Jag har ju tills nu, både hävdat och trott att liggcyklar är säkrare än vanliga cyklar. Och så kanske det är. Men förra måndagen skulle jag cykla hem från Torslanda till Trollhättan. En fin morgon med några plusgrader och uppklarnande. Jag kom knappt en mil med min höga SWB (liknande Bacchetta Giro 26). I ett skogsparti, rak väg, jämn asfalt, fart c:a 30 km/tim, "försvann" cykeln under mig. Smällen mot marken blev kraftig. Lårbenet small av, som tur var under lårbenshalsen, fast det visste jag inte då.
Två killar med en pickup stannade och hjälpte mig. Först från cykeln - den låg över mig, vänstra foten fast i pedalen, benet utan känsel. Sen bad jag dem dra försiktigt i benets längdriktning och vrida foten så att den pekade framåt - den pekade rätt ut åt sidan. De tvekade, men gjorde som jag bad dem. Jag återfick känseln i benet. En tjej i personbil stannade och erbjöd hjälp och med förenade krafter blev jag inbaxad i framsätet. Tjejen körde mig tillbaka till Torslanda och killarna med pickupen körde efter med cykeln på flaket. Det finns fantastiskt vänliga bilister!
Sen blev det ambulans till Mölndals sjukhus. Killarna i ambulansen gjorde ett kanonjobb, fixade alla förberedelser under färden - jag kom direkt till röntgen. Och därifrån direkt till operation. Ryggmärgsbedövad, jag hörde när de borrade och kände vibrationerna i den icke bedövade överkroppen. Surrealistiskt! På kvällen var jag "på sal" och kunde dagen därpå börja rehabiliteringen. Nu en vecka senare är jag utskriven, kan gå med kryckor, kan spinna lite försiktigt på motionscykel och känner hopp om nästa cykelsäsong - den innevarande får väl betraktas som avslutad?
Återstår frågan: Är en liggcykel säkrare - hade det gått bättre med en "vanlig cykel", eller hade jag hamnat på neurologen med skallskador/hjärnskador i stället för på ortopeden med en läkbar benskada? Ingen vet. Klart är att 60 cm sitthöjd kan generera en kraft som räcker till att bryta kroppens starkaste ben.
Vi hade ju en lång diskussion om stödhjul, kraschmedar och liknande här i forumet. Den diskussionen känner jag har fått en väldig aktualitet för mig nu! När jag blivit lite bättre ska jag återuppta konstruerandet och byggandet av flexibla stödhjul på den låga LWB:n. Tre lägen är önskvärda: 1) Start och stoppläge, nödvändigt innan benet är upptränat. 2) Kraschläge, för att klara vältning på isfläckar etc. 3) Helt uppdraget läge, när väglaget är säkert och nedlägg behövs i skarpa kurvor.
En Hase Kettwiesel/Klimax vore kanske den allra bästa lösningen för vinterhalvåret - är det nån som har en Kettwiesel att låna ut? (En låg trike skulle väl också gå, men frågan är om jag kan ta mig ur en sån)
Krya på. Vilken olycka du råkade ut för, jag har aldrig hört talas om något liknade innan och inte någon som gjort sig så illa heller. Du måste haft maximal otur. Förra vintern cyklade Till-Olof på sin grashopper med dubbdäck, har för mig att han gjorde 2-3 vurpor utan att skada sig. Själv har jag ställt undan liggcyklen långt innan frosten kommer, men nu väntar jag på att jultomten ska komma med en Alleweder som ska få rulla även vintertid.
Ja, en Alleweder vore fint, fast jag tar mig nog inte ner i den just nu - klarar knappt att komma in i passagerarplatsen fram på en Volvo V60 med sätet max tillbakadraget! Det kan ha varit farten som spelade in, för vägen var ju helt slät. Kanske också att det var så otroligt halt att det var frågan om ett nästan fritt fall. Sladdar man ikull på grus eller liknande finns ju ändå ett visst motstånd under nedfärden. Det är ju inte första gången jag lägger mig på is med den liggcykeln, men de tidigare gångerna har jag hunnit få ner benet/foten och kunnat dämpa. Nu kom det som en blixt från klar himmel.
