Varför bara sukta? Här är något som vi kan jobba för, var och en på sitt håll. Maila kommunens fokhälsoplanerare, kultur och fritidsnämnden, vad du kan komma på. Och så organisationer som kan tänkas vara intresserade: cykelklubbar, friluftsfrämjandet, idrottsklubbar över huvud taget... Vilken kommun blir först i Sverige med detta under juni-augusti?
Nåd och frid! erik
----- Original Message ---- From: Mikael Möller marmike@brikks.com To: hpvs@lists.lysator.liu.se Sent: Wednesday, February 6, 2008 9:45:38 AM Subject: [hpvs] Något att sukta efter
http://www.streetfilms.org/archives/ciclovia/
Mikael _______________________________________________ HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
____________________________________________________________________________________ Never miss a thing. Make Yahoo your home page. http://www.yahoo.com/r/hs
Det är lite lustigt att de kan göra en sån jättecykelsatsning i Colombia med sådan entusiasm. Något liknande har väl knappst gjorts här i vårt rika och välmående land? Vad är det som är fel? Klimatet? För mycket backar?
/Bruno
___________________________________________________ Sök efter kärleken! Hitta din tvillingsjäl på Yahoo! Dejting: http://se.meetic.yahoo.net/index.php?mtcmk=148757
Halloj!
Eftersom jag varit inblandad i projektet på ett mycket litet hörn, så kan jag ge lite info:
Bogota hade (och har) en mördande trafik. Kollektivtrafiken blev helt privatiserad under en tidigare regering, vilket medförde att i princip varje buss var ett eget företag. Det fanns knappt några linjer på det sättet vi känner till, och blev det inte tillräckligt med passagerare, så gick inte bussen. Till det kunde man lägga en massiv privatbilism (delvis orsakad av den nyliberala behandlingen av kollektivtrafiken) med många och gamla dieselbilar. Kaos och miljö- och hälsoproblem blev resultatet.
Efter ett politiskt skifte kommer en borgmästare som vill göra något åt trafiken, men som inte har så mycket resurser att lägga på fysisk planering och sådant. Han genomför i samråd med The Commons, som är ett nätverk av miljömänniskor och -konsulter. ( http:// ecoplan.org/ ), en billig men stor förändring: Man förbjuder helt enkelt privatbilar på söndagar och helgdagar. Mycket annat har gjorts, men just de bilfria dagarna har varit mycket uppskattade.
I Sverige går det troligen inte att genomföra sådant här, eftersom vi har en ohyggligt stark billobby. I samarbete med lokala handels- och företagarorganisationer trasar man sönder och/eller misskrediterar varje försök som genomförs. Det sorgliga är att de lokala handlarna många gånger skulle tjäna på bilfria dagar eller centrum. Då skapas nämligen utrymme för den urbane flanören, som gärna går omkring och shoppar i trevliga butiker. Massbilism skrämmer bort flanörer och gör att förbipasserande inte stannar upp och lockas till att konsumera.
Se där: ett riktigt konsumistiskt argument för bilfria ytor och tider!
(:-{)
6 feb 2008 kl. 16.17 skrev B D:
Det är lite lustigt att de kan göra en sån jättecykelsatsning i Colombia med sådan entusiasm. Något liknande har väl knappst gjorts här i vårt rika och välmående land? Vad är det som är fel? Klimatet? För mycket backar?
/Bruno
Med vänlig hälsning, Peter Markusson
Tel. 031- 12 71 64 Mob. 0705-12 71 60
Adress: Långedragsvägen 61 C 426 71 Västra Frölunda
08-02-06 16.40, skrev Peter Markusson på peter.markusson@telia.com följande:
I Sverige går det troligen inte att genomföra sådant här, eftersom vi har en ohyggligt stark billobby. I samarbete med lokala handels- och företagarorganisationer trasar man sönder och/eller misskrediterar varje försök som genomförs. Det sorgliga är att de lokala handlarna många gånger skulle tjäna på bilfria dagar eller centrum. Då skapas nämligen utrymme för den urbane flanören, som gärna går omkring och shoppar i trevliga butiker. Massbilism skrämmer bort flanörer och gör att förbipasserande inte stannar upp och lockas till att konsumera.
Men några små postiva undantag finns det:
På Drottningatan i Göteborg var det fastighetsägarna som ville få bort parkeringen för att få fler kunder att komma in i affären. http://www.vartgoteborg.se/prod/sk/vargotnu.nsf/1/trafik,nu_forvandlas_ocksa _drottninggatan_till_gardsgata?OpenDocument
"Min första önskan är att det byggs ut fler gårdsgator i city. Till exempel Drottninggatan och Kyrkogatan, då skulle det tillsammans med Kungsgatan och Vallgatan bli ett stort område som är på de gåendes villkor, säger Köpmannaförbundets vd Lars-Eric Ericsson." http://www.vartgoteborg.se/prod/sk/vargotnu.nsf/1/naringsliv,kopman_hoppas_p a_fler_gardsgator_i_ny_samverkan
Cyclists Are Better Shoppers Than Motorists http://cycleliciousness.blogspot.com/2007/11/cyclists-are-better-shoppers-th an.html
Erik Sandblom
Kanske en förklaring är att Sverige är glest, och en modern, effektiv livsstil förutsätter stor rörlighet som i vårt glesa land inte kan finansieras på andra sätt än i huvudsak genom privatbilism.
Undantag kan vara större städer. Göteborg kanske är tillräckligt stort i förhållande till trafik- och topografirelaterade hälsoproblem att man där kan stänga av delar av stan utan men för stadens funktion, och de inre delarna har redan en del restriktioner vad jag förstår så det är inte oväntat så att säga.
I övrigt är bilen väldigt inrotad i vår livsstil och står för prestige och framgång och bekvämlighet, inte bara måsten. Bilval baseras på känsla istället för fakta. Här i denna rätt så cykelvänliga håla så är det ändå inte ovanligt att man tar bilen löjligt korta sträckor, några hundra meter, inte minst för att skjutsa barn och för att handla. Alternativkostnaden är bensinen/dieseln, man ser inte det markant ökade slitaget och utsläppen som korta sträckor ger, och visste man om det så blundar man helst för det eller tror inte på dem.
Ger verkligen cykelsatsningar så stora vinster? Når man inte bara redan frälsta? Kanske det enda realistiska alternativet är att successivt skala ner bilen i storlek och förbrukning, om möjligt? Och så har vi problemet med att när fler cyklar så blir beläggningen på allmänna fortskaffningsmedel mer ojämn över året med minskade intäkter som följd, och kanske i långa loppet läggs linjer ner? Kanske det är så att cykling är mest rekreation och i övrigt kontraproduktivt för samhällets utveckling, och att dess positiva effekter mest är en önskedröm hos miljöfolk?
Och cykelsatsningar innebär att man bygger cykelbanor som är besvärliga att använda och som vinglar hit och dit, går skymt, dyker ner i tunnlar och klättrar upp på broar och som är fyllda med annan "trafik" som är allt annat än förutsägbar, och man förväntas använda dem så att irritationen över när man använder vägen för att cykla ökar och vägarna smalnar av till förmån för cykelstråk så att det blir ännu trängre att använda vägen.
Sen mitt i all denna röra är en själv, som inte kan köra bil och som är beroende av andra trafikslag för sitt leverna. Var finns vägen ur detta inferno? Eller ska man alltid leva på undantag?
/Bruno
__________________________________________________________ Låna pengar utan säkerhet. Jämför vilkor online hos Yahoo! http://shopping.yahoo.se/c-100390123-lan-utan-sakerhet.html?partnerId=969150...
Jag tycker att Lars beskriver den rådande situationen på ett talande sätt.
Det finns inte mycket som tyder på att den nuvarande regeringen skulle vara sämre än den gamla när det gäller förutsättningarna för "cyklismen", snarare tvärtom eftersom bilen ofta verkar anses som en jämlikhetssymbol och således något nödvändigt.
Det är trots allt uppfriskande att se att man nu vågar genomdriva höjningar av bensinskatten, om än alldeles för små för att ha någon reell effekt, trots att det antagligen är politiskt självmord eftersom bilen i Sverige är och antagligen kommer att förbli en helig ko.
Det är nog bara en riktigt kraftig höjning av bensinpriset, uppemot 50 kr/lit som skulle kunna påverka den rådande situationen och skapa en dräglig situation för cyklisterna. Av någon outgrundlig anledning verkar det vara annorlunda utomlands där bilister tar hänsyn till cyklister på ett annat sätt än här hemma, kan det möjligen bero på bilens symbolvärde här hemma?
Men egentligen tror jag inte ens att bensinpriser på den nivån skulle förändra invanda beteendemönster särskilt mycket. För miljön är det antagligen mer realistiskt att hoppas på en teknologisk lösning i form av vätgasdrivna bilar etc, men för mig personligen blir valet enklare ju dyrare bensinen blir och om bensinskatten kan göra samhällsnytta känns det ännu bättre...
Jan Almkvist skrev:
För miljön är det antagligen mer realistiskt att hoppas på en teknologisk lösning i form av vätgasdrivna bilar etc,
Vätgas är en energiform som är direkt olämplig om man jämför med att lagra energin i batterier. Vätgasen kräver energi vid utvinningen, vanligtvis el, och lagras därefter (men atomerna är så små att de slinker ur alla typer av behållare varför man försöker binda vätet istället), väl i bilen omvandlas vätgasen tillbaka till el i bränsleceller, el som driver elmotorer.
Kort sagt handlar det om en ren energiomvandling från el till vätgast och tillbaka till el. Förlusten vid omvanlingen från el till vätgas och tillbaka till el är långt mycket högre än förlusterna vid laddning, lagring och urladdning av batterier. Dessutom är inte lagringskapaciten större i framtidens vätgas som energiform jämfört med framtidens batterier.
En orsak till att vätgas framhålls som ett bra energialternativ (trots att det är energieffektivt och dessutom enligt många experter tidsmässigt ligger längre bort än högeffektiva underhållsfria batterier som klarar en 10-årig livscykel) kan vara att oljebolagen vill behålla sin position som energiförsörjare av bilarna. Vätgasen (i någon form) är tänkt att tankas på mackar på samma sätt som dagens bensin, diesel och E85, medan batterier laddas hemma i garaget.
Mackarna får de svårt när bara säljer korv med bröd, läsk och godis, motivet att stanna och gå in och handla minskar kraftigt om inte även den fyrhjulta kompisen (bilen alltså) behöver deras mat (bränsle).
Tyvärr verkar många gått på vätgaspropagandan, inklusive vissa styrande politiker (vilket kan bero på tex att under Almedalsveckan jobbade bil- och oljebolagslobbyn på högvarv).
/Lars Viebke www.viebke.nu
08-02-08 23.09, skrev Jan Almkvist på jana@almkvist.se följande:
Det är nog bara en riktigt kraftig höjning av bensinpriset, uppemot 50 kr/lit som skulle kunna påverka den rådande situationen och skapa en dräglig situation för cyklisterna. Av någon outgrundlig anledning verkar det vara annorlunda utomlands där bilister tar hänsyn till cyklister på ett annat sätt än här hemma, kan det möjligen bero på bilens symbolvärde här hemma?
Det varierar nog lokalt. Inne i Göteborg tycker jag bilisterna är jättesnälla mot cyklister, skämmer bort dom (oss) faktiskt.
Hur mycket bensinen ska höjas beror på hur mycket man bygger ut vägnätet och antalet p-platser! Det är ju t ex populärt att bygga köpcenter med sk "gratis" parkering vilket motverkar höjningen av bensinpriset. Bygg kontor på halva parkeringsytan, avgiftsbelägg det som blir kvar och då minskar bilandet kraftigt även utan höjd bensinskatt.
Erik Sandblom
08-02-08 13.23, skrev B D på be_dal@yahoo.se följande:
Kanske en förklaring är att Sverige är glest, och en modern, effektiv livsstil förutsätter stor rörlighet som i vårt glesa land inte kan finansieras på andra sätt än i huvudsak genom privatbilism.
Sverige är inte glest. 40 % av landets invånare bor inom 2 kilometer från en jänvägsstation. Inom 5 kilometer bor större delen av landets befolkning. http://www.banverket.se/sv/Amnen/Jarnvagen/Undersida-2-Jarnvagen/Cykelhanter ing-vid-jarnvagsstationer.aspx
Hela "gles"-tanken är fel eftersom människor inte är jämnt utspridda utan bor i städer och tätorter.
Undantag kan vara större städer. Göteborg kanske är tillräckligt stort i förhållande till trafik- och topografirelaterade hälsoproblem att man där kan stänga av delar av stan utan men för stadens funktion, och de inre delarna har redan en del restriktioner vad jag förstår så det är inte oväntat så att säga.
Ungefär hälften av alla bilresor är kortare än 5 kilometer. I tätorter är generellt sett en mycket stor andel, cirka 70-80 procent, kortare än 3-4 kilometer. http://publikationswebbutik.vv.se/shopping/ShowItem____1588.aspx
Om man tar femkilometersgränsen så tar det 20 minuter att cykla fem kilometer, och de flesta orter har mindre än fem kilometers radie. Många har fem kilometers diameter.
I övrigt är bilen väldigt inrotad i vår livsstil och står för prestige och framgång och bekvämlighet
Nja, bland äldre människor är det nog så. Jag tippar att de som är födda från sjuttiotalet och framåt inte alls har samma syn som de som är födda tidigare. Bilen står för mig för "stofil".
Den här figuren visar när människor skaffar bil för första gången, det kallas "inträde". År 1980 skaffade de flesta bil innan de fyllde 20. Till 1995 hade detta förskjutits till att man skaffar bil först efter att man fyller 30. Kanske har med ungdomsarbetslösheten att göra, men inte bara. http://eriksrailnews.com/stuff/intraede.gif
Affärstidningen Fortune intervjuar en Nissandirektör som säger att bilkulturen håller på avta i Japan och Europa, och att USA kommer följa efter. Befolkningen åldras, och dagens ungdomar vill hellre lägga pengarna på telefoner och internet. Städerna inför trängselavgifter och ortsborna byter till kollektivtrafik och hyr bilar till längre resor, menar han. http://www.ecoprofile.se/1001_833_Nissandirektor:_Bilkulturen_avtar.htm http://money.cnn.com/2008/01/14/news/companies/taylor_detroit_nissan_future. fortune/index.htm?postversion=2008011409
Ger verkligen cykelsatsningar så stora vinster? Når man inte bara redan frälsta? Kanske det enda realistiska alternativet är att successivt skala ner bilen i storlek och förbrukning, om möjligt?
Man måste göra båda! I Stockholm har man trängselskatt och nya cykelbanor, och cyklandet där ökar över 10% om året. http://www.miljobarometern.stockholm.se/key.asp?mp=MP&mo=1&dm=1&... -01-01&d2=2007-12-31
Och så har vi problemet med att när fler cyklar så blir beläggningen på allmänna fortskaffningsmedel mer ojämn över året med minskade intäkter som följd, och kanske i långa loppet läggs linjer ner?
Jo, men det är mest de korta linjerna. Det är inte så många som väljer cykel istället för pendeltåg t ex, man vill inte cykla mer än fem-tio km enkel väg till jobbet. Man kan anta att vanecyklister åker kollektivt oftare än vanebilister.
Samtidigt ökar vintercyklingen i Stockholm. http://www.sr.se/Stockholm/nyheter/artikel.asp?artikel=1836743
I Köpenhamn är säsongsvariationen nere på 30%, men det har jag ingen länk på det ännu.
Och cykelsatsningar innebär att man bygger cykelbanor som är besvärliga att använda och som vinglar hit och dit, går skymt, dyker ner i tunnlar och klättrar upp på broar och som är fyllda med annan "trafik" som är allt annat än förutsägbar, och man förväntas använda dem så att irritationen över när man använder vägen för att cykla ökar och vägarna smalnar av till förmån för cykelstråk så att det blir ännu trängre att använda vägen.
Jag instämmer i din problembeskrivning. Många cykelbanor är alldeles för töntiga. Det verkar som att kommunerna är beredda att lägga pengarna för att bygga banorna, men när det handlar om att prioritera utrymmet, det vill säga ta utrymme från bilarna, så är det betydligt svårare, och då blir det smalt och slingrigt.
Erik Sandblom
--- Erik Sandblom eriksandblom@yahoo.co.uk skrev:
Sverige är inte glest.
Det var bland det roligaste och mest optimistiska jag läst på länge...
/Bruno
__________________________________________________________ Låna pengar utan säkerhet. Jämför vilkor online hos Yahoo! http://shopping.yahoo.se/c-100390123-lan-utan-sakerhet.html?partnerId=969150...
Halloj!
Man kan kika på lite befolkningssiffror som någon, kommer inte ihåg vem, prognosticerat: Om klimatförsämringen går igång ordentligt, och vi får många klimatflyktingar från bland annat Holland och södra Europa, så kanske Sverige har 20 miljoner invånare 2050, och så mycket som 100 miljoner invånare 2100.
10 feb 2008 kl. 22.46 skrev B D:
--- Erik Sandblom eriksandblom@yahoo.co.uk skrev:
Sverige är inte glest.
Det var bland det roligaste och mest optimistiska jag läst på länge...
/Bruno
Med vänlig hälsning, Peter Markusson
Tel. 031- 12 71 64 Mob. 0705-12 71 60
Adress: Långedragsvägen 61 C 426 71 Västra Frölunda
Livsstilen är i huvudsak gles. Många tar bilen fast de inte behöver. Bilen är en självklarhet, ja, en skyldighet i det närmaste, inte bara en rättighet. Staden planeras i huvudsak kring bilen.
Det leder till ett glest samhälle där det förutsätts att man kan ta sig fram med bil. Det kan bo hur mycket folk som helst på en fläck och fortfarande kan strukturen vara gles p g a bilkulturen, hur mycket det än finns tillgång till tåg och buss, cykelvägar och gångstråk.
Ett exempel jag läste i en rapport från 90-talet var en tysk stad där man satsat på att planera staden kring allmänna fortskaffningsmedel, cykel och gående (kommer tyvärr inte ihåg vilken stad) var snittavståndet till de 1,8 ärenden som vi gör i snitt över jorden oavsett var vi bor någonstans 300 m just i denna stad.
Perth i Australien var motpolen. I Perth är bilen planeringsförutsättning. Där var medelavståndet till varje ärende 5 km.
Tiden att göra ärenden är ungefär densamma oavsett var vi bor, men där planeringsförutsättningen är bil måste vi röra oss längre sträckor för att göra samma sak som vi på andra ställen kan gå eller cykla.
Bilen ses som den ultimata friheten men vi verkar lura oss. Vi måste till slut bara åka längre och investera mer för att göra samma saker.
Det här är en världsomfattande kultur och berör oss känslomässigt väldigt djupt. Bilen är en väldigt viktig symbol för frihet och framgång, och som andra sådana symboler gör det väl oss mer dugliga som partner, en stark drivkraft om någon även om vi inte alltid vill medge det. Det är väl därför chefen måste ha en dyrare tjänstebil. I vilket fall man framstår som löjlig beror väl på (chef med Mercedes eller chef med Renault).
Att vända den här oljetankern ter sig i det närmaste omöjligt. Däremot kan man försöka se till att de som ändå väljer eller måste välja ett annat sätt att ta sig fram, kan göra det på rimliga villkor. Även om det är lockande att enbart diskutera teknik kring liggcyklar så tycker jag att diskussionerna kring cyklingens allmänna villkor är intressanta och tillför något. De som bara vill diskutera teknik kan ju ägna sig åt det i lämpliga trådar, och klubben kan väl mycket väl rymma olika människor med olika intressen inom HPV.
/Bruno
__________________________________________________________ Går det långsamt? Skaffa dig en snabbare bredbandsuppkoppling. Sök och jämför hos Yahoo! Shopping. http://shopping.yahoo.se/c-100015813-bredband.html?partnerId=96914325
08-02-10 22.46, skrev B D på be_dal@yahoo.se följande:
--- Erik Sandblom eriksandblom@yahoo.co.uk skrev:
Sverige är inte glest.
Det var bland det roligaste och mest optimistiska jag läst på länge...
Transportmässigt är det ändå så:
År 2005 bodde 7 632 000 personer i tätorter, vilket motsvarar 84 procent av hela befolkningen. Tätorterna upptar 1,3 procent av Sveriges landareal. http://www.scb.se/templates/pressinfo____184047.asp
Tillsammans med mina två andra indikatorer så tycker jag det får anses fastslaget att Sverige transportmässigt inte är ett glest land.
Ungefär hälften av alla bilresor är kortare än 5 kilometer. 40 % av landets invånare bor inom 2 kilometer från en jänvägsstation.
http://www.banverket.se/sv/Amnen/Jarnvagen/Undersida-2-Jarnvagen/Cykelhanter ing-vid-jarnvagsstationer.aspx http://publikationswebbutik.vv.se/shopping/ShowItem____1588.aspx
Erik Sandblom
Nu är det andra gången som det där argumentet med tätorterna dyker upp i tråden. Jag börjar bli nyfiken på om du använder dig av samma definition av tätorter som SCB?
I så fall finns det 56 tätorter i Jämtlands län, de flesta med några få hundra innevånare. Eftersom jag besökt många av dessa "tätorter" måste jag nog ändå säga att dom är ganska glesa och det är långt mellan dem...
Ibland tycker jag att det finns en tendens att betrakta Sverige utifrån ett storstadsperspektiv när det ändå är så att majoriteten av befolkningen bor i mindre städer och "tätorter". Därför kan man inte ta för givet att det dom fungerar och gäller i Stockholm, Göteborg och Malmö med automatik kan överföras på Sverige som helhet.
Ett exempel på detta är väl idén med att ta bort parkeringsplatser i centrumkärnorna. Det är tänkbart att det fungerar alldeles utmärkt i större städer men i mindre städer tycker jag att det verkar ha fått till följd att affärer och företag flyttat utanför staden där det finns parkeringsplatser för kunder och anställda med påföljd att centrumkärnorna dör ut. Och visst kanske det minskat biltrafiken i själva centrum, även om en hel del bilister ägnar en hel del tid åt att försöka komma åt de få parkeringsplatser som finns kvar, men har det gjort att bilåkandet minskat totalt sett?
/Janne
On Mon, 11 Feb 2008, Jan Almkvist wrote:
Ett exempel på detta är väl idén med att ta bort parkeringsplatser i centrumkärnorna. Det är tänkbart att det fungerar alldeles utmärkt i större städer men i mindre städer tycker jag att det verkar ha fått till följd att affärer och företag flyttat utanför staden där det finns parkeringsplatser för kunder och anställda med påföljd att
Helt riktigt förutsätter det i alla fall att det finns alternativ till att ta bilen. Inte bara fungerande alternativ, utan även sådana som bilisterna är medvetna om och kan tänka sig. Det senare påverkas i hög grad av om kunderna är lättrörliga, eller om centrum ex. har sådana attraktioner som konserthus, sporthall, järnvägsstation e.d. som gör det unikt.
I vissa städer, som i Uppsala, är redan majoritet av besökarna icke-bilister. Då kan man snarare se de biltrafik som något att undvika, som stör och blockerar trafiken för för majoriteten av besökare. En modig cityhandelföring skulle göra sitt läge till en fördel i stället - till oss är det lätt att ta sig; du behöver inte ens använda bilen - och göra sig attraktivare med bilfritt. Dessvärre är ej Uppsalas cityhandel visionär.
Något att ta i akt är också stadsplanering; man *kan* mycket väl låta bli att ge bygglov för miljöfarlig externetablering av ex dagligvaruhandel.
/Per Eric -- ^): Per Eric Rosén http://rosnix.net/~per/ / per@rosnix.net GPG 7A7A BD68 ADC0 01E1 F560 79FD 33D1 1EC3 1EBB 7311
08-02-11 19.50, skrev Jan Almkvist på jana@almkvist.se följande:
Nu är det andra gången som det där argumentet med tätorterna dyker upp i tråden. Jag börjar bli nyfiken på om du använder dig av samma definition av tätorter som SCB?
Jag läser innantill från SCBs hemsida, ja.
58% av befolkningen bor i städer med fler än 10 000 invånare. http://www.scb.se/templates/Publikation____199139.asp
84% av befolkningen bor i tätorter med fler än 200 invånare. http://www.scb.se/templates/pressinfo____184047.asp
Över hälften av landets invånare bor inom 5 kilometer från en jänvägsstation. http://www.banverket.se/sv/Amnen/Jarnvagen/Undersida-2-Jarnvagen/Cykelhanter ing-vid-jarnvagsstationer.aspx
Jag kan inte hålla med om att det är ett glesbefolkat land. Det är fel att tänka sig att alla invånare är jämt utspridda, för så är det inte.
Ett exempel på detta är väl idén med att ta bort parkeringsplatser i centrumkärnorna. Det är tänkbart att det fungerar alldeles utmärkt i större städer men i mindre städer tycker jag att det verkar ha fått till följd att affärer och företag flyttat utanför staden där det finns parkeringsplatser för kunder och anställda med påföljd att centrumkärnorna dör ut.
Nej, tanken är att _ersätta_ parkeringsplatser med annat som just affärer, busshållplatser, cykelparkeringar, mm. Då blir det tvärtom så att affärer och företag _flyttar in_ till staden på grund av de attraktiva lägena som frigörs. Ett bra exempel är Vallgatan och Drottninggatan i Göteborg, som miste sina p-platser och blev gårdsgator med chique designbutiker och frisörsalonger.
Att helt enkelt amputera p-platserna i nån sorts vakuum gör man aldrig i en stad. Det finns alltid någon som vill använda marken till något annat.
utanför staden där det finns parkeringsplatser för kunder och anställda med påföljd att centrumkärnorna dör ut.
Ok men då är det exakt det som Per-Eric skriver, att man har valt att förbättra möjligheten att ta bil utanför stan, istället för att förbättra möjligheten att röra sig utan bil i och till stan. De externa parkeringsplatserna uppstår inte av sig självt. Om man kan styra verksamheternas placering så tyder det på en tät befolkning, och då kan man välja mellan att arbeta med tillgänglighet via gång, cykel kollektivtrafik, eller via bil.
Erik Sandblom
Citat:
84% av befolkningen bor i tätorter med fler än 200 invånare.
Statistik är fascinerande eftersom värdet finns i betraktarens öga. Vad säger ovanstående om befolkningstätheten i Sverige ur ett transportperspekiv? Att det skulle kunna finnas upp till 45000 "tätorter" jämnt eller ojämnt utspridda över hela Sveriges yta eller vad?
Citat:
Över hälften av landets invånare bor inom 5 kilometer från en jänvägsstation.
Ja, det är mycket möjligt. Jag bor själv 500 meter från en järnvägsstation men där stannar numera tyvärr nästan aldrig några tåg. (Kanske någon sett sketchen med Ronnie Eriksson där han försökte begå självmord genom att lägga sig på spåret men tvingades ge upp därför att det aldrig kom något tåg)
Men visst, om du tror att det på något sätt gynnar cyklismen att försköna den bistra verkligheten så inte stör det mig.
/Janne
08-02-12 19.42, skrev Jan Almkvist på jana@almkvist.se följande:
Citat:
Över hälften av landets invånare bor inom 5 kilometer från en jänvägsstation.
Ja, det är mycket möjligt. Jag bor själv 500 meter från en järnvägsstation men där stannar numera tyvärr nästan aldrig några tåg. (Kanske någon sett sketchen med Ronnie Eriksson där han försökte begå självmord genom att lägga sig på spåret men tvingades ge upp därför att det aldrig kom något tåg)
Men det är ju perfekt, rälsen ligger där, stationen likaså. Det är bara att köra lite fler tåg, sätta upp lite finare cykelparkering så kommer såväl cyklandet som tågåkandet att öka. Se möjligheterna! :-)
Men visst, om du tror att det på något sätt gynnar cyklismen att försköna den bistra verkligheten så inte stör det mig.
När det gäller transporter påstås ofta att Sverige är glest och därför kommer en satsning på tåg och cykel inte ge resultat. Vi måsta satsa på bilismen, sägs det.
Men det finns inget som tyder på att så är fallet, tvärtom. Uppgifterna jag citerar visar sammantaget att mer cykel och tåg passar Sverige som hand i handske. Jag utelämnade den om att häften av alla bilresor är kortare än fem kilometer för att inte vara tjatig. Men det kanske behövs nötas in:
Ungefär hälften av alla bilresor är kortare än 5 kilometer. I tätorter är generellt sett en mycket stor andel, cirka 70-80 procent, kortare än 3-4 kilometer. Källa Vägverket. http://publikationswebbutik.vv.se/shopping/ShowItem____1588.aspx
58% av befolkningen bor i städer med fler än 10 000 invånare. http://www.scb.se/templates/Publikation____199139.asp
84% av befolkningen bor i tätorter med fler än 200 invånare. http://www.scb.se/templates/pressinfo____184047.asp
Över hälften av landets invånare bor inom 5 kilometer från en jänvägsstation. 40 % bor inom 2 kilometer från en jänvägsstation. Källa Banverket. http://www.banverket.se/sv/Amnen/Jarnvagen/Undersida-2-Jarnvagen/Cykelhanter ing-vid-jarnvagsstationer.aspx
Citat:
84% av befolkningen bor i tätorter med fler än 200 invånare.
Statistik är fascinerande eftersom värdet finns i betraktarens öga.
Kanppast. Sammantaget visar uppgifterna _entydigt_ att såväl cykel som tåg har en stor potential att ta marknadsandelar från bilismen, och att vi idag ser ett helt knäppt överutnyttjande av bilismen.
Visa mig andra uppgifter eller förklara t ex hur alla dessa bilresor kortare än fem kilometer (dvs hälften alla bilresor i hela landet) inte skulle kunna ersättas med cykel.
Erik Sandblom
Bra, positiv attityd där, Erik. Kanske en fråga om ålder men jag hoppas inte det.
Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft hpvs@lists.lysator.liu.se Skriver:
Men det är ju perfekt, rälsen ligger där, stationen likaså. Det är bara att köra lite fler tåg, sätta upp lite finare cykelparkering så kommer såväl cyklandet som tågåkandet att öka. Se möjligheterna! :-)
Äsch jag trodde att du menade att vi skulle göra rälsHPVer det är något jag drömde om för två år sen när jag bodde vid en fin järnvägsraka. Där finns väl en framtid för sådana?
´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸ ><((((º>
Jan-Inge Ljungberg
Falsterbovägen 35 C 239 33 Skanör
040-453774 0702092563
webmaster@liggister.org Kassör HPV Sverige www.liggister.org
Skype: hpvfriend http://www.last.fm/user/hpvfriend
08-02-13 20.27, skrev Jan-Inge Ljungberg på jan-inge.ljungberg@folkbildning.net följande:
Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft hpvs@lists.lysator.liu.se Skriver:
Men det är ju perfekt, rälsen ligger där, stationen likaså. Det är bara att köra lite fler tåg, sätta upp lite finare cykelparkering så kommer såväl cyklandet som tågåkandet att öka. Se möjligheterna! :-)
Äsch jag trodde att du menade att vi skulle göra rälsHPVer det är något jag drömde om för två år sen när jag bodde vid en fin järnvägsraka. Där finns väl en framtid för sådana?
Varför inte :-)
Jag har hört att dressiner är jobbiga att cykla på. Kanske för att de har tunga hjul. Dressinerna kan nog må bra av att låna lite produktutveckling från sina gummiutrustade kusiner.
Bäst är kanske att ta en vanlig tvåhjulig cykel och montera en utliggararm på den. När man inte längre ska cykla på rälsen så fäller man in armen. Så får man kanske ha någon form av boggie för hjulen, så att man får flänsar. http://railgear.com/Assets/images/rw1013images/1013newimages/Image018.jpg
Erik Sandblom
Citat:
Bäst är kanske att ta en vanlig tvåhjulig cykel och montera en utliggararm på den. När man inte längre ska cykla på rälsen så fäller man in armen. Så får man kanske ha någon form av boggie för hjulen, så att man får flänsar.
Kul idé! Bygg en och kom upp och hälsa på så kan du kanske få prova en HPB-båt också, ett annat bortglömt transportmedel. Litet designförslag för dressinen: Det kan vara bra att göra hjulbredden variabel :)
/Janne
Bruno skrev:
Det är lite lustigt att de kan göra en sån jättecykelsatsning i Colombia med sådan entusiasm. Något liknande har väl knappst gjorts här i vårt rika och välmående land? Vad är det som är fel? Klimatet? För mycket backar?
Kanske för cykelnegativa politiker och en för stark bil-lobby (åtminstone i Stockholm)?
Några indikationer på detta:
Rätta mig om jag har fel men Stockholm är väl den enda, eller nästan den enda, huvudstaden i EU som INTE varit med och arrangerat den årliga bilfria dagen. Och detta under både socialdemokratiskt och borgerligt styre.
Det näst senaste valet var en av sossarnas vallöften att riva cykelvägarna i Sth-city. Uppenbarligen klassade de en rivning som något positivt efterssom detta skulle ge mer plats för bilarna.
När en smal ynka gata omvandlas till gågata, vilket har skett i gamla stan, är protesterna från bilisterna och näringsidkarna stora (även om de lokala näringsindkarna ofta tjänar på det).
Nej, skulle ett liknande arrangemang ske i Stockholm skulle det behöva ske under mer militanta förhållanden, varvid de som "invaderade" bilvägarna (gående, stående, springande, cyklande och rullskridskoåkande) skulle hanteras som Raclaim-The-Street-demonstranter, gripas och straffas hårt.
Därmed är det nog bäst att hålla sig borta från sådana påfund och låta bilarna ta den plats de tar i städerna...(?)
...eller arrangera små oskyldiga, och för all del, mycket trevliga liggcykelträffar istället...
/Lars Viebke www.viebke.nu
----- Original Message ----- From: "Lars Viebke" lars@viebke.nu To: "'Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft'" hpvs@lists.lysator.liu.se Sent: Wednesday, February 06, 2008 4:42 PM Subject: RE: [hpvs] Något att sukta efter
Bruno skrev:
Det är lite lustigt att de kan göra en sån jättecykelsatsning i Colombia med sådan entusiasm. Något liknande har väl knappst gjorts här i vårt rika och välmående land? Vad är det som är fel? Klimatet? För mycket backar?
Kanske för cykelnegativa politiker och en för stark bil-lobby (åtminstone i Stockholm)?
Några indikationer på detta:
Rätta mig om jag har fel men Stockholm är väl den enda, eller nästan den enda, huvudstaden i EU som INTE varit med och arrangerat den årliga bilfria dagen. Och detta under både socialdemokratiskt och borgerligt styre.
Det näst senaste valet var en av sossarnas vallöften att riva cykelvägarna i Sth-city. Uppenbarligen klassade de en rivning som något positivt efterssom detta skulle ge mer plats för bilarna.
När en smal ynka gata omvandlas till gågata, vilket har skett i gamla stan, är protesterna från bilisterna och näringsidkarna stora (även om de lokala näringsindkarna ofta tjänar på det).
Nej, skulle ett liknande arrangemang ske i Stockholm skulle det behöva ske under mer militanta förhållanden, varvid de som "invaderade" bilvägarna (gående, stående, springande, cyklande och rullskridskoåkande) skulle hanteras som Raclaim-The-Street-demonstranter, gripas och straffas hårt.
Därmed är det nog bäst att hålla sig borta från sådana påfund och låta bilarna ta den plats de tar i städerna...(?)
...eller arrangera små oskyldiga, och för all del, mycket trevliga liggcykelträffar istället...
/Lars Viebke www.viebke.nu
_______________________________________________ HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Nä just det! Stockholm är vad jag vet en av de få huvudstäder som inte haft "bilfri" dag !! Svagtr tycker Claes U ----- Original Message ----- From: "Lars Viebke" lars@viebke.nu To: "'Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft'" hpvs@lists.lysator.liu.se Sent: Wednesday, February 06, 2008 4:42 PM Subject: RE: [hpvs] Något att sukta efter
Bruno skrev:
Det är lite lustigt att de kan göra en sån jättecykelsatsning i Colombia med sådan entusiasm. Något liknande har väl knappst gjorts här i vårt rika och välmående land? Vad är det som är fel? Klimatet? För mycket backar?
Kanske för cykelnegativa politiker och en för stark bil-lobby (åtminstone i Stockholm)?
Några indikationer på detta:
Rätta mig om jag har fel men Stockholm är väl den enda, eller nästan den enda, huvudstaden i EU som INTE varit med och arrangerat den årliga bilfria dagen. Och detta under både socialdemokratiskt och borgerligt styre.
Det näst senaste valet var en av sossarnas vallöften att riva cykelvägarna i Sth-city. Uppenbarligen klassade de en rivning som något positivt efterssom detta skulle ge mer plats för bilarna.
När en smal ynka gata omvandlas till gågata, vilket har skett i gamla stan, är protesterna från bilisterna och näringsidkarna stora (även om de lokala näringsindkarna ofta tjänar på det).
Nej, skulle ett liknande arrangemang ske i Stockholm skulle det behöva ske under mer militanta förhållanden, varvid de som "invaderade" bilvägarna (gående, stående, springande, cyklande och rullskridskoåkande) skulle hanteras som Raclaim-The-Street-demonstranter, gripas och straffas hårt.
Därmed är det nog bäst att hålla sig borta från sådana påfund och låta bilarna ta den plats de tar i städerna...(?)
...eller arrangera små oskyldiga, och för all del, mycket trevliga liggcykelträffar istället...
/Lars Viebke www.viebke.nu
_______________________________________________ HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs