Jaså, var det du som lät så. Cyklade precis samma sträcka med samma j*kla motvind och tyckte nog att jag kände av den. Trots att jag har vindoptimerat triken, dvs jag har plockat av flaggan efter förra veckans diskussion. Det knepiga är att det spelar ingen roll om det är med eller motvind, om jag tar det lugnt eller drar på, så tar mina 11229* meter 35 minuter. Har inte sett dig på sträckan än Mats, vi måste ha olika tider.
*Uträknat av cykelreseplaneraren: http://goteborg.trafiken.nu/sv/gbg/Cykel/Cykelplaneraren/ Jag kan lova den där sista biten uppför Kabelgatan är svettig.
H.d.s.l.Bernt
--- Den tors 2011-04-07 skrev Mats Leidö mats.leido@telia.com:
Från: Mats Leidö mats.leido@telia.com Ämne: Re: [hpvs] Pendlartråd 2011 eller? Till: hpvs@lists.lysator.liu.se Datum: torsdag 7 april 2011 09:39
På väg söderut, i kraftig motvind, vid Stena Danmarksterminalen i morse hörde man ett diaboliskt "mooahahahaaaaah" eka mellan vägg och muren.
Det var undertecknad, som var tvungen att släppa ut det. Mo-hahaah! Nu kan det blåsa! Jag märker (nästan) inget, tjugo centimeter över marken.
35 minuter är snabbt, Bernt! Jag har cyklat hem på 35 en gång, men då var det medvind och rakorna gick görsnabbt. 45 är mer normalt för mig, jag har kanske 14 km (det är lite luddigt, ibland får jag 17, ibland 13, men jag tror 14 är ganska nära sanningen. Har haft lite glapp i mätningarna men tror mig ha fått bukt med det nu).
Punka idag vid Skansen Lejonet, efter att ha korsat järnvägsrälsen. Bah! Just som man cruisade som bäst. Min gudomligt snälle cykelhandlare körde mig hem, det var för sent att kränga nya däck och slangar eller laga nåt.
Det går på ca 35 minuter nu när gruset är borta. Min distansmätning baserar sig på cykelreseplaneraren. Knappa in start och måladress och du får distansen på metern när, tiden, baserat på vilken typ av cyklist du är (finns tre typer), karta och höjdprofil. Förutsatt att du cyklar den vägen de anger. Men du kan även ange en via-punkt. Rätt kul tycker jag. Min cykeldator visar ungefär samma distans. Men den är inte så noggrant inställd. Du har otur med punkteringar Mats! Den senaste jag fick var på min hybrid för ett år sedan. Som tur var i rätt sällskap, på en av cykelfrämjandets utflykter, så tre man dök på mitt paffa framdäck. Inga punkor på liggisen ännu! Peppar, peppar.... Bara en på Bromptonen, första dagen. Pumpade upp fullt tryck, cyklade 300 meter och parkerade den i solen. Efter en timme small det så det ekade mellan husväggarna. En decimeter stor spricka i både slang och däck. En dyr läxa. Fick köpa ny slang och däck. Borde kommit ihåg att varm luft utvidgar sig. Vem är din snälle cykelhandlare, Pedalkraft?
H.d.s.l.Bernt
--- Den fre 2011-04-08 skrev Mats Leidö mats.leido@telia.com:
Från: Mats Leidö mats.leido@telia.com Ämne: Re: [hpvs] Pendlartrd 2011 eller? Till: hpvs@lists.lysator.liu.se Datum: fredag 8 april 2011 23:23
35 minuter är snabbt, Bernt! Jag har cyklat hem på 35 en gång, men då var det medvind och rakorna gick görsnabbt. 45 är mer normalt för mig, jag har kanske 14 km (det är lite luddigt, ibland får jag 17, ibland 13, men jag tror 14 är ganska nära sanningen. Har haft lite glapp i mätningarna men tror mig ha fått bukt med det nu).
Punka idag vid Skansen Lejonet, efter att ha korsat järnvägsrälsen. Bah! Just som man cruisade som bäst. Min gudomligt snälle cykelhandlare körde mig hem, det var för sent att kränga nya däck och slangar eller laga nåt.
2011/4/8 Bernt Carlberg
Bara en på Bromptonen, första dagen. Pumpade upp fullt tryck, cyklade 300 meter och parkerade den i solen. Efter en timme small det så det ekade mellan husväggarna. En decimeter stor spricka i både slang och däck. En dyr läxa. Fick köpa ny slang och däck. Borde kommit ihåg att varm luft utvidgar sig. Vem är din snälle cykelhandlare, Pedalkraft?
Hmm.. Var precis en diskussion på funbeat om just punkarisk när man ställer cykeln i solen med hårdpumpade däck. De flesta tyckte den verkade obefintlig om man inte la in cykeln i bilen och lät bilen stå i solen.. Mindre däck är kanske känsligare?
Min cykel stod i ett svalt garage när jag pumpade upp den till maxtryck enligt däcksidan. Har inte en aning om mindre däck är känsligare. Det borde finnas någon som vet.
H.d.s.l.Bernt
--- Den lör 2011-04-09 skrev Petter Wingren-Rasmussen petterwr@gmail.com:
Från: Petter Wingren-Rasmussen petterwr@gmail.com Ämne: Re: [hpvs] Pendlartrd 2011 eller? Till: "Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft" hpvs@lists.lysator.liu.se Datum: lördag 9 april 2011 19:03
2011/4/8 Bernt Carlberg
Bara en på Bromptonen, första dagen. Pumpade upp fullt tryck, cyklade 300 meter och parkerade den i solen. Efter en timme small det så det ekade mellan husväggarna. En decimeter stor spricka i både slang och däck. En dyr läxa. Fick köpa ny slang och däck. Borde kommit ihåg att varm luft utvidgar sig. Vem är din snälle cykelhandlare, Pedalkraft?
Hmm.. Var precis en diskussion på funbeat om just punkarisk när man ställer cykeln i solen med hårdpumpade däck. De flesta tyckte den verkade obefintlig om man inte la in cykeln i bilen och lät bilen stå i solen.. Mindre däck är kanske känsligare? -- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Annars tycker jag att det låter bra, det där du säger om att du får samma tider oavsett med- eller motvind. Det tyder ju på att du har ganska lågt luftmotstånd ändå? Uppförsbackar är mina fiender just nu. Prövade med SPD för första gången idag, jag tror att det kändes bättre men vet inte om det gick fortare - punkan pajade den fina tiden jag hade på gång på hemvägen, och jag fick inte veta om uppför skulle kännas bättre, eftersom jag åkte bil den vägen.
Stämmer, Bernt, pedalkraft. Bra pöjk. Ja, visst har jag lite otur ändå? Dessutom kom jag hem nyss och såg att jag inte hade fått det tätt, eller om det var fler hål. Skräp! Har dock cyklat utan punka på min vanliga upprätthoj, en Centurion, i massor av år. Har bara hänt en enda gång med Centurion, och då körde jag in i en trottoarkant i full fart (dold under en jättevattenpöl), så det var faktiskt lite motiverat med punka den gången :)
Kedjehopp är inte lika roligt på liggcykel som i gymnastiken (och inte ens där var det överdrivet kul, som jag minns det). Lite mer hoppig har kedjan blivit. Funderar på om den börjar bli mjuk. Blir dom det efter ett tag? Har inte egentligen märkt av det på vanlig cykel, men då går ju inte kedjan över trissor och sånt.
Jag tror att det 1. Är lite dumt att trampa bakåt på en FWD - iallafall på en sån som min (eller Zox, Raptobike och liknande) med fast vevlager. Den åker alltid omkring till lite nya växlar om man trampar bakåt, eftersom man nästan alltid vinglar lite med framhjulet samtidigt. Lite för mycket tramp, vingel och trassel samtidigt, så kan den åka av. Naturligtvis alltid i uppförsbacke, så man sätter en pinsam rova. 2. Vore bra med lite extra kant som klätterskydd på vissa ställen, som har sagts förut här, kanske var det nån annan tråd, men ämnet kommer ju tillbaka... på min gissar jag att det som har hänt när jag tappar kedjan är att den vill klättra ut över bakre trissan, och så skulle man kanske ha ett skydd mot inklättring/låsning mellan ekrar och inre drev - det har inte hänt mig än, men låter läbbigt.
Hej,
Det låter som om ngt är fel. Jag har inga problem med att kedjan hoppar när man trampar bakåt, endast om man vinklar hjulet snett, annars skall kedjan löpa lätt. Kolla om kedjelinjen mellan framdrevet och det stora brythjulet är rak. Om inte är det troligtvis därför som kedjan hoppar. Det kan också vara så att bommen är lite vriden åt ena eller andra hållet, i så fall så hoppar kedjan lätt av framdrevet. Justera bommen så att framdrevet är i exakt linje med brythjulen och kassett.
