Hej på oss
Flitens lampa har lyst hos många under dagen har jag upptäckt. kanske borde jag filat på orden jag skriver nedan bättre men se det mer som ett inlägg, brasklapp än några slutord.
Om vi börjar med marknadsföring så visst kan vi säkert göra bättre men samtidigt kan vi blicka tillbaka till artiklar i Cykelfrämjandet & Cykelsällskapets tidningar samt notis i Kadens om vår existens men med negligerbart intresse som följd (åtminstone under den tid jag haft hand om nytillkomna). Vad kan man göra mer hålla tidningsartiklar under näsan ? Kan även ta lokaltidningen i Umeå som vid två skilda tillfällen haft helsidor med mig ena gånger framsida del 2 andra gången insida, tidningen täcker enl egen uppgift 90% av hushållen ändå möts jag av Umeåbor som inte har en aning om att jag finns trots att de har tidningen. En del kollegor innanför staketet är fortfarande förvånade att jag är han med cyklarna trots att jag jobbat 19 år på samma plats.
Folk tar inte åt sig alla gånger märkte det en gång efter en artikel jag skrev till Trampkraft några år tillbaka, sedan ringer oberoende av varandra några medlemmar och frågade om precis vad jag skrivit. När jag nämnde Trampkraft så visst hade de läst men det hade inte fastnat.
Går vi nu över till Vätternrundan så behöver de i ledningen inte vara intresserad av cykling över huvud taget, de kanske bara är "tjänstemän". Rundan är mer ett kommersiellt jippo än ett motionsevenemang i mina ögon. Räkna själv 15.000 cyklister som alla betalar drygt 1000 och räkna sedan efter vilka utgifter man har för att nyttja offentliga vägar och ideella krafter. Så mycket pengar kräer en stab som nog är bättre på att förvalta pengar är sport.
Tror vi kan marknadsföra oss blåa i ansiktet utan att komma så mycket längre. kanske svär jag i kyrkan men jag tror det är bättre att vi växer av folk som är genuint intresserade. Titta på Holland de har ett par tusen medlemmar i ett land med dubbal svenska befolkningen varför är det inte fler i ett land som gjort för liggcykling ?.
Nu är alla strån i stacken för att frälsa världen välkomna, kom gärna med ideer hur saker kan marknadsföras bättre. Klubben har medel att finansiera om någon ide av intresse dyker upp.
Titta på mtb det kom som en raket men senaste åren har det tappat marknad enomrt, märks om inte annat på alla cykeltidningar som lagt ner. Cykelmotionsloppen har i flertalet fall haft vikande intresse trost att cykeln är "inne".
pessimist ?, realist ? bara tråkig ? hpvmats
ps: Som svar på Sverkers fråga medlem i Cykelfrämjabndet, Cykelsällskapet, Dansk Cyklist forbund, Sykklisternas landsforening (NO), Cycle Touring Club (UK) samt Adventure Cycling Association (usa) Ej cykelorienterade STF & Friluftsfrämjandet
pps. Försökt intresse de bägge senare orgaisantionern och den ena var lite intresserad bara att jag inte bode i sth. Tipsade om kontakt men det är många år sedan och jag tror det lades på hyllan, kanske dags att väcka till liv igen. Även varit i kontakt med ute magasinet några gånger utan att intresse noterats (mer för långfärdscykling)
On 2004-10-07, at 19.42, Mats Nilsson wrote:
Om vi börjar med marknadsföring så visst kan vi säkert göra bättre men samtidigt kan vi blicka tillbaka till artiklar i Cykelfrämjandet & Cykelsällskapets tidningar samt notis i Kadens om vår existens men med negligerbart intresse som följd (åtminstone under den tid jag haft hand om nytillkomna). Vad kan man göra mer hålla tidningsartiklar under näsan ?
klipp 8<-----
Tror vi kan marknadsföra oss blåa i ansiktet utan att komma så mycket längre. kanske svär jag i kyrkan men jag tror det är bättre att vi växer av folk som är genuint intresserade. Titta på Holland de har ett par tusen medlemmar i ett land med dubbal svenska befolkningen varför är det inte fler i ett land som gjort för liggcykling ?
Personligen tror jag därför att vi ska satsa på att försöka få in liggcykelartiklar i cykelorganisationernas tidningar. Och inte har det väl förekommit särskilt många artiklar i Cykelfrämjandets och Cykelsällskapets tidningar?
Ett annat sätt är att delta i dessa organisationers arrangemang. Själv hade jag tänkt mig att delta i Cykelfrämjandets malmöavdelnings träffar i år, men därav blev intet. De cyklar en sväng varje tisdagskväll under sommarhalvåret. Föresatser enbart är tydligen icke nog.
