en som inte är för instängd så behåller du cykelkänslan. Jag har en Mango och den har en öppen och generös sittbrunn och en enkel extrakåpa i mjuk cellplast som täcker allt utom huvudet vid blöt och kall väderlek. Men viktigast av allt, prova först! Man kan mycket väl ha en idé om en cykel som sedan inte alls funkar för en i praktiken.
/Bruno
__________________________________________________________ Ta semester! - sök efter resor hos Kelkoo. Jämför pris på flygbiljetter och hotellrum här: http://www.kelkoo.se/c-169901-resor-biljetter.html?partnerId=96914052
Här är lite länkar på filmer jag tog med och utan assist. Lekte med en obegränsad 500 W Cyclone ett tag. Växlingen tar tid eftersom jag håller kameran med ena handen och måste samtidigt manövrera gas och växelreglage.
Acceleration genom växlar i uppförsbacke med lätt trampning http://video.google.com/videoplay?docid=772767128538433890 Toppfart (nåja, kunde dragit ut mer men vägen tog slut) på plan väg utan trampning http://video.google.com/videoplay?docid=712993136636140565 Acceleration något nerför, sackar lite uppför ner till ca 35, sedan nerförsbacke http://video.google.com/videoplay?docid=5564662608778328893 Tar krönet lite snabbare utan assist men har bättre utgångsfart innan backen: http://video.google.com/videoplay?docid=5294401747815945638
/Bruno
___________________________________________________ Sök efter kärleken! Hitta din tvillingsjäl på Yahoo! Dejting: http://ad.doubleclick.net/clk;185753627;24584539;x?http://se.meetic.yahoo.ne...
Hej Mats! Jag bor på andra sidan dalen (Utby) och har cykelpendlat in till Östra Nordstan i flera år, både på vanlig "ståupp"-hybrid och tvåhjulig liggcykel. Mig har det tagit ung. 20 minuter att cykla till/från jobbet men det är bara halva distansen mot vad du har. Det som tar tid är väntetiden vid trafikljusen, för min del i Gamlestan och från Operan upp till Östra Hamngatan så dom slipper du. Har för mig att det inte är speciellt många trafikljus utefter hamnen. Föredrar själv ditt alternativ 2. leden förbi Drömmarnas kaj. Den är dessutom fri från fotgängare, bortsett från ett parti runt Lilla Bommen (som du skriver: röran vid Läppstiftet). De är en osäkerhetsfaktor som drar ner farten betydligt. Alt. 1. - Vägen förbi Nisseplatsen och postterminalen är väl ganska så kringelikrokig vill jag minnas. Dessutom lovar de att de skall hålla på och bygga vid Olskroken mååånga år till! Cykelbanor är ju perfekta att parkera grävmaskiner, lastbilar och andra fordon på. Då står de ju inte i vägen! Om man nu inte helt sonika gräver upp cykelbanan och hänvisar cyklande åt tjotaheiti. Beträffande val av cykel så.. tja, en tvåhjuling är nog något snabbare men vill du kunna cykla snabbt och säkert även på vintern så är tre hjul absolut att föredra. Tänk på att halkan börjar redan nu med blöta löv på marken. Dubbade 20"s däck är svåra att få tag på. Om det finns några överhuvudtaget. Jag hade nog gått på en trike (ev. med framkåpa) eller velomobil. Eller kanske det bästa av båda: en Trice QNT med avtagbar helkåpa, Borealis. Prismässigt hamnar du nog över 40.000.-, men du behöver inte köpa allt samtidigt. Köp triken först och karossen senare. En annan sak att tänka på är: var kan jag parkera en velomobil eller trike säkert vid jobbet. En liggcykel inbjuder till att pilla på. Om du nu inte redan anade det: sedan några år tillbaka har jag bytt till trehjuling, just en Trice QNT som jag är helfrälst i. Dock utan kåpa. Eftersom jag, sen jag bytte jobb för några år sedan, inte cykelpendlar längre har jag svårt att motivera inköp av en kaross. Har för övrigt kontoret på mitt nya jobb nära Klippan, på Jaegerdorffsplatsen. Skälet till att jag inte cyklar dit är helt enkelt att jag aldrig är där! Eller nästan aldrig i alla fall. Länk till ICE: http://www.ice.hpv.co.uk/%C2%A0 Givetvis är du välkommen att prova den när du vill. Jag har även en tandem med elassist om du vill känna på det också. Men som sagts tidigare, om du vill vara laglig så bryter den vid 25km/h. Min är laglig... H.d.s.l. Bernt Carlberg
--- Den mån 2008-10-06 skrev Mats Leidö mats.leido@telia.com:
Från: Mats Leidö mats.leido@telia.com Ämne: Re: [hpvs] Hej på forumet - alleweder eller greenmachine, eller...? Till: hpvs@lists.lysator.liu.se Datum: måndag 6 oktober 2008 08.46
Oj! Ni är snabba! Vad bra med alla praktiska och handfasta råd! HPV väst, första söndagen varje månad 1500 - uppfattat!
Citat:
Kul med ännu en som dricker kaffe och klurar på hifi och som försöker
knö in allt möjligt och omöjligt i familjeröran!
Minsann, B D! Härligt med bröder... Numera är det bara en kille kvar som vaknar, och då är det för att kisseriet inte funkat (det blev blött), men jag har fortfarande småbarnstidens avbrutna nätter i färskt minne - så mycket man nu minns av den tiden, man blir ganska dimmig av det efter ett år eller två. Idag har jag sen morgon mest för att jag var uppe för sent igår. Det är skönt när man börjar komma tillbaka till det läget...
Torleif, det där med domningarna har jag också problem med numera. Haft i flera år, men det märks ordentligt nu med 20 km pendling. Peter M., bra tips! Sikta på 10-20% tidsminskning, börja lugnt. Uppfattat.
Peter M. och Torleif - min cykelväg går, räknat från klippan, såhär: 1. längs kajkanten hela vägen fram till röran vid Läppstiftet 2 alt. 1: förbi baksidan av Nisseplatsen och postterminalen. Genom röran vid Olskroken och ut på cykelvägen bredvid E20. 2 alt. 2: fortsätta längs kajkantenen förbi drömmarnas kaj, till gamlestan och sen ut på cykelvägen bredvid E20. 3. Uppför backen vid Östra. Ner igen till södra sävedalen, och hem till puketorp.
Det finns massor av andra alternativ genom stan, men inget som är riktigt bra.
Efter det ni skriver så kanske man skulle tänka såhär istället: * Köp en velomobil med assist för vinteråkningen. Dessutom kan frun också utnyttja den. Så småningom en trike - Uro-X vore ju kanon! Jag sätter upp mig på väntelistan, Lars! * Köp en lätt, snabb liggracer för sommarbruk
Kanske bättre? Greenmachine klarar nog hela året, och jag håller helt med dig Mars, om att drevlinjen måste vara skyddad. Särskilt på en liggis som ju ofta har en mycket längre kedja. Det var precis därför jag tyckte den såg så bra ut från början. Men halkrisk i snö och dylikt... vet inte.
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
__________________________________________________________ Låna pengar utan säkerhet. Jämför vilkor online hos Kelkoo. http://www.kelkoo.se/c-100390123-lan-utan-sakerhet.html?partnerId=96915014
Hej Mats!
20 Km pendling - det borde gå ganska bra även med öppen cykel. Problemet med velomobil är tyngden, som gör den extremt långsam i uppförsbackar. Bara att köra från Klippan upp till Mariaplan blir en plåga (om du nu kör den vägen). Elassisten gör, som Bruno skriver, det hela tekniskt krångligare. Och tar batterierna slut blir det ännu tyngre i uppförsbackarna...
En tvåhjulig liggcykel trollar bort det mesta av motvinden - till och med Älvbanan längs Oskarsleden blir Ok i motvind. Sätter du på den en Streamer-kåpa eller något liknande har du det mesta av köldfaktorn väck. Men snö och is ställer till det på en tvåhjulig liggis, man hinner ofta inte få ner fötterna och parera ett kast.
Min slutsats: För året-runtpendling passar en lätt och sportig trike bäst. Gärna med en liten kåpa av Streamer-typ. Sommarpendlig går ännu smidigare med en tvåhjuling.
Men: Du kapar inte mer än 30% av cykeltiden, som du hade tänkt dig. Det blir i praktiken någonstans mellan 10-20%. Det du vinner med liggcykel är en jämnare cykling, med mindre påverkan av motvind, och mindre risk för smärtor i nacke, handleder och rygg. Låt cyklingen ta tid, och gläd dig åt hur mycket bättre du mår. Börja med att cykelpendla två dagar i veckan, tills kroppen börjar komma ikapp. Öka sedan dosen.
6 okt 2008 kl. 01.17 skrev Mats Leidö:
Hej! Jag är ny här... förlåt, nu kommer det att bli väldigt mycket på en gång. För att göra en snabbsummering såhär i förhand så skulle jag vara väldigt tacksam för lite hjälp att välja mellan liggcykel och velomobil. Se nedan för detaljer.
Namnet är Mats, kaffeälskande audio-DIY-entusiast som nyss blivit med hus och med alldeles för lite fritid. Har cyklat rätt mycket genom livet, växte upp i Karlstad som var en utmärkt stad att cykla i, och fortsatte av bara farten sedan flytten till Göteborg. Men de senaste åren har det blivit för mycket bil. 42 år, sömnig och tjock! Men nu är måttet rågat, jag tänker börja cykla året runt. Slut på ursäkterna och bensingulpandet. Måttet rågades när jag insåg att det kommer att kosta 20 spänn om dagen att stå parkerad vid jobbet... ja, jag vet, kanske inte den bästa anledningen... men det var droppen. En snabb huvudräkning gav vid handen att det kostar mig minst 1000kr/mån att fortsätta köra bil till jobbet. En fin liggcykel tjänas in på tre år! Så det finns ingen ekonomisk, hälsomässig eller miljömässig anledning att fortsätta. Det är bara det där med pendlingstiden som är haken.
Jag bor strax utanför Göteborg (i Sävedalen), pendlar 20 km till jobbet (i Klippan) varje vardag. Heltidsanställd, familj med tre barn och allt vad det innebär, och mycket annan aktivitet. Ska det bli cykla av varje dag måste pendlingstiden pressas ner mot en halvtimme per riktning. Annars hinner jag inte! Med min nuvarande sjuväxlade aluminiumhoj så klockar jag in på cirkus 45-50 minuter. Vid motvind går det långsammare.
Cykling hela året kräver rejäla grejer, och för min del, med nuvarande pendlingsavstånd, även elektrisk assist. Längs västkusten har vi till exempel perioder då det alltid blåser motvind för dem som färdas i öst-västlig riktning. Vinden byter riktning från morron till kväll. Jättekul... och sen är det ju det Blöteborgska regnandet och slaskandet. Så jag behöver nåt rejält! Och snabbt. Cykling sker rätt igenom smeten inne i stan, men den sträckan är faktiskt inte så jättelång. Mycket korsningar just där, men också långa raksträckor före och efter. Lite backigt i Sävedalen, men jag kör runt de brantaste backarna.
Har den senaste veckan gjort en djupdykning i det som finns skrivet på nätet om liggcyklar och velomobiler. Troligen har jag mest skrapat på ytan, men det har ju också handlat mest om produktletande. Jag hittade iallafall hit! Det var väl bra?
Det svåraste har varit att bestämma sig för vilken linje jag ska gå på: liggcykel eller velomobil.
- antingen blir det att köpa den underhållsfria (hoppas jag)
Flevobike Greenmachine. Hemskedyr hoj, men verkar vara idealisk för ändamålet. Saknar elmotor-assist, de jobbar på att hitta ett sätt att få dit en och samtidigt behålla den fina kapslingen, men är knappast klara förrän tidigast till våren. Kan jag lova mig själv att ALLTID sätta mig på cykeln, varje dag, hur sketet vädret än är? Vågar man pendla 20 km på en liggcykel i halt väglag eller är det helt orealistiskt? Det är frågan. Och är det rimligt att tro att man ska komma upp i mopedfart med en liggcykel?
- eller så blir det att hitta en begagnad velomobil, alternativt
KV4-kitet från dutchbikes.nl. Någon Allewedervariant ligger närmast till hands. Här får man väderskydd, och det verkar vara en rejäl velomobil som tål det mesta. Men hur snabba är de egentligen? Är jag överentusiastisk som hoppas att jag ska kunna komma upp i medelfart omkring 35 km/h med en alleweder, plus elektrisk assist?
Vad säger ni erfarna här på forumet? Och är det någon som har en alleweder att sälja? ;) Eller kanske någon helt annan typ av cykel/ velomobil att rekommendera?
Min gräns ekonomiskt ligger på Greenmachinen, högre än 35000 går jag bara inte. Begagnat hoppas jag kunna hitta billigare än så...
/zixvelo även känd som zix på riktigtkaffe.se, hififorum.nu och några till. Om nu några bekanta därifrån skulle husera här, så hej på er!
Med vänlig hälsning, Peter Markusson
Tel. 031- 12 71 64 Mob. 0705-12 71 60
Adress: Långedragsvägen 61 C 426 71 Västra Frölunda
Och är det någon som har en alleweder att sälja? ;)
Jag har nog Sveriges enda Alleweder (förutom Hans Björndals som finns på Åland). Har du vägarna förbi Malmö kan du få prova den. Den kanske t o m är till salu, jag har inte bestämt mig än. :-)
Allewedern passar bäst om man är 185 cm eller kortare, annars blir den för trång. Är man längre får man välja Quest istället.
mvh Christian Fasth _________________________________________________________________
Stadstrafik med breda fordon är något som jag inte riktigt kan förstå mig på. Även om en Velomobil kan marscha i 30knyck med måttlig ansträngning så kan det nog bli väldigt svårt att få utnytjat den extra fartmöjligheten - oftast är man tvungen att köra om någon annan cyklist på väldigt smala banor och vetenskapen om att man sitter i ett fartmonster rullandes i 12km/h bakom en damtralla tar på nerverna (även om jag låg på min långsanna blå-vita tungviktare så var det frustrerande).
Mats, prova åka din sträcka på en vanlig trike ett par gånger (måste nästan någon kunna låna ut här i gbg) så kommer du ha enklare att se om det du tänkt dig egentligen är görbart -- /Dmitriy Bokarew
Det beror på hur man ser på velomobilen. I backar och när man accar så känns den inte som ett fartvidunder utan man tänker då på andra förtjänster. Jag har trixat mig fram med Mangon i stan utan problem men visst är en tvåhjuling kvick då vid en jämförelse, fast händer nåt så går man ju i backen och att flänga förbi folk som en dåre är sällan lyckat i långa loppet. Jag skulle hellre trixa mig fram på en upprätt isåfall än liggis, för inte känns en tvåhjulig liggis lika smidig som upprätt cykel, inte förrän man möjligen fått mycket vana vid cykeln. En stor nackdel med tvåhjulig liggis är att körställningen är knepig för kvick stadskörning där man vill ha överblick om man inte har en med mycket upprätt körställning och ändå har man längre fram till att se om hörn än på en upprätt hoj. Vi gör alla våra val på olika grunder. Dessutom tar inte velomobilen särskilt mycket plats och vingelmån behövs knappast.
