Kjell Lövström skrev:
Dock är jag inte ett dugg intresserad att smyga med min anläggning, tar hellre ett rejält batteri än försöker dölja den som en flaska, därmed har jag en räckvidd på c:a 11 mil per laddning på min nuvarande anläggning
Vår pedelec-system lämpar sig ypperligen för den som vill kunna cykla riktigt långt med elhjälp. Detta möjliggör touring med elhjälp vilket kan vara ett rejält lyft, speciellt för den som vill cykla i kuperade områden med vackra utsikter men tröttnat på att streta upp för långa uppförsbackar. Med vår lösning kan man på CARBONTRIKES fästa batterier som ger över 20 mil räckvidd! Och detta utan att den adderade vikten överstiger ett vanligt BionX-system eller annat "gammaldags" pedelecsystem. Detta genom att systemet används med 4 flaskformade batterier. Ett batteri placeras i ramen, två batterier på varsin sida om sitsen i flaskställ och ett under ramen i ett flaskställ. Batterierna laddas på 4 timmar.
Den stora skillnaden mellan BionX och vårt system är regleringen av kraften. BionX-systemet mäter kraften som man trampar med på hjulaxeln. Detta ger en mycket trevlig och intuitiv effektreglerin och manar till att man anstränger sig själv rejält. Desto hårdare man trampar desto mer hjälp får man. Nackdelen är dock att denna teknik kräver att axeln är frihängande vilket betyder att BionX använder gammaldags frihjulskasetter vilka är mycket svåra att få tag i nu för tiden då standarden gick ur tiden för många år sedan, speciell om man har ett finare modernare system med 10 växlar och brett omfång. BionX har sagt sig ha en lösning på gång för att kunna använda standardkasetter men det var flera år sedan och inget verkar ha hänt. BionX-systemet ger dessutom möjlighet till regenerativ bromsning vilket förlänger batteriets kapacitet och sparar på bykelns bromsar.
Olika system har olika lösningar för att regera kraften till motorn. Vissa mäter kraften på axeln, andra på kasetten eller på vev vevaxeln andra mäter inte hur hårt man trampar utan snarare hur snabbt man trampar, vanligtvis vid vevpartiet. Vissa system styr ut kraften utifrån vilken växel man har. Alla har sina för- och nackdelar. Eller den enklaste metoden att bara ha ett gasreglage (vilket är mycket vanligt i USA) så att man kan köra motorn utan att trampa vilket inte är lagligt i Sverige och enligt min mening förvandlar cykeln till en slö elmoppe snarare än en pedelec med dess fördelar.
Vårt system har en mycket enkel reglering som bara känner av att man trampar och inte hur hårt eller hur snabbt man trampar. Det saknar regenerativ funktion. Jag var ursprungligen skeptisk till denna betydligt lösning och förordade BionX-systemets mer avancerade funktion för att bibehålla cykelkänslan. Efter att ha testat måste jag dock erkänna att eftergiften hos vårt system med den enklare regleringen i praktiken inte överväger systemets fördelar, låg vikt, att standardkasett kan användas, att all elektronik är integrerad i vavet och valfritt vevparti kan användas mm. Regleringen fungerar i sin enkelhet. Även vårt system manar cyklisten till att anstränga sig snarare än att slöa och låta sytemet ge fart åt cykeln, precis som det ska vara (annars kan man lika gärna ha en elmoppe). Systemet är dessutom betydligt "piggare" en det BionX-system jag har använt utan att cykeln känns allt för "övermotoriserat" vilket rena högmomentsystem kan ge känslan av. Bristen på regerativ bromsfunktion löses enkelt med ett lite större modernt batteri som har lågt vikt i förhållande till kapaciten (vårt flaskformade batteri har ca 200 Wh/kg dvs ca 4 mil räckvidd per kg batteri vid moderat hjälp).
Med ett BionX-system eller ett motsvarande traditionellt pedelec-system förvandlas cykeln ofta till ett tungt åbäke, en ELcyklel med betoning på EL. Min gamla BionX-försedda Steintrike vägde över 30 kg! Visserligen märks inte den extra vikten så länge man har kraft i batteriet och cyklar på vanliga vägar men då man ska bära cykeln eller då batteriet tappat kraft är det inte kul längre. Med vårt system är det svårt att både se systemet och som cyklist märka den extra vikten och den adderade friktionen i systemet (efterssom systemet har frihjul). Cykeln är helt enkelt fortfarande en vanlig lätt cykel. Vår CARBONTRIKES Hybrid planeras väga ner mot 14 kg komplett utan några kompromisser (som t.ex. andra ultralätta system som "fuskar" med allt för små batterier med kass kapacitet, system kopplat direkt mot däcket eller kedjan som ger oväsen och/eller usel effektivitet, och liknande kompromisser). Det är uppemot halva vikten jämfört med andra pedelec-trikar och under vad de flesta ickemotoriserade trikar väger!
/Lars Viebke, CARBONTRIKES