http://www.telegraph.co.uk/travel/ main.jhtml;jsessionid=WIZGXCW3PKFKRQFIQMGCFFOAVCBQUIV0?xml=/travel/ 2006/07/29/etnofly29.xml&_requestid=678752
olaf
Egentligen är det inte mycket vi kan göra. Möjligen skjuta på förändringarna något år, men större effekt har det knappast. Dessutom är det frågan om det har någon betydelse vad vi gör. Ett talesätt är att man saknar inte kon förrän båset är tomt, men jag hävdar motsatsen, att vi visst inte saknar kon även när båset är tomt. När väl något är ett faktum, som att en art är utrotad eller en miljö är förstörd, så är det inget att göra och vi saknar det heller inte, möjligen fäller någon miljöextremist en tår, men vardagsextremisterna bryr sig knappast så länge de får shoppa sina favoritleksaker. Det är som om det nya förhållandet alltid varit. Idag skulle knappast en "Tyst vår" vara någon väckarklocka, vi är för urbana och älskar vår livsstil för mycket för det.
/Bruno
Det finns alltid två sidor av varje företeelse. Visst är det bra att man oroar sig, men ännu bättre är det om man tar chansen att glida med i förändringen.
När nu brännandet av olja blir ett bekymmer så blir det ett uppsving för cyklar. Ju fler som köper liggcykel desto intressantare företagsklimat...
Det handlar inte bara om att ta på sig tagelskjortan.
För tio år sedan gjorde jag upptäckten att det var tråkigt att flyga, jag missade resan och fick inget förhållande till distansen jag tillryggalagt. Flyga är transport, inte en färd. Sedan dess har jag inte flugit. Samma inställning har jag till bilen. Jag sålde den för att det var tråkigt att åka instängd i burk. Det känns onaturligt. Besluten har rimmat med miljöhänsyn men detta har inte varit främsta orsaken.
Alla känner inte så. I dagens SvD finns en notis om att Apollo börjar med kortveckor till Gran Canaria. Välj mellan onsdag-lördag och lördag-onsdag. - Vi tror många svenskar har ett stort behov av att få komma till solen ett par dagar under vintern, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo.
Det blir säkert en succé.
olaf
Det är väldigt kul att hålla i spakarna själv på ett flygplan, men att åka med som en hösäck är inget nöje. När allt fler motorvägar började byggas och ringleder kring städerna blev mode blev bilkörandet allt tråkigare. Det blev inte en resa längre utan bara transport. Och alla tycker det är bra. Vi kommer fortare fram och det blir mindre trafik i städerna - tror vi. När det är något som luktar så förlänger vi bara skorstenarna och vi tror att vi har löst problemen. Det är som om miljöproblemen inte fanns, vi kör på som vanligt, en sorts vardagsextremism som är så allmän att vi ser den inte. Det är bara när någon vågar betrakta det "från ovan" som det framstår i sin fulla galenskap. Men det är så vi människor är. Vi hängar bara med. Man kan väl kalla det kultur, och ingen vill stå utanför. Det gamla uttrycket att vi saknar kon först när båset är tomt äger ingen riktighet. Vi saknar aldrig kon. Det som är här och nu är som om det alltid har varit.
/Bruno
Ett fåtal man träffar på har dock förmåga att tänka i större perspektiv utan att hamna i försvarsposition. De är dock väldigt få, och det är beklämmande.
/Bruno
Olaf, förresten tack för länken, det var kul att läsa artikeln! Jag har ofrivilligt hamnat utanför bilsamhället, så jag har också primärt andra skäl till varför jag inte kör bil. Att köra bil kan vara både kul och väldigt trist, det beror på bil och situation. Att harva längs motorvägarna är oändligt tråkigt och det är oftast väldigt trista miljöer. Dock flyger jag någon gång på semester så visst syndar jag på den fronten men det är rätt sällan. Jag skulle t ex aldrig flyga till Thailand för att köpa skräddarsydd kostym. Då får jag den hellre uppsydd här i Sverige. Men, jag dricker kaffe... etc. Vardagssynderna mot miljö är många och överväldigande när man tänker efter. Det handlar långt ifrån bara om bilar och flyg. Det är en hel livsstil det handlar om. Rätt kul när man på utställningar sett naturskyddsföreningens presentation om hur mycket olja som går åt till olika frukostar. Maten på bordet lär förbruka flera gånger mer energi än vad bilen gör i en familj t ex. Det ena utesluter inte det andra, bilen ger stor påverkan på hälsa och miljö, men som sagt inte bara den...
Vad vill jag säga med det här? Jag vet inte. Men i alla fall är det kul att det finns några som är intresserade av de här frågorna på liggcykellistan. Jag tror i min enfald att om man är det så kan man i högre grad kanske förstå sambanden som påverkar möjligheterna till att cykla, om man nu har ett stort intresse för detta, oavsett om det är för nöje eller nytta eller båda delarna. Jag menar att man inte behöver vara miljöextremist, man kan vara vardagsextremist (det är bara det som majoriteten gör som gäller) men med vissa insikter och viss förståelse, det räcker långt tror jag.
/Bruno