--- Den tors 2009-06-25 skrev Krister Spolander krister@spolander.se:
Fint att du kommit fram i lokalradion. Just nu talas det mycket om miljardsatsningar på bilvägar och att de ska ge 50.000 nya jobb, se exempelvis dagens SvD.
Så här står det: "Vägverket uppskattar att de nu 20 medfinansierade projekten skapar 50 000 nya jobb. Många hade kommit till förr eller senare men under en lågkonjunktur kan de vara eftetrlängtade jobb."
Alltså, jobben skulle uppstå ändå förr eller senare. Sen kan man undra hur effektiva vägar är att skapa jobb i förhållande till insatsen och resursförbrukningen - någon som räknat på det? Och om bilsamhället skapar ett uteslutande samhälle, vad kostar det att alla inte kan vara med bara för att alla inte kör bil? Så länge man inte kan ge siffror på det så väger Vägverkets (säkert kostsamma) utredningar för att motivera de dyra vägprojekten väldigt lätt. Man måste ta med alternativen för att få rätt bild av kostnader och förtjänster, om det är det som ska användas som motiv för satsningen.
Vägsatsningarna får inte skapa ett uteslutande samhälle, som nu sker. En betydande del av befolkningen kör inte bil och de måste få en chans de också. Man måste kunna välja alternativ, eller välja något annat om det inte finns bil eller allmänna kommunikationer som kan ge en service. Visst kan vi som inte kör bil dra fördel av bilsamhället, men det kan också utgöra hinder ifall bilen är en förutsättning för att kunna fungera i samhället.
Sen tycker jag att uttrycket bilhatare är lite starkt. Vad ska man kalla motpolen - bilkramare? Jag hatar inte bilar, t ex, men bilsamhället har gått till överdrift och det kan göra att man känner viss vanmakt.
Intressant är hur angelägenheterna kring vägprojekt delas upp alltmer. Och så har vi Transportstyrelsen. Kanske är det tecken på Vägverket är på väg att avvecklas, eller åtminstone att det kan avvecklas eller avsevärt krympas? Kanske krävs för en "generationsväxling". Men hoppas inte för mycket på något sådant, man växer ju in i den äldre generationens åsikter... därför är det viktigt att agera ifall man har insikten och viljan.
Men de värsta bakåtsträvarna i frågan är kanske inte Vägverket. I artikeln ges bilden av kommunerna och regionerna som aktiva medaktörer, och det är nog sant. Kommunerna är nog de värsta miljöbovarna genom den spridda struktur de ger kommunerna idag och den vilja de har att exploatera stränder och bygga bilkrävande och bilköbildande och därmed väggenererande köpcentra - att verka för något annat vore politiskt självmord idag, så något annat kan vi nog inte vänta oss. Jag tror inte man ska satsa på det ena eller det andra för att hävda det allmänna, utan påverkan måste ske på bred front.
Denna typ av exploatering sker (inget ont med exploateringar, det är ju de vi lever på, men de kan ju ske på olika sätt) trots att vi vet att vi får det samhälle vi bygger för, och att den frihet bilen ger till slut blir ett ok och ett tvång, något som de som fräser runt i sina bilar inte kan eller vill förstå. Vi åstadkommer inte mer till slut bara för att vi kan köra bil fortare och längre, utan vi får ett samhälle som byggs för bilen, inte för människan. Till slut måste vi alla arbeta och slita för att dra ihop resurser (även indirekt och på omvägar, allt hänger ju ihop) för att hålla igång ett system som slukar enorma resurser och massor av pengar, när vi kanske kunnat göra annat med tiden och pengarna...
Men det är så vi vill leva, det är så vi vill ha det, verkar det som, deprimerande nog. Det är som fartguppen som vissa klagar över, men bilisterna vill i praktiken ha dem eftersom de kör för fort och vårdslöst, hur många gånger har inte bilar brakat förbi mina småbarn i hög fart i villaområdet utan omtanke? Eller vajervägarna som förstör för oss cyklister, de är också bilisternas fel eftersom de kör för vårdslöst. Och alla tankar att vi slipper problemen om vi gräver ner vägarna - varvid bilisterna får sitta och dra i sig sina egna giftiga avgaser (ja, de är farliga trots dagens "rena" motorer) eller de avgastorn som ger mer koncentrerade utsläpp i omgivningen. För att inte tala om den plats bilar tar och den ökade resursförbrukning som enbart det ger upphov till. Hälsa, miljö och överdriven bilism går verkligen inte ihop. Inte ens frihet och jämlikhet hör ihop med bilen.
Vore ännu bättre att satsa mer på cykelinfrastrukturen.
Bara en liten del av vägpengarna skulle kunna ge en fantastisk infrastruktur för små och lätta fordon. Den resursförbrukning som en bil ger upphov till kan aldrig stå i proportion till nyttan annat än kortsiktigt, så länge vi har resurser som vi kan slösa med. När de tryter står vi där med ett överdimensionerat biltransportsystem. Det blir nog väldigt dyrt att ställa om när underhållet inte längre är motiverat. Men det ger ju jobb, gudbevars. Jag får bilden av kvalificerat terapiarbete av oslagbara dimensioner i huvudet... bygga, riva, bygga, riva, bygga, riva...
/Bruno
__________________________________________________________ Låna pengar utan säkerhet. Jämför vilkor online hos Kelkoo. http://www.kelkoo.se/c-100390123-lan-utan-sakerhet.html?partnerId=96915014