En piska som Vägverket har är de mål som regeringen tydligen sätter upp i sin nollvision. Delmålet för 2008 är 270 döda i trafiken. Enligt DN säger Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Vägverket, att "Vi som jobbar med trafiksäkerhet gillar lågkonjunkturer. Då är det färre som är ute på vägarna". Borde ringa en klocka där, tycker jag. Dessutom, ju fler som cyklar, desto färre bilar ute på vägarna. Och ju bättre det går att cykla mellan tätorter för jobbpendliing, desto färre bilar som krockar. Flest olyckor sker på sommaren, därför är det ingen nackdel att cyklandet är säsongsbetonat. Det är klart att det är dyrt att satsa på cykling i början, när inte så många cyklar, men kanske elcyklar kan vara en hjälp att få ut fler cyklister på vägarna? För Vägverket gäller det att använda pengarna effektivt för att ro i land sitt uppdrag nollvisionen, och då kan man förstå att mitträckevägar står högt upp på önskelistan. Man måste prioritera bland de begränsade medel som finns, och då är det lätt att prioritera bort oss cyklister. Men kanske man biter sig själv i rumpan om man inte ser mer långsiktigt på satsningen på trafik och säkerhet? Men jag undrar om man tänker rätt och räknar rätt om nu det är 20 cyklister per dag mellan Sura och Västerås under sommardagar och man tycker att det inte motiverar en cykelväg? Har man då vägt in alternativet, att dessa 20 tar bilen istället på den sträckan? Men kanske ändå mitträckevägen råder bot på detta så att man går plus även om de tar bilen just tack vare mitträckevägen?
Många funderingar blir det, och lite vet man. Men en sak vet jag att en vägren på 75 cm (i bästa fall) inte räcker att cykla på annat än i krypfart, och vi får ge oss ut i filen och knuffas med bilarna istället så gott det går när mitträckevägen utgör det bästa alternativet där vi ska ta oss fram.
Kanske cykelvägen in till Sundsvall från Njurunda som jag upplevde när jag bodde däruppe för ett antal år sedan ger en fingervisning vartåt sommarcykelvägar kan leda. Trots cykelvägen och att den var av hygglig kvalitet så var den ändå så pass sämre än E4:an som den gick parallellt utefter så många cyklade på E4:an istället, till många bilisters förtret. Trots att farterna inte var höga och vägrenen bra utefter den sträckan fick jag ofta höra om "de galna cyklisterna" som valde att cykla ute på E4:an och att "det måste vara farligt". Samma effekt tror jag att de här "cykelvägrenarna" kan få, att cyklisterna tycker de är för smala att cykla på och letar sig ut i filen istället, till irritation för bilisterna, och det är inte säkert att sommarcykelvägar räcker ända fram att lösa det problemet heller. Och samma prat om "farligt" och "galna cyklister" kan jag tänka mig få höra i samband med mitträckevägarna, det har jag redan då det gäller 66:an norr om Ramnäs, där det t o m förekommer "galna rullskideåkare" och de tar hela filen i anspråk där de far fram. Kanske vi skulle förena oss med dem? 8=)
Jag tycker att som cyklist är det lätt att känna sig som ett undanskuffat, hatat och ratat släkte i´samhället, trots allt prat om hur nyttigt det är för hälsan och miljön.
/Bruno
__________________________________________________________ Ta semester! - sök efter resor hos Yahoo! Shopping. Jämför pris på flygbiljetter och hotellrum här: http://shopping.yahoo.se/c-169901-resor-biljetter.html?partnerId=96914052