/Bruno
__________________________________________________________ Ta semester! - sök efter resor hos Kelkoo. Jämför pris på flygbiljetter och hotellrum här: http://www.kelkoo.se/c-169901-resor-biljetter.html?partnerId=96914052
... det är det här jag menar, valet är så personligt och man kan lätt ta föreställningar för givna sanningar.
/Bruno
__________________________________________________________ Låna pengar utan säkerhet. Jämför vilkor online hos Kelkoo. http://www.kelkoo.se/c-100390123-lan-utan-sakerhet.html?partnerId=96915014
Härligt med alla svaren! Jag gillar aktiviteten! Att prova trike är en jättebra idé, tack för det tipset! Bernt C., jag tar dig på allvar och ser om vi kan boka en träff! Väldigt värdefullt att få prova konceptet.
Christian F - ja, ska du sälja så visst är jag intresserad. Vilken version är det du har? Och har du byggt den eller köpt färdig? Jag såg bilden på din blogg, men vet inte riktigt vilka detaljer man ska leta efter när man vill identifiera allewederna. Men viktigast: har du tröttnat på aw:n? Eller hinner du bara inte använda den?
B D, jag kan inte se dina länkar. Är de kvar på google video?
--- Den mån 2008-10-06 skrev Mats Leidö mats.leido@telia.com:
B D, jag kan inte se dina länkar. Är de kvar på google video?
Ja. Jag testade just och de funkar finfint!
/Bruno
__________________________________________________________ Ta semester! - sök efter resor hos Kelkoo. Jämför pris på flygbiljetter och hotellrum här: http://www.kelkoo.se/c-169901-resor-biljetter.html?partnerId=96914052
[quote title=Den mån, 06 oktober 2008 22:27 skrev B D:]--- Den mån 2008-10-06 skrev Mats Leidö :
B D, jag kan inte se dina länkar. Är de kvar på google video?
Ja. Jag testade just och de funkar finfint! Gör dom inte alls! dubbellkolla adressen tack googles adresse innehåller idag "docid=" följt av 19 siffror, dina adresser så som de syns på forumet innehåller en bokstav istället för "=" och 16 siffror -- /Dmitriy Bokarew
Efter att ha sett dina googlevideos så förstår jag... den där Mangon lär vara svår att slå med en alleweder (iallafall prestandamässigt). Den axar fint. Tyst?
--- Den tis 2008-10-07 skrev Mats Leidö mats.leido@telia.com:
Efter att ha sett dina googlevideos så förstår jag... den där Mangon lär vara svår att slå med en alleweder (iallafall prestandamässigt). Den axar fint. Tyst?
Ja, med motorn accade den bra, tänk att jag bara har knappt en halv hästkraft till förfogande men genom att man kör motorn genom växlarna räcker det hur bra som helst. Körde även cykelkärra efter med barnen och den accelererar bra även när det går uppför då. Och på plan väg gjorde den lätt över 50. Fast det är ju inte aktuellt om man har begränsning. Men även med begränsning kan man nog känna viss tillfredsställelse med motor, och är det plant och går utför så går det ju fortare med hjälp av benen. I stan när man trixar har man hjälp av motorn att utan besvär dra upp velomobilen i fart efter omkörning av tanter som cyklar i 8 km/h, och på GC-vägar tycker jag att assist på upp till 25 räcker bra.
Om det blir velomobil så ska du testa utan motor först. I mindre backar klättrar den fint utan assist trots vikten, jag blev faktiskt positivt överraskad, men när det blir lite brantare så känner man av vikten förstås, och det var inte konstigt att jag kände viss eufori när jag skaffade tvåhjulig räserliggis och kände hur lätt den klättrade vid jämförelse. Det är två helt olika fordon med sina förtjänster.
Lite muller hör man från karossen när man cyklar. Drivlinan hörs en del. Jag störs inte. Andra som är van vid relativt tysta cyklar kan kanske störas. Jag har fått reaktionen från några som testat Mangon och de har inte tyckt att den bullrat särskilt mycket. Fjädringen hjälper till att dämpa bort en del vägljud. Den hörs utifrån också litegrann, så ibland reagerar folk och vänder blicken mot en för de hör något ovanligt, men det är ju bara bra säkerhetsmässigt att det hörs när man kommer. Men det är som sagt inte mycket buller.
/Bruno
___________________________________________________ Sök efter kärleken! Hitta din tvillingsjäl på Yahoo! Dejting: http://ad.doubleclick.net/clk;185753627;24584539;x?http://se.meetic.yahoo.ne...
Jag vill bara påpeka att jag INTE körde 50 med barn i cykelkärra. Farterna var betydligt lägre med hänsyn till barnen.
/Bruno
__________________________________________________________ Går det långsamt? Skaffa dig en snabbare bredbandsuppkoppling. Sök och jämför priser hos Kelkoo. http://www.kelkoo.se/c-100015813-bredband.html?partnerId=96914325
Du kanske undrade över ljud från motorn? Det beror på vilken motor man använder. Min motor hade en växel som ven en del, det hörs på filmerna. Motorn hördes tydligt men var inte öronbedövande. Den hade gärna fått varit tystare, men den positiva fördelen är då att man inte kör motorn i onödan... ;)
/Bruno
__________________________________________________________ Ta semester! - sök efter resor hos Kelkoo. Jämför pris på flygbiljetter och hotellrum här: http://www.kelkoo.se/c-169901-resor-biljetter.html?partnerId=96914052
--- Den mån 2008-10-06 skrev Dmitriy Bokarew bokarew@gmail.com:
B D, jag kan inte se dina länkar. Är de kvar på
video?
Ja. Jag testade just och de funkar finfint! Gör dom inte alls! dubbellkolla adressen tack googles adresse innehåller idag "docid=" följt av 19 siffror, dina adresser så som de syns på forumet innehåller en bokstav istället för "=" och 16 siffror -- /Dmitriy Bokarew
Ok, jag testade inte via forumet, men nu har han sett videosarna i alla fall.
/Bruno
__________________________________________________________ Låna pengar utan säkerhet. Jämför vilkor online hos Kelkoo. http://www.kelkoo.se/c-100390123-lan-utan-sakerhet.html?partnerId=96915014
Förresten, en 500 W Cyclone ger ca 400 W på bakhjulet med litiumbatteri som ger kring 25 V. Med säckigt litet NiCd-batteri får man nog ut i storleksordningen kring 300 W, tippar jag, i praktiken inte långt från lagliga nivåer. Att tänka på när man ser videon. Skillnaden mellan 500 W-motorn och 360 W-motorn är mindre än man kan tro. Cyclones EU-version är baserad på 360 W-motorn, men även 500 W-motorn går att begränsa på liknande sätt. Jag valde Cyclone eftersom alla hjul är sidohängda på min velomobil vilket omöjliggör navmotor.
/Bruno
__________________________________________________________ Låna pengar utan säkerhet. Jämför vilkor online hos Kelkoo. http://www.kelkoo.se/c-100390123-lan-utan-sakerhet.html?partnerId=96915014
Hej Zixvelo,
Jag är inte bekant med din resväg, sitter på andra sidan landet... har dock cykelerfarenhet med nästan alla velomobiler och har även cyklat med Greenmachine.
En velomobil kräver att man engagerar sig. Den tar plats, både bokstavligen och i sinnet. Lite som en bil, fast lite mindre... har man valt den kan man inte fega ur lika lätt. Den syns, både roligt men också störande efter en tung dag på jobbet. Men när man satsar, så levererar den. En bra velomobil bara rullar och rullar. Perfekt för pendling. Dock kräver den också ombyte, för cyklar man 2 mil så svettas man. Men man blir inte genomblött när det regnar och man fryser inte (mkt uppskattad större delar av åren). I riktig sommarväder är det skönare med öppen cykel, men på huvud ute modeller kan man oftast köra Cabrio och det är också rolig. Ska man trivas med en velomobil måste den vara i perfekt skick. Att inte pumpa däcken räcker med att förstöra hastighetspotentialen. Mina favoriter för pendling är Mango eller Waw - snabba och smidiga. Att en velomobil inte funkar i stan... det stämmer inte för mig. Men kan stämma för andra. För mig är det som en väldigt smal och lätt bil som kan vara förvånande kvikk genom trafiken. Men det kräver god trafikinsikt och bra körvana för man har inte samma översikt. Och väl stillastående är det inte så lätt att smyga före i cykelkön... I snö kan det vara en nackdel med tre spår - det kan lätt bli mycket hög motstånd som försör farten helt och hållet. Dock stadig...
Greenmachine: mkt trevlig maskin. Bekväm säte och fjädring. Lätt att justera lutning på sätet, sommar sportig snabb, vinter rakare i ryggen för balans och översikt. Som mars skrev så finns dubbdäck till den också. Har det snöat är det bra med enspåriga fordon, en trehjuling tar massar rullmotstånd om snön inte helt har plattats till. Bra sitthöjd för cykling i stan med ögonhöjd på bilisthöjd. Den är lite oväntad ganska snabb också, ingen racer men inte slö som en Flevobike Basic. Kräver dock att man klär sig väl på vintern. Men det behöver man ändå om man tänker vistas utomhus längre än några minuter under dagen. Tycker det är väldigt tilltalande med en cykel som inte kräver underhåll hela tiden, räknar man in den sparade tiden...
Vilken man väljer är upp till dig. För nybörjare kan jag lätt rekommendera Greenmachine, det är svårt att inte trivas med den maskin. Velomobil är lite svårare. Det kräver lite mer av sin användare. Mer ger också tillbaka. Tyvärr fortfarande svårt att få tag på. ..
Tror egentligen inte att de ska spela någon roll. Viktigast är att man bestämmer för att cykla, resten brukar lösa sig :)
Lycka till!
Mvh, Frederik
Frederik, ett bra, intressant och balanserat inlägg! Underhållsfri cykel är kanon, men även om så folk önskar undrar jag om det efterfrågas så mycket att det finns någon bred marknad? Ungefär som bra cykelvägar, alla gillar om de finns men de efterfrågas väl knappast, man är bara glad om de finns och vissa använder dem. Ingen kritik, bara en reflektion, och jag gillar idén skarpt! Och när det gäller sparad tid är din reflektion på pricken, man måste räkna med tid för underhåll etc.
Jag ska testa ComfyScarf och se vad den gör för skillnad när det gäller svettning, ska bli intressant. Kanske totalt ändrar uppfattningen om täta säten... och öka komforten. Kan vara något för pendling! Det man kan göra i velomobil eller cykel med kåpor är att man i alla fall kan skippa en hel del lager med kläder när det är kallt, och slippa regnkläder när det regnar - man blir snabbt uppvärmd av trampningen. Det kan vara riktigt mysigt i en velomobil i nollgradigt, blåsigt och regnigt höstrusk - har jag testat, men så gillar jag uteliv förstås.
En bra sak med "cabrioläget" på en öppen velomobil är att man kan sätta sig upp för att få bättre överblick, t ex i korsningar. Gör jag rätt så frekvent i Mangon.
En velomobil är en ganska komplex konstruktion. Kräver inte mycket underhåll men när så krävs är det rätt mycket jobb. Där skulle behövas en del utveckling av dagens velomobiler, att få bort en del av den tekniska komplexiteten.
/Bruno
___________________________________________________ Sök efter kärleken! Hitta din tvillingsjäl på Yahoo! Dejting: http://ad.doubleclick.net/clk;185753627;24584539;x?http://se.meetic.yahoo.ne...
2008/10/7 B D be_dal@yahoo.se:
En velomobil är en ganska komplex konstruktion. Kräver inte mycket underhåll men när så krävs är det rätt mycket jobb. Där skulle behövas en del utveckling av dagens velomobiler, att få bort en del av den tekniska komplexiteten.
Detta är inte min erfaring. De 2 velomobiler jag har är faktiskt inte so komplex som du påstår. Allt underhåll kan jag göra själv och kräver standard materialer eller kan jag beställa hem från tillverkaren.
/Mars
B D, jag menade både ljudet från själva cykeln/kåpan och även ljudet från motorn. Det verkar som om det hörs litegrann från de flesta velomobiler - även om Mango tydligen är tyst, jag tyckte inte att det gick att höra något särskilt ljud förutom motorn från dina videos.
Det är klart, att egentligen hade jag helst velat kunna skrämma slag på de jag kör om, såvida inte jag förvarnar genom att pingla - jag gillar en helt tyst cykel, det är min melodi. Det enda ljudet jag egentligen vill höra från min egen framfart är fartvinden och eventuellt däcksus (helst så lite som möjligt av båda). Sån är jag. Tyst cykel för mig är lika med effektiv cykel. Exempel: det värsta jag vet är när jag sätter mig på en ny cykel och hör knarr och knak från vevpartiet när man tar i och trampar. En sån cykel köper inte zixvelo! Att det sen är ett tecken på dålig hopskruvning eller dålig kvalitet på komponenterna är liksom nummer två på listan, det värsta är att det låter och att jag därmed känner att en del av min trampkraft går förlorad...
Men troligen får man lära om när det gäller velomobiler, det blir ju en go resonanslåda inuti kåpan, och ljuden behöver inte nödvändigtvis betyda något dåligt. Trots det tänker jag redan på var man skulle kunna sätta dämpningar för att effektivast möjligt få bort stomljud och sånt. Och då har jag inte ens en VM än...
Du låter litegrann som jag, tar gärna ut glädjen i förskott på saker, räknar, funderar, vänder och vrider.
En läcker sak med min Steintrike är att man sitter lågt och nära framhjulen. Farten man bygger upp hörs i det ökande vinandet från däck och hjul, exempel på ljud som kan ge en positiv känsla. Det ger fartkänsla och ger en extra rapp känsla åt triken även om det inte går jättefort. Helt otroligt när jag tidigare bodde i backiga Sundsvall och fick upp triken i över 70 i nerförsbackarna. Gav en skön adrenalinkick när man satt bara 20 cm över marken! Såna farter når jag aldrig här i flacka Mälardalen, och tur är väl det, särskilt som man nu är småbarnsfar...
Vindbrus kan man få massor av i en velomobil, även det förstärks i karossen, men tyvärr förstärks också ljudet från drivlinan och risken är att du skulle irriteras av det. Förra ägaren tyngde ner min velomobil med dämpning just för att han retade sig på ljudet från bland annat drivlinan. Jag har dock aldrig brytt mig om att dämpa utan jag kör tillvänjning istället, velomobilen ger så mycket mer i vissa lägen än att jag alltid ska irritera mig över vägljud och ljud från drivlina.
John Tetz, som Frederik länkade till i tråden om liggis i trä, byggde ett skal i cellplast (typ liggunderlagsplast som man kan forma med värme) runt en trike, dels för att få en lätt velomobil, dels för att få en tyst velomobil. Sen visade det sig att även mjuk plast ändå för ljud med sig...
Hans velomobil väger för övrigt kring 20 kg. Det är en drömgräns. En sådan lätt velomobil blir skör men måste vara helt underbar på vägen! Hade jag en velomobilcabriolet på 18-20 kg skulle jag flina hela dagen och längta efter nästa tur jag "måste" göra! Inte för att jag inte gillar min Mango, men 10-15 kg bort skulle göra susen, alternativt att velomobilen väger som en tom Mango när den är fullastad för långfärd...
Velomobiler funkar även bra på lite större vägar, men tyvärr håller de på att byggas bort nu med vajerräcken som gör dem olämpliga att cykla på.
/Bruno
___________________________________________________ Sök efter kärleken! Hitta din tvillingsjäl på Yahoo! Dejting: http://ad.doubleclick.net/clk;185753627;24584539;x?http://se.meetic.yahoo.ne...
Jag fick via email bra ytterligare info från Matthias på http://flevelo.com/ som har bott i Sverige och cyklat ungefär min sträcka också... kul! Flevelo säljer Greenmachine, jag frågade om jag fick posta hans kommentarer och det var OK. Han tror inte att motor gör så mycket till på den, men rekommenderar HPVelotechniks framkåpa.
"Matthias på Flevelo"
We in Luebeck make an average speed of 30 km/h on touring to the beach for example which is in a distance of 25 km from our home in the center of Luebeck. My personal best time with the greenmachine is 41 minutes. My age is 56 years. I am no professional biker, but I bike every day, since we don't have a car at all.
We would recommend you to give the greenmachine even without electrical assistance a chance. As you said quite right, you are much faster with a recumbent bike than with a upright bike. You need 20 -30 percent less power.
You should not forget, that a motor is quite expensive. You will have to pay at least more than 1000 Euro on top. Besides it makes your bike much heavier because the weight is growing up about 7 to 10 kilos more incuding the battery.
We know about people in the netherlands who use the greenmachine everyday, going up to 40 km per direction every day biking to work!
There is protection against wind and rain with a special shade streamer ( http://www.hpvelotechnik.com/produkte/streamer/index_e.html ) . Winterseason in Lübeck is probably very simular to Göteborg. The greenmachine has been invented for all sorts of weather and bad street-conditions. In that respect you can be quite confident.
Intressant svar från Matthias! Ja, räkna inte bort Greenmachine. Prova, prova prova innan du bestämmer dig. Fördelen är att du får en smidig hoj som du kan ta med dig in och som är lätt att parkera. En trike är bökigare att stuva undan. Velomobil... ja... den är väldigt skrymmande när man vill få undan den... många parametrar att ta hänsyn till. Det finns fällbara trikar, men en tvåhjuling kanske du inte ens behöver fälla ihop för att stuva undan eller få med på semestern etc.
/Bruno
__________________________________________________________ Låna pengar utan säkerhet. Jämför vilkor online hos Kelkoo. http://www.kelkoo.se/c-100390123-lan-utan-sakerhet.html?partnerId=96915014
Halloj!
Streamer-kåpan är en bra pryl om man vill cykla i ur och skur och snö. Den hjälper dessutom till litegrann i motvinden.
7 okt 2008 kl. 23.24 skrev Mats Leidö:
Jag fick via email bra ytterligare info från Matthias på http:// flevelo.com/ som har bott i Sverige och cyklat ungefär min sträcka också... kul! Flevelo säljer Greenmachine, jag frågade om jag fick posta hans kommentarer och det var OK. Han tror inte att motor gör så mycket till på den, men rekommenderar HPVelotechniks framkåpa.
"Matthias på Flevelo"
We in Luebeck make an average speed of 30 km/h on touring to the beach for example which is in a distance of 25 km from our home in the center of Luebeck. My personal best time with the greenmachine is 41 minutes. My age is 56 years. I am no professional biker, but I bike every day, since we don't have a car at all.
We would recommend you to give the greenmachine even without electrical assistance a chance. As you said quite right, you are much faster with a recumbent bike than with a upright bike. You need 20 -30 percent less power.
You should not forget, that a motor is quite expensive. You will have to pay at least more than 1000 Euro on top. Besides it makes your bike much heavier because the weight is growing up about 7 to 10 kilos more incuding the battery.
We know about people in the netherlands who use the greenmachine everyday, going up to 40 km per direction every day biking to work!
There is protection against wind and rain with a special shade streamer ( http://www.hpvelotechnik.com/produkte/streamer/ index_e.html ) . Winterseason in Lübeck is probably very simular to Göteborg. The greenmachine has been invented for all sorts of weather and bad street-conditions. In that respect you can be quite confident.
Med vänlig hälsning, Peter Markusson
Tel. 031- 12 71 64 Mob. 0705-12 71 60
Adress: Långedragsvägen 61 C 426 71 Västra Frölunda
Jag är lite i samma situation som dig Mats, vill börja cykla fast till jobbet och gillar att klura och planera innan jag bestämmer mig. För mig blir både Greenmachine och en Velo för dyr som första liggis. Min nuvarande plan är en raptobike www.raptobike.nl med lite extra växlar, sen ev bygga en bakkåpa i liggunderlagsmaterial för att få upp farten och kanske en framkåpa mot väder och vind, räknar med att slutpriset blir ungefär hälften av det för greenmachine.
Petter Wingren-Rasmussen skrev:
Min nuvarande plan är en raptobike www.raptobike.nl
Jag har bara provat Raptobiken som hastigast. Sex saker har jag konstaterat kring den framhjulsdrivna lowracern:
1. Framhjulsdriften fungerar ovanligt bra, är betydligt tystare än tex de Tox:ar jag har hört. Man kan känna en viss styreffekt om man trampar hårt, men det är troligtvis något man snabbt vänjer sig vid.
2. Cykeln har betydligt nervösare styrning än de bakhjulsdrivna lowracers jag har provat.
3. Kedjan går precis förbi höger ben och är svår att täcka och kräver att man bär specialbyxor eller är händig och uppfinningsrik och tillverkar något att täcka kedjan med om man vill använda cykeln för allroundbruk utan specialkläder.
4. Aluminiumramen är mycket styv och verkar om man ser till dimensionen vid bommen vara överdimensionerad och hålla för rejäla tag, svetsfogarna ser betryggande ut.
5. Den ordinarie sitsen är rätt vek och knakar om man trampar till hårt.
6. Bakhjulet bör kunna bytas mot ett mindre, förslagsvis ett med samma storlek som framhjulet dvs 20"/406mm, om man vill ha en kompaktare och ännu lägre cykel. Castervinkeln ökar men bör göra styrningen lugnare. Bakgaffeln har skivbromsfäste vilket används om man byter till mindre bakhjul.
Eftersom dessa konstateranden har uppkommit efter en kort test är det bra om de som har längre erfarenhet kommenterar.
/Lars Viebke www.viebke.nu
Jeg byggede en fuldkåbe til DM i år af alu og coroplast. Desværre blev den så sent færdig, at jeg aldrig nåede at prøvekøre og rette til på den, eller bare vænne mig til den, så den røg af igen.
http://sports.webshots.com/photo/2568759290045660131MLWYSq (og de næste tre billeder) Her fotograferet på bilen ved siden af en anden VK2.
Den var ret vindfølsom selv i svag vind, og er man først begyndt at vælte er det svært at nå at afværge det.
Så den er nu skrottet. Jeg laver nok bagenden om til en bagkåbe. Forenden kan bruges til en trike eller cykel, hvis man tør. jeg havde den til salg til 3-400 DKK, men det er en selvhenter. http://sports.webshots.com/photo/2651977650045660131cTjZFu (snuden passer til mine størrelse 43 sko)
mvh Mikael
--- Den ons 2008-10-08 skrev Petter Wingren-Rasmussen petterwr@gmail.com:
Jag är lite i samma situation som dig Mats, vill börja cykla fast till jobbet och gillar att klura och planera innan jag bestämmer mig. För mig blir både Greenmachine och en Velo för dyr som första liggis. Min nuvarande plan är en raptobike www.raptobike.nl med lite extra växlar, sen ev bygga en bakkåpa i liggunderlagsmaterial för att få upp farten och kanske en framkåpa mot väder och vind, räknar med att slutpriset blir ungefär hälften av det för greenmachine.
Jag går i liknande funderingar när det gäller min Taifun, även om den kanske inte har optimala dimensioner för kåpning. Om man ska kåpa kan man välja andra dimensioner som t ex mer upprätt säte utan att man förlorar lika mycket aerodynamiskt på det som när man sitter mer upprätt utan kåpa. Jag tror det var John Tetz som en gång i tiden byggde en kort helkåpa i liggunderlagsplast till tvåhjuling och en av fördelarna var att den skyddade bra vid omkullkörning. Naturligtvis hjälper det inte om det kommer en lastbil efter en som dundrar över ekipaget... men man kan slippa en hel del skrapsår och sånt. En del är tveksamma till kåpor p g a vindkänslighet men en hel del verkar faktiskt köra med kåpor och steget till huvud-ut-helkåpa kanske inte är så långt. Den kan göras kort med elliptisk form i fronten och avhuggen bakdel typ Kamm, som en pistolkula ungefär. En typisk sådan kåpa kan väga ca 4 kg totalt.
/Bruno
__________________________________________________________ Ta semester! - sök efter resor hos Kelkoo. Jämför pris på flygbiljetter och hotellrum här: http://www.kelkoo.se/c-169901-resor-biljetter.html?partnerId=96914052
Raptobike skulle jag kunna tänka mig som cykel för sommarhalvåret om man kan kombinera med nåt tåligare på vintern, men på vintern och framförallt våren kommer växlar och andra detaljer att käkas upp av snöslask, grus och salt. Synd på en så fin cykel. Rohloffväxlar kanske skulle kunna sättas dit istället - men då åker priset iväg. Helkåpa för tvåhjuling skulle vara en bra idé för att skydda sig själv i och för sig. Med både kåpa och kapslade växlar klarar man den kanske för helårsbruk.
Greenmachine är svindyr, jag håller med - men kapslad. En kåpa på den där fram så presto - mindre luftmotstånd, lite regnskydd, och vi har nästan en tvåhjulig velomobil.
Men alleweder lockar. Vi får se hur trike-provningen avlöper!
Kajakbygge är inte så dum idé, och inte heller Mikaels erfarenhet av kanalplast ("coroplast"), som är ett sorts wellpapp i plast. Flex eller kanalplast har jag tummat på när jag jobbade natt härförleden på industri och har som klösskydd mot katten på högtalarna. Det är ett MYCEET lätt material och bygger man smart kan man nog få det hyggligt stabilt också. Jag har sett kanalplastbyggen på nätet som varit otroligt snygga och som jag inte skulle skämmas i.
Själv är jag snuskigt intresserad av fanérbygge eller helst komposit med granfanér men vet inte var jag ska börja, och Tollarparn bor för långt bort. Jag har försökt räkna och har funderat och simulerat i SolidWorks och nu känns det som om det börjar bli dags att känna på de riktiga grejorna.
Är Greenmachine dyrare än en Raptobike med Rohloff?
Sen finns en intressant egenskap hos trehjuliga cyklar, och det är när man måste krypköra och stanna. Man behöver inte balansera och vara beredd på att sätta ner en fot. För en van tvåhjulingsliggist kanske det är en icke-sak, men jag tycker det ger en viss dimension åt trehjulingen. Trehjuling och tvåhjuling är helt olika sätt att cykla på, men ofrånkomligt kommer tvåhjulingen alltid att ha potential att vara snabbare och trehjulingen att vara tryggare. Min upplevelse är också att respekten för en ute på vägen ökar när jag rör mig från tvåhjuling till trehjuling och slutligen velomobil, men i samtliga fall blir folk till övervägande del glada av att se mig ute på vägarna.
/Bruno
__________________________________________________________ Ta semester! - sök efter resor hos Kelkoo. Jämför pris på flygbiljetter och hotellrum här: http://www.kelkoo.se/c-169901-resor-biljetter.html?partnerId=96914052
När jag gick på folkhögskola på 80-talet så fanns det på skolan ett antal friluftsledare som byggde kanoter av en typ av tunn plywood som de kallade flygplywood. De hade spant som de böjde plywooden runt. De här kanoterna är utan konkurrens de absolut bästa jag har paddlat i. Snabba, lättstyrda, tysta. Sen fanns också på skolan en eller ett par riktiga nördar, som byggde kajaker enligt eskimårecept. Eftersom det inte finns så mycket trä på Grönland så fick eskimåerna spänna sälskinn runt spanten istället. Mycket lätta och helt grymma kajaker blev det, enligt de som berättade för mig om det. De använde dock inte sälskinn till sina kajaker på min folkhögskola, utan hade nåt slags tunt impregnerat tyg tror jag.
Kunde man tänka sig en sån kåpa?
Hej,
En framhjulsdriven liggcykel blir inte så skitig om kedjan som en bakhjulsdriven. Faktiskt så är den väldigt underhållsfri. En liggcykel som skulle kunna vara lämplig är en Zox 20/20. Om du vill kan du sedan på vintern byta ut bakänden till en med två hjul och vips har du en trike som är betydligt säkrare då det är halt ute. Raptobiken är billig och mkt snygg, men vikten är densamma som en Zox trots att ramen är gjord av aluminium. Det är dock 60 mm rör med 3 mm godstjocklek så den håller säkert för Magnus Samuelsson också så det är nog en bra och hållfast cykel.
Halloj,
Jag kan slå ett slag för Fastforward i det sammanhanget. En framhjulsdriven liggis, som går att dela på mitten för enkel transport. Finns också med trike-bakdel, som dessutom kan luta. Den senaste konstruktionen har gaffeln pekande bakåt. http://fastfwd.nl/eng/index.php
9 okt 2008 kl. 07.26 skrev Torleif:
Hej,
En framhjulsdriven liggcykel blir inte så skitig om kedjan som en bakhjulsdriven. Faktiskt så är den väldigt underhållsfri. En liggcykel som skulle kunna vara lämplig är en Zox 20/20. Om du vill kan du sedan på vintern byta ut bakänden till en med två hjul och vips har du en trike som är betydligt säkrare då det är halt ute. Raptobiken är billig och mkt snygg, men vikten är densamma som en Zox trots att ramen är gjord av aluminium. Det är dock 60 mm rör med 3 mm godstjocklek så den håller säkert för Magnus Samuelsson också så det är nog en bra och hållfast cykel.
Med vänlig hälsning, Peter Markusson
Tel. 031- 12 71 64 Mob. 0705-12 71 60
Adress: Långedragsvägen 61 C 426 71 Västra Frölunda
--- Den tors 2008-10-09 skrev Peter Markusson peter.markusson@telia.com:
Halloj,
- klipp -
Cykeln överst på sidan ser mycket intressant ut för kåpor eftersom tramporna är så lågt placerade. Det är lättare att se över kåpan om tramporna inte är så högt i förhållande till huvudet. Kan också åtgärdas med mer upprätt sittställning, förstås, men i alla fall... bara en tanke som slog mig.
/Bruno
__________________________________________________________ Ta semester! - sök efter resor hos Kelkoo. Jämför pris på flygbiljetter och hotellrum här: http://www.kelkoo.se/c-169901-resor-biljetter.html?partnerId=96914052
Och ett P.S. - är det inte nån som har byggt en kåpa som man bygger en traditionell kajak? Som eskimåerna gjorde alltså. Borde bli både lätt och stabilt, och vad jag har fattat så är det också relativt lätt att laga.
Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft hpvs@lists.lysator.liu.se skriver:
Och ett P.S. - är det inte nån som har byggt en kåpa som man bygger en traditionell kajak? Som eskimåerna gjorde alltså. Borde bli både lätt och stabilt, och vad jag har fattat så är det också relativt lätt att laga.
Kolla in Tollarparn Rolf Åkerberg. Helkåpade både två o trehjuliga skapelser. Trelagers träfanér! Googla våra liggistsidor så hittar du många bilder genom åren. Eller gör ett studiebesök hos honom. Trevlig kille med många idéer...
´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸ ><((((º>
Jan-Inge Ljungberg
Falsterbovägen 35 C 239 33 Skanör
040-453774 0702092563
webmaster@liggister.org Kassör HPV Sverige www.liggister.org
Skype: hpvfriend http://www.last.fm/user/hpvfriend
Den ons, 08 oktober 2008 18:34 skrev zixvelo:
Coroplast är ju just - plast.
Tja, jeg har en 32 kg tung velomobil med lys og batteri indregnet, hvor kåben kostede 3000 at lave. Og den kunne laves i huset uden at stinke det hele til. Coroplast er faktisk noget af det bedste og nemmeste at bygge kåber af, men held og lykke med sæljagten. :d
Citat:
Jag kan slå ett slag för Fastforward i det sammanhanget. En framhjulsdriven liggis, som går att dela på mitten för enkel transport. Finns också med trike-bakdel, som dessutom kan luta. Den senaste konstruktionen har gaffeln pekande bakåt.
Går hans cyklar att köpa? Det verkade inte riktigt så.
2008/10/9 Mats Leidö mats.leido@telia.com:
Citat:
Jag kan slå ett slag för Fastforward i det sammanhanget. En framhjulsdriven liggis, som går att dela på mitten för enkel transport. Finns också med trike-bakdel, som dessutom kan luta. Den senaste konstruktionen har gaffeln pekande bakåt.
Går hans cyklar att köpa? Det verkade inte riktigt så.
De går att köpa.
/Mars
Mats, har du kollat in de holländska "bakfiets"? Där finns många lösningar för hög lastkapacitet. En annan variant jag såg när jag började kolla efter cyklar med elassist var en hoj med sidovagn (!). Den såg ut att kunna lasta det mesta. Sidovagnen var både snygg, lätt påsättbar och bra fastsatt, i något slags led så att den kunde svänga med cykeln. Nu kommer jag inte ihåg vad den hette, tyvärr.
Mats S, har du tittat på Hase Lepus? den har ju ett litet flak därbak. Och Mats L; cykeln med sidovagn, kan det vara Smike du menar?
H.d.s.l. Bernt
--- Den fre 2008-10-10 skrev Mats Leidö mats.leido@telia.com:
Från: Mats Leidö mats.leido@telia.com Ämne: Re: [hpvs] Hej på forumet - alleweder eller greenmachine, eller...? Till: hpvs@lists.lysator.liu.se Datum: fredag 10 oktober 2008 17.20
Mats, har du kollat in de holländska "bakfiets"? Där finns många lösningar för hög lastkapacitet. En annan variant jag såg när jag började kolla efter cyklar med elassist var en hoj med sidovagn (!). Den såg ut att kunna lasta det mesta. Sidovagnen var både snygg, lätt påsättbar och bra fastsatt, i något slags led så att den kunde svänga med cykeln. Nu kommer jag inte ihåg vad den hette, tyvärr.
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
___________________________________________________ Sök efter kärleken! Hitta din tvillingsjäl på Yahoo! Dejting: http://ad.doubleclick.net/clk;185753627;24584539;x?http://se.meetic.yahoo.ne...
Har nu fått svar av Bram Smit, FastFWD. Mycket trevlig kille. Jo, han bygger, men det är för hand, ingen serietillverkning. Och förmodligen är det en viss leveranstid, han har kanske inte detta som heltidssyssla. Han säger själv att en low racer som hans nog inte är det bästa om cykelvägarna inte är väldigt bra (raka, få korsningar, bra sikt). Något som jag är lite mer benägen att förstå och hålla med om efter att ha provat Bernts låga Trice QNT fram och tillbaka till jobbet. Den har ju tre hjul, så man känner sig helt lugn och säker när man sitter på den, och den är görskön, men uppsikten blir sämre. En annan jobbig grej är mörkerkörning, med en låg liggcykel får man strålkastarna från mötande bilar rätt i ögonen. Inte skönt.
Slutligen kan jag konstatera att jag för min del vill vara snabbare än jag kan bli med trike, även om vi tar muskelinvänjning med i formeln. Jag tror Bernt gör helt rätt i att använda den som fritidshoj - där är den svårslagen.
En intressant reflektion är att på en M5 Carbon High Racer, som på hemsidan anges ge bra sikt i trafik, med 48 cm sitshöjd och sitslutning på 18 grader har man inte huvudet högre än på min låga Steintrike med 45 graders sitslutning, d v s samma överblick i trafiken med båda hojarna. Däremot är M5:an mycket snabbare förstås... bara en intressant reflektion. Det viktiga för sikten är knappast sitshöjden, utan hur högt huvudet befinner sig. Nu valde jag extremer, alla vill inte ha 18 eller 45 graders sitslutning. Om vi är lite mer sansade och lutar upp max på M5:an och lutar tillbaka mer på triken är skillnaden ändå inte mer än i storleksorningen ca 1 dm i höjd vid 35 grader på Steintriken och ca 1,5 dm vid 30 grader, som jag har nu. Skillnaden är inte himlastormande direkt fast rumpan är mycket närmare backen på Steintriken. Min tvåhjuliga Challenge Taifun har också en skillnad på ca 1,5 dm mot M5 när M5:an är som mest upprätt i sitsen. Om man tänkt köra snabbt och kåpat behöver inte sitsen vara så mycket nedlutad, kåpan fixar mycket av aerodynamiken då och man kan offra lite av den för ökad sikt och bekvämlighet genom mer upprätt säte.
På min Mango velomobil sitter man väldigt lågt med rumpan och huvudet torde vara ca 2 dm lägre än M5:an, men jag upplever den inte som särskilt låg. Men visst har man problem med mötande trafiks lysen och varje centimeter i höjd kan nog göra skillnad.
Jag menar bara att man ska se till hela konceptet snarare än att stirra sig blind på själva sitshöjden. Kolla hur högt du hade huvudet på triken, inte hur högt sätet var. Det är det du ska jämföra med när du kollar överblick i trafik jämfört med andra hojar, inte själva sitshöjden. Lutningen på sätet kan göra mer för sikten än man kan tro...
/Bruno
___________________________________________________ Sök efter kärleken! Hitta din tvillingsjäl på Yahoo! Dejting: http://ad.doubleclick.net/clk;185753627;24584539;x?http://se.meetic.yahoo.ne...
... och om jag sätter mig upp i triken är huvet lika högt som på M5:an även om sitshöjden bara varit 15 cm... och det är en vanlig och enkel åtgärd där det är skymt att jag helt sonika sätter mig upp i sätet på Steintriken, och på den sitshöjd den har nu hamnar huvet ca 1 dm högre än på M5:an.
/Bruno
__________________________________________________________ Går det långsamt? Skaffa dig en snabbare bredbandsuppkoppling. Sök och jämför priser hos Kelkoo. http://www.kelkoo.se/c-100015813-bredband.html?partnerId=96914325
Den lör, 11 oktober 2008 21:35 skrev B D:
... och om jag sätter mig upp i triken är huvet lika högt som på M5:an även om sitshöjden bara varit 15 cm... och det är en vanlig och enkel åtgärd där det är skymt att jag helt sonika sätter mig upp i sätet på Steintriken, och på den sitshöjd den har nu hamnar huvet ca 1 dm högre än på M5:an.
Jamen du det är ju fusk, sitter man upp på en M5 så har man ännu mkt bättre överblick. Och 15cm är en rejäl skillnad ändå, skillnad mellan att knappt se över undre fönsterlista på bilarna med känslan att var "emellan" bilarna och att se rakt genom fönsterna med känslan att vara en medtrafikant "bland" bilarna...
När det gäller bagage så är det oftast brist på fantasi som sätter gränsen, här en Brompton ganska bra lastad: http://photos-g.ak.facebook.com/photos-ak-sf2p/v355/153/95/1275077198/n12750...
Här en aerodynamisk lastare, med lite möda kunde jag cykla 30km/t med en sån: http://www.intramarkt.be/makethumb.php?pic=uplimg/mb100006_633137150_mainpic...
På en hög liggcykel finns ju massa utrymme inte bara bakom men också under sätet, dessutom en bra plats att ha extra vikt... som sagt, fantasin sätter gränsen :)
/Frederik
Frederik skrev:
När det gäller bagage så är det oftast brist på fantasi som sätter gränsen, här en Brompton ganska bra lastad:
http://photos-g.ak.facebook.com/photos-ak-sf2p/v355/153/95/1275077198/n12750 77198_135654_3502.jpg
Frederik har helt rätt!
Framförallt en cykel med små hjul är en utmärkt plattform för mycket packning. Vikten kan placeras lågt samtidigt som pakethållaren/pakethållarna ofta är betydligt styvare och starkare än på en motsvarande storhjulta cykel.
En bild på då jag har packat min i hopfällbara touringanpassad biltemacykel rejält vid touring i Tyskland (vid det aktuella tillfället mellan festivaler), ca 40kg: http://www.viebke.nu/vikcyklar/mulan/bilder/Mulan_maxpackning.jpg
Bromptonen har praktiska tillbehör för packning, vilket gör den till en lasthäst om man tex har med den i båten. Här hämtar jag 25l vatten med min Brompton: http://www.viebke.nu/vikcyklar/brompton/bilder/25l_vatten.jpg En vanlig mathandling med de Bromptoncyklar vi har i båten: http://www.viebke.nu/vikcyklar/brompton/bilder/handlar_mat.jpg
Man kan till och med till nöds ta med mycket packning bakom en pyttecykel som A-bike om man har någon form av vagn eller hjulförsedd väska: Här är A-biken med packningen efter en båtsemester (hundburen som vår hund Matilda flyger i har jag snabbt förvandlat till en vagn genom att montera på lite kompositför och 8"-hjul): http://www.viebke.nu/vikcyklar/a-bike/bilder/semesterpackning.jpg Mindre mängder packning i en hjulförsedd ryggsäck bakom A-biken: http://www.viebke.nu/vikcyklar/a-bike/bilder/hjulryggsack.jpg
Kort sagt: Fantasin sätter gränserna!
/Lars Viebke www.viebke.nu www.carbontrikes.se
Fast jag behöver inte vingla eller sätta ner fötterna på triken, manövern kan göras i farten... ;) för övrigt gillar jag att fuska. =) Jag tycker bara man bråkar om millimetrar, verkligt bra översikt och smidighet har man först på en upprätt cykel eller en hög liggis som man sitter mer upprätt på. Prone borde ge bra sikt i korsningar... =) Härliga länkar, Frederik, gillar den där fyrhjulingen skarpt! I övrigt tycker jag att det är svårt att hålla 30 i stan. Mitt snitt hamnar gärna kring 20 hur jag än gör och kanske jag kan kämpa mig upp till 25. Högre snitt kanske man kan få om man lär sig använda cykel och cykelbanor effektivt, men då måste man känna till dem väl och inte bli hindrad för mycket, alternativt vara mycket vältränad. 30 kom jag bara upp i på byn när jag använde obegränsad elassist på mountainbiken, och då jagade jag fram i 45 på rakorna, och då är byn relativt glesbefolkad med hyggliga cykelbanor, fast de använde jag då bara undantagsvis. Och det är dessutom inte backigt här. Jag menar bara att 30 i snitt är en utmaning att nå när man ska pendla i stan.
/Bruno
--- Den sön 2008-10-12 skrev Frederik favdw@yahoo.com: 58;35 skrev B D:
... och om jag sätter mig upp i triken är huvet lika
högt som på M5:an även om sitshöjden bara varit 15 cm... och det är en vanlig och enkel åtgärd där det är skymt att jag helt sonika sätter mig upp i sätet på Steintriken, och på den sitshöjd den har nu hamnar huvet ca 1 dm högre än på M5:an.
Jamen du det är ju fusk, sitter man upp på en M5 så har man ännu mkt bättre överblick. Och 15cm är en rejäl skillnad ändå, skillnad mellan att knappt se över undre fönsterlista på bilarna med känslan att var "emellan" bilarna och att se rakt genom fönsterna med känslan att vara en medtrafikant "bland" bilarna...
När det gäller bagage så är det oftast brist på fantasi som sätter gränsen, här en Brompton ganska bra lastad: http://photos-g.ak.facebook.com/photos-ak-sf2p/v355/153/95/1275077198/n12750...
Här en aerodynamisk lastare, med lite möda kunde jag cykla 30km/t med en sån: http://www.intramarkt.be/makethumb.php?pic=uplimg/mb100006_633137150_mainpic...
På en hög liggcykel finns ju massa utrymme inte bara bakom men också under sätet, dessutom en bra plats att ha extra vikt... som sagt, fantasin sätter gränsen :)
/Frederik
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
__________________________________________________________ Låna pengar utan säkerhet. Jämför vilkor online hos Kelkoo. http://www.kelkoo.se/c-100390123-lan-utan-sakerhet.html?partnerId=96915014
Den lör, 11 oktober 2008 20:12 skrev zixvelo:
- Trike med kåpa/velomobil-spåret är lite dead end för mig, eftersom det blir alldeles för mycket pengar, och ska jag vara ärlig så kommer jag nog inte att få färdig något velomobilkit de närmsta åren. Det är bara att titta på allt annat DIY jag har liggande hemma och skräpar. Återstår chansen att hitta en beggad velomobil för rimliga pengar. Den verkar väldigt liten.
Jeg har da en kåbe til salg til rimelige 3000 DKK (synes jeg da selv og nyprisen var 8000.) Så mangler du bare en trike. Der er lidt gør det selv, men mindre end hvis du selv skal bygge en fra bunden af. http://sports.webshots.com/photo/2183158580045660131zpJiEm
Eller alternativt denne her til 3-400 DKK: http://sports.webshots.com/photo/2651977650045660131cTjZFu Lidt mere gør det selv nødvendigt, men en god basis.
Begge skal dog hentes.
mvh Mikael
Tack för erbjudandet. Jag ska hålla det i minnet!
Hej - sorry, jag sitter och editerar i inlägg och tänker inte på att forumet är korskopplat med en emailing-lista. Jag lovar att sluta om jag bara kommer ihåg, det sitter i ryggmärgen numera.
Sätet på Bernts trike var max upplutat. Jag upplevde inte själva lutningen särskilt obekväm eller konstig, det var mest huvudhöjden det handlade om. Det känns som när man var liten igen! Allting blir högt liksom. ;) Men kombinationen låg huvudhöjd och mycket bakåtlutning måste väl ändå göra uppsikten svårare än om det bara är låg huvudhöjd? Man kan ju inte vrida huvudet lika lätt i den ställningen, plus att framdelen sticker fram mer i korsningar.
Annars gillar jag den stil som anders blomberg skriver att han har tagit till sig i okända eller komplicerade korsningar/övergångar: bromsa in i tid, fötterna i marken stå upp och titta sig omkring, sen gasa på när det är fritt och man har valt strategi.
OK, jag tror att jag fortsätter i den här tråden med intryck av trike/Trice och hopsamling av tankar så här långt. Alltså, jag fick låna Bernt C.:s trike för utvärdering. Har nu haft den till och från jobbet, och ute på en kort sväng i den omedelbara omgivningen, med familj och kompisar. Här i bekvämt tillbakalutad (men bromsande) pose vid familjeturens enda utsikt.
Den är helskön som utflyktscykel, måste jag säga! MYCKET svårslagen. Det betyder mer än man tror att slippa hålla på och balansera i knapp styrfart, så som det gärna blir när något barn inte riktigt hinner med. Bara att stanna och vänta. Sega sig uppför en backe? Tja, lägg i en låg växel då. Bara att luta dig bakåt och småtrampa, hur mysigt som helst. Man kommer hem betydligt mer utvilad och ostressad än man hade gjort på tvåhjuling. Och det går precis lika fort som för alla andra. Den ultimata utflykts- och kanske även långfärdscykeln.
Som kommuter är jag mer tveksam, som sagt. Man sitter väldigt lågt, och i tät trafik (biltrafik då) så blir det lätt situationer där man inte syns eller hamnar i ett lite ofördelaktigt läge. Hamnar man "fel" (fel vinkel, skulle behövt svänga men för trångt, fel växel i m.m.) så blir man plötsligt som en stor kluns. Jag vill inte säga krabba, för krabbor kan gå i sidled och det kan man inte på en trike. I ett par lägen har jag varit tvungen att ställa mig upp och flytta undan triken för hand. Inte en bra idé i stadstrafik, bråttom till jobbet och så vidare.
Möjligt är ju att en snabb trike som Windcheetah hanteras annorlunda i dylika situationer. Kanske svarar snabbare m.m. Men för att få reda på det måste man provcykla den. Windcheetans skapare säger att man ska våga ta upp plats i trafiken när man cyklar trike - hmmmm... jag är inte säker på att det där funkar i realiteten. Med velomobil - kanske. Redan nu stirrar folk, garvar, ler uppmuntrande och kommenterar. Men det är fotgängarna. Bilisterna verkar inte bry sig nämnvärt, man betraktas som vanligt som en lort på vägbanan, skillnaden är bara att trike-lorten är lättare att köra över... En attityd jag inte borde låta mig påverkas av, men det gör jag, och tills det blir ändring där kanske det är bättre att ligga högre. Alternativt, kanske, köpa en Windcheeta med gula kåpor och luft-tuta och sen ösa på av bara f....
Är jag mesig då?
Nä... just nu går tankarna igen tillbaka åt Greenmachine-hållet. Man kommer betydligt högre upp med den. Har skissat på framkåpa till GM, men inte riktigt fått till den.
13 okt 2008 kl. 01.39 skrev Mats Leidö: *Klippetiklipp!*
Nä... just nu går tankarna igen tillbaka åt Greenmachine-hållet. Man kommer betydligt högre upp med den. Har skissat på framkåpa till GM, men inte riktigt fått till den.
- Går det inte att få Streamer att passa på Greenmachine med originalfästena?
Med vänlig hälsning, Peter Markusson
Tel. 031- 12 71 64 Mob. 0705-12 71 60
Adress: Långedragsvägen 61 C 426 71 Västra Frölunda
Jsg känner igen mig i mycket det du skriver, Mats. Dessutom tror jag att attityden mot cyklister hårdnar i storstäderna. Mest respekt får man nog i en velomobil, många tror min är eldriven och är en liten bil, och det mildrar kritiken. I övrigt är det inte bara bilister som betraktar cyklister som lort på vägen, det gör även planerare på vägverk och kommun.
/Bruno
___________________________________________________ Sök efter kärleken! Hitta din tvillingsjäl på Yahoo! Dejting: http://ad.doubleclick.net/clk;185753627;24584539;x?http://se.meetic.yahoo.ne...
Har tittat på Greenmachine och den borde ge bra överblick, har rejäl höjd och man sitter ganska upprätt i den och det är skönt i uppförsbackar och vid acceleration, ger bättre överblick genom att det känns lättare att vrida på nacken och känsla av bättre kontroll. Med kåpa borde den aerodynamiska nackdelen av att sitta mer upprätt minska betydligt. Men kan den ändå snitta 30 vid pendling i stan?
Ett alternativ kunde också vara en cykel med stora hjul, inte minst för skönare gång, lättare rull, bättre vinteregenskaper och tillgång till bra däck. Flummar iväg lite nu, men en framhjulsdriven. Någon nämnde ju här att en sådan får inte lika skitiga växlar. Är det för att växelarmen ligger horisontellt istället för vertikalt? En framhjulsdriven med stort framhjul får växlarna ännu längre från smutsen på gatan jämfört med de små hjulen som annars vanligen används. Någon som kan kommentera detta? Vore det ett intressant projekt, en framhjulsdriven med 622-hjul, rejäl sitshöjd på 50-60 cm och en sitslutning på 35-40 grader och med tanke att användas med framkåpa? En sån hoj skulle jag vara intresserad av.
/Bruno
__________________________________________________________ Ta semester! - sök efter resor hos Kelkoo. Jämför pris på flygbiljetter och hotellrum här: http://www.kelkoo.se/c-169901-resor-biljetter.html?partnerId=96914052
Tack för att ni fortsätter att hjälpa till med funderingarna! Det löser sig så småningom, sa han som sk... ja.
[quote title=Den mån, 13 oktober 2008 09:03 skrev B D:]Har tittat på Greenmachine och den borde ge bra överblick, har rejäl höjd och man sitter ganska upprätt i den och det är skönt i uppförsbackar och vid acceleration, ger bättre överblick genom att det känns lättare att vrida på nacken och känsla av bättre kontroll. Med kåpa borde den aerodynamiska nackdelen av att sitta mer upprätt minska betydligt. Men kan den ändå snitta 30 vid pendling i stan?[quote]
Tack för den sammanfattningen, och funderingen. Jag vet inte om Greenmachine, eller någon cykel alls med mig sittande på, kan snitta 30 längs min cykelväg. Om man bräser på bra, och är snabb på att dyka undan "trafiksituationer" så länge det går, så kanske. Det är det vi får se.
För att göra ännu en tankevurpa: OK, det är ofta halt och dålig sikt på vintern, tvåhjuling funkar inte så bra då.
Å andra sidan, tunga velomobiler tar tid att få upp i fart och borde inte funka så bra i stadskörning med många snabba start och stopp, undanmanövrar och inbromsningar. Men... cykelbanorna är väl rätt tomma i januari? Så mycket konkurrenter på cykelbanorna har jag inte sett ute då. Det kanske inte blir så mycket stopp? Isåfall skulle en velomobil med elassist bli ett rätt bra fordon just på vintern.
P.S. Av alla läckra velomobilisar jag har sett vill jag helst ha Sunridern... D.S.
Tvåhjuling är rapp, men blir man osäker och måste krypa och tveka bitvis så sjunker farten betydligt även om man kan ånga på på raksträckorna. Det faller på om man har tekniken eller inte, att man törs och satsar, för att hålla farten uppe. Kring 20 är jag nöjd om man kan hålla i snitt på cykelvägar. 25 är snabbt som snitt tycker jag. Det gör elassist högintressant som alternativ för mig ändå, särskilt om sträckan är 2-3 mil.
För mig personligen är 20 kg cykel en bra måttstock. Ifall en velomobil vägde 20 kg skulle den nog kännas både hyggligt rapp och snabb. Sunridern väger knappast så lite. Såväl velomobil som tvåhjulig racerliggis kräver planering och rätt placering för att undvika tidsödande misstag, men där det är mycket start och stopp är ju min räser på 12 kg rappare än min velomobil på 32 kg förstås. Men om velomobilen vägde 20 kg så skulle det bli mycket intressant. Den för också med sig en helt annan respekt på vägarna.
I övrigt klurar jag mycket. Sonen har spelat ishockey och det kan bli turer på ca 3 mil med dåliga allmänna kommunikationer. Jag måste få med mig killen och valet är inte enkelt. Närmast till hands är ändå en MTB med barnstol och elassist, inte minst på grund av de bitvis krångliga cykelvägarna. En trike är för långsam i det här fallet, och för låg vid slask. Det finns knappast någon velomobil som tar en unge med sig, synd, för annars fixar min velomobil Mango de här krångliga och trixiga cykelvägarna bra. Hade den varit lite omdisponerad, bara liiite, så hade det rymts en barnstol i den inom dess mått.
/Bruno
___________________________________________________ Sök efter kärleken! Hitta din tvillingsjäl på Yahoo! Dejting: http://ad.doubleclick.net/clk;185753627;24584539;x?http://se.meetic.yahoo.ne...
Den mån, 13 oktober 2008 09:03 skrev B D:
Vore det ett intressant projekt, en framhjulsdriven med 622-hjul, rejäl sitshöjd på 50-60 cm och en sitslutning på 35-40 grader och med tanke att användas med framkåpa? En sån hoj skulle jag vara intresserad av.
Den her kunne måske bruges som basis? Så skal du bare selv lave den om til FWD. http://www.meta-bikes.com/ Rammekit er set til ~1100 euro.
mvh Mikael
--- Den tis 2008-10-14 skrev Mikael Seierup briangoebbels@hotmail.com:
Vore det ett intressant projekt, en framhjulsdriven
med 622-hjul, rejäl sitshöjd på 50-60 cm och en sitslutning på 35-40 grader och med tanke att användas med framkåpa? En sån hoj skulle jag vara intresserad av.
Den her kunne måske bruges som basis? Så skal du bare selv lave den om til FWD. http://www.meta-bikes.com/ Rammekit er set til ~1100 euro.
För ett otränat och dimmigt öga, vilken snygg cykel!
/Bruno
__________________________________________________________ Ta semester! - sök efter resor hos Kelkoo. Jämför pris på flygbiljetter och hotellrum här: http://www.kelkoo.se/c-169901-resor-biljetter.html?partnerId=96914052
Jag vill minnas att någon påpekade att det är rejält jobbigt att skapa tre hjulspår i snön... och tyngre fordon kommer inte göra det enklare :) -- /Dmitriy Bokarew
Den tis, 14 oktober 2008 00:38 skrev Frostyfog:
Jag vill minnas att någon påpekade att det är rejält jobbigt att skapa tre hjulspår i snön... och tyngre fordon kommer inte göra det enklare :)
absolut, men efter två hjulspår i snö skapas lätt en stor fläck också - fläcken efter en platt Mats. Vi får väl se hur vintern här blir i år. Mina erfarenheter av cykling i snö är inte goda, men det verkliga problemet i Göteborg är snarare slemmiga höstlöv eller isfläckar/underkylt regn.
med tanke på snö och slask, så borde väl en fyrahjuling vara bättre egentligen. Då blir det ju bara 2 hjulspår.. Någon som har testat?
On 10/14/08, Mats Leidö mats.leido@telia.com wrote:
Den tis, 14 oktober 2008 00:38 skrev Frostyfog:
Jag vill minnas att någon påpekade att det är rejält jobbigt att skapa
tre hjulspår i snön... och tyngre fordon kommer inte göra det enklare :)
absolut, men efter två hjulspår i snö skapas lätt en stor fläck också - fläcken efter en platt Mats. Vi får väl se hur vintern här blir i år. Mina erfarenheter av cykling i snö är inte goda, men det verkliga problemet i Göteborg är snarare slemmiga höstlöv eller isfläckar/underkylt regn.
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Fyra hjul är en gammal idé som jag närt och som mött hårt motstånd här på listan. Om man påstår att det är tungt för att då blir det fyra hjul, så är det lögn att påstå att tvåhjulingar är enspårscyklar. Titta på spår efter en tvåhjuling - ofta ett lite rakare spår efter bakhjulet och ett vinglande spår efter framhjulet som korsar bakhjulets spår i sitt vingel - inte alltid som det ser ut som ett spår, direkt. Enbart enhjulingar är isåfall äkta enspårscyklar. Nu borde Olaf få ett leende som räcker från öra till öra...
/Bruno
--- Den tis 2008-10-14 skrev Petter Wingren-Rasmussen petterwr@gmail.com:
Från: Petter Wingren-Rasmussen petterwr@gmail.com Ämne: Re: [hpvs] Hej på forumet - alleweder eller greenmachine, eller...? Till: "Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft" hpvs@lists.lysator.liu.se Datum: tisdag 14 oktober 2008 10.10 med tanke på snö och slask, så borde väl en fyrahjuling vara bättre egentligen. Då blir det ju bara 2 hjulspår.. Någon som har testat?
On 10/14/08, Mats Leidö mats.leido@telia.com wrote:
Den tis, 14 oktober 2008 00:38 skrev
Frostyfog:
Jag vill minnas att någon påpekade att det är
rejält jobbigt att skapa
tre hjulspår i snön... och tyngre fordon kommer inte
göra det enklare :)
absolut, men efter två hjulspår i snö skapas lätt
en stor fläck också -
fläcken efter en platt Mats. Vi får väl se hur vintern här blir i år. Mina
erfarenheter av cykling i snö
är inte goda, men det verkliga problemet i Göteborg
är snarare slemmiga
höstlöv eller isfläckar/underkylt regn.