Det var jag som skrev om ett plastskydd mellan största bakdrevet och ekrarna, som jag hade på min gamla mountainbike. Ett sånt skydd hindrade ju det värsta fallet, att kedjan kommer i beknip mellan drev och ekrar, med förstörelse av ekrar som följd, eftersom hjulet fortsätter att rotera. Borde finnas såna skydd att köpa. Det är lätt att sätta dit, om jag minns rätt så satt det bara klämt mellan frikrans och hjul, eventuellt var det avpassat efter navet, så att det satt fast i det. Om växeln går för långt ut (högsta växeln) så har jag varit med om att kedjan hoppat och lagt sig på axeln, men då händer ju inte något värre än att man får stanna och lägga på kedjan igen.
Att hårdpumpa däck kan ha sina faror. För att rulla lättare tryckte jag i rejält med luft i framhjulet på min LWB, som är byggd av gamla delar. Problemet var att det däcket var ett MCB-däck från mitten av 1970-talet, så rätt vad det var så var det två rejäla bulor på det. Men det är väl inget att klaga på - håller ett däck i 35 år, så är det väl rätt bra? Nu sitter det ett Marathon Plus där, och det håller nog bättre. I en annan diskussion läste jag att smala däck tenderar att bli lite för lite pumpade och tjocka däck tenderar att bli för hårt pumpade.
2011/4/12 Anders Drougge
Det var jag som skrev om ett plastskydd mellan största bakdrevet och ekrarna, som jag hade på min gamla mountainbike. Ett sånt skydd hindrade ju det värsta fallet, att kedjan kommer i beknip mellan drev och ekrar, med förstörelse av ekrar som följd, eftersom hjulet fortsätter att rotera. Borde finnas såna skydd att köpa. Det är lätt att sätta dit, om jag minns rätt så satt det bara klämt mellan frikrans och hjul, eventuellt var det avpassat efter navet, så att det satt fast i det.
Christian satte dit ett sånt plastskydd åt mig och nu har jag framväxel också samt klätterskydd på utsidan av största klingan. Tillsamman borde det räcka för att skydda mot fler missöden av samma sort som tidigare. Förstörda ekrar är förbaskat trist (har hänt mig på precis det här sättet), men jag tycker ändå det var värre när framhjulet låste sig helt i hög hastighet. Då kan det gå riktigt illa.
Tack för tipsen Torleif, ska kolla bommen imorgon innan avfärd. För trött nu. Det är nog inget stort fel, bara jag som vinglar lite på styrningen när jag trampar bakåt.
För att återföra till ämnet. Idag blev jag påkörd av en bilist ,som stannade vid stopplinjen och sedan körde rakt på mig. Ingen skada på cykeln ingen direkt skada på mig (bara öm i revbensspjället). Det var bara en tidsfråga, det har varit mycket nära ett antal gånger. Jag förstår att man tvekar innan man väljer att cykelpendla.
2011/4/13 Johan Fohlin
För att återföra till ämnet. Idag blev jag påkörd av en bilist ,som stannade vid stopplinjen och sedan körde rakt på mig. Ingen skada på cykeln ingen direkt skada på mig (bara öm i revbensspjället). Det var bara en tidsfråga, det har varit mycket nära ett antal gånger. Jag förstår att man tvekar innan man väljer att cykelpendla.
Sånt kan vara hemskt! Jag tror det lönar sig att vara stenhård på den juridiska vägen. Ömhet *kan*vara tecken på skada, t.ex. en revbensfraktur (som inte behöver göra så himla ont från början, speciellt inte om man har adrenalinpådrag som vid en olycka) - den kan i sig ge pneumothoraxhttp://en.wikipedia.org/wiki/Pneumothorax. Vilket kan bli akut livshotande. Om bilisten avlägsnar sig utan att polisanmäla från en olycksplats med personskada räcker det i sig för att han ska kunna få körkortet indraget, skulle tro att köra på någon när man har stoppskylt kan ge liknande konsekvenser.
En anmälan registreras i statistiken, tar bort bilisten ur (bil)trafiken ett tag och fungerar som en varning till alla som får höra talas om det.
Jag har också varit med om något liknande ett par gånger under senaste tiden, dock utan att bli träffad av bilen. Jag har hunnit undan hittills. Ena gången ropade bilisten till mig att "Zebralagen" minsann inte gäller cyklar. Det var bara det att cykelbanan går längs en huvudled och då är även cykelbanan huvudled - jag har kollat med körskollärare jag känner och även med en f d bilinspektör. Dessutom står ett trekantigt gulrött märke med spetsen neråt precis före cykelbanan, vilket såvitt jag vet betyder lämna företräde. Så den bilisten var ute i ogjort väder, men vad hjälper det om man blir påkörd? Ett stoppmärke som i Johans fall betyder ju också lämna företräde.
Vid ett annat tillfälle hände nästan samma sak, några korsningar bort. Jag blev störtförbannad och skulle precis börja skälla på bilisten när hon vevade ner rutan och ropade: "Ursäkta, men telefonen ringde" Jag blev inte precis vänligare stämd av det. Jag slår vad om att telefonen spelar stor roll i såna här incidenter. Jag hade dessutom inte liggis vid de här tillfällena, utan den lilla trehjuliga "barntransporttriken" som man måste vara blind för att inte se, eftersom man cyklar upprätt, jag hade gulorange väst och barnsitsen fram är orange. Som tur var hade jag inget barn i sitsen!
Vid ytterligare ett tillfälle kom jag precis när en olycka hade hänt, kan ni gissa hur? En bogserande bil hade stannat efter cykelöverfarten, den bogserade stod på andra sidan, med spänd lina utan flagga emellan sig, vilket fällde en stackars cyklande dam till marken.
Så vad bilister kan hitta på är till synes obegränsat, men telefonprat är en alltför vanlig orsak till incidenter och olyckor av det här slaget.
Suck. Man borde inte tillåta bilar i allmän trafik - de är alldeles för farliga saker, särskild att hanteras av stressade pendlare etc ...
/PE -- ^): Per Eric Rosén http://rosnix.net/~per/ / per@rosnix.net GPG 7A7A BD68 ADC0 01E1 F560 79FD 33D1 1EC3 1EBB 7311
"Snäll" busschaufför kommer rykande men tvärbromsar precis innan övergångsstället vid N.Ericssonsplatsen när han (till sist) ser mig. Jag har fått bromsa snabbt och har inte i nån riktigt bra växel, men kan trampa förbi försiktigt, bara det inte kommer en bil till i... nästa fil gjorde det ja. Dold av gigantobussen. Sån tur, den hann också tvärbromsa. Broms igen, nu ska man få igång lågracern från stillastående, mitt i en korsning, med för trög växel i. Otrevligt. Två rusande motorer efter mig när jag väl kommer över de två filerna. Mycket tid att vänta har inte dagens yrkesbilister, och små marginaler är det dom kör med, fastän det är tio-tjugo ton som är ute och åker. Man får inte stressa som cykelpendlare - inte på såna ställen. Men man måste ha reptilsnabb reaktion och korpgluggarna vidöppna.
Jag befann mig en tidig morgon i vintras "på andra sidan". Kommer till en korsning med korsande cykel- och gångväg. Tänker "måste kolla efter cyklar". Kollar vänster och sedan höger - och där jävlar har jag ett cykelbaklyse precis framför bilen. Tvärnit. Det enda lyse mannen hade på sin hoj var ett baklyse. Inga reflexer på vare sig cykel eller sig själv. Barnstol hade han också. Men inget barn i. Ingen närkontakt, inget kontakt alls, så jag vet inte hur han tänkte.
Otäckt. Mörker, inga andra bilar i närheten. Redan innan cyklar jag med dubbla små cateye, reflex och baklyse.
Men omkörning på övergångsställe är en otäck sak. Ett fiskespö med en blinkande lampa framför ...
/Boris
Tror du att hans bakljus kan ha varit dolt i vissa vinklar av nedhängande jacka, väska eller dylikt? Det funkar inget bra med dom där sadelstolpe-monterade lamporna tycker jag. Dom är för långt in i cykeln, och döljs för lätt av kläder, väskor och annat.
Av nån anledning så behövs det extra mycket ljus i oktober-november, det är som om själva atmosfären suger upp allt ljus och kastar ner det på asfalten. Man behöver extra bakljus, extra reflexer, extra allt.
Citat:
Tror du att hans bakljus kan ha varit dolt i vissa vinklar av nedhängande jacka, väska eller dylikt? Det funkar inget bra med dom där sadelstolpe-monterade lamporna tycker jag. Dom är för långt in i cykeln, och döljs för lätt av kläder, väskor och annat.
Av nån anledning så behövs det extra mycket ljus i oktober-november, det är som om själva atmosfären suger upp allt ljus och kastar ner det på asfalten. Man behöver extra bakljus, extra reflexer, extra allt.
Ärligt talat så minns jag inte, men det kan du ha rätt i. Jag tycker mig dock minnas (inget jag idag skulle gå ed på alltså) att han hade ett vanligt bakskärmsbakljus.
I övrigt håller jag med dig, och det var en så'n där ljus-slukar-morgon. Våt asfalt, svart morgon. Fast i typ januari-februari.
/Boris
För några år sen, när jag pendlade tidiga mornar, så retade jag mig rejält på att bilister aldrig bländar av för cyklar, inte ens om man har bra cykelbelysning. Så jag tog 1 st bilstrålkastare från 2cv:n och monterade den på styret, satte i en 65+65 watts halogenlampa, och monterade ett mc-batteri på pakethållaren. Gissa om de bländade av sen! Det hade också det goda med sig att folk inte längre körde om och mer eller mindre prejade ut mig - man vill inte frontalkrocka med en bil i 70-80, som kör om en rad andra bilar trots möte. Kanske trodde de att jag var en "enögd bil"? Min erfarenhet: Det hjälper inte att vädja, bara rejäla motvapen gäller. Kanske var jag en ligist med ett g, men jag lever än! Som bonus så blev mc-batteriet omskött - för batterier gäller devisen "use them or loose them"
Snyggt! Hade du hel- och halvljuset i gång också?
Fördel antar jag om man tar en bilstrålkastar är att man får ett färdigt paket ljuskälla + reflektor som inte skickar för mycket bländande ljus uppåt (på halvljus) som det gör just på bilar ...
/Per Eric -- ^): Per Eric Rosén http://rosnix.net/~per/ / per@rosnix.net GPG 7A7A BD68 ADC0 01E1 F560 79FD 33D1 1EC3 1EBB 7311
Grymt bra, har funderat på pannlampa att "se dem i ögonen med" ...
/Boris
Jodå, jag hade hel och halvljusreglage (mopedvariant). Fördelen med en 2cv-strålkastare är ju att den också har ett lykthus, så det blir som en gigantisk cykellampa. En lite smidigare variant skulle kanske vara att ta en sån där liten strålkastare som sitter i en grupp om 4-5 st på vissa bilar. Med en 65-watts halogenlampa kanske det kan räcka? Kanske skulle man också sätta ett dimbakljus bakåt, så att man inte blir påkörd bakifrån?
När jag blev påkörd hade min Edelux på. Jag har fått klagomål på att den är för stark. Men man måste såklart titta åt det hållet för att se den. Från och med nu skall jag se det som något positivt när bilister tutar, då har de i alla fall sett mig.
Den 16 april 2011 07:36 skrev Anders Drougge anders.drougge@hdcs.se:
Jodå, jag hade hel och halvljusreglage (mopedvariant). Fördelen med en 2cv-strålkastare är ju att den också har ett lykthus, så det blir som en gigantisk cykellampa. En lite smidigare variant skulle kanske vara att ta en sån där liten strålkastare som sitter i en grupp om 4-5 st på vissa bilar. Med en 65-watts halogenlampa kanske det kan räcka? Kanske skulle man också sätta ett dimbakljus bakåt, så att man inte blir påkörd bakifrån? -- Anders D
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Min Cateye laddade ur igår kväll ner jag behövde det nu har bestämde mig att ha med i cykel väskan extra batterier.
MVH David Scott
16 apr 2011 kl. 11:11 skrev Johan Fohlin johan.fohlin@gmail.com:
När jag blev påkörd hade min Edelux på. Jag har fått klagomål på att den är för stark. Men man måste såklart titta åt det hållet för att se den. Från och med nu skall jag se det som något positivt när bilister tutar, då har de i alla fall sett mig.
Den 16 april 2011 07:36 skrev Anders Drougge anders.drougge@hdcs.se:
Jodå, jag hade hel och halvljusreglage (mopedvariant). Fördelen med en 2cv-strålkastare är ju att den också har ett lykthus, så det blir som en gigantisk cykellampa. En lite smidigare variant skulle kanske vara att ta en sån där liten strålkastare som sitter i en grupp om 4-5 st på vissa bilar. Med en 65-watts halogenlampa kanske det kan räcka? Kanske skulle man också sätta ett dimbakljus bakåt, så att man inte blir påkörd bakifrån? -- Anders D
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
-- Johan Fohlin Museitekniker tel +46462229001 -- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
2011/4/16 David Scott
Min Cateye laddade ur igår kväll ner jag behövde det nu har bestämde mig att ha med i cykel väskan extra batterier.
MVH David Scott
I november i fjor var jag ute på en 10-mila runda, när temperaturen kröp
nedåt la lampan plötsligt av, men funkade igen dagen efter när jag kollade inomhus. Måste varit temperaturen som gjorde att de förlorade effekt. Numer ser jag till att ha reservbatterier nära huden så de håller värmen om jag är ute i kallt väder.