Man tar av hatten för segraren i snålrejset - 0,06l/mil. Där ligger "torslandatraktorn" i lä! Sedan har ju Krister väldigt rätt när han kritiserar bilarna vi kör. Men det uppseendeväckande är att även en liten 900kg 60hk bil drar 0,5-0,6, då föredrar jag utan tvekan Brunos brors V70 som tar 0,75. Säkerhet och lastförmåga betyder mycket.//anders
----Ursprungligt meddelande---- Från: be_dal@yahoo.se Datum: Aug 31, 2006 10:10:10 PM Till: Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkr aft <hpvs@lists.lysator.liu.
se>
Ärende: SV: Re: Sv: RE: [hpvs] kol tills man kolar
--- Peter Markusson peter.markusson@telia.com skrev: Det är alltså
lönsamt räknat i koldioxidekvivalenter att skrota ut en 0,73-litersbil för att köpa en 0,49-litersbil.
Finns det verkligen någon användbar bil som drar så lite under verkliga förhållanden?
Brorsans V70 drar också hyfsat lite för att vara så stor och tung. En 00:a med den "nyare" motorn, 140 hk. 0,57 l/mil mycket lugn landsvägskörning (Sundsvall-Gävle, dörr-dörr från landsbygden i Sundsvall till centrum i Gävle), 0,62 l/mil normal ostressad landsvägskörning och 0,72 snabb med kvicka omkörningar (samma sträcka). 0,65-0,75 l/mil under blandad körning kring och i tätorten. Många som hör detta får en tom blick... jag gissar att de har högre förbrukning på sina bilar.
Jag räknade för kul ut vad Mangon skulle dra med en Honda GX31 fyrtakts trimmermotor på 1,5 hk. Snittfart gasen i botten på landsvägen ca 80 km/h, förbrukning ca 0,06 l/mil.
/Bruno _______________________________________________ HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Bilar är ju trots allt relativt snåla om man jämför med vad motorcyklar slurpar i sig. Där borde det finnas en hel del att göra. En hoj väger mellan 2-350kg inklusive förare har 2 hjul och drar i allmänhet mellan 0,5-1l milen.
1 sep 2006 kl. 19.19 skrev afolke@telia.com afolke@telia.com:
Man tar av hatten för segraren i snålrejset - 0,06l/mil. Där ligger "torslandatraktorn" i lä! Sedan har ju Krister väldigt rätt när han kritiserar bilarna vi kör. Men det uppseendeväckande är att även en liten 900kg 60hk bil drar 0,5-0,6, då föredrar jag utan tvekan Brunos brors V70 som tar 0,75. Säkerhet och lastförmåga betyder mycket.//anders
Det beror på motorcykelns dåliga aerodynamik till en viss del tror jag...
Janne I.
-----Ursprungligt meddelande----- Från: hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se [mailto:hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se] För Mats Svensson Skickat: den 1 september 2006 19:33 Till: afolke@telia.com; Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft Ämne: Re: SV: Re: Sv: RE: [hpvs] kol tills man kolar
Bilar är ju trots allt relativt snåla om man jämför med vad motorcyklar slurpar i sig. Där borde det finnas en hel del att göra. En hoj väger mellan 2-350kg inklusive förare har 2 hjul och drar i allmänhet mellan 0,5-1l milen.
1 sep 2006 kl. 19.19 skrev afolke@telia.com afolke@telia.com:
Man tar av hatten för segraren i snålrejset - 0,06l/mil. Där ligger "torslandatraktorn" i lä! Sedan har ju Krister väldigt rätt när han kritiserar bilarna vi kör. Men det uppseendeväckande är att även en liten 900kg 60hk bil drar 0,5-0,6, då föredrar jag utan tvekan Brunos brors V70 som tar 0,75. Säkerhet och lastförmåga betyder mycket.//anders
_______________________________________________ HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Det intressanta är att en 3-hjulig Morgan från 20-30-talet var specade en förbrukning på 0,5-0,6 l/mil. Vet dock inte vad verklig förbrukning kunde vara...
/Bruno
Jag håller med om att småbilarna verkar dra för mycket bränsle, då det inte behöver vara så stor skillnad mot en stor bil. Dessutom har bilar blivit allt tyngre, så även småbilarna. Jag gjorde beräkningar och klurade mycket innan jag kunde rekommendera V70:n framför en småbil. Jag hade stora förhoppningar på motorn på just den modellen, 99/00 med nya 140 hk motorn, och de infriades med råge. Den orkar fint trots en rätt så hög utväxling. Bilen har dessutom den större gamla karossen. Det är nog den bästa V70:n som gjorts. De tidigare är tråkiga inte minst i motorn och mycket törstigare och är svampiga i fjädringen och de senare känns för små och har för mycket elektronik för min smak. Observera att 0,75 l/mil är en HÖG förbrukning i den här bilen, oftast är den mycket lägre.
Slimmade velomobiler är kul. Jag växer alltmer in i min. Det har blivit en hel del både till nytta och nöje på senare tid, och den känns alltmer naturlig att använda. Jag kan bara gratulera dem som har råd att beställa en större och snabbare Quest.
/Bruno
Helt rätt vad Krister och Peter M. sa om bilval och gamla bilar.
När det gäller gamla bilar vill jag tillägga att gamla bilar står för största delen av alla bilens luftföroreningar (typ 10% av de äldsta bilar står för 90% av avgassmutsen i luften). En gammal bil kan (bortsett från CO2) bokstavligen vara hundra gånger smutsigare än en modern bil. Det lönar sig att byta ut gamla ut ur miljösynpunkt.
När det gäller val av bilmodell: de män som kör snabba bilar för att de vore roligare bara lurar sig själv, det handlar bara om dum status tycker jag. Är man ute efter en rolig bil när man få köra 110 är det är roligare att köra en liten bil. Även om man kunde köra hur snabbt som helst, så vänjer man sig. Nej, om en bil är rolig avgörs inte av hur många hästar den har, det handlar om hur bra respons man får. Mina favoriter är Ford Fiesta och BMW Mini.
Vad ska man då välja om man köper ny bil? Hybridbilar är inte "det" de kostar hur mycket som helts och är effektivast i stan eller i trängsel. Då ska man inte köra bil överhuvudtaget! Det har också redan böjats missbrukas som allt annat teknologi för att göra bilen snabbare och större, istället för snålare och renare. Idag främjar "Sverige" etanolbränsle (ur Brasilien). Hyrde en Focus etanolbil till Årsmöten i Jönköping. Den drar nästan 1l/mil etanol. Etanol är en klar förbättring över en vanlig bensinbil, men tycker att de borde vara (mycket) snålare ändå. I etanolbränsle sitter 15% bensin. Själva etanolen kommer inte gratis heller miljömässigt. Den kommer i dagsläget från Brasilien och man kan undra över hur det tillverkas och transporteras. I längden är det i alla fall inte särskilt bättre än en liten snål dieselbil.
Storlek och motor. Jo, jag är en klar föreståndera för effektiva bilar som går att köpa nu. Det betyder mest småbilar och dieselmotorer. SMÅbilar? Vad är små när en liten bil idag var en mellanstor bil för inte så länge sen. Idag rymmer de fyra fullstora vuxna i full komfort. Småbilar är också säkra idag (eller säkrare om man tar hänsyn till "kollektivets" säkerhet). De få gånger man verkligen verkligen behöver mer plats kan man skaffa takbox, eller hyra släp eller skåpbil.
Med riktig små besinmotorer (1.0 - 1.3) eller med en liten TDI dieselmotor är dom mycket snåla också. Kan man köra 0,55 med en V70, då kan man köra 0,4 med en midre bensinbil också om man vill.
Volvo V70 i all ära men... Min far kör en Ford C-Max. Ska man ha en bil i storlek Volvo V70, tänk på denna bil. Säker, rymlig, mycket komfort, ganska rolig att köra. Allt i nivå med en V70. Fast mycket billigare att köpa och äga. Med dieselmotor 1.6 TDCI kör man som vanligt på de trafiktäta vägar i Belgien drar den 0,55l/mil. Men pappa gillar att köra s.k. "ecoruns" när han pendlar. Kör man lugnt med cruisekontrol på landsvägar (eller landsvägfart, 90-100km/t, på motorvägen), så kommer han ner till 0,35l/mil!!
Jag körde en gång med Mark Olaf Slots Audi A2 1.2 tdi, har kör omkring på 0,25l/mil. Tero kör en Lupo 3l som drar ungefär lika mycket (eller lite) om han kan hålla sig ;-)
Det finns mycket större urval av små dieselbilar i Europa än de som erbjuds i Sverige. De flesta klarar av att köra omkring på 0,4l/milen om man tar de lite lugnt och inte kör för mycket tätort. Ska man köpa en ny bil idag kan det inte vara fel att köpa en snål och ren modern dieselbil. I praktiken är diesel ungefär lika ren (eller smutsigt) som en modern bensinbil. Men släpper ut 20-35% mindre CO2 beroende på modell.
Allt detta förutsätt att man behöver ha egen bil. Jag är lika mycket bilintresserad som cykelintresserad, ändå har jag klarat mig utan egen bil i fyra år.
Ska man vara en grön bilist, då ska man:
- Inte köra bil när det inte behövs - Om man då kör, göra det med en bil anpassad till nyttan, eller maximalisera nyttan. Bilpool eller hyra bil är mycket flexibla här. - Planera logistiken och försök att samåka så mycket som möjligt. - Köper man, sikta på en storlek bil som är bra för 95% av dina behov, inte 100%. Ha en dragkrok. - Köra snålt (förutse situationer, lagom fart, accelerera mjukt etc.). Stora skillnader i förbrukning och utsläpp finns mellan olika sätt att ratta.
Visst är en velomobil mycket snålare, men jag säger att en velomobil inte är en bil. En velomobil är en velomobil och en bil är en bil. Man kan inte bortse från det som finns. Jag skulle i alla fall aldrig riskera livet med att köra en velomobil i 80km/t på motorvägen... en småbil mellan alla dagens SUV:ar är redan radikalt nog för tillfället.
Min nästa bil blir en liten dieselbil. Näst nästa blir kanske en Loremo som kör på syntet biodiesel tillverkad i Sverige. Se www.Loremo.com och t.ex. http://svenska.avbp.net/html/synt_diesel.html
Med vänliga cykelhälsningar
-----Original Message----- From: hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se [mailto:hpvs- bounces@lists.lysator.liu.se] On Behalf Of B D Sent: Friday, September 01, 2006 10:50 PM To: afolke@telia.com; Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft Subject: SV: Re: Sv: RE: [hpvs] kol tills man kolar
Jag håller med om att småbilarna verkar dra för mycket bränsle, då det inte behöver vara så stor skillnad mot en stor bil. Dessutom har bilar blivit allt tyngre, så även småbilarna. Jag gjorde beräkningar och klurade mycket innan jag kunde rekommendera V70:n framför en småbil. Jag hade stora förhoppningar på motorn på just den modellen, 99/00 med nya 140 hk motorn, och de infriades med råge. Den orkar fint trots en rätt så hög utväxling. Bilen har dessutom den större gamla karossen. Det är nog den bästa V70:n som gjorts. De tidigare är tråkiga inte minst i motorn och mycket törstigare och är svampiga i fjädringen och de senare känns för små och har för mycket elektronik för min smak. Observera att 0,75 l/mil är en HÖG förbrukning i den här bilen, oftast är den mycket lägre.
Slimmade velomobiler är kul. Jag växer alltmer in i min. Det har blivit en hel del både till nytta och nöje på senare tid, och den känns alltmer naturlig att använda. Jag kan bara gratulera dem som har råd att beställa en större och snabbare Quest.
/Bruno _______________________________________________ HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Verdens største solkraftverk i drift Verdens største solkraftverk i drift i Bayern i Tyskland. Artikkel av: NTB (2.9.06 08:50) Rundt 3.500 husstander i byen Arnstein i Tyskland skal få sitt strømbehov dekket av solkraft. Verdens største solkraftverk med over 1.400 bevegelige moduler er nettopp satt i drift i den sørtyske delstaten Bayern.
Selskapet Solon AG kunne ta det nye anlegget i bruk fredag, etter utviklings- og byggearbeider som har vart i 15 måneder, Solon har investert 70 millioner euro eller nærmere 570 millioner kroner i solkraftverket.
Det ligger på et 770 mål stort område og består av moduler som automatisk innstiller seg slik at solcellepanelene alltid vender mot sola. På den måten håper driftsselskapet å oppnå en 35 prosent større ytelse enn anlegg der panelene ikke er bevegelige.
Området der kraftverket ligger, er ikke inngjerdet. Dermed kan sauer fritt gresse der og forhindre at tomten ødelegges av erosjon, opplyste Solons talskvinne Therese Ratz ifølge nyhetsbyrået DPA fredag.
Det nye kraftverket ligger i delstaten Bayern, som også huser det tidligere største solkraftanlegget i Tyskland. Dette anlegget i Poching forsyner 3.300 husstander med 10 megawatt (det vil si en million watt, altså tusen kilowatt) strøm. (©NTB)
Ett problem med nya bilar är utsläppen de första kilometrarna. Har ni för övrigt känt stanken från en nystartad modern bil? Med tanke på att de flesta bilresor är löjligt korta, är verkligen vinsten så stor med en ny bil mot en äldre? Jag menar i verkligheten, inte med utgångspunkt från alltför optimistiska laboratoriemätningar.
Det här är inget försvar för äldre bilar, bara en smula kritik mot alltför stor optimism gällande nya bilar och ny teknik.
När det gäller val av bilmodell: de män som kör snabba bilar för att de vore roligare bara lurar sig själv, det handlar bara om dum status tycker jag.
Status är bland det viktigaste folk har. Sällan man träffar på nån med genuint intresse, mest handlar det om att vara värst och jämföra.
Är man ute efter en rolig bil när man få köra 110 är det är roligare att köra en liten bil.
De kuligaste jag kört är en äldre Renault Megane (75 hk) och gammal Fiat Uno (45 hk). Jag gillar bilar som känns lite gammaldags med mekanisk känsla. De små framhjulsdrivna fordar jag kört har varit tråkiga, BMW har jag aldrig kört. Mest nervkittlande var dock en mycket motorstark bil, så stark att draget i motorvägsfart var som på ettans växel på en hygglig vanlig bil och man fick växla försiktigt för att det inte skulle spinna, men jag är för feg får sånt nuförtiden, för bilkörande ö h t.
På ett sätt är kolvmotorn och dieseln svårslagen. Hyfsat enkel och robust teknik där mycket energi kan lagras i en liten tank. Batterier och bränsleceller kräver massa mer eller mindre exotiska metaller i omlopp, i alla fall än så länge.
Med tanke på allt besvär och alla kostnader som en gammal rasslig bil kan ge så ter sig alternativ som bilpool och hyrbil ganska attraktivt, och med hyrbil kan man välja storlek efter behov.
Annars är det vanskligt att jämföra ekonomi på olika bilar även inom samma märke. En stor dyr bil kan vara billig att äga om den är problemfri. Den kan också vara ännu dyrare att äga om den ger problem och är av rasslig kvalitet. En liten bil kan kräva mer service och reparationer som gör den dyr och/eller besvärlig. Motorer går sönder, och då kan dieslar vara så dyra att laga att det inte uppväger den minskade bränslekostnaden, och det är inte alls säkert att en diesel håller bättre än en bensinare. Och hur är det med skatten egentligen?
Kör man lugnt med cruisekontrol på landsvägar (eller landsvägfart, 90-100km/t, på motorvägen), så kommer han ner till 0,35l/mil!!
Många datorer är glädjemätare. Man måste dubbelkolla mot annat. Man kan inte heller kolla förbrukningen momentant. Det räcker med ett litet nerförslut så drar en bil nästan ingenting i motorvägsfart.
Jag körde en gång med Mark Olaf Slots Audi A2 1.2 tdi, har kör omkring på 0,25l/mil.
Dessutom skulle jag aldrig äga en Audi p g a bristande kvalitet och höga servicekostnader. En VAG-bil skulle jag inte ta i med tång ens. Synd. Dessutom - har man löst problemen med de små partiklarna från diesel? Det kan vara nästa stora hälsoproblem, om det inte redan är det.
Jag skulle i alla fall aldrig riskera livet med att köra en velomobil i 80km/t på motorvägen
Det var bara ett exempel, för att klargöra storleksordningen.
När det gäller diesel skulle jag avvakta utsläpps-ä och hälsoproblematiken, skatterna, tekniken och kostnaderna.
/Bruno
Bruno skrev:
.... Med tanke på att de flesta bilresor är löjligt korta, är verkligen vinsten så stor med en ny bil mot en äldre? Jag menar i verkligheten, inte med utgångspunkt från alltför optimistiska laboratoriemätningar.
I dagens officiella test för att mäta utsläpp börjar man med en kallstart. Själva testet varar inte längre än 8 minuter tror jag, så den är representativ på just denna punkt. Där som den felar är att man kör alldeles för mjukt med bilarna som gör att tillverkare kan göra bilarna rena när de körs mjukt, och hur smutsiga som helst när man gasar på (motorstyrningens inställningar). Klart är att det gör mycket stor skillnad mellan att varva motorn lugnt och att gasa på rejält med kall motor...
Ett belgiskt vetenskapligt institut har byggt avancerad mätutrustning för att mäta i själva bilen när man kör i verkligheten. Men innan de hann göra för många tester fick dom "motstånd" på olika sätt så att de inte kunde fortsätta (deras metod var mycket dyr och opraktiskt också - men inte dyr om man verkligen brydde sig m resultaterna). De som de hann testa var att en VAG bensinbil var upp till 10 gånger smutsigare jamfört med officiella siffror, VAG dieselbilen var 2 gånger smutsigare. Absolut sätt var de ungefär lika smutsiga eftersom bensinbilen var typ 4 gånger renare än dieselbilen enligt utsläppsnormen - men inte så i praktiken visade det sig.
De kuligaste jag kört är en äldre Renault Megane (75 hk) och gammal Fiat Uno (45 hk). Jag gillar bilar som känns lite gammaldags med mekanisk känsla. De små framhjulsdrivna fordar jag kört har varit tråkiga, BMW har jag aldrig kört. Mest nervkittlande var dock en mycket motorstark bil, så stark att draget i motorvägsfart var som på ettans växel på en hygglig vanlig bil och man fick växla försiktigt för att det inte skulle spinna, men jag är för feg får sånt nuförtiden, för bilkörande ö h t.
Jag är inte märkestrogen på något sätt - jag har körd med en hel del bilar (jag hyr rätt ofta) och ställer typ alltid upp när andra någon frågar "vem vill köra?" (samma gäller för cyklar förstås). Bara för att säga att min erfarenhet är helt tvärtom, Megane var det sämsta jag har kört med på länge, Ford bäst (jag pratar om senaste modellerna). Så kan det gå. Som värst har jag körd en bil med 3kg/hk... det gick snaaaabbt men man måste hålla sig hela tiden, inte roligt (dyra kickar - Gröna Lund är mycket billigare)
Med tanke på allt besvär och alla kostnader som en gammal rasslig bil kan ge så ter sig alternativ som bilpool och hyrbil ganska attraktivt, och med hyrbil kan man välja storlek efter behov.
Man kan faktiskt hyra rätt så ofta innan det blir dyrare än med egen bil... Och med bilpool kan man OCKSÅ välja efter behov!
Annars är det vanskligt att jämföra ekonomi på olika bilar även inom samma märke. En stor dyr bil kan vara billig att äga om den är problemfri. Den kan också vara ännu dyrare att äga om den ger problem och är av rasslig kvalitet. En liten bil kan kräva mer service och reparationer som gör den dyr och/eller besvärlig. Motorer går sönder, och då kan dieslar vara så dyra att laga att det inte uppväger den minskade bränslekostnaden, och det är inte alls säkert att en diesel håller bättre än en bensinare.
Man kan aldrig vara säker förstås om att just DIN (små)bil inte strejkar, men i allmänhet håller diesel ungefär 50% längre allt eftersom en bensinbil alltid varvar typ 50% snabbare. Visst, om insprutningssystem går sönder eller turbon går sönder är det dyrare med diesel än bensin - men det händer inte som regel. Å andra sidan har en bensinbil ingen tändning som kan gå sönder (inte billigt heller). Hur som helst, det är ofta andra delar som brukar strejka - startmotor, vattenpump, kylning, etc. och de är ungefär lika dyra bensin och diesel emellan. Dyra bilar är dyra att laga, billiga billiga. Resonemanget är på många sett parallell mellan Stor/liten bil och Diesel/bensin motor och Dyr/billigt och ny/gammal. Jag tror att skillnaderna är mycket större mellan olika bilmärken. I slutänden är det alltid en chansning... chansa stort med lite risk eller chansa lite med större risk. Bäst är att kolla statistiken men som sagt, man kan alltid råka illa ut ändå.
Och hur är det med skatten egentligen?
Den är lägre än förr men fortfarande högre än besinbilar:
Bensinbil i miljöklass 2005: 360 kronor per år i fast skatt. Dessutom 12 kronor per gram koldioxidutsläpp per kilometer (överstigande 100 gram). Dieselbilar i miljöklass 2005: Som för bensinbilar men multiplicerat med 3,5. Medelbilen i Sverige släpper ut 190g, en Ford C-max 1.6 TDCI är på
så kommer han ner till 0,35l/mil!!
Många datorer är glädjemätare. Man måste dubbelkolla mot annat. Man kan inte heller kolla förbrukningen momentant. Det räcker med ett litet nerförslut så drar en bil nästan ingenting i motorvägsfart.
Alla förbrukning jag pratar om är dubbelkollat, inte någon momentanförbrukning...
Jag körde en gång med Mark Olaf Slots Audi A2 1.2 tdi, han kör omkring på 0,25l/mil.
Alltså mellan två tankfyllningar...
Dessutom skulle jag aldrig äga en Audi p g a bristande kvalitet och höga servicekostnader. En VAG-bil skulle jag inte ta i med tång ens. Synd.
Hmm - min familj har körd VAG i 25 år utan problem. Men jag har hört att VAG verkstäder är urdåliga i Sverige, kanske är det därför.
Dessutom - har man löst problemen med de små partiklarna från diesel? Det kan vara nästa stora hälsoproblem, om det inte redan är det.
Lösningen heter partikelfilter och finns på det flesta nya dieselbilar idag som finns att köpa i Sverige - och man får 6000SEK skattelättnad om man köper en bil som har en. Flera svenska tester har redan visat att en dieselbil med partikelfilter är renare än etanolbilar. Själv känner jag ingen skuld med min gammal dieselbil så länge jag inte använder den i stan. Sen är det luriga är att bensinbilar också släpper ut partiklar - som är ännu mindre. Eftersom man mäter partiklar i vikt verkar det som diesel är mycket smutsigare, men det kan lika bra vara att en bensinbil släpper ut lika mycket partiklar - bara mindre och lättare sådana som knappt syns alls. Är det bättre då? Finns väldigt lite forskning här och det är väldigt svårt att peka ut vem som är skyldig för befolkningens långvariga hälsoproblem. Oftast har man pekat ut dieselbilarna, både i Sverige och annanstans - inte helt logiskt eftersom det flesta bilarna har varit bensindrivna ;-) Kopplingen mellan dieselpartiklar och lungcancer är fortfarande inte bevisat. Men kopplingen mellan bilism och cancer är solklart. Alltså, enklast är att säga att bilism inte har något i stan att göra - garanterat bäst för folkhälsan. En sak till: vid macken är "folk" rädda för att komma i kontakt med diesel - men det är bensin som är farligast med mycket fler cancerframkallade ämnen som lätt förångas och lätt tas up genom huden och genom lungorna...
Bara för att säga att rädslan för diesel (eller avsaknaden av rädsla för bensin) inte alltid är så rationellt som man kanske trodde
När det gäller diesel skulle jag avvakta utsläpps-ä och hälsoproblematiken, skatterna, tekniken och kostnaderna.
Sverige har inte riktigt hängt med i svängarna med diesel, det är darför jag skrev inlägget ;-) Ny teknik finns förstås alltid, men modern dieselteknik har funnits i snart 20 år (och dagens commonrail i 10 år) och typ 20 miljoner rullande bilar, så jag tror att man inte behöver "avvakta" mer än med någon annan "ny teknik". En viktig varning för moderna dieselbilar är att man alltid ska tanka diesel av bra kvalité - något som inte är ett större problem i Sverige - men låt dig inte frestas utomlands vid billaga mackar.
Nu är ni alla dieselspecialister ni som orkade läsa hit ;-) Och naturligtvis - bäst är att cykla istället för att ta bilen ;-)
/Frederik
Jag tror att man ska lämna diskussionen om bilar dels till dom som kan, dels till ett annat forum.
/Bruno
Jag kan avsluta med en käck länk, kanske? http://bilpool.nu/
4 sep 2006 kl. 20.27 skrev B D:
Jag tror att man ska lämna diskussionen om bilar dels till dom som kan, dels till ett annat forum.
/Bruno
Med vänlig hälsning, Peter Markusson
Tel. 031- 12 71 64 Mob. 0705-12 71 60
Adress: Långedragsvägen 61 C 426 71 Västra Frölunda