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen
som du inte svarar
på. Info:
http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
__________________________________________________________ Går det långsamt? Skaffa dig en snabbare bredbandsuppkoppling. Sök och jämför priser hos Kelkoo. http://www.kelkoo.se/c-100015813-bredband.html?partnerId=96914325
... förresten orsak till frågan i tråden "liggis i trä" om friliggande hjuls luftmotstånd. Min tanke är en tandemvelomobil som hålls kort och smidig i vändradie genom användande av fyra hjul. Varför friliggande? För att hindra risken att snöslask kletar upp i hjulhus och fastnar och fryser allt till en enda klump. Med friliggande hjul har man en ärlig chans att hålla hjulen fria från snö med viss arbetsinsats, dock mindre än om hjulhus var fulla av snö. Man är också friare att placera hjulen där är lämpligt och använda 622-hjul.
/Bruno
__________________________________________________________ Ta semester! - sök efter resor hos Kelkoo. Jämför pris på flygbiljetter och hotellrum här: http://www.kelkoo.se/c-169901-resor-biljetter.html?partnerId=96914052
Samma konstruktionskoncept kan man naturligtvis ha på en singelvelomobil... men tänker mig främst tandem just nu för att kunna skjuta barn m m. Fyra hjul ställer särskilda krav på konstruktionen eftersom tre hjul liksom en trebent pall alltid står utan att vicka och därmed skonar en hel del från belastning - fyrbenta pallar belastat mycket mer ifall underlaget är ojämnt. Nu snackar jag inte längre en lätt velomobil, tyvärr. Jag kan tänka mig att om man anstränger sig så kanske man kan få en vikt i storleksordningen kring 30 kg. Folk får gärna säga emot.
/Bruno
--- Den tis 2008-10-14 skrev B D be_dal@yahoo.se:
... förresten orsak till frågan i tråden "liggis i trä" om friliggande hjuls luftmotstånd. Min tanke är en tandemvelomobil som hålls kort och smidig i vändradie genom användande av fyra hjul. Varför friliggande? För att hindra risken att snöslask kletar upp i hjulhus och fastnar och fryser allt till en enda klump. Med friliggande hjul har man en ärlig chans att hålla hjulen fria från snö med viss arbetsinsats, dock mindre än om hjulhus var fulla av snö. Man är också friare att placera hjulen där är lämpligt och använda 622-hjul.
/Bruno
Ta semester! - sök efter resor hos Kelkoo. Jämför pris på flygbiljetter och hotellrum här: http://www.kelkoo.se/c-169901-resor-biljetter.html?partnerId=96914052 -- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
__________________________________________________________ Låna pengar utan säkerhet. Jämför vilkor online hos Kelkoo. http://www.kelkoo.se/c-100390123-lan-utan-sakerhet.html?partnerId=96915014
Citat:
Det är inte lätt att få till ett liggcykelkoncept som känns klockrent.
Ge inte upp, B D! Jag håller med, det är jättesvårt att hitta en bra lösning för allt. Särskilt för dig som ska uppför trånga, grusiga stigar samtidigt som du ska köra fort på rakor måste det väl vara svårt att hitta en lämplig liggis? Trikes finns det i och för sig gott om, men du skulle nästan behöva en som både kan vara skogstrike med tjocka hjul, fjädring och sånt, och en snabb trike med kåpa och elassist.
Man kunde tänka sig en variant på fastFWD:s delbara tvåhjuling med en trikebakdel. Tvåhjulingen bli hopfällbar, praktiskt och fint. Bakdelen är som FastFWD fast att den inte går att luta, det har du ändå ingen nytta av i låga farter på skogsvägar. Alternativt så är det mittstyrning, som på "Gregs" trike, som går att låsa för skogskörning.
Tvåhjulingen har framhjulsdrift. Triken har elassist på bakhjulen eller drivning mitt på bakaxeln. Velomobil: en tvådelad kåpa med stabil men samtidigt lätt trä-underdel och en tunn och lätt överdel i nån plast eller dylikt sätts på triken. Eller så använder du din mango.
Ja, Mats, det är inte lätt. En trike är inte så snabb. Mangon är snabb på goda vägar men kan inte ta barn annat än med kärra och då blir den aslångsam, det är otroligt vad en cykelkärra stjäl kraft. En tvåhjulig slimmad liggis är härligt kvick. Men alla har sina nackdelar som drar ner användbarhet och hastighet. Sonen växer snart ur cykelkärran. Det gäller att blicka framåt. Jag knådar min stackars förkylda hjärna för fulla muggar just nu...
/Bruno
__________________________________________________________ Låna pengar utan säkerhet. Jämför vilkor online hos Kelkoo. http://www.kelkoo.se/c-100390123-lan-utan-sakerhet.html?partnerId=96915014
Mats, när man bygger med trä behöver man inte ha spant. De stripskajaker man bygger gör man utan spant. Ett lager glasfiberväv utanpå granstripsen håller ihop bygget. Man använder ca 5 mm tjocka granlister som limmas ihop och täcks med epoxi och ett lager glasfiberväv (eller kanske två). Det blir ett mycket starkt och styvt material för kajaker. Epoxiimpregneringen låser dessutom träets egenskaper.
/Bruno
___________________________________________________ Sök efter kärleken! Hitta din tvillingsjäl på Yahoo! Dejting: http://ad.doubleclick.net/clk;185753627;24584539;x?http://se.meetic.yahoo.ne...
Hur man än vänder sig har man rumpan bak... =) jag har vänt och vridit och försökt hitta det optimala fordonet... men misslyckas ständigt. Tanken hamnar ständigt till slut uppgivet på en elassisterad MTB eller en bil. Det är inte lätt att få till ett liggcykelkoncept som känns klockrent.
/Bruno
--- Den tis 2008-10-14 skrev Mats Leidö mats.leido@telia.com:
Från: Mats Leidö mats.leido@telia.com Ämne: Re: [hpvs] Hej på forumet - alleweder eller greenmachine, eller...? Till: hpvs@lists.lysator.liu.se Datum: tisdag 14 oktober 2008 07.25 Den tis, 14 oktober 2008 00:38 skrev Frostyfog:
Jag vill minnas att någon påpekade att det är
rejält jobbigt att skapa tre hjulspår i snön... och tyngre fordon kommer inte göra det enklare :)
absolut, men efter två hjulspår i snö skapas lätt en stor fläck också - fläcken efter en platt Mats. Vi får väl se hur vintern här blir i år. Mina erfarenheter av cykling i snö är inte goda, men det verkliga problemet i Göteborg är snarare slemmiga höstlöv eller isfläckar/underkylt regn.
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
__________________________________________________________ Ta semester! - sök efter resor hos Kelkoo. Jämför pris på flygbiljetter och hotellrum här: http://www.kelkoo.se/c-169901-resor-biljetter.html?partnerId=96914052
Tack, Mikael S!
Den här http://www.cruzbike.com/freeriderv2.html med den här http://www.cyclone-tw.com/newkits.htm Kanske?
Exempel på hur man kan modda den vidare här: http://www.alysion.org/ebiketours/etrek.html
Extra stödhjul till vintern! Lite små kanske... men det går väl att ändra på. Lite större hjul så har du din fyrhjuling, B D! Infästning för både hjulen och en ram att fästa kåpan i går genom det gamla trampfästet. Jag är personligen inte så förtjust i att ha två växelsystem och två kedjesystem på samma hoj, men man borde väl egentligen kunna sätta motorfästet på den främsta framgaffeln istället? Om mn kan få tag i ett lite mindre framhjul så kommer man ner lite, om det nu inte är dåligt för styrningsgeometrierna. Att få lite mer vikt på framhjulet kan väl aldrig vara helt fel?
Her er et par med elassist, kåbe og endda en ExtraCycle på den ene.
http://www.flickr.com/photos/39342780@N00/tags/cruzbike/ http://www.bobmcree.com/the_electric_cruzbike.html
I Liggecykelforeningens nyeste blad er der en artikel om en Cruzbike. J-I kan måske scanne den over og bruge den til HPVS's blad?
mvh Mikael Seierup
Den ons, 15 oktober 2008 09:45 skrev Mikael Seierup:
J-I kan måske scanne den over og bruge den til HPVS's blad?
Det vore intressant att titta på den, i vilket fall.
Det här är nog den mest praktiska lösningen som jag har sett hittills för mitt eget behov iallafall. Gissningsvis smiskar Greenmachine Cruzbike i prestanda (definitivt vad gäller växlar) i originalskick, men utan att ha räknat i huvudet på vad det verkligen kostar så ser det ju ut som om man skulle kunna få ihop ett helt paket med cykel, kåpa och elassist för lika mycket eller mindre pengar än vad en Greenmachine ensamt kostar. Eller velomobil.
Den ursprungliga tanken med Cyclone var att använda befintligt drivsystem på cykeln och inte tillföra ett nytt.
En midjestyrd cykel är inte helt lätt att cykla på, men det är en fiffig konstruktion och kedjan blir kort. Med tre hjul blir det nog tekniskt mycket lättare att cykla men man måste vänja sig vid att man inte har samma mothåll i tramporna eftersom de styr med.
xtracycle är fiffig. Kanske vore nåt för mig. Måste vara mycket lättare med en sån med två barnsadlar än med en cykelkärra.
/Bruno
__________________________________________________________ Låna pengar utan säkerhet. Jämför vilkor online hos Kelkoo. http://www.kelkoo.se/c-100390123-lan-utan-sakerhet.html?partnerId=96915014
Var det inte någon fransman som konstruerade bilar med ett hjul fram och ett bak och ett på var sidan i "diamantform" och hävdade att det gav bättre vägegenskaper? Nåja, det slog ju inte...
Annars kan stödhjul kanske vara en idé men i praktiken undrar jag hur pass bra såna funkar egentligen. Egenskaperna måste ändras när de tar i backen och det kanske på oväntat sätt.
Det som är verkligt intressant är inte två hjul kontra tre hjul i rullmotstånd, utan tre hjul kontra fyra. Jag accepterar ändå tanken med tvåhjulingar som enspårscyklar, jag måste bara retas litegrann... ;) Och det är inte intressant med rullmotståndet på hårda släta ytor, utan på skrölliga ytor och ytor med lös beläggning som man måste plöja genom med hjulen. Då är två hjul erkänt bäst när det gäller kombinationen snabbhet och praktiskt fordon, men om man vill ha fler hjul för ökad trygghet inställer sig frågan vad som är bäst, tre eller fyra hjul? Tre är enklast rent tekniskt. Ger också en lättare konstruktion. Frågan är om den ökade komplexiteten och vikten av fyra hjul kan vägas upp av att man slipper plöja tre spår? Någon som sett seriösa test i frågan?
/Bruno
___________________________________________________ Sök efter kärleken! Hitta din tvillingsjäl på Yahoo! Dejting: http://ad.doubleclick.net/clk;185753627;24584539;x?http://se.meetic.yahoo.ne...
Tre hjul behöver inte lämna mer än två spår efter sig, varför måste en trehjulig velombil se ut som en trike med kaross. Två hjul på en sida som tex mc med sidovagn kan kanse vara en lösning. -- lasse_mailto:vasteras@hotmail.com
Västerås
Det finns minibilar som byggts så, där ena sidan i praktiken är en motorcykel. Det är mycket enklare än en tadpoletrike tekniskt, som ju har rätt avancerad framvagn. Uppfinningsrikedomen har varit stor när man inte haft råd med bilar. Ett stödhjul till en tvåhjulig liggis skulle kunna utformas som en sidovagn, och vill man ta bort stödhjulsstämpeln kan den kamoufleras med väska etc. Eller säte för barn... troligen blir den mycket lättare att dra än en motsvarande cykelkärra och lättare att konstruera än en flerspårig tandem.
Jag får ta fram skissblocket igen...
Jag undrar om någon har känsla för hur mycket man måste kunna styra för att ta sig fram på cykelvägar? Mangon upplevs som smidig även efter man korsat en väg och ska svänga upp på trottoaren och den är angiven till en vänddiameter på 8 m (fast jag har 406-40-däck så jag undrar hur mycket som är kvar av det, vore värt att mäta).
Sen undrar jag över ryggstödslutning också. Någon gång tror jag någon skrev att SAAB undersökt den bekvämaste lutningen och den var 65 grader? När man klurar på en tandem finns den utrymmesmässig fördel med så upprätt sittställning som möjligt. Det finns ju klassiska amerikanska recumbents med väldigt upprätt sittställning som anses snabba. Den legendariska Lightning P-38 har en lutning på sätet på 50-65 grader. Vid 65 grader bygger sätet väldigt lite på längden.
/Bruno
--- Den tors 2008-10-16 skrev Lasse lasse_vasteras@hotmail.com:
Tre hjul behöver inte lämna mer än två spår efter sig, varför måste en trehjulig velombil se ut som en trike med kaross. Två hjul på en sida som tex mc med sidovagn kan kanse vara en lösning. -- lasse_mailto:vasteras@hotmail.com
Västerås
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
___________________________________________________ Sök efter kärleken! Hitta din tvillingsjäl på Yahoo! Dejting: http://ad.doubleclick.net/clk;185753627;24584539;x?http://se.meetic.yahoo.ne...
16 okt 2008 kl. 09.07 skrev B D:
Ett stödhjul till en tvåhjulig liggis skulle kunna utformas som en sidovagn, och vill man ta bort stödhjulsstämpeln kan den kamoufleras med väska etc.
Finns! http://www2.bitstream.net/~dkrafft/icebike/icepics/tim03.JPG
Dessutom: Träliggis gjord för is: http://mnhpva.org/ice/2005/pages/13.html
16 okt 2008 kl. 09.07 skrev B D:
Det finns minibilar som byggts så, där ena sidan i praktiken är en motorcykel. Det är mycket enklare än en tadpoletrike tekniskt, som ju har rätt avancerad framvagn. Uppfinningsrikedomen har varit stor när man inte haft råd med bilar. Ett stödhjul till en tvåhjulig liggis skulle kunna utformas som en sidovagn, och vill man ta bort stödhjulsstämpeln kan den kamoufleras med väska etc. Eller säte för barn... troligen blir den mycket lättare att dra än en motsvarande cykelkärra och lättare att konstruera än en flerspårig tandem.
Jag får ta fram skissblocket igen...
Jag undrar om någon har känsla för hur mycket man måste kunna styra för att ta sig fram på cykelvägar? Mangon upplevs som smidig även efter man korsat en väg och ska svänga upp på trottoaren och den är angiven till en vänddiameter på 8 m (fast jag har 406-40-däck så jag undrar hur mycket som är kvar av det, vore värt att mäta).
Sen undrar jag över ryggstödslutning också. Någon gång tror jag någon skrev att SAAB undersökt den bekvämaste lutningen och den var 65 grader? När man klurar på en tandem finns den utrymmesmässig fördel med så upprätt sittställning som möjligt. Det finns ju klassiska amerikanska recumbents med väldigt upprätt sittställning som anses snabba. Den legendariska Lightning P-38 har en lutning på sätet på 50-65 grader. Vid 65 grader bygger sätet väldigt lite på längden.
/Bruno
--- Den tors 2008-10-16 skrev Lasse lasse_vasteras@hotmail.com:
Tre hjul behöver inte lämna mer än två spår efter sig, varför måste en trehjulig velombil se ut som en trike med kaross. Två hjul på en sida som tex mc med sidovagn kan kanse vara en lösning. -- lasse_mailto:vasteras@hotmail.com
Västerås
Med vänlig hälsning, Peter Markusson
Tel. 031- 12 71 64 Mob. 0705-12 71 60
Adress: Långedragsvägen 61 C 426 71 Västra Frölunda
--- Den tors 2008-10-16 skrev Peter Markusson peter.markusson@telia.com:
Dessutom: Träliggis gjord för is: http://mnhpva.org/ice/2005/pages/13.html
Peter och Mats, den där isracern väcker ett minne hos mig. En som byggde en streamliner som en tvåhjuling, alltså mycket slimmad och smal, men istället för bakhjul hade han en tvärgående bladfjäder med kickboardhjul längst ut, så att han både kunde kliva i hojen, stå still utan att tippa och ändå luta i svängarna. Mycket low tech, men snygg och snabb, och uppenbarligen framhjulsdriven. Tyvärr har jag inte kvar länken. Med en sådan skrämmer man definitivt slag på folk när man kommer susande! Och man syns.
/Bruno
__________________________________________________________ Ta semester! - sök efter resor hos Kelkoo. Jämför pris på flygbiljetter och hotellrum här: http://www.kelkoo.se/c-169901-resor-biljetter.html?partnerId=96914052
Så här kan det också se ut...
http://www.geocities.com/rcgilmore3/SideCarBike_Small.jpg
/Bruno
__________________________________________________ Använder du Yahoo!? Är du trött på spam? Yahoo! E-post har det bästa spamskyddet som finns http://se.mail.yahoo.com
Jo, jag gillar åken. Kanske inga självklara kandidater där, men idén med extrahjul som kan monteras på efteråt behåller vi, tycker jag.
Tittar och tänker fortfarande på den där framhjulsdriften - för min del är det ett starkt argument att den skitas ned mindre då.
I Cruzbike-utförandet är kedjegången dessutom rak, och därmed lättare att sätta skydd på. Är dock lite tveksam på geometrin på deras cyklar. Skulle vilja ha litet hjul därfram och kanske lite längre hjulbas eller lite lägre ram. (Silvio-cykeln är förstås bättre därvidlag, men då är den ju inte lika billig längre...)
Cruzbike är ju i praktiken en "stehagcykel". Innan du funderar vidare kanske du skulle prova en sån. Någon borde ha en för provning. Någon frivillig?
/Bruno
__________________________________________________ Använder du Yahoo!? Är du trött på spam? Yahoo! E-post har det bästa spamskyddet som finns http://se.mail.yahoo.com
Kanske lite för låg för dig, Mats?
http://www.youtube.com/watch?v=F1pRYufWdMU
/Bruno
__________________________________________________________ Går det långsamt? Skaffa dig en snabbare bredbandsuppkoppling. Sök och jämför priser hos Kelkoo. http://www.kelkoo.se/c-100015813-bredband.html?partnerId=96914325
Har varit i kontakt med Tollarps cykel idag. Sicken trevlig kille!
Just nu hade han en låg liggcykel som han kunde tänka sig att sälja. Är lite tveksam på om jag verkligen vågar cykla på en såpass låg hoj i Gbg:s stadstrafik, så då kanske jag inte ska göra det...? Annars var den verkligen fin. Säkert snabb som attan. -- /zixvelo troglodist
Fel på länken i forumet igen, tyvärr. Nåt sökord jag kan använda? -- /zixvelo troglodist
Ja, nu ser jag. Forumet verkar översätta en teckenkombination till ett annat tecken. Jag skickar länken direkt till dig istället.
/Bruno
--- Den fre 2008-10-24 skrev Mats Leidö mats.leido@telia.com:
Fel på länken i forumet igen, tyvärr. Nåt sökord jag kan använda? -- /zixvelo troglodist
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
__________________________________________________________ Går det långsamt? Skaffa dig en snabbare bredbandsuppkoppling. Sök och jämför priser hos Kelkoo. http://www.kelkoo.se/c-100015813-bredband.html?partnerId=96914325
Den såg snabb ut, Bruno! Nån slags trä-Python-variant? Det fanns några finnar som byggde träramscyklar va? .... sakari holma? Det där såg riktigt bra ut, säkert en helkul hoj. -- /zixvelo troglodist
ahh, ursäkta, nu såg jag bilden på Hipparion. Då fattar jag. -- /zixvelo troglodist
Ja, Esko Meriluoto. Hipparion Protohippus. Sitshöjd ca 30 cm om jag inte missminner mig. Kul idé som verkar funka bra men för bred och för tung (90 cm och 20 kg). Han har intressanta idéer för ett smidigare bygge:
http://personal.eunet.fi/pp/davinci/proto2eng.html
Se längre ner på sidan. Med en totalbredd på 600 mm så blir det en svårslaget smal trike. Finns med skisser på frontkåpa också. Den här cykeln skulle mycket väl lämpa sig som träbygge.
Det fanns en "over there" som drömde om en framtid som trikebyggare och framställde fina detaljer för hemmabyggaren som jag var väldigt sugen på. Tyvärr hann han lägga ner innan jag hann köpa något. Kanske någon minns Jamie MacMenemy och hans superlätta Baccura som var en delta, men han pysslade också med en tadpole (Blackbird) som var lätt och med rejsiga mått.
/Bruno
--- Den lör 2008-10-25 skrev Mats Leidö mats.leido@telia.com: ahh, ursäkta, nu såg jag bilden på Hipparion. Då fattar
jag.
/zixvelo troglodist
__________________________________________________________ Låna pengar utan säkerhet. Jämför vilkor online hos Kelkoo. http://www.kelkoo.se/c-100390123-lan-utan-sakerhet.html?partnerId=96915014
Ursäkta, var lite snabb där. Protohippus 4 är tänkt att ha teleskoperande bakre hjulaxlar, och det är i infällt läge som den blir smalare än 60 cm, men den är bredare när man cyklar på den.
/Bruno
___________________________________________________ Sök efter kärleken! Hitta din tvillingsjäl på Yahoo! Dejting: http://ad.doubleclick.net/clk;185753627;24584539;x?http://se.meetic.yahoo.ne...
Det ser ut att vara en bra idé med deltatrike och lutande framhalva. Mindre komplext, antagligen lättare att få det att funka. Och bakhjulen lutar inåt också! Bra. Först trodde jag att ramen var i trä, den skulle faktiskt kunnat vara det med tanke på profilen. -- /zixvelo troglodist
Förresten tycker jag inte att det borde vara så svårt att realisera en teleskopaxel i alu? Han är själv tveksam, men det måste vara fjädring som ställer till det då eller? Annars, en U-profil inuti en annan, med två fästskruvar, borde klara biffen tycker jag. Det ena hjulet sitter fast på den större, det andra på den mindre U-profilen, så drar man bara isär dem, och fäster ihop med bult+mutter som sagt. Man borde till och med kunna ha snabbfästen, så kan man alltid skjuta ihop/dra isär och fästa även utan extra verktyg.
P.S. Om ramen är i trä, skulle man kunna ha "bakaxel", alltså tvärbalk där bak, i trä också? Eller blir det för vekt om man inte tar till överdimensionering? D.S. -- /zixvelo troglodist
Helt klart skulle Hipparion kunna byggas helt i trä. Bakaxeln skulle kunna göras i trä med integrerad fjädring, typ tvärställd bladfjäder, relativt enkelt att realisera genom framhjulsdriften. Personligen skulle jag jobba med trä-glasfiberkomposit. Epoxin förseglar träet och dess egenskaper. Designen är mekaniskt enkel och borde kunna göras mycket lätt.
/Bruno
__________________________________________________________ Ta semester! - sök efter resor hos Kelkoo. Jämför pris på flygbiljetter och hotellrum här: http://www.kelkoo.se/c-169901-resor-biljetter.html?partnerId=96914052
Tja, trots att jag vet att det aldrig blir av om jag ska rodda det själv så är det svårt att låta bli att fantisera kring det.
Själva idén med en trärams-cykel är... väldigt lockande. Även om det i praktiken måste bli en hel del komponenter i stål, aluminium, gummi och plast.
Förresten, har någon sett det här http://www.ihpva.org/wiki/index.php?title=Open_Source_Velomobile_Development... Där finns det nog en hel del inspiration att hämta. Protohippus/Hipparion är ju byggd och körd i nordiska klimatförhållanden. Vore inte helt fel att få till en nordisk velomobil, och jag undrar om inte Hipparion skulle kunna vara en bra kandidat till trike-ram. -- /zixvelo troglodist
Fördelen med Hipparion är att den är mekaniskt enkel. Den har potential att kunna bli mycket lätt. Jag har för mig att Baccura vägde kring 7 kg...
Det rörliga vevpartiet gör det lite knepigt med kåpning. Antingen tvådelad där den främre rör sig med vevpartiet, eller helkåpa som inte rör sig alls men som ger utrymme för den rörliga framdelen. Några förslag? Inte så elegant, mest elegant är den här konstruktionen som "naken" trike, men då blir det också problem med luftmotstånd, och då vill man ha den smal och då måste den bli låg av stabilitetsskäl, och då får vi en otrygg liggis trots att den är trehjulig.
Kom just på att det här borde ligga i tråden "liggis i trä"...
/Bruno
___________________________________________________ Sök efter kärleken! Hitta din tvillingsjäl på Yahoo! Dejting: http://ad.doubleclick.net/clk;185753627;24584539;x?http://se.meetic.yahoo.ne...
Halloj!
Jag skulle rösta för en två-delad kåpa, annars blir den för bred, tycker jag. Dessutom skulle det se lite sådär snyggt futuristiskt och halvorganiskt ut med en ledad kåpa.
1 nov 2008 kl. 15.22 skrev B D:
Fördelen med Hipparion är att den är mekaniskt enkel. Den har potential att kunna bli mycket lätt. Jag har för mig att Baccura vägde kring 7 kg...
Det rörliga vevpartiet gör det lite knepigt med kåpning. Antingen tvådelad där den främre rör sig med vevpartiet, eller helkåpa som inte rör sig alls men som ger utrymme för den rörliga framdelen. Några förslag? Inte så elegant, mest elegant är den här konstruktionen som "naken" trike, men då blir det också problem med luftmotstånd, och då vill man ha den smal och då måste den bli låg av stabilitetsskäl, och då får vi en otrygg liggis trots att den är trehjulig.
Kom just på att det här borde ligga i tråden "liggis i trä"...
/Bruno
Med vänlig hälsning, Peter Markusson
Tel. 031- 12 71 64 Mob. 0705-12 71 60
Adress: Långedragsvägen 61 C 426 71 Västra Frölunda
On Nov 1, 2008, at 15:22 , B D wrote:
Fördelen med Hipparion är att den är mekaniskt enkel. Den har potential att kunna bli mycket lätt. Jag har för mig att Baccura vägde kring 7 kg...
Det rörliga vevpartiet gör det lite knepigt med kåpning. Antingen tvådelad där den främre rör sig med vevpartiet, eller helkåpa som inte rör sig alls men som ger utrymme för den rörliga framdelen. Några förslag?
Greg byggde en sådan för att cykla tvärs över Canada. Han ändrade sig sedan och byggde en tvåhjuling för att ta 24-timmarsrekordet. Hela kåpan tiltade. Gregs site har inte längre något om den trajken, men internet archive finns ju:
http://web.archive.org/web/20050728134512/www.adventuresofgreg.com/HPVMain.h...
http://web.archive.org/web/20060624050515/www.adventuresofgreg.com/RocketMai...
/Sverker
--- Den sön 2008-11-02 skrev Sverker Fridqvist sverker@fridqvist.se:
Från: Sverker Fridqvist sverker@fridqvist.se Ämne: Re: [hpvs] Hej på forumet - alleweder eller greenmachine, eller...? Till: "Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft" hpvs@lists.lysator.liu.se Datum: söndag 2 november 2008 08.52 On Nov 1, 2008, at 15:22 , B D wrote:
Fördelen med Hipparion är att den är mekaniskt
enkel. Den har
potential att kunna bli mycket lätt. Jag har för mig
att Baccura
vägde kring 7 kg...
Det rörliga vevpartiet gör det lite knepigt med
kåpning. Antingen
tvådelad där den främre rör sig med vevpartiet,
eller helkåpa som
inte rör sig alls men som ger utrymme för den
rörliga framdelen.
Några förslag?
Greg byggde en sådan för att cykla tvärs över Canada. Han ändrade sig sedan och byggde en tvåhjuling för att ta 24-timmarsrekordet. Hela kåpan tiltade. Gregs site har inte längre något om den trajken, men internet archive finns ju:
http://web.archive.org/web/20050728134512/www.adventuresofgreg.com/HPVMain.h...
http://web.archive.org/web/20060624050515/www.adventuresofgreg.com/RocketMai...
/Sverker
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
__________________________________________________________ Går det långsamt? Skaffa dig en snabbare bredbandsuppkoppling. Sök och jämför priser hos Kelkoo. http://www.kelkoo.se/c-100015813-bredband.html?partnerId=96914325
Hej och hå, där försvann en massa text ut i tomma intet av någon anledning.
Det kan summeras till att efter att ha skissat Hipparion i 3D-CAD så har jag blivit tveksam och tittar hellre på en zox-trike. Jag tror inte att zox är någon nackdel när det gäller stabilitet vid en jämförelse, och om man använder vanlig kedjeväxel hamnar den längre ifrån slask. Även om Hipparion är tekniskt enklare så är det lättare att få till en kåpa till en zoxtrike. I övrigt nämner konstruktören till Hipparion att deltan går lättare genom snön än tadpole, vilket låter intressant, och uppenbarligen kan man vara nöjd med stabilitet och fäste på en delta.
Någon som kan ge input vad gäller svängradie på en zoxtrike?
Synd att Göteborg är så långt bort, annars hade du kunnat låna Mangon en sväng, Mats, hade varit intressant att höra dina intryck av den på jobbsträckan.
/Bruno
__________________________________________________________ Går det långsamt? Skaffa dig en snabbare bredbandsuppkoppling. Sök och jämför priser hos Kelkoo. http://www.kelkoo.se/c-100015813-bredband.html?partnerId=96914325
Halloj,
Jag blir intresserad av uppgiften att delta går lättare i snö än grodyngel. Omedelbart går min hjärna igång och funderar ut en teori som svar: Grodyngel har två svängande hjul, som alltså måste ploga i snön vid minsta kursändring. På delta är bara ett hjul svängande/ plogande. - Vad tycks om min snabbt tillyxade teori?
Så återstår det bara att testa i praktiken, men jag har ett grodyngel och en blivande delta med samma hjuldiametrar. Det blir till att prova så fort jag orkar få ihop deltan.
13 nov 2008 kl. 02.14 skrev B D:
Hej och hå, där försvann en massa text ut i tomma intet av någon anledning.
Det kan summeras till att efter att ha skissat Hipparion i 3D-CAD så har jag blivit tveksam och tittar hellre på en zox-trike. Jag tror inte att zox är någon nackdel när det gäller stabilitet vid en jämförelse, och om man använder vanlig kedjeväxel hamnar den längre ifrån slask. Även om Hipparion är tekniskt enklare så är det lättare att få till en kåpa till en zoxtrike. I övrigt nämner konstruktören till Hipparion att deltan går lättare genom snön än tadpole, vilket låter intressant, och uppenbarligen kan man vara nöjd med stabilitet och fäste på en delta.
Någon som kan ge input vad gäller svängradie på en zoxtrike?
Synd att Göteborg är så långt bort, annars hade du kunnat låna Mangon en sväng, Mats, hade varit intressant att höra dina intryck av den på jobbsträckan.
/Bruno
Med vänlig hälsning, Peter Markusson
Tel. 031- 12 71 64 Mob. 0705-12 71 60
Adress: Långedragsvägen 61 C 426 71 Västra Frölunda
Här är också ett behjärtansvärt sidoprojekt från open source velomobil-sidan: http://www.hypertrike.org/ -- /zixvelo troglodist
Kanske kan lösningen från Carver vara något? http://www.youtube.com/watch?v=lOTAv5QBp_k det finns massor av Carvervideos på youtube, men den här var lite kul.
http://www.youtube.com/watch?v=JGJ5UbdSoNg Här lite bilder från verklig trafik.
Här ligger ju botten på chassit lite högre än på många velomobiler, men bakhjulen ligger utanför, och precis som på Hipparion så är de inte ledade. Sitsen skulle behöva vrida sig med framvagnen, förstås. -- /zixvelo troglodist
Citat:
Kom just på att det här borde ligga i tråden "liggis i trä"...
Eller i din "Transportproblem". Det rör sig omkring ungefär samma saker i alla tre trådarna just nu. Det ligger dock i mitt intresse, detta.
För att ta mitt ansvar, jag startade ju ändå tråden, så ska jag kanske säga att jag just nu har skjutit upp Greenmachine ganska mycket på framtiden. En tvåhjuling är fortfarande intressant, men har insett att för att få Flevobike Greenmachine att gå året runt (som ju var det jag avsåg från början) så kommer det att bli lite för stora kostnade såhär initialt. Kanske framöver också, vi får väl se. Elassisten för den cykeln är ännu så länge i utvecklingsstadiet, och man måste in och modda rätt rejält på den som det ser ut idag, för att få dit en elassist. För mycket pengar, och sen in och pilla med hojen ändå, för ännu mer pengar? Sen kanske det inte blir nåt bra resultat ändå. Så jag får nog spola den tanken - tyvärr. Istället får det bli nån trevlig tvåhjuling för den icke-hala årstiden, och något trehjuligt, helst med kåpa och utbyggbart med elassist, för vinterbruk. Nosar runt på begmarknaden efter tvåhjulingar just nu, och även efter velomobiler eller andra kåpade trehjulingar.
Så det här DIY-tilt-trike-spåret är faktiskt klart intressant för min del, just för att det handlar om en hel del planering, och knappast nån färdig cykel inom det närmaste. Men ska man DIY:a så är det bra att dels vara flera som gör det, dels ha en konstruktion som faktiskt funkar att utgå ifrån. Jag gillar som sagt tanken på träram, så why not - kan vi ta med Hipparion in i den diskussionen? Och en kåpa? -- /zixvelo troglodist
Plöjer igenom en länksida och hittade till den här: http://www.gforcebikes.com/content/view/13/35/ GForce Amigo. Priset verkade relativt konkurrentkraftigt, 1000-1100 utan eller med skivbromsar. Någon som känner till något om GForce-hojarna? -- /zixvelo troglodist
Den ons, 05 november 2008 19:40 skrev zixvelo:
Plöjer igenom en länksida och hittade till den här: http://www.gforcebikes.com/content/view/13/35/ GForce Amigo. Priset verkade relativt konkurrentkraftigt, 1000-1100 utan eller med skivbromsar. Någon som känner till något om GForce-hojarna?
Trikearna är samma som Actionbent har men just Amigo verkar inte finnas varken hos Actinbent eller TW-Bents, fast när jag googlade så hittade jag TW-Bent har byggt en Amigo så det är nog där ifrån dom kommer. Hittade bättre bilder hos Recumbentusa.com och visst känner jag igen sittsen från min actionbent trike. Så du får väl läsa recesioner om actionbent så vet du mer, jag skulle kunna tänka mig en actionbent igen när det ska skaffas en två hjuling till samlingen. Men visst dom är nog inte bäst men prisvärda känns dom ändå. -- lasse_mailto:vasteras@hotmail.com
Västerås
Tackar! Bra spårat. Då vet man betydligt mer om dem. -- /zixvelo troglodist
Phillippe Dussart har et større udvalg af cykler fra Taiwan. http://www.pulsar-cycles.com/ Og klik på Performer-logoet. Fragtpris til Danmark var cirka 100 euro.
/Mikael S
Ja, och hos Philippe fanns en del begagnat också. Tack för tipset! -- /zixvelo troglodist
Citat:
Synd att Göteborg är så långt bort, annars hade du kunnat låna Mangon en sväng, Mats, hade varit intressant att höra dina intryck av den på jobbsträckan.
Och det hade varit väldigt intressant att prova den! Den och WAW.
Får kolla in den där zox-triken då. Jag trodde att det var en ointressant trike, men kollade kanske på nåt helt annat. Det har varit rätt många cyklar senaste månaden... -- /zixvelo troglodist
Nu vet jag inte dimensionerna på zoxtriken, jag tänkte mer på principen än den faktiska zoxtriken, man får hoppas att den inte är för bred. Hipparion är för bred för min smak. En trehjuling tar plats på ett annat sätt än en tvåhjuling (tack Lasse för påpekandet), det är därför jag personligen gillar smala trehjulingar.
Jag tror att en annan orsak till bra framkomlighet på vintern, förutom den fiffiga idén om hur många hjul som plogar, så är det tyngden över drivhjulet. Tadpoletrikar har ofta mycket dålig tyngd över drivhjulet där bak, ca 1/3. Bara att luta bak huvudet lite extra kan göra stor skillnad i fäste... på en delta med framhjulsdrift och framhjulet nära sätet kan man få mycket tyngd över drivhjulet, jag tror att Hipparion har kring 55 % där om jag inte missminner mig. Stabiliteten är dock sämre i svängar, särskilt om man måste bromsa i svängen. Alternativet är delta med bakhjulsdrift och hjulen nära sitsen, men jag tycker framhjulsdriften verkar fiffigare och kan förmodligen ge en mer mångsidig cykel.
Det här med att få ihop funktion och fäste och stabilitet och samtidigt få en rätt så allround hoj är inte helt lätt.
/Bruno
__________________________________________________________ Ta semester! - sök efter resor hos Kelkoo. Jämför pris på flygbiljetter och hotellrum här: http://www.kelkoo.se/c-169901-resor-biljetter.html?partnerId=96914052
Hmmm... Den här då? http://www.atomiczombie.com/product-deltawolf.htm -- /zixvelo troglodist
--- Den fre 2008-11-14 skrev Mats Leidö mats.leido@telia.com:
Hmmm... Den här då? http://www.atomiczombie.com/product-deltawolf.htm
Svara EFTER originaltexten... Jag har ju gjort tvärt om den senaste tiden. Måste ha en bug i skallen...
Läcker trike! Trenden har varit att tadpoles har byggts för att vara sportiga och stadiga medan deltas har byggts så höga att håret reser sig på huvudet på en vid blotta tanken. Man borde kunna göra deltatrikar sportiga och snabba också.
Jag har ännu inte provcyklat en delta men en reaktion jag fått är att de lätt blir obekväma på dålig väg. Det kan kanske åtgärdas med fjädring. Hursomhelst är jag nyfiken på deltakonfigurationen eftersom framvagnen blir relativt enkel och bakdelen erbjuder en bra plattform för last samt de kan lättare utformas för att få mycket fäste.
Även om en bakhjulsdriven kan göras stadigare genom att framhjulet kan placeras långt fram, och man då också få bra fäste genom mycket vikt på två drivande bakhjul, så är jag intresserad av en framhjulsdriven eftersom den blir lite mindre "special" ändå i drivningen samt man blir friare i utformningen av bakdelen. Dock blir det knepigare att utforma fjädring för framdelen, och kanske det tar ut det hela, så det blir kanske hugget som stucket...
En delta är relativt enkel att kåpa, men hjulen måste vara kapslade inne i kåpan om de hamnar där, jag har läst om de som inte haft det och det har dammat och flugit skräp om hjulen inne i kåpan då.
Fördelen med en bakhjulsdriven med framhjulet långt fram är att framhjulet kan placeras utanför "huvudkåpan", eller enklare avskärmas, än om man har en framhjulsdriven med hjulet mellan knäna. Framhjulsdriven med hjulet längst fram räknar jag bort eftersom det ger sämre fäste.
Mycket att klura på!
/Bruno
__________________________________________________________ Går det långsamt? Skaffa dig en snabbare bredbandsuppkoppling. Sök och jämför priser hos Kelkoo. http://www.kelkoo.se/c-100015813-bredband.html?partnerId=96914325
Och en med elssist! http://www.lucidscience.com/videos/video/wolfmotor.wmv -- /zixvelo troglodist
--- Den fre 2008-11-14 skrev Mats Leidö mats.leido@telia.com:
Och en med elssist! http://www.lucidscience.com/videos/video/wolfmotor.wmv
Här är ett exempel på smidighet när man har bakhjulsdriven delta - en hjälpmotor kan enkelt fästas på framhjulet och vips har man en trehjulsdriven trike! Det är enklare att få tag på olika navmotorer för framhjul än bakhjul.
/Bruno
___________________________________________________ Sök efter kärleken! Hitta din tvillingsjäl på Yahoo! Dejting: http://ad.doubleclick.net/clk;185753627;24584539;x?http://se.meetic.yahoo.ne...
Japp, alldeles riktigt! Det gör ju elassisten frestande enkel att montera. Och med hjälp av den kommer man ju upp i 25 km/h, även om det egentligen hade gått utan assist med en tvåhjulig liggcykel.
Efter provandet av Bernts trike kan jag lätt se fördelarna med en sån där kombo. Just den avslappnade, goa cyklingen, kombinerat med allt skoj man kan ha - och har - på en trike, och att sen få till lite snabbare start från rödljus, plus ökad medelhastighet; ja, där har vi nog en bra helårslösning för den som kan tänka sig cykel utan kåpa på vintern.
Den ser bra ut på videorna, den här triken. Stabil, snabb.
-- /zixvelo troglodist
Ja, helt klart intressant koncept med lång och låg trike med elassist i framhjulet. Vad hindrar att kåpa den? Då kanske den skulle bli så snabb att man kunde snitta 25 utan elassist, och de två drivande bakhjulen ger massor av fäste då det är halt. Jag undrar om det går att snika till sig en bakaxel på något fiffigt sätt, och om det är lämpligast att sikta in sig på mellanväxel eller inte beroende på hur markfrigång blir och vilka växlar och hjul man använder, etc.
/Bruno
___________________________________________________ Sök efter kärleken! Hitta din tvillingsjäl på Yahoo! Dejting: http://ad.doubleclick.net/clk;185753627;24584539;x?http://se.meetic.yahoo.ne...
Jag tror också det går att ha elassist på ena bakhjulet på en framhjulsdriven delta, förutsatt att bakhjulet sitter i gafflar.
En bakhjulsdriven delta med hjulet längst fram blir lååång om man kåpar den och vill ha en hyfsad avslutning baktill, uppemot 3 meter. Man kan korta av den om man har framhjulet mellan knäna istället. Kortast blir den om man har framhjulsdrift för då behöver man inte ta hänsyn till att drivningen tar plats under sätet och bakhjulen behöver inte sticka ut bakom sätet, då kan man hamna på ca 2 meter och samtidigt blir den ramdel som ska ta cykelns vikt liten och ramen eller den bärande karossen, hur man nu bygger, kan bli förhållandevis lätt. Frågan är vilken konfiguration som ger mest slimmad kaross som samtidigt inte blir "för tung".
En tadpole har fördelen att den är "rättvänd", det är lättare att få till en bra form och en bra bakdel inom dess "footprint" eftersom största bredden är över framhjulen istället för över bakhjulen.
Synd att man inte kan få allt i ett enda paket...
/Bruno
___________________________________________________ Sök efter kärleken! Hitta din tvillingsjäl på Yahoo! Dejting: http://ad.doubleclick.net/clk;185753627;24584539;x?http://se.meetic.yahoo.ne...
Inget hindrar väl att kåpa den, iofs. Bara det faktum att man måste göra en kåpa då. Svetsa, är det svårt det? ;) -- /zixvelo troglodist
-- Den sön 2008-11-16 skrev Mats Leidö mats.leido@telia.com:
Svetsa, är det svårt det? ;)
En kaross i stål bli väl tung... =) eller väl tunn...
Det finns de som byggt ramar i fanér på en stomme av t ex polyuretancellplast.
/Bruno
___________________________________________________ Sök efter kärleken! Hitta din tvillingsjäl på Yahoo! Dejting: http://ad.doubleclick.net/clk;185753627;24584539;x?http://se.meetic.yahoo.ne...
Egentligen kanske detta skulle passa lika bra i "Transportproblem"-tråden, men jag funderar ju också på barnlämning/hämtning m.m. http://www.gizmag.com/svepa-city-bike-combines-form-and-function/9266/pictur... Lite inspirerande, eller hur? Inbyggt ståplatsstöd där bak. Jag började genast fundera på om det kunde funka till en liggis eller en velomobil. Hamnade ganska osökt på sparkcyklar som man kopplar på på nåt sätt. Kanske kopplar ihop också, för ökad stabilitet.
Hmmm... -- /zixvelo troglodist