Hej!
Jag kan försöka svara på några av dina frågor också ...
- slits kedja, drev, kransar mer eller mindre på en liggis. kedjan är
ju jätte lång och det borde väl innebära mera töjning av den?
Inte mer än på en vanlig. Däremot går det åt fler väl vid byte. Teortiskt borde den räcka något längre, eftersom det blir färre böjningar/s för varje enskild länk. Inte märkt praktiskt skillnad.
a) är det mindre eller större risk att vurpa, pga av annorlunda viktfördelnig och sätt man kan parera en sladd på.
Ja, svårare i "teknisk terräng" eftersom du inte kan hoppa, flytta tyngpunkten etc. Det har inte varit något praktiskt problem för min pendling. Jag kom nyss hem från en provtur med min nyrenoverade gamla Jouta "högracer" (två 26" hjul med varsitt Nokian dubbdäck), och det gick utmärkt (om än inte lika fort som på Volae:n). Skönt att sitta i en heldämpad soffa med nackstöd och gunga fram över vintervägarna :-)
b) Blir man blötare från stänk från hjul, kedjor osv eller är det samma?
Samma som på vanlig cykel - har du stänkskärmar och stänklappar skyddar du dig och drivlinan, annars får du smuts på dig. En högracer kan t.o.m. vara bättre än vanliga cyklar, eftersom ingen del av dig är nära vattenpölarna. Omvänt kan lågracers stänka mer. Men på pendlarcykel bör man ha skärmar ...
Som på vanlig cykel kan du få märken på insidan av benet om du inte har kedjeskydd - på liggisar ofta kedjerör. För väderskydd finns naturligtvis det optimala i form av en velomobil :-). Annars kan du kanske kosta på dig en Streamer e.d. framkåpa - rätt torrt och vindskyddat också.
- är det stor skillnad på att ha styrningen under sätet istället för
ovan? jag har förstått att för den ovane är det lättare men ovan styrning. men är det så stor skillnad igentligen?
Jag har provat lite av varje, och kör mest med överstyrning (och håller delvis emot Stefan här). Framför allt är ett överstyre mer flexibelt - du kan byta styre till ett som du trivs med, inklusive liknande den handposition man får av understyren, och justera höjd, längd mm. Och att varje enskilt styre ger möjlighet till många handpositoner - skönt att kunna variera sig under gång. Många OSS-styren sticker inte ut åt sidorna lika mycket (bra med fram- eller helkåpa), och vissa anser att de är mer aerodynamiskt (mest OSS på racerliggisar, dock inte Reynolds Wishbone).
Ja, ett USS-styre ger en mer öppen cockpit. Å andra sida har du då färre ställen att sätta cykeldator, ringklocka, karthållare osv. Och jag tror inte de alltid är lättare - kolla tillverkarnas hemsidor. Bäst kanske är ett fällbart styre, som inte är i vägen någonstans vid av/påstigning.
Det brukar inte vara några problem att hålla styret med ett lätt nuddande heller - det tror jag är gemensamt för *alla* liggcyklar (till skillnad från racer, där en hel den av kroppstyngden vilar på händerna).
Enda sättet att hitta rätt är att prova några OSS-styren och USS :-)
- är det svårare att få tag på reservdelar och hur är utbudet?
Det som slits är mest vanliga cykeldelar. Om du behöver *bra* däck i små dimensioner (de flesta cykelhandlare har något 406mm, men ofta grova eller av dålig kvalitet) kan du behöva beställa över nätet, vilket är rätt lätt. Kedjetrissor köpes över nätet eller görs nya av gamla inlineshjul. Till vissa liggisar behövs 2m broms/växelkabel, så se upp med att du får rätt längd (finns att beställa annars). Annars tror jag allt finns i närheten.
Cykelkläder, om man nu behöver sådana, är en annan historia. Generellt behöver du mindre speciella kläder, eftersom du inte har någon punktbelastning på på handleder och rumpa. Promenad-användbara SPD-skor tycker jag är trevligt även för längre vardagscykling.
Lycka till! Per Eric -- ^): Per Eric Rosén http://rosnix.net/~per/ / per@rosnix.net GPG 7A7A BD68 ADC0 01E1 F560 79FD 33D1 1EC3 1EBB 7311