Jag lever fortfarande i beslutsprocessen angående mitt val av trike! :blush: :x
Jag kände att jag var tvungen att backa tillbaka och bestämma mig för vad jag ville ha den till eftersom jag börjat inse att en kombination av prestanda och andvändbarhet/komfort inte var helt enkel..
Eftersom jag inte kan använda den till jobbpendling och att jag lever familjeliv gör att jag inser att jag bara i undantagsfall kan använda den till mer än att motionscykla med.
Slutsatsen blir därför för mig... snabbare = roligare = används oftare = mest värde för pengarna....
Jag ser nu följande valmöjligheter:
ICE sprint 26 med växlar och däck anpassade för sport. ca 16kg
ICE vortex, 15-16kg beroende på plånbok
Catrike 700. Världens snabbaste serietillverkade trike sägs det på vissa håll.... runt ca 28000 kr i Tyskland.... Men 15 kg är inte jätteimponerande även om den verkar vara väldigt aerodynamisk (för en trike). Att den enligt min mening är otroligt fräck lär inte hjälpa mig hålla uppe farten en längre tid....( en 11 kg CarbonCat 700 finns tyvärr inte) Finns det en Cat 700 i Sverige, skulle jättegärna vilja prova en innan en ev beställning då den verkar vara en rätt extrem. (sitsvinkel/pedalhöjd. det känns rätt ambitiöst att åka till tyskland för en provtur...
Det kommer kanske snart fler möjligheter!!!!
Challenge kommer troligtvis och ev redan i februari att släppa ett helt modellprogram runt Concept SL1, olika options med specificerade vikter och användningsområde/begränsningar och en prisbild som verkar vara konkurenskraftig. Jag fick i en lång mailkonversation med en viss Paul på Challenge reda på att vikten kan landa på ca 11kg!!!!
Carbontrikes 2011... Jag är minst sagt nyfiken på vad som presenteras... Kanske är det att hoppas på för mycket att prisbilden blir inom mina ramar... Hemsidan har inte uppdaterats på länge...därför kan det bara av den anledningen kännas lite osäkert att vänta...
Det som finns för beställning just nu väger 15-16 kg. Eftersom vintern redan gör sig påmind kan det ju vara ide att vänta på ev nyheter på viktsidan dvs challenge eller Carbontrikes. Kanske finns dessa på marknaden innan vårsolen tittar fram....
Har ni fler ideer kring mer sportiga trikar så välkomnas dessa väldigt mycket precis som synpunkter kring de alternativ som jag just nu ser framför mig.
detta var en nulägesrapport kring min förvirring....
Efter mitt lilla test av Challenge-trike i somras så tror jag att du är smart om du väntar på den. Inte för att nån av de andra skulle vara dålig...
Just det, glöm inte heller att du alltid kan öka farten genom att sätta på en kåpa. Låg utgångsvikt är en bra början, och det går att bygga i princip en hel velomobilkåpa som väger bara ett par kilo (Harald Winklers kåpor väger under två kilo, där finns inget golv - men ändå...)
Den Sat, 23 October 2010 23:02 skrev zixvelo:
Just det, glöm inte heller att du alltid kan öka farten genom att sätta på en kåpa. Låg utgångsvikt är en bra början, och det går att bygga i princip en hel velomobilkåpa som väger bara ett par kilo (Harald Winklers kåpor väger under två kilo, där finns inget golv - men ändå...)
To add a kåpa could affect how tight you turn. I have learned in to lean into a turn with a trike helps not to tip over.
I have a ICE Spring 26'' and am very satisfied. I average about 22-24km/hr in Stockholm area on a 18km ride. Downhill is not a problem, best has been 54km/hr, average is 37km/hr with slight downhill. The problem is with the uphills. I am trying to get a better average on going uphill but in the end I suspect it is a question of strength.
It would be interesting to see what other people have done to improve their speed and which trikes they have.
The only real solution to get better speed is to live somewhere flat...
mvh, JanL
Bino, får man vara nyfiken och undra varför du valt bort HPVelotechnik Scorpion? ?
-Peter
2010/10/25 Jan jankim@post.com
to improve their speed and which trikes they have.
Peter skrev:
Bino, får man vara nyfiken och undra varför du valt bort HPVelotechnik Scorpion? ?
Jag tror att Bino är ute efter en lättare mer racebetonad trike. Scorpionen är en utmärkt trike men snarare att betrakta som en trike för touring och kanske allroundcykling (för den som har plats).
/Lars Viebke CarbonTrikes Sweden
Tack Lars!
Jag tänkte mer att vikter på 15kg nämndes och en Scorpion väger bara 1kg mer men med otroligt skön sits.
-Peter som fortsätter att racea omkring i Luleå på sin Scorpion ;)
2010/10/26 Lars Viebke lars@viebke.nu
Peter skrev:
Bino, får man vara nyfiken och undra varför du valt bort HPVelotechnik Scorpion? ?
Jag tror att Bino är ute efter en lättare mer racebetonad trike. Scorpionen är en utmärkt trike men snarare att betrakta som en trike för touring och kanske allroundcykling (för den som har plats).
/Lars Viebke CarbonTrikes Sweden
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Windcheetah Hypersport?
Jeg prøvede en i sidste uge. Lækker trike, men smådyr.
mvh Mikael
I agree that hills is a problem, but all it requires is training. Many years ago I lived in Sundsvall with many steep hills, I learned to take pretty steep (but not very long) ones at speeds up to 27 km/h, but of course it was exhausting. My average after a couple of years of triking was around 27 km/h on 50 km courses, that partly was pretty hilly, and I managed an average of 31 km/h on 10 km course with average climb of 1 procent.
My speed record was 76 km/h, and it was on a long descend on a typical swedish gravelroad, that has got a pretty hard surface along the tracks from the car wheels.
The trike was an old, narrow and low pre-production Steintrike. You really learned to lean in order not to lift the inner wheel in turns, which is pretty easy to learn. Hence I like narrow trikes. The Steintrike had a track of 64 cm and that is a kind of maximum for me on an open trike (whithout bodywork).
/Bruno
Hej!
Precis som Lars skrev upplever jag att en scorpion verkar vara byggd mer för touring än för sport. dessutom har den fjädring och det skulle kännas jättekonstigt att träna utan att lida det minsta.. :d
Jag har kollat på hypersporten och det verkar på många sätt vara en jättefin maskin och hade jättegärna velat prova en. Precis som du skrev är den inte billig direkt och utanför min ekonomiska ram. Dessutom byggs den på beställning för din längd med mycket begränsade justeringsmöjligheter. Den har också joystickstyrning som jag omöjligt kan veta om jag blir vän med. Det krävs säkert väldigt många mil i triken innan det hade känts utprovat. För mycket pengar och för stor osäkerhet känner jag.
Jeg prøvede den hos Leitra, hvor CG har repareret den. Så måske kan du få en prøvetur der.
mvh Mikael
Synd att Greenspeed inte gör sin SLR längre. Där kan man snacka sportig trike! Var inte spårvidden på bara 60 cm på den?
Jo, det var den:
http://www.wrhpv.com/greenspeed/slr/spec/index.html
/Bruno
Hvad med en Trisled Apex? http://www.trisled.com.au/apex.html
Sporvidden på en Cheetah er 65 cm. Steintrikes Roadshark 65.5 cm.
Min gamla Steintrike har en spårvidd på 64 cm, men de nyare är något bredare. Jag upplever att jag skulle kunna ha smalare spårvidd utan att det äventyrar smidighet på cykelvägar. De flesta trikar som tillverkas är bredare och det kanske är så marknaden ser ut på trikesidan. Jag kan förstå den, men den är dock inte min "cup of tea".
/Bruno
Bruno skrev:
Min gamla Steintrike har en spårvidd på 64 cm, men de nyare är något bredare. Jag upplever att jag skulle kunna ha smalare spårvidd utan att det äventyrar smidighet på cykelvägar.
Problemet när man minskar spårvidden ännu mer är att man begränsar svängradien och gör det svårt att få plats med händerna mellan styret och däcket, samt att triken upplevs för liten av större cyklister. Ett bra sätt att lösa problemet är att välja mindre framhjul. Med 16" istället för 20" fram kan triken vara smalare med bibehållen svängradie och plats för både händer och cyklist. Med mindre framhjul uppfattas triken dessutom som smidigare och kan bli snabbare så länge underlaget är jämnt. Nackdelen med mindre hjul är dock att triken blir mer känslig för ojämnt underlag.
Detta är den främsta orsaken till att vi har valt att utveckla ett hjulupphängningssystem på CarbonTrikes som möjliggör att använda både 20" (406 mm) och 16" (349 mm) fram utan påverka höjden eller styrgeometrin. Därmed kan man t.ex. ha en uppsättning med mindre hjul för sommarbruk och en uppsättning med större för vinterbruk.
För att bibehålla tillräcklig stabilitet låter vi skillnaden mellan spårvidd och totalbredd minimeras genom att utnyttja extra smala hjul och en väl avvägd camber. Med en totalbredd på bara 70 cm (med standarddäck) är spårvidden ändå över 64 cm.
/Lars Viebke CarbonTrikes Sweden
--- Den ons 2010-10-27 skrev Lars Viebke lars@viebke.nu:
Problemet när man minskar spårvidden ännu mer är att man begränsar svängradien och gör det svårt att få plats med händerna mellan styret och däcket, samt att triken upplevs för liten av större cyklister.
Helt riktigt! Men på en sportig trike behöver svängradien inte vara så värst snäv. En bra referens jag har är velomobilen Mango, som funkar bra på cykelvägar, även när man ska svänga vinkelrätt upp på en trottoar, och den har en angiven svängdiameter på 8 m. När jag tittar på framhjulen på min Steintrike rör sig hjulen väldigt lite i de flesta svängar. Man kan få bra plats med händerna och bra aerodynamisk profil genom ASS, att styret er beläget över sätet, som på Windcheetah (och Mango, fast i velomobilen har det ingen direkt fördel).
-klipp-
För att bibehålla tillräcklig stabilitet låter vi skillnaden mellan spårvidd och totalbredd minimeras genom att utnyttja extra smala hjul och en väl avvägd camber.
Det här är ett mycket bra sätt att effektivisera användandet av bredden på cykeln.
Med en totalbredd på bara 70 cm (med
standarddäck) är spårvidden ändå över 64 cm.
Lysande, normgivande för en rejsig trike enligt min mening.
/Bruno
Den Wed, 27 October 2010 01:33 skrev Svensson:
Hej!
Precis som Lars skrev upplever jag att en scorpion verkar vara byggd mer för touring än för sport. dessutom har den fjädring och det skulle kännas jättekonstigt att träna utan att lida det minsta.. :d
Jag har kollat på hypersporten och det verkar på många sätt vara en jättefin maskin och hade jättegärna velat prova en. Precis som du skrev är den inte billig direkt och utanför min ekonomiska ram. Dessutom byggs den på beställning för din längd med mycket begränsade justeringsmöjligheter. Den har också joystickstyrning som jag omöjligt kan veta om jag blir vän med. Det krävs säkert väldigt många mil i triken innan det hade känts utprovat. För mycket pengar och för stor osäkerhet känner jag.
I got curious about the hypersporten trike and found the following statement from an owner:
"...my top speed so far is 65 kph [straight and level] and I average 35kph when riding to work, a round trip of 40km per day. I have reached speeds of 75 downhill, which feels a little scary I must say"
This is incredible. I tried to find the weight of the trike but could not find it. Does anybody have information on it or a reference?
Hej Igen!
Trisled Apex var en helt ny trike för mig trots allt mitt googlande efter trikar...Australien ligger ju iofs långt bort :roll:
Ursäkta min okunnighet men var är Leitra?? En Windcheetah hade varit rolig att prova.
Vikten på en Hypersport är 12,7 kg och kostar från 3850 euro En 2,3kg tyngre Clubsport med samma mått kostar från 2750 euro. mer finns att läsa på windcheetah.co.uk
En Leitra är en ärevördig dansk velomobil, som dock kommit med uppdaterade nya version. Se http://www.leitra.dk/
/PE -- ^): Per Eric Rosén http://rosnix.net/~per/ / per@rosnix.net GPG 7A7A BD68 ADC0 01E1 F560 79FD 33D1 1EC3 1EBB 7311
Jeg tror, at han mente rent geografisk. Det ligger 20-30 km nordvest for København.
Og det er nok en god ide at lave en aftale, så der er nogen i biksen, hvis du falder forbi.
Sorry, tyckte det stod *vad* ... /PE -- ^): Per Eric Rosén http://rosnix.net/~per/ / per@rosnix.net GPG 7A7A BD68 ADC0 01E1 F560 79FD 33D1 1EC3 1EBB 7311
Hur snabb en cykel är inte lätt att uppskatta, det beror på motorn. Min motor är inte alls bra och jag är övertygad om att en skicklig och vältränad cyklist hade varit mycket, MYCKET snabbare på min Steintrike.
Ett problem är att jag under alla år inte ens hittat en enda uppskattning kring en trikes luftmotstånd.
/Bruno
Hej!
Jag har också letat & letat efter tester som visar luftmotstånd både för liggcyklar och trike men inte hittat väldigt lite och inget för trike. Det kan väl nästan tyckas lite märkligt att någon av de större tillverkarna, typ challenge inte av rent marknadsföringsskäl gjort riktiga tester för att bevisa fördelarna mot vanliga cyklar.