En halv-liggcykel? Varken vanlig cykel eller traditionell recumbent? man sitter på en stol typ och har fötterna relativt högt upp men det blir konstigt att säga att det är en liggcykel.
Halvligg? Den jag exemplifierar med skryter med hur bra den är.
Har ni provat den, läst reviews? Vet om någon is Sverige har den. Är den lättare att anpassa sig till än en riktig lowracer?
http://www.simplecom.net/poleary/bikes.htm
"BikeE Corporation revolutionized the design of bicycles in general and recumbent bicycles in particular by developing the first quality compact wheelbase recumbent." Är det en kompromiss ni som har provat riktiga recumbent accepterar eller är den en dålig kompromiss. Varken bra eller dålig.
Det som borde var bra är att man inte blir impotent? :) Det lär jag bli som sitter på en helt vanlig sadel. Det gör ont ibland när nerver kommer ikläm. Självupplevt. :) Troligen förklarar det att man blir steril också sägs det.
Vad kostar den i sverige?
Har inte BikeE upphört? Compacts finns dock från fler tillverkare, exempelvis www.easyracers.com, www.hpvelotechnik.de med flera.
Det bästa från två världar: Utmärkt komfort skulle jag tippa, grundat på mitt eget schabrak som har vissa gemensamma drag med compacts. För mindre fartfull framfärd, med praktiska hänsyn i fokus, skulle jag inte tveka när det gäller ergonomi och behändighet. En compact ger sannolikt idealisk kroppsposition i stadstrafik om man ser till säkerhet. Lägre liggande (om än högre stående) liggister får ursäkta, hur man än vrider och vänder på saken så är det ALLTID viktigt att synas väl. Det gör man bäst genom att som grundförutsättning finnas mitt i bilistens synfält ovanför huvar och dörrpaneler.
Det sämsta från två världar: Det enda jag saknar är det låga luftmotståndet hos en riktig liggis. Det måste sägas att en sk semi-recumbent kombinerar två dåliga drag, nämligen 1) relativt högt luftmotstånd jämfört med andra liggcyklar och 2) liggcykelns inneboende svagheter vid cykling i regn. Dessutom finns en sak som verkligen stör mig med LWB och compacts: vad har de egentligen för existensberättigande när man lika gärna kan välja en SWB? Att hjulbasen påverkar stabiliteten är sant, men stabiliteten hos en SWB är i de flesta lägen fullt tillräcklig. Mot detta står att en cykel aldrig kan bli nog behändig, vilket ger utlag till fördel för SWB. Den enda punkten där SWB har svårt att hävda sig mot LWB och compacts torde vara möjligheterna till ett lågt vevparti. Om jag förstått saken rätt så kan detta vara en prioriterad fråga för dig, inte sant?
Henry
PS Mycket talar för att vanliga cykelsadlar är, med ett norrlänskt uttryck, obra. Men om man söker på easy seat by hobson så uppenbarar sig ett alternativ. En mentalt flexibel person skulle säkert vinna mycket på en dylik lösning.
On 2 nov 2006, at 20.45, Henry wrote:
Lägre liggande (om än högre stående) liggister får ursäkta, hur man än vrider och vänder på saken så är det ALLTID viktigt att synas väl.
Om alla trafikanter åkte omkring i jättelika långtradare målade i självlysande färger och med roterande blåljus på taket, skulle vi aldrig krocka då?
olaf
--- Olaf Johansson olaf@liggcykel.se skrev:
On 2 nov 2006, at 20.45, Henry wrote:
Lägre liggande (om än högre stående) liggister
får ursäkta, hur
man än vrider och vänder på saken så är det ALLTID
viktigt att
synas väl.
Om alla trafikanter åkte omkring i jättelika långtradare målade i självlysande färger och med roterande blåljus på taket, skulle vi aldrig krocka då?
olaf_______________________________________________
Oavsett hur stor bil man har så tror man väl inte att man ska krocka, men kan illusionen förstärkas så blir vi väl lyckligare och därmed ökar hälsan...
Utvecklingen går ju mot större och tyngre bilar, så det är väl inte helt taget ur luften, Olaf...
Det blir mycket diesel som läcker ut då man välter, bara. Inte bra. Hur mycket miljövänligare än diesel är att köra med så är det förödande då det kommer ut i vatten, behövs inte mycket för att förstöra stora mängder vatten. Diesel målas väl upp som framtidens bränsle?
/Bruno
Ökar eller minskar risken att råka i kläm mot bilar om man befinner sig i höjd med bilarnas nav, jämfört med att befinna sig i ratthöjd? Frågeställningen har diskuterats på många fora trots att svaret är fullkomligt uppenbart. Men naturligtvis skulle jag föredra en riktigt låg och effektiv position om det inte fanns bilar runt omkring, eller rättare sagt: om bilarna inte framfördes av människor som dagligen begår mänskliga misstag.
"...every day is filled with numerous opportunities for serious error. Enjoy it. (D. Rumsfeld)
Det är sant att de flesta cykelolyckor är singelolyckor, vilka skulle bli lindrigare om alla körde lowracers. Men eftersom jag själv är en exemplarisk cyklist som aldrig gör misstag och aldrig råkar ut för singelolyckor (utom när SPD:n kajkar, eller när någon lagt rullgrus i kurvorna, eller när koncentrationen brister...) så uppfattar jag hotet från bilarna som mycket påtagligt. Därför tror jag att olyckorna mellan cykel och bil skulle minska drastiskt om åtminstone cyklisterna åkte omkring i jättelika fordon målade i självlysande färger och med roterande blåljus på taket. Typ.
Förresten, det här gäller förstås stadskryssning i Stockholm city. Där är det ganska tjockt ibland och i en glesare trafiksituation gäller möjligen andra paradigm.
Kan det ligga slentrian i tanken att ju större plats man upptar i bilistens synfält, desto mindre är risken för olycka? Som bilist ser man vägmarkeringar, en boll som rullar ut på vägen, ett tappat däck, en utrusande treåring – alltsammans mindre än en cyklist på sin cykel. Kan det istället vara mer avgörande vad bilisten känner och tänker i ögonblicket? Hur han eller hon reagerar? Vilka tankar sätts igång i bilistens huvud om det plötsligt dyker upp glasskärvor på vägen? Vilka tankar sätts igång om han eller hon närmar sig en cyklist?
olaf
On 3 nov 2006, at 09.01, Henry wrote:
Ökar eller minskar risken att råka i kläm mot bilar om man befinner sig i höjd med bilarnas nav, jämfört med att befinna sig i ratthöjd? Frågeställningen har diskuterats på många fora trots att svaret är fullkomligt uppenbart.
--- Olaf Johansson olaf@liggcykel.se skrev:
Kan det ligga slentrian i tanken att ju större plats man upptar i bilistens synfält, desto mindre är risken för olycka?
Låter inte otroligt. Det mesta gör vi på slentrian utan någon närmare eftertanke. Hjärnan är dyr i drift och vi tenderar att rationalisera.
Som bilist ser man vägmarkeringar, en boll som rullar ut på vägen, ett tappat däck, en utrusande treåring alltsammans mindre än en cyklist på sin cykel.
Glöm inte åldersfaktorn. Ju yngre desto mindre verkar de se. Värst är ungdomar som blåser förbi i hög fart på moppe eller i bil alldeles nära barn. Hjärnan är inte färdigutvecklad förrän någonstans i 25-årsåldern (jag är själv snart 40), det finns t o m biluthyrningsfirmor i USA som inte hyr ut till folk under 25 eftersom de inte kan ta ansvar för sina handlingar. Kanske myndighets- och körkortsåldern skulle sättas till 25?
Kan det istället vara mer avgörande vad bilisten känner och tänker i ögonblicket?
Det mesta går på känsla och vad vi tror, väldigt lite på fakta. Om så inte var fallet skulle världen se väldigt annorlunda ut...
Hur han eller hon reagerar? Vilka tankar sätts igång i bilistens huvud om det plötsligt dyker upp glasskärvor på vägen?
Bäst att väja, helst över cyklisten, så jag slipper få punka på min fina bil...
Vilka tankar sätts igång om han eller hon närmar sig en cyklist?
Störst, tyngst och snabbast är bäst och vackrast! Nu tar vi den jäveln!
/Bruno
Visst stämmer det att slentrian är en stor faktor för hur mycket man ser sig för eller hur gärna man chansar. Jag tror också att en låg cykel är mycket synlig på vägen i och med sin ovanlighet. Bakgrunden till min ståndpunkt är att jag i de flesta kritiska situationer (oftast i stan) sett en gemensam nämnare: man blir prejad när man kommer snett bakifrån en bil. Skulle tro att kanske 70% av de farliga situationer jag själv uppfattat (ty vissa ser man ju inte...) faller i den kategorin. Problemet med att hålla uppsikt i sidospeglarna är ju väl bekant för alla med körkort.
Mitt ekipage är långt och har lågt framparti. I de fall prejningen har avstyrts av bilisten har det skett när min överkropp kommit fram jäms med framsidorutorna.
Sedan har vi ju det där med att snabbt kunna hoppa upp ifall en buss försöker backa över en... en annan historia. Men då skadar inte lite höjd på sitsen.
Kanske är det bara inbillning, men på grund av detta har jag beslutat bygga en highracer för mina pendlingsäventyr. Det är förövrigt den som ska förses med mjuk, väl synlig (kanske ett band dioder runt om - faktiskt!), falldämpande kåpa.
Henry
Henry, min erfarenhet från landsvägen är att bilister ofta har dålig koll på var de har bilens gränser samt uppenbarligen har svårt att se i sina backspeglar. Förmodligen använder de dem slarvigt eller sällan eller de är dåligt inställda, någon annan förklaring har jag inte till bilarnas ibland mycket märkliga placering på vägen.
Själv försöker jag undvika att vara bredvid eller snett bakom en bil. Innan jag kör om en bil försöker jag noga bedöma, så långt det går, om den rör sig som om den uppfattat mina intentioner. När jag själv blir omkörd gör jag mig beredd att ta ett "språng" åt sidan och/eller bromsa, ifall bilen skulle svänga in för snävt. I mina fordon ryms jag inte väl bredvid bilar. De kör om mig eller ligger bakom och jag försöker vara smidig, hålla undan, eller ta plats, allt efter situation och för att undvika att hamna bredvid en bil där de blir tvungna att använda backspeglar eller man helt enkelt inte syns. Jag försöker också i görligaste mån undvika att ligga rakt bakom en bil eftersom de mycket riktigt kan få för sig att backa. Om så är fallet så är det riktigt farligt om jag sitter i en trike eller velomobil - att kasta sig undan är inte lätt då man sitter inklickad i ett sånt fordon.
Kanske är det bara inbillning, men på grund av detta har jag beslutat bygga en highracer för mina pendlingsäventyr.
Det låter klokt ändå, måste jag säga. Du syns bättre och det är bra eftersom bilister uppenbart har för vana att köra över saker på vägen, och dessutom får du själv bättre överblick över trafiksituationen. Låter som ett kul projekt, håll oss gärna uppdaterade! Jag är själv nyfiken på tvåhjuliga kåpade hojar.
/Bruno
--- Henry henry.holmstrand@telia.com skrev:
Ökar eller minskar risken att råka i kläm mot bilar om man befinner sig i höjd med bilarnas nav, jämfört med att befinna sig i ratthöjd? Frågeställningen har diskuterats på många fora trots att svaret är fullkomligt uppenbart.
Jaså? Jag hamnade mer i kläm på MTB:n än på min låga trike. Fast det var i glesa norrland förstås.
Men naturligtvis skulle jag föredra en riktigt låg och effektiv position om det inte fanns bilar runt omkring, eller rättare sagt: om bilarna inte framfördes av människor som dagligen begår mänskliga misstag.
Det skulle finnas ett cykelvägnät, men tyvärr tenderar sådana att befolkas av gående och hundar och annat oknytt, så det där med skilda körbanor för skilda trafikslag funkar sisådär.
Det är sant att de flesta cykelolyckor är singelolyckor, vilka skulle bli lindrigare om alla körde lowracers.
...eller trehjulingar...
Men eftersom jag själv är en exemplarisk cyklist som aldrig gör misstag och aldrig råkar ut för singelolyckor (utom när SPD:n kajkar, eller när någon lagt rullgrus i kurvorna, eller när koncentrationen brister...) så uppfattar jag hotet från bilarna som mycket påtagligt.
Dito. Dessutom är det inte kul att medverka till att ytterligare öka den redan höga stressnivån hos bilister. Det är jobbigt nog när man kommer gåendes och de tvingas stanna för en.
Därför tror jag att olyckorna mellan cykel och bil skulle minska drastiskt om åtminstone cyklisterna åkte omkring i jättelika fordon målade i självlysande färger och med roterande blåljus på taket. Typ.
Helst skulle man väl inte cykla alls utan blåsa runt i stora bilar, då skulle alla vara nöjda och glada.
Förresten, det här gäller förstås stadskryssning i Stockholm city. Där är det ganska tjockt ibland och i en glesare trafiksituation gäller möjligen andra paradigm.
Även där det är glest så uppstår situationer när väl bilar dyker upp. En lagom kul upplevelse är när någon kör fort på en smal kurvig väg.
/Bruno
Förresten, om du är intresserad av en enkel och billig cykel med bra sits och lågt vevparti - se då www.cruzbike.com .
Konceptet är framhjulsdrift enligt en modell som sägs vara patenterad av Tom Traylor (som har en egen hemsida). Vevpartiet är fästat vid framhjulet och följer således med när man styr.
Jag har byggt min egen prototyp och tror att det kan fungera med ett halvlågt vevparti (precis vad man får om man köper från Cruzbike) och upprät sitställning. Titta på saken!
Däremot vet jag bestämt, återigen med ledning av prototypen, att ett högt vevparti och tillbakalagd sittställning gör cykeln krångligare att hantera. Det handlar mycket om balansen, men även styrkrafter i samband med trampning och hur väl man kan parera dessa krafter med hjälp av styret (dvs armarna). Frampartiet blir tungt och man kan råka ut för svängningsfenomen i vissa hastigheter.
Det här konceptet kommer aldrig låna sig till riktig snabbcykling eller höga pedalbelastningar. MEN: för normal, lugn cykling tror jag att det är utmärkt. Dessutom kan du kanske lista ut ett bra viksystem så att fordonet transformeras till en nätt klump.
Slutligen: en poäng måste göras när det gäller jämförelser med Flevobikes skapelser. De tål helt enkelt inte att jämföras eftersom användninsområdena och målen är olika, samt för att man trots allt har styret kvar på Cruzbike (större skillnad än man kan tro).
Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft hpvs@lists.lysator.liu.se på den 3 november 2006 vid 15:20 +0100 skrev:
Förresten, om du är intresserad av en enkel och billig cykel med bra sits och lågt vevparti - se då www.cruzbike.com .
Nej titta inte på deras sidor! Kolla min sida istället. http://www.liggister.org/hembygget.htm Gammal sida men billigt och enkelt att bygga. Gå på skroten eller loppis och köp helst en minicykel så är den vikbar på mitten (=foldable!)
Konceptet är framhjulsdrift enligt en modell som sägs vara patenterad av Tom Traylor (som har en egen hemsida). Vevpartiet är fästat vid framhjulet och följer således med när man styr.
Jag har byggt min egen prototyp och tror att det kan fungera med ett halvlågt vevparti (precis vad man får om man köper från Cruzbike) och upprät sitställning. Titta på saken!
Däremot vet jag bestämt, återigen med ledning av prototypen, att ett högt vevparti och tillbakalagd sittställning gör cykeln krångligare att hantera. Det handlar mycket om balansen, men även styrkrafter i samband med trampning och hur väl man kan parera dessa krafter med hjälp av styret (dvs armarna). Frampartiet blir tungt och man kan råka ut för svängningsfenomen i vissa hastigheter.
Försök få ett jämnt fint rundtramp och sitt inte och kämpa emot med styret för då blir du trött.
Det här konceptet kommer aldrig låna sig till riktig snabbcykling eller höga pedalbelastningar. MEN: för normal, lugn cykling tror jag att det är utmärkt. Dessutom kan du kanske lista ut ett bra viksystem så att fordonet transformeras till en nätt klump.
Vissa har gjort lowracers enligt detta koncept och tävlat med dem så nog går det medsnabbcykling och hög pedalbelastning
Slutligen: en poäng måste göras när det gäller jämförelser med Flevobikes skapelser. De tål helt enkelt inte att jämföras eftersom användninsområdena och målen är olika, samt för att man trots allt har styret kvar på Cruzbike (större skillnad än man kan tro).
Varför går inte de att jämföra? Styre finns på Flevobike du blandar kanske ihop dem med Pythoncyklarna. Men likadant (eller ännu värre) där, du ska inte sitta och hålla för hårt i styret eller försöka styra med det för då går det åt diket till....
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_:-.,_,.-:*
Jan-Inge Ljungberg
Falsterbovägen 35 C 239 33 Skanör
040-453774 0702092563
webmaster@liggister.org Kassör HPV Sverige www.liggister.org
Skype: hpvfriend http://www.last.fm/user/hpvfriend
Mitt fel Jan-Inge. Hade fått för mig att flevo var en en helt benstyrd cykel men har inte tittat närmare än så.
Det här med rundtramp... På längre distanser blir det för min del naturligt att hålla ett någotsånär smidigt spinn i trampandet. Sedan finns det spurter och backar. Då måste man överföra mer kraft till pedalerna, och enda sättet att då motverka sidokrafterna är att... motverka sidokrafterna. Det kan man göra med benen eller med armarna eller både och. Så i princip borde de första intrycken stämma, nämligen att man inte kan trycka på lika hårt på en cykel med moving bb utan att dessutom ödsla krafter på att korrigera styrningen.
Efter några tester omkring 16 km tyckte jag att det gick hyggligt, men en lätt workout för överkroppen verkade oundviklig i de brantare backarna. En träningssak som alltjämt kräver energi, precis som att balansera en halvvinglig cykel eller ta hänsyn till någon annan lindrig distraktion.
Nåväl, många älskar dylika cyklar och har nog skäl för det. Och jag tror att Cruzbike/Stenhagen är ett mycket bra koncept för vissa ändamål.
Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft hpvs@lists.lysator.liu.se på den 3 november 2006 vid 19:40 +0100 skrev:
Mitt fel Jan-Inge. Hade fått för mig att flevo var en en helt benstyrd cykel men har inte tittat närmare än så.
Inget fel är gjort vad jag vet. Flevo har ett styre men det behöver inte användas för att styra men mer att ha bromshandtag och växelreglage på och att vila händerna och kanske hjälpa till med styrningen ibland.
Det här med rundtramp... På längre distanser blir det för min del naturligt att hålla ett någotsånär smidigt spinn i trampandet. Sedan finns det spurter och backar. Då måste man överföra mer kraft till pedalerna, och enda sättet att då motverka sidokrafterna är att... motverka sidokrafterna. Det kan man göra med benen eller med armarna eller både och. Så i princip borde de första intrycken stämma, nämligen att man inte kan trycka på lika hårt på en cykel med moving bb utan att dessutom ödsla krafter på att korrigera styrningen.
Ödsla gör man inte utan man samverkar så kraften kommer fram till hjulet. Det viktigaste är att man inte ska sitta och hålla krampaktigt i styret under längre tider för det är inte kul. Backar och spurter kräver alltid en extra ansträngning om man ska vara äkta HPV.
Efter några tester omkring 16 km tyckte jag att det gick hyggligt, men en lätt workout för överkroppen verkade oundviklig i de brantare backarna. En träningssak som alltjämt kräver energi, precis som att balansera en halvvinglig cykel eller ta hänsyn till någon annan lindrig distraktion.
Överkroppen är bra att träna. Mina ben är rätt okej tränade men armar och överkropp är klena så jag har funderat på att byta till en rowbike för att jämna ut träningen på kroppen.
Nåväl, många älskar dylika cyklar och har nog skäl för det. Och jag tror att Cruzbike/Stenhagen är ett mycket bra koncept för vissa ändamål.
Det som är kul är när man gör tvärtemot och testar en Coker enhjuling i stadstrafik eller en foldable på Vätternrundan bara för att bryta en fördom. Man ska inte vara trafikant på slentrian.
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_:-.,_,.-:*
Jan-Inge Ljungberg
Falsterbovägen 35 C 239 33 Skanör
040-453774 0702092563
webmaster@liggister.org Kassör HPV Sverige www.liggister.org
Skype: hpvfriend http://www.last.fm/user/hpvfriend
--- Jan-Inge Ljungberg jan-inge.ljungberg@folkbildning.net skrev:
Det som är kul är när man gör tvärtemot och testar en Coker enhjuling i stadstrafik eller en foldable på Vätternrundan bara för att bryta en fördom. Man ska inte vara trafikant på slentrian.
Det här är det bästa jag läst på länge, Jan-Inge! Så himla rätt. Det är så lätt att ramla ner i konventionsträsket och fastna kvar där. Inget fel i det, men det är ängsligt och knappast utvecklande, och framförallt är det uttråkande.
/Bruno
Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft hpvs@lists.lysator.liu.se på den 4 november 2006 vid 10:29 +0100 skrev:
Det som är kul är när man gör tvärtemot och testar en Coker enhjuling i stadstrafik eller en foldable på Vätternrundan bara för att bryta en fördom. Man ska inte vara trafikant på slentrian.
Det här är det bästa jag läst på länge, Jan-Inge! Så himla rätt. Det är så lätt att ramla ner i konventionsträsket och fastna kvar där. Inget fel i det, men det är ängsligt och knappast utvecklande, och framförallt är det uttråkande.
/Bruno
Här är en som inte alltid kollar in först vad som är bäst utan testar själv. "Greg på äventyr" ska nu ut i en liggistbåt! http://www.adventuresofgreg.com/HPB/10-29-06.html
Kan inte låta bli den här.... http://aistigave.hit.bg/Logistics/ Några cyklar är med i alla fall. Fantastiska bilder.
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_:-.,_,.-:*
Jan-Inge Ljungberg
Falsterbovägen 35 C 239 33 Skanör
040-453774 0702092563
webmaster@liggister.org Kassör HPV Sverige www.liggister.org
Skype: hpvfriend http://www.last.fm/user/hpvfriend
Underbara bilder! Ger perspektiv. Haha, vilket klemigt folk vi svenskar är... men så kan vi ju oftast välja att vara klemiga också, och det är väl inte så dumt. Vi blir ju varma av att cykla, därför tar vi bilen. Det är i alla fall ett argument som jag fått höra. Bli varm... huga, så hemskt!
Antagligen är paddeln mer effektiv än propeller med trampor, men fördelen som jag ser det är att man kan stänga in sig med trampmekanismen, kan vara en fördel kanske under så tuffa förhållanden som riktiga långturer på öppna havet. Huga. Eller för att hålla igång sina hårt förvärade liggcykelmuskler, och vem behöver då muskler på överkroppen? Eller för att det känns kul att prova. Faktiskt har jag varit inne på såna tankegångar. Inte helt långsökt kanske.
/Bruno
Jo, jag slarvade ihop en sån där hoj och kämpade med styret, och mycket riktigt lyckades jag inte hålla balansen så fort jag började cykla. Innan jag hann börja slipa på tekniken så kom triken och då föll intresset. Annars en kul idé!
/Bruno
Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft hpvs@lists.lysator.liu.se på den 3 november 2006 vid 15:20 +0100 skrev:
Det här konceptet kommer aldrig låna sig till riktig snabbcykling eller höga pedalbelastningar. MEN: för normal, lugn cykling tror jag att det är utmärkt. Dessutom kan du kanske lista ut ett bra viksystem så att fordonet transformeras till en nätt klump.
Hittade en bild på en Stehagsvariant som jag kallar de svenska Tom Traylorcyklarna. Laurent Dechenne har gjort flera varianter och många Python också http://www.parnes.com/hpvsblog/archives/VM05/axel.jpg Det är dock inte Laurent på cykeln utan vi var några på HPV VM i Ålborg 2005 som fick testa hans byggen. Laurent tävlade med denna och även senare på Cyclevision.
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_:-.,_,.-:*
Jan-Inge Ljungberg
Falsterbovägen 35 C 239 33 Skanör
040-453774 0702092563
webmaster@liggister.org Kassör HPV Sverige www.liggister.org
Skype: hpvfriend http://www.last.fm/user/hpvfriend
Klorgas och Jan-Inge, tar till mig era argument och försöker förstå dem sammantaget. :)
Så skriver de på hemsidan cruzbike
"Rapid Skill Transition from Standard Bike Hill Climbing Comparable to Standard Bike Superior Stability in Grave Can Straddle the Seat"
Och här kanske förklaringen till att ni är oense.
"Legs contribute to steering"
Stehag minns jag nu som begrepp men var fick du ordet ifrån Jan-Inge. Heter någon så i efternamn som inspirerat till ditt hembygge? Jag har två 20" vikbara som jag mycket gärna vill omvandla till en Stehag. Men jag är en otroligt lat jävel så det blir nog inte av.
Dessutom är jag helt klart en veklign och inte bara något jag retas med i mitt användarnamn. Jag hatar att träna muskler. Cykling kräver muskler. Det står i varenda beskrivning av lowracers mfl att ni får träna cykla flera mil per dag i en två veckor till 2 måndader innan ni kommer upp i 35kmtr timmen igen efter att ha bytt modell.
Visst har jag cyklat en mil frivilligt men jag gör inte om det.
Nej en 500 meter till ICA får vara nog övning per dag.
Nu idag så fick jag 6 minuter och 30 sekunder pga halkan och grusningen och det mer ojämna underlaget som vintern medförde. Att sparka sig fram på en fyrhjuling belastar också andra muskler än att cykla samma sträcka. Vad som är så bra med sparkcykeln är att jag inte kör omkull lika ofta som jag gjorde med tvåhjulingen. Till och med tryggare än att gå. Jag provade flera ggr att åka utför och tvärbroms på hala ytor. ESLA klarar sig bättre än vad alla cyklar jag äger gör. Dessutom får jag ta in den i mataffären vilket en stehagcykel med 20" hjul knappast kommer att klara ens hopfälld och då är den dessutom svår att manövrera mellan hyllorna.
Den ultrakompakta Clou från österike får nog också tas in i hopfälld skick och den går att använda som en slags tvåhjulig shoppingvagn som har två hul efter varandra som faktiskt finns att köpa sådana hjälpmedel med samma tankegång. En käpp som fälls ut till att ha två hjul och man hänger korgen på dess sida eller fram.
Så har jag gjort med min MicroBike och märkligt nog har inte någon klagat på den fast den ändå är en cykel. Den är så pass liten att de inser att den tar mindre utrymme än en kundvagn.
Nackdelen med MB är att det inte finns orginal bakhjul om det går sönder. Drivremmar finns väl knappast att köpa heller? Så tids nog måste jag ersätta den med något. En Clou kanske ändå är värd sina strax under 10000kronor. Man vet ju inte hur länge man lever så det kanske är en bra investering.
Om jag åker till Kemi i Finland eller Wien i Österike oc hköper en Clou. Måste jag betala en massa tull och skatt då på hemvägen?
Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft hpvs@lists.lysator.liu.se på den 3 november 2006 vid 16:09 +0100 skrev:
Så skriver de på hemsidan cruzbike
"Rapid Skill Transition from Standard Bike Hill Climbing Comparable to Standard Bike Superior Stability in Grave Can Straddle the Seat"
Och här kanske förklaringen till att ni är oense.
"Legs contribute to steering"
Är vi oense? Jag försökte bara bredda bilden lite. En cykel kan uppfattas väldigt olika beroende på förutsättningarna hos de olika "ryttarna".
Stehag minns jag nu som begrepp men var fick du ordet ifrån Jan-Inge. Heter någon så i efternamn som inspirerat till ditt hembygge? Jag har två 20" vikbara som jag mycket gärna vill omvandla till en Stehag. Men jag är en otroligt lat jävel så det blir nog inte av.
Stehag är orten där Henning o Kofta med barn bor. De byggde TT-cyklar till sig och sina barn och jag tyckte det var så skoj så jag byggde också. Som ett sorts tack till dem för denna underbara upenbarelse så kallade jag dem Stehagscyklar.
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_:-.,_,.-:*
Jan-Inge Ljungberg
Falsterbovägen 35 C 239 33 Skanör
040-453774 0702092563
webmaster@liggister.org Kassör HPV Sverige www.liggister.org
Skype: hpvfriend http://www.last.fm/user/hpvfriend
När får vi se Falsterbocykeln? Och Bunkeflocykeln? Den borde vara färdigsvetsad vid det här laget. I vinter blir det kanske även en Slähultcykel om lodet väter som det ska. Och om jag inte missminner mig har det utlovats en Gräshagecykel.
Tänk vad långt från trådens ämne man kan komma om man anstränger sig lite.
olaf
On 3 nov 2006, at 16.26, Jan-Inge Ljungberg wrote:
Som ett sorts tack till dem för denna underbara upenbarelse så kallade jag dem Stehagscyklar.
Kanske också Snevringecykeln, vad det lider...
/Bruno
Fred Werter (inte original, väl?!), låter som du skulle vara en god aspirant för trehjuling med hjälpmotor. Det kanske skulle bli så roligt att du gärna gav dig ut på längre turer, hemska tanke!
En av de vackraste cykeltyperna jag sett, a propos Stehag, är nog Python, särskilt de med stora hjul. Den ser så ren och fin ut i konstruktionen - form follows function på ett skönt sätt.
/Bruno
http://www.liggister.org/hembygget.htm
Mjukvaran misslyckades så jagger länken här utifall någon mer vill veta.
Bruno, föräldrarna ger ibland namn man inte uppskattar. Andra byter namn för att få jobb de annars inte får. Jag provar ut vilket namn jag trivs med innan jag betalar för det till patentverket? Kostar skjortan att byta båda. Så jag låter det ta den tid det tar at vänja sig. Verkar det vara ett stiligt namn tycker du. :) Vad betyder "werter" tro? Värdefull vill jag tro att det betyder men jag kan ha fel.
Du skriver att du testat en Stehagcykel men att den har en inlärningsperiod.
Precis varför jag tvekar att bygga en. Förutom att jag är lat.
Åh vad jag längtar efter att testa en Clou från Wien. Finns en bussresa för bara 375kr för att lyssna på Mozartmusik men kanske man kan locka någon av de tre affärerna som säljer den att möta upp när bussen kommer fram så man kan få provcykla en Clou och kanske köpa en direkt av den som chansar. Vore kul ta hem som handbagage på bussen. Drömma går ju men de har säkert ingen på lager. De är ju handgjorda. Har de ingen stor cykelmässa där de ställer ut den?
I någon tysk stad som ligger nära sverige kanske.
Clou, den lille rackaren väger över 13 kg. Det tyder på gediget gjutjärn. Hur kul är det? Krister
Krister Spolander Magnus Ladulåsg 27 SE-118 65 Stockholm, Sweden Office +46 8 720 01 25 or +46 70 421 70 36 Home +46 8 720 11 08 or +46 499 232 44 krister@spolander.se
-----Ursprungligt meddelande----- Från: hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se [mailto:hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se] För Fred Werter Skickat: den 3 november 2006 20:24 Till: hpvs@lists.lysator.liu.se Ämne: [hpvs] Re: BikeE är en halvliggare? Är den ok att cykla med?
Bruno, föräldrarna ger ibland namn man inte uppskattar. Andra byter namn för att få jobb de annars inte får. Jag provar ut vilket namn jag trivs med innan jag betalar för det till patentverket? Kostar skjortan att byta båda. Så jag låter det ta den tid det tar at vänja sig. Verkar det vara ett stiligt namn tycker du. :) Vad betyder "werter" tro? Värdefull vill jag tro att det betyder men jag kan ha fel.
Du skriver att du testat en Stehagcykel men att den har en inlärningsperiod.
Precis varför jag tvekar att bygga en. Förutom att jag är lat.
Åh vad jag längtar efter att testa en Clou från Wien. Finns en bussresa för bara 375kr för att lyssna på Mozartmusik men kanske man kan locka någon av de tre affärerna som säljer den att möta upp när bussen kommer fram så man kan få provcykla en Clou och kanske köpa en direkt av den som chansar. Vore kul ta hem som handbagage på bussen. Drömma går ju men de har säkert ingen på lager. De är ju handgjorda. Har de ingen stor cykelmässa där de ställer ut den?
I någon tysk stad som ligger nära sverige kanske.
_______________________________________________ HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Nä, vem har ett bra namn? Suck. Nä, jag är för snål för att byta namn. När det gäller Werter så kommer jag att tänka på de där honungstabletterna - Werters Original... i övrigt har jag ingen aning om vad det eventuellt betyder.
/Bruno
Jo med tanke på hur otroligt liten den är men även små cyklar väger. Ta Helkama Jekku den väger 12.6kg ok den har större hjul mm.
Men ändå. :) Hur tung är en brompton eller en Birdy då? Högst en 2 till 4 kg lättare. Men inte alls så praktisk när man ska handla mat i affären och inte vill lämna den utan uppsikt. Man kan lägga cykeln under vagnkorgen kanske men det repar väl lacken.
Att bara skjuta ihop en clou och använda den som shoppingvagn verkar mer genomtänkt och praktiskt för en lat en som mig.
Bara priset avhåller mig från att köpa en.
Vågar jag fråga en naiv fråga. Jula säljer hjul som kanske liknar dem på Clou?
321020 Hjul 8x3,75 Luftgummihjul med plåtfälg 8x3,75" . 4,80-8 . 4-bult, typ Opel . Håldiameter: 14,5 mm . Navdiameter: 64 mm . Max belastning: 265 kg . Kategori Bygg & järnvaror Verkstad och transport Luftgummihjul 295 kr
Det som inte stämmer är ju att det är hjul för en bil. De har väl helt andra infästningar. Ett skoterhjul ska ha samma vikt vänster och höger. Verkar vara svårt att finna dem för mig som aldrig behövt fundera på saken.
Förstår ni var man kan köpa reservdelar till den? Däck och slang tex. Jag har letat i flera dagar nu. Verkar inte vara någon som säljer skoterhjul? Vad heter det?
Den unge Werters lidande hade nog förbättrats med Henrys förslag att vi alla kollar in "easy seat by hobson". Ser ju ut att försöka lösa problemet. Finns de att köpa i Sverige? vad kostar de?
Werters orginal måste det nog ha varit som trigga mitt undermedvetna.
Nog om detta. Men kanske alla cyklar har en viss inkörningstid med balans men att man inte tänker på det eftersom kroppen minns hur de vanliga upprätt ställning är. Jg köpte en damcykel på Biltema och jag är väldigt ovan vid hur styrningen funkar på den. Än slinker jag hit och än slinker jag dit. Ser nog ut som om jag är onykter när jag cyklar på den. Inställd pga vinter nu.
Cyklar är min passion, alltså att beundra dem i kataloger och i affärer men inte att cykla dem. Jag tycker om själva ideen med en cykel. Att trampa är alldeles för besvärligt. De är läckra bara att beundra så där på någon meters håll, att sitta på den gör ju bara ont. :) Köpa är väl också min passion verkar det. Köp och ställ i förråd som npgot slags museum över drömmar jag haft.
Minns en gammal Tekniskt Magasin på SvT om en Dansk Professor som cyklade i sin "bil" till Universitetet på en cykelväg hela vägen från bostaden till arbetsrummet. Fick han den bostaden för att kunna cykla utan att trängas med motorfordon möjligen? Drömmen om den ultimata cykeln tändes hos mig men att cykla en sådan bil skulle jag inte orka.
Kul med folk som vill testa grejer. Yrvind elelr vad han heter gjorde ju liknande grejer. Han uppfann någon solapparat som kollade var man är som var genialisk.
En kul grej är den här kajaken.
http://www.wavewalk.com/PADDLING%20POSITIONS.html
Man får en helt annan upplevelse än att sitta långt ner. Nu är det ju ingen tävlingsgrej utan en upplevelse kajak han byggt. Man har kul tillsamman i vågorna nära stranden och det är väl ingen snabb farkost. Men kanske funkar att fiska med.
Hörru Jan-Inge, jag blir nästan inspirerad att ge min Stenhagen en ny chans. Så med handen på hjärtat, baserat på dina erfarenheter: tror du att man kan hålla samma snittfart som på en konventionell liggcykel, givet samma aerodynamiska förutsättningar?
Bortsett från det så är ju en viss överkroppsmotion bara en fördel.
Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft hpvs@lists.lysator.liu.se på den 4 november 2006 vid 16:49 +0100 skrev:
Hörru Jan-Inge, jag blir nästan inspirerad att ge min Stenhagen en ny chans. Så med handen på hjärtat, baserat på dina erfarenheter: tror du att man kan hålla samma snittfart som på en konventionell liggcykel, givet samma aerodynamiska förutsättningar?
Bortsett från det så är ju en viss överkroppsmotion bara en fördel.
Tappa först bort Net i Ste(n)hagen så det blir Stehag! Ja på fråga A men sen kommer en massa andra variabler aerodynamiken är bara en liten del i det stora hela. Men har du en klar Stehag så fortsätt givetvis att köra på den medans du bygger en annan liggcykel. Det är kul med många och kroppen lär sig att anta olika utmaningar (cyklar) om man kör många olika varianter och även huvét håller sig friskare tror jag. Eller hur Olaf?
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_:-.,_,.-:*
Jan-Inge Ljungberg
Falsterbovägen 35 C 239 33 Skanör
040-453774 0702092563
webmaster@liggister.org Kassör HPV Sverige www.liggister.org
Skype: hpvfriend http://www.last.fm/user/hpvfriend
On 4 nov 2006, at 16.58, Jan-Inge Ljungberg wrote:
Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft hpvs@lists.lysator.liu.se på den 4 november 2006 vid 16:49 +0100 skrev:
Hörru Jan-Inge, jag blir nästan inspirerad att ge min Stenhagen en ny chans. Så med handen på hjärtat, baserat på dina erfarenheter: tror du att man kan hålla samma snittfart som på en konventionell liggcykel, givet samma aerodynamiska förutsättningar?
Bortsett från det så är ju en viss överkroppsmotion bara en fördel.
Tappa först bort Net i Ste(n)hagen så det blir Stehag! Ja på fråga A men sen kommer en massa andra variabler aerodynamiken är bara en liten del i det stora hela. Men har du en klar Stehag så fortsätt givetvis att köra på den medans du bygger en annan liggcykel. Det är kul med många och kroppen lär sig att anta olika utmaningar (cyklar) om man kör många olika varianter och även huvét håller sig friskare tror jag. Eller hur Olaf?
Mitt huve är i kris. Däremot har jag starkare ben nu än när jag var tjugo.
o
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_:-.,_,.-:*
Jan-Inge Ljungberg
Falsterbovägen 35 C 239 33 Skanör
040-453774 0702092563
webmaster@liggister.org Kassör HPV Sverige www.liggister.org
Skype: hpvfriend http://www.last.fm/user/hpvfriend
HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs