Jag läste i VLT härförleden om en politiker med tankar om att göra en stadsdel i Västerås bilfri.
Kul men troligen orealistisk idé. Stadsbyggnadsdirektörens (som är en kvinna) kommentar är att "vi är för bortskämda med bilar".
Hursomhelst är bilisterna högljudda, uppenbarligen, för artikeln pekar på uppgifter från vad de kallar Västerås Stad som påstår att ca 30 000 familjer har bil, men ca 30 000 familjer har INTE bil. Hälften av familjerna... det låter väldigt mycket!
Särskilt som samhället planeras med bilen som förutsättning och det får ta väldigt mycket resurser i anspråk, medan ni alla vet hur uselt det ofta är ställt med allmänna fortskaffningsmedel samt infrastruktur för cyklar.
Surahammar har blivit isolerade genom den nybyggda vajervägen, och allmänna fortskaffningsmedel är hopplöst dit vad jag förstår, samt att taxi ytterst ovilligt vill göra körningar dit.
Jag undrar om inte bilsamhället och dess påstådda motor för ekonomi egentligen vilar på väldigt lösan grund?
Lasse, känner du till något mer om det här?
/Bruno
__________________________________________________________ Låna pengar utan säkerhet. Jämför vilkor online hos Kelkoo. http://www.kelkoo.se/c-100390123-lan-utan-sakerhet.html?partnerId=96915014
Hur pass mycket "Sverige stannar utan bilen" återstår väl att se nu när Volvo och Saab går ner för räkning. Förresten så meddelades på radion just idag att Volvo, Saab och Vattenfall drar igång jobbet med pluginhybrid på allvar nu. Hålet Gigantor i bilmarknaden ska alltså börja fyllas... från och med 2012. För lite, för sent om du frågar mig - men säkert en bra grej för Sveriges fordonsindustri.
Fordonsindustrin är nog viktig för världens ekonomi även om femtio år - men det finns ju fler fordon än bilar. Att utesluta allt annat än bilar som viktigt inom fordonsindustrin är ju både trångsynt och oerhört kortsiktigt.
Framförallt när det gäller passagerartransporter så måste ju för 17 nåt hända riktigt riktigt snart. Jag är riktigt förvånad över att den sittande regeringen har varit såpass relativt passiv när det gäller att jobba fram miljötänk hos både gemene man och företagen. Det är bara att titta på tystnaden runt frågan om mitträckesvägarna, eller hur Bruno? Att betongsossarna inte har gjort nåt förvånar mig inte särskilt mycket (tyvärr, jag har inget emot vänsterpolitik så sett och tycker inte att det ligger nån motsättning mellan sosseideal och miljötänk), men jag hade hoppats mer på "nya friska tag" från högerblocket.
Citat:
jag trodde ideén med vajjerräcken var iallfall att de skulle vara i mitten
Jo, det låter så fint med "mitträckesväg", men dom är överallt, vajerräckena. I mitten och på var sida. Dom är där för att dom effektivare bromsar upp en bil än de äldre motorvägsräckena gör. Funkar som krockdämpare, precis som plåten på bilar nuförtiden. Med den gamla sorten, dubbelböjd plåt, kunde bilen kasa över räcket om det ville sig illa - alternativt så kunde det bli tvärstopp och studs tillbaka.
Nä, räckena finns där för att de gör det möjligt att ha smala bilvägar där man samtidigt kan köra motorvägsfort utan att risken för allvarliga skador ökar. Som att ha gummiband på en racerbana ungefär (fast vajerräckena fjädrar nog inte som gummiband, men de ger med sig som dem). Man sparar jättemycket pengar när man bygger såna vägar... alltså om man räknar kostnad per meter lagd väg jämfört med vad det skulle kostat att lägga fullvärdig motorväg där. Nåt annat får man inte räkna, då blir det nog betydligt dyrare.
Jag säger det igen: ingen får ut mig på cykel på mitträckesvägen mellan Jönköping och Ulricehamn med mindre än vapenhot. Jag har själv kört bil där och vet hur det går till - livet är alltför värdefullt. Det finns säkert ändå värre mitträckesvägar. Men det är den jag känner till bäst.
Citat:
Cykeln måste börja få konkurrera på lika villkor. Det betyder att cykeln måste ha tillgång till lika god infrastruktur som bilen, minst. Jag vill hävda att den måste vara bättre än den för bilen, eftersom cykling bygger på att man använder mycket låg effekt för att hålla hygglig fart. I en bil behöver man bara trampa lite mer på gasen om det går uppför eller underlaget är trögt, och det utan att man får några svettfläckar på kostymen. Därför kan man inte dra paralleller mellan cykelvägars och bilvägars kvalitet, så som Vägverket gärna vill göra.
Jag håller helt med. Det tänks alldeles för lite runt cykelvägarna. Jag har flera exempel bara på vägen till mitt jobb. Får väl posta dom nån gång. I det sammanhanget vill jag bara föra vidare ett intressant samtal som en vän till mig hade med några holländska killar som var på besök i Göteborgstrakten. Dom hade cyklat omkring ett tag, och konstaterade lakoniskt ungefär såhär: "OK, ni har mycket cykelvägar här - men med holländska mått mätt har ni nästan inga alls. Dom är ju urkassa, hur står ni ut?" Med det menade dom, såvitt jag förstår, inte bara standarden på själva vägen men också på vägdragningarna, korsningarna och mötena. Ja, vi har mycket uppförsbackar i stan, men det var nog inte i första hand det som holländarna var besvikna på.