Hej alla liggister!
Jag har byggt mig en liggcykel i trä, vilket fungerat LÅNGT över förväntan!
Nu har jag fått upp någon enstaka beställning på en ny modell, med 26 - 28" bak och 20 - 24" fram, något mer upprätt sittställning och lägre vevparti.
Det blir ju alltid billigare per enhet att tillverka flera, så nu är det dags att jaga fatt på fler intressenter!
Cykeln kommer kosta strax under 10 000:- skr komplett, något billigare med enklare komponentval och kring 6 000:- som ramkit.
Ha en titt på bilden nedan så ser ni hur den nuvarande modellen ser ut, det är dock inte den modellen som kommer tillverkas. Mer info finns på www.liggist.se
Ni får en cykel som är skräddarsydd för ER kropp, byggd i sverige och dessutom i trä! Eposta mig på info at liggist.se för intresseanmälan, frågor och liknande.
---- Bilagor finns på HPVS forum --- Detta brev innehöll bilagor, som i stället finns på: http://rosnix.net/hpvs-forum/index.php?t=getfile&id=475
Hela inlägget finns på: http://rosnix.net/hpvs-forum/index.php?t=msg&goto=32117&#msg_32117
(1) Vad väger saken (och har det något namn?)
(2) Hur stor/liten del av det utgör det plywood-sandwich-chassit?
(3) Annat än att du byggt den med handverktyg, vad är det unika, speciella, eller fördelen med din modell gentemot andra, traditionellt byggda SWB liggisar?
Ian
1: Version 1, den på bild, väger cirka 17kg som den är nu (med skärmar, pakethållare osv).
2: själva ramen väger in på ca 7kg
vikt är ungerfärligt angiven, har inte kunnat väga cykeln komplett.
3: den flyter! ;)
skämt åsido, den stora fördelen bör ju vara priset, samt att den är rätt så unik. Du köper alltså inte enbart en cykel, du köper ett konstverk.
Eftersom den är handbyggd så är den också kund-anpassad, vilket andra liggcyklar _INTE_ är. Det innebär också att just DIN cykel är unik, det finns ingen som är exakt likadan.
Eftersom den är byggd i trä så går den att återvinna, är lätt att laga med vanliga handverktyg och är jäkligt snygg att titta på.
Trä är ett förnyelsebart material, till skillnad från andra, vanligen använda material.
Trä är också aningen mer stöt-absorberande jämfört med exempelvis stål, vilket tar bort en del av väg-vibrationerna.
Dessutom är den tillverkad i sverige, vilket i slutändan gynnar den svenska ekonomin, vilket bör anses bättre än att gynna utlänska intressen. Du får dessutom service och support på ditt modersmål, vilket få andra tillverkare kan konkurera med.
Att köpa en träcykel är lite som att köpa en träbåt, det finns bättre material att använda, men det går inte att slå känslan av trä.
----off topic: ---- Ian, din länk är trasig...
Du verkar dels tro att moderna liggisar inte är anpassbara till förare, dels att våra kroppar är statiska, likadana över cykelns hela livslängd (20? år). Inget av det är sant. Jag gillar dock ditt argument om återvinning, även om plywood brinner segt, och inget unikt sådant. Tänkte hålla låda[*] om hur "vacker" den var, men kom på att "smaken är som baken".
[…] varför skulle man _vilja_ sälja den? Det är ju lite som att beställa en
skräddarsydd kostym och sen oroa sig för andrahands-värdet.
Lycka till med att hitta köpare till din snickarboa kostym- eller om det nu var konstverk, och alla dess framtida avarter.
----off topic: ----
Ian, din länk är trasig...
Administrivia: det var din länk, och den är inte trasig… du läser och skickar visst mail från HPVS-forumet, som inte är vuxet nog att klara av inklistrade, skärmbrutna länkar.
Ian
[^*] obs. metafor; inte en sådan av tvärställd laminerad plywood
Hmmm, helt tydligt "a one man bike". Vill man nån gång sälja sin cykel så gäller det att hitta en köpare med precis rätt mått.
Den Thu, 08 August 2013 10:36 skrev mikethebike:
Hmmm, helt tydligt "a one man bike". Vill man nån gång sälja sin cykel så gäller det att hitta en köpare med precis rätt mått.
Du har helt rätt i ditt påstående, men varför skulle du _vilja_ sälja den? :p
Det är ju lite som att beställa en skräddarsydd kostym och sen oroa sig för andrahands-värdet.. :p
Som självbyggare har jag några frågor:
Har du behövt svetsa t ex fästpunkter i styrhuvud och bakpartiet?
Har du särskilda förstärkningar vid fästpunkterna? (Min erfarenhet är att mjuka material, till vilka plywood väl får räknas, med tiden får en tendens att röra sig)
Har du något distansmaterial i ramen, t ex divinycell, eller är det trä rakt igenom?
Plywood är ju ett rätt spänstigt material, har du kunnat få vevpartiet att inte röra sig vid hög belastning, och hur har du fäst det?
Vad har du för material i sätet, är även det av plywood?
Hur fastställer du måtten när du "skräddarsyr" ramen? (Min erfarenhet är att det är rätt svårt att kommma rätt. Man får justera en hel del fram och tillbaka tills man kommer rätt. Med så flackt säte som du har är det också svårt att definiera mätpunkten, vilket jag har märkt när jag försökt jämföra mina två liggisar, den ena en högräser med lite mer upprätt körställning än lågräsern. Den mätpunkt man vill ha är ju egentligen ledkulornas rörelsecentrum i bäckenet, och det ju en svår punkt att uppskatta. En del liggcykeltillverkare använder begreppet x-seam, vilket är måttet från en vägg man sitter emot och fotsulorna. Är det det måttet du använder?)
Den Fri, 09 August 2013 10:11 skrev Anders D:
Som självbyggare har jag några frågor:
Har du behövt svetsa t ex fästpunkter i styrhuvud och bakpartiet?
Har du särskilda förstärkningar vid fästpunkterna? (Min erfarenhet är att mjuka material, till vilka plywood väl får räknas, med tiden får en tendens att röra sig)
Har du något distansmaterial i ramen, t ex divinycell, eller är det trä rakt igenom?
Plywood är ju ett rätt spänstigt material, har du kunnat få vevpartiet att inte röra sig vid hög belastning, och hur har du fäst det?
Vad har du för material i sätet, är även det av plywood?
Hur fastställer du måtten när du "skräddarsyr" ramen?
Jag har svetsat en tapp på styrstammen, den kommer hamna invändigt och därför osynligt i Mk2. Bakpartiets infästning på mk1 är solid plywood, inget annat, och håller bra. Om du har högre hållfasthets-behov (stor cyklist och/eller packning) kan jag även fälla in hårdträ som exempelvis ask vid fästpunkterna.
Det är inget distans-material i ramen, mer än det skumbildande limmet, som fyller ut håligheter och ojämnheter i limfogen (polyuretan-lim). Se byggbilderna på liggist.se för närmare info ang Mk1 modellen, mk2 ligger inte uppe på internet ännu.
Vevpartiet på Mk1 sviktar en smula i sidled vid hög belastning, men detta kommer åtgärdas på Mk2. Vevlagret på Mk1 är fastgängat direkt i träfibrerna, med presspassning på vänstersidan (ingen kopp). På mk2 kommer det förmodlingen limmas fast gängad kopp/rör som vevlagret skruvas fast i på traditionellt vis.
Plywood har ju mycket riktigt en spänst, men allting handlar om fiber-riktning, i Mk1 är skivorna vertikala, fiberriktning höjd/längd, i Mk2 kommer ytterligare förstärkning läggas i ramen, i riktning längd/bredd, en skiva limmad i frästa spår mellan ytterskivorna. Denna förstärkning blir alltså inte synlig utifrån och kommer inte påverka vikten nämnvärt.
Det kommer göra att jag har fiberriktningen både åt höjd/längd samt längd/bredd, vilket bör eliminera svikt.
Sätet på Mk1 är 0.5mm aluminiumplåt, men kan erbjudas i valfritt material. Vill du ha plywood, så kan jag fixa det.
Det enda vettiga sättet att skräddarsy en ram är att prova, dvs var så god och sitt på en prov-modell och identifiera vilka ändringar som behövs.
Annars gäller det att vara överens om exakt hur man har kommit fram till sina mått, vilket ändå gör det knepigt att få alla mått och vinklar helt rätt.
Alternativet är att ha justerbart säte och/eller justerbar bom, vilket gör hela cykeln tyngre och inte lika estetiskt tilltalande.
Men om det är så du vill ha det, så kan jag ordna det också.
Jag vill förtydliga en sak, bilden i tråden samt bilderna på hemsidan (www.liggist.se) är alla bilder av den första modellen, min privata plywoodraket Mk1. Den modell (Mk2) som kommer börja tillverkas snart är rakare i ramen pga mindre framhjul, teknisk illustration kommer "snart".
Ian; Du verkar lägga ord i min mun och tolka fritt utan verklighetsanknytning. Jag tror inte att nuvarande "vanliga" liggcyklar inte går att justera, men du kan inte kalla en justerbar cykel för kund-anpassad. :p De är fortfarande "One size fits all", med justermån.
Och ja, människans kropp förändras över 20 år, framförallt växer många på bredden. På dessa 20 år är det heller inte otänkbart att du krymper 1-2 cm på höjden.
Den lilla längdskillnaden är inget att oroa sig över och du kommer inte märka någon skillnad om du cyklar regelbundet. Bredd-skillnaden kan du påverka själv, exempelvis med att cykla regelbundet.
Om du skulle få problem med passformen på din träcykel, hör av dig så ska vi åtgärda problemet.
Slutligen, det är cyklar jag tillverkar, inte snickarboa-kostymer.. Icke-konstruktiva synpunkter och åsikter får du gärna ha, men håll dem gärna för dig själv, eller privat via email.
Ritningen börjar bli färdig, så här kommer några renderingar på projektet! Då ramen kommer vara enklare så blir priset också bättre, ram och sits kostar 2500:- utan metallkomponenterna (styrrör, fästen för bakre stag samt bakhjulsfäste). pris på metallkomponenterna kommer i höst.
För att rätta mina tidigare inlägg, cykeln kommer alltså inte att specialbyggas till kundanpassade mått utan den kommer ha flyttbart säte, allt för att pressa priset.
Detaljstudie kedjelinjer, inritade hjul är 11-30 tänder drev bak och 34 tänder fram. Det kommer behövas en kedjerulle för returkedjan, dragsidan blir helt rak, utan rulle.
Jag håller på att ta fram elektronik till cykeln också, fram/bakljus samt blinkers inbyggt i ramen med intern kabeldragning och batterifack, detta kommer kosta extra för er som vill ha det.
---- Bilagor finns på HPVS forum --- Detta brev innehöll bilagor, som i stället finns på: http://rosnix.net/hpvs-forum/index.php?t=getfile&id=482 http://rosnix.net/hpvs-forum/index.php?t=getfile&id=481 http://rosnix.net/hpvs-forum/index.php?t=getfile&id=480 http://rosnix.net/hpvs-forum/index.php?t=getfile&id=479
Hela inlägget finns på: http://rosnix.net/hpvs-forum/index.php?t=msg&goto=32200&#msg_32200
Förstår jag det rätt, att det i första hand är tiller-styrning den nya modellen är tänkt för?
Den Sun, 15 September 2013 21:51 skrev zixvelo:
Förstår jag det rätt, att det i första hand är tiller-styrning den nya modellen är tänkt för?
Nej, cykeln är designad i första hand för USS, undersätet-styrning. Det kommer ett till styrlager i ett träblock under sätet med en stötstång till framgaffeln.
Men den modulen är valfri, så vill du hellre ha tiller eller aero så är det helt upp till dig.
Eftersom det är mer metall (och därför mer som behöver läggas ut på legotillverkning) så är metallkostnaden för USS-modellen något dyrare, men som jag skrev i tidigare inlägg, metallkostnaden kommer i höst.
Vill någon ha enbart trä-delarna och tillverka egna metall-delar så går det också bra, jag kan eventuellt bifoga ritningar på de woody-specifika metall-delarna.