Okej, jag behöver försöka förstå det här en gång för alla.
Vad jag har förstått så är grundregeln att cyklist på cykelväg alltid ska stanna för bilist. I övrigt är det både cyklistens och bilistens ansvar att inget händer, har jag förstått. Det finns ingen anledning att köra på en cyklist som håller på att ta sig över en väg, och ingen anledning för en cyklist att kasta sig ut framför cyklar. Så har jag förstått andemeningen i lagen, att den är ömsesidig. Ö h t ska man ju hjälpas åt i trafiken, något som vi alla ständigt måste påminna oss och svårast kanske att nå ut till cyklister eftersom att cykla inte kräver utbildning.
Gäller grundregeln att cyklist alltid ska stanna även när bilist i sväng skär in över cykelväg? Det kan ske i korsningar och i rondeller.
/Bruno
__________________________________________________________ Låna pengar utan säkerhet. Jämför vilkor online hos Yahoo! http://shopping.yahoo.se/c-100390123-lan-utan-sakerhet.html?partnerId=969150...
Bil ska lämna företräde för cykel när när bilen svänger in på en väg/gata och då korsar en cykelbana. Rondeller skapar oreda då bilar som lämnar rondellen ska lämna företräde för cykel men inte bil som kör in i rondell, hur många billister vet det? inte många. Annars så är det alltid cykel som ska lämna företräde. Det finns en liten folder på vägverket om cykelreglerna http://publikationswebbutik.vv.se/shopping/ShowItem____1201.aspx -- lasse_mailto:vasteras@hotmail.com
Västerås
--- Den tis 2008-06-17 skrev Lasse lasse_vasteras@hotmail.com:
Bil ska lämna företräde för cykel när när bilen svänger in på en väg/gata och då korsar en cykelbana. Rondeller skapar oreda då bilar som lämnar rondellen ska lämna företräde för cykel men inte bil som kör in i rondell, hur många billister vet det? inte många. Annars så är det alltid cykel som ska lämna företräde. Det finns en liten folder på vägverket om cykelreglerna http://publikationswebbutik.vv.se/shopping/ShowItem____1201.aspx
Jag ser att broschyren har en allvarlig brist. De hamrar in att cyklist alltid har väjningsplikt när man ska ut från cykelbana på väg, men det är ju inte sant. Det tror också de flesta bilinbitna jag tar upp det här med. Ingen har hittills trott att bil någonsin ska väja för cykel på cykelväg.
Det undantag som nämns i broschyren är när markerad cykelöverfart ska korsas av svängande bilist.
Däremot står inte vad som gäller när svängande bilist ska korsa omarkerad cykelöverfart. Är det medvetet att man undvikit att beskriva just den situationen? Finns ju massor av sådana överfarter. Vill man undvika att ge cykeln "onödigt" mycket rätt?
Det man hittar är att det i trafikförordningen står att svängande bilist ska väja för alla trafikanter. Törs man inte nämna det i broschyren? Isåfall, varför då? Eller står det någonstans i broschyren och jag har missat det? Bläddrar igen igen. Näe, står inte ens hur man ska bete sig mot gående i den situationen.
Sen finns det fall då man dragit in cykelvägen en bit så att den svängande bilisten i det närmaste möts av en korsande cykelväg istället. Vad gäller då? Det är ju varken att bilen svänger in eller korsar cykelvägen, utan något fånigt, förment trafiksäkert påfund som jag upplever bara ökar förvirringen. Eller finns det någon bra förklaring till denna konstruktion? Och igen, hur ska man tolka lagen i detta fall, som korsande eller insvängande?
Förvirringen är total...
/Bruno
___________________________________________________ Sök efter kärleken! Hitta din tvillingsjäl på Yahoo! Dejting: http://ad.doubleclick.net/clk;185753627;24584539;x?http://se.meetic.yahoo.ne...
Det som är otydligt i Vägverkets broschyr om cykelöverfarter är att det bara finns exempel på när cyklist ska korsa väg där det inte finns cykelöverfart. Det finns inte med vad som gäller när trafikanter korsar en väg i en korsning där det inte finns övergångsställe/cykelöverfart. Då måste väl samma gälla som reglerna vid rondell och där det finns cykelöverfart, att svängande bilist ska väja. Det står i broschyren att reglerna är motsägelsefulla, men det tycker jag inte. De är det bara om man förutsätter att cyklist alltid ska väja, men så är det ju inte, men folk verkar tro det. Hur kommer det sig att den myten har hamrats in? I trafikförordningen står det ju tydligt att svängande bilist ska väja - för allt som den svänger in på, men vid korsning av väg eller för trafikanter ute på vägen gäller högerregel/skyltning/trafikljus etc. Phu, lätt att förstå tycker jag men inte lätt att ge ord för. Det enda speciella är väl att cyklist ska väja när cyklist rent KORSAR en bilists väg i de fall bilisten inte svänger in på cyklistens färdväg, etc. Hur enkelt som helst egentligen, men hur kan man vränga till det till att cyklister alltid ska lämna företräde? Det är ju inte sant, eller hur? Jag tycker broschyren är bristfällig och hjälper till att sprida oreda. Vem kan/vill påpeka detta?
/Bruno
__________________________________________________________ Går det långsamt? Skaffa dig en snabbare bredbandsuppkoppling. Sök och jämför priser hos Kelkoo. http://www.kelkoo.se/c-100015813-bredband.html?partnerId=96914325
Här är lite urklipp från lagtexten (http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19981276.HTM )
/Sverker
SFS 1998:1276 Trafikförordning (1998:1276)
3 kap. Bestämmelser för trafik med fordon
6 § Vid färd på väg skall fordon föras på körbana. Detta gäller dock inte fordon för vilka enligt 1 kap. 4 § andra stycketbestämmelserna om gående skall tillämpas. Cyklar och tvåhjuliga mopeder klass II skall vid färd på väg föras på cykelbana om sådan finns. Om särskild försiktighet iakttas får dock 1. cyklande och förare av tvåhjuliga mopeder klass II använda körbanan även om det finns en cykelbana när det är lämpligare med hänsyn till färdmålets läge, och 2. trehjuliga mopeder klass II föras på en cykelbana med ringa trafik och tillräcklig bredd. Är en bana avsedd för viss trafik får annan trafik förekomma på banan endast för att korsa den. Särskilda bestämmelser om användning av vägrenen finns i 12 §. Förordning (2001:753).
6 § Vid färd på väg skall fordon föras på körbana. Detta gäller dock inte fordon för vilka enligt 1 kap. 4 § andra stycketbestämmelserna om gående skall tillämpas. Cyklar och tvåhjuliga mopeder klass II skall vid färd på väg föras på cykelbana om sådan finns. Om särskild försiktighet iakttas får dock 1. cyklande och förare av tvåhjuliga mopeder klass II använda körbanan även om det finns en cykelbana när det är lämpligare med hänsyn till färdmålets läge, och
7 § Vid färd på väg skall fordon föras i det körfält som är längst till höger i färdriktningen och som är avsett för fordonet. Cykel, moped och fordon som är konstruerat för en hastighet av högst 40 kilometer i timmen eller som inte får föras med högre hastighet än 40 kilometer i timmen skall föras så nära som möjligt den högra kanten av vägrenen eller av den bana som används.
12 § På väg skall vägrenen användas 1. vid färd med cykel eller moped klass II när cykelbana saknas,
21 § En förare som från en väg kör in på en annan väg som är huvudled, motorväg eller motortrafikled och där accelerationsfält saknas, har väjningsplikt mot fordon på den väg föraren kör in på. Väjningsplikten gäller dock inte där föraren kommer in på huvudleden, motorvägen eller motortrafikleden utan att byta körfält.
En förare har också väjningsplikt mot varje fordon vars kurs skär den egna kursen när föraren kommer in på en väg 1. från en parkeringsplats, en fastighet, en bensinstation eller från något annat liknande område i anslutning till vägen, 2. från en stig, en ägoväg eller någon annan liknande utfartsväg, 3. från en cykelbana, en gågata, ett gångfartsområde eller från terräng, eller 4. efter att ha korsat en gång- eller cykelbana. En förare har dessutom väjningsplikt mot fordon på en körbana när föraren kommer in på den från en vägren eller från en sådan cykelbana som är en del av vägen. Förordning (2007:101). 31 § Omkörning skall ske till vänster utom i de fall som avses i 7 § fjärde stycket. Omkörning skall dock ske till höger när föraren av det framförvarande fordonet svänger till vänster eller tydligt förbereder en sådan sväng. Cyklande och mopedförare får köra om andra fordon än cykel och moped till höger.
48 § Inom tättbebyggt område får fordon inte stannas eller parkeras på allmän plats som är terräng. På en gång- eller cykelbana får andra fordon än tvåhjuliga cyklar eller mopeder klass II inte stannas eller parkeras. Förordning (2007:101).
60 § Vid ett bevakat övergångsställe skall en förare lämna gående som på rätt sätt gått ut på övergångsstället möjlighet att passera. Detta gäller även om föraren får korsa övergångsstället enligt trafiksignaler eller tecken av polisman. En förare som efter att ha svängt i en korsning skall passera ett bevakat övergångsställe skall köra med låg hastighet och har väjningsplikt mot gående som på rätt sätt har gått ut på eller just skall gå ut på övergångsstället. Skyldigheten enligt första och andra styckena vid bevakade övergångsställen gäller även mot cyklande och förare av moped klass II vid bevakade cykelöverfarter. 61 § Vid ett obevakat övergångsställe har en förare väjningsplikt mot gående som gått ut på eller just skall gå ut på övergångsstället. En förare som närmar sig en obevakad cykelöverfart, skall anpassa hastigheten så att det inte uppstår fara för cyklande och mopedförare som är ute på cykelöverfarten. En förare, som skall köra ut ur en cirkulationsplats eller annars efter att ha svängt i en vägkorsning skall passera en obevakad cykelöverfart, skall köra med låg hastighet och lämna cyklande och förare av moped klass II som är ute på eller just skall färdas ut på cykelöverfarten tillfälle att passera.
62 § En förare som närmar sig ett övergångsställe eller en cykelöverfart skall anpassa sitt körsätt så att föraren inte tvingas stanna på övergångsstället eller överfarten.
6 kap. Bestämmelser för trafik med cykel och moped
Gemensamma bestämmelser
1 § Cyklande skall färdas efter varandra. När det kan ske utan fara eller olägenhet för trafiken får de dock färdas i bredd.
2 § Cyklande och mopedförare skall hålla minst en hand på styret. Mopedförare skall hålla båda fötterna på pedalerna eller fotstöden.
3 § På en cykel eller en moped får inte samtidigt färdas flera personer än cykeln eller mopeden är byggd för. När en cykel eller moped klass II har lämpliga säten och effektivt skydd mot hjulekrarna får dock på fordonet färdas ytterligare 1. ett barn under tio år, om den som styr fordonet har fyllt femton år, eller 2. två barn under sex år, om den som styr fordonet har fyllt arton år.
4 § Cyklande eller mopedförare får inte transportera gods som är så tungt eller stort att cykeln eller mopeden inte kan manövreras säkert eller så att annan trafik hindras.
4 a § Den som är under femton år och färdas med en tvåhjulig cykel skall använda cykelhjälm eller annat lämpligt huvudskydd. Cykelföraren skall se till att passagerare använder cykelhjälm eller annat lämpligt huvudskydd i enlighet med bestämmelsen i första stycket. Förordning (2004:296).
Trafik med cykel och moped vid färd på väg
5 § Vid färd på väg får cyklande eller mopedförare inte låta cykeln eller mopeden dras eller skjutas av annat fordon eller spårvagn. Mopedförare får inte heller dra eller framför sig skjuta någon annan vägtrafikant eller föra något annat fordon vid sidan.
6 § Cyklande eller förare av moped klass II som skall färdas ut på en cykelöverfart skall ta hänsyn till fordon som närmar sig överfarten och får korsa vägen endast om det kan ske utan fara.
8 kap. Bestämmelser för trafik på gågata och i gångfartsområde m.m.
1 § På en gågata och i ett gångfartsområde gäller följande. 1. Fordon får inte föras med högre hastighet än gångfart. 2. Fordon får inte parkeras på någon annan plats än särskilt anordnade parkeringsplatser. 3. Fordonsförare har väjningsplikt mot gående.
2 § I ett körfält eller en körbana för fordon i linjetrafik m.fl. får endast fordon i linjetrafik föras samt, om körfältet eller körbanan är beläget till höger i färdriktningen, cykel och moped klass II. Fordon som får föras i körfältet får trots 3 kap. 53 § 10 stannas där för på- eller avstigning. Förordning (2007:101).
Tack, Sverker.
Jag märker att jag hetsat upp mig i onödan och är ute i ogjort väder, eller hur man nu säger... =)
Där står faktiskt att cyklar alltid ska stanna utom specialreglerna vid cirkulationsplats. Det här står i kontrast mot
24 § En förare som skall svänga i en vägkorsning eller skall lämna eller korsa den körbana han eller hon färdas på skall förvissa sig om att det kan ske utan hinder för mötande trafik eller för trafikanterna på den körbana som föraren avser att köra in på.
som dock inte gäller cykel, uppenbarligen.
Jag trodde det fanns en generalitet när det gällde svängande fordon som stämde in på reglerna vid cirkulationsplats, men uppenbarligen inte. En sådan generell regel vore lysande, inte minst med tanke på hur lätt det är för en svängande bilist att svänga på bland annat cyklister som cyklar över vägen, medan cyklisten har svårare att upptäcka den svängande bilisten än rimligen vad bilisten har att upptäcka cyklisten vid vätgen. Men den möjligheten har man inte sett.
Cykeln är inte jämställd i trafiken, man märker att fokus är på att bilar inte ska hindras utom när det gäller gående. Men det är nog säkerhetstänkande som ligger bakom, att det är säkrast och bäst om det är cyklisterna som alltid ska ge sig och se sig för, eftersom det är lätt att hålla sig till eftersom cykel inte kräver körkort.
Där framgår också att cykeln faktiskt inte får vara så bred att den hindrar trafiken. Ett exempel är väl hur jag blev vänligt rekommenderad av polisen att inte använda Mangon på en väg genom Köping. Man får liksom inte ta onödig plats på vägen, man undrar ändå var gränsen går och vem som bestämmer den.
Så alla som påpekar att jag hindrar trafiken med min Mango kan ha rätt. Känns rätt tråkigt, faktiskt.
Och med det upptrissade tempot minskar vägarnas tillgänglighet för allmänheten.
/Bruno
__________________________________________________________ Låna pengar utan säkerhet. Jämför vilkor online hos Kelkoo. http://www.kelkoo.se/c-100390123-lan-utan-sakerhet.html?partnerId=96915014
--- Den mån 2008-08-11 skrev B D be_dal@yahoo.se:
Tack, Sverker.
Jag märker att jag hetsat upp mig i onödan och är ute i ogjort väder, eller hur man nu säger... =)
Där står faktiskt att cyklar alltid ska stanna utom specialreglerna vid cirkulationsplats.
,,, och vid sväng i korsning, i båda fallen med cykelöverfart:
"En förare, som skall köra ut ur en cirkulationsplats eller annars efter att ha svängt i en vägkorsning skall passera en obevakad cykelöverfart, skall köra med låg hastighet och lämna cyklande och förare av moped klass II som är ute på eller just skall färdas ut på cykelöverfarten tillfälle att passera."
Denna paragraf:
24 § En förare som skall svänga i en vägkorsning eller skall lämna eller korsa den körbana han eller hon färdas på skall förvissa sig om att det kan ske utan hinder för mötande trafik eller för trafikanterna på den körbana som föraren avser att köra in på.
är ändå inte motsägelsefull vid eftertanke eftersom nyckelorden är "körbana" och "cykelbana" vilket också definieras i lagtexten, och den måste jag slutligen tolka som så, att cykelväg inte räknas till körbana. Så när cyklist närmar sig omarkerad cykelöverfart (finns jättemånga sådana, av en viss anledning, kan tänka...) ska cyklisten väja för bilist, men en bilist som svänger in på en omarkerad cykelöverfart får inte köra på en cykel som befinner sig på körbanan i färd att cykla över vägen. Phu... I båda fallen ska båda sakta in och iaktta försiktighet så inte fara uppstår.
Det finns alltså ingen anledning för varken cyklist eller bilist att köra på varandra, men det gäller att först till kvarn får mala...
Jag tycker jag har läst regerna om och om igen men de vill inte fastna, därför jag tjatar om dem. Snart kanske jag förstår...
När jag gick i körskola fick jag itutat mig att jag som bilist skulle tänka att allt alltid var mitt fel, eftersom det var jag som framförde det tunga, stora och snabba fordonet. Därför skulle jag visa extra ansvar och försiktighet och alltid förvänta mig det värsta: Att barn hoppar fram bakom parkerade bilar i jakt på bollar etc, och körde jag på ett sånt barn så var det MITT fel, inte tänka att "olycka". Så skulle jag alltid tänka för då skulle jag få rätt körstil.
/Bruno
___________________________________________________ Sök efter kärleken! Hitta din tvillingsjäl på Yahoo! Dejting: http://ad.doubleclick.net/clk;185753627;24584539;x?http://se.meetic.yahoo.ne...
Glöm trafikförordningen. Många experter med respektingivande insikter i trafik har i åratal försökt tolka innebörden och kommer fram till olika resultat. Många fortsätter att argumentera, ungefär som bibeltolkarna gjort i ett par årtusenden. Det finns viktigare saker i livet än några paragrafer som juristerna i regeringskansliet totat när de inte haft något annat att göra, och som passerat beslutsprocessandet beroende på att materian varit så trist att ingen med sunt förnuft orkat sätta sig in i problematiken. Föreslår istället praktisk handling. Greppa styret, ligg ner, rulla ut och ha det bra. Krister
-----Ursprungligt meddelande----- Från: hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se [mailto:hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se] För B D Skickat: den 11 augusti 2008 17:03 Till: Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft Ämne: Re: [hpvs] Re: Cykelvägsregler
--- Den mån 2008-08-11 skrev B D be_dal@yahoo.se:
Tack, Sverker.
Jag märker att jag hetsat upp mig i onödan och är ute i ogjort väder, eller hur man nu säger... =)
Där står faktiskt att cyklar alltid ska stanna utom specialreglerna vid cirkulationsplats.
,,, och vid sväng i korsning, i båda fallen med cykelöverfart:
"En förare, som skall köra ut ur en cirkulationsplats eller annars efter att ha svängt i en vägkorsning skall passera en obevakad cykelöverfart, skall köra med låg hastighet och lämna cyklande och förare av moped klass II som är ute på eller just skall färdas ut på cykelöverfarten tillfälle att passera."
Denna paragraf:
24 § En förare som skall svänga i en vägkorsning eller skall lämna eller korsa den körbana han eller hon färdas på skall förvissa sig om att det kan ske utan hinder för mötande trafik eller för trafikanterna på den körbana som föraren avser att köra in på.
är ändå inte motsägelsefull vid eftertanke eftersom nyckelorden är "körbana" och "cykelbana" vilket också definieras i lagtexten, och den måste jag slutligen tolka som så, att cykelväg inte räknas till körbana. Så när cyklist närmar sig omarkerad cykelöverfart (finns jättemånga sådana, av en viss anledning, kan tänka...) ska cyklisten väja för bilist, men en bilist som svänger in på en omarkerad cykelöverfart får inte köra på en cykel som befinner sig på körbanan i färd att cykla över vägen. Phu... I båda fallen ska båda sakta in och iaktta försiktighet så inte fara uppstår.
Det finns alltså ingen anledning för varken cyklist eller bilist att köra på varandra, men det gäller att först till kvarn får mala...
Jag tycker jag har läst regerna om och om igen men de vill inte fastna, därför jag tjatar om dem. Snart kanske jag förstår...
När jag gick i körskola fick jag itutat mig att jag som bilist skulle tänka att allt alltid var mitt fel, eftersom det var jag som framförde det tunga, stora och snabba fordonet. Därför skulle jag visa extra ansvar och försiktighet och alltid förvänta mig det värsta: Att barn hoppar fram bakom parkerade bilar i jakt på bollar etc, och körde jag på ett sånt barn så var det MITT fel, inte tänka att "olycka". Så skulle jag alltid tänka för då skulle jag få rätt körstil.
/Bruno
___________________________________________________ Sök efter kärleken! Hitta din tvillingsjäl på Yahoo! Dejting: http://ad.doubleclick.net/clk;185753627;24584539;x?http://se.meetic.yahoo.ne t/index.php?mtcmk=148783 -- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Jah man! så sant!
Sunt förnuft är den bästa lagen! När man är överkörd kvittar det att man hade lagen på sin sida! klas
Jag tycker vi avskaffar alla lagar och regler i trafiken. Varenda en. Istället blir det böter motsvarande en årsinkomst om man är inblandad i en olycka, oavsett hur liten den är. Det har heller ingen betydelse om man är vållande eller inte - det är bara att betala.
Då kan vi frisläppa en massa byråkrater som suttit inspärrade i sina kontorsrum och hållit reda på alla regler och lagar åt oss.
--- Den mån 2008-08-11 skrev Krister Spolander krister@spolander.se:
Glöm trafikförordningen.
-klippetiklipp-
Ändå intressant att se hur det (inte) hänger ihop.
Sen har vi vintern, hur ser man då om det är en obevakad men markerad cykelöverfart ?!?!?!?! Jo, byråkrater är inte ute i verkligheten och tänker sällan praktiskt. Fast det finns undantag förstås. Jag har själv arbetat som byråkrat, en värld som önskar föröka sig och sprida sig över allt som en tjock smet, sällan någon tanke på rationaliseringar där... och inte har det blivit så mycket bättre av maktskiftet, byråkrater är väl byråkrater oavsett politisk färg. Inget ont om byråkrater, de har existensberättigande de också, annars skulle väl kaosen vara total.
Jag skulle ändå sett en generell regel baserad på paragraf 24. Att ingen bilist i något tillfälle får svänga in över en cyklist. Ännu bättre vore om cyklister hade generellt företräde vid överfarter istället för generell väjningsplikt. Som det är nu gäller generell "utfartsregel" vid cykelöverfart och enda undantaget är alltså vid markerad cykelöverfart där svängande bilist ska väja, och varför just bara vid dessa tillfällen? Finns massor av cykelöverfarter som inte är markerade, men markeringar eller inte i gatan i all ära, de är inte riktigt att lita till, särskilt inte året runt. Det är som om vi försöker låtsas som om vi inte har vinter, eller bor alla beslutsfattare i Skåne?
/Bruno
__________________________________________________________ Går det långsamt? Skaffa dig en snabbare bredbandsuppkoppling. Sök och jämför priser hos Kelkoo. http://www.kelkoo.se/c-100015813-bredband.html?partnerId=96914325
... det som ändå är bra är den ömsesidiga försiktigheten som man trycker på, inte minst i broschyren om överfarter. Ingen har anledning att bara braka på. Tyvärr rätt vanligt att man ändå gör det, men som tur är så syns det rätt så tydligt när en bilist inte har intentionen att ta det försiktigt. Det man måste tänka på i sammanhanget är att man inte kan bedöma bilens fart något vidare. Och en ögonkontakt kan väl lika gärna betyda att "nu stannar du där, din jäkel"...
8=O
En intressant sak är att i olika stråk uppstår olika körkulturer. Vi har en väg här som är rätt rak i samhället och där folk klagat på att man kör för fort. Man har då gjort förträngningar vid övergångsställen, men ändå är benägenheten att stanna vid övergångsställena betydligt lägre än i själva centrum, trots att samma regler gäller.
/Bruno
___________________________________________________ Sök efter kärleken! Hitta din tvillingsjäl på Yahoo! Dejting: http://ad.doubleclick.net/clk;185753627;24584539;x?http://se.meetic.yahoo.ne...
Den mån, 11 augusti 2008 15:03 skrev B D:
Där framgår också att cykeln faktiskt inte får vara så bred att den hindrar trafiken. Ett exempel är väl hur jag blev vänligt rekommenderad av polisen att inte använda Mangon på en väg genom Köping. Man får liksom inte ta onödig plats på vägen, man undrar ändå var gränsen går och vem som bestämmer den.
Så alla som påpekar att jag hindrar trafiken med min Mango kan ha rätt. Känns rätt tråkigt, faktiskt. /Bruno
Det är inte din Mangos bredd som är problemet, det är vägen som är för smal. Din Mangon är inte många cm bredare än en vanlig cykel heller. Står det inte skyltat med cyklingförbjuden ska man kunna cykla där också, annas ska det vara skylta med cykelväg. -- lasse_mailto:vasteras@hotmail.com
Västerås