Jag har kraschat både med liggis och vanlig cykel. Skillnaden med liggis är att man faller kortare men snabbare. Dessutom är det mycket svårare att parera för att undvika ett fall. I riktigt halt väglag kör jag bara min hybrid med dubbar. Inte ens det hjälper vid riktig blixthalka. I våras frös det på medan jag var på väg hem. Det gick jättelätt så jag höll ca. 45 när jag upptäckte att det var halt. Hastigheten gjorde att jag föll längs med marken så det blev bara ett blåmärke(stort som mitt huvud). En kompis föll på samma sätt som du och slog ledkulan genom höftbenet. Så det verkar som vi båda hade tur.
Den 2011-12-13 skrev Anders Drougge anders.drougge@hdcs.se:
Ja, en Alleweder vore fint, fast jag tar mig nog inte ner i den just nu - klarar knappt att komma in i passagerarplatsen fram på en Volvo V60 med sätet max tillbakadraget! Det kan ha varit farten som spelade in, för vägen var ju helt slät. Kanske också att det var så otroligt halt att det var frågan om ett nästan fritt fall. Sladdar man ikull på grus eller liknande finns ju ändå ett visst motstånd under nedfärden. Det är ju inte första gången jag lägger mig på is med den liggcykeln, men de tidigare gångerna har jag hunnit få ner benet/foten och kunnat dämpa. Nu kom det som en blixt från klar himmel. -- Anders D
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Jag har inte krachat mycket (ta i trä). Värsta var 03 ensam på en rak väg, dagtid, ingen annan trafik, perfekt väglag. Visar sig att man ska hålla händerna på styret på vissa småhjulingar (en Crescent), de är klart känsligare än stora cyklar. Fina blåmärken och skrubbsår.
Annars har jag nog mest landat på rumpan vid liggcykeltrillande - nästan alla gånger på snö elle grus i kurvor, i situationer utan medcyklister eller annan trafik (blir mer risktagande då kanske).
Om det är riktigt halt kör jag nog Greenspeed-triken med dubbar.
/Per Eric -- ^): Per Eric Rosén http://rosnix.net/~per/ / per@rosnix.net GPG 7A7A BD68 ADC0 01E1 F560 79FD 33D1 1EC3 1EBB 7311
Hej,
Det lät väldigt otäckt den där vurpan, men skönt att det verkar gått hyfsat ändå. Modigt av dig och killarna att räta upp benet := Jag vurpade i 60 knyck för ett par år sedan då jag genade mot mittlinjen i en nedförsbacke för att komma ifatt en klunga. Tyvärr såg jag inte tjälskottet utan körde rakt över det varvid bakhjulet, som hade ett fjädrat Pantournav, fjädrade upp så mkt så att det tog i bakskärmen som lossnade och klämde sig fast mellan bakhjulet och ramen = tvärstopp. Jag slajdade på låret och armbågen och de sista metrarna så kommer jag ihåg att jag försökte gå med händerna. Gjorde ganska ont i armbågen, men kollade på cykeln, inga skador, bara lite repor. Cyklade vidare 2 mil till depå. Blev omplåstrad och hon som plåstrade om mig tyckte nog att jag behövde sy, men jag som inte såg skadan riktigt och fullpumpad med adrenalin, tyckte inte det var så farligt, så jag körde vidare 7 mil till. Senare när jag kom hem och kollade på armbågen i spegeln efter duschen så insåg även jag att här behövs sys, stort hål ända in till benet, så direkt till akuten. Roadruschen på låret o smalbenet o rumpan tog 3-4 veckor innan det var ok. Trots allt gick det ju bra även för mig, men det tog ca 2 månader innan rädslan för nerförsbackar släppte. Nackdelen med liggcykel är ju att tyngdpunkten ligger så nära hjulaxeln att det svänger runt väldigt fort när det släpper. Fördelen är att man inte faller så långt om man har en lowracer. Om man vurpar på vanlig cykel i den hastigheten, hmm vet inte vad som skulle hända.
