Ett annat problem är den blandade trafiken på cykelbanor. Rena cykelstråk är väl en utopi, antar jag. Att ta sig fram effektivt på cykel görs bara på allmän väg, eller om cykelvägen råkar vara hyfsat tom. Det är dock inte roligt att dela utrymme med bilar. Bilar känns hotfulla och man känner sig i vägen som cyklist. Hur man än vänder sig har man rumpan bak, och tur är väl ändå kanske det...
Erik skrev:
Om viljan finns är det ganska lätt att åtgärda det genom att man smalnar av vägen. Och då finns det plats för cykelbana också, och kanske en trevlig rad med träd.
Så har de gjort här i Hallstahammar. Det är varken effektivt att cykla på den allmänna vägen eller på cykelbanan, men just där ska det inte vara det där mycket folk rör sig, så det är bra. Dock mest effektivt på allmänna vägen, och farten är låg på bilarna där så man är inte så mycket i vägen, så man har lite av samma villkor som bilarna. Däremot tror jag att om det finns cykelbana bredvid vägen så irriterar sig bilisterna mer på de cyklar som är på den allmänna vägen. Jag cyklar överlägset mest på cykelbanan genom centrum. När jag kommit utanför och kan dra upp tempot så letar jag mig ut på vägen om cykelvägen verkar vara alltför trafikerad för den fart jag tänkt mig. Möjligheten till flexibilitet tror jag på där det är möjligt - att cykelbanan inte är ett tvång, utan en möjlighet, liksom den allmänna vägen.
Jag tog en gång vägen genom Köping och cyklade på den trånga allmänna vägen som hade cykelbana vid sidorna. Jätteläskigt och det var skönt att det knappast var någon trafik just då. Jag kommer inte ta den vägen genom Köping något mer trots att den håller hyggligt koncept, för jag hade känslan av att där ångade bilarna på rätt ordentligt ändå, den var smal, och cykelvägen verkade ineffektiv och skymd - vägen kändes inte tillräckligt långsam och var änden på en landsväg som mynnade ut i ett 2+2-stråk.
Det här är jättesvåra frågor tycker jag. Mellan städer kan vanliga landsvägar duga bra och det är märkligt hur olika man upplever dem, vissa utan vägren känns bra och vissa med vägren känns inte bra, men när allmänna vägar förvandlas eller har förvandlats till cykelovänliga mitträckevägar, en typ av väg som liknar motorvägar och känslomäsigt driver upp tempot, kan jag inte låta bli att fälla en tår. Däremot är mitträckevägar ändå bra när man själv befinner sig i en bil och ser alla hårresande omkörningar av stressade bilister på vägar som inte har mitträcke. Men det är fusk när allmänna vägar begränsas till att bara vara lämpliga för bilar.
Men främst, har jag förstått, så är det svårt att hålla en linje när det gäller cykling av kanske två¨orsaker:
1. För få cyklar, cykling mellan städer är dessutom i det närmaste obefintlig. 2. Cykeln är säsongsberoende, man kan inte räkna med att kunna ta sig fram på välplogade vägar på samma sätt som bilarna kan göra.
Jag är inte bilberoende, och bilen är inte heller en möjlighet för mig. Cykeln ger mig frihet och möjligheter till rörlighet. Ska jag till ett jobb i Eskilstuna så är snittfarten med allmänna fortskaffningsmedel ca 25 km/h. Ska jag till en annan del i kommunen kan den vara så låg som 15 km/h. Det här är rena cykeltakter. Eskilstuna är möjlig med elassisterad cykel utan besvär trots att det är över fyra mil dit. Vinter med snö verkar vara ett minskande problem när det gäller att ta sig fram. Cykeln ger flexibilitet och rörlighet för mig som kan fuskas bort genom att vägarna rent bilanpassas. Det är den utvecklngen som jag tycker är sorglig. Cykelkulturen skulle behöva stärkas. Jag läste någonstans att 10 procent av hushållen är utan bil, många borde vara intresserade av cykel. Om 9 procent av alla ärenden görs med cykel så är det ändå en märkbar mängd - tänk om dessa tog bilen istället! Man kanske ska se det från det hållet istället för att tycka att 9 procent är lite.
De med bra information om detta får gärna fylla på.
/Bruno
___________________________________________________ Sök efter kärleken! Hitta din tvillingsjäl på Yahoo! Dejting: http://ad.doubleclick.net/clk;185753627;24584539;x?http://se.meetic.yahoo.ne...