Jag kan inte påstå att jag gjort någon egentlig forskning på området, men jag har gjort en del sökningar och funderat på det här temat..
Jag sökte på Medline (världens största databas över medicinska tidskrifter) och fick där fram att av alla engelskspråkliga artiklar om förorening (allt från härdsmältor på kärnkraftverk till buller på hårdrockskoncerter handlar 75% om de skadliga effekterna av rökning. Ser man på icke-engelska artiklar blir siffran ungefär 60%. Inte konstigt att man hittat så mycket farligt med rökning (och vet så lite om andra föroreningar). Biltrafik ger ju inte bara luftförorening utan även buller (som ger sömnstörningar och högt blodtryck).
Om man vid en obduktion tittar på en 10-årings lungor (som växt upp i stan) så är de fullt jämförbara med en 80-årings som växt upp på landet och aldrig rökt. Jämför en 80-åring från stan med en 80-årig storrökare och man kan inte se någon skillnad.
Personligen är jag övertygad om att biltrafik sammantaget försämrar människors hälsa betydligt mer än vad rökning gör. Det är bara att det inte finns något ekonomiskt interesse av att undersöka saken närmare.
/Petter
On 9/11/08, Peter Groth p_groth@hotmail.com wrote:
Även om trafiksäkerheten är ett viktigt argument så finns det många andra riskfaktorer för befolkningens hälsa med biltrafiken - faktum är att vissa forskare menar att biltrafiken medför lika stora samhällsekonomiska kostnader som tobaksrökning. Naturvårdverket har gjort en studie som visar att det är samhällsekonomiskt lönsamt att bygga cykelvägar, i varje under vissa omständigheter (bifogat). Räknat på lång sikt bör lönsamheten vara ännu större. Räknar man dessutom in klimateffekten ...kommunledningen i den kommunen borde inte acceptera att vägverket i praktiken tar bort möjligheten att cykla på den sträckan - man kan skriva brev dit och be dem ta sitt ansvar, kanske med en gemensam finansiering.
Peter
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs