On 25 Mar 2014, at 18:43, I wwwrote:
[…] MIN HIERARKI av trafiksäkra liggistyper från bäst till sämst:
• halvkåpad trike/ quad[1] • helkåpad trike/ quad • hyfsat upprättsittande trike • upprättsittande LWB/ SWB • låg trike • lågracer • midjestyrt
Angående säkerheten hos olika cyklar och främst trikar:
De senaste åren har jag i princip bara cyklat trike. Mycket få turer går med tvåhjuling (och då upprätt standardcykel), endast då jag behöver lämna cykeln obevakad på osäkra platser alternativt ta med den ihopfällbara. Jag kan konstatera att antalet vurpor har gått från ett antal per vinter och grusperioden (trots att jag alltid använt dubbade däck) till exakt noll (0). Likaså inte en enda, ens minimal olycka. Och då cyklar jag precis varje dag och gör i princip samtliga ärenden mha cykeln. Och jag kan inte heller påstå att jag kör speciellt försiktigt (då det är så kul att "busköra" med triken). Alla turer går nu med en CARBONTRIKES, tillika testplattform för nya delar och tillbehör innan de sätts på kundtrikarna. Min egna statistik visar alltså att en låg trike är en säker cykel!
MEN tre saker är viktiga för att triken (alternativt den låga tvåhjuliga liggcykeln) ska bli säker: 1. Använda säkerhetsflagga (barncykelvimpel) och/eller starka lampor oavsett tid på dygnet och oavsett om man tycker det är töntigt eller ej. 2. Använda backspegel för att hela tiden ha uppsikt runt om. 3. Ha effektiva välfungerande bromsar för att snabbt och kontrollerat kunna bromsa ifall det plötsligt dyker upp ett hinder och/eller en medtrafikant som inte har uppmärsammat en trots flaggan och/eller belysningen.
En låg trike kan visserligen vara svår att se men med flaggan och/eller starka lamporna blir den lätt synlig och om man burkar (lutar med kroppen i svängar, förutsatt att sitsen är konstrueraf för det) blir stabiliteten så hög att det är både teoretiskt och praktiskt omöjligt att välta oavsett hur snabbt man cyklar och oavsett väglaget. Går det för fort i svängar och/eller om väglaget är osäkert glider man istället i sidledd. Inte heller lyfter bakhjulet om man bromsar hårt på en låg trike.
När det gäller säkerheten hos högre trikar är jag personligen mycket skeptisk. De höga trikar jag har provat, både liggcykelvarianten och upprätta har varit instabila i lite högre fart, ofta redan från 20-25 km/h och går lätt upp på två hjul för att därefter slå runt. Ofta har de (speciellt högre liggcykeltrikar som främst verkar rikta sig till äldre personer) dessutom haft en otrevlig tendens att de snabbt går från stabilt läge på tre hjul till vält läga utan någon större förvarning. Personligen anser jag utifrån mina erfarenheter att en låg trike är betydligt säkrare än en hög och t.o.m. att en tvåhjuling är säkrare än en hög trike.
/Lars Viebke
Lars Viebke wwwrote: Ang. säkerheten hos olika cyklar och främst trikar […]
Jag kan konstatera att antalet vurpor har gått från ett antal per vinter och grusperioden (trots att jag alltid använt dubbade däck) till exakt noll (0)
Ett i allra högsta grad GLÄDJANDE besked, Lars, fattades bara annat… men det var inte vurpor, något man|kvinna som cyklist har viss kontroll över, utan allmän “riskmagnetbenägenhet” hos olika liggistyper i trafiken som man inte rör över (och kanske lika bra det, ty då hade det blivit än värre röra ;-)) som var på tapeten.
Min egna statistik visar alltså att en låg trike är en säker cykel!
Gör den inte alls, dvs. din extrapolering baserad på summa "1" ("ett") testsubjekt är opåkallad. Det enda din statistik visar är egen dalande vurptendens i standard Einsteinsk tidsaxelmodell. Brodera det du i kursiv på den nattmössa du ändå inte använder.
En låg trike kan visserligen vara svår att se
"Visserligen" går inte att hoppa över så lätt. Bovarna i potentiella trafiktillbud, bilisterna, är vanligen fokuserade på ett avstånd från några meter framför huven till oändlighet i vägens/ gatans riktning. Av detta följer att ju närmare man befinner sig bilen på en låg liggis, desto mindre registreras man i bilistens synperiferi. Man försvinner helt enkelt gradvist ur dennes synfält. Och då ska man vara allmänt medveten om att det som håller en bilist "på mattan", hindrar från att köra på en cyklist, är inte någon omsorg om en medtrafikant tillika människa, utan oviljan att repa lacken på fordonet förenat med förlorade trafikförsäkringspoäng el. vad det nu heter. Ev. rättsliga påföljder av att ha kört på en cyklist spelar här mindre roll, ty alla bilister vet att lagstiftaren har inget annat val än att behandla "trafikolyckor," inkl. sådana med dödligt utgång, extra skonsamt för förövarna pgav dess potentiellt stora antal, och den påverkan på samhället det annars skulle medföra.
… men med flaggan och/eller starka lamporna blir den lätt synlig
"Synlig" främst enl. egen självuppfattning, knappast generellt för bilister, ty då hade det inte hänt några påkörningar på cyklar överhuvudtaget. Ja, jag generaliserar lika mycket som du.
… och om man burkar (lutar med kroppen i svängar, förutsatt att sitsen är konstrueraf för det) blir stabiliteten så hög att det är både teoretiskt och praktiskt omöjligt att välta oavsett hur snabbt man cyklar och oavsett väglaget.
FÖRUTSATT, Lars, förutsatt. Du vet redan vad jag anser om din stabilitet i sadeln, men inte de andra: jag skulle aldrig kunna vrida mig sidledes i sitsen under färd som du gör för att fotografera denne din medcyklist, inte ens om vi bytte trikar och jag satt i din Gula, en relativt tung & bred Steintrike.
Personligen anser jag utifrån mina erfarenheter att en låg trike är betydligt säkrare än en hög och t.o.m. att en tvåhjuling är säkrare än en hög trike.
Visst. Noterat. goo.gl/l6YxDf
[…] (Ians) HIERARKI av trafiksäkra liggistyper från bäst till sämst (t.v); [Lars' rangordning t.h.]
(1) halvkåpad trike/ quad [1] (2) helkåpad trike/ quad [2] (3) hyfsat upprättsittande trike [5] (4) upprättsittande LWB/ SWB [4] (5) låg trike [3] (6) lågracer [6] (7) midjestyrt [7]