Haha, det är bra sverker. Helt klart ett inlägg i miljödebatten, vilken överraskning för oss alla miljömedvetna cyklister.
Nehe, dags att sälja zephyren och skaffa moppe? (jag bara skojar)
Och sen sitter man och trampar bort all energi på en motionscykel???? Snacka om att suga ur energi från jordens resurser.
Fast det är ju som du säjer, det beror väl på energi intaget, tror majoriteten vill helst hålla en energimängd med föda som är högre än förbränningen i vila.
//Jonas
On Fri, 10 Sep 2004, Sverker Fridqvist wrote:
On 2004-09-10, at 08.17, Jan-Inge Ljungberg wrote:
Motornyheter Bilen som drar 0,04 liter per mil! Skandal det är en velomobil med motor! http://autobytel.msn.se/msnmotor/default_news.asp?articleID=4515 Hastigheten är inte heller bättre än en Quest. Undrar vad motorn i min Alleweder drar? Jag brukar sätta i mig någon halvliter vatten en Icepresso och en coca-colaburk på 10 mil vad blir snittförbrukningen på det? Ska man räkna lunchen? Hur mycket drar motorn på era HPVer?
Det där är egentligen en mycket intrikat fråga. En professor i trafikteknik jag hade påstod en gång att det mest energieffektiva transportmedlet är mopeden. Detta kan tyckas bakvänt, en cykel måste ju vara mer effektiv, tänker ni nog. Emellertid är människoföda ytterst energikrävande att framställa, och det gör cykeln mycket ineffektiv i det långa loppet. Det hade naturligtivis varit en annan sak om vi människor enbart ätit sådant som växer vilt, utan att tillaga det, förpacka det, transportera det runt halva jorden etc. Men så är det inte, bakom varje kilojoule födoenergi finns det en mycket stor mängd energi för att förbereda födan så att den blir så som vi vill ha den.
När vi räknar cykeln som effektiv ingår det faktum att de flesta av oss äter för mycket, och måste träna bort överintaget för att förebygga ohälsa. Motionsenergi anses alltså vara gratis, men det är den ju inte. Om vi alltså istället för att äta för att orka cykla tar mopeden, så förbrukar vi mindre energi!
Ekvationen kompliceras givetvis av att organismen kanske behöver motion. Det är emellertid inte säkert att det är så, givet en mycket energifattig kost. Viss forskning tyder på att en mycket låg energiomsättning ökar livslängden radikalt hos många organismer. Det innebär att äta så lite hela livet att man inte orkar röra sig mycket - i gengäld lever man dubbelt så länge utan sjukdomar. I varje fall gäller detta laboratoriemöss...
Sverker
HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs