Det är kallt ute och snart halt också - vem frestas då inte att fundera i termer av velomobil? Men, för att halka av det mest uppenbara spåret tänker jag höra om forumets tankar angående en praktisk streamliner för gatubruk. Något i stil med Joe Tetz skapelser som kan studeras på WISILS hemsida.
Självfallet är en trehjuling mer praktisk och säker, men samtidigt finns två saker som talar för en tvåhjuling:
-Personligen tycker jag om att balansera, det är en del av tjusningen med cyklar (liksom den största nackdelen ur ett säkerhetsperspektiv). -Visst bör väl en tvåhjuling vara snabbare tack vare mindre frontarea, lägre vikt och lägre rullmotstånd? Trike- och velomobilägare verkar inte ha problem med detta, men återigen handlar det om personliga prioriteringar. Jag vill cykla snabbt och effektivt. -Tja, jag kom på en tredje: två hjul tar mindre plats -Och så den fjärde: två hjul är enklare att bygga
Har ni idéer om: - start och stopp (landningsställ, bombluckor eller öppna hål för fötterna?) - material (coroplast o.dyl. är svåröverkomligt i Sverige, fiber är arbetskrävande, osv) - design (laminärt flöde kan man glömma, så hur förenklar man formen?) - konstruktion (inom båtsektorn använder man tex multi-chine system som huvudsakligen byggs av flata paneler) - finns kit att köpa?
Eller är det månne så att jag "fan i mig får skärpa till mig" och satsa på tre hjul trots allt?
Bara lite reflektioner.
Två hjul är snabbare än tre hjul. På två hjul kan man använda mycket smala stigar, t ex hjulspår i snön, kan dock vara svårt att sikta efter om en kaross skymmer närmaste delen av vägen. Två hjul är definitivt enklare att bygga. Låg vikt är också snabbare, ju lägre desto bättre. John Tetz konstruktioner är mycket tänkvärda och utgör en bra utgångspunkt. Glöm kol- och glasfiber! Det är för tungt och knepigt. Fast WAW finns i en version som väger 24 kg. Hur de nått dit med glasfiber vet jag inte men det är respektingivande.
Personligen skulle jag glömma landningsställ och bombluckor. Sånt kan krångla och vara bökigt och det vill man inte ha i trafiken. Jag skulle ha öppna hål istället.
Kanalplast svåråtkomligt? Tja, kanske det. Använd t ex freeship för att göra enkla mallar för plana ytor. Jag har då aldrig sett ett kit på sånt här, tror knappt det är gångbart. Det här här typiskt gör-det-själv.
Du ska definitivt inte skärpa till dig, Henry! Det kan vara väl så vettigt att bygga en tvåhjulig streamliner, och definitivt mycket snabbare!
/Bruno
En variant skulle kunna vara ett strip bygge. Det är en metod som används mycket till kanoter. Fördelen är att det blir lätt och att man lätt kan få dubbelkrökta ytor. Kanoter byggda på det sättet är lättare än fabriksbyggda glasfiberkanoter. Det kan vara värt att titta på iafa. kika på http://www.thomassondesign.com/doc/build.php
Nackdelen med hål för fötterna är att man får in slask den vägen..
--- Daniel Eidborn danei809@student.liu.se skrev:
Nackdelen med hål för fötterna är att man får in slask den vägen..
Jag har hål för fötterna fram på velomobilen och jag har då inte fått in störande mängder slask. Man kan nog placera hålen så att risken är större eller mindre, kan jag tänka mig.
/Bruno
Ett långt inlägg med svar på flera inlägg... (jag har semester ;-)
Självfallet är en trehjuling mer praktisk och säker, men samtidigt finns två saker som talar för en tvåhjuling:
Självfallet. Allt är möjligt. Tycker att tvåhjuling inte är något alternativ för en mer allmän publik, men det kan säkert funka för enstaka enthusiaster!
-Personligen tycker jag om att balansera, det är en del av tjusningen med cyklar (liksom den största nackdelen ur ett säkerhetsperspektiv).
Vind är ännu farligare, som Bruno också påpekar. Och inte vindstyrkan i sig, men snarare oförutsägbarheten. Det är nog främsta orsaken att en tvåhjuling är tydligt mindre lämplig än en trehjuling.
-Visst bör väl en tvåhjuling vara snabbare tack vare mindre frontarea, lägre vikt och lägre rullmotstånd? Trike- och velomobilägare verkar inte ha problem med detta, men återigen handlar det om personliga prioriteringar. Jag vill cykla snabbt och effektivt.
Tvåhjulig är snabbare till viss mån, mer om det senare...
Har ni idéer om:
- start och stopp (landningsställ, bombluckor eller öppna hål för
fötterna?)
Öppna hål definitivt! Landingsställ och bombluckor är ingen alternativ för körning i trafiken. Bra stänkskärmar gör att man inte blir blött.
