Konstruktören är optimistisk att den kan bli billig i serieproduktion. Cardboard vad heter det på Svenska.
Inte vilken sort som helst utan extratjock. Finns dessa i Sverige? Lite hemligt hur han gör den vattenbeständig. Tål ca 200kg vikt. väger under 10 kg material kostnad ca 100 kr om man bygger själv? Ush jag är dålig att berätta se videon och texten. http://www.gizmag.com/cardboard-bike/24573/
Han var inte först... redan 2008 så var det en student från England som byggde cykel i kartong. Dock körde man 2008 med vanliga hjul och kedja tillskillnad mot remdrift.
Den här killen bygger fälgar i kartong, men jag är lite skeptisk på rundheten. Såg en italienare som byggde trähjul med gamla maskiner för att bygga bra hjul... ser inte ut som han har den verkstaden för att få ihop rikitgt runda hjul.
Den Wed, 17 October 2012 08:19 skrev MacTommy:
Den här killen bygger fälgar i kartong, men jag är lite skeptisk på rundheten.
Att skära ut fälgar i kartong tycker jag låter intressant. Jag har börjat läsa Gert Schraners bok The art of Wheelbuilding och har redan hunnit få lite nya insikter om det ekrade hjulets mysterier. Det ekrade hjulet är ytterst lämpligt för cyklar då det kan göras både starkt och lätt, men det kräver också ett gott handlag hos den som spänner ekrarna för att det ska bli riktigt bra.
Jag skulle tro att ett kartonghjul visserligen aldrig kommer ens i närheten av ett bra ekerhjul, men det kan nog med enkla medel bli tillräckligt bra för vardagsbruk. Själva rundheten tror jag inte är så svår att få till om det handlar om att skära ut ett hjulämne i kartong. Däremot kan man nog tänka sig att hjulet lätt deformeras när man kör över stenar, trottoarkanter mm.
Om man sätter kartongbiten på en centrumtapp och låter centrumtappen snurra med ett visst avstånd till sågbladet så är det inga problem att få det runt... då är det inte svårt att ta och göra det ens med trä. Nu tänker jag inte på hållbarhet, utan att såga ut saker runda. Krävs att man har en viss yta runt bandsågen.
På en video så stod han och kapade hjulen i en bandsåg för hand och limmade på en kantbit... Därav att jag är skeptisk... ;)
Wellpappen går ju att återvinna men de där kemikalierna ha sprutade på för att göra den vattenavstötande blir väl besvärliga att separera.
Okay bränna upp med avgasrening?
Han hoppas fabrikanten ska göra den så billig att det blir en cykel som man accepterar kan stjälas eller vandaliseras utan att man känner sig ovillig att köpa en till?
Vore kul om det gick att göra den vik bar så den är lätt att förvara inomhus mindre risk för stöld.
Tror nog inte att "kartong" cykeln är värd att stjäla och sälja vidare... måste vara något väldigt speciellt i sådant fall.
På tal om att stjäla så är det några kineser som byggt in styrlås i ramen... så att om man stjäl cykeln så går det inte att byta hjul och trampa vidare eftersom det inte går att styra. Spännande och se om det kommer vara framtidens melodi för att undivka stulna cyklar.
Det här är väl inte så konstigt? Han lägger på plast på sidorna så att dom blir i praktiken pappersarmerad plast, sen är det ju i praktiken en sandwich konstruktion det är frågan om i wellpappens konstruktion och det kombinerar låg vikt med hög styrka. Och papper är inte så vekt som många tror, Mythbusters byggde ju armborst av papper och det fungerade bra
Itera har uppenbarligen återfötts i ett ännu vekare material.
/Lars
Itera bestod ju av injektionsgjuten plast, alltså någon Termoplast. I det här fallet används ju någon Härdplast, polyester förmodligen, samma plast som man bygger plastbåtar av och det ger en betydligt starkare och styvare konstruktion än någon Termoplast. Men eftersom wellpapp är designat för att vara konstruerat av papper får konstruktionen av nödvändighet ganska bulliga dimensioner, skulle den vara konstruerad från grunden i sandwich skulle det räckt med betydligt klenare dimensioner. Så det är definitivt inte fråga om nån Itera i vekare material
Kjell Lövström skrev: Itera bestod ju av injektionsgjuten plast, alltså någon Termoplast. I det här fallet används ju någon Härdplast, polyester förmodligen, samma plast som man bygger plastbåtar av och det ger en betydligt starkare och styvare konstruktion än någon Termoplast.
Svar/rättning:
Omättad polyester, dvs härdplastpolyester blir INTE speciellt styvt och framförallt INTE starkt innan det armeras med någon form styvare starkare fiber vanligtvis glasfiber (men även kolfiber, aramid (kevlar), polyesterfiber (therylene), PBO, bomullsfiber mm fungerar). När det gäller GRP-båtar (glass fibre reinforced plastic) utnyttjar man relativt långa glasfibrer, vanligtvis 30-50% volymprocent (beroende på produktionsmetoden och typen av fiber (sprutat, väv, matta, non-crimp eller UD)). Tyvärr kan inte kartong, dvs i praktiken sammanbundna mycket kortfibriga cellulosafibrer, fungera som armeringsfibrer för omättad polyester i någon större utsträckning. Polyestern, om det nu handlar om det i det aktuella fallet, fungerar snarare som ett lim och som vattenskydd än ett regelrätt matrismaterial.
I Iteras fall handlade det mycket riktigt om formsprutad termoplast med inblandning av kortfibrig glasfiber troligtvis PA6.6. (polyamid/nylon) med 30% glasfiberinblandning vilket är den vanligaste konstruktionsplasten i lite mer krävande tillämpningar. E-modulen (dvs styvheten) är låg (i förhållande till konstruktionmetaller) men styrkan relativt god. Produktionmetoden var förståss helt annorlunda för Iteran i förhållande till kartongcykeln men det jag menade var att utseendet var snarlikt och att kartongcykeln, om den nu inte är uppstyvad med något annat än just kartong troligtvis är minst lika vek som Iteran. Och att styrkan troligtvis är ännu sämre.
För att kunna åstadkomma en komposit för cykeldelar som kan konkurrera med metaller i fråga om styvhet krävs (åtminstone i dagsläget) kolfibrer, helst med längre orienterade fibrer. Speciellt om man inte tillåter konstruktionen bli tyngre och avsevärt grövre än motsvarande metallkonstruktion.
Problemet verkar ju vara att finna ett sätt att få ekonomi i massproduction så att den kan bli något som funkar rent kommersiellt?
Ett alternative vore kurser i ABF eller PRO eller liknande att man går en kurs och alla tillsammans gör en eller flera som en social kul grej för att man bryr sig om återvinning. Sjölvklart måste man se till att de som har hand om återvinning kan få den att funka.
Pantsystem eller nåt.
Och då ökar priset dramatiskt antar jag :)
Tolkar jag dig rätt då Lars, att Ikeas LACK-bord, alltså själva bordsskivan, är styv men inte stark? Lätt är den ju iallafall. Tunn masonitskiva topp och botten, men inuti är det bara tunna kartongstrips i ett vaxkakemönster (sexkanter alltså).
Här talas det om plastens styrka och styvhet, men det är inte så relevant eftersom det är fråga om en sandwich-konstruktion där plasten bara är en ingående komponent, den behöver inte ta upp så mycket kraft det räcker att den stärker wellpappens ytterlager en smula. Sandwich-kontruktioner får sin styvhet och styrka genom sin utforming, inte av dom ingående materialens styrka. Under andra världskriget lanserade flygplanstillverkaren De Havilland ett flygplan byggt av balsa och plywood, heltokigt tyckte flera inom flygministeriet, men eftersom den inte berörde resurserna till helmetallflygplan så fick den fortgå, och visade sig vara en av andra världskrigets mest framgångsrika och flexibla flygplan. Där använde man just sandwich-principen med en kärna av balsa och sidor av plywood vilket gav en stark och lätt konstruktion. Som en fotnot kan nämnas att det i princip var det första stealth-flygplanet, eftersom större delen av flygplanet bestod av trä var den svår att se på radarskärmarna
Jag kan bidra med en praktisk erfarenhet. Hade av en tillfällighet två Iterahjul när jag byggde min Bacchettainspirerade liggcykel. Jag provade Iterahjulen på den, men de fungerade inte bra. Fälgbanorna var för mjuka, så man kände när varje eker kom nära marken i form av en vibration, som blev värre när farten ökade. Det orsakade säkert en energiförlust.
För de kändes tunga att cykla med trots att de hade smala hårdpumpade däck. Till det bidrog säkert också luftmotståndet från de klumpiga ekrarna. Jag bytte till MTB-hjul (559) med touringdäck, som ändå gick mycket bättre.
Citat:
lanserade flygplanstillverkaren De Havilland ett flygplan byggt av balsa och plywood
Mosquito? Ja, i det här sammanhanget så känns det ju oerhört passande att tjoffa in länken till velomobilprojektet Mosquito också. [url]http://mosquito-velomobiles.com/%5B/quote] Det svåra verkar mest handla om att man måste konstruera annorlunda med trä. Men ger ju samtidigt nya möjligheter - och för miljövänligheten är det ju toksmart materialval, iallafall i Sverige. Om det är någon förnybar råvara vi har gott om i det här landet så är det ju skogen.
Jag är sugen! Men står och väger mellan quad och trike. Jättesvårt!
Den Tue, 23 October 2012 22:13 skrev zixvelo:
Citat:
lanserade flygplanstillverkaren De Havilland ett flygplan byggt av balsa och plywood
Mosquito? Ja, i det här sammanhanget så känns det ju oerhört passande att tjoffa in länken till velomobilprojektet Mosquito också. http://mosquito-velomobiles.com/ Det svåra verkar mest handla om att man måste konstruera annorlunda med trä. Men ger ju samtidigt nya möjligheter - och för miljövänligheten är det ju toksmart materialval, iallafall i Sverige. Om det är någon förnybar råvara vi har gott om i det här landet så är det ju skogen.
Jag är sugen! Men står och väger mellan quad och trike. Jättesvårt!
Ytterst intressant! skulle nästan kunna tänka mig att skaffa den bara för namnet, om den inte vore en delta :( Varför heter den Mosquito förresten? skulle snarare kalla den för Wellington den har ju samma byggmetod för karossen som Wellington-bombaren hade för sin kropp
Nu också i DN: http://www.dn.se/ekonomi/cykel-av-kartong-i-massproduktion
Tack Mugge,
Vad som fattas är kommentarer från folk som gör möbler i kartong. Har ett vagt minne att de visar upp sig på Mässor ibland?
De kan byga en bro och låta en bil köra över den som bevis för hur starkt det är.
Sedan är det ju det där med distribution och att bygga upp ett nätverk av butiker som faktiskt säljer den?
Han verkar väldigt orealistisk att butiker skulle ta 130 kr för den.
Så han får nog gå till idealister som ordnar något slags Crowd Source inköp att många går ihop och beställer tillsammans för att få billig transport och lite ekonomi i det?
Om det där hemliga är miljövänligt kan kanske Miljöföreningar gå ihop med Gräna Partier och ha det som en solidaritetsgrej.
Betala för två skänk en till en fattig som inte har råd att köpa?
Så pessimistisk som jag är tror jag folks vandalistiska sida kommer fram och den förbjuds därför att för många slås sönder och eldas upp.
Frestelsen blir för stor för att låta bli?
Som halmbocken i Gävle som brinner varje år.
Jag tror inte att kostnaden på 130 är för den "svenska" marknaden...
Varför?... för att ingen skulle köpa en cykel i papp för 130... eller okey då... vi skulle vara många som skulle köpa en för 130 bara för att testa. Men vi skulle inte använda den som det är tänkt efteråt. Vi skulle gå tillbaka till våra trotjänare.
Skulle man sälja den för 1500 så skulle den kanske konkurera med Biltema m.fl.'s cyklar om folk tror på idén. Men välja mellan papp och stål?... tror nog stålet vinner...
Du är nog mer realistisk än vad jag är :) Men tänk någon som inte är cykel entusiast utan som inte har en cykel nu och går till sin bil och åker till jobbet men där finns ingen parkering nära då kan en cykel for säg 200kr vara ett alternative att placera på närmsta bilparkering och cykla sista biten till jobbet.
Har man problem med knä kan man ändå cykla men inte gå samma sträcka. Jag har testat och det är stor skillnad på att gå 400 meter och cykla samma sträck om det är någorlunda plant.
Branta backar är annorlunda förstås :)
Om den blir stulen eller vandaliserad köper man en ny Eller har en reserv på jobbet att ta till.
Jag köpte en begagnad för 400 kr att ha som slarvcykel till järnvägstation för där stjäls de ibland.
Kommuner och Turistinfo kontor skulle kunna köpa in stora mängder, kan vara ett bra alternativ till stadscykel - man skulle till och med kunna sälja dem till självkostnadspris och ha samma belopp i pant om en cykel lämnas in igen oskadad.
Reparationskostnader är ju annars ett ganska stort problem för stadscyklar vad jag har förstått som man slipper här då det blir billigare att köpa nytt.
Förutsättningen är ju då att gojjan han använder är någorlunda miljövänlig.
De Havilland hade en serie flygplan på den tiden det begav sig med insektsinspirerade namn som Gipsy Moth (DH.60), Tiger Moth (DH.82), Dragon Rapide (DH.89) och Dragonfly (DH.90) bara för att nämna några.
Mosquiton är DH.98 och faller ganska bra in i namnserien.
Den Wed, 24 October 2012 21:23 skrev nertus:
De Havilland hade en serie flygplan på den tiden det begav sig med insektsinspirerade namn som Gipsy Moth (DH.60), Tiger Moth (DH.82), Dragon Rapide (DH.89) och Dragonfly (DH.90) bara för att nämna några.
Mosquiton är DH.98 och faller ganska bra in i namnserien.
Jodå! dom känner jag till, men min fråga var snarast varför dom döpt velon till Mosquito när den snarare ser ut som en Wellington
Citat:
Jodå! dom känner jag till, men min fråga var snarast varför dom döpt velon till Mosquito när den snarare ser ut som en Wellington
Ah. My bad.
Citat:
om den inte vore en delta
Räkna inte ut den för det - det är en tiltande delta med rätt speciell tiltmekanism. Faktiskt bättre vändradie än många tadpole-VM:ar. Lite för bred spårvidd för min smak men OK, det kanske går.
Den Thu, 25 October 2012 00:53 skrev zixvelo:
Citat:
om den inte vore en delta
Räkna inte ut den för det - det är en tiltande delta med rätt speciell tiltmekanism. Faktiskt bättre vändradie än många tadpole-VM:ar. Lite för bred spårvidd för min smak men OK, det kanske går.
Att den har bättre vändradie än en Tadpole förvånar mig inte, det har ju som regel Deltan, eller påverkar tiltandet detta? Spelar mindre roll, har aldrig gillat Deltor, föredar den stabilare gång en tadpole har
Citat:
Att den har bättre vändradie än en Tadpole förvånar mig inte, det har ju som regel Deltan, eller påverkar tiltandet detta?
För det första så är Mosquito VM framhjulsdriven, för det andra är det kombinerad tilt och styrning. Citat:
En bakhjulsdriven delta kan ju vända på en femöring. Ingen kedja i vägen där. Mosquiton liknar mest en Python-trike. Hela framänden pekar åt det håll man ska svänga, så det finns praktiska hinder för vändradie. http://www.youtube.com/watch?v=6pNZ91bcU4I&feature=plcp
Vad gäller stabil gång så finns det flera videos ute som visar Mosquiton i lite högre hastigheter. Den är nog stabil så det räcker. Alla deltatrikar är inte likadana :) http://www.youtube.com/watch?v=BWDsYDu9FAE&feature=plcp http://www.youtube.com/watch?v=xmBqHMenP2E&feature=plcp