Skriver en hel del på cykelforum.se och då dök frågeställning upp varför det inte finns fler liggcyklar än t.ex. MTB som ändå kom så sent som på 70-talet. Typen MTB är relativt ny, medan liggcykeln har funnits längre. MTB:n är ändå hyfsatt populär om man ser hur många som brukar den.
Efter att ha suttit och letat lite på nätet så slog det mig. Vad hade hänt med cykelns utveckling om inte UCI hade gått in 1934 och definerat en "cykel" som gjorde att liggcykeln utforming var diskvalificerad från alla tävlingar?
Hade antalet racercyklar 2012 haft det antalet som det är idag eller hade vi sett en värld med vad vissa idag kallar "extrem cyklar" och det vi kallar HPV?
För mig känns det som MTB slog igenom för att den är klassad som cykel hos UCI och de inte är något hot mot racercyklisterna. En cykel som inte har en lika aggresiv körställning som racern, en cykel som man kan köra i skogen med, man kan träna och en cykel som även funkar att köra ner till mataffären med. Cykeln kan även ställas upp i normala tävlingar eftersom den är i UCI's mening... "en cykel".
Jag har inte sett många inovativa nya lösnignar på design som kan ersätta den traditionella racern med dess två trianglar. "1899 Eagle Quad Stay Board Track Racer" bygger på samma trianglar som man återser på dagens moderna landsvägsracer. Det man verkar göra är att skapa olika storlekar på trianglarna i olika material för att hitta den ultimata racercykeln tillsammans med styrets placering. Man är låst i det som bestämdes 1934.
HPV-extremister som vill skapa den ultimata och bekvämaste cykel någonsin genom inovativa lösningar har mer ideér hur man kan bygga cyklar utan att utgå ifrån samma design som från början på 1900-talet där cykel är en ram med två trianglar... Jag tycker personligen att det är underbart att se nya inovativa lösnignar på det jag kallar "cykel" och det som svenska tullen definerar som en "cykel", men som UCI inte tycker att det är en "cykel".
Vad tror ni... Hur tror ni att cykelmarknaden hade sett ut idag om inte UCI hade infört förbudet som hindrade liggcyklar att få ställa upp i tävlingar på 30-talet?
Man kan även se paraleller till vad Henry Ford gjorde med, eller kanske mot, bilen. Fordarna var inte bäst men de var onekligen flest och billigast. Ångbilarna och elbilarna som dominerat tidigare försvann i en tunn, blå och fossilbaserad rök. Å andra sidan, double-diamond-ramen ÄR en förbaskat elegant lösning och fungerar utmärkt, särskilt på dåligt underlag, skarpa stigningar och tvära svängar, där man kan känna sig lite osäker på en liggis.
Man har ju med downhill-cyklarna och även vissa helfämpade MTB-ramar som inte bygger på double-diamond-ramen som funkar utmärkt på dåligt underlag, skarpa stigningar och tvära svängar. ;)
Mer och mer cyklar kommer nu där designen är lite mer "spejsad" mot det traditionella två-trekanter-i-ramen-cyklarna... Det känns som lite mer experiment nu på upprätta cyklar vad mänsklighet tål att se och köpa.
Min eviga fråga ang. liggcyklar är varför de är så dyra, en anledning är små serier... men... hade tävlingcyklandet på 30-talet övergått till liggcyklar, tror ni inte att vi hade haft liggcyklar i stället för racer-cyklar på våra gator? För att hänga med så behöver man byta cykeltyp för att inte bli frånåkt... hade det ens varit intressant att fortsätta med racern?
Att gränsla en cykel oavsett typ är ju lite osäkert till en början. Jag skulle vilja dra paralleler till bilden när man ser byggjobbare sitta och fika på en balk högt uppe på en skyskrapa i USA. Varför kunde dom klara det? Troligtvis för att de börjad fika på motsvarande balk på våning ett och sen fortsatte de upp med bygget.
Hur hade det varit om vi alla växte upp men en barn-liggis och cyklande runt med från när vi startade våran cykelkarriär. Hade det varit samma sak då och framfört liggcykeln på dåligt underlag, skarpa stigningar och tvära svängar?
Nu är jag inte en rutinerad liggcyklist så rätta mig om jag har fel..
En bidragande orsak måsta vara att liggcykel kommer till sin rätt på längre distans, medans om man jämför med vanlig cykel i distansen 5 min cykling till ica och hem igen finns inte många fördelar med liggis. Ja menar lite vingligare, går inte att cykal med ryggsäck eller bara slänga en kasse på styret etc. Och jag tror nog att en kraftig majoritet av sveriges cyklar går just på sånna turer, på max ett par km...
I och för sig, om liggcykeln hade varit vanligare kanske folk hade cyklat längre sträckor också...
En värdefull finess med den klassiska dubbeltriangelramen är att den går att tillverka av några få raka rör. Och som flera redan nämnt så går det lätt att med detta få till flexibla cyklar med breda användningsområden om man vill.
Jag är också relativt ny på liggcykel, men det känns som man börjat få lite grepp om fördelar och nackdelar med olika typer av cyklar. Jag pendlar själv till jobbet på en trike och jag anser den vara överlägsen en racer för det ändamålet. Sett över en större bredd tycker jag dock triken kommer lite till korta och i mina ögon är många liggcyklar ännu snävare vad gäller användbarhet än min trike.
Jag har dock de senaste månaderna fått upp ögonen för mid- eller highracers med dubbla 26- eller 28-tums hjul. Intressanta exempel är Optimas ORYX respektive HighBaron. Genom vackert krökta ramar får man till en hyfsat låg sitthöjd samtidigt som man ändå sitter tillräckligt högt för att har överblick och synas i trafiken. Jag provade själv Troytec Revolution Highracer på SPEZI och upplevde den som ytterst sympatisk på många sätt. Bortsett priset kändes Troytec:en som en cykel med ett brett insatsregister vilket också en del ägare vittnat om på www.velomobilforum.de.
Jag tror en viktig del i svaret är att det inte funnits tillräckligt "breda" och användarvänliga liggcyklar. Jag tror också att det är en förändring på gång genom höga snabba cyklar med "fullstora" hjul.
Den Mon, 25 June 2012 21:41 skrev mugge:
En värdefull finess med den klassiska dubbeltriangelramen är att den går att tillverka av några få raka rör. Och som flera redan nämnt så går det lätt att med detta få till flexibla cyklar med breda användningsområden om man vill.
Då kommer jag utsökt att tänka på modeller som denna...
Borde inte denna vara lättare att bygga än en cykel med dubbeltriangel? Borde inte denna modell nästan vara ännu enklare att massproducera än en cykel med dubbeltriangel om man tänker på svetspunkter? Dock tillägg för att kuna montera cykelväskor eller någon form av lastkåpa.
Problemet med liggcyklar är low, mid, high, trike... ASS och USS... SWB och LWB... och alla dess styren i oändlighet... Kombinera ihop dessa och vi får en uppsjö av modeller där alla har sina fördelar och folk som gillar. Vad ska man satsa på?
Konservativa träsket är att vi alla ha ett gemensamt intresse... två/tre hjul, ram, styre, vevparti och någon form av sak att sitta på som drivs fram med våran egna muskelkraft.
Kämpar tappert och väl med liggcykeln i topp på cykelforum.se, men jag har fördelen att jag kör både liggcykel och racer... till skillnad mot de som bara har kört racer och sett liggcyklar passera eller på bild. ;)
Därav att jag även ville ta upp mina tankar här, alltid roligt att höra ideer från flera håll. :)
Den Mon, 25 June 2012 23:09 skrev MacTommy:
Den Mon, 25 June 2012 21:41 skrev mugge:
En värdefull finess med den klassiska dubbeltriangelramen är att den går att tillverka av några få raka rör. Och som flera redan nämnt så går det lätt att med detta få till flexibla cyklar med breda användningsområden om man vill.
Då kommer jag utsökt att tänka på modeller som denna...
Borde inte denna vara lättare att bygga än en cykel med dubbeltriangel? Borde inte denna modell nästan vara ännu enklare att massproducera än en cykel med dubbeltriangel om man tänker på svetspunkter? Dock tillägg för att kuna montera cykelväskor eller någon form av lastkåpa.
På amerikanska recumbentsidor brukar de kallas för "stickbikes" ;) och jag håller helt med om att detta nog är enklast möjliga cykel att bygga. En begränsning för Bacchettan är dock att man sitter ganska långt bak och att man inte kan få plats med en pakethållare över bakhjulet. Det blir också ganska lätt att slå fötterna i framhjulet. Jämför med Optimas HighBaron:
---- Bilagor finns på HPVS forum --- Detta brev innehöll bilagor, som i stället finns på: http://rosnix.net/hpvs-forum/index.php?t=getfile&id=411
Hela inlägget finns på: http://rosnix.net/hpvs-forum/index.php?t=msg&goto=30269&#msg_30269
I och med massa kreativa lösningar på liggcyklar så borde det kunna gå att lösa med en enkel "stickbike" och få med det man behöver för att få till en enkel massproducerad liggcykel som har möjlighet till pakethållare m.m.
