Ja, det lär vara varvtalet vid noll last. Typiskt kan väl en elmotor sägas ge maxeffekt ungefär vid halva det varvtalet, i alla fall har jag mest sett det på elassistmotorer, men det har nämnts att det här kan variera. Högst verkningsgrad nås vid omkring 75 % av maxvarvtalet, eller något sånt, men det finns motorer med mer eller mindre bred karaktäristik. För kontinuerlig drift är det mest önskvärt att hålla motorn vid max verkningsgrad snarare än vid max effekt.
Om man bromsar ner en elmotor som går på maxvarv så ökar strömförbrukningen alltefter som varvtalet bromsar ner. Verkningsgraden ökar först för att sedan börja falla när varvet närmar sig max effekt ur motorn. Därunder fortsätter strömfröbrukningen att öka och verkningsgraden att sjunka. Jag skulle tippa att om man håller sig kring angivna max effektivitet på strömförbrukningen så eldar man inte för mycket för kråkorna i onödan, och motorn befinner sig då i ett fönster där verkningsgraden är som bäst.
Tvärtom, Mats, så går en elmotor mycket bra på höga spänningar och låg ström - förlusterna i form av motstånd blir lägre i förhållande till effekten. Men till slut blir batterierna groteska och spänningarna farliga. Nackdelen med höga spänningar och låga ampere är också att man måste jobba mer med utväxlingen eftersom motorn varvar mer.
/Bruno
___________________________________________________ Sök efter kärleken! Hitta din tvillingsjäl på Yahoo! Dejting: http://ad.doubleclick.net/clk;185753627;24584539;x?http://se.meetic.yahoo.ne...