Jag tänkte ställa frågan om för och nackdelar med att ha två hjul bak respektive fram på en trehjuling. De flesta trehjulingar är av tadpoletyp men jag undrar egentligen varför.
Tippighet. Det vanligaste argumentet för tadpole är att den inte är lika tippig i svängar som deltan. Men hur tippig är egentligen en delta? tyngdpunkten ligger ju väldigt lågt och väldigt nära hjulparet medan tyngden ligger ganska mitt emellan fram och bakhjul. På Hases reklamfilmer går det ju undan rätt bra i svängarna. Någon som har erfarenhet av båda?
Drivning. Delta kan lätt drivas på två hjul och med elassist fram blir det tre hjul. Tyngden nära drivhjulen. Tadpole driver oftast bak med eventuell elmotor på samma hjul. Tyngden längre ifrån.
Styrgeometri. Att bara svänga ett hjul är bra mycket simplare än två med ackerman och gubbarna. Lägre vikt och enklare konstruktion.
Bredd. Med ett hjulpar som inte svänger kan man minska bredden och enklare få in åbäket genom dörrn om man vill. Om man dessutom kunde göra hjul med stört som på gamla vagnar så vinner man lite till.
Tandem. Många pratar om utbytbara bakdelar osv. men koppla ihop två, tre eller tio deltor så är problemet löst.
Parkering. En delta ställs enkelt på bakkant och tar liten plats.
Packning. Ju mer du lastar på en delta desto stadigare blir den eftersom vikten kommer närmare hjulparet. Ju mer du lastar på en tadpole desto vingligare blir den. Jag har läst argumentet att en Tadpole rymmer mer.
Estetik. Tadpole är klart snyggare! så är det bara.
Detta är mina teoretiska antaganden. Ifrågasätt gärna och lägg till fler punkter.
Hittils leder delta med 6-2.
Drivning. Delta drivs inte så lätt på två hjul, med en vanlig "öppen" diff driver det hjul som rullar lättast. Ett hjul på lös sand eller snö/is och man kommer ingenstan, det behövs alltså någon form av diffbroms/spärr för att båda hjulen ska driva effektivt men ändå låta dom rulla olika långt när man svänger. Lätt hänt att diffen stjäl kraft.
Bredd. Kollade på Hase KettWiesel Tour den är bara en cm samlaren än den breda Actionbent tadpole jag haft och en ICE Adventure 3 fs är bara 81cm bred, 5cm samlare än Hase.
Parkering. Många tadpole är fällbara så dom blir lite enklare att parkera tex. hemma.
Packning. Touring packning på en delta brukar medföra lowrider på framgafflen, något som jag inte gillar då det blir tungstyrt.
Titta efter cyklar som använder frihjul som "differential", så får man en drivning på två hjul som driver bäst med det hjul som har bäst fäste.
Vissa deltatrikar kan man ställa på bakänden, då tar den inte så stor plats.
/Bruno
Jag är helt med dig i fördelarna med delta. Kanske för att jag har en själv... min är ju framhjulsdriven och tiltande, så jag vill räkna bort fördelen med den otroliga svängradien (fast vevlager och kedja med mellanhjul vriden i 90° begränsar max sväng rätt rejält) men också räkna bort nackdelen med att den tippar lätt (det gör inte en tiltande delta).
Jag ville ha en relativt kompakt, delbar hoj med låg profil för de göteborgska vindarna, så för mig var detta den bästa kompromissen. Byggaren finns på fastfwd.nl. Men det finns många andra delta-typer också. En som jag tycker är jätteintressant just nu heter mosquito velomobile och projekteras av två franska bröder. Tiltande, men hjulen lutar inte. Rak kedjeföring precis som på Python och MBB-cyklar, men en "lean-steer" med styrningen och tiltningen bak. Kåpan är tänkt att byggas i plywood tror jag.
Alla deltas ser inte likadana ut! :)
Just det, en annan fördel med framhjulsdriven delta är ju att man slipper tvåhjulsstyrning, och samtidigt slipper jobba sig med tvåhjulsdrift. Precis som med framhjulsdrivna bilar så får man en koncentration av tekniken till framdelen av fordonet. Cykeln blir mer framtung, vilket ju blir en fördel eftersom man vill ha mer vikt på framhjulet. Elassist kan man med fördel ha bak på en framhjulsdriven delta. Två hjul med navmotor, så har man AWD, eller för all del bara det ena.
En nackdel med tadpole vintertid är att man måste "ploga" med framhjulen, där mesta tyngden är, enbart med hjälp av bakhjulet, som har relativt lite fäste. Läget förvärras av att framhjulen styr.
En variant av tadpole har Greenspeed varit med på tillsammans med studenter på någon skoltävling, har jag för mig. I alla fall var det en framhjulsdriven tadpole med bakhjulsstyrning.
Instabiliteten vid sådana konstruktioner rådde man bot på genom att INTE ha en självstabiliserande styrning, utan en helt neutral styrgeometri utan någon som helst självstabilisering/caster. Som bekant skulle den bara förvärra styrinputen då man svänger genom att vikten från fordonet gör att det vill svänga ännu mer när man svänger. Istället var det fjädrar som centrerade hjulet. Fjädrarna gjorde att cykeln strävade efter att räta upp sig i svängarna.
Jag har själv inte provat detta, men det vore intressant.
/Bruno