starhawk
Frågan är väl snarast om du vinner på det lilla batteripaketet? eftersom det har mindre kapacitet måste det laddas oftare och tar därmed slut fortare.
Alltså, eftersom idén är att motorn ska dra mindre så ska det ju inte behöva laddas oftare. Såg du beskrivningen i länken jag postade, John Tetz e-assist? Den har en strömbegränsare i sig, så att man inte ska överlasta motorn eller dra för mycket kräm ur batteriet.
starhawk
Att segdra med en elmotor blir mest värme, därför är det bra om elmotorn också är växlad, så att man kan hålla den på ekonomiskt varv.
Då borde det alltså vara fördel kedjedrift där.
Anders
Det är också bra om batteriet är lite överdimensionerat för att undvika djupa urladdningar, som ger kortare livslängd. (Moderna system sköter väl det automatiskt, men man behöver ju inte köra till gränsen)
Bra att tänka på - det kanske är därför om batteristorlek och -vikt ökar såpass snabbt till effektstarkare drivpaket.
starhawk
Att bygga en kåpa av aluminium kan vara motiverat om man bygger en Velomobil från grunden och ser till att karossen blir en del av strukturen, annars låter det onödigt tungt, hur mycket väger en trike med glasfiberskal som jämförelse?
Det är tyvärr rätt tungt oavsett material för de lite mer överkomliga velomobilerna. 30-40 kg är inte ovanligt. Lättare blir oftast dyrare - men ockå skörare. Det finns lättviktsversioner av t.ex. WAW (WAW Raw, 24 kg), och särskilt lätta modeller från t.ex. Go-one (Evo-K, 16-19 kg beroende på utförande). Den lättaste velomobil jag vet om är ett hemmabygge: en deltatrike med u-ram i kolfiber och kåpa av polyetenfoam. Kåpan är inte självbärande. Den väger ungefär 11kg. Harald Winkler heter designern. Har haft funderingar på att bygga nåt liknande själv, med andra material, trike eller quad. Målvikt under 20kg med assist.