Sverker
Sverker Fridqvist sverker.fridqvist@comhem.se på den 7 oktober 2004 vid 22:03 +0100 skrev:
Om vi börjar med marknadsföring så visst kan vi säkert göra bättre men samtidigt kan vi blicka tillbaka till artiklar i Cykelfrämjandet & Cykelsällskapets tidningar samt notis i Kadens om vår existens men med negligerbart intresse som följd (åtminstone under den tid jag haft hand om nytillkomna). Vad kan man göra mer hålla tidningsartiklar under näsan ?
Hej Olaf och jag spånade lite och vi kom fram till att vi kan instifta något sorts pris typ HPV Sveriges gyllene pedal (Ok den har vi kört i backracet men som exempel) som ska gå till någon som har gjort att HPV (inte viruset!) uppmärksammats i Sverige (här kan vi hitta på diverse underfundiga formuleringar!). HPV Sverige tillsätter en jury med två medlemmar från oss själva, någon från en stor cykelorganisation och någon kändis. Priset delas ut årligen under stor påmpa och ståt på någon rätt så offentlig plats och består dels av en liten summa pengar, ett diplom och en staty av någon HPVsak med en fin motivering som uppläses högtidligt. Vi inbjuder press och medlemmar till stor fest och firar av allt rejält. Vi får hitta någon datum som sträcker sig långt tillbaka i tiden som tex när Mochet lanserade sin Velocar eller Fauret vann sitt första cykellopp på liggcykel eller något liknande. Meningen med detta var att få lite uppmärksamhet för föreningen i pressen som brukar gilla sådana här saker. Vad tror ni om detta?
Drömmande i det blå.....
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_:-.,_,.-:*
Jan-Inge Ljungberg webmaster@liggister.org Kassör HPV Sverige www.liggister.org 040-453774 0702092563 Prästagårdsvägen 17, Arrie 235 94 Vellinge
Hej på oss
Precis som Per-Erik skrivit så har Cykelfrämjandet haft lite om liggcyklar någorlunda nyligen. Cykelsällskapet hade artiklar längre tillbaka men var då tacksamma för artiklar. Själv varit dålig på att skriva till/ för dem senare år.
Efter ha varit med i bägge organisationerna i 20 år (jubileum i år :-) har jag dragit några slutsatser, folk får gärna rätta mig på !!!. - Cykelfrämjandets (CF) tidning tummen ner, att man inte över åren har lyckats bättre trots betydligt mer pengar än konkurrenten. - Cykelsällskapets (SCS) tidning tidigare tummen upp, numera tummen horisontellt haft bra artiklar trots begränsade resurser.
CF är ofta (antagligen regionala skillnader lokalorg emellan) har äldre medlemmar och mer rena vardagcyklister. SCS har yngre medlemmar (än CF) vardagscyklister som cyklar mer & längre.
CF cykelleder får man skämmas över många gånger, hur kan man kalla en del cykelled, bara instämma i en del av SCS kritik. SCS cykelleder bra men ack så långt det kan bli mellan två punkter ibland. Väl beska mot CF leder ibland, CF lyckas emellanåt.
Historiskt är SCS en utbrytargrupp ur CF. Medan Vägverk och cykelbranch stött CF har SCs fått stöd från Riksidrottsförbundet. I ett par brev till bägges ledningar har jag efterlyst en ihopslagning alt en tydlig delning av ansvarsområden men tyvärr så är det delvis samma folk nu som vid skilsmässan 23-30år tillbaka. SCS menar att konkurrens främjar, möjligt att det stämmer men smeta ut de små resurser svensk cykling får på två är slöseri, bägge har kanslin som kostar om inte annat.
Trots allt jag skriver ovan om CF & SCS så har de uppskattningsvis organiserat 10000 cyklister IHOP (många är medlem i bägge). Sverige har ca 9 miljoner invånare vad jag vet. Hur många som läser Kadens eller Vätternrundans cykeltidning har jag dåligt grepp på. Bo D vet du ?. Problemet är att vi via CF/ SCS når vi bara inbitna cyklister som ofta (men inte alltid) är konventionella vad som krävs är bra intressanta artiklar i andra tidningar ex Utemagasinet, STF & Friluftsfrämjandets tidningar. Fler aktuella org/ tidningar med upplaga ? Möjlighet till testcykling i samband med cykeljippon runt om i landet. En bild i en tidning är en sak men provcykling ger betydligt mer. Kan man dessutom få en lokal kändis uttala sig så är det än bättre.
