En vän berättade att han blivit stoppad av polisen för att de tyckte han körde för fort när det gick i 25 km/t på en cykelväg.
Jag hade för mig att hastighetsgränsen var den samma som på intilliggande bilväg. Någon här som vet? Och i så fall vilken lag och paragraf som styr detta?
Det här debatteras även på happymtb, t.ex: http://happymtb.org/forum/read.php/1/2419454/ . Folk har blivit bötfällda. Olika poliser har olika koll, en del verkar hitta på regler, bara för att. Skulle farbror blå stoppa mig för att jag cyklar för fort får dom nog plocka fram den paragrafen innan jag skriver på.
Transportstyrelsen säger (vad jag kan se) inget om hastighet specifikt cykelbana: http://www.transportstyrelsen.se/sv/Vag/Fordon/Fordonsregler/Cykel/ http://www.transportstyrelsen.se/sv/Vag/Trafikregler/Cyklist-mopedist-motorc...
Gågata: http://www.transportstyrelsen.se/sv/Vag/Trafikregler/Generella-trafikregler/... Generellt hastighet: http://www.transportstyrelsen.se/sv/Vag/Trafikregler/Generella-trafikregler/...
Citerar även ur Trafikförordningen: http://www.notisum.se/rnp/SLS/lag/19981276.htm Hastighet
14 § Ett fordons hastighet skall anpassas till vad trafiksäkerheten kräver. Hänsyn skall tas till väg-, terräng-, väderleks- och siktförhållandena, fordonets skick och belastning samt trafikförhållandena i övrigt. Hastigheten får aldrig vara högre än att föraren behåller kontrollen över fordonet och kan stanna det på den del av den framförvarande vägen eller terrängen som han eller hon kan överblicka och framför varje hinder som går att förutse. 15 § Utöver andra fall som anges särskilt skall förare hålla en med hänsyn till omständigheterna tillräckligt låg hastighet 1. inom tättbebyggt område, 2. när sikten är nedsatt på grund av ljus- eller väderleksförhållandena, 3. vid övergångsställen eller andra platser där gående korsar vägen, 4. där korsande fordonstrafik kan förekomma, 5. i skarpa kurvor, 6. vid backkrön och andra ställen där sikten är skymd, 7. vid risk för bländning, 8. vid möte med andra fordon på smala vägar, 9. vid halt väglag, 10. när fordonet närmar sig en spårvagn, en buss eller en skolskjuts som stannats för passagerarnas på- eller avstigning, 11. när fordonet närmar sig barn som uppehåller sig på eller bredvid vägen, 12. när fordonet närmar sig kreatur på vägen, 13. där vägarbete pågår, 14. förbi en olycksplats, samt 15. vid smutsigt väglag där det finns risk för att någon annan trafikant utsätts för smutsstänk.
16 § En förare får inte utan giltigt skäl köra med överdrivet låg hastighet, plötsligt bromsa eller på något annat sätt hindra andra förares körning. 17 § Inom tättbebyggt område får fordon inte föras med högre hastighet än 50 kilometer i timmen. Om det är motiverat av hänsyn till trafiksäkerheten, framkomligheten eller miljön får kommunen meddela föreskrifter om att den högsta tillåtna hastigheten inom ett tättbebyggt område eller del av ett sådant område ska vara 30 eller 40 kilometer i timmen. Utom tättbebyggt område får fordon inte föras med högre hastighet än 70 kilometer i timmen (bashastighet). Trafikverket får meddela föreskrifter om att den högsta tillåtna hastigheten på en väg ska vara 80, 90, 100 eller 110 kilometer i timmen. Bestämmelser om hastighet på motorväg finns i 9 kap. 1 §. I terräng gäller bestämmelserna i första, andra och tredje styckena endast vid färd med motordrivet fordon. Förordning (2010:144).
(Hela är en ganska lång text, har inte hunnit läsa igenom. Borde man ju göra.)
Att det sedan kan vara olämpligt enligt regeln kunna stanna innan uppdykande barn, mobilfipplande fotgängare, etc, är ju en annan sak. Eller att cykelbanan är i så erbarmligt dåligt skick att det är riskabelt ur den synpunkten. Dom kanske gjorde det av omtanke?
/Just my 2¢ Boris
On 26 maj 2014, at 23:40, Petter Wingren petterwr@gmail.com wrote:
En vän berättade att han blivit stoppad av polisen för att de tyckte han körde för fort när det gick i 25 km/t på en cykelväg.
Jag hade för mig att hastighetsgränsen var den samma som på intilliggande bilväg. Någon här som vet? Och i så fall vilken lag och paragraf som styr detta? -- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
http://www.cyklistbloggen.se/2012/04/hur-fort-far-man-cykla- 2/
jag frågade nån gång och dom sa då att DOM SJÄLVA får köra max 30 på cykelbanan, med polisbilen alltså
Den måndag, 26 maj 2014 23:41 skrev Petter Wingren petterwr@gmail.com:
En vän berättade att han blivit stoppad av polisen för att de tyckte han körde för fort när det gick i 25 km/t på en cykelväg.
Jag hade för mig att hastighetsgränsen var den samma som på intilliggande bilväg. Någon här som vet? Och i så fall vilken lag och paragraf som styr detta? -- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Man får höra många uppfattningar vad som egentligen gäller vilket kanske illustrerar att lagstitftaren inte riktigt velat hantera frågan ordenligt.
Jag har läst ett uttalande från polisman att han inte ansåg sig kunna bötfälla cyklister för fortkörning eftersom det inte finns krav på hastighetsmätare på cykel.
En annan uppfattning jag hört är att det skulle gälla strikt max 30 km/h inom tätbebyggt området.
Det har också sagts att det är grundhastigheter som gäller när inget annat anges och det känns rimilgt tycker jag.
Sedan var det detta med att samma hastighet som för intilliggande väg ska gälla. På min väg till jobbet har jag en sträcka på ca 15 km längs en väg där skyltad hastighet ändras minst tio gånger. Dock är långt ifrån alla dessa skyltar synliga från cykelbanan som emellanåt tar små avstickare åt sidan.
En kollega berättade om att cykelproffset Bernt Johansson blivit stoppad på 90-väg när han cyklade i 90.
Ytterligare intressant blir det när man börjar fundera på rullskridskor och rullskidor. Dessa är inte fordon och därmed inte föremål för hastighetsbegränsningar alls.
Maxhastigheten är väl den att du ska hinna stanna... och det är ju lite egen tolkning om hur fort det är och sammanhang.
Det vore kul att bli stoppad och disskutera detta med en polis och då hela tiden ifrågasätta var det står i lagtexten det polismannen grundar sin bedömmning på. "Grundhastighet", spännande påfund och måste då reglera i lokala trafikföreskrifter för jag hittar inget sådant i TF.
Om en polisman hoppar ut framför mig för att stoppa mig för att testa min bromskapacitet anser jag att denna själv bryter mot en hel del bestämmeler i TF, inkl. "frammkallande av fara för annan" och ramlar jag och skadar mig för att undvika kollision "Vålannde av kroppsskada"... förutom att de själva utsätter sig för fara. ;)