Kanske inte alla velomobilsugna som vet om att det finns en Allewederkopia som byggsats för 2500 euro.
Nej denna möjligheten visste jag inte om.
Det måste vara snabbaste och billigaste sättet att få köra sin egen velomobil. Hur bra är den då undrar man? Det är ju en gammal beprövad konstruktion men inte lika effektiv som Questen.
Hur stora är skillnaderna?? Vad är skillnaderna? Någon som provat bägge??
För min del blir det ju tyvärr inte tal om att tävla med den. Jag bor för avsides utan det är pendling till jobbet 2 mil enkel resa som gäller och då är det väl kanske att skjuta över målet att köpa en Quest???? Fast fart är ändå viktigt.................
Hur kommer andrahandsvärdet att bli på en välbyggd KV4:a tror ni?
Janne I.
-----Ursprungligt meddelande----- Från: hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se [mailto:hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se] För Olaf Johansson Skickat: den 13 september 2007 21:42 Till: hpvs@lists.lysator.liu.se Ämne: [hpvs] bygg din velomobil
Kanske inte alla velomobilsugna som vet om att det finns en Allewederkopia som byggsats för 2500 euro.
http://www.dutchbikes.nl/pagina/frame_v_kits.html
_______________________________________________ HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Velomobil eller inte beror kanske på hur platt det är där du bor. Ju backigare desto mindre extra fart, och tillräckligt backigt så går det långsammare. Sen är det frågan om väder och då kan backar spela mindre roll - en velomobil är suverän när det är rått och kallt, blåsigt eller regnigt. För min del förlänger den säsongen avsevärt. Ruggig småregnande blåsig höstdag är en ren njutning i en velomobil, även om det är en "head-out" design! För egen del är två mil perfekt för pendling med velomobil så länge det inte är svårframkomligt p g a snö - utöver detta så är man inte väderberoende. Men en ny Quest är ju en stor kostnad förstås och man kanske blir ängslig över att slita på den? KV4:an ligger i en hygglig prisklass tycker jag för något man tänkt slita på. Men aerodynamiken är nog bra mycket bättre på en Quest. Någonstans har jag jämförande siffror, men min son hackar på mig just nu så jag får försöka leta fram dem senare. Annars kan du ju prova att googla...
/Bruno
__________________________________________________________ Går det långsamt? Skaffa dig en snabbare bredbandsuppkoppling. Sök och jämför hos Yahoo! Shopping. http://shopping.yahoo.se/c-100015813-bredband.html?partnerId=96914325
Bruno skrev:
Velomobil eller inte beror kanske på hur platt det är där du bor. Ju backigare desto mindre extra fart, och tillräckligt backigt så går det långsammare.
Som Frederik Van Der Walle har visat är en hjälpmotor i velomobilen ("upphill assist") ett bra sätt att minimera uppförsbackarnas nackdelar på velomobilen, och om hjälpmotorn har generatorfunktion, vid inbromsningar och nerförsbackar kan man utnyttja en del av den kinetiska energin och samtidigt minimera slitaget på bromsarna. http://www.waw-bionx.blogspot.com/
I dagens läge finns få system och dom är dyra, men det kommer nu snabbt billigare system med bättre batteriteknik. Detta fick jag indikationer på då jag besökte den årliga cykelbranchmässan för nån vecka sedan.
De flesta seriösa systemen har gått över från nickel-metall-hydrid, eller blysyra till litiumjon (samma som sitter i bärbara batterier och mobiltelefoner), vilket ger betydligt högre energitäthet i förhållande till vikten. Batterierna är oftast 10Ah, och spänningen 24-36V vilket ger tillräcklig sträcka för iprincip alla pendlarcyklister, på en vanlig cykel med max hjälp i uppförsbackarna och vid Stockholmsliknande teräng, och en medelhastighet kring 20km/h räcker batteriet åtminstone 4 mil. I en velomobil där man kan hålla högre hastighet räcker batteriet betydligt längre.
Seriösa system från Kinatillverkare kostar redan idag kring 5000kr (skall jämföras med BionX som kostar 2-4ggr mer, speciellt om man väljer litiumjon-batterier) och detta pris bör falla ytterligare då volymen ökar och batteritekniken blir ännu billigare.
En stor nackdel är dock att få hjälpmotorsystem går att utnyttja i en velomobil (eller en tadpole trike för den delen). Detta efterssom de sitter i framnavet, och inte går enkelsidesupphängas. Man kan dock hoppas på att några satsar på rena BionX-konkerrenter med motorn i baknavet, och/eller att BionX anpassar sitt pris till konkurrenterna (och samtidigt byter till modernare kedjekasettsystem)
En fördel med hjälpmotorer i velomobiler som kanske få tänker på är att man automatiskt får tillgång till ett lättladdat batteri med bra kapacitet och en spänning lämpad för start kostnadseffektiv belysning. Utan större kostnader får man en belysning i velomobilen som är likvärd med den man har i motoriserade bilar eller t.o.m. mer om man så vill, varvid velomobilen fungerar att cykla med snabbt även på den mörkaste oupplysta väg (viktigt vid höst- och vårpendling).
Själv har jag kopplat till belysning som drivs av BionX-batteriet (24V 8Ah) på min gula Steintrike ("Gulan"). 2x20 watt högeffektshalogenbelysning (IRC) med inbyggda reflektorer (motsvarar 2x35W standardhalogen) och 2x1,8 watt LED (motsvarar 2x5 watt halogen). Strömbrytaren till de starka lamporna är lättåtkommlig på styret och kopplas bara på då det är riktigt mörkt (detta för att spara på batteriet och för inte blända mötande resenärer). Därmed har jag fått en perfekt belysning, med hel- och halvljus som fungerar även på den mörkaste lilla skogsstigen i hög fart, eller stadscykling, och som vid normalt bruk knappt påverkar hjälpmotorns batterikapacit och detta till en kostnad under 500 kronor!
/Lars Viebke www.viebke.nu
Lars, har du detaljer kring ditt belysningssystem på nätet någonstans? Jag tycker det låter väldigt intressant. Jag skulle behöva vrålstarkt lyse på min Mango.
Är man händig kan man plocka ihop eget system. Eventuellt går det att jaga fram sidohängda navmotorer om man är envis. ebikes.ca säljer dessutom en batterikontrollenhet som heter CycleAnalyst som gör alla system lagliga genom att den kan begränsa ström (och därmed effekt) och maxhastighet för assisten. Den skulle göra min Cyclone som monteras framme vid tramporna laglig. Okej, man får inte generativ bromsverkan som på BionX, men allt annat får man, samt megaork uppför backarna eftersom man kan använda motorn genom växlarna.
/Bruno
__________________________________________________________ Låna pengar utan säkerhet. Jämför vilkor online hos Yahoo! http://shopping.yahoo.se/c-100390123-lan-utan-sakerhet.html?partnerId=969150...
Lars, har du detaljer kring ditt belysningssystem på nätet någonstans? Jag tycker det låter väldigt intressant. Jag skulle behöva vrålstarkt lyse på min Mango.
Tyvärr har jag inte lagt upp det på nätet men det är rätt enkelt och kräver ingen elektronikkunskap.
Jag har utgått från standarden för 12V reflektorlampor, GU5,3.
Lamphållarna är köpta på ClasOhlsson, kostar 19kr/st, nr 22-4285 LED-lamporna är köpta på ClasOhlsson, kostar 79kr/st, nr 36-1504 IRC-halogenlamporna med inbyggda reflektorer är köpta på ELFA, kostar 106kr/st, nr: 33-547-01 (24 graders spridningsvinkel) Här är dock IRC-lampan betydligt billigare: http://www.fractronics.com/osram_irc.shtml (59kr/st)
Angående IRC-lampan kan man även utgå från andra halogonereflektorlampor som passar i samma sockel, även den mindre GU4-standarden om man inte har plats. Dock ger denna IRC-lampa starkt vitt ljus och mycket bättre ljusbild än andra reflektorlampor. Se testet i Lampskolan (gör-det-själv-dyklampor för grottdykning): http://baggbodykarna.org/showthread.php?t=70
Lampor med mellanbred spridningsvinkel (24 grader) är allroundlampan för montage på cyklar och passar bra om man inte kopplar belysningen så att den följer med då man styr (eller på hjälmen). Lampor med smal spridningsvinkel (10 grader) passar bäst då man kan styra belysningen (framförallt om man har den på hjälmen). Därmed kan man klara sig med lägre effekt, kring 10W. Lampor med bred strålningsvinkel (38 grader) passar bäst som komplement vid skogscykling, och bör vara starkare (IRC 30W / standardhalogen 50W) för att ge tillräckligt ljus.
Dessa halogenlampor med inbyggd reflektor används förrutom till hemmabelysning (spotlights) för gör-det-själv-belysning offroadmotorcyklister (kompletterar motorcykelns belysning), dykare (se länken ovan) och som sagt cyklister som vill ha massiv belysning till en billig penning.
Har man ett 12V-system utnyttjar man med fördel bara en IRC-lampa, det räcker gott och väl frö alla situationer, tillsammans med en eller två LED-lampor. Lamporna kan kopplas in hur som helt, man behöver inte hålla koll på polerna.
Har man ett 24V-system (som BionX) köper man antingen en spänningsregulator (tex på Elfa) som reglerar ner spänningen till 12V, denna är relativt dyr men har bra verkningsgrad, eller kör med dubbla lampor i serie (krävs att de är identiska) varvid varje lampa får 12V.
Har man inget hjälpmotorbatteri, kan man köpa ett litet 12V motorcykelbatteri (bly-syra), 2-6A beroende på hur mycket ljustid man vill ha och hur mycket vikt man kan acceptera. Batteriet kostar någon hundring på Biltema och liknande butiker och laddas med vanlig bilbatteriladdare (med omställbarhet för motorcykelbatterier).
LED-lamporna genererar knappt någon värme och kan hängas upp utan att tänka på kylningen. Halogenlamporna genererar däremot rejält med värme (nästan 20W) och kräver värmetålig upphängning eller att man alltid cyklar då belysningen är igång, varvid fartvinden kyler belysningen. En del pillar in belysningen i en PET-flaska, eller tejpar bara fast den med EL-tejp, denna lösning tål inte värme men duger som sagt så länge man hela tiden cyklar och kör med max 20W (helst mindre). Se tex dessa gör-det-själv-lösningar på HappyMTB: http://happymtb.org/forum/read.php/1/483235 http://happymtb.org/forum/read.php/1/494966
Jag har gjort små aluminiumburkar (rörstump+bottenplatta) för halogenbelysningen och knådat till hållare i knådepoxi (från Biltema), som jag har slipat och målat till LED-belysningen. Båda är tighta och därmed vattenskyddade men för säkerhetsskull har jag gjort skyddslock för halogenburkarna.
I fören på en velomobil bör man kunna fästa belysningen i en hålförsedd aluminiumplåt eller liknande för att klara och sprida värmen om kåpan i övrigt är i plast (glasfiberarmerad polyester eller epoxi eller motsvarande).
/Lars Viebke www.viebke.nu
Men aerodynamiken är nog bra mycket bättre på en Quest. Någonstans har jag jämförande siffror, men min son hackar på mig just nu så jag får försöka leta fram dem senare. Har du siffrorna någonstans så är jag intresserad. Jag är ingen stark Gogglare......
Med vänlig hälsning Janne I.
-----Ursprungligt meddelande----- Från: hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se [mailto:hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se] För B D Skickat: den 20 september 2007 10:23 Till: Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft Ämne: [hpvs] bygg din velomobil
Velomobil eller inte beror kanske på hur platt det är där du bor. Ju backigare desto mindre extra fart, och tillräckligt backigt så går det långsammare. Sen är det frågan om väder och då kan backar spela mindre roll - en velomobil är suverän när det är rått och kallt, blåsigt eller regnigt. För min del förlänger den säsongen avsevärt. Ruggig småregnande blåsig höstdag är en ren njutning i en velomobil, även om det är en "head-out" design! För egen del är två mil perfekt för pendling med velomobil så länge det inte är svårframkomligt p g a snö - utöver detta så är man inte väderberoende. Men en ny Quest är ju en stor kostnad förstås och man kanske blir ängslig över att slita på den? KV4:an ligger i en hygglig prisklass tycker jag för något man tänkt slita på. Men aerodynamiken är nog bra mycket bättre på en Quest. Någonstans har jag jämförande siffror, men min son hackar på mig just nu så jag får försöka leta fram dem senare. Annars kan du ju prova att googla...
/Bruno
__________________________________________________________ Går det långsamt? Skaffa dig en snabbare bredbandsuppkoppling. Sök och jämför hos Yahoo! Shopping. http://shopping.yahoo.se/c-100015813-bredband.html?partnerId=96914325
_______________________________________________ HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Här har jag hittat några gamla siffror:
" ...
The Ligfiets& (NHPV club magazine) report on velomobiles rated the WAW high for speed.
Average speeds in kilometers per hour on 8 laps of 250 meters in the Alkmaar velodrome (ridden by Allert Jacobs, maintaining a heartrate of 140/minute in an attempt to produce a constant 210 Watt power output) were as follows for the nine tested velomobiles:
Quest 43.7 WAW 43.2 Mango 41.2 Flevo-AW 40.0 Go-one 37.8 Alligt-AW 37.8 Cab-Bike 37.6 Cab-Bike speedster 36.2 Versatile 34.0
(There has been some discussion of other factors that could have affected the speeds, but I think we can assume that the Quest and WAW are fast velomobiles.)
...
Ligfiets&'s writers (Rembrandt Bakker, Bert Hoge, and Frank van der Laan) also measured the weights of the velomobiles in the test:
Quest 33.8 kg WAW 37.5 Mango 32.7 Flevo-AW 37.6 Go-one 29 Alligt-AW 36 Cab-Bike 39.4 Cab-Bike speedster 36.6 Versatile 40.3
(These weights are generally higher than the manufacturers' listed weights and reflect the actual measured weight of the complete velomobiles.)
..."
Personligen med min ringa erfarenhet i ämnet tycker jag det känns som om velomobiler är i början av sin utveckling. Det finns mycket kvar att göra. Det gäller inte minst vikt, material och mångsidighet.
En velomobil är tung och är därmed inte rapp. Att sätta ett elmotorsystem för knuff i uppförsbackar och vid acceleration kan vara skoj. Då duger nog en Alleweder långt. Dock var det en i Florida som hade en Alleweder med hjälpmotor. Han låg på en hel del plus motor för att göra kring 32 km/h på plan väg - något som jag gör lätt i Mangon utan motor, så man kan undra lite över siffrorna ovan, som antyder att Mangon och Allewedern ligger nära varandra i prestanda. Mangon är nog också bra mycket kvickare p g a den lägre vikten. Jag mejlade ett tag med en i England som köpte en Alleweder men som var över och testade en del velomobiler och han tyckte att Mangon gled iväg nästan lika lätt som Questen. Men idag finns ju lättare varianter av Alleweder, kanske något som andra känner bättre till än jag. Har för mig att jag läst vikten 31 kg på någon variant, vilket ju är rätt okej.
/Bruno
__________________________________________________________ Ta semester! - sök efter resor hos Yahoo! Shopping. Jämför pris på flygbiljetter och hotellrum här: http://shopping.yahoo.se/c-169901-resor-biljetter.html?partnerId=96914052
Hej Janne Jag har haft en gammal 1995 års Flevobike Alleweder och provkört Quest jämsides ( http://www.parnes.com/hpvsblog/archives/000965.html ). I en direkt jämförelse mellan dessa är Questen rätt så mycket snabbare. Questens kaross är mycket ömtåligare och gör mig mycket tveksam till att skaffa en. Jag funderar nu på att skaffa mig en Alleweder igen då jag ångrar att jag sålde den gamla. Questen är mycket större utanpå något att tänka på då jag sålde min Alleweder för att jag flyttade till ett ställe utan parkeringsmöjlighet för Allewedern. Allewedern är lättare att ställa in för olika långa förare och jag hade i min flera hållare till stolen så det var ännu lättare att flytta stolen, bara ta loss och sätta in den i en annan hållare, jag tog ofta ut stolen också och hade den som fikastol när andra satt på marken t.ex. Fart är viktigt men om du inte jämför direkt med en Quest så är Allewedern väldigt snabb i förhållande till vanliga cyklar och även okåpade liggcyklar som tidigare nämnt dock beroende på hur backigt du har det. Jag hade Allewedern stående utanför huset jag bodde i och det var den lättaste cykeln att bara hoppa in i och köra till närbutiken om man fattades en liter mjölk eller något. Även för större inköp var den perfekt bara att ösa in matkassar, väskor, sovsäckar, verktyg och allt annat onödigt man bara tänkas kan, fyrkantiga saker inte det bästa dock, alla utrymmen är rundade. Allewedern är underbart lättkörd med styrpinne som går att vinkla åt alla håll under gång och styr gör man enkelt med en hand. Andrahandsvärdet blir bra tror jag för alla som provar den blir direkt förälskade (jag är nog spekulant direkt!). Har du pengarna och tiden att sätta ihop den och utrymmet så kör bara säger jag. (Kan du bygga en till mig också?)
Vänliga hälsningar
´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸ ><((((º>
Jan-Inge Ljungberg
Falsterbovägen 35 C 239 33 Skanör
040-453774 0702092563
webmaster@liggister.org Kassör HPV Sverige www.liggister.org
Skype: hpvfriend http://www.last.fm/user/hpvfriend
Jag vill flika in här i vad Jan-Inge skriver om storleken. Jag har varit tveksam till både Quest och WAW bland annat p g a storleken. Men när Mangon såldes här i Sverige så tvekade jag inte en sekund, eftersom den har en vettig längd som är under 2,5 m. En Quest skulle vara mycket svårare att få plats med i garaget, bland annat.
Alleweder är vettig. Jag antar robust och till rätt pris och verkar ha vettiga utrymmen. Man törs använda den. Jag håller med Jan-Inge att en velomobil är kanon att bara slänga sig i när man ska någonstans, och man behöver inte beakta väderleken. Dock måste jag säga att Mangon, trots att karossen är känslig, verkar hålla förvånandsvärt bra, trots att en gubbe t o m skulle testa fjädringen och tryckte till så att karossen bucklade in så det knakade. Den höll dock, kanske det inte syns något bland annat för att karossen var så mjuk just där men kan också ha att göra med smidig lack? Men visst är man orolig för den sköra karossen på en glasfibervelomobil! En relativt billig alleweder kan man slit-och-slänga med gott mod på ett annat sätt, helt klart. Dessutom ser den inte ut att göra anspråk på att vara en fartmaskin direkt, allewederägare må ursäkta, men det kan vara en fördel för självkänslan hos de som är tveksamma när det gäller farten! Det finns så många andra fördelar än att de är snabba.
Om jag bott kvar i Sundsvall hade jag ändå köpt Mangon och förmodligen haft mer bråttom att utrusta den med hjälpmotor p g a backarna där, så backar behöver inte vara en nackdel. Lars Viebke har ju skrivit bra om hjälpmotorer och velomobiler, så det är bara att klura på!
Kul med fler velomobilägare i klubben! Hejja!!
/Bruno
__________________________________________________________ Ta semester! - sök efter resor hos Yahoo! Shopping. Jämför pris på flygbiljetter och hotellrum här: http://shopping.yahoo.se/c-169901-resor-biljetter.html?partnerId=96914052
Måste testa och se om jag kan infoga en eller två youtubevideos på min Alleweder här
<object width="425" height="350"> <param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/avjOxdL2JPk"> </param> <embed src="http://www.youtube.com/v/avjOxdL2JPk" type="application/x-shockwave-flash" width="425" height="350"> </embed> </object>
<object width="425" height="353"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/yNDQtS1jnGc"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/yNDQtS1jnGc" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="353"></embed></object> -- Jan-Inge Kassör HPV Sverige www.liggister.org
Den tor, 20 september 2007 15:16 skrev hpvfriend:
Måste testa och se om jag kan infoga en eller två youtubevideos på min Alleweder här
Nej det gick inte! Här kommer två länkar istället:
http://youtube.com/watch?v=avjOxdL2JPk
http://youtube.com/watch?v=yNDQtS1jnGc -- Jan-Inge Kassör HPV Sverige www.liggister.org
Kom just på att jag har några gamla Flevobike Allewederritningar liggandes på liggisterservern http://www.liggister.org/Alleweder/Alleweder.pdf OBS dessa är väl från 1995 den KV4 som är på Dutchbikes är annorlunda och förbättrad och lättare att bygga, men du kanske kan få en uppfattning om vad som krävs... -- Jan-Inge Kassör HPV Sverige www.liggister.org
Min Alleweder i Liggcykelguiden http://www.liggister.org/alleweder.htm -- Jan-Inge Kassör HPV Sverige www.liggister.org
Tack Jan-Inge och alla andra för alla tips....... En underbar källa till kunskaper den här listan.............
För att sammanfatta det hela så kan man säga att KV4:an kommer att motsvara min Hurricane. Billig och robust för dagligt bruk. En Quest skulle då motsvara min Fujin SL med bakkåpa/låda. Lätt snabb och ömtålig.
Fujin har sitt berättigande när man vill köra ihop med cykelklubben eller Vätternrundan t.ex. men att tävla Velomobil ligger nog tyvärr utom min budget.
Min Hurri fungerar bra att pendla de 2 milen med (enkel resa) men på hemvägen behöver jag ofta handla och då räcker inte mopedlådan därbak till riktigt. Vädret har dessutom gjort att bilen rullat mer än man skulle vilja. En KV4:a kanske är lösningen? Jag har goda möjligheter att parkera alla sorters velomobiler både på jobbet och hemma. Plats att bygga på är heller inget problem efter nyår kommer jag att ha 400 kvadratmeter att husera på eftersom jag lägger ner min grisproduktion. Borde räcka. Synd att vi bor så långt ifrån varandra annars kunde vi bygga ihop.
Det är bara att finansiera och köra igång då. `
Är det någon som har erfarenhet av att sälja reklamplats på en velomobil? Vad kan den vara värd i Kalmartrakten tro?
Med vänlig hälsning Janne.
-----Ursprungligt meddelande----- Från: hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se [mailto:hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se] För Jan-Inge Ljungberg Skickat: den 20 september 2007 14:45 Till: Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft Ämne: Re: SV: [hpvs] bygg din velomobil
Hej Janne Jag har haft en gammal 1995 års Flevobike Alleweder och provkört Quest jämsides ( http://www.parnes.com/hpvsblog/archives/000965.html ). I en direkt jämförelse mellan dessa är Questen rätt så mycket snabbare. Questens kaross är mycket ömtåligare och gör mig mycket tveksam till att skaffa en. Jag funderar nu på att skaffa mig en Alleweder igen då jag ångrar att jag sålde den gamla. Questen är mycket större utanpå något att tänka på då jag sålde min Alleweder för att jag flyttade till ett ställe utan parkeringsmöjlighet för Allewedern. Allewedern är lättare att ställa in för olika långa förare och jag hade i min flera hållare till stolen så det var ännu lättare att flytta stolen, bara ta loss och sätta in den i en annan hållare, jag tog ofta ut stolen också och hade den som fikastol när andra satt på marken t.ex. Fart är viktigt men om du inte jämför direkt med en Quest så är Allewedern väldigt snabb i förhållande till vanliga cyklar och även okåpade liggcyklar som tidigare nämnt dock beroende på hur backigt du har det. Jag hade Allewedern stående utanför huset jag bodde i och det var den lättaste cykeln att bara hoppa in i och köra till närbutiken om man fattades en liter mjölk eller något. Även för större inköp var den perfekt bara att ösa in matkassar, väskor, sovsäckar, verktyg och allt annat onödigt man bara tänkas kan, fyrkantiga saker inte det bästa dock, alla utrymmen är rundade. Allewedern är underbart lättkörd med styrpinne som går att vinkla åt alla håll under gång och styr gör man enkelt med en hand. Andrahandsvärdet blir bra tror jag för alla som provar den blir direkt förälskade (jag är nog spekulant direkt!). Har du pengarna och tiden att sätta ihop den och utrymmet så kör bara säger jag. (Kan du bygga en till mig också?)
Vänliga hälsningar
´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸ ><((((º>
Jan-Inge Ljungberg
Falsterbovägen 35 C 239 33 Skanör
040-453774 0702092563
webmaster@liggister.org Kassör HPV Sverige www.liggister.org
Skype: hpvfriend http://www.last.fm/user/hpvfriend
_______________________________________________ HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs