[ De som redan kan det här v.g. beakta att det är skrivet for the rest of us].
Sedan några år tillbaka håller jag allmänt koll på 3D-print teknologin, som nu börjar lämna kryp- stadiet och närma sig kommoditetsåldern. Den tekniken är intressant speciellt för hemmabygga- re, ty den medger lågpris hyfsat-precisions- och kvalitetstillverkning av enstaka t.ex. cykelattiral- jer av termoplaster—men också, i viss mån, av annat av typ sintrade metaller (de senare kräver dock än så länge större maskiner).
Även om vi fortfarande är en bit ifrån framställning på det viset av slitutsatta delar som kedjehjul o.d., är en- styckestillverkning av ej stressade lamp-, kabel-, o.d. -hållare fullt möjlig idag.
Jag har sett ett flertal sådana i drift på en mässa, c:a 15 andra på Internet… alla de små var mer eller mindre typiska uppfinnar- jockemanickar, varken turn-key, eller mogna att stå oövertäckta i salongen när Madeleine kommer på oanmält besök ("tee-hee" genom brevlådan är visst hennes mating call).
Nu hittade jag det desktop 3D-printerprojektet på Kickstarter, där en del av målsättningen var just att produkten skulle vara an- vändbar från dag 1, utan att man först behövde bli expert på dess ihopsätt- ning, integration med styr- dator, och basinprogram- mering.
Dessvärre finns det på hem-
sidan inga specifikationer i textform, endast i bilder, så jag kan inte inkludera dessa för snabbt överblick.
Det viktiga är att maskinen är kapabel av friformbygge i 0.1mm-stegvisa lager, ABS och nylon bl. a. Samt att, även om konstruktionen gjorts i Polen, av fraktkost- naderna att döma kommer den visst att tillverkas och/ eller distribueras från en USA-bas för användare där och annorstädes.
Zortrax M200 hemsida http://goo.gl/ic0GS
Det är ganska intressant att c:a 50 blivande användare, fördelat rätt lika mellan USA och Europa, är villiga att riskera c:a $2000 var —helt riskfritt är det inte— och kan därmed i princip bekosta framtagning av 100 st exemplar av detta i den första profuktionsserien. Och att $100000 insam- lingsmålet har överträffats på 2 veckor! (17 dagar kvar ifall fler är intresserade).
Vem vet, kanske är detta (Kickstarter-crowdfunding, ej 3D-printing som sådan) den enda vettiga modellen för framtida finansiering av småskalig produktion, inte minst av liggisar och velo- mobiler; och att de nuva- rande huvudfinansiärerna, bankerna, kommer att se sig tvungna att konkurrera om de bästa av investe- ringsprojekten på denna bottom-up marknad?
That would be the day.
Ian
Håller på och småfuskar med Arduino... Med både Arduino och Rasberry PI så finns de som byggt egna 3D-skrivare... Med utförlig beskrivningar m.m. att tillgå på nätet.
Funderade på om man skulle bygga en frässtativ runt Arduino så att man kan fräsa mönster i plast och trä... men insåg att jag inte har tid för ett sådant projekt när allt är klart. Tar lite tid att programmera upp varje fräsning. Men själva konstruktionen är inte så hiskligt svår... Samma sak verkar vara om man ska skriva ut i 3D... mycket jobb för varje utskrift...
Jag tror att en 3D-skrivare är perfekt att ta fram en prototyp, när jobbet är klart så skickar man iväg för storskalig gjutning. Kanske max 10-15st prototyper per gång och "utskrift", men sen tror jag inte att det finns ekonomi. Kanske om man tillverkar fåtal per beställning så man slipper ett stort lager...
Skrev Tommy Leandersson
Håller på och småfuskar med Arduino
[…]
Funderade på om man skulle bygga
en frässtativ runt Arduino så att man
kan fräsa mönster i plast och trä...
men insåg att jag inte har tid för ett
sådant projekt när allt är klart. Tar
lite tid att programmera upp varje
fräsning. Men själva konstruktionen
är inte så hiskligt svår...
