Jag har fått svar, den 20 oktober (ursäkta mitt dröjsmål här), från Bo Göingberg på Transportstyrelsen på de frågor jag har ställt. Han skriver:
"Hej Daniel! Du kan lugna de övriga på forumet (som var kul att ta del av!) med att "larmanordning" i fordonssammanhang är blåljus och sirener som används på utryckningsfordon för att kräva "fri väg". Stöldlarm på cykel är alltså fullt tillåtet.
Beträffande liggcyklarna så tror jag inte det är något stort problem - nog sitter man lägre än 43,5 centimeter och kan utnyttja det undantaget för låg sadelhöjd som var tänkt för små barncyklar på två eller tre hjul med trampor direkt i framnavet ;-)"
Larmanordningen är ju OK men sadelhöjdssvaret är jag inte nöjd med. Jag har därför skickat följande kompletteringsfråga/påstående:
"Jag tackar för svar om larmanordningen men håller inte alls med om att det inte är ett problem med sadelhöjden. Det är ett stort problem om man räknar sadelhöjden från den punkt man sitter och inte högsta delen av ryggstödet. Därav frågan hur man räknar.
Jag står nu själv och väljer ny liggcykel inför våren och har tre tillverkare är aktuella och som alla säljs i Sverige. HP Velotech, www.hpvelotech.com, säljer fyra tvåhjuliga modeller varav tre befinner sig inom intervallet 435-635 mm sadelhöjd (går att välja optionsäte som är något högre). Toxy, www.toxy.de, har även tre inom det förbjudna intervallet av sina fyra modeller. Challenge, www.challengebikes.com har hela 15 modeller totalt varav sju är inom intervallet.
I stort sett alla touringmodeller har ni alltså gjort olagliga! Detta är inget litet problem. Har jag tolkat reglerna fel? Om inte vad kommer ni göra åt lagmissen?"
Fortsättning följer...
/ Daniel