Hej,
Är det någon här som har en Street Machine Gte från HP velotechnik? http://www.hpvelotechnik.com/produkte/sm/gte/index_e.html Tycker ni att den är prisvärd? Vad är nackdelarna med den? Vilka tillbehör bör man köpa till, skivbromsar, clipless pedals? Hur pass svårt är det att cykla upp för backar med den? Hur går det att ställa den i ett vanligt cykelställ? Vad betalade ni för den?
MvH Mansig
Hej!
Har en Street Machine GTe sedan tre år.
Den är mycket prisvärd. Lätt manövrerad, tillräckligt hög för att inte vara obehaglig i stadstrafik, stabil även med tung packning.
Även om den är prisvärd är den inte gratis. Vevlagret packade ihop efter mindre än två år, garantifråga, men det var en dag innan min cykelsemester och fanns ingen annan råd än att köpa ett nytt. Inte helt lätt att hitta rätt dimension, fick cykla runt de flesta cykelhandlarna i stan, kändes det som. Senare glömde jag att anmäla och tiden gick ut, mitt egna fel. Framdrevet är i aluminium och börjar få "hajfenor", skulle föredragit stål.
Man bör absolut köpa till en ventilerad sits, den medföljande använder jag bara på vintern. Ett par SPD pedaler med dito skor skulle jag också varm rekommendera. Har själv satt på mekaniska skivbromsar, men det är mest lyx tycker jag, trevlig lyx dock. Stänkskärmar bör man också ha.
Det är inte svårt att ta backar alls, men det går inte lika fort som med en vertikal cykel, förstås.
Vet inte för jag ställer inte mina vertikala cyklar heller i ett cykelställ. Risken är för stor att någon kommer och bökar och knäcker ekrarna på framhjulet. Inte heller har jag något stöd, utan lutar cykeln mot något och låser fast den. På landsväg lägger jag den försiktigt ned. Med tung packning är det stor risk att den välter om den står på stöd och då kan styret få sig en kyss, om man har USS vill säga.
Kommer inte riktigt ihåg, men lite över tjugo har jag för mig. Köpte av JARY i Växjö. Mycket smidigt.
Hälsar
Clas
Jag tittade på den när jag skulle köpa ny cykel i vintras, valet stod mellan Street Machine, Toxy CL och Nazca Exploer. Tre som jag såg det bra touringcyklar, mitt val blev en Nazca Exploer till sist. Länkage styrning var nog det som avgjorde att jag valde den, pris från 1575euro men när jag kryssat färdigt i tillvalslistan och den stod hemma slutade det på 25.000kr. Alla tre ligger i samma prisklass och är som jag ser det prisvärda. Hydrakiska skivbromsar, SPD pedaler, lowriders, dual-driv och nackstöd valde jag att lägga på bla. Backar går bra om än inte så fort men kondisen är inte den bästa heller ;) Cykelställ undviker jag men det går oftast bäst när man backar in med bakhjulet, använder stödet eller lutar mot något om jag har mycket packning.
Den Wed, 02 September 2009 19:37 skrev Clas:
[...]Även om den är prisvärd är den inte gratis. Vevlagret packade ihop efter mindre än två år, garantifråga, men det var en dag innan min cykelsemester och fanns ingen annan råd än att köpa ett nytt.[...]
Vad kan det ha berott på? Följde du alla råd i bruksmanualer vad det gäller service? Citat:
Man bör absolut köpa till en ventilerad sits, den medföljande använder jag bara på vintern.
Hmm. Nu måste vi reda ut lite här. Vad jag förstått det som, så levereras cykeln i standardutförandet med ett Bodylink Seat: http://www.hpvelotechnik.com/images/produkte/sm/gte/smgte_bodylinksitz_holzb... Till det kan man köpa dynan Airflow Seat Cushion: http://www.hostelshoppe.com/images/products/la_09hpv_airflow.jpg Man kan också köpa ett helt annat säte, nämligen ett Ergo Mesh Seat: http://www.hostelshoppe.com/images/products/la_08hpv_mesh_seat.jpg Vilket är det du beskriver som ventilerat?
Citat:
Ett par SPD pedaler med dito skor skulle jag också varm rekommendera.