- material (coroplast o.dyl. är svåröverkomligt i Sverige, fiber är
arbetskrävande, osv)
Min erfarenhet är att man ska ha ett mjukt material på en tvåhjuling. Det dämpar vindstötar och gör att man kan röra överkroppen lite extra som gör cykel mer lätthanterlig. John Tetz design ser mycket bra ut.
- design (laminärt flöde kan man glömma, så hur förenklar man formen?)
- konstruktion (inom båtsektorn använder man tex multi-chine system som
huvudsakligen byggs av flata paneler)
Bäst erfarenhet har jag med den Flevobike Basic som Ymte Sybrandy och jag tävlade med under några år på 90-talet. En basic är en mycket praktisk och långsam liggis, men med kåpa blev den plötsligen hyfsad snabb också. Den hade en nos av glasfiber och en bakdel av skumgummi (eller neopren) med några glasfiberstångar som höll den i form. Hela kåpan var monterad på vevaxelhuset och det fanns ett gångjärn som gjorde att man snabbt kunde lyfta upp hela kåpan som gjorde att man kunde kliva på cykeln som vanligt. Att man snabbt kommer ut känns tryggt i en knepig trafiksituation. Dessutom är materialet starkare än tyg och coroplast, som gör att det finns lite skada när man ramlar... Denna enkla cykel de flesta tävlingar i sin tid, Ymte i Holland, jag i Belgien. Ymte körde dessutom Paris-Amsterdam i rekordtid med den. Och på tävlingar på inomhus gokartbana kom jag på andra plats ('96?), det var nog den enda gång som en cykel med kåpa var med på podiumet i en sån tävling! Den är den mest praktiska tvåhjuliga liggcykel med kåpa jag vet. Och det är säkert möjligt att återskapa konceptet. Hör av dig om du vill veta mer (och vill se bilder, mm.)
- finns kit att köpa?
M5 sålde ett tag ett liknande kåpa till sina lowracers. Den var ännu snabbare (57km/h för 250W) men mer opraktiskt, ur egen erfarenhet så kan jag säga att man knappt kunde se vägen eftersom huvudet sitter så lågt bakom nosen, och att den var mycket mer svårhanterlig i tajta kurvor. Det fanns dock en holländare som cyklade upp till 50000km per år (femtiotusen kilometer på ett år!) med en sån, men det funkar endast på de perfekta cykelvägarna som finns utom för städerna i Nederländerna.
Eller är det månne så att jag "fan i mig får skärpa till mig" och satsa på tre hjul trots allt?
Jag drömmer nog om en praktisk Diablo klon där jag cyklar mellan bilarna på motorvägen... men realistisk sett så tror jag mest på en mjuk kåpa om man ska ha en tvåhjulig "velomobil". Visst kan man göra en sån tvåhjuling lättare än en trehjulig hårdkåpad velomobil (dock min Basic med kåpa var 29kg, 22kg cykel och 7kg kåpa), men Basic med kåpa var inte snabbare än t.ex. quest och Waw... och trots allt inte lika praktiskt heller (att parkera cykeln och ta med en mängd bagage var svårt).
Daniel säger:
En variant skulle kunna vara ett strip bygge. Det är en metod som används mycket till kanoter. Fördelen är att det blir lätt och att man lätt kan få dubbelkrökta ytor. Kanoter byggda på det sättet är lättare än fabriksbyggda glasfiberkanoter. Det kan vara värt att titta på iafa. kika på http://www.thomassondesign.com/doc/build.php
Vem gör en velomobile med denna metod? Jag känner en kille som byggde sina former till velomobile på detta sätt, själva cykeln var dock fortfarande glassfiber. Ganska ekologisk också...
Tero skriver: Leitra velomobil med BioX nav 24 km/h Som øvan, tygre gående på raka men lættare i stan. Jag føredra full HPV velomobil, men jag ær relativ stark cyklistmotionær.
Som sagt upplever jag INTE att min Waw gick mycket tyngre med BionX (extra vikt + motstånd navmotor). Jag kom på en sak som skiljer våra cyklar: du har en 20 tums bakhjul, som betyder att den snurrar typ 50% snabbare än min 26 tums bakhjul med fet däck och därmed har typ 50% mer motstånd från motorn. Kanske är det en del av förklaringen varför vi upplever BionX på ett annorlunda sätt - det finns faktiskt ett högre motstånd på ett 20-tums hjul! Resten kanske förklaras med att Leitran är långsammare i grunden och på så viss påverkas annorlunda.
Min drømpendlar cykel: tre hjul, smalare+snabbare glassfiberkåpa æn Quest. Den hær cykel excisterar inte æn.
Kankse den nästa generationens Waw? Dagens Waw är smalare och lika snabb, morgondagens: vem vet? :-)
Bruno skriver:
..... Bästa allround jag kan tänka mig och för att även kunna köra i stan är helkåpad trehjuling, men tyngd och storlek, inte minst bredd, på existerande cyklar avskräcker något. Det försöker jag råda bot på just nu... :)
Det går utmärkt att cykla i stan, man ska dock veta hur bred man är! Och se till att du inte blir stående precis bredvid bilar där det är svårt att se dig. Öva på bredden och sen är det bara att göra.
För att motverka att cykeln går tungt i snön kan man montera en liten lätt elmotor som driver tramporna, t ex en Cyclone 180 W, väger 2-3 kg monterad exklusive batterier och fördelen, förutom effektivt frihjulande, är också att man kan använda den genom växlarna. Glöm BionX. Ett sånt här fordon aspirerar inte på att vara snabbare än en tvåhjuling, utan kombinerar hyfsad fart med bekvämlighet och smidighet i användandet på ett sätt som en tvåhjuling aldig kan uppnå.
Jaa, vi är ju alla unika och har olika erfarenheter. Tero har inte lika bra erfarenheter med BionX på sin Leitra - så går det. Likaså tycker jag definitivt att en velomobil ska vara snabbare är en tvåhjuling och så är också min erfarenhet. Kanske är det så för dig Bruno i området där du bor och är Mangon för tung helt enkelt, eller kanske borde du kolla din Mango och se att båda framhjul går perfekt parallellt när du sitter i den, det är den främsta orsak till att trehjulingar är långsammare är de borde vara. John Tetz kom fram till detta efter att han länge har hävdat att trehjulingar har högre rullmotstånd, men till sist insåg att framhjulen på sin trike inte var bra riktad...
Trevlig höstlov alla!
/Frederik
Hm, hoppas jag inte skrev att Mangon är långsammare än en tvåhjuling, för det menade jag inte. Många vill ställa tre- och tvåhjulingar mot varandra hastighetsmässigt, jag menade att man tittar på typen som sådan utan att behöva snegla på andra typer. Att en trehjuling går relativt tungt i snön eller på annat löst underlag har inget med framvagnsinställningen att göra. Mangon är mycket snabb trots sin höga vikt. Det gör att man undrar vad en smidigare och lättare velomobil skulle klara prestandamässigt, det behöver inte alls betyda att att man tycker att Mangon för den skull är långsam. Jag är mycket nöjd med den cykeln och jag är lycklig över att ha fått möjligheten att äga en, men jag är en sån som börjar fundera och klura och försöka tänka ett steg till. Jag BEHÖVER inte en annan cykel direkt, men jag vill ändå vrida och vända på fenomenet av nyfikenhet och någon sorts märklig drivkraft som finns inom en.
/Bruno
Här finns en firma son säljer sidenkläder av olika slag, har en kvinnlig bekant som rekommenderar siden i allt från strumpor till täcken http://www.sidenselma.se/
Mats S
Bra tips - tack alla! Och intressanta siffror, Tero! 38-40 km/h låter mumma, och det verkar helt klart som att helkåpat är det som gäller.
Det finns så många alternativ, så lite tid... Beträffande materialval och vikt har jag länge funderat på en självbärande lättviktskåpa. Faktum är att själva ytan runt cykeln är det som ger mest viktpåslag, medan belastningen i materialet förblir relativt låg. Kåpan blir en balk av rejäl dimension och ger därför hög styvhet. Flera velomobiler (trikes) bygger på detta, men jag har läst om få hemmabyggen av samma princip.
Varför inte använda tunn plywood för detta? Plywood är enkelt att bygga med och enkelt att förstärka med skelett av lätta träslag. Det är också billigt!
Man kan spekulera i att tvåhjuliga streamliners fått dåligt rykte betr. stabilitet eftersom de oftast baseras på lowracers (mycket kvick respons på sidokrafter). Men, låt säga att man hissar upp kåpan några decimeter och bygger runt en hiracer. Även om mer cykel då exponeras för fartvinden så är det mesta fortfarande inkapslat, vilket alltjämt borde ge markant högre snittfart. Samtidigt vet vi ju att en högre cykel är mycket enklare att balansera (som exempel känns det som om jag nästan kan stå still och sova på min sambos SWB med 62 cm sitthöjd). Detta kunde alltså vara till gagn för stabiliteten i sidvind.
Men ändå, tre hjul... Det sägs att delta-konfigurationen är bättre i hög fart jämfört med tadpole. Även lättare att bygga. Kanske kunde man förvara en sådan delta-trike med bakhjulen uppfällda för att minska bredden, och låta bakdelen vila på exempelvis ett litet inlines-hjul för transport i cykelförrådet.
En delta är också lättare att förse med effektiv kåpa enär utliggande hjul dyker upp först i den avgjort turbulenta flödesregimen.
Henry skriver:
Man kan spekulera i att tvåhjuliga streamliners fått dåligt rykte betr. stabilitet eftersom de oftast baseras på lowracers (mycket kvick respons på sidokrafter). Men, låt säga att man hissar upp kåpan några decimeter och bygger runt en hiracer. Även om mer cykel då exponeras för fartvinden så är det mesta fortfarande inkapslat, vilket alltjämt borde ge markant högre snittfart. Samtidigt vet vi ju att en högre cykel är mycket enklare att balansera (som exempel känns det som om jag nästan kan stå still och sova på min sambos SWB med 62 cm sitthöjd). Detta kunde alltså vara till gagn för stabiliteten i sidvind.
Absolut. Fast inte för högt, man måste lätt komma åt marken med sina fötter.
Men ändå, tre hjul... Det sägs att delta-konfigurationen är bättre i hög fart jämfört med tadpole.
Vem säger så? Jag tror att det är motsatsen. Det finns en anledning till att de flesta är tadpole (två hjul fram).
Mvh, Frederik
En trike-velomobil är något jag ser mig i om några år, helt klart. Egentligen är mitt största problem avsaknaden av garage eller lämpligt förråd. Aldrig att jag skulle våga lämna en cykel med såpass hög pris/vikt kvot ute på gatan!
Hur som helst - en kåpa på två hjul är mer realiserbart i nuläget. Oerhört intressant med din, Fredriks, beskrivning av en mjuk variant. Har du en bild att maila? (henry.holmstrand snurra telia.com) Som liggist har man ögonen på sig, och varje missöde är både pinsamt och dålig PR för liggcyklar. En mjuk kåpa skulle sammanfattningsvis göra följande:
-minska effekten av vindbyar -förenkla konstruktionen -öka flexibiliteten vid plötsliga manövrer (förflyttning av kroppsvikt) och urstigning -mildra fall -vara skonsammare än styv kåpa när man gnuggar sig förbi bilar
Allt detta kan vara värt lite effektspill (och förlorad skönhet).
Att tadpolen skulle vara mindre stabil i hög fart har jag läst på någons hemsida. Minns ej vilken, men det handlade om en leaning delta trike. Det är inte långsökt i och med att många tadpoles har tyngdpunkten relativt långt fram. De laterala reaktionskrafterna från benrörelserna kan då räcka för att orsaka viss pendelrörelse för bakhjulet, speciellt om förhållandet mellan bakhjul-framhjul/framhjul-pedaler är stort... eller? Men jag har inte hört/sett något liknande från fler källor.
Hej!
Bifogar några länkar som kanske kan vara intressanta för dig: Dels en om en kille som tar fram en deltavelomobil. Från början baserad på en Kettwiesel, senare en egen konstruktion. http://www.nimbuskayaks.com/velomobile.htm
dels en med en mjuk hemmabyggd kåpa till en velomobil. Delta den med faktiskt. http://www.liegerad-online.de/
Att endelta skulle vara stabilare i högfart undrar jag. Har visserligen bara prövat en deltatrike som hastigast, och det var sannerligen ingen högfart, men vete sjutton om jag håller med dig. Tyckte nog att tadpolen kändes stabilare. Åtminstone är det väldigt olika känsla i dem. Men som sagt, det var en väldigt kort spinn på deltan. Deremot törs jag släppa handtagen på min Trice i 60km/h utan att vara det minsta orolig. Den går spikrakt!
H.d.s.l. Bernt
Henry henry.holmstrand@telia.com skrev: En trike-velomobil är något jag ser mig i om några år, helt klart. Egentligen är mitt största problem avsaknaden av garage eller lämpligt förråd. Aldrig att jag skulle våga lämna en cykel med såpass hög pris/vikt kvot ute på gatan!
Hur som helst - en kåpa på två hjul är mer realiserbart i nuläget. Oerhört intressant med din, Fredriks, beskrivning av en mjuk variant. Har du en bild att maila? (henry.holmstrand snurra telia.com) Som liggist har man ögonen på sig, och varje missöde är både pinsamt och dålig PR för liggcyklar. En mjuk kåpa skulle sammanfattningsvis göra följande:
-minska effekten av vindbyar -förenkla konstruktionen -öka flexibiliteten vid plötsliga manövrer (förflyttning av kroppsvikt) och urstigning -mildra fall -vara skonsammare än styv kåpa när man gnuggar sig förbi bilar
Allt detta kan vara värt lite effektspill (och förlorad skönhet).
Att tadpolen skulle vara mindre stabil i hög fart har jag läst på någons hemsida. Minns ej vilken, men det handlade om en leaning delta trike. Det är inte långsökt i och med att många tadpoles har tyngdpunkten relativt långt fram. De laterala reaktionskrafterna från benrörelserna kan då räcka för att orsaka viss pendelrörelse för bakhjulet, speciellt om förhållandet mellan bakhjul-framhjul/framhjul-pedaler är stort... eller? Men jag har inte hört/sett något liknande från fler källor.
_______________________________________________ HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Henry, min Steintrike (tadpole) var instabil tills jag justerade toe riktigt. Då blev den stadig. Jag har varit uppe i över 70 km/h med den och den kändes fortfarande stabil.
/Bruno
Henry, kanske en tvåhjulig velomobil skulle vara en LWB för förbättrad stabilitet (kvalificerad bedömning från min sida)?
När det gäller plywood har jag nuddat vid den idén för ett tag sen. Under mina sökningar har jag för mig att någon nämnde att 1.5 mm var för fladdrigt men 3 mm är lämplig minsta tjocklek. Sen finns det ju olika plywood, frågan är vilken man ska använda och hur man får den att stå emot väder. Freeship ger för en tadpole med liten kaross att den kan ha en yta på under 4 kvm och är man så exklusiv att man bygger i 3 mm ekfanér (om sånt finns) så borde plywooden väga kring 8 kg eller så. En erfaren velomobilbyggare menar dock att svårigheten med monocoque är att förutse belastningarna och att de kan ta underliga vägar, så en sån konstruktion blir tyngre än en med separat ram som tar alla krafter och en kaross i ett lätt material. Ett problem med lätta material kan dock vara att få dem tillräcklgt styva mot kraften från vind.
/Bruno
/Bruno
Hur skulle förresten en praktisk velomobil se ut? Min hjärna har fått stiltje så jag kommer inte längre i tänkandet just nu än att höja en velomobil typ Mango genom att använda större hjul för bättre markfrigång (typ 14-18 cm) och förlänga den litegrann för att få lite bättre utrymme bakom sätet för packning/barn och ha möjlighet att förse den med en heltäckande kåpa. Jag har svårt att släppa tanken på en hyfsat slimmad form. Hjälp!
/Bruno
Förresten, vill man ha en praktisk istället för kvick velomobil kan man titta på cab-bike. De lär ha en fiffig lösning om rutan immar igen.
/Bruno
En annan praktisk cykel verkar Radnabel vara. Där får du en tvåhjulig "velomobil" Cwb med hyfsad sitthöjd för att synas i stan. Dessutom så är det ju bara att cabba ner när solen skiner! http://www.radnabel.com/de/index2.php Finns dessutom i en hopfällbar variant. Fast nånting säger mig att det inte är någon ny Brompton precis. Men man kan ju inte få allt! Tycker man har fått med ganska mycket i alla fall.
Hälsar Bernt
B D be_dal@yahoo.se skrev: Förresten, vill man ha en praktisk istället för kvick velomobil kan man titta på cab-bike. De lär ha en fiffig lösning om rutan immar igen.
/Bruno _______________________________________________ HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
En viktig grej för en cykelbil måste väl vara hur man undviker att fastna i snömodd. Nu på 1600 nyheterna i TV så visade de långradare med mycket muskler men de hade kört fast iallafall. En kille hade väntat på bergare i flera timmar.
Ok man öppnar höljet stiger ur och lyfter bilen till en mindre moddig del av vägbanan antar jag :) Men nog bör det vara svårtrampat även med broddar? Ni avstår när det är som värst då?
Det där råkar väl jag uför med min fyrhjuliga sparkcykel. Borde skaffa sådana där skidor med hål i för hjulen så man kan glida över snövallar utan att hjulen gräver ner sig och man riskerar välta.
Jo, är det mycket och tung snö på vägarna är nog en MTB med värstingdubbdäck och mycket kläder det bästa alternativet, en trehjulig cykel trivs inte i (faktiska) off-road förhållanden... ska man cykla långt i vidriga vinterförhållanden där långtradare kör sig fast, be my guest så att säga men jag tar bussen/bilen eller stannar hemma tack!
(Detta ämne har nog diskuterats förr...)
-----Original Message----- From: hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se [mailto:hpvs- bounces@lists.lysator.liu.se] On Behalf Of Fred Werter Sent: Tuesday, October 31, 2006 5:26 PM To: hpvs@lists.lysator.liu.se Subject: [hpvs] Re: Har velomobilen stelnat i sin form?
En viktig grej för en cykelbil måste väl vara hur man undviker att fastna i snömodd. Nu på 1600 nyheterna i TV så visade de långradare med mycket muskler men de hade kört fast iallafall. En kille hade väntat på bergare i flera timmar.
Ok man öppnar höljet stiger ur och lyfter bilen till en mindre moddig del av vägbanan antar jag :) Men nog bör det vara svårtrampat även med broddar? Ni avstår när det är som värst då?
Det där råkar väl jag uför med min fyrhjuliga sparkcykel. Borde skaffa sådana där skidor med hål i för hjulen så man kan glida över snövallar utan att hjulen gräver ner sig och man riskerar välta.
HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
On Tue, 31 Oct 2006, Frederik Van De Walle wrote:
ska man cykla långt i vidriga vinterförhållanden där långtradare kör sig fast, be my guest så att säga men jag tar bussen/bilen eller stannar hemma
Verkar finnas en hel del folk på icebike-listan som tänker tvärtom - om det är tillräckligt snö-is-minus-slask-vintrigt är cykel enda valet :o).
I alla fall med rätt cykel (se till att ha vintersäkrade växelvajrar och ev frihjulsnav) är det betydligt mindre som kan frysa fast eller inte vilja starta. Lättare ta förbi plogvallar (en HPV, men få fossil-PV kan lyftas). Och ingen ruta att skrapa (om man inte kör Leitra?).
/Per Eric -- ^): Per Eric Rosén http://rosnix.net/~per/ / per@rosnix.net GPG 7A7A BD68 ADC0 01E1 F560 79FD 33D1 1EC3 1EBB 7311
Per Eric, läste faktiskt för nån tid sedan om riktigt snöoväder i Holland, tror jag det var, där det var velomobilister som var glada att de inte tagit bilen... Frederik är nog lite bilfrälst, tror jag... ;-)
/Bruno
Jaså, jag har hört mycket gnäll från mina holländska vänner om hur tufft det var att cykla i snö... och utan vinterdäck på bilarna där är det livsfarligt för bilarna med. Dock har du helt rätt i en sak, jag erkänner, jag ÄR bilfrälst. Också ;-)
För överigt, Per Eric, så är det stor skillnad att cykla MTB på en frusen sjö och att trampa en velomobil på bilvägen mellan (last)bilarna, mitt i rusningstrafiken alltså... då tackar jag.
/Frederik
-----Original Message----- From: hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se [mailto:hpvs- bounces@lists.lysator.liu.se] On Behalf Of B D Sent: Tuesday, October 31, 2006 8:24 PM To: Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft Subject: SV: RE: [hpvs] Re: Har velomobilen stelnat i sin form?
Per Eric, läste faktiskt för nån tid sedan om riktigt snöoväder i Holland, tror jag det var, där det var velomobilister som var glada att de inte tagit bilen... Frederik är nog lite bilfrälst, tror jag... ;-)
/Bruno _______________________________________________ HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Det har gjorts mycket tok a propos vidriga vinterförhållanden. Attans att man inte sparar på roliga länkar, men de tenderar att bli många och så hittar man ändå inte bland dem... jo, såg på nätet nån som byggt en HPV-snöskoter. Har för mig att som band användes de från snöslunga. Problemet om man vill backa upp kraften lite med en elmotor är att om det är kallt så trivs inte batterierna så bra. Förmodligen skulle skidor med pulka funka bättre i såna fall - men är skidor HPV?! Nä, ett par skidor räknas knappast som fordon, kan jag tänka mig utan att ha alltför livlig fantasi...
/Bruno
Jo, jag ställer nog velomobilen när det är som värst. Fast jag har inte provat än vad värst är.
/Bruno
Hoppas ni andra har tålamod att afolke och jag helt kort går OT.
http://www.helkamavelox.fi/se/products/special/HPP4.html
Helkama Easy Life. Med tanke på snön som snart täcker hela landet skriver de förutseende. :)
"Jämfört med traditionella rollatorer utgör den dessutom ett mycket snabbare fordon. Sparkcykeln har tåliga, fiberförstärkta plasthjul, säkra och effektiva och tillräckligt stora för att inte fastna i första bästa snövall,"
En annan finsk firma ESLA har en längre sparkcykel som kanske är ännu mer trygg i isig mark. Helkama är 990mm medans Esla är 1280mm eller en annan model 1080mm. Men nog tycker jag att däckmönstret är lite väl underdimensiornerat för vinterbruk. Återstår att se hur de uppför sig. Inom en vecka vet jag besked. Just nu är det barmark fortfarande.
Ny kostar Helkama Easy Life ca 5995 eller strax över 6000 medans Esla kostar runt 3700 till 4500 beroende på längd. Jag köpte mina begagnade. Frakt blev dyr. 499 till 600kr.
--- Fred Werter fredwerter@nerdshack.com skrev:
Hoppas ni andra har tålamod att afolke och jag helt kort går OT.
http://www.helkamavelox.fi/se/products/special/HPP4.html
Cool!
/Bruno
Faller rollatorer av typ Helkama under konceptet HPV? Tja, varför inte. I så fall tycker jag att HPVS borde verka för en produktutveckling mot så att vi får lättare, läckrare, snabbare rollatorer på en betydligt högre high-tech nivå än nuvarande utbud. Jag räknar nämligen med att behöva en själv om 20-30 år.
Mvh Krister
-----Ursprungligt meddelande----- Från: hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se [mailto:hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se] För B D Skickat: den 1 november 2006 07:34 Till: Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft Ämne: SV: [hpvs] Re: Har velomobilen stelnat i sin form?