Tänk om vi kunde få ett inslag i Lilla Sportspegeln alt Sportspegeln där på rörliga bilder framgår hur cyklarna rör sig. Ex Henry och Tor-Leifs byggen för att visa variationen och fartmöjligheterna. Fart är trots det som verkar intresserade de flesta även om jag själv mest svängt mot komfort. Kanske med bilder från USA och farttävlingarna där.
Låt oss blicka framåt, hur når vi många tänkbara intresserade som är intresserade av att röra sig (och det till en låg kostnad).
fn sömnig hpvmats
On 2004-10-10, at 20.49, Mats Nilsson wrote:
Efter ha varit med i bägge organisationerna i 20 år (jubileum i år :-) har jag dragit några slutsatser, folk får gärna rätta mig på !!!.
- Cykelfrämjandets (CF) tidning tummen ner, att man inte över åren har
lyckats bättre trots betydligt mer pengar än konkurrenten.
- Cykelsällskapets (SCS) tidning tidigare tummen upp, numera tummen
horisontellt haft bra artiklar trots begränsade resurser.
Instämmer i princip.
CF är ofta (antagligen regionala skillnader lokalorg emellan) har äldre medlemmar och mer rena vardagcyklister. SCS har yngre medlemmar (än CF) vardagscyklister som cyklar mer & längre.
CF cykelleder får man skämmas över många gånger, hur kan man kalla en del cykelled, bara instämma i en del av SCS kritik. SCS cykelleder bra men ack så långt det kan bli mellan två punkter ibland. Väl beska mot CF leder ibland, CF lyckas emellanåt.
Detta är något som ofta återkommer i SCS tidning. De har (ibland) konkret kritik, så utan att ha cyklat någon led vågar jag tro att SCS kritik av (en del av) CF:s leder är befogad.
Historiskt är SCS en utbrytargrupp ur CF. Medan Vägverk och cykelbranch stött CF har SCs fått stöd från Riksidrottsförbundet. I ett par brev till bägges ledningar har jag efterlyst en ihopslagning alt en tydlig delning av ansvarsområden men tyvärr så är det delvis samma folk nu som vid skilsmässan 23-30år tillbaka. SCS menar att konkurrens främjar, möjligt att det stämmer men smeta ut de små resurser svensk cykling får på två är slöseri, bägge har kanslin som kostar om inte annat.
Det verkar särskilt hos SCS finnas en öm tå där. Utbrytningen skedde på den tiden Cykelfrämjandet fortfarande hette "Cykel- och mopedfrämjandet", och det kan ju tänkas att CF på den tiden inte var så cykelorienterade som purister skulle önska och att det därför var befogat med en ny organisation. Numera verkar det vekligen vara resursslöseri, men det kvarstår ju att SCS är mera noggranna när det gäller att reka leder.
Trots allt jag skriver ovan om CF & SCS så har de uppskattningsvis organiserat 10000 cyklister IHOP (många är medlem i bägge). Sverige har ca 9 miljoner invånare vad jag vet. Hur många som läser Kadens eller Vätternrundans cykeltidning har jag dåligt grepp på. Bo D vet du ?. Problemet är att vi via CF/ SCS når vi bara inbitna cyklister som ofta (men inte alltid) är konventionella vad som krävs är bra intressanta artiklar i andra tidningar ex Utemagasinet, STF & Friluftsfrämjandets tidningar. Fler aktuella org/ tidningar med upplaga ?
Givetvis är dessa tidningar också utmärkta kanaler. Turist (STF) tar nog in artiklar som beskriver turåkning inom Sverige, Utemagasinet verkar vara mera vinklat åt äventyrshållet. Turist och Utemagasinet har hög klass, så det krävs kanske lite extra vad gäller text och bild för att få in något där. Friluftsfrämjandet är ju en idéell organisation, så de kanske är något mindre nogräknade (precis som CF och SCS).
Möjlighet till testcykling i samband med cykeljippon runt om i landet. En bild i en tidning är en sak men provcykling ger betydligt mer. Kan man dessutom få en lokal kändis uttala sig så är det än bättre.
Just det, jag efterlyser en sammanställning av sådana jippon. Låt oss inför nästa år göra en sida på vår sajt där jippona är listade i datumordning. Den som vill kan därmed ta sig till dessa jippon för att sprida ljuset. Vid min hemstad Kristianstad har man t.ex i juli varje år ett motionslopp som samlar många vardagscyklister. Ingen tävling, ingen hets. Det borde finnas flera sådana i vårt land.
Tänk om vi kunde få ett inslag i Lilla Sportspegeln alt Sportspegeln där på rörliga bilder framgår hur cyklarna rör sig. Ex Henry och Tor-Leifs byggen för att visa variationen och fartmöjligheterna. Fart är trots det som verkar intresserade de flesta även om jag själv mest svängt mot komfort. Kanske med bilder från USA och farttävlingarna där.
Jo, tänk om... Fast de har nog ett hårt tryck från alla små sporter som vill synas i TV. Men det hindrar ju inte att man försöker. Problemet med just Lilla sportspegeln är väl då att det finns mycket få liggister i den åldern, särskilt sådana som idkar liggcykling som sport...
Sverker
Hej! Cykelfrämjandet har cirka 8.000 medlemmar. Hur många SCS har vet jag inte. CF:s tidning Cykling trycks i cirka 9.000 ex. Tidningen finns ofta på folkbibliotek och läses alltså av flera än vad medlemsantalet indikerar. Instämmer i kritiken av CF:s tidning. Det hänger samman med medlemsstrukturen i CF och att den klick som styr tidningen är ointresserad av cykelteknik etc. Jag har skrivit om liggcyklar en gång, Krister Spolander en annan gång och dessförinnan tror jag att det varit inne någon artikel om liggcyklar i Cykling, men intresset är svagt för att inte säga obefintligt. Jag har också noterat när jag deltagit i olika aktiviteter med CF att deras intresse för mina liggcyklar är ytterst marginellt. De är inte ens intresserade av att sätta sig på cykeln för att få en uppfattning om vad hur det känns. Beträffande de andra tidningarnas upplaga så är den okänd för mig. Ofta håller man upplagesiffror hemliga. Om folk visste hur få tidningar som säljs så skulle det vara svårare att sälja annonser. Upplagor överdrivs ofta med andra ord. Vätternrundans tidnig är säkert den största cykeltidningen i Sverige. Den trycks antagligen i cirka 20.000 ex men det kan man säkert få besked från redaktionen om. De lär gärna skryta med sin upplaga. Deras intresse av att skriva om liggcyklar torde dock vara svagt. Jag har lyckats placera artiklar liggcyklar i vanliga tidningar ett par gånger. För några år sidan fick jag in en artikel på temat Liggcykeln framtidens cykel i Aftonbladet med bild på mig själv cyklandes en M5 Blue Glide. Dagspressens intresse för cykelteknik är dock svagt och mest nostalgiskt. I går rinde en journalist från Expressen till mig och frågade om trender inom cykling. Hon hade fått för sig att det var inne med mormorscyklar (damcyklar med djupt insteg) och ville testa med mig. Vid mitt korta samtal med denna kvinnliga journalist framkom att hon visste inte ett smack om cyklar som teknisk konstruktion, hon visste inte vad ett fackverk är och hon hade ingen aning om vad jag menade när jag nämnde damcyklars stora transmissionsförluster. För den större delen av allmänheten i Sverige är cykeln inget modernt transportmedel utan snarare ett stämningsskapande instrument för nostalgiker och/eller ett säkert tecken på fattigdom alternativt överdriven hurtighet.
Bo Dellensten
-----Ursprungligt meddelande----- Från: hpvs-admin@lists.lysator.liu.se [mailto:hpvs-admin@lists.lysator.liu.se] För Sverker Fridqvist Skickat: den 10 oktober 2004 22:28 Till: HPV Sverige E-postlista Ämne: [hpvs] Re: [hpvs] Vätternrundan, marknadsföring mm
On 2004-10-10, at 20.49, Mats Nilsson wrote:
Efter ha varit med i bägge organisationerna i 20 år (jubileum i år :-) har jag dragit några slutsatser, folk får gärna rätta mig på !!!.
- Cykelfrämjandets (CF) tidning tummen ner, att man inte över åren har
lyckats bättre trots betydligt mer pengar än konkurrenten.
- Cykelsällskapets (SCS) tidning tidigare tummen upp, numera tummen
horisontellt haft bra artiklar trots begränsade resurser.
Instämmer i princip.
CF är ofta (antagligen regionala skillnader lokalorg emellan) har äldre medlemmar och mer rena vardagcyklister. SCS har yngre medlemmar (än CF) vardagscyklister som cyklar mer & längre.
CF cykelleder får man skämmas över många gånger, hur kan man kalla en del cykelled, bara instämma i en del av SCS kritik. SCS cykelleder bra men ack så långt det kan bli mellan två punkter ibland. Väl beska mot CF leder ibland, CF lyckas emellanåt.
Detta är något som ofta återkommer i SCS tidning. De har (ibland) konkret kritik, så utan att ha cyklat någon led vågar jag tro att SCS kritik av (en del av) CF:s leder är befogad.
Historiskt är SCS en utbrytargrupp ur CF. Medan Vägverk och cykelbranch stött CF har SCs fått stöd från Riksidrottsförbundet. I ett par brev till bägges ledningar har jag efterlyst en ihopslagning alt en tydlig delning av ansvarsområden men tyvärr så är det delvis samma folk nu som vid skilsmässan 23-30år tillbaka. SCS menar att konkurrens främjar, möjligt att det stämmer men smeta ut de små resurser svensk cykling får på två är slöseri, bägge har kanslin som kostar om inte annat.
Det verkar särskilt hos SCS finnas en öm tå där. Utbrytningen skedde på den tiden Cykelfrämjandet fortfarande hette "Cykel- och mopedfrämjandet", och det kan ju tänkas att CF på den tiden inte var så cykelorienterade som purister skulle önska och att det därför var befogat med en ny organisation. Numera verkar det vekligen vara resursslöseri, men det kvarstår ju att SCS är mera noggranna när det gäller att reka leder.
Trots allt jag skriver ovan om CF & SCS så har de uppskattningsvis organiserat 10000 cyklister IHOP (många är medlem i bägge). Sverige har ca 9 miljoner invånare vad jag vet. Hur många som läser Kadens eller Vätternrundans cykeltidning har jag dåligt grepp på. Bo D vet du ?. Problemet är att vi via CF/ SCS når vi bara inbitna cyklister som ofta (men inte alltid) är konventionella vad som krävs är bra intressanta artiklar i andra tidningar ex Utemagasinet, STF & Friluftsfrämjandets tidningar. Fler aktuella org/ tidningar med upplaga ?
Givetvis är dessa tidningar också utmärkta kanaler. Turist (STF) tar nog in artiklar som beskriver turåkning inom Sverige, Utemagasinet verkar vara mera vinklat åt äventyrshållet. Turist och Utemagasinet har hög klass, så det krävs kanske lite extra vad gäller text och bild för att få in något där. Friluftsfrämjandet är ju en idéell organisation, så de kanske är något mindre nogräknade (precis som CF och SCS).
Möjlighet till testcykling i samband med cykeljippon runt om i landet. En bild i en tidning är en sak men provcykling ger betydligt mer. Kan man dessutom få en lokal kändis uttala sig så är det än bättre.
Just det, jag efterlyser en sammanställning av sådana jippon. Låt oss inför nästa år göra en sida på vår sajt där jippona är listade i datumordning. Den som vill kan därmed ta sig till dessa jippon för att sprida ljuset. Vid min hemstad Kristianstad har man t.ex i juli varje år ett motionslopp som samlar många vardagscyklister. Ingen tävling, ingen hets. Det borde finnas flera sådana i vårt land.
Tänk om vi kunde få ett inslag i Lilla Sportspegeln alt Sportspegeln där på rörliga bilder framgår hur cyklarna rör sig. Ex Henry och Tor-Leifs byggen för att visa variationen och fartmöjligheterna. Fart är trots det som verkar intresserade de flesta även om jag själv mest svängt mot komfort. Kanske med bilder från USA och farttävlingarna där.
Jo, tänk om... Fast de har nog ett hårt tryck från alla små sporter som vill synas i TV. Men det hindrar ju inte att man försöker. Problemet med just Lilla sportspegeln är väl då att det finns mycket få liggister i den åldern, särskilt sådana som idkar liggcykling som sport...
Sverker
_______________________________________________ HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
2004-10-10 kl. 22.27 skrev Sverker Fridqvist:
(...) Jo, tänk om... Fast de har nog ett hårt tryck från alla små sporter som vill synas i TV. Men det hindrar ju inte att man försöker. Problemet med just Lilla sportspegeln är väl då att det finns mycket få liggister i den åldern, särskilt sådana som idkar liggcykling som sport...
Sverker
Påminner om mina döttrar som redan innehar fyra inofficiella rekord i 200 meter Sprint. De har vid förfrågan uttryckt att de gärna är med i TV. (:-{)
Med vänlig hälsning, Peter Markusson
Tel. 031- 12 71 64 Mob. 0705-12 71 60
Hemsida: http://www.bildelning.nu/
Adress: Långedragsvägen 61 C 426 71 Göteborg
Det som irriterar mig mest är att cykling mest ses som kuriosa och för utflykt, sällan som praktiskt transportmedel. Det gör att cykelbanor får stå tillbaka och ta mer besvärliga vägar än bilvägarna, vilket stundtals "tvingar" cyklisterna ut på vägarna från de ibland hopplösa cykelvägarna, till allas förtret. Nog för att krokiga, backiga cykelvägar kan vara charmiga när man är på det humöret, men ibland vill man vara hyfsat effektiv också.
/Bruno
On 2004-10-11, at 15.28, B D wrote:
Det som irriterar mig mest är att cykling mest ses som kuriosa och för utflykt, sällan som praktiskt transportmedel. Det gör att cykelbanor får stå tillbaka och ta mer besvärliga vägar än bilvägarna, vilket stundtals "tvingar" cyklisterna ut på vägarna från de ibland hopplösa cykelvägarna, till allas förtret. Nog för att krokiga, backiga cykelvägar kan vara charmiga när man är på det humöret, men ibland vill man vara hyfsat effektiv också.
Jag håller med. Kommunala cykelleder är alltför ofta dragna genom bostadskvarter, på parkvägar osv. På dessa vägar kan man inte hålla någon högre hastighet, av hänsyn till egen och andras säkerhet, och för att man ideligen måste stanna.
Jag efterlyser "velostrador", cykelleder på vilka fotgängare och små barn inte får förekomma. Velostradorna skulle dragas för att cyklister snabbt skulle kunna ta sig från en stadsdel till en annan, och mellan städer och byar. Velostradorna skulle inte dras igenom ställen där folk rör sig till fots, utan runt om (eller under, eller över). Velostradorna skulle ha planskilda korsningar med större billeder, och företräde vid korsningar med smärre. Syftet med velostradormna skulle vara att cyklisten skulle få "flyt" i cyklingen även inom städerna, som man kan få när man cyklar på landsvägar.
Velostrador skulle snöröjas och halkbekämpas först och mest intensivt. Snö och halka kan hanteras rätt bra av bilar, men är till stort förfång för cyklar.
Jag tror att velostrador skulle öka cyklingen markant.
Sverker
Hej Mats och alla andra,
Jag håller med en hel del med dig. Men det finns förstås liggcyklister med annorlunde interesseområden; t.ex. att köra fort.
Tror vi kan marknadsföra oss blåa i ansiktet utan att komma så mycket längre. kanske svär jag i kyrkan men jag tror det är bättre att vi växer av folk som är genuint intresserade. Titta på Holland de har ett par tusen medlemmar i ett land med dubbal svenska befolkningen varför är det inte fler i ett land som gjort för liggcykling ?.
Vad är precisa målet med marknadsföra? Jag försöker berätta en hel del om liggcyklar till interesserade; som jag nästan alltid träffer när jag är ute och cyklar. Men jag tvivlar om det hjälper. Männsikor som är interesserade behöver nog inte marknadsföras aktivt; det gör de själv.
Själv tycker jag om att cykla en hel del. Men jag tycker det är roligt att göra det tillsammans med andra cykelinteresserade människor. Och när jag vill köra fort, är det också roligare att göra det i en grupp. Jag är nog pragmatisk; helst vill jag cykla med andra liggcyklister; men om det inte går då vill jag hellre köra med vanliga cyklister än ensamt. När jag började i Holland med liggcykling var jag också med i en grupp men vanliga cyklister, som aldrig "accepterade" mig. När liggcykling blev populärare cyklade jag mycket med andra liggcyklister i stället.
Ett par tusen låter kanske inte mycket, men Holland är 20 (?) ggr mindre och det betyder det finns altid en lokal grupp av liggcyklister som vill cykla eller organisera nåt lokalt. Här i Göteborg har jag aldrig kunna hitta en enda liggcyklist som vill cykla regelbundet.
Om det skulle finnas en gäng av aktiva liggcyklister som jag kan cykla och tävla med, då här du rätt och behövs vi inte accepteras och behöver jag, för min del, inte köra Vätternrundan.
Mvh, Berend.
On 2004-10-10, at 22.20, Berend van Wachem wrote:
Vad är precisa målet med marknadsföra? Jag försöker berätta en hel del om liggcyklar till interesserade; som jag nästan alltid träffer när jag är ute och cyklar. Men jag tvivlar om det hjälper. Männsikor som är interesserade behöver nog inte marknadsföras aktivt; det gör de själv.
Så enkelt är det inte, tror jag. Det man inte känner till kan man inte ta ställning till eller intressera sig för. En intressant fråga i sammanhanget är hur stor andel av potentiellt intresserade som känner till liggcykling (känner till i enklaste mening). Om andelen är stor, så har vi inget för att försöka sprida kunskap - den är redan spridd. Frågan vi då måste ställa oss är varför inte fler cyklar liggcykel. Svaret kan vara så enkelt som att det är för dyrt.
Jag tror emellertid inte att liggcyklingen är känd i någon större utsträckning. Jag tror emellertid att de som vi kan övertyga är människor som cyklar mycket, men som inte ögnar sig åt tävlingar. De flesta tävlingsåkare är nog alltför fokuserade på sin tävlingsgren för att kunna tänka sig att bekosta en liggcykel, som inte kan användas vare sig för träning eller tävling på ett jämförbart sätt. Människor som cyklar mycket, t.ex. regelbundna cykelpendlare och turåkare, kan nog se fördelarna med liggcyklar. De kan nog också tänkas vara mindre låsta vid en speciell utformning av cykeln, och vara mera öppna för en annorlunda utformning. Jag tror att dessa människor är överrepresenterade i allmänna cykelorganisationer som CF och SCS, och kanske även STF. Vi skulle alltså kunna nå många sådana potentiella liggcyklister genom dessa föreningars medlemsblad.
En annan fråga är vilken bild man får av en liggcyklist när man ser vederbörande komma sparkandes. Det gäller här för oss att visa att liggcykling är ett praktiskt alternativ, och inte något man gör främst för att man är lite knäpp. Jag tror att många av oss har ganska praktiska motiv, sådana som skulle få genklang hos folk. En liten gallup igen:
Vilka är dina bevekelsegrunder för liggcykling?
Mina är att jag behöver lasta av händerna för att inte få ont när jag kör långtur.
Sverker
Sverker Fridqvist sverker.fridqvist@comhem.se på den 11 oktober 2004 vid 08:13 +0100 skrev:
Vilka är dina bevekelsegrunder för liggcykling?
Jag cyklar till jobbet för att spara miljön och hålla mig i någotsånär trim. Jag anser att det går snabbast och trevligast med liggcykel. Jag har haft problem med en nerv i kläm i handen efter en cykelsemester så jag vill helst inte hänga på styret mer. Om jag slipper ont i rumpan så blir jag glad så därför gillar jag liggcyklar med starkt lutande säte typ 25 graders lutning så jag slipper kontakt mellan rumpa och säte. Med liggcykel har jag ökat min aktionsradie betydligt. Med vanlig cykel vågar jag inte tänka på längre sträckor än ett par mil medans Vätternrundans 30 mil inte känns avskräckande längre med liggcykel.
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_:-.,_,.-:*
Jan-Inge Ljungberg webmaster@liggister.org Kassör HPV Sverige www.liggister.org 040-453774 0702092563 Prästagårdsvägen 17, Arrie 235 94 Vellinge
Vilka är dina bevekelsegrunder för liggcykling?
Efter en otäck vurpa på en vanlig cykel började jag allvarligt titta efter alternativ. Att ligga lågt med fötterna före verkar vettigt från säkerhetssynpunkt. En stor bonus är avlastning av armar/händer och baken samt att man "lyfter blicken". Inspirerar till att tänka i andra banor, t ex hur man använder transportmedel och hur de ser ut, m m.
/Bruno
Sverker Fridqvist wrote:
En annan fråga är vilken bild man får av en liggcyklist när man ser vederbörande komma sparkandes. Det gäller här för oss att visa att liggcykling är ett praktiskt alternativ, och inte något man gör främst för att man är lite knäpp. Jag tror att många av oss har ganska praktiska motiv, sådana som skulle få genklang hos folk. En liten gallup igen:
Vilka är dina bevekelsegrunder för liggcykling?
Ingea i PR-syfte användbara: knäpphet :-). Slutade cykla (vanlig upprätt) för ett halvdussin eller så år sedan därför att jag var trött på alla **censur** till cyklister som totalt struntade i allt vad trafikregler och medtrafikanter hette (det gör de i och för sig fortfarande) och på de nybyggda cykelbanorna i grannskapet som försvårade framkomst på cykel (och inte har de blivit bättre heller); efter att ha blivit utskälld både för att jag cyklat på vägen (i st f cykelbana) och för att jag cyklat på cykelbana; och efter att ha blivit prejad av allt från personbil till grusbil med släp. Trehjulig liggcykel var tillräkligt skoj och annorlund för att få tillbaka mig på en cykel. Inte har jag nåt körkort heller. Så det skadar inte att den är i alla fall en aning praktisk.
Sverker
-- Torbjörn
Hej alla!
Har följt diskussionen om Vätternrundan och huruvida folk känner till liggcyklar. Tror att de flesta har släkt och vänner som vet att man cyklar liggcykel. Hur många av dom har visat intresse att prova eller än mindre köpa en liggcykel? Min flickvän är nog den enda som visat intresse att prova även om det mest är för att göra mig glad. Min pappa har cyklat mycket, bla Vättern och Jylland runt (heter den så Jan-Inge?) och han tycker det verkar kul med liggcyklar men han har inget intresse av att köpa en.
Sen till vad man skulle kunna göra för att synas mer och öka medvetandegraden så har jag ett förslag: en HPV parad som lämpligen hålls i Stockholm någon gång på sommaren varje år. Meningen är att försöka få ihop så många HPV som möjligt, gärna så många som 100 stycken. Paraden skulle gå i lugn takt genom centrala Stockholm med stopp på tex plattan och avslutas i tex Kungsträdgården med utställning och olika jippon. Temat skulle vara något i stil med "Den humana velociped paraden" och tidsmässigt skulle man kunna tänka sig att lägga den i närheten av Pridefestivalen. Tanken är att göra ett så stort intryck som möjligt, därav det höga antalet HPVer. Man skulle kunna samarbeta med miljöorganisationer som jobbar för en bilfri innerstad eftersom paraden effektivt skulle hindra biltrafiken.
När det sedan gäller tävlingsbiten: borde vi inte hålla officiella SM tävlingar varje år? Nu fungerar Liggcykelträffen i Göteborg som ett sorts SM (eller är det Hallandsloppet?) men borde vi inte ha ett arrangemang som är just SM? Borde vara lättare att locka media såsom TV-sporten, Lilla Sportspegeln och Rapport. Eftersom vi inte är välkomna i UCI sammanhang är det upp till oss att hålla egna tävlingar som kan locka intresserade.
Till sist Vätternrundan: jag tycker att vi borde försöka vara med. Det är ju trots allt Sveriges största cykeljippo. Om nu arrangörerna har missat att vi är helt vanliga cyklister på lite ovanliga cyklar så är det ju ett tillfälle att göra lite väsen. Är det någon som vet vilka regler som Vätternrundan går efter? Är det UCI reglemente eller har de ett eget regelverk? Om det är UCI, är Rundan verkligen en tävling eller "bara" ett motionslopp? Borde vara möjligt att hävda diskriminering om man kan ifrågasätta regelverket. Aftonbladet brukar hugga på såna grejer: "De får inte cykla - för att de INTE är handikappade". Fast det bästa vore om det löste sig utan bråk så att vi kan göra PR på det sätt vi är bäst på, genom att visa upp oss.
Cykla lugnt - och lågt!
Christian Fasth Liggist (liggcyklist) 0709-380600 christian@skivlagret.se
Hej Berend och alla,
Tänk om det skulle "uppstå" en liten grupp med liknande intresse i en stad. Då skulle kanske företeelsen plötsligt betraktas som en sport och generera intresse även bland lite yngre människor?
Bara en optimistisk tanke från en som också gillar gruppcykling som motionsform. Janne
Hej Mats och alla andra,
Jag håller med en hel del med dig. Men det finns förstås liggcyklister med annorlunde interesseområden; t.ex. att köra fort.
Tror vi kan marknadsföra oss blåa i ansiktet utan att komma så mycket längre. kanske svär jag i kyrkan men jag tror det är bättre att vi växer av folk som är genuint intresserade. Titta på Holland de har ett par tusen medlemmar i ett land med dubbal svenska befolkningen varför är det inte fler i ett land som gjort för liggcykling ?.
Vad är precisa målet med marknadsföra? Jag försöker berätta en hel del om liggcyklar till interesserade; som jag nästan alltid träffer när jag
är ute och cyklar. Men jag tvivlar om det hjälper. Männsikor som är interesserade behöver nog inte marknadsföras aktivt; det gör de själv.
Själv tycker jag om att cykla en hel del. Men jag tycker det är roligt att göra det tillsammans med andra cykelinteresserade människor. Och
när
jag vill köra fort, är det också roligare att göra det i en grupp. Jag är nog pragmatisk; helst vill jag cykla med andra liggcyklister; men om
det inte går då vill jag hellre köra med vanliga cyklister än ensamt. När jag började i Holland med liggcykling var jag också med i en grupp men vanliga cyklister, som aldrig "accepterade" mig. När liggcykling blev populärare cyklade jag mycket med andra liggcyklister i stället.
Ett par tusen låter kanske inte mycket, men Holland är 20 (?) ggr
mindre
och det betyder det finns altid en lokal grupp av liggcyklister som
vill
cykla eller organisera nåt lokalt. Här i Göteborg har jag aldrig kunna hitta en enda liggcyklist som vill cykla regelbundet.
Om det skulle finnas en gäng av aktiva liggcyklister som jag kan cykla och tävla med, då här du rätt och behövs vi inte accepteras och behöver
jag, för min del, inte köra Vätternrundan.
Mvh, Berend.
_______________________________________________ HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs