Det har kanske inte gått särskilt lång tid sedan jag fick hojen, men jag känner inte att jag riktigt lyckats bli övertygad om liggcyklingen. Cykeln är bra. Jag har inte haft några problem med att ta mig upp och iväg. Bara ramlat en gång när skosnörena fastnade. Hastigheten är det heller inte några större problem med. Och bekvämt. Men översikten och manövrerbarheten man får med en "vanlig" cykel saknar jag. Känner mig heller inte riktigt delaktig när jag cyklar med ex.vis flickvännen på vanlig cykel.
Jag slänger därför ut frågan, och det med både lite sorg och skam, om någon är intresserad av en i stort sett ny (har väll gått tre mil) Raptobike. Sadel i storlek Large med Ventisit Comfort-dyna. Schwalbe Durano-däck 65/53 klingor fram Ställbart nackstöd
Kontakta mig gärna på min privata mail så diskuterar vi pris osv.
/Fredrik (fredrik@vemsom.se)
Ge inte upp Fredrik! Jag tror att ditt största problem är att du inte har någon att cykla med. Gotland är ju inte så liggcykeltätt. Du får försöka frälsa fler (flickvännen?) eller flytta tillbaka till Malmö :)
Christian
Jag kan förstå hur det kan kännas. Möjligen att jag tycker man har rätt bra sikt även från låga cyklar, men det beror nog på var man kör också.
Annars finns det två sätt om man vill vara mer "socialt kompatibel": * köra högracer. Lika bekvämt och troligen lika snabbt. * bygga/skaffa liggcykel åt sin respektive....
Båda har fördelar :-) /Per Eric -- ^): Per Eric Rosén http://rosnix.net/~per/ / per@rosnix.net GPG 7A7A BD68 ADC0 01E1 F560 79FD 33D1 1EC3 1EBB 7311
Hehe. Tack för peppet grabbar. Jag fortsätter öva, men hittills står erbjudandet kvar. Utgången får kanske avgöra :)
On 2011-05-16 11:04, Christian Fasth wrote:
Ge inte upp Fredrik! Jag tror att ditt största problem är att du inte har någon att cykla med. Gotland är ju inte så liggcykeltätt. Du får försöka frälsa fler (flickvännen?) eller flytta tillbaka till Malmö :)
Christian
Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
On 2011-05-16 11:12, Per Eric Rosén wrote:
Jag kan förstå hur det kan kännas. Möjligen att jag tycker man har rätt bra sikt även från låga cyklar, men det beror nog på var man kör också.
Annars finns det två sätt om man vill vara mer "socialt kompatibel":
- köra högracer. Lika bekvämt och troligen lika snabbt.
- bygga/skaffa liggcykel åt sin respektive....
Båda har fördelar :-) /Per Eric -- ^): Per Eric Rosén http://rosnix.net/~per/ / per@rosnix.net GPG 7A7A BD68 ADC0 01E1 F560 79FD 33D1 1EC3 1EBB 7311
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Kanske något att byta mot en högracer? Själv kör jag "mellan"-racer varianten med 20" fram och 26" bak i Stockholms trafiken utan problem... Lite svårt att se runt "vanliga" cyklister när man ska köra om, men bra kontroll på biltrafik m.m. i och med att man kan sitta och titta in på bilförarna genom sidofönstren.
När jag inte har någon med mig så trycker jag på, men den går utmärkt med att köra tillsammans med ungarna. Mycket trevlig kommunikation när man är på samma nivå eller när ena sitter bak på pakethållaren... :)
Har tyvärr inte blivit så mycket med frun då hon är mer för att springa/gå. Dock så har jag och ungarna planer på att bygga små mini-liggcyklar till dom och då kanske man kan komma ut och cykla ännu mera... :)
Jag kan bara instämma i "ge inte upp"! Det tar tid att lära sig att uppskatta liggcykel fullt ut. Men när man nått dit är belöningen stor - man vill inte tillbaka. Sen har du ju inte valt den lättaste "nybörjarcykeln". Inget ont om Raptobiken, jag uppskattade mycket Lars-Eriks Raptobike, när jag fick provköra den för några veckor sen. Men lågracer, framhjulsdrivning och tillerstyrning med fast styre, det är tre utmaningar som tillsammans gör cyklandet till en utmaning i början. Till det kommer att musklerna behöver vänja sig vid det nya sättet att cykla. Och att man är ovan vid sin lägre position, både gentemot trafik och medcyklande. Men som sagt, håll ut. Det man måste jobba hårt för blir mer värt när man nått fram!
Om vi ändå är inne på problem så har jag några med min liggcykel och lite förslag på lösningar:
1. Svårt att hålla kolla på trafiken - i städer och vid tät biltrafik känns detta fortfarande lite otryggt. Jag försöker därför undvika bilvägar i sådana situationer. Annars gör backspegel jätteskillnad, en på vänster sida räcker tycker jag även om det ibland kan vara bra att ha en på höger sida med. 2. Lite svårt att prata med kompisar på vanlig cykel. Ingen perfekt lösning, men funkar lite bättre om man lägger sig lite framför så att huvudena kommer så nära varandra som möjligt. En högre cykel kan annars vara ett bra val här. 3. Svårt att hålla jämnt tempo med andra - här är det timing som gäller. Dra på innan en uppför backe så man inte kommer så långt efter på toppen. Trampa aldrig i en nerför backe, man kommer ändå snabbast fram.
Det är svårt att få det att funka om man cyklar med någon på vanlig hoj. Bästa lösningen är nog att båda cyklar samma sort.
2011/5/17 Anders Drougge
Jag kan bara instämma i "ge inte upp"! Det tar tid att lära sig att uppskatta liggcykel fullt ut. Men när man nått dit är belöningen stor - man vill inte tillbaka. Sen har du ju inte valt den lättaste "nybörjarcykeln". Inget ont om Raptobiken, jag uppskattade mycket Lars-Eriks Raptobike, när jag fick provköra den för några veckor sen. Men lågracer, framhjulsdrivning och tillerstyrning med fast styre, det är tre utmaningar som tillsammans gör cyklandet till en utmaning i början. Till det kommer att musklerna behöver vänja sig vid det nya sättet att cykla. Och att man är ovan vid sin lägre position, både gentemot trafik och medcyklande. Men som sagt, håll ut. Det man måste jobba hårt för blir mer värt när man nått fram! -- Anders D
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Ge inte upp! Det känns bättre efterhand. Framför allt måste jag säga att det känns mycket sämre på vanlig cykel när man blir tvungen att gå tillbaka. OK, det går lättare i uppförsbackarna, och jag är tryggare i dom j*vl* korsningarna som jag alltid hatar i vår lilla västkustpärla till industristad. Men hur 17 kom dom på att man skulle sitta så himla högt upp, med en sadelstolpe upptryckt i baken? Tänk om man ramlar! Det gör ju ont i nacken och händerna och ryggen också. ;)
Du har ju varit inne på mid- och highracer innan detta. När benen har vant sig ordentligt och du klarar av någorlunda att cykla tillsammans med vanligt folk på lågracern så kan du vara lugn för att dessa lärdomar tar du med dig på en mid- eller highracer också, och kan utnyttja lika fullt. Så det du vinner i kunskap nu, om du är envis, kommer du att ha med dig på alla sorters liggcyklar - låt inte sitthöjden/översikten bli det som hindrar dig!
Annars tycker jag att det finns alldeles för få mindre extrema liggcyklar att välja på - eller så handlar det om att dom inte marknadsförs tillräckligt bra, av handlare och av oss entusiaster. Inte svårt att räkna ut att betydligt fler tjejer skulle kunna tänka sig att sätta sig på en LWB som Cruzbike Sigma, eller en crankforward som Rans Street (http://ransbikes.com/Street-N.htm). Bekvämt och praktiskt, enkelt och hållbart är bra! Så resonerar iallafall min fru, och många kvinnor med henne.
Vill man ha en variant och inte betala skjortan och lite till så finns alltid denna variant... http://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=auto&tl=sv&u=http%...
Och ett litet tillägg vad gäller manövrerbarheten: ja, vissa korsningar suger gammal... jag vill inte säga vad. Man kan s.a.s. "hamna i skiten" på ett sätt på liggcykel som man inte kan på vanlig hoj, där det alltid går att ställa sig upp och trycka iväg - och när man står upp så både syns man, och ser, bra. Men egentligen är det ju inte ett problem som man ska skylla på liggcykeln - det är ett problem med cykel-infrastrukturen. Titta på den här kartbilden till exempel:
http://maps.google.se/maps?f=q&source=s_q&hl=sv&geocode=&q=g... (hoppas länken funkar) Det går att snurra runt, det är en panoramavy. Kartbilden finns i lilla bilden till höger. Titta till höger (mot ljuset), därifrån kommer man på en rak fin cykelväg över "Stora bommens bro". Man kan se mellan träd och parkerade bilar att cykelvägen fortsätter rakt om man snurrar åt vänster också. Men genom korsningen måste man knixa sig. Och det är trångt när det blir kö vid cykelljusen, särskilt i den knix där man står och tittar med bilden från början. Cykelköerna går 90° rätt in i varandra! Klart att det blir trångt och svårt. Jag har knappast sett en enda vanlig cyklist som svänger igenom där utan att hålla tungan rätt i mun, det är alldeles för brant kurva och alldeles för smal cykelväg, med på tok för höga kanter och hinder som man kan hamna i. Och detta gäller alla cyklister - utom dom mest härdade, som helt enkelt skiter i den där korsningen och cyklar rakt över gatstenarna mot dig där du står och tittar, längs det vita strecket där det står "Stora Bommens bro". Förbi där finns nämligen en bilväg.
Vad nyttan är med en sån där korsning undgår mig. Finns det någon så handlar den inte om framkomlighet iallafall. Hur bra är det här för någon cyklist alls? Och det är ändå inte en av de sämsta cykelkorsningarna - långt, långt därifrån. Men ett bra exempel ändå tycker jag.
Raptobike var även min första liggis. Jag köpte den för ren motion och rehab efter att nacken rasat ihop, och kör den fortfarande enbart på landsväg. Jag är inne på tredje året med rapton nu och har fortfarande inte lärt mig ta mig ur den på något elegant sätt, svänger som en lastbil och bromsar när det går för fort i nerförsbackar, men jag har kul ändå. Jag försöker inte ens köra i stadsliknande miljö.För att stadstrafik inte ska kännas alltför stressande behövs någon sorts mellanräser eller som i mitt fall en högräser med små hjul och feta ballongdäck från AZUB.
Hej,
Jag har nu kört liggcykel i 10 år och jag använder min lågracer (29 cm över backen) inne i Göteborg, till jobbet. Funkar, men det är klart man måste ju alltid tänka på att man kör som om de andra inte ser en, men det är precis likadant om jag tar min MTB, det är ingen som ser en ändå. Det går ca 5 min snabbare med liggcykel än med MTB till jobbet som är 14 km från hem. Vanlig ståcykel är roligt de första 5 km:erna, men sedan börjar det bli plågsamt. Liggcykel är roligt de första 5 milen och sedan börjar man bli lite trött i benen, men det är allt. Ingen värk i händer, rumpa och nacke som jag får efter 10 km på vanlig ståcykel, dessutom så är det fortfarande lika roligt att cykla liggcykel som det var för 10 år sedan 8) Det tog ca 2 år för mig att känna att jag var ett med cykeln och det gäller att ta det lite försiktigt i början så de nya musklerna hinner med att byggas upp. Cykla en dag vila en och öka succesivt längden. Om du känner av lite i benen så vila någon dag extra. Efter ett par månader kommer farten och då börjar det bli riktigt roligt, när man lätt kan ligga runt 30-36 km/h på rakan. Att tänka på: Avståndet mellan pedaler och sits är mycket viktigt att det blir exakt rätt på mm så när. Att flytta klossarna under skorna till så mycket mot mitten som det går känns också mycket bättre. Jag har t o m borrat nya hål i skorna ca 1 cm ännu mer mot mitten, vilket för mig var en väsentlig förbättring (tänk på igen att avständet mellan pedaler och sits nu blir ännu mer viktigt). Justera fram och tillbaka tills det känns rätt. För nära och det blir jättetungt att trampa, för långt bort gör att rundtrampet blir svårt. Lycka till!!!
Köpte AZUB high racer just för att jag aldrig skulle våga köra lowracer i trafiken AZUBn är underbart manövrerbar och man har god sikt och sitter i princip lika högt som de flesta "vanliga" cyklister.
Nu efter att ha testat lowracer själv står jag fortfarande fast vid mitt föregående beslut, jag skulle aldrig våga köra den i trafiken. :)
Kommer just tillbaka från en liten tur med "Långracern" som Peter Markusson kallar den i resultatlistan - ett bra namn på en hoj med 205 cm hjulbas! Jag har aldrig haft någon cykel som är så bekväm och samtidigt hyggligt snabb och okänslig för motvind. I dag var det rejäl motvind en del av turen - ändå höll jag 20 - 25 km/tim utan större ansträngning. Så en lågracer som Raptobiken borde vara rätt cykel på "solens och vindarnas ö". Spontant tycker jag att en låg liggcykel ger en slags frihet och oberoende - det gör inget om det blåser emot. Närheten till marken ger en extra fartupplevelse och man ser andra saker än när man är ett par meter ovanför backen. Håller med Torleif att man inte syns så mycket mer med någon cykel och jag kör faktiskt hellre "långracern" ner till stan än "högracern". Den höga kanske syns bättre, men är väldigt svårstartad för att man knappt når ner och sen ska fötterna högt upp när man som en anka har skaffat sig lite styrfart. Eftersom man i det läger sitter rakt upp ska man dessutom slänga sig bakåt mot sätet samtidigt som fötterna ska upp. Obekvämt och osäkert. Så ge Raptobiken en chans - tre mil är ju ingenting - när du är "ett med hojen" och musklerna vant sig, så vill du inte tillbaka till vanlig cykel, knappast heller till hög liggcykel.
Undrar ibland om det är vevlagerplaceringen i förhållande till sätet som gör att det känns jobbigt med lågracer för många. Det borde isåfall vara bättre med en cykel typ Zockra Kouign Amann - om man kan stå ut med att det är, vahettere, MBB (Moving Bottom Bracket. Alltså som Stehag, Python m.m., vevlagret rör sig när man svänger). Där sitter fötterna betydligt lägre, och man kan också vinkla upp sätet lite utan att det blir en för hoptryckt ställning.
Hej,
För mig är det faktiskt tvärtom. Det känns bättre när det är högre höjdskillnad avstånd mellan sits och vevaxel. På min låg racer är avståndet ca runt 27 cm och det känns perfekt för mig. På en av mina andra är det 22 cm, men det känns lite för lite, så jag tror det är väldigt individuellt. Ju mindre avståndet är desto mer känns det som om man håller på att glida ur sitsen framåt och man bör då ha en annan typ av sits.
Ja, det är nog individuellt vilket man tycker är bekvämast. Men jag har läst någonstans att t ex F40 Lightning är så snabb just för att den har en bra ergonomi, med förhållandevis lågt placerat vevparti. Att min LWB är så bekväm tror jag beror på att man har fötterna lägre och inte sitter så "hopvikt" som på den höga racern. Den höga har dock de 120 graderna mellan vevparti - säte - ryggstöd som anses idealiskt, så det borde egentligen vara tvärt om.
Ergonomi är väldigt personligt. dessutom beror det på hur man vill cykla mormors cykel är superbekväm några km, för Vättern vill man hellre ha en racer. En mindre vinkel aktiverar andra muskler på en liggcykel (läs rumpa) det är effektivt men kan leda till recumbent butt när man sitter på arbetande muskler. En mer öppen position kan vara effektiv och mera aero, men då krävs att man använder andra muskler.
Den 20 maj 2011 07:45 skrev Anders Drougge anders.drougge@hdcs.se:
Ja, det är nog individuellt vilket man tycker är bekvämast. Men jag har läst någonstans att t ex F40 Lightning är så snabb just för att den har en bra ergonomi, med förhållandevis lågt placerat vevparti. Att min LWB är så bekväm tror jag beror på att man har fötterna lägre och inte sitter så "hopvikt" som på den höga racern. Den höga har dock de 120 graderna mellan vevparti - säte - ryggstöd som anses idealiskt, så det borde egentligen vara tvärt om.
-- Anders D
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Ni har förstås rätt allihop om ergonomin - jag tänkte egentligen mest på hur det påverkar sikten och själva upplevelsen på cykeln att man har bena högt när man sitter lågt.
Jag trivs bra i min Munzo, men tyckte också att det kändes fint att cykla på Challenge Hurricane.