Tack för tipsen! Jag skall väga samman dem till nästa prototypframtagning och produktifieringen.
Egentligen handlar det om två vägar här som står i konflikt med varandra:
Den ena att ta fram en trike dom är superlätt, där man skalat bort så mycket som möjligt. Att ha en trike som är lättast på marknaden är ett extremt bra försäljningsargument inom framförallt det mindre priskänsliga kundområdet som jag tänkte inrikta mig på i första hand när verksamheten byggs upp. Denna trike kan inte ha några "komfortfinesser" som de som nu efterfrågats eftersom alla står i konflikt med en minimal vikt.
Den andra vägen är att uppnå den ultimata praktiska triken, där man integrerar så mycket som möjligt och utnyttjar kolfiberkompositens flexibilitet i fråga om utformning för att bygga in belysning, lås, pump mm mm. Detta attraherar en annan kundgrupp, som jag har bedömt är något mer priskänslig. En trike som har en massa integrerade funktioner kostar mer att tillverka, kräver mer utveckligstid samtidigt som det inte är säkert att man får mer betalt för den.
MEN själv gillar jag en sån trike med en massa praktiska integrerade funktioner och skulle välja den om jag var kund! Jag planerar utveckla denna integrerade mer praktiska trike, MEN efter att den superlätta avskalade lättvikstriken har lanserats.
Angående tillval: För att hålla nere de adminstrativa kostnaderna är det bra att minimera antalet tillval och hålla nere antalet modeller. Jämfört gärna med den engelska triketillverkaren ICE som gick från 20-talet trikemodeller i sitt sortiment med massvis med tillval mot ett mycket litet mer moduluppbyggt antal trikar (numera även tvåhjulingar) med begränsat antal tillval. Jag vet inte hur deras ekonomi ser ut, men troligtvis är deras ekonomi mer sund nu trots att priset på trikarna är betydligt lägre än tidigare än då de hade många modeller!
Jag tror det kan vara vettigt att ha fyra grundmodeller:
* A-modellen - Allroundmodellen - lik den prototyp jag nu byggt, med blandat MTB- och landsvägsdelar och men med möjlighet till stänkskärmar och pakethållare och några integrerade detaljer
* T-modellen - Touringmodellen - större och starkare ram med möjlighet att packa tungt med dubbla par cykelväskor, och många integrerade detaljer, med främst robusta MTB-delar
* R-modellen - Racermodellen - låg och lätt, med lätta landsvägcykeldelar
* L-modellen - lättviktsmodellen - samma ramutformning som R-modellen, men mer optimerad komposit, och superlätta komponenter samt kompromisser kring växelsystemet, justerbarheten och flexibiliteten
Tanken är att först lansera R- och L-modellen, båda blir troligtvis marknadens lättaste, L-modellen med god marginal. De prissätts högt och volymen är begränsad under tiden verksamheten byggs upp och A- och T-modellen utvecklas och lanseras. Framförallt A-modellen prissätts lägre och bör ge större volymer.
Vad tror ni om denna strategi???
/Lars Viebke www.viebke.nu
-----Original Message----- From: hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se [mailto:hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se] On Behalf Of Boris Geiström Sent: den 19 september 2008 08:09 To: Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft Subject: RE: [hpvs]Första officiella visningen av URO-X, feedback inför nästa prototyp!?
Hej Lars,
On Thu, 18 Sep 2008 13:51:30 +0200, "Lars Viebke" lars@viebke.nu wrote:
Kolfiber-aerohjul fram (och diskhjul bak), ger lågt luftmotstånd, är snyggt, drar till sig uppmärksamheten, och gör troligtvis att värdet på
triken
ökar.
Snygg trike (även om grönt inte riktigt är min färg :-)
Värdet ja, hur har du funderat på fast/låsning? Tar man den till jobbet eller tåget vill man ju inte att den far vidare på egen hand ... integrerat larm eller gps-gsm-positionering?
Pakethållare? Pendlar man vill man ju alltid ha med sig regnställ och ryggan med dator och lunch och och ...
Fästen för bakljus och framlykta/-lyktor eller integrerade, med central batteripack? Reflexer (integrerade i aerohjulen?) är ju också lagstadgade.
Tuta ... inte bara den lagstadgade ringklockan ... en pumpbar tryckluftssiren ...
Allt detta lägger till på vikten, men vissa saker måste man ju dras med, och somliga saker kan ju vara tillval eller avtagbara när man bara vill räjsa.