Här följer ett svar från Vägverket angående mitträckevägar. Om man svarar på detta så kan de troligtvis inte utveckla frågan, utan står fast vid detta.
/Bruno
etta e-postmeddelande rör ett ärende du har registrerat hos Vägverket.
Bruno
Tack för ditt engagemang i vägutformningsfrågor.
Allmänt vill jag framhålla följande,
Utbyggnaden av mötesfria vägar påbörjades år 1998 som ett utvecklingsprojekt med inriktning att hitta planerings, utformnings- och driftprinciper för räckeslösningar med investeringsramar kring 1-4 Mkr/km. Erforderliga åtgärder för att minska barriäreffekter för kringboende och frilutfsliv samt för att minska de negativa effekterna för gående och cyklister har från början varit en mycket aktuell fråga.
På grund av de mycket positiva erfarenheterna övergick utvecklingsprojektet redan efter ett par år i ren produktion. Idag är ca 190 mil fördelat på nästan lika många vägsträckor öppnade för trafik, nästan alla breda tvåfältsvägar med 90 eller 110 km/tim, oftast 13 meter, ombyggda till 2+1-väg med mitträcke.
Cirka 45 mil är motortrafikled oftast med 110 km/tim och med gång- och cykeltrafik på annat vägsystem och med planfria korsningarna. På övriga är gång- och cykeltrafik i de flesta fall tillåtet. Parallellvägar har delvis byggts ut och korsningar förbättrats. Hastighetsgränsen är i de flesta fall 90 km/tim med lokala hastighetsbegränsningar i större korsningar, vid randbebyggelse osv.
Vägrenar På befintliga 13 metersvägar bedöms en typsektion med vägrenar på 0,75 m med 0,25 m stödremsa (grusremsan närmast asfaltkanten) vara en "effektiv" eller "skälig" utformning vid låga gång- och cykelflöden.
Förekomst och behov av att gå och cykla kors och längs vägen ska alltid analyseras och redovisas tillsammans med befintligt gång- och cykelsystem och i vilken utsträckning projektet berör övergripande system/utpekade stråk för gång- och cykeltrafik.
Olyckor Kraven att effektivt inom tillgängliga ekonomiska ramar minska antalet döda i vägtrafiken har ökat successivt. Under 90-talet kom fokus att riktas mot de ca 300 milen "13 m - vägar" med 90- och 110 km/tim. Cirka 80 personer omkom i detta vägnät av totalt knappt 400 dödade/år på hela det statliga vägnätet (exkl. vilt). Drygt 50 skulle förhindras genom mitträcke. Antalet döda i gående- och cykelolyckor var samtidigt cirka 10 st/år i detta vägnät.
Fram till 2006 har det inträffat 8 dödsolyckor med gång- och cykeltrafikanter på de mötesfria 2+1-vägarna. Av dessa har 5 inträffat på motortrafikled och resterande 3 på mötesfria landsvägar.
På motortrafiklederna är gång- och cykeltrafik förbjuden och det finns vid dessa vägar alltid ett parallellvägsystem som i korsningspunkterna med motortrafikleden är planskilda. Trots det har 5 olyckor med oskyddade således skett på dessa vägar. Av dessa var en cyklist som färdades utan belysning i fel färdriktning. 3 st. var fotgängare som trots förbudet gått på motortrafikleden. En fotgängare blev dödad i samband med ett bensinstopp.
Av de tre olyckorna på vanlig väg där gång- och cykeltrafik varit tillåten var en moped som korsat mötesfri landsväg. De övriga två var mörkerolyckor med gående, en som korsade vägen och en som gick längs vägens högra sida.
Det finns således inga belägg för att trafiksäkerheten mätt i antal dödsolyckor/år har försämrats för gång- och cykeltrafiken. Eftersom det inte sker en systematisk räkning av gång- och cykeltrafik är det svårt att bedöma om denna trafik har förändrats sedan vägen försetts med mitträcke och därmed är det svårt att med säkerhet bedöma om olycksrisken har förändrats.
Vägutformning På bredare vägar finns ofta en vägren med bredden 0,75 meter för gående och cyklande. Detta bedöms vara en "effektiv" eller "skälig" utformning vid låga gång- och cykelflöden. Vid Vägverket har följande bedömningsgrund vid utbyggnad av mötesfria vägar ? vid måttliga och stora gång- och cykelflöden, vilket inte bör förekomma vid 90 och 110 km/tim, och vid länkar i övergripande nät rekommenderas att gående och cyklister separeras från den mötesfria vägen. Detta bör alltid ske om det finns lämpliga enskilda eller allmänna vägar i närheten.
? vid stora kostnader kan 1+1-sektion användas för att ge möjlighet till bättre gång och cykellösningar inom befintlig vägbredd.
? vid små flöden med stora kostnader för att separera bör gående och cyklister tillåtas på mötesfria landsvägar
Om det byggs en separat gång- och cykelväg i anslutning till en mötesfri väg kan den förläggas i direkt anslutning till den men i de fall skall ett avskiljande räcke sättas upp.
Förutom vad som nämnts ovan kan ytterligare problem med ditt förslag noteras, ? på tvåfältssidan finns inget utrymme för gång- och cykeltrafik(vilket du själv påpekar) ? vid mörker kan trafikanterna missuppfatta trafiksituationen ? problemen med asfaltsryggar, kostnaden för att eventuellt flytta dessa blir förhållandevis kostsamma, och få så snöfri väg som möjligt.
I många fall kan 1+1 sektionen nyttjas mer flitigt vilket ger, inom en befintlig 13 metersväg, betydligt bredare utrymme för gång- och cykeltrafiken.
Projekteringens avväganden i det enskilda fallet kring bland annat åtgärder för gående och cyklister ges en oberoende prövning med överklagningsmöjligheter i väglagens fastställelseprocess. En ytterligare prövning för hastighetsgränser sker enligt Trafikförordningen i samband med vägens öppnande.
Med vänlig hälsning Magnus Axelsson
Vägverket Region Mälardalen 63220 Eskilstuna Tullgatan 8 www.vv.se 0771-119 119
__________________________________________________________ Går det långsamt? Skaffa dig en snabbare bredbandsuppkoppling. Sök och jämför priser hos Kelkoo. http://www.kelkoo.se/c-100015813-bredband.html?partnerId=96914325