Har läst "Review" av liggcyklar och min tolkning är att det är svårt att berätta hur man upplever en cykel. En sådan text antyder att om man sitter mycket olika så belastas musklerna väldigt olika.
Jan-Inge mfl har ju nämnt det också. Att cykla på en vanlig cykel jfr med en liggare är ju inte lätt att jämföra. Musklerna måste ju hålla upp benen om man inte har något som de vilar på eller är uppbundna på något sätt.
Men även på vanliga cyklar så upplevs de olika pga hur mycket man måste luta sig fram.
Själv har jag nu erfarenhet av att sparka mig fram på fyrhjulig sparkcykel. Helt andra muskler än när man cyklar. Fötterna belastas ju annorlund också. Man sätter ner foten lite väl hårt ibland och är det halt så riskerar man att foten halkar in under medarna.
Anders Brage har en annorlunda metod att cykla. Anders bygger Trikes som har linjär? Linear om det heter så. Hur upplevs det att cykla på en sådan jfr med en vanlig cykel eller en trike man vevar runt med pedalerna istället för att skjuta pedalen i en linjär rörelse?
Jag ska försöka övertala Anders att jag får provköra den så snart som möjligt.
Om jag inte vore så otroligt lat skulle jag nog föröka tillverka en själv. den har precis de dimensioner jag gillar.
Ni kan läsa om den på länk från hpv sidan.
Upplevelsen är faktiskt mycket subjektiv. Anders är en godmodig medmännsika. Jag fick prova en Strida troligen deras första modell eventuellt tvåan. 0växlad. Hjälp min balans räcker inte till för den modellen. Anders hävdar att deras modell tre är betydligt mer stabil att cykla på. Jag höll på att cykla omkull för balans är nog inte min grej. Jag provade en Handybike också och den var lite lättare att balansera på men för liten för mina 194 och 90 kg.
Anders lät mig också testa hans linjära trike modell tre om jag minns. Den har verkligen balans jämfört med Strida. Ingen känsla av att köra omkull där inte om man håller låg hastighet. Den linjära framdrivningen tycks kräva lite övning. Jag har ju lärt mig cykla sedan 5 årsåldern eller ev tidigare och sådant sitter i. Kroppen vill göra en cirkelrörelse och inte en linjär rörelse. Men jag beundrar verkligen Anders mångårig strävan att ge det linjära framdrivningssättet en chans. Det har ju fördelar. De flesta andra trikes är ju bredare än 600 mm. Mina krav är ungefär 600, bredare än så vill jag inte lägga ner pengar på så om Anders får färdig en prototyp jag blir nöjd med så kommer jag att tillhöra möjliga kunder.
Just nu är mitt sinne totalt uppslukat att bygga en Rollatorbike.
Alltså en bike som blir en rullator när man omformar eller transformerar eller anpassar den till de krav som kommunala transportmedel och affärer har. Prova själv att besöka Åhlens här i Stockholm City. Vakterna vägrar släppa in dig om du har en cykel. Tvåhjulig sparcykel är också en cykel anser de. Fyrhjulig som ser ut som en rullator fram väger 50/50 att accepteras om den är lika kort som en rullator men det är de inte. ESLA är 1280 mm eller 1080 mm och Helkama har en som är 990 mm, den är på gränsen att accepteras. De gillar inte att det syns att det går att sparka sig fram med den.
Så mina krav är att man gör en Stealth transformer. Den ska passera som en rullator men sedan ändå kunna ha funktionen sparkcykel eller trampcykel. Borde vara lätt som en plätt tykcer en obildad naivist som mig men i praktiken är det nog svårt annars borde det väl redan finnas en. Behovet finns ju.
Fredde vekling