Hoppas att du tillfrisknar fort och att du blir helt ok igen. Din fot, fastnade den i pedalen? Undrar om det skulle funkat bättre med spd?
Ja, trots skadans omfattning känner jag detsamma. Det var i alla fall en "lättreparerad" skada! Jag håller helt med dig i övrigt också. Det är ju bara det att jag så gärna vill hitta en säker lösning på liggcyklandet på vintern - och när det i övrigt är lite opålitligt underlag. Grus på sommaren är ju inte att leka med det heller.
Kanske ska man försöka tänka lite utanför de vanliga ramarna? När man vilar bekvämt i ett liggcykelsäte, vad är det egentligen som säger att man ändå ska förvänta sig att "falla av" cykeln som vid ståcykel? Att sitta kvar och skyddas av en stötupptagande polstring vid sidan av lår/bäcken vore ju mycket bättre! De riktigt snabba liggisarna med bakkåpa omsluter ju ofta kroppens sidor - man sitter så att säga "i kåpan" och den tanken kunde man ju utveckla till att också gälla stötuppfångning.
Kort sagt, cykelns utformning skulle ta sikte på att man efter en omkullkörning sitter kvar "i cykeln" och att kraschvåldet tagits upp av en stötabsorbent, som kan vara något så enkelt och lätt som frigolit, som i de gamla cykelhjälmarna. De offrade sig ju genom att fördela kraften och gå sönder och på så sätt ta upp energin.
Ja det återstår att fundera lite till. Ett vet jag säkert - det får inte hända en olycka under rehabiliteringen, så att skadan slås upp.
Ja, foten satt kvar i powergripsen, men jag tror inte att det hade gjort någon skillnad med spd. Det hela gick så otäckt snabbt, så jag hann helt enkelt inte reagera. Jag bara låg där helt plötsligt. De vanliga läkarna på avdelningen såg rätt chockade ut när jag berättade att vi dragit rätt benet. Men när ortopedläkaren fick berättelsen sa han att det var helt rätt, och att det var det första ambulanspeersonalen skulle gjort. Sen är det ju på ett sätt bra att göra saker när kroppen är i chock - jag kände ingen smärta, bara att känseln återkom i benet när det kom rätt. Ortopedläkaren sa också att nervbanor och blodådror kan vara i kläm när benet är vridet och att det är bra ju fortare de kommer rätt. Det var också ambulanspersonalens första fråga i telefon, om det ena benet var kallare än det andra - vilket det inte var, tack vare att cirkulationen fungerade ok. Jag kan helt enkelt tacka de genomgångar om första hjälpen vi haft i mc-klubben för att jag visste ungefär vad som borde göras och vågade lita på min kunskap. I de sammanhangen predikar vi ju vikten av skyddande kläder och av din berättelse att döma, så borde det gälla snabba liggcyklar lika väl. Men det är nog svårt att cykla i mc-liknande ställ. Kanske vore det en idé att likaväl som vanliga cykelbyxor är polstrade i där bak för att hindra sadelskav, så kunde liggcykelbyxor ha polstring på sidan för att dämpa och fördela kraften om man ramlar åt sidan, vilket ju verkar vara den största risken. Vad hade hänt med vanlig cykel, det är inte lätt att veta. Men prognosen för ett gynnsamt lårbensbrott är nog bättre än för handskador, handledsskador och huvudskador.
Wow Anders, vilken himla otur! Och samtidigt en så fantastisk tur att det gick såpass bra efteråt. Nog har jag vurpat med lågracern på is, och slagit i höften, men det är ju lägre fallhöjd... Inget farligt har hänt. Fast man blir ju lätt nervös av att läsa din berättelse. Kanske bäst att försäkra sig om att det inte kan hända... Jag har ju tänkt bygga en trikebakdel som inte tiltar för vinterbruk till Munzon. Kanske bäst att sätta fart med det där... din idé med skydd/kåpa på sidan tror jag på. Och ja, jag har väl sagt det förut, men tror att Hase Klimax eller Kettwiesel helt klart är ett av de absolut bäst alternativen för vintertrike. Detta är en ren "avståndsbedömning" - har inte provat en enda Hase. Men det verkar vara stryktåliga cyklar, och de är ju förhållandevis lätta att ta sig i och ur. Sitthöjd och -vinkel verkar bra anpassade, och tydligen är de stabila. Och otroligt lättmanövrerade :)
Med en tadpole trike är det säkert även vid riktigt halt väglag - det kan rent av bli roligare då man kan sladda kontrollerat! ;-) Har man lite grövre däck fram räcker det att byta till dubbat bak så kan man ta sig fram säkert oavsett om dte är blankis eller ej. Det enda som händer är att bromssträckan förlängs något (vanligtvis bromsar man bara med framhjulen).
Har man vanlig kedjeväxel kan man med fördel ha ett sommar- och ett vinterhjul som det bara tar någon minut att byta mellan beroende på väglaget.
Tidigare var det ett problem med 20-tumshjul på vintern men med Schwalbes senaste vinterdäck (som t.ex. köps från www.cykeldennis.se som troligtvis är bäst i Sverige på cykeldäck i udda storlekar) proppad med vassa hårdmetalldubbar har man grepp med med bakhjulet oavsett väglag vilket är avgörande på tadpole för att man skall komma upp i uppförsbackar. Då däcket är lågt belastat där bak (ca 1/3 av vikten) och inte är så fett (42 mm) ger det tillsammans med sommardäcken fram ingen stor ökning av rullmoståndet vilket annars riskerar förta en stor del cykelupplevelsen. Bäst kompromissdäck fram verkar vara Schwalbe Marathon Green 40 mm (även dessa köps förslagsvis från Cykeldennis).
Det enda egentliga problem med en trike vid vinterväglag är om det är tjock seg snö på marken. Med tre spår blir det tyvärr trögare att ta sig fram än på en tvåhjuling som bara ger ett spår (beroende på hur mycket man vinglar). Blankis är alltså att föredra framför snö när man cyklar trike, kanske tvärt om jämfört om man cyklar tvåhjuling. Det bästa sättet att komma runt problemet är att köra med hjälpmotor, t.ex. BionX som lätt trollar bort både uppförsbackar och segt väglag. Vid riktigt kallt väder kan dock hjälpmotorns batteri få problem. Man bör därför ha batteriet inomhus innan turen och om möjligt värmeisolera det vid vintercykling.
/Lars Viebke CarbonTrikes Sweden
Känner igen olyckan från min tid som två-hjuls-cyklist, jag cyklade upp på en cykelväg som gick utanför ett dagis, upptäckte att underlaget var glans-is, det var bara en tidsfråga! Cykeln försvann åt sidan, men av någon anledning, tur eller att jag var förberedd? så föll jag rakt ner. Kom undan med ömma knän från den olyckan så onekligen hade jag tur. Har alltid varit lite kritisk inställd mot det där med balansen, varför balansera på två hjul när man kan vara fullständigt stabil på alla underlag med tre hjul? Hittade en trike i ett reklamblad och blev genast förtjust, men priset! Så under en lång tid så blev det bara att beundra. Så fick jag plötsligt ett arv, KÖPA! Efter diverse forskning på olika märken och importvägar blev det sedan en Trice Q från england, den kom i byggsats som jag skruvade ihop i vardagsrummet, sen var det bara ut och cykla! Jag älskar min trike! man behöver aldrig bry sig om balansen man glider upp vid trafiklysena utan att ta fötterna från pedalerna. Och ramla? jag har svårt att föreställa mig hur man skall kunna ramla när man sitter två decimeter från backen omgiven av tre hjul det känns helt enkelt omöjligt. Har på senare tid också konverterat den till el-cykel så var dom där besvärliga uppförsbackarna neutraliserade
Ja, tre hjul har sina fördelar när det är glatt underlag. Och nu när jag inte har full kontroll över ena benet, så är det en ren nödvändighet. Som tur är, så har jag ju redan en liten trike, den jag skjutsar små barn på. Den är förvisso inte låg, och ganska "rank" eftersom den inte är så bred, men med försiktighet så går den att använda även som handikappfordon.
Tog på förmiddagen en cykeltur på den till vårdcentralen och fick "agrafferna" (ståltrådar som höll ihop operationssåren) borttagna. Det gick riktigt bra att cykla, men med den svaga benstyrka jag f n kan uppbåda, så var det tur att det inte var några backar. Så nu känns det hoppfullt.
Den låga LWB:n med stödhjul får bli nästa cykel att testa, men det får dröja tills jag orkar lyfta upp benet till pedalen. Jag måste ju också ha så pass styrsel på benet att det inte faller ner okontrollerat när jag cyklar. Det gäller nog att vara väldigt försiktig, för en ny smäll på det skadade benet vore säkert förödande.
Det var en riktigt otäck olycka. Och jag som är på väg att köpa en liggcykel, att använda i stället för den vanliga. Jag är en mycket rutinerad cyklist, som har cyklat i Franska alperna, i Norge, och Danmark runt några gånger, och givetvis nästan hela södra delen av vårt vackra land. Fram till för c:a tio år sedan, har jag cykelpendlat året runt på cykel. Och trillat många gånger. Värst var i en nerförslöpa i Franska alperna, jag kom i runt 70 km/h och bromsade in för att ta hånulskurvan i runt 40 - 50 km/h. Då släppte framhjulet och jag var i backen innan jag hann reagera, och kasade mot kanten. Jag slutade läsa när det var 1,5 m kvar! När jag reste mig såg jag att det var par hundra meter ner för den branten. Det var på en vanlig touringcykel, och som ni mycket riktigt påpekar så är det främst huvudet som är utsatt på vanlig cykel. Jag har under mina år spräkt tre hjälmar, och det tror jag inte händer på en liggcykel. Men blir det inte bättre, om man släpper ut luften lite, och därigenom ökar kontaktytan på sägner. Nackdelen är att man ökar motståndet också, men det kanske man kan leva med. Åtminstone här i Skåne, för så länge har vi inte halka här.
Låt dig inte avskräckas från att köpa en liggcykel av min lilla marksyning. Även om jag hade lite otur, så hade det nog kunnat bli värre med vanlig cykel.
Att börja liggcykla har varit ett riktigt lyft för mig. Det har tillfört en helt ny dimension i cyklingen. Både snabbare och bekvämare, så turerna har också blivit längre och fler. Troligen säkrare också, trots allt.
Jag hade nog lite för mycket tryck i däcken, för att cykla på hal is. Det hade nog hjälpt om däcken varit lite mjukare och kontaktytan större. Dubbar hade naturligtvis varit bäst, men jag var ju inte beredd på halka överhuvud taget
Hade jag haft den låga liggcykeln, även utan stödhjul, så hade det nog också gått bättre, med 30 cm fallhöjd i stället för 60 cm. Men jag valde dessvärre den höga, eftersom den var lättare att ta med bakpå bilen, och dessutom har bättre växlar för backarna.
Min skada verkar vara gynnsam för läkning. Sen någon vecka har jag kunnat börja cykla med den låga liggcykeln (med stödhjul för att kunna klara start och stopp), och jag känner att krafterna börjar komma tillbaka, även om det skadade benet inte har någon vidare styrka. Men det blir bättre för varje dag! Vintern är ju också gynnsam för cykling som tur är.
Hej igen! Jag låter mig inte avskräckas så lätt, jag kommer att testa och ev. köpa. Jag har en beg. M5 fatty på gång, som jag skall testa den 22:e, om den inte blir såld innan dess.
On Sun, Jan 08, 2012 at 04:25:35PM +0100, Claus wrote:
Hej igen! Jag låter mig inte avskräckas så lätt, jag kommer att testa och ev. köpa. Jag har en beg. M5 fatty på gång, som jag skall testa den 22:e, om den inte blir såld innan dess.
Hej, kul att du tittar på liggcykel! Själv har jag en raptobike lowracer. Den har ett 20" hjul framtill och jag tycker det är i minsta laget. Gupp och hinder, trottoarkanter etc. är svårare att ta med ett 20" hjul än med ett större hjul. (sen ligger nästan all tungd på framhjulet också vilket gör att det får ta en hel del stryk).
Även om jag tycker det är smidigt med två lika stora hjul på en cykel (slippa dubbla slangar i reserv etc.). Så är jag tveksam till en cykel med två 20" hjul i den storleken. Det finns väl motsvarande cyklar med större hjul? Säteshöjden på till exempel m5 26/26 eller raptobike mid racer är något högre, men väldigt lite. Speciellt om man jämför m5 20/20 med en lowracer.
He he, jag har två 20" därfram och det är inget problem med trottoarkanter, glider upp hur lätt som helst. Jag blev riktigt överraskad i början eftersom jag var van vid min mountainbike som man fick "rycka upp" vid trottoarkanter, annars blev det en rejäl bump, det gick ju inte med min trike så jag tog det väldigt försiktigt i början. Men cykeln rullar upp för trottoarkanten som om det bara var ett litet gupp, märks knappt
Den Sun, 08 January 2012 16:25 skrev my bycycle:
Hej igen! Jag låter mig inte avskräckas så lätt, jag kommer att testa och ev. köpa. Jag har en beg. M5 fatty på gång, som jag skall testa den 22:e, om den inte blir såld innan dess.
Nämen vad roligt, då kanske jag inte blir ensam med mitt liggcyklande på bjäre så länge till!
Dessutom är M5:an du ska testa antagligen min gamla cykel, det vore väldigt kul om den kom tillbaka hit. Hur lång är du? Jag var mycket kortare när jag hade den (runt 165 cm). Vill du ha svar på några frågor angående M5:an får du mer än gärna kontakta mig.
Den Mon, 09 January 2012 11:02 skrev somsi:
Den Sun, 08 January 2012 16:25 skrev my bycycle:
Hej igen! Jag låter mig inte avskräckas så lätt, jag kommer att testa och ev. köpa. Jag har en beg. M5 fatty på gång, som jag skall testa den 22:e, om den inte blir såld innan dess.
Nämen vad roligt, då kanske jag inte blir ensam med mitt liggcyklande på bjäre så länge till!
Dessutom är M5:an du ska testa antagligen min gamla cykel, det vore väldigt kul om den kom tillbaka hit. Hur lång är du? Jag var mycket kortare när jag hade den (runt 165 cm). Vill du ha svar på några frågor angående M5:an får du mer än gärna kontakta mig.
Han bör i Eslöv, så om det är din gamla, så är det onekligen lite festligt. Jag är 1,95 lång, så jag hoppas det skall fungera. Men enligt M5's hemsida, så skall det gå bra.
Den Mon, 09 January 2012 12:06 skrev my bycycle:
Han bör i Eslöv, så om det är din gamla, så är det onekligen lite festligt. Jag är 1,95 lång, så jag hoppas det skall fungera.
Men enligt M5's hemsida, så skall det gå bra. [/quote]
Då är det min gamla. Mycket lustigt!
Sätet lär ju åtminstone vara obrukbart om man är så lång som dig, det var den minsta storleken. Om du har långa ben så får du nog byta ut eller förlänga bommen, om jag inte missminner mig så var den inte speciellt lång.
Om allt nu skulle passa tror jag inte att man kan få en mycket bättre cykel för det priset, redan när jag köpte den ny 2007 kändes det billigt för en vara av sådan kvalité.
Den Mon, 09 January 2012 11:02 skrev somsi:
Den Sun, 08 January 2012 16:25 skrev my bycycle:
Hej igen! Jag låter mig inte avskräckas så lätt, jag kommer att testa och ev. köpa. Jag har en beg. M5 fatty på gång, som jag skall testa den 22:e, om den inte blir såld innan dess.
Nämen vad roligt, då kanske jag inte blir ensam med mitt liggcyklande på bjäre så länge till!
Dessutom är M5:an du ska testa antagligen min gamla cykel, det vore väldigt kul om den kom tillbaka hit. Hur lång är du? Jag var mycket kortare när jag hade den (runt 165 cm). Vill du ha svar på några frågor angående M5:an får du mer än gärna kontakta mig.
Jag hittade den här tråden, som är "rätt" gammal. Men det blev ingen M5:a, och jag har sedan sist testat flera olika liggcyklar. Och har väl nästan bestämt mig för 26" eller 26/20" cykel, men jag fattas att testa lowracer, för det lockar! Om det sedan passar mig återstår att se, men jag skall nu sälja min bil som kommer att finansiera mitt liggcykelköp. Jag bevakar marknaderna i blocket, Tyskland, Holland och Danmark. Och typiskt nog har blocket haft rekord på liggcyklar till salu, när jag p.g.a bilolycka(det var motpartens fel) inte kunnat sälja bilen. Gissa om det har varit frustrerande! Men det kommer att lösa sig så småningom.
Men jag tror faktiskt jag har sett dig på "Bjäre runt" ett år, om det inte var någon annan förstås. Men du kommer snart inte vara ensam "liggis" på Bjäre, det är säkert! Nu återstår bara vad för liggcykel du kommer att se mig på.
Mvh Claus P
Citat:
Men jag tror faktiskt jag har sett dig på "Bjäre runt" ett år, om det inte var någon annan förstås. Men du kommer snart inte vara ensam "liggis" på Bjäre, det är säkert! Nu återstår bara vad för liggcykel du kommer att se mig på.
Mvh Claus P
Har bara cyklat liggcykel på "Bjäre Runt" en gång, år 2008 och då i sällskap med annan liggcyklist. Kan det ha varit då du såg mig?
Har köpt en Flevobike att ha lite tillfälligt under sommaren då jag väntar på en annan liggcykel. När den kommer nästa vecka och jag har lärt mig cykla på den så är jag återigen heltidsliggcyklist. Vill du så får du gärna testa den, vet inte hur mycket det ger dock.
mvh Oskar
Den Tue, 05 June 2012 15:17 skrev somsi:
Citat:
Men jag tror faktiskt jag har sett dig på "Bjäre runt" ett år, om det inte var någon annan förstås. Men du kommer snart inte vara ensam "liggis" på Bjäre, det är säkert! Nu återstår bara vad för liggcykel du kommer att se mig på.
Mvh Claus P
Har bara cyklat liggcykel på "Bjäre Runt" en gång, år 2008 och då i sällskap med annan liggcyklist. Kan det ha varit då du såg mig? Har även sett andra liggcyklar under åren då jag själv har kört stående, förra året såg jag en hemmabygd velomobil,
Har köpt en Flevobike att ha lite tillfälligt under sommaren då jag väntar på en annan liggcykel. När den kommer nästa vecka och jag har lärt mig cykla på den så är jag återigen heltidsliggcyklist. Vill du så får du gärna testa den, vet inte hur mycket det ger dock.
mvh Oskar
Den Tue, 05 June 2012 15:17 skrev somsi:
Citat:
Men jag tror faktiskt jag har sett dig på "Bjäre runt" ett år, om det inte var någon annan förstås. Men du kommer snart inte vara ensam "liggis" på Bjäre, det är säkert! Nu återstår bara vad för liggcykel du kommer att se mig på.
Mvh Claus P
Har bara cyklat liggcykel på "Bjäre Runt" en gång, år 2008 och då i sällskap med annan liggcyklist. Kan det ha varit då du såg mig?
Har köpt en Flevobike att ha lite tillfälligt under sommaren då jag väntar på en annan liggcykel. När den kommer nästa vecka och jag har lärt mig cykla på den så är jag återigen heltidsliggcyklist. Vill du så får du gärna testa den, vet inte hur mycket det ger dock.
mvh Oskar
Det vill jag gärna göra, om det går p.g.a min längd. Men vad är det för liggcykel du har köpt? Den Flevobike du har, är det en sådan som är FWD och midgestyrd? I så fall kanske jag kan få testa den också? För jag har inte prövat en sådan.
Mvh Claus P
Citat:
Det vill jag gärna göra, om det går p.g.a min längd. Men vad är det för liggcykel du har köpt? Den Flevobike du har, är det en sådan som är FWD och midgestyrd? I så fall kanske jag kan få testa den också? För jag har inte prövat en sådan.
Mvh Claus P
Har heller aldrig provat en sådan. Den var så billig och jag vill verkligen inte "stå" även i år så jag slog till. Har beställt en Munzo från Bram Smit. Tyvärr fick han skatteproblem och kunde inte leverera förrän tidigast i september. Jag valde att skjuta upp min order till nästa vår. Är 182 cm lång, men Flevobike ska enligt uppgift vara mycket lätt att reglera för olika kroppslängd.
mvh Oskar
Flevobike är jättekul. Mycket svår att lära sig men för oss som gillar utmaningar mycket givandes
Behövs mycket plats i början. Börja på någon stor tom parkeringsplats. Försök inte styra bara häng med i svängarna.
Olaf har skrivit lite om sina framsteg på Flevobike här http://liggister.org/Trampkraft/nr26sid1/SIDOR/FLEVONOV.HTML
Olaf blev snart väldigt duktig ... http://liggister.org/Trampkraft/nr26sid1/FILMER/FLEVOSE.MOV
Kan rekommendera hela Trampkraft nummer 26. Mycket roligt och nostalgiskt http://liggister.org/Trampkraft/nr26sid1/INDEX.HTM
Tack för den intressanta läsning och filmerna. Ges "Trampkraft" fortfarande ut? Cyklar Olaf fortfarande Flevo?
Trampkraft ges fortfarande ut nu som en del av tidningen cykling. Som medlem i föreningen Trampkraft (fd HPVSverige) får du tidningen Cykling 4 gånger om året. Olaf är väl fortfarande med på detta forum men jag vet att han sålt sin Flevobike till Klas som nog också är med på detta forumet.
Det var ju festligt, men sen misstänker jag att liggistvärlden i Sverige är liten. Men om bommen och säter är för litet, vart kan man få tag i det? Och vad kan det kosta?
Den Mon, 09 January 2012 12:21 skrev my bycycle:
Det var ju festligt, men sen misstänker jag att liggistvärlden i Sverige är liten. Men om bommen och säter är för litet, vart kan man få tag i det? Och vad kan det kosta?
Sätet ligger på runt 700kr och bommen kan man förlänga själv om man vill.
Men om bommen och säter är för litet, vart kan man få tag i det?
Det finns inte många i Sverige som säljer liggcyklar och jag är tveksam till att de har lösa sitsar och bommar i lager. Kolla med JaRy i Växjö och Karls liggcyklar. Om du ska sälja sitsen som sitter på idag är jag intresserad av att köpa den. Christian Fasth
Tack för tipset! Jag skall höra med dem om det blir aktuellt, för det vet jag inte i dag. Det kan jag svåra på först när jag kommer dit och provcyklar, för det kanske går att sitta på den. Men om det blir så att jag inte kan använda den, så hör jag av mig till dig.
Lös bom kan du säkert köpa direkt från M5.
Har funderat på det här, det är inte höjden man faller från utan hur. Jag har kraschat två gånger från upprätta cyklar, första gången som tidigare nämnts på isfläcken utan för ett dagis, då var det i princip en fyrpunktslandning, cykeln bara försvann åt sidan. Andra gången var när framhjulet låste sig och jag idkade lågflygning över styret landade i princip på alla fyra efter en initial markkänning med huvudet, hjälmen som hade en framskjuten skärm, inte nåt löst skräp, räddade ansiket, jag fick bara lite skrapsår på näsa och haka. I båda fall inskränkte sig alltså skadorna till blåmärken och eventuellt lite skrapsår. Så till den tredje situationen, då var jag ute och gick i vintermiljö, vanliga vägen till jobbet genom skogen, jag gick rätt försiktigt eftersom skogstigen fläckvis frös till is, men plötsligt for fötterna rakt åt vänster, högerarmen for instiktivt ut och jag landade på den och högersidan. Bröt bägge benen i underarmen! har ramlat våldsammare både före och efter men då landat på rumpan=inga skador (om man frånser från stoltheten)