Släpp reglerna på UCI om liggcyklarnas medverkande i tävlingar... och man kommer nog kunna sälja en del enklare liggcyklar när liggcyklarna dyker upp mer och mer. När man bir varm i kläderna så finns en uppsjö hojjar att välja mellan.
Skulle man sen göra en cykel med infästningar meller ASS och USS styren så att framgaffeln och ramen är klar för USS så är borde det kunna vara en smidig ram att ha i lager. Montera på stryet och dra vajer till växlar och broms och kunden får automatiskt sakerna justerade innan utleverans från butik.
Borde det inte kunna gå att köra med dubbla styren (om man bortser från växelreglage) att kunna dubblera bromsreglagen på en cykel som både har USS och ASS? En cykel som man kan testa båda handfattningarna på. ;)
Är det inte någon på forumet här som har det på sin liggcykel förresten?
Nackdelen med stickbikes är att man flyttar sitsen för att ställa in avståndet till tramporna i stället för att flytta på vevpartiet. Det innebär ju att ju kortare du är desto längre från marken hamnar du.
Vad menar du med att man inte får plats med pakethållare över bakhjulet?
H.d.s.l. Bernt
________________________________
På amerikanska recumbentsidor brukar de kallas för "stickbikes" ;) och jag håller helt med om att detta nog är enklast möjliga cykel att bygga. En begränsning för Bacchettan är dock att man sitter ganska långt bak och att man inte kan få plats med en pakethållare över bakhjulet. Det blir också ganska lätt att slå fötterna i framhjulet. Jämför med Optimas HighBaron:
---- Bilagor finns på HPVS forum --- Detta brev innehöll bilagor, som i stället finns på: http://rosnix.net/hpvs-forum/index.php?t=getfile&id=411
Hela inlägget finns på: http://rosnix.net/hpvs-forum/index.php?t=msg&goto=30269&#msg_30269
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
http://mccraw.co.uk/bacchetta-corsa-700c-review/#comment-389 Dave alldeles nys testade en Bacchetta, MVH David Scott 28 jun 2012 kl. 20.20 skrev Bernt Carlberg:
Nackdelen med stickbikes är att man flyttar sitsen för att ställa in avståndet till tramporna i stället för att flytta på vevpartiet. Det innebär ju att ju kortare du är desto längre från marken hamnar du.
Vad menar du med att man inte får plats med pakethållare över bakhjulet?
H.d.s.l. Bernt
På amerikanska recumbentsidor brukar de kallas för "stickbikes" ;) och jag håller helt med om att detta nog är enklast möjliga cykel att bygga. En begränsning för Bacchettan är dock att man sitter ganska långt bak och att man inte kan få plats med en pakethållare över bakhjulet. Det blir också ganska lätt att slå fötterna i framhjulet. Jämför med Optimas HighBaron:
---- Bilagor finns på HPVS forum --- Detta brev innehöll bilagor, som i stället finns på: http://rosnix.net/hpvs-forum/index.php?t=getfile&id=411
Hela inlägget finns på: http://rosnix.net/hpvs-forum/index.php?t=msg&goto=30269&#msg_30269
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs -- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Den Thu, 28 June 2012 20:20 skrev Bernt Carlberg:
Vad menar du med att man inte får plats med pakethållare över bakhjulet?
Såg att du redan fått en del av svaret jag tänkte på (instabilitet). Jag ser pakethållaren som en viktig praktisk tillgång där man snabbt och enkelt kan klämma fast en väska eller annan last. På en DF-cykel har man dessutom möjligheten att ha en ryggsäck. Sådana egenskaper är viktiga för en cykel för vardagsbruk.
Jag tar själv ofta cykeln till affärn för att sedan cykla hem med en 20 kilos ryggsäck. Eller att man gör en radda ärenden med diverse mindre inköp där man ska av och på cykeln ett antal gånger och där packningen varje gång ska med. Med min trike blir sådana ärenden orimliga och jag tar i och för sig gladeligen DF-cyken till detta. Är man begränsad till att ha "bara" en cykel så anser jag att de flesta liggcyklar är tydligt begränsade jämfört med en DF när det gäller allround-användning.
De cyklar som jag där ser som mest lovande är sådana med dubbla 28", låg sitthöjd och möjligheten att ha en hyfsat robust pakethållare som klarar 20-25 kg. En "stickbike" har som jag ser det klart begränsade förutsättningar att hänga dit pakethållaren, inte minst för lastens tyngdpunkt kommer att hamna ganska långt bakom bakaxeln. Genom en mer krökt ram så öppnas här intressanta möjligheter. Jämför Bacchettan med Optiman, det skiljer väl 10 cm var sätet slutar i förhållande till bakaxeln.
Jag hänger min ryggsäck bak på ryggstödet på min Rans Rocket. Se bilder från årsmötet. Vill jag lasta mer så har jag plats för två panniers på pakethållaren. Men min Rocket är ju ingen lowracer utan kanske mer att jämföra med en DF hybrid med skärmar och pakethållare. En lowracer kanske du kan jämföra med en DF racer. Den kan du heller inte hänga någon ryggsäck på.
H.d.s.l. Bernt
Möjligheten att flytta tyngdpunkt från fram till bakhjul och omvänt på en DF cykel tycker jag är en stor fördel i stadsmiljö, tex när man ska upp och ner för trottoarkanter. Det går mycket lättare att köra upp för en trottoarkant på en brompton med 16" hjul än en highracer med 28" av just det skälet.
Du får nog olika svar beroende på vilket forum du ställer frågan i. Här är ju alla positiva till liggcyklar, men på cykelforum.se finns det som du vet de som nästan är fientligt inställda till liggcyklar.
Men till din fråga. Det låter som en sannolik teori, det är även svårt eller omöjligt att delta i en hel del cykellopp med en liggcykel. Mandomspröven i Norge bl:a, och VR har haft ett förbud. Och mig veterligen så kan man som liggist bara delta via HPV:s försorg. Sen kan jag personligen tycka att det är lite konstigt att liggcyklar inte har slagit igenom mer, då det är snabbare(de flesta i alla fall) än en upprätt cykel. Men framförallt för att de är bekvämare! Även om det finns de(i bl:a cykelforum.se) som tvivlar på det. Men till slutklämmen, cykelvärlden är en konservativ värld, där nya påfund ses med skeptiska ögon. Hur lång tid tog det innan tempostyret slog igenom på allvar? Det är först på de senaste 10-20 åren(tror jag,utan att vara säker) som de har släppt på det två trekanterna(som du skrev om) och haft andra former av ramar. Och i tävlingsbanan är det framförallt tempocyklar och triatloncyklar, som har specialiserat sig så.
Och handen på hjärtat liggister! Är vi inte lite till mans, rätt konservativa på vart sitt sätt?
Claus P
Den Mon, 25 June 2012 22:12 skrev claus p:
Mandomspröven i Norge bl:a, och VR har haft ett förbud.
Om det är "Den Store Styrkepröven" du syftar på så vill jag bara inflika att liggcyklar var tillåtna där fram tills dess att Bram Moens vann med en enorm marginal år 1997, se länk: http://peterwieland.com/Nhpv/dss.html
mvh Oskar
Den Mon, 25 June 2012 23:19 skrev somsi:
Den Mon, 25 June 2012 22:12 skrev claus p:
Mandomspröven i Norge bl:a, och VR har haft ett förbud.
Om det är "Den Store Styrkepröven" du syftar på så vill jag bara inflika att liggcyklar var tillåtna där fram tills dess att Bram Moens vann med en enorm marginal år 1997, se länk: http://peterwieland.com/Nhpv/dss.html
mvh Oskar
Det visste jag inte, men via mail fick jag veta från loppsarrangören att det var förbud för liggcyklar nu.
Om vi leker med tanken på att UCI aldrig hade förbjudit liggcykeln i sina tävlingar utan istället låtit den tävlande/cyklisten välja typ av cykel tror jag att liggcykeln hade vunnit i längden. Då hade utvecklingen av liggcyklar gått mycket fortare och de som ville cykla som proffsen hade valt en liggcykel. DF cyklarna hade fortsatt vara vanligast som vardagscykel men i motions och tävlingssammanhang hade det varit liggcyklar som gällt. Det hade m a o funnits fler liggcyklar att välja mellan och i ett större prisintervall men Svensson hade inte köpt liggcykel för att åka och handla.
Christian
En intressant fråga är om uci gjorde rätt eller fel. Det är inte helt självklart och tex. Simförbundet gjorde samma sak för nått år sedan när man förbjöd hajdräkterna. Man ville inte bli en materialsport där pengar var viktigare än simmarna. Där har ju iofs cyklingen redan mislyckats. Den 25 jun 2012 20:00 skrev "Tommy Leandersson" mactommy@spray.se:
Skriver en hel del på cykelforum.se och då dök frågeställning upp varför det inte finns fler liggcyklar än t.ex. MTB som ändå kom så sent som på 70-talet. Typen MTB är relativt ny, medan liggcykeln har funnits längre. MTB:n är ändå hyfsatt populär om man ser hur många som brukar den.
Efter att ha suttit och letat lite på nätet så slog det mig. Vad hade hänt med cykelns utveckling om inte UCI hade gått in 1934 och definerat en "cykel" som gjorde att liggcykeln utforming var diskvalificerad från alla tävlingar?
Hade antalet racercyklar 2012 haft det antalet som det är idag eller hade vi sett en värld med vad vissa idag kallar "extrem cyklar" och det vi kallar HPV?
För mig känns det som MTB slog igenom för att den är klassad som cykel hos UCI och de inte är något hot mot racercyklisterna. En cykel som inte har en lika aggresiv körställning som racern, en cykel som man kan köra i skogen med, man kan träna och en cykel som även funkar att köra ner till mataffären med. Cykeln kan även ställas upp i normala tävlingar eftersom den är i UCI's mening... "en cykel".
Jag har inte sett många inovativa nya lösnignar på design som kan ersätta den traditionella racern med dess två trianglar. "1899 Eagle Quad Stay Board Track Racer" bygger på samma trianglar som man återser på dagens moderna landsvägsracer. Det man verkar göra är att skapa olika storlekar på trianglarna i olika material för att hitta den ultimata racercykeln tillsammans med styrets placering. Man är låst i det som bestämdes 1934.
HPV-extremister som vill skapa den ultimata och bekvämaste cykel någonsin genom inovativa lösningar har mer ideér hur man kan bygga cyklar utan att utgå ifrån samma design som från början på 1900-talet där cykel är en ram med två trianglar... Jag tycker personligen att det är underbart att se nya inovativa lösnignar på det jag kallar "cykel" och det som svenska tullen definerar som en "cykel", men som UCI inte tycker att det är en "cykel".
Vad tror ni... Hur tror ni att cykelmarknaden hade sett ut idag om inte UCI hade infört förbudet som hindrade liggcyklar att få ställa upp i tävlingar på 30-talet? -- ` ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸¸.O^~òº
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Jag har testat att fästa en "ram" på USS-styret på min LWB så att jag kan flytta upp till hamsterposition när jag vill. Funkar bra. "Ramen" fälls framåt när man ska kliva ur cykeln. Har dock inga reglage på styret alls, eftersom jag kör med duomatic och broms i baknavet.
På min Bacchettainspirerade högräser har jag en korg på ryggstödet över bakhjulet. Funkar bra till lätt last, men ger wobblingstendenser om det blir för tungt. (Wobblar direkt om man släpper styret) Att bygga en "stickbike" är mycket lätt. Att vevpartiet sitter fast på ramröret ger bra styvhet utan att öka vikten, som dubbla rör gör.
En bit på vägen att få fler liggcyklar på våra gator skulle nog vara att lansera "mellanvarianter" av recumbents. De flesta liggcyklar vi ägnar oss åt är ju rätt extrema jämfört med en vanlig upprätt cykel. Kanske skulle vi haka på cruisertrenden, med cyklar liknande Kathys streetfox som bifogas på bild.
Ungdomar verkar i vart fall tilltalade av alternativa cyklar. Jag får ofta glada tillrop typ "fräck cykel" och "var kan man köpa en sån?" när jag kommer med mina liggcyklar.
Ja, ett problem är nog också att det inte finns liggcyklar att köpa, som man kan prova.
Sen är ju den vanliga cykeln egentligen en livsfarlig konstruktion, vilket lett till att det numera skadas fler allvarligt på cykel än i bil! Visserligen har den vanliga cykeln fördelar som Olle beskriver, men fallhöjden är stor och man far i marken med huvudet före om man krockar med något. Kassar på styret är ju enkelt, men även det är riskabelt - många olyckor händer när kassen fastnar i framhjulet!
I en utredning om äldres cykling tas problemet upp och det förordas "crank forward-cyklar" för att öka säkerheten. Att lansera särskilda "äldrecyklar" tror man inte på.
Så med lite tur skulle man kunna få både unga och gamla att välja alternativa cyklar, de unga med "styling" de äldre med "säkerhet utan stigma", och det skulle kunna leda till fler liggcyklar också.
Den Fri, 29 June 2012 07:39 skrev Anders D:
I en utredning om äldres cykling tas problemet upp och det förordas "crank forward-cyklar" för att öka säkerheten. Att lansera särskilda "äldrecyklar" tror man inte på.
Nu triggas jag igång... var... var...var... kan man läsa detta... har du någon länk? :p
Rapporten finns här: http://www.spolander.se/pdfteknik/Battre_cyklar.pdf. Projektet finansierades av Vinnova med utgångspunkt från äldre människors förutsättningar.
Slutsatsen var att det finns goda möjligheter att utveckla cyklar som är bättre än dagens när det gäller sånt som manövrerbarhet, hanterbarhet, komfort och inte minst säkerhet.
Men en avslutande kommentar i rapporten är också: "Slutligen, konceptet äldrecykel är säkerligen marknadsmässigt omöjligt, lika omöjligt som begreppet äldrebil. Vad det handlar om är att lansera konstruktioner för människor som vill ha bekvämare och säkrare cyklar. Och sådana finns i alla åldrar."
Mvh/Krister
-----Ursprungligt meddelande----- Från: hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se [mailto:hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se] För Tommy Leandersson Skickat: den 29 juni 2012 08:04 Till: hpvs@lists.lysator.liu.se Ämne: Re: [hpvs] Varför finns det inte fler liggcyklar på våra gator?
Den Fri, 29 June 2012 07:39 skrev Anders D:
I en utredning om äldres cykling tas problemet upp och det förordas "crank forward-cyklar" för att öka säkerheten. Att lansera särskilda "äldrecyklar" tror man inte på.
Nu triggas jag igång... var... var...var... kan man läsa detta... har du någon länk? :p
-- ` ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸¸.O^~òº
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Tack för länken... Hittade den även på Vinnovas hemsida och har läst igenom den. Utan att ha läst utredningen tidigare så har mina senaste dagar med letande av information m.m. kommit fram till ungefär samma slutsat. UCI är en "bov" i dramat när man kommer till nya tekniska innovationer vad som gäller framfart med egen muskelkraft. :)
Igår tvingade jag upp två kollegor på liggcykeln bara för att provsitta... Det var lite läskigt men de gillade komforten stillastående... Jobbar på för att slippa vara så ensam på liggcykel i Stockholm. :)
En "stickbike" är som sagt lätt att bygga, det var skälet till att jag valde att bygga en sån, för att över huvud taget få en liggcykel att testa lite mer varaktigt.
Lätt att cykla på är den också, bara att sätta sig på och cykla iväg när den var hopplockad. (Även en granne som inte är något balans- eller spänstfenomen kunde lätt göra samma sak)
Det finns faktiskt en plats som jag numera undviker, ett bibliotek nära en skola. Massor av ungdomar vill prova, vilket några också fått göra och mycket snack blir det. Men det tar en extra timma att besöka det biblioteket, så även om det är trevlig uppmärksamhet, så har man inte alltid den tiden!
På stickbiken brukar jag hänga en ryggsäck under sittdynan, på en krok ganska långt upp, på den sidan kedjan inte sitter. Med en lämplig båge skulle man kunnna ha en packväska hängande även på kedjesidan. Det blir låg tyngspunkt och lite längre framåt också.
På LWB:n har jag en rejäl väska på sidan bakom sätet, som täcker de flesta behov. Samma där, med lämpligt arrangemang kan man ha en väska på var sida.
Här kommer en bild som visar att det är möjligt att ha rejäla väskor även på en "stickbike". (Från årsmötet i Göteborg där många intressanta cyklar fanns att se och prova)
Så en annan fråga: Kan man anse att en Easy Racer är en "vanlig cykel" t ex om man vill köra Vätternrundan med en sådan. Den är ju knappast en liggcykel, man ligger ju inte. Och med lite god vilja kan man väl säga att det är en "förlängd" cykel med två trianglar, en liten fram och en väldigt långsträckt som bakram.
Skulle man kunna bygga en "rule cheater" genom att låta bakramen på en easy-racer-liknande cykel ha två stag från vevpartiet och två stag från främre triangelns övre/bakre hörn? Och sen ha en väldigt lång sadel?
Visst kan man lasta en "stickbike" som bifogade foton visar. Nisse som äger den röda Bachettan, är f.ö. precis tillbaka från ett litet cykeläventyr i Europa. Han cyklade 20-30 mil om dagen utan problem. Nisse, läser du detta? En annan som långfärdscyklar med sin Bachetta är Wayne Estes som berättar om sin senaste tur på 53 dagar tvärs över USA. http://www.crazyguyonabike.com/doc/?o=1&doc_id=10520&v=1Kr http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/318104_113220795484733_853023...
---- Bilagor finns på HPVS forum --- Detta brev innehöll bilagor, som i stället finns på: http://rosnix.net/hpvs-forum/index.php?t=getfile&id=417
Hela inlägget finns på: http://rosnix.net/hpvs-forum/index.php?t=msg&goto=30315&#msg_30315
Vissa low racers går att sätta ryggsäck på :) Jag har på min. En Ortlieb recumbent backpack. På pakethållare. Funkar fint, den är ganska liten - inga vibrationer eller wobblande vad jag har märkt. Men min Munzo delar ju andra lågräsrars egenskaper vid tvära kurvor och mycket korsningar, iofs. Man vill undvika dem om det går.
Ner går väl an, man kan ju köra väldigt långsamt och "bromsa sig ner" så att inte smällen blir så kraftig. Men att köra upp kan rent av vara farligt. Har vid något tillfälle på vintern kört snett upp på en avfasad trottoarkant, men pga halkan så ville inte hjulet gå upp utan följde kanten och jag körde omkull. Som tur var i låg fart. Så om man vill vitsa till det, med tanke på trådens rubrik, så är det just därför som liggcyklar ofta finns på våra gator - och inte på cykelbanorna!
Kolla in blogginläggen från den 16/8 på denna sida: http://lifeonabaron.blogspot.com.au/
Här var det gott om liggcyklar på både väg och i butik (hoppa över den första filmen där det mest är snack och solokörning).
Citat:
Så om man vill vitsa till det, med tanke på trådens rubrik, så är det just därför som liggcyklar ofta finns på våra gator - och inte på cykelbanorna!
Nivåskillnad mellan cykelväg och bilväg är äl OK, men trottoarkanter är ett otyg om det inte är ordentligt utslätat där man måste över i korsningar och dylikt. Även om man har konventionell cykel. Även de avfasade kanterna borde bort, åtminstone i korsningar och vid överfarter. Och man borde sluta att "dra in" överfarterna där cykelvägarna korsar bilvägar. Alltså att göra en knix på cykelvägen strax innan och efter korsningen, och (ofta även) att kombinera det med en nivåskillnad för cyklarna och diverse andra hinder. Varför i hela världen ska cyklisten tvingas att bromsa in/stanna? Det är ju bilen som är stor och tung och verkligen kan göra skada, det är den som måste sänka farten i korsningen/mötet.
Återigen, för den som är inblandad i att bygga cykelvägar så finns det bra exempel att titta på i Holland, och även i Köpenhamn. Där får cyklisten behålla farten i korsningar och slipper ta sig över trottoarkanter. Det funkar alldeles utmärkt att göra så, inget går sönder. Tvärtom, det blir färre olyckor och bilisterna tvingas bromsa in och ta hänsyn vilket ger en lugnare trafikmiljö.
zixvelo: Vad tycker du om denna cirkulationsplats (bilden klippt från google earth och cirkulationen finns i Växjö). Cyklister lotsas innan cirkulationen tydligt in på gatan från cyklel och gångvägen. På så sätt tycker jag man blir en trafikant på lika vilkor med bilarna genom cirkulationen. Jag skulle tro att det också höjer osäkerhetskänslan hos bilisterna vilket i regel är väldigt positivt för trafiksäkerheten. ---- Bilagor finns på HPVS forum --- Detta brev innehöll bilagor, som i stället finns på: http://rosnix.net/hpvs-forum/index.php?t=getfile&id=436
Hela inlägget finns på: http://rosnix.net/hpvs-forum/index.php?t=msg&goto=30677&#msg_30677
Förutsatt att man klarar "inlotsningen" så är det nog bra att vara rakt framför bilisterna på väg in i cirkulationen, liksom att man har företräde när man är inne i cirkulationen, gentemot de som ska köra in. De som ska köra in tittar ju också efter trafikanter i cirkulationen, och ser en förhoppningsvis, och lämnar en företräde.
Jag har läst någonstans att det är ett försök. Principen påminner lite om det man får lära sig när man tar mc-kort, att man ska "ta plats". T ex stå mitt i filen när man stannar vid en korsning, så att bilister inte kan köra upp bredvid en. Så kallad "cykelbox" är väl i sin tur en variant på det temat? Att vara rakt framför minskar ju risken att bli trängd i skymd sektor.
Bifogar länk om Holländska cykelkorsningar.
http://wiki.coe.neu.edu/groups/nl2011transpo/wiki/ba51e/15_Dutch_Intersectio...
Nu ska jag sälja min tjära Gulan, en smidig touringanpassad trike som jag har uppgraderat och modifierat under flera år. Den har ersatts med en kolfibertrike från CARBONTRIKES. Jag tänkte lägga upp annonser under veckan men ni på liggcykellistan får en förstatitt och första tjing om någon av er vill köpa triken.
Bilder på triken återfinns här: http://carbontrikes.com/temp/gulan/gulan.html
Annonsen:
Rubrik: Kompakt trike för touring och pendling
Kortfakta:
Unik tadpole-trike som kombinerar liten bredd med stor kapacitet för touring och pendling. Ursprungligen en Steintrike Nomad som är kraftigt förbättrad och modifierad.
Denna trike är både smidig, bekväm och snabb men framförallt rolig att cykla med! Placerad mellan framhjulen nära marken får man hög fartkänsla.
Totalbredden är endast 72 cm, vilket är 10 centimeter mindre än de flesta trikar på marknaden. Detta gör triken mycket smidig och att den kan cyklas även på de smalaste cykelvägspartierna och lätt tas genom smala dörröppningar.
Triken är bakdämpad med avdämpad stabil pakethållare (fackverksupphängd) för dubbla par cykelväskor ger full touringkapacitet. Komplett med specialtillverkade kolfiberstänkskärmar runt om samt kolfiberbachguard, heltäckt kedja, säkerhetsflagga, reflexer runt om, belysning, ventillerad komfortdyna mm vilket gör triken optimal även för arbetspendling.
Triken är mycket lämpad för konvertering till elhybriddrift.
I samband med köp kan jag hjälpa dig att köpa och montera tillbehör som kvalitetsdäck, cykeldator mm till kraftigt reducerade priser, vilket gör att du på ett billigt och enkelt sätt kan specialanpassa triken efter dina behov.
Triken finns för avhämtning Stockholm/Älvsjö.
Utförlig fakta:
Totalbredd: 72 cm
Spårvidd: 65 cm
Hjulbas: 110-120 cm
Totallängd: 180-200 cm
Sitshöjd: 22 cm
Sitslutning: 25-40 grader
Hjulstorlek: 3x20" (406 mm)
Ram: Höghållfast stål med förstärkta rör, bom i rostfritt. Avtagbar bakända (för att minimeras vid transport). Gullackerad. Tillverkad i Europa.
Växelsystem: XT / Deore, 27 växlar (3x9), Dura Ace toppändsreglage, NY kassett 11-34T (SRAM PG 970), Vevparti: 30-42-56T, 165 mm, med överdimensionerad bachguard i kolfiber (carbon) för att klara slag, Gear-inch: 17-102 (optimerad för touring och pendling i kuperade områden), racerkasett med smalare mellan växlarna kan fås av den som önskar.
Bromsar: Mekaniska skivbromsar (Shimano Deore) sammankopplade med ett unikt system där båda handtagen är kopplade till båda bromsarna (går att koppla om till traditionell bromskoppling för den som önskar). Parkeringsbroms på bakhjulet som även går använda som dragbroms.
Kedjesystem: NY kedja i heltäckande lågfriktionsrör för minimalt underhåll och risk för smuts på kläderna, kedjehjul placerade för minimal pogoeffekt och därmed minimal effektförlust.
Styrning: Självcentrerande, ackermankompenserad, centerpoint, korsstagsstyrning (greenspeedstyrning) med justerbara aluminiumstag ger minimal svängradie, betydligt mindre än för andra smala trikar. Optimerat med laserystem för minimalt motstånd och däcksslitage.
Framhjul: Enkelsidesupphängda med bytbara standardmaskinkullager.
Fjädring: Fjäder/oljedämpning, DNM 22, justerbar hårdhet och bytbar fjäder för att anpassa hårdheten efter cyklistens vikt och/eller packning.
Sits: Gummiupphängd justerbar sits i glasfiberkomposit med skålad sitsyta för att kunna burka (luta med överkroppen) för att ge maximal stabilitet och hastighet. Ventilerad formsydd dyna med skyddsöverdrag. Fäste för 2 flaskor, väskor, säkerhetsflagga mm.
Packsystem: Avdämpad packethållare i aluminium och rostfritt för dubbla par cykelväskor. Fackverksupphängd för maximal stabilitet. Plats under sitsen för olika lättåtkomliga väsksystem.
Stänkskärmar: Specialtillverkade i kolfiber (carbon), justerbara, fästyta (22 mm diameter) för cykeldator/GPS, backspegel mm.
Pedaler: Välj mellan Shimano dubbel-SPD-pedaler och dubbelfunktionspedaler (SPD/plattform)
Vinteranpassning: Triken kan utrustas med dubbdäck och ultrastark belysning för en låg kostnad i samband med köpet. Triken blir då optimal för cykling under de absolut halaste och mörkaste förhållandena.
Snabbcykling: För den som är intresserad av att cykla riktigt snabbt kan få med racerdäck. Det handlar om Schwalbe Stelvio, 406x28 mm, vikbara (med kevlartråd). En av de absolut snabbaste och lättaste 20-tumsdäcken som har tillverkats, samma däck som många världsrekord ha slagis med. Däcken är använda men fungerar bra, de är snabba, men inget för touring, pendling eller komfortcykling.
Nypris: ca 20 000 SEK + 8 000 SEK uppgraderingar
Begärt pris: 11 500 SEK
From: Lars Viebke lars@viebke.nu To: ""Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft"" hpvs@lists.lysator.liu.se Sent: Thursday, August 23, 2012 3:13 PM Subject: [hpvs] Förhandstitt på trikeannons
Kortfakta:
Utförlig fakta:
Totalbredd: 72 cm
Spårvidd: 65 cm
Hjulbas: 110-120 cm
Totallängd: 180-200 cm
Sitshöjd: 22 cm
Sitslutning: 25-40 grader
Hjulstorlek: 3x20" (406 mm)
Nypris: ca 20 000 SEK + 8 000 SEK uppgraderingar
Begärt pris: 11 500 SEK -- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Hej!
Vad väger Gulan ?
Mvh Marianne Svensson
Svårt att jämföra. Sverige ligger fyra decennier efter Holland i cykelinfrastruktur. Vår infrastruktur är utformad för personbilar och lastbilar.
Mvh
Krister
-----Ursprungligt meddelande----- Från: hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se [mailto:hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se] För Anders Drougge Skickat: den 23 augusti 2012 13:00 Till: hpvs@lists.lysator.liu.se Ämne: Re: [hpvs] Varför finns det inte fler liggcyklar på våra gator?
Bifogar länk om Holländska cykelkorsningar.
http://wiki.coe.neu.edu/groups/nl2011transpo/wiki/ba51e/15_Dutch_Intersectio n_Design.html
Avstånd, klimat och backig terräng nämns som orsaker till varför cykeln inte är mer populär här i Sverige. Jag tror mer att svenskar är genuint lata... förlåt, bekväma. Trots de stora bristerna i infrastrukturen upplevde jag under en promenad i Västerås en cykelintensitet som inte låg Köpenhamn långt efter, mellan tummen och pekfungret. Statistiken säger säkert något annat, men tätheten av cyklister i Västerås förvånade faktiskt. Jag har på semester för några år sedan lyckats åka bil genom Nederländerna utan att se en enda cykel, och den första och enda liggcykeln jag såg var på hemresan efter en vecka i Frankrike, och det var i centrala Paris. I Nederländerna låg alla cykelvägar öde. Men de hade inga hinder som här i Sverige, här finns bommar och betonggrisar och en del av bommarna och staketen syns dåligt och är direkt farliga. Det parkeras på cykelvägar och ställs arbetsfordon - men det är klart, en cykel kan man lätt bära åt sidan och förbi hinder, det går ju inte med en bil.
________________________________ Från: Krister Spolander krister@spolander.se Till: 'Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft' hpvs@lists.lysator.liu.se Skickat: torsdag, 23 augusti 2012 19:00 Ämne: Re: [hpvs] Varför finns det inte fler liggcyklar på våra gator?
Svårt att jämföra. Sverige ligger fyra decennier efter Holland i cykelinfrastruktur. Vår infrastruktur är utformad för personbilar och lastbilar.
Mvh
Krister
-----Ursprungligt meddelande----- Från: hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se [mailto:hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se] För Anders Drougge Skickat: den 23 augusti 2012 13:00 Till: hpvs@lists.lysator.liu.se Ämne: Re: [hpvs] Varför finns det inte fler liggcyklar på våra gator?
Bifogar länk om Holländska cykelkorsningar.
http://wiki.coe.neu.edu/groups/nl2011transpo/wiki/ba51e/15_Dutch_Intersectio n_Design.html
Ja, Krister vi ligger rejält efter Holland uppenbarligen. Men det som förvånar är att vi gör olika försök i Sverige, när kunskap troligen skulle kunna hämtas från länder som ligger före. Vi verkar uppfinna hjulet igen i de här frågorna.
Cykeln börjar ju bli mer populär som pendlingsalternativ och även i vanlig "vardagscykling" för att det är enkelt, praktiskt och billigt att cykla. Det är också kul att cykla på en modern, lätt och snabb cykel. Ännu bättre på en liggcykel, när man väl vågat testa! Fitnesstrenden gör nog sitt till också. Kanske även miljöfrågorna för en och annan.
Så bilden är nog ganska splittrad. Bekvämlighet kan ju vara mycket. Det är bekvämt att åka bil, om man också kan parkera enkelt och utan större kostnad. Cykeln erbjuder en annan form av bekvämlighet: Man åker när man vill, precis som med bilen, men i storstäderna går det ofta snabbare att cykla, man kan köra ända fram och när man väl nått sitt mål är det enkelt och gratis att parkera.
Nu har vår diskussion kommit att handla om cykling i allmänhet. Om vi ska återgå till liggcyklarna, så gynnas även de förhoppningsvis av att fler cyklar och att det blir en bättre infrastruktur för cykling. Just hinder t ex trånga passager är ju ännu värre för liggcyklar. Antingen riskerar man att vevpartiet tar i något rör, eller så fastnar cykelkorgen jag har bakom sätet. Rätt så irriterande - jag tar ofta bilvägen i stället för cykelvägen på sådan ställen.
Nu när jag blivit fullvärdig liggist, så här jag mött folks reaktioner när man kommer med sin cykel. Det ser konstigt ut. Det ser farligt ut. Det ser jobbigt ut. Bilarna kan ju inte se dig. Du har inte överblick över trafiken.
Dessa reaktioner är nog en orsak till att liggcyklar fortfarande är en udda företeelse. De vill inte bryta "mönstret" för mycket.
Det jag har märkt när jag kommer med min liggcykel, är att bilisterna "glömmer" att hålla koll på hur det kör. Flera har nästan kört av vägen, några glömmer växla så bilen "hostar" fram eller t.o.m stannar. En ung kille på en moped körde rakt ut i åkern, när han tittade efter mig. Det gick bra, för åkern låg i nivå med vägen, och det fanns inget dike. Så grabben klarade sig med blotta förskräckelsen.
Men det finns även dem som tycker att den är "häftig", framförallt barn och ungdomar. Någon tjejmagnet är den tyvärr inte!!
Mvh Claus P
Claus, du har nog sammanfattat omgivningens uppfattning av en liggcykel på pricken :)
Christian
Det kan kännas lite stelt till en början, men le, le, le :) och vinka. Var artig (på svenska: säg eller vinka ett tack) håll koll, pingla för att förvarna om sikten är skymd, ta gärna ögonkontakt med fotgängare och cyklister som ändå redan tittar.
Så småningom märker du att det blir fler som ler tillbaka. Inte minst tekniskt intresserade killar och (faktiskt oftast) glada tjejer, men bara den typen (av båda könen) som inte pratar i mobil. Såna som gillar att se världen. Dom ska ha ett smajl!
Kommentarerna som du nämner kommer ändå, och ja, man blir trött på det ibland, men det är lättare att orka med dom om man har fått ett leende med sig strax innan. En av dom dummare konversationer jag har haft med någon i hela mitt liv är Individ: - Jag ser dig inte. Jag: - ...??*^^ Ehh, jo. Det gör du faktiskt. Du ser mig.
I såna situationer är det gött att framkalla den där minnesbilden av det glada överraskade leendet från kvinnan på damcykeln med cykelkorgen. Eller farbrorn som bara stannar, njuter och tittar med ett brett leende, och nånting nostalgiskt i blicken.
Den Tue, 28 August 2012 00:02 skrev zixvelo:
Det kan kännas lite stelt till en början, men le, le, le :) och vinka. Var artig (på svenska: säg eller vinka ett tack) håll koll, pingla för att förvarna om sikten är skymd, ta gärna ögonkontakt med fotgängare och cyklister som ändå redan tittar.
Så småningom märker du att det blir fler som ler tillbaka. Inte minst tekniskt intresserade killar och (faktiskt oftast) glada tjejer, men bara den typen (av båda könen) som inte pratar i mobil. Såna som gillar att se världen. Dom ska ha ett smajl!
Kommentarerna som du nämner kommer ändå, och ja, man blir trött på det ibland, men det är lättare att orka med dom om man har fått ett leende med sig strax innan. En av dom dummare konversationer jag har haft med någon i hela mitt liv är Individ: - Jag ser dig inte. Jag: - ...??*^^ Ehh, jo. Det gör du faktiskt. Du ser mig.
I såna situationer är det gött att framkalla den där minnesbilden av det glada överraskade leendet från kvinnan på damcykeln med cykelkorgen. Eller farbrorn som bara stannar, njuter och tittar med ett brett leende, och nånting nostalgiskt i blicken.
Eller som en mötande bilist jag hade för ett tag sedan, han blinkade med lamporna och lutade, för att vid själva mötet gjorde tummen upp.
Men du har rätt, man skall ta kommentarerna med ett leende, och det är inte svårt när man bekvämt kommer susande i en motvind. :p Och när man ser hur det upprätta cyklisterna vaggar och kämpar mot vinden.
Cykla liggcykel innebär att man inte får vara blyg... fast å andra sidan är man blyg så kommer man få lära sig att spontanprata med folk man stöter på ute på gatorna. :)
Det enklaste sättet att motivera 6-åringen att gå till skolan är att han få sitta bakom på liggcykeln - istället för att behöva cykla själv. Han fick smak för det och tycker att det är ganska häftigt på bagagehållaren på en Flevo Bike.
Inte förvånansvärt vilka avundsjuka blickar han får från skolkompissar samt vilket intresse cykeln väcker bland eleverna medan jag lämnar sonen i skolan.
Hittils bara positiva upplevelser.
För mig så har det gått så långt att min 10-åriga dotter vill ha en egen liggcykel efter att ha åkt med bak på pakethållaren. Bra eller dåligt? Det är synd att de inte kommer få ha cykeln i fred om man skulle bygga en i rätt storlek för att kunna lämna i skolan. Blir ju bara att köra på semesetern och när man ska besöka bekanta m.m.
Hittills har det inte varit möjligt för mig att skjutsa på liggcykel, men nu har jag ju byggt klart Lennart Mellqvists "Grassklipper" till något som hämtat inspiration från mc-världens "easy rider". Lite långgaffelstuk med 40 graders rake räknat från lodlinjen, som man ju gör på motorcyklar.
Sitthöjden är 50 cm och "pakethållarhöjden" nästan 80 cm, så med barnsitsen bakom mig kan barnbarnet kolla över axeln precis som passageraren gör på en glidarmotorcykel. Borde bli populärt, betydligt bättre än att titta in i ryggslutet på cyklisten, som det blir på en vanlig DF-cykel. Borde bli lättare att prata med varandra också, när huvudena kommer så nära. Ska testa till helgen.
...du får se till att fota oxå...
Filmade denna tur med en glad dotter bak på pakethållaren... http://www.youtube.com/watch?v=PbTaFH095n0&feature=plcp
Det är synd att man inte ser dom där bak när man cyklar... ;)
Här kommer foto på första turen med ett av barnbarnen på f d "Grassklippern" numera en mc-chopperinspirerad cruiser. (Jag kunde inte motstå dubbelmontaget av strålkastare, när jag ändå råkade ha två lika i skrotlådorna!)
Det blev mycket riktigt väldigt populärt. Även en liten passagerare kan kolla framåt över axeln, en stor skillnad mot en "vanlig" cykel - hur kul är det att sitta och kolla in i baken på någon?
Att sitta med huvudena i ungefär samma höjd gjorde det också mycket lättare att prata med varandra.
Så nu har jag fått ytterligare argument för att den här typen av cyklar borde kunna vara ett bra insteg i liggcykelvärlden
Kul och se...
Hur är styrning på cyklen med den vinkeln (och vad har du för vinkel)? Är det något man får aktvit jobba med och hålla emot eller funkar det bra? Är på väg att bygga något liknande till dottern, men har inte kommit på hur jag ska lösa det med styrningen eftersom jag var inne på att behålla originalvinkeln på cykeln som jag skrotat... Kanske ska tänka om...
Anders Drougge skrev: "Här kommer foto på första turen med ett av barnbarnen"... *klipp* Jättefin cykel! Kul idé. På min trike fick jag också barnets huvud i höjd med mitt och vi hade jättefin kontakt under cykelturen. Barnen älskade att åka på triken. De hade också jättefin sikt framåt. Vardagscykeln borde verkligen utvecklas istället för att, som det är nu, hålla fast vid den gamla "säkerhetscykeln", och då gärna med retrostuk, från slutet av 1800-talet. Bilen är också en 1800-talsuppfinning. Dags att gå vidare från den, tycker jag. /Bruno
Vinkeln är stor för att vara på en cykel, c:a 36 grader från lodlinjen (så som man anger det på motorcyklar) vilket helt klart är i "chopperklass".
Eftersom jag har en gaffel för fullstort hjul och sen har ett 406-hjul blir försprånget inte oöverstigligt stort, men ligger på c:a 11-12 cm. (det satt 584-mm hjul på gaffeln från början)
Det är mycket med ett försprång på 11-12 cm på en cykel. På en motorcykel typ glidare är det vanligt med ett försprång i den storleken, men medför också att man får ta i styret ordentligt och gasa i gathörnen.
För en cykel innebär det att den blir lite orolig i låg fart, men helt ok i hög fart. När man står stilla viker sig hjulet lätt åt sidan, med en smäll mot styrstoppet. Vad jag skulle behöva göra är att bocka gaffeln framåt för att minska försprånget.
Nu gör det inte så mycket på en cruiser, eftersom mindre än 40% av vikten ligger på framhjulet (ännu mindre när jag skjutsar), det gäller bara att hålla i styret med ett fast grepp.
Här kommer en tyvärr lite oskarp bild på ett fordon med väldigt flack gaffelvinkel, men ändå inte med särskilt stort försprång. Även om inte bilden är så tydlig kan man se att "framgaffeln" är väldigt "framåtböjd" och hjulet är litet, vilket gör försprånget hanterligt.
På en lätt cykel kan man dimensionera gaffeln att hålla för den böjpåkänning som den flacka vinkeln för med sig. Om det värsta trots allt skulle hända, att gaffeln går av pga den onormala belastningen får det ju inte alls så svåra konsekvenser som på en DF-cykel, där man störtar till marken med händer och huvud före. På en cruiser händer det väl att den går på nosen, man sitter kvar och välter åt sidan när styrningen försvinner.
Vad häftiga filmer/bilder - gäller både MacTommy och Anders D - riktigt bra.
Dock blev jag påmind trådets ursprungliga ämne när jag läste i SvD http://www.svd.se/nyheter/stockholm/alla-cykelolyckor-i-stockholms-lan_74352... att antalet cykelolyckor ökar.
Detta betyder nog att antalet cyklister ökar vilket borde implicit betyda att även antalet liggister ökar. Och cykelvägar växer knappast med i samma takt.
Dvs. vi bör cykla / liggcykla ännu mera så att cykelvägar blir ännu trängre och så blir man /kommunen till slut tvungen att bygga ut cykelnätet. Ok, vill inte påstå att denna tankegång är något nytt, kunde bara inte låta bli.
Det finns ju ett uttryck som lyder "safety in numbers" och som innebär att om fler cyklar så minskar olyckorna eftersom bilisterna blir varse att det finns många cyklister och måste ta hänsyn till dem. Men detta kan ju bara gälla de värsta olyckorna, som rimligen sker när bilar/lastbilar kör på cyklister.
De flesta olyckorna är ju enligt statistiken singelolyckor. Att dessa ökar sägs ju bero på att svenska cyklister kör för fort och att det är brister i trafikmiljön. Många olyckor beror på halka.
Recept som lanseras är att bland annat att bygga farthinder för cyklisterna, men då blir det svårt för t ex trikarna, och även för andra liggcyklar. Jag har svårt för cykelhindren både med högräsern och cruisern. Högräserns vevparti tar lätt i hinderrören och cruisern klarar inte att svänga tillräckligt för att snirkla sig igenom hindren.
Resultat: Jag tar andra vägar. Då blir det i alla fall en liggcykel till på våra gator, men det var väl inte det som var meningen!
Jag tror på det du skriver, att om det blir ännu fler som cyklar, så tvingas kommunerna att bygga mer cykelvägar.
En annan aspekt, som vi i Trampkraft kan jobba för, är säkrare cyklar! Inget har ju hänt med den konventionella cykeln på mer än 100 år, och våra liggcyklar är ju betydligt säkrare än de konventionella cyklarna, speciellt vid singelolyckor.
Intressant, Anders. Och du har så rätt i att cyklarna borde bli säkrare. En fjärdedel av alla trafikskadade trafikanter som måste läggas på sluten sjukhusvård är singelolycksskadade cyklister, en våldsam överrepresentation med tanke på att cykeltrafiken bara svarar för 1 à 2 procent av vägtrafikarbetet (resor x kilometer).
Varför? Tja, cykeln är ett instabilt fordon, måste aktivt balanseras för att inte gå omkull, mycket känsligt för underlaget. Islagsenergierna kan bli mycket höga när cyklisten går i backen (en produkt av hastighet, fallhöjd, massa). Huvudet är exponerat i fallet. Det gör att några cyklister årligen till och med får dödliga skador i vanliga banala omkullkörningar.
Omkullkörningarna kan nog halveras med bättre drift och underhåll (särskilt vintertid). Islagsenergierna kan man minska med sänkt sitthöjd. Huvudexponeringen kan man minska genom att förändra geometrin. Vi liggcyklister är på god väg...
Mvh
Krister
PS. Begreppet Safety in numbers grundas på en rätt hämningslös generalisering av statistiska data, men det får vi ta vid annat tillfälle.
-----Ursprungligt meddelande----- Från: hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se [mailto:hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se] För Anders Drougge Skickat: den 4 september 2012 08:00 Till: hpvs@lists.lysator.liu.se Ämne: Re: [hpvs] Varför finns det inte fler liggcyklar på våra gator?
Det finns ju ett uttryck som lyder "safety in numbers" och som innebär att om fler cyklar så minskar olyckorna eftersom bilisterna blir varse att det finns många cyklister och måste ta hänsyn till dem. Men detta kan ju bara gälla de värsta olyckorna, som rimligen sker när bilar/lastbilar kör på cyklister.
De flesta olyckorna är ju enligt statistiken singelolyckor. Att dessa ökar sägs ju bero på att svenska cyklister kör för fort och att det är brister i trafikmiljön. Många olyckor beror på halka.
Recept som lanseras är att bland annat att bygga farthinder för cyklisterna, men då blir det svårt för t ex trikarna, och även för andra liggcyklar. Jag har svårt för cykelhindren både med högräsern och cruisern. Högräserns vevparti tar lätt i hinderrören och cruisern klarar inte att svänga tillräckligt för att snirkla sig igenom hindren.
Resultat: Jag tar andra vägar. Då blir det i alla fall en liggcykel till på våra gator, men det var väl inte det som var meningen!
Jag tror på det du skriver, att om det blir ännu fler som cyklar, så tvingas kommunerna att bygga mer cykelvägar.
En annan aspekt, som vi i Trampkraft kan jobba för, är säkrare cyklar! Inget har ju hänt med den konventionella cykeln på mer än 100 år, och våra liggcyklar är ju betydligt säkrare än de konventionella cyklarna, speciellt vid singelolyckor. -- Anders D
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Det finns en utbredd reaktion på (som jag mött) att liggcyklar måste vara farliga - syns inte i trafiken. men om det är singelolyckorna som är överlägset vanligast, så borde ju främst "säkerhet" vid omkullkörning eller tendens till omkullkörning/känslighet för underlag vara viktigare. Jag har fått veta här att i Nederländerna har man inga farthinder för cyklister, men där är det ändå säkrare att cykla än i Sverige. Här i Sverige ska vi ha farthinder till allting och stängsel och betonggrisar, och ändå är det inte säkrare. Varför är det så? Kan någon ge en rimlig analys? /Bruno
I senaste tidningen ifrån cykelfrämjandet så var det tvåsidigt reportage om "komfortcykel". Mycket som stod i artikeln har jag härjat runt med på forum senaste tiden... kändes nästan som man skulle kunna varit medskribent... ;)
Komfortcykel är nog ett bra insteg till liggcykelträsket, om man nu får ut dessa på marknaden. Uppenbart med mina finska "kompisar" är at det går att sälja inte allt för dyrt till ordinarie pris. Tyvärr så har de inte svarat på mitt mail om hur många de behöver köpa in för att kunna hålla priset ut till kund. Har inte fått något svar om jag kan beställa en cykel ifrån dom och leverans till Sverige.
Skulle vara guld och även ha en sådan och visa upp i mitt egna träsk på väg till och från jobbet... samt att jag skulle vilja testa dessa på min svärfar och svårmor... ;)
Ja, om jag ser till min femiljs egen "statistik" så är den egentligen rätt avskräckande. Hustrun frontalkrockade med en genande cyklist i en cykeltunnel med alltför dålig sikt. Hon hade inte hjälm, men det hade inte hjälpt, för hon slog av käken på båda sidor, troligen i fallet mot styret.
Jag själv har skrapat upp ansiktet och troligen fått lättare hjärnskakning vid en omkullkörning pga att en bil trängde mig av cykelbanan. Har kört omkull på löst grus och brutit ett ben i handen när jag tog emot mig, och har dessutom brutit lårbenet vid omkullkörning pga "svarthalka". (sen har jag naturligtvis kört omkull många gånger utan värre skador än blåmärken)
Till yttermera visso skedde den sistnämnda olyckan med liggcykel (högräser) men hade den skett med DF-cykel hade jag kanske hamnat på neurologen i stället? Övriga ovannämnda olyckor hade helt klart blivit lindrigare med liggcykel eller "komfortcykel".
Så vi har en mission att fylla, när det gäller att jobba både för säkrare cyklar och säkrare cykelvägar.
Det är synd att man inte har mer plats... 10st komfortcyklar för 18000kr + frakt... sen kränger man de för 4000kr/st... vinst 22000kr - frakt... ;)
Har återtagit min kontakt med min "kopmis" i Finland för att se om han kan vara mellanhand mellan mig och Savenmaa... men i första skedet är att ev. köpa en och testa... 1800kr+frakt är inte så mycket pengar...
Med anledning av resonemangen kring cykling, säkerhet och framkomlighet så rekommenderas att ni börjar följa Krister Isakssons blog på kadens.se (om ni inte redan gör det): http://www.kadens.se/blogs/kristerisaksson/index.htm
KristerIsakssons blog ser mycket intressant ut. Synd att jag inte hittar någon knapp för rss.. Blir alldeles för jobbigt att följa en blogg utan :P
Tillbaka till ursprungsfrågan: jag tror de flesta som cyklar gör det på kortare sträckor (<5km) och i stadsmiljö. I den situationen tycker jag en upprätt cykel är överlägsen ifall man inte har allvarliga nack eller ryggproblem. Möjligheten att överföra tyngd mellan hjulen gör det lättare att ta sig upp och ned för trottoarkanter och att man har huvudet så högt och vertikalt gör det lättare att ha översikt i trafiken.
En upprätt cykel är kanske bättre att manöverera i en stadsmiljö som är bristfälligt anpassad till cykling (t ex med en massa kanter, för snäva kurvradier etc).
Men när olyckan sker kommer nackdelarna fram: Fallet är högt, och ömtåliga kroppsdelar är de som är mest exponerade. Eftersom 80% av olyckorna är singelolyckor, så måste cykelns farlighet i sig, vägas in i valet av cykel.
Sen beror det också på vilken typ av liggcyklar man jämför med. Efter att den senaste månaden ha kört "komfortcykel" ett 50-tal mil kan jag konstatera att den trots sitt omfång (hjulbas 1.90) är väldigt bra i stan, tack vare att den ger tillräckligt bra sikt och är väldigt lätt att stanna och starta tack vare att det är så lätt att sätta ner fötterna. (Om man ställt in sadelhöjden för bästa möjliga cykling på en DF-cykel, har man ju även på den svårt att nå marken vid stopp - "komfortcykeln" är här vida överlägsen)
Och, som jag har skrivit tidigar: Som tvåhjulstrafikant bland bilar måste man ändå utgå ifrån att ingen har sett en, oavsett vilken cykeltyp man sitter på.
Anders D: När du pratar komfortcykel kan jag inte låta bli att tänka tillbaka på hojjarna vi åkte omkring på när jag växte upp. De flesta grabbar hade limpa (sadel) och vissa även med ryggstöd. Chopperstyre förekom också och nog måste man säga att vissa cyklar från den tiden var ganska nära besläktade med din röda pärla.
Man kan ju fundera vad som hände med det spåret av cykelutvecklingen. Limpcyklarna var definitivt komfortabla vid korta resor och ypperliga att skjutsa på. Jag minns också att man ofta satt och hängde på cykeln, dvs halvt sittande på limpan. Problemet var väl att dessa cyklar var för mycket grabbiga och moped-wannabee och att det inte fanns några "vuxna" motsvarigheter. Istället var det bockstyret och racern som tog över.
Om limpcykeln hade levt idag så hade den säkert kunnat bli oerhört attraktiv bland ungdomar som pedelec.
Jag sparar på mycket, och har faktiskt en cykel med limpsadel, en liten 17-tummare tror jag det är, som sönerna åkte på när de var små. Än är barnbarnen för små, men det dröjer nog inte så länge förrän den är aktuell.
Nu har jag haft lite konversation med en finska kontakt vid mitt liggcykelköp. Provar att vattna ut honom på lite priser eftersom det var han som skötte kontakten med tillverkaren borta i Taiwan.
Att bygga en Bachetta-liknande liggcykel så trodde han att den skulle kosta runt 1000€ och då byggs den i Taiwan. Bygger man samma cykel i Kina så kan man kanske komma ner runt 400-500€. Sen hur det är med tullar och sådant har jag inte fått ur honom ännu... Om han räknar med att man slipper antidumpningstullar ifrån Taiwan och det tillkommer på Kina tillverkade cykeln.
Ställde följdfrågan hur det kunde komma sig att en "komfortcykel" kunde tillverkas och säljas för 399€ som ordinariepris när en enkel modell av liggcykel kostar 1000€... Vi får se vad som han svarar och om han har någon bra idé om den ena är Taiwan-byggd och den andra med strafftullar.
Det lutar att jag kommer att beställa en komfortcykel och testa lite. Frakten trodde han kunde hamna på runt 50-70€ med buss. Ställde frågan om det funkade med cyklar enda till Sverige... då skulle kostnaden hamna med 70€ i frakt runt 2400SEK.
Ny cykel beställd...
2300kr inkl. frakt till Sverige... Helt ok pris för att testa komfortcykel på släkt och vänner...
Sen får man se hur länge jag behåller den eller om det visar sig att svärföräldrarna tar den ifrån mig... ;)
Låter riktigt bra :) Funkar det att sätta barnsäte på en sådan? I så fall kanske jag också skulle slå till..
2012/9/13 Tommy Leandersson mactommy@spray.se
Ny cykel beställd...
2300kr inkl. frakt till Sverige... Helt ok pris för att testa komfortcykel på släkt och vänner...
Sen får man se hur länge jag behåller den eller om det visar sig att svärföräldrarna tar den ifrån mig... ;) -- ` ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸¸.O^~òº
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Hej Tommy
Er det fra ny af, og hvor købte du den henne? Finnerne? Til den pris vil jeg gerne udvide liggecykelflåden.
Venlig hilsen Mikael
Den Thu, 13 September 2012 08:50 skrev MacTommy:
Ny cykel beställd...
2300kr inkl. frakt till Sverige... Helt ok pris för att testa komfortcykel på släkt och vänner...
Sen får man se hur länge jag behåller den eller om det visar sig att svärföräldrarna tar den ifrån mig... ;)
Den Sun, 28 October 2012 11:12 skrev Mikael Seierup:
Hej Tommy
Er det fra ny af, og hvor købte du den henne? Finnerne? Til den pris vil jeg gerne udvide liggecykelflåden.
Venlig hilsen Mikael
Jag köpte min ifrån Finland och en firma som heter Savenmaa. http://kauppa.savenmaa.fi/PublishedService?file=page&pageID=9&itemco...
Sen finns även http://www.polkupyorakauppa.fi/erikoispyorat-c-184.html
Dock så har jag ett problem med min, när jag fick den levererad så visade det sig att framgaffeln hade blivit skadad. Ena örat var ihoptryck och hade en öppning på 5mm.
Efter att ha forskat en hel del var jag skulle anmäla skadan så visade sig att det var företaget som sålde cykeln som skulle ta emot ärendet och skicka en ny och då i sin tur ta upp det med fraktbolaget. I veckan så kom den nya framgaffeln, tyvärr så var den ännu värre skadad än den första. Nu var det båda gaffelöronen som som var ihoptryckta samt lite sneda.
Om jag lägger en 9,5mm borr där hjulaxeln ska ligger den kvar på toppen av öronen på denna. Redig smäll för att lyckas med det.
Nu så väntar jag på besked efter en 3:e. :(
Savenmma är dåliga på engelska och vill gärna kommunicera på finska, jag har haft tur som haft en engelskspråkig finne som hjälpt mig att beställa denna, tillsammans med min TaiYing Toscana liggcykel tidigare. Han har även hjälpt mig att prata med Savenmaa nu när gaffeln har strulat.
Beställer ni en så se till att det tar upp den ur lådan och provmonterar framhjulet innan de skickar den... man spar massa strul och tid på det... ;)
Kvalitet på denna? Ingen aning. Den har fått stå kvar i lådan tills jag har en ny gaffel så jag inte behöver skicka tillbaka den och då strula med att paketera om den.
Gaffelröret är längre på denna än en normal framgaffel så man kan inte ta en annan gaffel och montera på. Har fundering dock och bygga om en 20" gaffel och förlänga röret så att man har samma storlek fram och bak.
Tur i oturen så har man blivit drababd av TWAR så att man har fått tagit det lugnt med cyklingen... så att det har inte varit så stor skada att det tagit tid med detta, siktar nu på cykelsäsongen 2013 och dit är det ett tag kvar. ;)
Jeg prøvede nummer to link, og de forstår engelsk og har svaret. http://www.polkupyorakauppa.fi/erikoispyorat-c-184.html De tager 69 euro for fragt til Sverige, og han kommer med en pris på fragt til Danmark her i dag.
Desuden ville de gerne tjekke forgaflen inden forsendelse og pakke den bedre ind.
mvh Mikael
Misstänker när man ser bilden att det kan bli svårt att skjutsa någon bakpå, om man inte förändrar staget till ryggstödet... Men, den lär väl dyka upp i nästa vecka om man lyckats med betalningen... Så att då kan jag kolla mer och ta lite andra bilder om någon är intresserad... Skriv vilka vinklar och mått så fixar jag det... alldeles gratis... ;)
Nu har "komfortcykeln", den f d Grassklippern gått mer än 100 mil i min ägo. Det är en klar favorit fortfarande!
Har inte haft någon cykel som har lett till så många positiva kommentarer. Det gäller mest ungdomar, men även vuxna tycker att det verkar vara en intressant och trevlig cykel.
Så det har blivit många roliga konversationer under de senaste månaderna. De flesta ser ju att cykeln är bekväm, men förstår också övriga fördelar när man berättat mer om cykeln.
Så om det fanns recumbents av den här typen att testa och köpa över disk, så borde det kunna bli fler av dem på våra gator.
Men en sak som jag fortfarande inte förstår är varför LWB-konceptet inte är mer vanligt?
Att LWB inte är populärare tror jag beror på längden när den ska hanteras i trapphus, hissar, trånga garage. Den är ju onekligen mycket trevlig att köra, man sitter bra, lagom högt, sikten är bra. Men den är rätt svårhanterlig i övrigt. Det tror jag är den enklaste förklaringen.
Mvh/Krister
-----Ursprungligt meddelande----- Från: hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se [mailto:hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se] För Anders Drougge Skickat: den 27 oktober 2012 10:58 Till: hpvs@lists.lysator.liu.se Ämne: Re: [hpvs] Varför finns det inte fler liggcyklar på våra gator?
Nu har "komfortcykeln", den f d Grassklippern gått mer än 100 mil i min ägo. Det är en klar favorit fortfarande!
Har inte haft någon cykel som har lett till så många positiva kommentarer. Det gäller mest ungdomar, men även vuxna tycker att det verkar vara en intressant och trevlig cykel.
Så det har blivit många roliga konversationer under de senaste månaderna. De flesta ser ju att cykeln är bekväm, men förstår också övriga fördelar när man berättat mer om cykeln.
Så om det fanns recumbents av den här typen att testa och köpa över disk, så borde det kunna bli fler av dem på våra gator.
Men en sak som jag fortfarande inte förstår är varför LWB-konceptet inte är mer vanligt? -- Anders D
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Ja, jag kan tänka mig att LWB-cyklar inte blir jättepopulära i cykelkällare och liknande.
I ett vanligt garage uppstår inte problemet - cruisern är väldigt lätt att hantera i och med att styret sitter ganska högt och nära sitsen, tack vare den flacka gaffelvinkeln. Den är därför väldigt lätt att leda. En hand på styret, en på ryggstödet.
En "finess" som gör den enkel att hantera är att den väger jämnt precis framför sätet. Den är därför väldigt lätt att lyfta - en hand lyfter, den andra håller i styret. Vikten är förhållandevis låg, c:a 17 kg. (faktiskt lättare än min 7-växlade DF-cykel, en Batavus med al-ram)
Genom att "handtaget" är lågt så kommer cykeln högt när man lyfter den, så man kan tippa den framåt så blir den lite kortare. Skulle man stöta i, så gör det inte så mycket eftersom det i så fall är ett av däcken som tar i.
Parkering i stan är lätt. Jag ställer den längs med cykelställens baksida. Eller mot en stolpe.
Vändradien är helt ok. Jag kan vända på två p-rutors bredd med god marginal.
En liten nackdel är att den kan inte kan hänga på cykelhållaren på bilen, måste åka längs med på taket. Men det är det ju många som föredrar även med korta cyklar.
Skulle jag bygga den här cykeln från scratch, skulle den bli 25 cm kortare ungefär, eftersom man kunde sätta bakhjulet närmare sätet och framhjulet lite närmare vevpartiet. Då skulle hjulbasen bli 175 cm.
Summa summarum - fördelarna som du räknar upp överväger - i alla fall för mig som parkerar i vanligt garage.
Konstigt... Min kom i ett paket och för Savenmaa´s del så var det inga problem med att få hit den till Sverige... dock med undantag att gaffeln var skadad, men jag misstänker att den kanske var det redan ifrån start.
Dock så var jag och hämtade den 3:e framgaffeln idag, inslagen och fin i massa plast så att jag misstänker att det får räcka med framgafflar nu om jag inte betalar mer pengar. ;)
Monterat ihop ykeln och provat den i korridorerna på jobbet. Kollega som testat min andra liggcykel tyckte att Matkaajan var mycket lättare att komma igång med.
Nu ska jag gå igenom den och justera upp allt innan den får stå och vila till vårens utomhussäsong.
Det låga priset gör att man inte får vara så kräsen, misstänker att det inte är rostfria skruvar... men allt sådant är lätt att fixa.