--- Fred Werter fredwerter@nerdshack.com skrev:
Hoppas ni andra har tålamod att afolke och jag helt kort går OT.
http://www.helkamavelox.fi/se/products/special/HPP4.html
Cool!
/Bruno _______________________________________________ HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Ja, förr eller senare tar den oss, gravitationen. Fast "jordens dragninsgskraft" låter mer poetiskt. Rollatorn eller rullatorn är troligtvis den sista HPV man kan använda i livet så den bör behandlas med respekt. När dagens unga en gång i framtiden måste kröka sina svaga ryggar och hasa fram på tofflorna tror jag de använder rullatorer som är livsstilsdesignade, målgruppsanpassade ... personliga helt enkelt. Du är vad du stödjer dig mot! kommer reklamverserna att sjunga. För den som placerat sin pension i rätt fond finns stora valmöjligheter. Den gråhårige Kamil producerar ultralätta rullatorer i kolfiber – men det är mest för nostalgiker. Framtidens hitech kommer precis som dagens att till största delen bestå av onödigt bjäfs: IR-sändare som piper när man närmar sig föremål, inbyggd mobiltelefon och musikanläggning. För bilmänniskorna som inte alls känner sig bekväma med att tvingas använda HPV på gamla dar, finns trösterika detaljer som magnesiumfälgar och kanske en Wunderbaum dinglande i styret.
Till dess jag själv behöver rullator kommer nog inte mycket att ha ändrats från dagens modeller. Om jag hinner och orkar ska jag tillverka en pseudo-retromodell med stenhjul och trästyre för att verkligen känna jordens dragningskraft.
olaf
On 1 nov 2006, at 09.19, Krister Spolander wrote:
Faller rollatorer av typ Helkama under konceptet HPV? Tja, varför inte. I så fall tycker jag att HPVS borde verka för en produktutveckling mot så att vi får lättare, läckrare, snabbare rollatorer på en betydligt högre high-tech nivå än nuvarande utbud. Jag räknar nämligen med att behöva en själv om 20-30 år.
Mvh Krister
-----Ursprungligt meddelande----- Från: hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se [mailto:hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se] För B D Skickat: den 1 november 2006 07:34 Till: Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft Ämne: SV: [hpvs] Re: Har velomobilen stelnat i sin form?
--- Fred Werter fredwerter@nerdshack.com skrev:
Hoppas ni andra har tålamod att afolke och jag helt kort går OT.
http://www.helkamavelox.fi/se/products/special/HPP4.html
Cool!
/Bruno _______________________________________________ HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Hahaha, Olaf, du är för skön, alltså, och analysen är på pricken! Glöm inte att man ska bygga in buggar i framtidens rullatorer. Gärna detaljer som rostar i förtid, vissa som går av så att det blir stora haverier i förtid som är dyra att laga, gärna någon detalj som böjer sig vid normal belastning och små retliga saker som nöts ut ganska snabbt och är besvärliga att byta etc precis som på moderna bilar, även på sådana av s k tysk kvalitet, så att folk verkligen får känna sig hemma i bilvärlden även när de tvingas sluta köra bil... Sorry, kunde inte låta bli, har viss inblick i den branschen så man känner sig luttrad. Man ska inte göra sig illusioner även om familjen kört ett visst märke troget och med framgång under många år... 8=] /Bruno
Du fattade snabbt vad jag är ute efter, Olaf. Jag skulle vilja ha en liten diskret och lätt sak, kanske enhjulig, i kamouflagefärgad kolfiber så att man kan rulla hit och dit på ålderns höst. Och den ska vara snabb som blixten, för det är ju då man ska hinna med allt det man missade i yngre dar. Mvh Krister
-----Ursprungligt meddelande----- Från: hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se [mailto:hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se] För Olaf Johansson Skickat: den 1 november 2006 09:40 Till: Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft Ämne: Re: SV: [hpvs] Re: Har velomobilen stelnat i sin form?
Ja, förr eller senare tar den oss, gravitationen. Fast "jordens dragninsgskraft" låter mer poetiskt. Rollatorn eller rullatorn är troligtvis den sista HPV man kan använda i livet så den bör behandlas med respekt. När dagens unga en gång i framtiden måste kröka sina svaga ryggar och hasa fram på tofflorna tror jag de använder rullatorer som är livsstilsdesignade, målgruppsanpassade ... personliga helt enkelt. Du är vad du stödjer dig mot! kommer reklamverserna att sjunga. För den som placerat sin pension i rätt fond finns stora valmöjligheter. Den gråhårige Kamil producerar ultralätta rullatorer i kolfiber men det är mest för nostalgiker. Framtidens hitech kommer precis som dagens att till största delen bestå av onödigt bjäfs: IR-sändare som piper när man närmar sig föremål, inbyggd mobiltelefon och musikanläggning. För bilmänniskorna som inte alls känner sig bekväma med att tvingas använda HPV på gamla dar, finns trösterika detaljer som magnesiumfälgar och kanske en Wunderbaum dinglande i styret.