Så enkelt är det dessvärre inte i praktiken. Hittils var 3D-tek en syssla huvudsakligen för hobbyister. Det finns gott om byggsatser ute på nätet, det billigaste jag sett var i £500- klassen, men ingen som kunde kallas turn-key. Det gemen- samma för de alla är att man förutsätts ha ungefär samma kunskaper och motivation som dess konstruktörer att meka med den för att överhuvud- taget få den att fungera. En annan tidig trend var att varje 3D-printer skulle vara kapabel att tillverka en kopia av sig själv (förutom standariserade metalldelar), vilket visade sig vara opraktiskt. Ty även om de krafterna som det vanligen är frågan om är ganska små, de maskinerna vibrerar hela tiden under gång, vilket inverkar menligt på deras precision ju längre de går. Av detta följer att ju mer massiv är en 3D- printer, desto stabilare (en modell jag sett var en kub av typ 4 ihopskruvade, dvs. isär- tagbara gatuplattor, ett 30+ kg chassi). Där ligger Zortrax- printern hyfsat till… 16kg vikt med vad som ser ut att vara massiv utfräst bädd som bas.
Jag tror att en [när ens] 3D-utskrivet
[prototyp är klart] så skickar man iväg
för storskalig gjutning.
Där har du fel. Att ta fram gjutformar o.d. är långt dyrare än att skicka ut printfilen till kommersiell högkapacitets 3D-printare.
Berätta gärna om cykeltil- lämpningar av dina Arduino och Raspberry Pi-hobbies. En gång i tiden försökte jag över- tyga Steve Roberts att ta fram en sorts kombinerad batteri- kapacitetsvakt, säkerhetslarm och sensorlåda för cykeln… man kopplar in det mellan batteriet och fram och bak- lyset, och kunde sedan styra bakblinkning, samt övervaka om det överhuvudtaget lyste. Dessutom skulle det hålla koll på batterijuicet, och pipa ifrån när det närmar sig förutbes- tämda nivåer så man inte glömmer ladda upp det före nästa tur. Samt ett FM-radio (det var innan den första iPoden). Övertalningen miss- lyckades, och kanske lika bra det ;-)) Men jag har andra idéer.
Ian
Pysslar inte med Arduino och cylkling... kanske om jag hade haft en velomobil att man byggt någon kul styrning med Arduino.
Annars så används och kommer det att användas mer och mer på jobbet i olika teaterföreställningar. En liten billig sak som man kan göra hur mycket som helst om man har tid och ork. Efter sommaren så ska det styras en gammal klocka med Arduino, en sådan där som vänder blad för att visa tiden... Våran blir dock 2m hög. :)
Skrev Tommy Leandersson
Pysslar inte med Arduino och cylkling...
kanske om jag hade haft en velomobil
att man byggt någon kul styrning med
Arduino.
Menar du "ska de inte vara en velomobil, så får det va"? Om så är fallet, då är du åtminstone i rätt forum. Men synd ändå, eftersom alltid dyrare än standardcyklar liggisar är väl lämpade för den extra- funktionalitet som inbygg- da elektroniska manickar skulle kunna erbjuda–både till nytta, och, inte minst, som särskiljande försälj- ningsargument. Att våra cyklar är mer bekväma än upwrongs-dito räcker tydligen inte långt; men vad skulle hända om vi haft extra elektrofunktio- ner och därmed kunnat kalla våra liggisar primärt för (lättare att förstå!) muskeldrivna iPhone- docks för kul på hjul?
Ian
Nää, drömmen om egen Velomobil står högt upp... men det är en dröm så länge man bor kvar där man gör med de inkomster man har... Har 4st olika cykeltyper och en massa andra cyklar till resten av familjen i ett litet garage, så det får räcka.
För att bygga något vettigt elektriskt till cyklar så krävs det lite mer kapsling som tål väta... och ska man ha snygg kapsling så heter den "velomobil"... ;)
Cyklar är mer och mer att hålla ner vikten och allt det där extra som väger skalas bort om man inte har el-assist.
Jag vet dock inte vad som skulle kunna göras på annorlunda sätt för att piffa till en normal liggcykel för att göra den intresant. Elektriska fönsterhissar? Ryggmassage? :d
Tråden "Hehelios" med lite saker integrerat i styret... tja... vet inte vad färger säger mig i hastighet. Vad jag vet så ska det lysa rött bakåt i Sverige och då vet jag inte vad lagstiftningen säger om den kan hålla på och byta färger hela tiden. Inbyggt framlyse med jobbiga batteribyten? Automatisk ljussensor på baklyset så den tänds automatiskt när det blir mörkt? ...finns redan och en modell är monterad på min liggcykel... ;)
Risken att man bygger in för mycket är att en dyr cykel blir mycket dyrare... och då är man på ruta 1. Ända sättet att få fler liggcyklar på våra gator är snarare att ha en snorbillig instegscykel som säljs på Biltema eller Jula...
Tror inte att massa lullull är det som får in folket i träsket. Tror att priset är största hindret.
Skrev Tommy Leandersson
[…] Tror inte att massa lullull är det
som får in folket i träsket. Tror att
priset är största hindret.
Nej, det första låter vettigt; det andra, priset, är av underordnat betydelse när recumbents inhandlas. De kostar redan en nämnvärt hacka, så när man väl kommit över den tröskeln, motiverat sig själv till köp av dylik, skulle några extra hundralappar för "elbling" inte spela större roll.
Det är visserligen spekula- tioner, men, om det fanns ett sätt att verifera det på riktigt, skulle jag slå vad om att i valet och kvalet mellan två i övrigt likada- na liggismodeller, där det enda som skilde de åt (för att ta ett enkelt ex. på ditt lulllull) var typ i ramen insprängda högtalare med ett hörlurs- eller iPod- jack på lämpligt ställe, då skulle den dyrare modellen sälja flerdubbelt så bra som den andra, utan.
Ian
Det finns bluetooth-högtalare att sätta på cykeln, så kabeldragningar är onödigt... Funkar då även med Anrdoid och iPhone... Kabel så är man inskränkt på ett fabrikat... ;)
Kör själv med denna på mina cyklar...
Det är en kombinerad cykellampa med MP3-spelare som är vattentät. Funkar kanon på min OSS (och racer)... Finns några sådana varianter i skilda kvalisort. Lampa åt ena hållet och högtalare åt andra. MicroSD som sitter skyddad bakom LED:en.
Så det gäller att man kommer på något klurigare... men som sagt var massage har jag ännu inte sätt... ;)
Jag tror det är mer "peer-pressure" (svensk översättning?) än något annat som gör att det inte är fler liggcyklar på gatorna. Folk är rädda för att sticka ut och de flesta som vill cykla fort vill tillhöra en grupp, vi är för få än så länge för att kvalificera som sådan (inga gruppträningar för liggcyklar i sverige till exempel) och då väljer de allra flesta DF cyklar istället. Det spelar säkert stor roll också att det bara är dessa som är tillåtna i UCI-tävlingar..
2013/6/8 Tommy Leandersson mactommy@spray.se
Det finns bluetooth-högtalare att sätta på cykeln, så kabeldragningar är onödigt... Funkar då även med Anrdoid och iPhone... Kabel så är man inskränkt på ett fabrikat... ;)
Kör själv med denna på mina cyklar...
Det är en kombinerad cykellampa med MP3-spelare som är vattentät. Funkar kanon på min OSS (och racer)... Finns några sådana varianter i skilda kvalisort. Lampa åt ena hållet och högtalare åt andra. MicroSD som sitter skyddad bakom LED:en.
Så det gäller att man kommer på något klurigare... men som sagt var massage har jag ännu inte sätt... ;) -- ` ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸¸.O^~òº
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Den Sat, 08 June 2013 14:59 skrev Petter Wingren-Rasmus:
Jag tror det är mer "peer-pressure" (svensk översättning?) än något annat som gör att det inte är fler liggcyklar på gatorna. Folk är rädda för att sticka ut...
2013/6/8 Tommy Leandersson <mactommy@spray.se[/email]>
Precis så är det. Folk skrattar åt mig när jag kommer i min Velomobil bara för att det ser udda ut och jag är ensam. Det är nog inte många som skrattar i Holland där Velon är mer vanlig än bilen (nästan).
För egen del rör det mig inte i ryggen om folk skrattar. Jag är överförtjust i min Velo. Helst i motvind och regn. :p
Skrev tommy Leandersson
… bluetooth-högtalare… kombinerad
cykellampa med MP3-spelare som är
vattentät… Lampa åt ena hållet och
högtalare åt andra. MicroSD som sitter
skyddad bakom LED:en.
Du verkar ha koll på de audiotekniska attiraljerna, ett par urls på de redan beprövade enheterna skulle inte skada. Men… är Bluetooth numera kapabelt till högkvalitativt stereo? Det var det inte sist jag kollade. Och käkar det inte en hel del batteri där passiva ledningar inte skulle göra det?
Det där med inbyggt rygg- massage vore faktistkt inte så dumt… armarna, som på en trike inte jobbar alls i förhållande till låren domnar efter några tim- mar; på sträckan från Uppsala till Stockholm kör jag viftandes med armarna som en galning, annars får jag värk i skuldrorna. Undrar om man kunde omdisponera en del av trampenergin till en typ pneumatisk uppblåsbar "massageskruv" gömd inne i sätet, som sätts igång vid behov?
F. o. tycker jag Tommy att du analyserar problemet med extra elektro- osv funktioner på fel sätt. Det är inte det att det redan finns fristående gångbara alternativ till här före- slaget "velolullull", utan att vissa av dessa bas- funktioner borde finnas inbyggda som standard på ett inobtrusivt, tillförlitligt och servicefritt sätt. Inte som ännu ett påhäng som måste monteras bort varje gång cykeln parkeras en stund, ty annars är det någon annan som gör det. Kom ihåg att hela vår civilisationshistoria är en enda obruten kamp att tillföra rinnande vatten till under takåsarna, och transportera avträdet därifrån på ett så osynligt sätt som möjligt… (redan de gamla romarna klarade av det). Så varför skulle detta mänskliga mål till skarvfritt leverne plötsligt inte gälla för liggisar? :-))
Ian
PS. en viss Zach Kaplan, en gång i tiden, kanske fort- farande, recumbent-dealer i Kalafiornien, hade en cykel med noskona och en omslu- tande mjuk sträckkåpa med en slits för huvudet. Den bru- kade han cykla med i s.k. centuries där (100-imperiella miles), det gällde att inte tap- pa sekunder. I en av hans redovisningar från ett sådant lopp dök plötsligt följande fras upp: "visit to onboard toilet". Här var det tydligen en som har läst och förstått sin (Edward) Gibbon rätt ;-))
Citat:
Holland där Velon är mer vanlig än bilen (nästan)
Tyvärr Jonas, ledsen men det är inte ens i närheten. Om inte nåt radikalt har ändrats sen 2009 då jag var där så är det en liten exklusiv elit av en liten del av den skara människor som cyklar, som har velomobil i Holland idag. Cyklar finns det dock gott om. Och bättre cykelvägar fortsätter byggas hela tiden. Så när oljan går upp i pris igen så lär holländarna vara de första som får en velomobilflotta som är något annat än en plutt i marginalen.
Mjo. Jag tror många har sett en kanske någon gång och vet vad en velomobil är, men det långt ifrån ett vanligt inslag i stadsbilden. Inte vanliga liggcyklar heller, och då är de senare förmodligen 4-10 gånger vanligare (i antal, velomobiler går förmodligen rätt många mil och syns bättre så).
Dock - om det är till en tröst - så verkar det finnas mångdubbelt mer av lastcyklar än SUV:ar och andra fetbilar. Alltid något :-)
/Per Eric -- ^): Per Eric Rosén http://rosnix.net/~per/ / per@rosnix.net GPG 7A7A BD68 ADC0 01E1 F560 79FD 33D1 1EC3 1EBB 7311
Som jag skrev i den andra tråden... det krävs energi för att driva cykeln framåt, ju tyngre cykeln blir desto mer energi går det åt. Normalt på en cykel så är det din kropp som alstrar energin och ju mer som hängs på desto tyngre kommer det att gå.
Du kommer kunna komma till ett läge där velomobilen med lågt luftmotstånd är lika tungjobbad som en vanlig DR-cykel p.g.a. all extravikt man stoppar in i velomobilen. Skillnaden är att du är mer skyddad i velomobilen.
En bil som drivs av en motor kan man peta in massa kuliga saker i, men det är inte din energi mer än den du lägger på gaspedalen som kommer driva bilen framåt.
Det är sant att Bluetooth drar en massa batteri, men det har kommit några riktigt bra prylar med bra ljud med Bluetooth nu. Kabel drar mindre batteri, men du kommer vara låst så länge det inte är standardiserat kablage.
Vet heller inte om det är så bra med super HIFI på cykel, risk är att man spelar högt och inte koncentrerar sig vad som händer runtomkring. Min "ficklampa" är bara monoljud, men tillräckligt bra för mig att kunna köra utan cockpit mellan en trafikerad väg, tunnelbana och ändå höra musiken och ev. någon som kommer och plingar på klockan bakifrån... Länk till generation 1... http://gadget.brando.com/rechargeable-mp3-player-speaker-alarm-whistle-flash...
Det har kommit en generation 2 av lampan av samma model, där man har integrerat minneskort på 2GB och möjlighet att byta ut varningssignalen. Dock finns den inte på Brando...
[…] det krävs energi för att driva cykeln
framåt, ju tyngre cykeln blir desto mer
energi går det åt. Normalt på en cykel
så är det din kropp som alstrar energin
och ju mer som hängs på desto tyngre
kommer det att gå.
Skrivet (av Tommy) som en sann tvåhjulsliggist med speed på hjärnan. Saken kommer dock i ett annat läge när man går över till tre hjul med riktigt låg utväxling, där krypfart i uppförsbackar är fullt möjligt, och man tänker mestadels på att komma helskinnat fram snarare än snabbast i klassen. Ett i vevlagret integrerat, för ändamålet anpassat dyna- mo (eller motsvarande passiv generatorlösning) bör knappast kännas alls, eller väldigt litet. Om vi hela tiden var tvungna att tänka på den totala vikten, och/eller energiuttaget, skulle ju sådana saker som transportcyklar inte ens fått existera! (och jag märker att, uppenbarligen för fartdårarna, har Bullit redan en racing modell… some racing).
Avslutningsvis ett orelate- rat, men trevligt hembygge ändå: http://goo.gl/J1WAe
En lätt cykel med mindre luftmotstånd blir såklart snabbare... även om man inte prioriterar fart så får du en längre räckvidd ju mindre energi du tar ut ifrån egna kroppen för att driva den framåt... Så det är inte bara snabbheten som man kan dra nytta av med en lätt och snabb cykel, utan hur långt man kommer även om det inte går fort.
Hade det funnits ett sätt att bygga en generator som drivs av en cykel/bil som är tillräckligt effektiv för att ladda batterier under gång... så skulle vi aldrig mer behöva köra på bensin. Men än så länge vad jag vet så finns det inget sätt att ta ut mer energi mot den förbrukade. Kontentan idag är att all energi som tas ut är på bekostnad av den tillförda.
På HPV:n så blir ökad vikt på bekostnad av att det går långsammare eller att du får kortare räckvidd. Så negativ är jag... ;)
Tror dock att en snabb och bekväm liggcykel är roligare för 8-50 åringar än massa elektroniskt lullul integrerat... 8)