Huvudkontoret på Vägverket kommer med samma blaha som resten av Vägverket i frågan om vajervägar. Det var väl väntat. Jag hävdar att besparingarna och vinsterna man gör gäller bara biltrafik och sker på andra trafikslags bekostnad - den allmänna karaktären på vägen försvinner. En parallell cykelväg löser inte problemet, bara en riktig parallellväg. Den enda lösningen jag ser är att skrota utbyggnaden av vajervägar. Observera att man ger en öppning i slutet av brevet...
Här är svaret:
Hej Bruno!
Tack för dina synpunkter och ditt engagemang i trafik- och cykelfrågor.
Du kritiserar Vägverkets satsning på mitträckesvägar för att vi inte tar tillräcklig hänsyn till cyklister och även barns möjligheter att säkert korsa vägen. Jag har svårt att kommentera enskilda ärenden utan kan bara ge dig en bild av vår generella inriktning.
Vägverket arbetar i samspel med cykelintressenter för att i enlighet med direktiv från vår uppdragsgivare regeringen öka cyklandet. Vi är fullt medvetna om att det är otryggt och trafikfarligt att gå, cykla och korsa vägar vid 90, 100 och 110 km/tim både med och utan mitträcke. Vi hade gärna byggt parallellvägar och planskilda korsningar för cyklister längs mitträckesvägar. Vi måste dock som alla andra arbeta inom tillgängliga ekonomiska ramar och tvingas då göra avvägningar mellan olika intressen.
Satsningen på mitträckesvägar startade 1998. Syftet var att väsentligt öka trafiksäkerheten på ett samhällsekonomiskt effektivt sätt inom tillgängliga ekonomiska ramar.
Nu kan vi cirka 10 år senare med cirka 180 mil mitträckesvägar (varav ca 50 mil motortrafikled med cykel förbjuden) konstatera att: risken att dödas på dessa vägar minskat med 70-80 % och att den ligger på ungefär samma nivå som på motorvägar totalt cirka 180 liv räddats till och med 2007 och att ytterligare 45 liv räddas under 2008 på grund av mitträckesvägarna antalet dödade och svårt skadade i fotgängar- och cykelolyckor minskat med 80-90 %. De flesta dödsolyckorna inträffar på motortrafikleder där det är förbjudet att gå och cykla. Detta beror säkert delvis på att antalet gående och cyklister minskat. Skälen för detta är att vi byggt parallellvägar men också sannolikt för att man valt att avstå att gå och cykla. Hur stor minskningen är finns det inga säkra uppgifter om.
Satsningen har även kritiserats för att inte ta tillräcklig hänsyn till utryckningstrafik, motorcyklister, äldre förares trygghet, kollektivtrafik, dispenstransporter, faunapassager, buller mm. Problemet är hela tiden att dessa hänsynstaganden ökar kostnaderna för utbyggnaden och därigenom inom en given ekonomisk ram minskar längden på det utbyggda vägnätet och därmed de totala säkerhetsvinsterna.
För cyklister och gående har Vägverkets inriktning och åtgärder haft följande förutsättningar och inriktning:
Hastighetsgränsen på vägsträckan är före åtgärd normalt 90 eller 110 km/tim ibland med lokala sänkningar. I hastighetsbeslutet om 90 eller 110 km/tim har då legat en bedömning att antalet gående och cyklister är mycket få. Länsstyrelsen kan sedan göra en lokal bedömning och sänka hastighetsgränsen ytterligare.
Vid projektering/utbyggnad till räckesväg bör den objektiva trafiksäkerheten för gående och cyklister inte försämras och åtgärder, som bedöms ge ett effektivt bidrag till högre säkerhet bör tas med.
Vid litet antal gående och cyklister bedöms den objektiva trafiksäkerheten och tillgängligheten inte försämras jämfört med före-situationen om det längs vägen finns en vägren på 0,75 m och utanför detta 4,25 m för fordonstrafik mot räcket. Biltrafikflödet på vägarna ligger normalt mellan 4000 och 10000 fordon per dygn.
På sträcka var det bekvämare att cykla på 13 m vägen före ombyggnationen. Ur trafiksäkerhetssynpunkt är det mer tveksamt. De flesta olyckorna inträffar dock vid korsningar och anslutningar. Här är bedömningen att säkerheten inte försämras jämfört med före-situationen. Vägen är fortfarande 13 m att korsa, trafiken är densamma, hastigheterna är de samma (i genomsnitt) och en viss möjlighet ges att passera i två steg, där räckesöppningar görs. Säkerheten har snarare förbättrats än försämrats. Tillgängligheten har däremot försämrats.
I de flesta projekten byggs dessutom kompletterande parallellvägar och emellanåt också möjligheter till planfri passage
Vägverkets inriktning har indirekt prövats av regeringen vid ett överklagningsärende, där den klagandes krav på ytterligare åtgärder avvisats.
Det finns säkert enstaka projekt, där våra avvägningar kring cykelfrågor kunde gjorts bättre, men totalt sett så är satsningen på mitträckesvägar en stor framgång för Vägverkets trafiksäkerhetsarbete. Hade vi gjort ytterligare åtgärder för cykeltrafik så skulle vi inte ha nått resultatet 180 räddade liv utan ett sämre trafiksäkerhetsresultat men bättre förhållanden för cyklister.
Kostnaderna för mitträckesvägarna varierar mellan 2 miljoner och 4 miljoner kr per km. Detta kan jämföras med att det kostar mellan 0,5 och 2 miljoner per km att bygga parallellväg. Det är också ofta svårt att få tillgång till marken. Vi har också på olika sätt försökt få större juridiska möjligheter att utnyttja gamla banvallar, ingå i vägföreningar och liknande. Dessa förändringsförslag har inte hittills kunnat genomföras.
Det är givetvis en värderingsfråga vilket av alternativen – mer mitträckesvägar eller mer cykelvägar - som är bäst. Det är också viktigt att du känner till att finansieringen av mitträckesvägarna huvudsakligen skett med ett av regeringen beslutat anslag för riktade fysiska trafiksäkerhetsåtgärder.
Vi har beslutat att under hösten ytterligare en gång analysera och eventuellt ändra vår inriktning för utbyggnad av räckesvägar bland annat på grund av den aviserade cykelsatsningen och den kritik, som du och andra företräder.
Jag hoppas att detta svar ger dig en bild av hur vi hanterat cykelfrågor på mitträckesvägar utifrån vårt regeringsuppdrag.
Vänligen Torsten Bergh Vägverkets huvudkontor
__________________________________________________________ Går det långsamt? Skaffa dig en snabbare bredbandsuppkoppling. Sök och jämför priser hos Kelkoo. http://www.kelkoo.se/c-100015813-bredband.html?partnerId=96914325