Jag ser det som självklart att man bör lära sig hantera cykeln till fullo innan man ger sig in på en sådana. Infästningen på sådana pedaler är ju anpassade för att de skall vara lätta att lossa och vidfästa från skorna på en traditionell cykel, så det är inte så att cykelställningen man befinner sig i på en liggcykel gör det svårare att fästa vid/få loss sådana pedaler från skorna? Citat:
Har själv satt på mekaniska skivbromsar, men det är mest lyx tycker jag, trevlig lyx dock.
Vad är det som gör att det är skönare med skivbromsar?
Citat:
På landsväg lägger jag den försiktigt ned. Med tung packning är det stor risk att den välter om den står på stöd och då kan styret få sig en kyss, om man har USS vill säga.
USS = Under Seat Stearing(?). Är det lätt att ramla med cykeln på debutcykelturerna? Jag har förstått att styret ryker ganska lätt om man välter med cykeln, sittandes på den.
Att jag ställer så mycket frågor beror på att jag själv inte har möjlighet att provköra cykeln innan jag köper den, så jag vill få så mycket klart som möjligt innan jag bestämmer mig för om jag skall göra det här köpet av cykeln. Den Wed, 02 September 2009 19:58 skrev Lasse:
[...] Hydrakiska skivbromsar, SPD pedaler, lowriders, dual-driv och nackstöd valde jag att lägga på bla.[...]
Nackstödet kostar 600 eller 870kr beroende på typen av sits man har. Det är ett fruktansvärt dyrt nackstöd. Använder man det när man cyklar, eller är det bara i vila som man använder det? Hur fungerar nackstödet med cykelhjälmen, är det anpassat för att man bär cykelhjälm?
Jag skaffade en liknande hoj i somras, en Challenge Ventus. Mina svar baserar sig på den, och på min trike, en ICE Explorer från 2000.
On Sep 2, 2009, at 20:14 , Mansig wrote:
Citat:
Ett par SPD pedaler med dito skor skulle jag också varm rekommendera.
Jag ser det som självklart att man bör lära sig hantera cykeln till fullo innan man ger sig in på en sådana. Infästningen på sådana pedaler är ju anpassade för att de skall vara lätta att lossa och vidfästa från skorna på en traditionell cykel, så det är inte så att cykelställningen man befinner sig i på en liggcykel gör det svårare att fästa vid/få loss sådana pedaler från skorna?
Jag har SPD-pedaler på min trike. Det är inte svårare att få i och ur fötterna på en liggcykel än på en vanlig hoj.
Jag har inte monterat SPD-pedaler på tvåhjulingen, eftersom jag ville lära mig cykla tvåhjulig liggis först, och för att jag inte trivs med Shimanos skor. Jag tänker testa Power Grips, så snart jag fått ändan ur vagnen och beställt dem. Med Power Grips kan man använda alla skor.
Citat:
Har själv satt på mekaniska skivbromsar, men det är mest lyx tycker jag, trevlig lyx dock.
Vad är det som gör att det är skönare med skivbromsar?
Skivbromsar är väl inte skönare än fälgbromsar, men de är ju mera skyddade från smuts. Med skivbromsar undviker man också det potentiella problemet med överhettad fälg och följande däcksexplosion i alpina nerförslöpor, och problemet med slitage av fälgen.
Själv har jag lyxat till det med hydrauliska skivbromsar. Prova i cykelbutiken, så märker du skillnaden (mot mekaniska skivbromsar). I huvudsak är de märkbara fördelarna med hydraulik att motståndet i bromshandtagen är mindre, och att överföringen av bromskraft är stummare. Detta ger en bättre känsla av tryckläget i bromsen, vilket gör det lättare att moderera bromskraften.
Citat:
På landsväg lägger jag den försiktigt ned. Med tung packning är det stor risk att den välter om den står på stöd och då kan styret få sig en kyss, om man har USS vill säga.
USS = Under Seat Stearing(?). Är det lätt att ramla med cykeln på debutcykelturerna? Jag har förstått att styret ryker ganska lätt om man välter med cykeln, sittandes på den.
Det är alltid lätt att ramla med cyklar med mindre än tre hjul. Jag har egentligen inte ramlat någon gång, men lagt ner hojen oplanerat och okontrollerat ett par gånger när balansen inte räckt till. Hastigheten vid dessa tillfällen har varit noll, eller nära noll. Styret (USS) klarade detta utan problem, om man bortser från några repor.
Jag har tilbringat ett antal timmar på en tom parkeringsplats med att lära mig cykla på min nya hoj. Där har jag övat att starta och stoppa, samt att köra slalom mellan markeringarna på asfalten. Jag har särskilt övat att starta och sedan svänga omedelbart, något som man behöver när man ska köra ut på en väg efter att ha stannat i en korsning. Jag har också övat att starta ach stanna både med höger och vänster fot i backen.
Att jag ställer så mycket frågor beror på att jag själv inte har möjlighet att provköra cykeln innan jag köper den, så jag vill få så mycket klart som möjligt innan jag bestämmer mig för om jag skall göra det här köpet av cykeln.
Jag hade inte heller möjlighet att provköra, så jag köpte ändå. Jag tänkte att jag inte har sämre balans än flertalet, så jag borde väl också kunna lära mig cykla tvåhjulig liggis. Och det kunde jag.
- Sverker
Sverker, jag är definitivt intresserad av ditt test av Power Grips. Vill kunna använda alla skor och få ner ställtid, vilket innebär att inte alltid behöva ha tillgång till speciella cykelskor.
/Bruno
__________________________________________________________ Går det långsamt? Skaffa dig en snabbare bredbandsuppkoppling. Sök och jämför priser hos Kelkoo. http://www.kelkoo.se/c-100015813-bredband.html?partnerId=96914325
Kan ske missade jag något om vevlagren, men vad jag vet så skall man inte och går det inte att göra någon service på kapslade vevlager. Antar att jag råkade ut för ett måndagsexemplar.
Jag menade inte sits, utan sittdyna, sorry.
Jag ångrar att jag inte köpte SPD pedaler tidigare. Det är inga problem att få loss foten, inte ens om man måste panikbromsa.
Skivbromsar gör att man får lite bättre modulation när man bromsar. Särskit med hydrauliska. Sedan tror jag att man får bättre kraft, men jag tror inte det har någon som helst praktisk betydelse. Vad som däremot är praktiskt är trumbromsar, men det är svårt att hitta vettiga baknav till liggcykel med det och min erfarenhet är att skivan som skall leda bort värmen ofta skramlar. Nu låter alla bromsar från och till och kräver justering så allt beror väl på tycke och smak.
Det tar inte lång tid att lära sig hantera cykeln. De gånger jag vält har varit i mycket låg fart och berott på hinder i vägen. Grov "hundpinne" slängd på cykelbana som började rulla när framhjulet åkte upp på den, samt en gång då jag försökte passera ett kort vägreparations ställe med full packning och hjulen körde ned i den grova stenen. Jag hann ta emot båda gångerna och cykeln klarade sig utan märken.
Något nackstöd har jag aldrig känt behov av på Street Machine.
Den Wed, 02 September 2009 21:28 skrev Clas:
Vad som däremot är praktiskt är trumbromsar, men det är svårt att hitta vettiga baknav till liggcykel med det och min erfarenhet är att skivan som skall leda bort värmen ofta skramlar. Nu låter alla bromsar från och till och kräver justering så allt beror väl på tycke och smak.
Nja, trumbroms skulle jag nog aldrig välja men rullbroms är klart trevligt och är också en kapslad broms men kräver minimalt underhåll. Rullbromsnav finns som passar till vanlig kassetväxel bak.
On Sep 2, 2009, at 21:51 , Lasse wrote:
Nja, trumbroms skulle jag nog aldrig välja men rullbroms är klart trevligt och är också en kapslad broms men kräver minimalt underhåll. Rullbromsnav finns som passar till vanlig kassetväxel bak.
Jag har rullbromsar på min vardagscykel. Jag föredrar kapslade bromsar på en cykel som ska användas i regn och rusk, men frambromsen är för vek, den bromsar för dåligt. Jag antar att detta är på grund av säkerhetstänk, man vill undvika att ovana cyklister står på näsan över framhjulet, men det är ändå irriterande. Så jag skulle inte välja rullbromsar på en turcykel.
Andra kanske har andra erfarenheter?
- Sverker
Ursäkta min okunnighet, men hur funkar en rullbroms?
/Bruno
__________________________________________________________ Går det långsamt? Skaffa dig en snabbare bredbandsuppkoppling. Sök och jämför priser hos Kelkoo. http://www.kelkoo.se/c-100015813-bredband.html?partnerId=96914325
Den Wed, 02 September 2009 22:34 skrev B D:
Ursäkta min okunnighet, men hur funkar en rullbroms?
/Bruno
Rullbroms kan man väl beskriva som ett rullager som man spänner åt så det rullar tynger och tyngre...
Den Wed, 02 September 2009 22:22 skrev Sverker Fridqvist:
On Sep 2, 2009, at 21:51 , Lasse wrote:
Nja, trumbroms skulle jag nog aldrig välja men rullbroms är klart trevligt och är också en kapslad broms men kräver minimalt underhåll. Rullbromsnav finns som passar till vanlig kassetväxel bak.
Jag har rullbromsar på min vardagscykel. Jag föredrar kapslade bromsar på en cykel som ska användas i regn och rusk, men frambromsen är för vek, den bromsar för dåligt. Jag antar att detta är på grund av säkerhetstänk, man vill undvika att ovana cyklister står på näsan över framhjulet, men det är ändå irriterande. Så jag skulle inte välja rullbromsar på en turcykel.
Andra kanske har andra erfarenheter?
- Sverker
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Det finns ett par olika rullbromsar från shimano, den vanliga som ofta sitter fram på tex. skeppshults citycyklar upplevs ibland som lite svag just för att man begränsat bromskraften så ingen ska åka över styret. Den som har en extra kylfläns har jag upplevt som starkare och dom sitter på tex. skeppshult touring cykel STC Pro, men en lite fågel viskade att skeppshult också kommer med hydraliska skivbromsar på två modeller till 2010...
Den Wed, 02 September 2009 21:28 skrev Clas:
[...] Jag menade inte sits, utan sittdyna, sorry.
Men vilken benämningen går den sittdyna du föredrar under hos HP Velotechnik?
Tack för era svar än så länge, även om diskussionen börjat röra sig lite utanför avsett fokus.
Den Wed, 02 September 2009 23:24 skrev Mansig:
Hur är det förresten med backspeglar? En sådan håller jag för givet att man skall ha, men man kanske borde köpa två så att man har en på var sida?
Jag kör med en liten backspegel på hjälmen, fungerar riktigt bra och nästan enda aternativet när man har USS.
Den Wed, 02 September 2009 23:51 skrev Lasse:
Den Wed, 02 September 2009 23:24 skrev Mansig:
Hur är det förresten med backspeglar? En sådan håller jag för givet att man skall ha, men man kanske borde köpa två så att man har en på var sida?
Jag kör med en liten backspegel på hjälmen, fungerar riktigt bra och nästan enda aternativet när man har USS.
Jag har läst att sådana får väldigt dålig kritik, de sägs oavsiktligt ändra läge om man stöter emot den det minsta eller när man lägger ifrån sig hjälmen. Vidare påstås det att själva spegelytan på sådana backspeglar är så liten till ytan att man egentligen inte har så stor användning av de i över huvud taget.
Den Wed, 02 September 2009 23:59 skrev Mansig:
Den Wed, 02 September 2009 23:51 skrev Lasse:
Den Wed, 02 September 2009 23:24 skrev Mansig:
Hur är det förresten med backspeglar? En sådan håller jag för givet att man skall ha, men man kanske borde köpa två så att man har en på var sida?
Jag kör med en liten backspegel på hjälmen, fungerar riktigt bra och nästan enda aternativet när man har USS.
Jag har läst att sådana får väldigt dålig kritik, de sägs oavsiktligt ändra läge om man stöter emot den det minsta eller när man lägger ifrån sig hjälmen. Vidare påstås det att själva spegelytan på sådana backspeglar är så liten till ytan att man egentligen inte har så stor användning av de i över huvud taget.
Jag har inga problem med att spegel ändra sig, den är rätt trög att ändra på. Visst är den liten men den vibberera inte som en spegel på styret, jag ser bättre i min lilla hjälmspegel än dom större jag hade på triken.
När jag skulle handla liggcykel så var denna under luppen ett tag, det den föll på var att den har en sitthöjd på över 60cm och för mig som är 174 lång så kändes det tveksamt, något att tänka på kanske.