Hej jag är också novis, men jag har i alla fall en egen cykel som jag kört på en halv säsong, just nu i delar för lackering och övrig översyn.
Ingen har varit inne på typ av cykel. Av Stefan N:s frågor förstår jag det som att det är en tvåhjuling som är aktuell - risken att vurpa med fler hjul är väl inte direkt överhängande. Som en del av er har räknat ut är jag mer för två hjul, även om jag faktiskt har en enhjuling också (20" för den som undrar).
De flesta (svenska liggister) kör på cyklar med kort hjulbas, vad jag förstår, men det behöver inte vara det bästa för alla. Jag hade tänkt bygga en långliggis från början, men valde kortliggis eftersom det blev enklare. Jag har dock i galnare stunder gjort en snabbkonvertering av min ståtandem till långliggis. Den blir då med nödvändighet med styrningen över (och i sanningens namn ganska långt framför) sitsen. Jämförelsen är inte direkt rättvis, men jag skulle nog vilja säga att den utfaller till undersätesstyrningens fördel. Att tänka på är att USS nästan alltid innebär att man inför något slags länksystem (pinne eller vajrar) mellan styre och gaffel, och därmed ett glapp. Om geometrin gör att styrningen är åt det nervösare hållet, eller om man har för avsikt att köra fort ofta och/eller i mycket kurvor skulle jag tro att ÖSS vinner. Om man däremot som jag lunkar på i bekvämare takt skulle jag förorda USS. Så finns det ju lösningar med direktverkande USS. Det hade jag gärna haft, men jag fick inte till det. Har aldrig provat heller. På långliggisar står valet mellan ett långt roder (ÖSS) eller länksystem (USS). Som sagt, jag hade hellre haft min konvertering med USS, men då hade den inte varit reversibel.
Jag kan tillägga att långliggisen kunde jag cykla på direkt, med kortisen var jag tvungen att öva lite. Men det har också med geometrin att göra.
Du blev nog inte så mycket klokare, Stefan. Kontentan: prova så många som möjligt, och så olika som möjligt. Om du inte har möjlighet till det kan det säkert bli bra ändå. Jag är nöjd med vad jag har i alla fall.
Nåd och frid! erik
----- Original Message ---- From: Per Eric Rosén per@rosnix.net To: Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft hpvs@lists.lysator.liu.se Sent: Thursday, January 3, 2008 1:21:23 AM Subject: Re: [hpvs] Frågor av en liggcykel novis?
Hej!
Jag kan försöka svara på några av dina frågor också ...
- slits kedja, drev, kransar mer eller mindre på en liggis. kedjan
är
ju jätte lång och det borde väl innebära mera töjning av den?
Inte mer än på en vanlig. Däremot går det åt fler väl vid byte. Teortiskt borde den räcka något längre, eftersom det blir färre böjningar/s för varje enskild länk. Inte märkt praktiskt skillnad.
a) är det mindre eller större risk att vurpa, pga av annorlunda viktfördelnig och sätt man kan parera en sladd på.
Ja, svårare i "teknisk terräng" eftersom du inte kan hoppa, flytta tyngpunkten etc. Det har inte varit något praktiskt problem för min pendling. Jag kom nyss hem från en provtur med min nyrenoverade gamla Jouta "högracer" (två 26" hjul med varsitt Nokian dubbdäck), och det gick utmärkt (om än inte lika fort som på Volae:n). Skönt att sitta i en
heldämpad soffa med nackstöd och gunga fram över vintervägarna :-)
b) Blir man blötare från stänk från hjul, kedjor osv eller är
det samma?
Samma som på vanlig cykel - har du stänkskärmar och stänklappar skyddar du dig och drivlinan, annars får du smuts på dig. En högracer kan t.o.m. vara bättre än vanliga cyklar, eftersom ingen del av dig är nära vattenpölarna. Omvänt kan lågracers stänka mer. Men på pendlarcykel bör man ha skärmar ...
Som på vanlig cykel kan du få märken på insidan av benet om du inte har kedjeskydd - på liggisar ofta kedjerör. För väderskydd finns naturligtvis det optimala i form av en velomobil :-). Annars kan du kanske kosta på dig en Streamer e.d. framkåpa - rätt torrt och vindskyddat också.
- är det stor skillnad på att ha styrningen under sätet istället
för
ovan? jag har förstått att för den ovane är det lättare men ovan
styrning. men är det så stor skillnad igentligen?
Jag har provat lite av varje, och kör mest med överstyrning (och håller delvis emot Stefan här). Framför allt är ett överstyre mer flexibelt - du kan byta styre till ett som du trivs med, inklusive liknande den handposition man får av understyren, och justera höjd, längd mm. Och att varje enskilt styre ger möjlighet till många handpositoner - skönt att kunna variera sig under gång. Många OSS-styren sticker inte ut åt sidorna lika mycket (bra med fram- eller helkåpa), och vissa anser att de är mer aerodynamiskt (mest OSS på racerliggisar, dock inte Reynolds Wishbone).
Ja, ett USS-styre ger en mer öppen cockpit. Å andra sida har du då färre ställen att sätta cykeldator, ringklocka, karthållare osv. Och jag tror inte de alltid är lättare - kolla tillverkarnas hemsidor. Bäst kanske är ett fällbart styre, som inte är i vägen någonstans vid av/påstigning.
Det brukar inte vara några problem att hålla styret med ett lätt nuddande heller - det tror jag är gemensamt för *alla* liggcyklar (till skillnad från racer, där en hel den av kroppstyngden vilar på händerna).
Enda sättet att hitta rätt är att prova några OSS-styren och USS :-)
- är det svårare att få tag på reservdelar och hur är utbudet?
Det som slits är mest vanliga cykeldelar. Om du behöver *bra* däck i små dimensioner (de flesta cykelhandlare har något 406mm, men ofta grova eller av dålig kvalitet) kan du behöva beställa över nätet, vilket är rätt lätt. Kedjetrissor köpes över nätet eller görs nya av gamla inlineshjul. Till vissa liggisar behövs 2m broms/växelkabel, så se upp med att du får rätt längd (finns att beställa annars). Annars tror jag allt finns i närheten.
Cykelkläder, om man nu behöver sådana, är en annan historia. Generellt behöver du mindre speciella kläder, eftersom du inte har någon punktbelastning på på handleder och rumpa. Promenad-användbara SPD-skor tycker jag är trevligt även för längre vardagscykling.
Lycka till! Per Eric -- ^): Per Eric Rosén http://rosnix.net/~per/ / per@rosnix.net GPG 7A7A BD68 ADC0 01E1 F560 79FD 33D1 1EC3 1EBB 7311
____________________________________________________________________________________ Looking for last minute shopping deals? Find them fast with Yahoo! Search. http://tools.search.yahoo.com/newsearch/category.php?category=shopping
USS vs ASS: är man nybörjare är båda lika knepiga. Jämfört med en vanlig cykel känns styrningen på en liggcykel osäker och vinglig under de första provturerna. Man undrar hur i helvete man ska kunna slappna av och njuta av det bekväma sätet.
Att de flesta köper cyklar med ASS beror på att dessa är vanligast. När man som nybörjare träffar en liggist och provkör dennes cykel är det med all sannolikhet en ASS-cykel han har. Troligtvis är endast 1020 procent av alla liggcyklar USS. Och då blir det givetvis en ASS när det är dags att köpa sin första egna liggis.
På min Hurricane har jag USS som är direktanslutet till gaffeln, alltså inga stag och länkar. Jag har provat Hurricane med USS-styrning via länkar och det blir inte samma sak. Indirekt USS känns stelare och jag får inte samma feedback från framhjulet som med direktverkande styrning. Länkad USS ger däremot mindre rodereffekt vilket gör det lättare att utföra stora rörelser med styret.
Vissa säger att ASS är lättare att lära sig eftersom det mer påminner om ett vanligt cykelstyre, men jag håller alltså inte med. Om man främst ska cykla distans på landsväg, kanske långa etapper, rekommenderar jag USS eftersom det ger en körställning som är avkopplande för axlar och armar.
Tack för alla svaren!
Det börjar att klarna lite. Jag hade tänkt mig en tvåhjuling som fungerar i stadstrafik (jobb pendningen). Vad det verkar är USS att föredra, tycker också att det verkar skönt att inte behöva anstänga axlarna. även om skillnaden verkar vara ganska liten med rätt styrstam osv.
Hade inte tittat så noga på priset på Rohloff men det fick mig att hicka till rätt mycket så det blir det inte.
trehjuling verkar ju skoj det med framförallt har den ju sina fördelar (mycket lek-cykel, men inte på ett negativt sätt :)), men jag gillar nog inte att sitta så lågt, framförallt inte i staden och på grusvägen med gropar.
Är trehjulingar lånsammare än två, eller har jag bara fått för mig det?
Vad några antyder och vad jag från början mistänkte var att kedjan slits nog mindre eftersom den inte är utsatt för ett vatten och slask sprut från framhjulet. Det är ju aber på vanliga cyklar.
Jag är inte så lång (176cm) därför vill jag inte sitta för högt heller, jag vill kunna stå enkelt med en fot i backen. mistänker att 50 cm är nog runt max för mig om det ska kännas bekvämt. där verkar ju både toxy och challenge ha en del modeller.
Jo, Toxy har speciella modeller för personer som inte är så långa. Min hustru har funderat en del på en sådan men är fortfarande lite skeptisk. Framförallt beor det nog på att hon är snabbare än jag uppför i bergen nere i europa, men å andra sidan tycker hon att jag verkar ha det betydligt skönare efter en dag i sadeln då hon gärna vill komma fram men jag gärna kan fortsätta några timmar till.
En trehjuling går bort för mig som alternativ då jag på ett enkelt sätt vill kunna transportera cykeln på tåg och flyg nere i europa. Vi åker ju åfta kortare bitar med tåg och vi flyger alltid i den ena riktningen och cyklar i den andra. Jag har inte sett så många trehjulingar som hanteras så på ett enkelt sätt.
Mvh/Bengt Falke
3 jan 2008 kl. 23.34 skrev Stefan Nilsson:
Tack för alla svaren!
Det börjar att klarna lite. Jag hade tänkt mig en tvåhjuling som fungerar i stadstrafik (jobb pendningen). Vad det verkar är USS att föredra, tycker också att det verkar skönt att inte behöva anstänga axlarna. även om skillnaden verkar vara ganska liten med rätt styrstam osv.
Hade inte tittat så noga på priset på Rohloff men det fick mig att hicka till rätt mycket så det blir det inte.
trehjuling verkar ju skoj det med framförallt har den ju sina fördelar (mycket lek-cykel, men inte på ett negativt sätt :)), men jag gillar nog inte att sitta så lågt, framförallt inte i staden och på grusvägen med gropar.
Är trehjulingar lånsammare än två, eller har jag bara fått för mig det?
Vad några antyder och vad jag från början mistänkte var att kedjan slits nog mindre eftersom den inte är utsatt för ett vatten och slask sprut från framhjulet. Det är ju aber på vanliga cyklar.
Jag är inte så lång (176cm) därför vill jag inte sitta för högt heller, jag vill kunna stå enkelt med en fot i backen. mistänker att 50 cm är nog runt max för mig om det ska kännas bekvämt. där verkar ju både toxy och challenge ha en del modeller.
HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Ska du använda cykeln i stadstrafik bör du fundera ett varv till. Är det många stopp med många på- och avstigningar är det besvärligare med USS än ASS. Körde en M5:a USS 2000-2004 sen men slutade använda den i stadstrafik av det skälet. Däremot var den helt OK på långfärd där man mal på mil efter mil utan att behöva kliva av.
Mvh
Krister
-----Ursprungligt meddelande----- Från: hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se [mailto:hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se] För Stefan Nilsson Skickat: den 3 januari 2008 23:35 Till: hpvs@lists.lysator.liu.se Ämne: [hpvs] Re: Frågor av en liggcykel novis?
Tack för alla svaren!
Det börjar att klarna lite. Jag hade tänkt mig en tvåhjuling som fungerar i stadstrafik (jobb pendningen). Vad det verkar är USS att föredra, tycker också att det verkar skönt att inte behöva anstänga axlarna. även om skillnaden verkar vara ganska liten med rätt styrstam osv.
Hade inte tittat så noga på priset på Rohloff men det fick mig att hicka till rätt mycket så det blir det inte.
trehjuling verkar ju skoj det med framförallt har den ju sina fördelar (mycket lek-cykel, men inte på ett negativt sätt :)), men jag gillar nog inte att sitta så lågt, framförallt inte i staden och på grusvägen med gropar.
Är trehjulingar lånsammare än två, eller har jag bara fått för mig det?
Vad några antyder och vad jag från början mistänkte var att kedjan slits nog mindre eftersom den inte är utsatt för ett vatten och slask sprut från framhjulet. Det är ju aber på vanliga cyklar.
Jag är inte så lång (176cm) därför vill jag inte sitta för högt heller, jag vill kunna stå enkelt med en fot i backen. mistänker att 50 cm är nog runt max för mig om det ska kännas bekvämt. där verkar ju både toxy och challenge ha en del modeller.
_______________________________________________ HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
På min Toxy sätter jag mig bara upp när jag ska stanna och sätter ner fötterna. Jag sitter alltså kvar på sätet hela tiden och styret är inte på något sätt inblandad i detta. Jag tycker det fungerar ganska OK i stadstrafik. Om det är en högre liggcykel kan jag möjligen förstå det, dvs. om man inte når ner med fötterna till marken när man sätter ner dem sittande.
Mvh/Bengt Falke
4 jan 2008 kl. 09.50 skrev Krister Spolander:
Ska du använda cykeln i stadstrafik bör du fundera ett varv till. Är det många stopp med många på- och avstigningar är det besvärligare med USS än ASS. Körde en M5:a USS 2000-2004 sen men slutade använda den i stadstrafik av det skälet. Däremot var den helt OK på långfärd där man mal på mil efter mil utan att behöva kliva av.
Mvh
Krister
-----Ursprungligt meddelande----- Från: hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se [mailto:hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se] För Stefan Nilsson Skickat: den 3 januari 2008 23:35 Till: hpvs@lists.lysator.liu.se Ämne: [hpvs] Re: Frågor av en liggcykel novis?
Tack för alla svaren!
Det börjar att klarna lite. Jag hade tänkt mig en tvåhjuling som fungerar i stadstrafik (jobb pendningen). Vad det verkar är USS att föredra, tycker också att det verkar skönt att inte behöva anstänga axlarna. även om skillnaden verkar vara ganska liten med rätt styrstam osv.
Hade inte tittat så noga på priset på Rohloff men det fick mig att hicka till rätt mycket så det blir det inte.
trehjuling verkar ju skoj det med framförallt har den ju sina fördelar (mycket lek-cykel, men inte på ett negativt sätt :)), men jag gillar nog inte att sitta så lågt, framförallt inte i staden och på grusvägen med gropar.
Är trehjulingar lånsammare än två, eller har jag bara fått för mig det?
Vad några antyder och vad jag från början mistänkte var att kedjan slits nog mindre eftersom den inte är utsatt för ett vatten och slask sprut från framhjulet. Det är ju aber på vanliga cyklar.
Jag är inte så lång (176cm) därför vill jag inte sitta för högt heller, jag vill kunna stå enkelt med en fot i backen. mistänker att 50 cm är nog runt max för mig om det ska kännas bekvämt. där verkar ju både toxy och challenge ha en del modeller.
HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Jag håller med dig Olof. Jag har också direktverkande USS styrning och fann mig snabbt tillrätta med det.
Det var rätt häftigt att dagen efter en operation i handlederna kunna cykla med en liggcykel för första gången, när jag precis hade insett att det inte skulle bli någon cykling på min mountainbike på 3 månader. Så stor är skillnaden i belastning på händer och handleder. Jag har växelreglage i ändarna på de uppstående handtagen på mitt USS styre och oftast håller jag bara i växelreglagen med ett par fingrar medan jag kryssar fram. Helt enormt om man jämför med en racer eller mountainbike.
Mvh/Bengt Falke 3 jan 2008 kl. 22.27 skrev Olaf Johansson:
USS vs ASS: är man nybörjare är båda lika knepiga. Jämfört med en vanlig cykel känns styrningen på en liggcykel osäker och vinglig under de första provturerna. Man undrar hur i helvete man ska kunna slappna av och njuta av det bekväma sätet.
Att de flesta köper cyklar med ASS beror på att dessa är vanligast. När man som nybörjare träffar en liggist och provkör dennes cykel är det med all sannolikhet en ASS-cykel han har. Troligtvis är endast 10–20 procent av alla liggcyklar USS. Och då blir det givetvis en ASS när det är dags att köpa sin första egna liggis.
På min Hurricane har jag USS som är direktanslutet till gaffeln, alltså inga stag och länkar. Jag har provat Hurricane med USS- styrning via länkar och det blir inte samma sak. Indirekt USS känns stelare och jag får inte samma feedback från framhjulet som med direktverkande styrning. Länkad USS ger däremot mindre rodereffekt vilket gör det lättare att utföra stora rörelser med styret.
Vissa säger att ASS är lättare att lära sig eftersom det mer påminner om ett vanligt cykelstyre, men jag håller alltså inte med. Om man främst ska cykla distans på landsväg, kanske långa etapper, rekommenderar jag USS eftersom det ger en körställning som är avkopplande för axlar och armar.
HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs