Hur är trenden i Göteborg, ökar cykelresorna markant även där som i Stockholm? Trenden i Stockholm verkar gå emot trenden i övriga Sverige, där väl cykelresorna minskar (och egentligen är väl ingen ledsen för det, både bilister, politiker och planerare blir gladare ju färre som cyklar, har jag förstått).
Efter att ha fått släkt i Göteborg och hälsat på där ibland förstår jag att det är väldigt bilintensivt där.
Att bilen skulle vara en förutsättning för att hålla hjulen rullande, ja, ekonomin på fötter, är inte det lite av en myt egentligen? Det är klart bygger man från början på att bilen förutsätts så finns inte så många andra möjligheter.
Med tanke på inställningen mot (ja, MOT) cyklister från politiker, planerare, vägverket och regeringen så undrar jag var cyklister kan få seriöst stöd ifrån egentligen? Alla möjligheter verkar ju uttömda. Kommer det alltid vara som att banka pannan blodig mot väggen att förfäkta cykelfrågor? Kommer det bara vara prat om GC-vägar och i övrigt farligheten att cykla på vägar tillsammans med bilar som gäller? Kommer vi hela tiden bara få tillväxt, trafiksäkerhetsstatistik, bildöda, GC-vägar och sommarcykelvägar slängda i ansiktet? Hur ska man bryta ner dessa cykelfientliga argument, dessa argument verkar ju annars vara de som är gångbara just nu? Finns det argument som visar att begränsad biltrafik lönar sig, att ökad tillgänglighet på cykel är bra för ekonomin, etc? Det verkar bara vara sånt språk som de som bestämmer kan.
Samtidigt har vi ju underlättat för handikappade, och det är väl inte ekonomiskt lönsamt och ändå ömmar man för sådana frågor? Var drar man gränserna någonstans, ska vi acceptera att tillhöra en strykklass? Ska det inte helt enkelt vara SJÄLVKLART att kunna ta annat än bilen på allmänna vägar, oavsett statistik?
/Bruno
__________________________________________________________ Låna pengar utan säkerhet. Jämför vilkor online hos Kelkoo. http://www.kelkoo.se/c-100390123-lan-utan-sakerhet.html?partnerId=96915014
Den tis, 24 mars 2009 13:44 skrev B D:
Hur är trenden i Göteborg, ökar cykelresorna markant även där som i Stockholm?
Nej, det håller sig rätt stadigt på runt 10% av alla resor, vilket är högre än vad Stockholm har i och för sig.
Den tis, 24 mars 2009 13:44 skrev B D:
Efter att ha fått släkt i Göteborg och hälsat på där ibland förstår jag att det är väldigt bilintensivt där.
Det kanske verkar så på grund av att ni åkte mest bil? Man kan säga att gatorna är uppdelade efter spårvägsgator (t ex Linnégatan) och bilgator (t ex Övre Husargatan, som löper parallekt med Linnégatan). En och annan gata har mycket gångtrafik och cykling, t ex Vasagatan. Inom vallgraven är det mycket gång- och kollektivtrafik.
Man kan lätt luras att tro att biltrafiken är stor, eftersom den tar så mycket plats. Fyra bilar ser ut att vara mer trafik än fem cyklister. Och en spårvagn verkar inte så mycket men kan lätt ta 100 bilister.
Den tis, 24 mars 2009 13:44 skrev B D:
Kommer det alltid vara som att banka pannan blodig mot väggen att förfäkta cykelfrågor?
Nja, trängselskatten gick ju igenom och det görs många bra saker med kollektivtrafik. Cykling ses fortfarande i praktiken som ett trafiksäkerhetsproblem och inte ett prioriterat trafikmedel, och det är därför man bygger för smala, slingriga och skumpiga cykelbanor. Cykelbanor är ju inget dåligt i sig egentligen, det är bara att de anläggs på den yta som blir över med de pengar som blir över, efter att bilar och motortrafik fått sitt (det vill säga nästan allt). -- Oil is for sissies