Till dess jag själv behöver rullator kommer nog inte mycket att ha ändrats från dagens modeller. Om jag hinner och orkar ska jag tillverka en pseudo-retromodell med stenhjul och trästyre för att verkligen känna jordens dragningskraft.
olaf
On 1 nov 2006, at 09.19, Krister Spolander wrote:
Faller rollatorer av typ Helkama under konceptet HPV? Tja, varför inte. I så fall tycker jag att HPVS borde verka för en produktutveckling mot så att vi får lättare, läckrare, snabbare rollatorer på en betydligt högre high-tech nivå än nuvarande utbud. Jag räknar nämligen med att behöva en själv om 20-30 år.
Mvh Krister
-----Ursprungligt meddelande----- Från: hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se [mailto:hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se] För B D Skickat: den 1 november 2006 07:34 Till: Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft Ämne: SV: [hpvs] Re: Har velomobilen stelnat i sin form?
--- Fred Werter fredwerter@nerdshack.com skrev:
Hoppas ni andra har tålamod att afolke och jag helt kort går OT.
http://www.helkamavelox.fi/se/products/special/HPP4.html
Cool!
/Bruno _______________________________________________ HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Som motpol till en kvick velomobil, som ju också har sin praktikalitet genom att vara kvick, så skulle det vara intressant att skissa på en SUV-version också. Varför inte med 26"-hjul runt om. Quest finns ju i en sån version, fast den är lång utan att man kan stuva ner en unge bakom sätet.
/Bruno
Går det inte att bygga med kardandrift då för att slippa en kedja som tar emot överallt?
Det finns väl kardandrift även på cykel?
Mats S 1 nov 2006 kl. 13.23 skrev B D:
Som motpol till en kvick velomobil, som ju också har sin praktikalitet genom att vara kvick, så skulle det vara intressant att skissa på en SUV-version också. Varför inte med 26"-hjul runt om. Quest finns ju i en sån version, fast den är lång utan att man kan stuva ner en unge bakom sätet.
/Bruno _______________________________________________ HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
--- Mats Svensson mats-s@bredband.net skrev:
Går det inte att bygga med kardandrift då för att slippa en kedja som tar emot överallt?
Det finns väl kardandrift även på cykel?
Mats S
Det kan verka vara en god lösning men problemet vad jag förstått är att kardanröret flexar så man inte får den respons som kedjan erbjuder.
/Bruno
Ja, en SUV vore definitivt bra dagligdags. På bentrider.com skrev de om en "stads-trike" med framhjulsdrift. Den var tung, men hög och med hyfsad lastförmåga. Däremot var den utan kåpa.
Även för en SUV borde väl tre hjul räcka? Stabiliteten finns ju redan om man har ett hjul mellan vevlager och sits, samt två i bakdelen som kan göras hur lång/bred som helst.
Har även sett andra laståsnor som i princip bygger på en LWB i två plan: föraren överst och packningen underst.
Förresten - känner ni till någon svensk försäljare av sånt skum som herr Tetz använder till sina velomobiler? Har själv inte börja leta på allvar, men polyetenskum låter som en relativt enkel produkt och borde finnas tillgänglig. Misstänker att varianten LD45 är avsevärt lättare än exempelvis Neoprenskum.
Ja, tre hjul borde räcka på en SUV. Det finns t o m trehjulsdrivna tadpoletrikar...
Jag gjorde en sökning på cellplast för ett bra tag sen och hittade, men har tyvärr inte kvar länken.
Kanalplast används som packningsmaterial i vissa fall så det borde gå att få tag i.
/Bruno
jag jobbar på det (o;
-----Original Message----- From: hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se [mailto:hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se] On Behalf Of Krister Spolander Sent: den 1 november 2006 09:19 To: 'Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft' Subject: SV: [hpvs] Re: Har velomobilen stelnat i sin form?
Faller rollatorer av typ Helkama under konceptet HPV? Tja, varför inte. I så fall tycker jag att HPVS borde verka för en produktutveckling mot så att vi får lättare, läckrare, snabbare rollatorer på en betydligt högre high-tech nivå än nuvarande utbud. Jag räknar nämligen med att behöva en själv om 20-30 år.
Mvh Krister
-----Ursprungligt meddelande----- Från: hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se [mailto:hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se] För B D Skickat: den 1 november 2006 07:34 Till: Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft Ämne: SV: [hpvs] Re: Har velomobilen stelnat i sin form?
--- Fred Werter fredwerter@nerdshack.com skrev:
Hoppas ni andra har tålamod att afolke och jag helt kort går OT.
http://www.helkamavelox.fi/se/products/special/HPP4.html
Cool!
/Bruno _______________________________________________ HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs