Mats Leidö skrev:
Låter utmärkt att slippa "gashandtaget", men hur styr man effekten då?
Det system jag har mest erfarenhet av BionX reglerar motoreffekten genom att mäta den effekt man trampar med. Man väljer den effekthjälp motorn skall ge mellan 25% och 200% av trampeffekten med en cykeldatorliknande display (där man även kan se hur mycket effekt som ges och hur mycket effekt som matas tillbaka vid generativ inbromsning, kvarvarande batterikapacitet osv). Systemet saknar alltså gasreglage (åtminstone EU-versionen) utan regleringen sker helt "automagiskt". Man tänker inte på att man har en hjälpmotor, det enda man märker då systemet är ställt på hjälp är att man får en "putt" i uppförsbackar och vid acceleration, eller om man trampar långsamt. Systemet är i princip ljudlöst och någon direkt motorkänsla, eller mopedkänsla finns knappast.
Detta hjälpmotorsystem förtar INTE cykelkänslan, ett system som har gasreglage eller annan typ av reglering som inte är kopplad till pedaleffekten skulle inte jag vilja ha då det riskerar förta cykelkänslan, då kan man ju lika gärna ha ett rent motordrivet fordon!
Jag tror att många som är kategoriskt negativa till hjälpmotorsystem bygger sin negativitet till stora delar på förutfattade meningar och brist på praktisk erfarenhet av bra hjälpmotorsystem, i kombination med en cykelpuritism. Själv var jag negativ till hjälpmotorsystem innan jag fick testa ett BionX-system för första gången (sittande på en tadpole trike). T.o.m. Bruno Dahl som nu är förespråkare var för flera år sedan i mejlform negativ till hjälpmotorsystem innan han fick praktisk erfarenhet.
Jag har försökt jämföra två någorlunda likvärdiga cyklar (båda tadpole trikar), den ena en relativt lätt cykel utan hjälpmotor, den andra en bra mycket tyngre med ett BionX-hjälpmotorsystem. Känslan är olik. Cykeln utan hjälpmotor är pga den lägre vikten kvickare vid hantering, då man skall lyfta den, göra snabba undanmanövrar osv, medan cykeln med hjälpmotorn och denna inkopplad är klart piggare när det gäller att hålla farten, framförallt i uppförsbackar (som "planas ut"), även om man har med sig mycket packning eller vagn bakom cykeln. Cykeln med hjälpmotorsystemet väljer jag vid långpendling, speciellt då det är backigt, medan cykeln utan hjälpmotorn är förstahandsvalet då jag vill cykla utan "fusk", tillsammans med andra eller vid touring.
Störst hjälp av hjälpmotorsystemet hade jag i vintras/våras efter en magoperation, då jag ville kunna börja cykla igen för att transportera mig och bygga upp kondisen och musklerna, trots att jag då knappt kunde gå samtidigt det var snöigt och jag bor i ett relativt backigt område. Utan en trike med hjälpmotor hade jag helt kunnat glömma att cykla.
/Lars Viebke www.viebke.nu www.carbontrikes.se